Dodaj do ulubionych

mam takie pytanie z historii

14.05.06, 18:15
powtorzylam juz wszystko do XX wieku i tak sie zastanawiam nad jedna rzecza, mianowicie chodzi mi o swiete cesartswo niemieckie, ktore powstalo w 962r i od tej pory na czele cesarstwa stal cesarz, i w jego sklad wchodzila austria, i to trwalo do 1806r, kiedy napoleon utworzyl zwiazek renski, ale kiedy powstalo cesartswo austriackie? caly czas mnie to nurtuje, moze mi juz cos wylecialo z glowy, no bo kiedy austria oddzielila sie od cesartswa rzymskiego? ja juz zwariowalam od tego powtarzania i wszystko mi sie miesza, wiec wybaczcie mi moja niewiedze
Obserwuj wątek
    • olislaw Re: mam takie pytanie z historii 14.05.06, 18:29
      powstało dokładnie w 1804r. ale to mało istotne. w latach 1804-1806 należało do
      świętego cesarsta niemieckiego a potem samo do 1867 gdy powstały austro-węgry.
      myśle że więcej na matuzre nie trzeba wiedzieć :P
    • slure1 Re: mam takie pytanie z historii 14.05.06, 18:52
      mam nadzieje,ze tyle starczy:/i ze nie bedzie pytan typu opisz dokladnie VII
      koalicji przeciwko francji:/
      • oxy_gen_86 aaaaaaaaaa!!!!! 14.05.06, 18:57
        o czym Wy w ogole "mowicie'?!!
        Nie, nie, nieeeee!!! zadnego Napoleona, zadnego XVII-XIX wieku!!

Ja chce Sredniowiecze!!

Slure ale Ty to juz przesadziles!;P

Znajac moje cholerne szczescie beda jakies wojny:/
        • speak.to.the.hand Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 00:04
          ooooj, napoleon jest koszmarny! wogóle nie chcę nic co wymagać będzie
          szczegółowej faktografii, bo nie za bardzo czuję się na siłach. co sesja, to
          gorzej, eeeeeeh...
          • violatress Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 00:18
            Ludzie, no co Wy? Napoleon koszmarny? Tyle sie o nim kreci programow
            historycznych, pisze ksiazek, jest ciagle walkowany przy kazdej okazji!!!
            Cieszylabym sie, gdyby byl:)
            Najgorsze sa te wszystkie, straszne zwiazki i zagrywki dynastyczne, chyba za
            malo telenowel ogladam, bo wogole sie w tym nie lapie i do mnie to nie dociera:)
            • violatress Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 00:19
              no i bardzoby mi zalezalo, zeby byl wlasnie XVII-XIX wiek:D chyba nasze interesy
              sa rozbiezne, Oxy:)
              • oxy_gen_86 Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 07:56
                violatress napisała:

> no i bardzoby mi zalezalo, zeby byl wlasnie XVII-XIX wiek:D chyba nasze
                interes
                > y
                > sa rozbiezne, Oxy:)

Violatress spokojnie....dogadmy sie;P Jeden temat ze Sredniowiecza - drugi z
                XVII-XIX wieku. Zadowolona? Bo ja tak :D:D
                • oxy_gen_86 Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 08:06
                  Tak mi sie przypomnialo:
                  Rok temu w maju bylo Sredniowiecze i PRL, w styczniu byl wiek XIX a ciekawee co
                  bedzie teraz...?

Co obstawiacie?
                  ...
                  • akne1 Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 09:23
                    W maju nie było średniowiecza, a społeczeństwo polskie XIII-XV w.

Dadzą... Piastów lub Jagiellonów (X-XVI w.). I na wszystko się godzę :P :P :P

• oxy_gen_86 Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 09:30
                      Hmmm XIII-XV to nie Sredniowiecze??;P

Piastow (odbudowa krolestwa polskiego)lub Jagiellonow.... ;)))))) Akne powiedz,
                      ze jestes prorokiem!!!!
                      • akne1 Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 09:48
                        > Hmmm XIII-XV to nie Sredniowiecze??;P

Ech, chodziło mi to o to że tamat jest związany z dziejami Polski. A średniowiecze to zbyt ogólnie i... raczej z Europą mi się kojarzy :P

> Piastow (odbudowa krolestwa polskiego)lub Jagiellonow.... ;)))))) Akne powiedz,
                        >
                        > ze jestes prorokiem!!!!

Jestem :) Wierzysz?
                        > ze jestes prorokiem!!!!
                        • oxy_gen_86 Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 10:52
                          akne1 napisała:
                          > Ech, chodziło mi to o to że tamat jest związany z dziejami Polski. A
                          średniowie
                          > cze to zbyt ogólnie i... raczej z Europą mi się kojarzy :P
                          >
                          Polska lub nie - zawsze Sredniowiecze:)

> Jestem :) Wierzysz?

Nie;P...ale chcialabym, ojj chiala...

Moze jeszcze Cke NAs zaskocza i dadza..PRl (tak jak "Chlopow" na polskim?)
                          • olislaw Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 12:09
                            jedno jest pewne: napewno będzie temat związany z historią Polski, bo w styczniu
                            ani jeden nie był. Obstawiam: napoleona sprawa polska/polacy na
                            emigracji/polskie państwo podziemne.
                            • violatress Re: aaaaaaaaaa!!!!! 15.05.06, 12:37
                              Potop, prosze, potop:) albo stosunku polsko-tureckie XVII wiek:D Napoleon a
                              sprawa polska tez mozglby byc;) a drugi temat specjalnie dla Was - Jagiellonowie:)
    • oxy_gen_86 Ja tez stawiam na Polske... 15.05.06, 13:02
      ...ale jej historia jest bardzo obszerna. Najbardziej pasowalby mi temot o:
      - Piastach
      - Jagiellonach
      - Polska w Xxleciu (ksztaltowanie sie granic,wojny o granice 20-21, ustroj
      panstwa i jego przeksztalcenia, Polska na arenie miedzynar. no i gospodarka -
      te wszystkie COP'y itd.)
      - PRl
      - PPP w sumie tez moze byc ale mnie sie wydaje, ze to niezbyt obszerny temat

Inne tamety:
      - monarchia Frankow
      - Cesarstwo Ottonow
      - Slowianie
      - Krzyzacy
      - wyprawy krzyzowe
      - ew. dem. szlachecka
      - cale XXlecie
      - monarchie absolut. i stanowe
      - walka o dominacje (ale to raczej odpada bo jest w informatorze)
      - systemy totalitarne
      - rewolucja w Rosji i powstanie komunizmu

• tori86 Re: Ja tez stawiam na Polske... 15.05.06, 14:13
        napoleon a sprawa polska na pewno nie bedzie, bo taki temat byl w marcowej maturze GW, a watpie by go powtorzyli
        ale tez licze tak jak violatres na nowozytnosc i na wojny polski w XVII wieku, byloby cudownie, i napeoleon, albo jeszcze lepiej rewolucja francuska,kocham te tematy
        za to mam nadzieje, ze nie pojawi sie nic na temat powstan polskich, od kosciuszkowskiego do XX wieku, bo tu czuje sie bardzo slabo, tylko przeczytalam te tematy i sie ich nie uczylam
        a dzisiaj to moj mozg mi juz paruje, juz nie mam sily, w ogole nie przyswajam zadnej wiedzy, wszystko mi sie miesza, ale jeszcze musze powtorzyc te moje typy na mature
        • slure1 Re: Ja tez stawiam na Polske... 15.05.06, 15:15
          Ja nie chce nic o ruchach polskich pod zaborami,pps sdkil,ppsd,ligi
          polskiej .dzilalnosci chlopskiej w galicji i ruchow na emigracji knp hotel l.
          itp:/a tak wogole to na nic nie stawiam i pewnie jak zawsze bedzie
          niespodzianka:Dehh moglo by byc juz jutro,tak wogole to roz. mature o 12:45 sie
          zaczyna??Oxy na ktore idziesz do szkoly??
          • oxy_gen_86 Re: Ja tez stawiam na Polske... 15.05.06, 15:56
            Ja wyjde z domu tak zeby byc w szzkole na 12:30 - 12:35. Musze isc do komisji i
            sprawdzic czy jestem w ogole na liscie.

• posypka Re: Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 15.05.06, 17:44
              Cholera.. dzisiaj czeka mnie nieprzespana noc (wiem ,że nie zasne!!).
              W mojej głowie wszystko się kotłuje,czemu ja nic nie pamiętam ??!
              Ja to nawet nie piszę jaki temat sobie życzę bo w ogóle nie czuję się na siłach
              i chyba wszystko mi jedno:/
              Oby tylko poprawić podstawę .. choć mam takie ogromne obawy!!
              Siedzę słucham muzyki żeby zagłuszyć złe myśli i tak bardzo się nie stresować.
              Mętlik i pustka.
              • anastazja3333 Re: Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 15.05.06, 18:51
                A ja chce byc prorokiem i chce żeby był kościół a zwłaszcza jego wpływ po II
                wojnie światowej
    • oxy_gen_86 Na dzisiaj koniec!!! <padammmm> 15.05.06, 19:27
      JJuz powtorzylam to co mialam powtorzyc (ale wbrew pozorom wcale nie jestem
      szczesliwa:/) i na dzisiaj THE END. Teraz, tak jak Posypka, poslucham sobie
      jakiejs muzyki, wejde do wanny a potem ide spac.
      Jutro pobudka o 6 (chociaz i tak cala noc nie bede mogla zasnac) i ostatnia
      mega-powtorka.
      Znajac moje cholerne "szczescie" i tak nie utrafie z tematem;P

Ehhh widocznie taki moj marny losss....

Nooo to zycze Wam wszystkim:) powodzenia i max.wynikow!! Wam sie naleza bo
      ciezko na nie pacowaliscie (czyt.uczyliscie sie). Musimy pokazac rocznikowi
      87', ze jestesmy lepsi!!! i pozbierac im miejsca na uczelniach!!;P <loool>
      Buziakiiii:***

UWAGA! Jutro wezcie ze soba kola ratunkowe, forum bedzie tonac w moich lzach!!;P
      • niznik Re: Na dzisiaj koniec!!! <padammmm> 15.05.06, 21:09
        Ja bym nie pogardził tematem o Rzeczpospolitej Oobjga Narodów. Oby tylko nie średniowiecze i żadnych wojen polsko-(tureckich,rosyjskich,kozackich). Może być też coś o reformacji.

PS: Jutro standardowo podstawa zaczyna się o 10:00? Wole sie upewnić żeby nie było ;P
      • akne1 Re: Na dzisiaj koniec!!! <padammmm> 15.05.06, 21:16
        > Znajac moje cholerne "szczescie" i tak nie utrafie z tematem;P

> Ehhh widocznie taki moj marny losss....

Więć mamy podobne (nie)szczęście :P

> Musimy pokazac rocznikowi
        > 87', ze jestesmy lepsi!!! i pozbierac im miejsca na uczelniach!!;P <loool�
        > 62;

Taaa... ja 3 kierunki studoiowac będę ;) (a 2 to na 99% :P)

> UWAGA! Jutro wezcie ze soba kola ratunkowe, forum bedzie tonac w moich lzach!!;

Też wam radzę zabrać koła ratunkowe. Już my z oxy was jutro potopimy ;)
        • posypka Re: Na dzisiaj koniec!!! <padammmm> 15.05.06, 21:46
          Jutro utopię smutki w butelce wódki <lol>
          Nie no naprawdę się upiję ,tylko ciekawe czy z rozpaczy czy może szczęścia ...
          pewnie to pierwsze bo szczęścia nigdy nie mam :(
          A dodtkowo amnezja :/ koszmar..
          Ludzie 3majcie się powodzenia!!! Duży kop wszystkim historykom!!!(ze mnie
          histeryk!!)
          • ach_ta_fiza Re: Na dzisiaj koniec!!! <padammmm> 15.05.06, 22:18

Posypka jest powiedzenie "Powiedz ze masz szczescie a ono sie do Ciebie usmiechnie"...napisali mi tak kiedys w horoskopie (jeszcze czekam na oznaki rzekomego szczescia)(rok temu tak napisali)kto wie moze Ty bedziesz bardziej przekonywujaca....no wiec przed zasnieciem wszyscy historycy niech sobie powtorza ze maja szczescie......o efektach skrobniecie jutro :) POwodzenia wszystkim!!!!
    • oxy_gen_86 ;((((((((( 16.05.06, 06:35
      • posypka Re: ;((((((((( 16.05.06, 07:51
        Oxy ocieram Twoje łzy :) Na pewno jesteś dobrze przygotowana i sobie
        poradzisz ,co tam historia ! ;p
        Ja zaś już mam przygotowane trunki na dzisiejszy wieczór.Myślałam,że wiedza
        dziś wróci ( bo chyba ją miałam) ale "patrze",że dalej nic nie pamiętam!! Coś
        okropnego :( Będzie co ma być ..
        • oxy_gen_86 Re: ;((((((((( 16.05.06, 08:31
          posypka napisała:

Na pewno jesteś dobrze przygotowana i sobie
          > poradzisz ,co tam historia ! ;p

Posypka jasssssne - w sumie moze umiem z... 9 tematow!!! Przeciez ja sie w
          ogole nie uczylam. GUpia jestem, ojjjj gUpia!!
          • posypka Re: ;((((((((( 16.05.06, 08:45
            Kobieto!! ja za chwilę wychodzę i nie wiem co jest co!! dosłownie ...
            Jak zawalę tą podstawę to co !! no właśnie ,przecież nie będę siedziała kolejny
            rok w domu!!!!!:(((
            Idę na rzeź .
            Powodzenia i tak!!
            • slure1 Re: ;((((((((( 16.05.06, 10:57
              Bedzie smiesznie:D o 11:44 mam autobus i jade do szkoly,bede troche
              wczesniej,ale pogadam sobie ze znajomymi,a o 12:45 sie zacznie glowne
              danie:Ddobra na tyle ile byo mnie stac to sie przygotowalem...zobaczymy za
              kilka godzin:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka