Dodaj do ulubionych

zad 53 => chemia rozszerzona

15.05.06, 21:28
w zadaniu 53 , czy potrzebnna jest woda bromowa ,w mojej książce do chemii
użyto w tym doświadczeniu tylko jodku potasu???
Obserwuj wątek
    • Gość: meneva Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:31
      no w mojej też...operon...i nie wiedziałąm co mam z tą wodą zrobić...
    • Gość: xyz Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: 82.160.130.* 15.05.06, 21:56
      mogą jakoś unieważnić maturę "za ściąganie" chociaz nie ściągał, a ma odp takie
      jak inna osoba? tyczy sie to kazdego przedmiotu zarowno polskiego, jezykow i reszty
      • Gość: ? Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:13
        szczerze mówiąc to ja nawet nigdy sie nie spotkałam z takim czyms,żeby
        potrzebne było uzycie jeszcze wody bromowej,no ale od dzisiaj jesli bede
        chciała sprawdzic czy w ziemniaku jest na pewno skrobia,to uzyje tez Br2 ://
      • Gość: ? Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:19
        jeszcze jedno pytanie:przy tym rozdzielaniu,to ja napisałam destylacja
        (im chodzi o odparowanie),dobrze to czy nie? tylko prosze nie brechać ze mnie:P
        • Gość: n Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:23
          ja wzielam sam jodek, myslalam ze Br jest dla zmylki ;). a w zadaniu z sola
          napislam krystalizacja. nie wiem co z destylacja hehe. w sumie tez metoda ;)
        • Gość: meneva Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:23
          myślicie, ze beda uznawać bez uwzględnienia tej wody bromowej?przecież tego nie
          było w podreczniku!
          • alzarka Re: zad 53 => chemia rozszerzona 15.05.06, 22:47
            a to zrobiłam jeszcze lepiej. woda bromowa jest odczynnikiem do wykrywania
            podwójnych wiązań. to napisałam, że jak pokropimy przekrojonego ziemniaka tą
            wodą bromową, to się on nie odbarwi(bo skrobie nie ma wiązań wielokrotnych)- to
            był 2 punkt, w pierwszym napisałam normalnie jak to się dzieje z Lugolem.
            na początku też myślałam, że ten brom jest dla zmyły i go zostawiłam w spokoju,
            dopiero pod koniec zaczełam wymyślać jakieś głupoty
            • Gość: ja Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 15.05.06, 22:51
              tez tak zrobilam :) ale beka :) w gruncie rzeczy... rozumowanie w kluczu jest
              sluszne, poniewaz plyn Lugola to roztwor jodu w jodku potasu, czyli na upartego
              mozna bylo wytracac ten jod...ale wtedy o co chodzi? bo jak mamy jedna objetosc
              KI i uzjemy jej do wytracania jodu to to wcale nie zwiekszy ilosci jodu..nie
              wiem :/ w kazdym razie ja tez tak zrobilam - dwa plasterki, na jeden wode
              bromowa i mam was w nosie, na drugie KI i huuuuuurrraaa...mamy skrobie.
              • Gość: leiy_laa Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:11
                Ja użylam wody bromowej, zeby wyparła jod z KI, bo przecież płyn Lugola to jod
                w jodku potasu, a tam nie bylo jodu!
                • Gość: soho Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:14
                  to brom wypiera potas i powtsaje wolny jod...podobno tak.
                • Gość: Ella87 Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.ghnet.pl 15.05.06, 23:19
                  Płyn Lugola to roztwór jodu w jodku potasie .A gdy dodasz wody bromowej to
                  otrzymujesz jod w roztworze bromku potasu, a to już nie jest płyn Lugola???
    • Gość: lirne Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.siec2000.pl 16.05.06, 07:15
      jodek potasu to ciało stałe.wiec nie mozna sobie było nim zakropic tylko go
      rozpuscic w czyms
      • Gość: chem12 Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: 193.24.198.* 16.05.06, 08:29
        To jest roztwór jodku potasu,a działanie płynu Lugola na ziemniak to
        typowo "szkolne" doświadczenie na wykrywanie skrobi.
        • Gość: lola Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:00
          Drodzy tutaj wszyscy, zadanie bardzo banalne, chodzi o to, ze mieliscie tam wodny roztwór KJ, więc trzeba podzialać br2 zeby wyprzec J2, który zabarwi ziemniaczek :) :): )
          • Gość: kkk Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.68.93.39.mielec93.tnp.pl 16.05.06, 09:10
            poprzednik ma racje i soho też;)
            a myślicie że uznają taką obserwacje: po nalożeniu plynu Lugola na plaserek
            ziemniaka barwi się on na fioletowo?
            bo nie wiem czy kolor uznają w książce jest granatowy a mi cale życie
            sięwydawało że to fioletowy;P
            sory za orty
          • Gość: sithoni Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.zax.pl 16.05.06, 09:17
            Ale płyn Lugola to roztwór I2 w KI, więc jeśli wyprzemy jod to będzie roztwór I2
            w KBr. Wiec coś tu nie gra.
            • Gość: ona Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:10
              wlasnie, lugol to j2 w kj, wiec ja podzielilam roztwor KJ na 2 czesci,
              zebralalm jod ktory otrzymalam w rekacji z bromem i wprowadzilam do probowki z
              KJ, no i mam j w kj, ale cholera wie jak to uznaja....:)
              • Gość: yoo Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: 193.24.198.* 16.05.06, 13:11
                ???????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka