ella87 15.05.06, 21:28 w zadaniu 53 , czy potrzebnna jest woda bromowa ,w mojej książce do chemii użyto w tym doświadczeniu tylko jodku potasu??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meneva Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:31 no w mojej też...operon...i nie wiedziałąm co mam z tą wodą zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: 82.160.130.* 15.05.06, 21:56 mogą jakoś unieważnić maturę "za ściąganie" chociaz nie ściągał, a ma odp takie jak inna osoba? tyczy sie to kazdego przedmiotu zarowno polskiego, jezykow i reszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:13 szczerze mówiąc to ja nawet nigdy sie nie spotkałam z takim czyms,żeby potrzebne było uzycie jeszcze wody bromowej,no ale od dzisiaj jesli bede chciała sprawdzic czy w ziemniaku jest na pewno skrobia,to uzyje tez Br2 :// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:19 jeszcze jedno pytanie:przy tym rozdzielaniu,to ja napisałam destylacja (im chodzi o odparowanie),dobrze to czy nie? tylko prosze nie brechać ze mnie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:23 ja wzielam sam jodek, myslalam ze Br jest dla zmylki ;). a w zadaniu z sola napislam krystalizacja. nie wiem co z destylacja hehe. w sumie tez metoda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:23 myślicie, ze beda uznawać bez uwzględnienia tej wody bromowej?przecież tego nie było w podreczniku! Odpowiedz Link Zgłoś
alzarka Re: zad 53 => chemia rozszerzona 15.05.06, 22:47 a to zrobiłam jeszcze lepiej. woda bromowa jest odczynnikiem do wykrywania podwójnych wiązań. to napisałam, że jak pokropimy przekrojonego ziemniaka tą wodą bromową, to się on nie odbarwi(bo skrobie nie ma wiązań wielokrotnych)- to był 2 punkt, w pierwszym napisałam normalnie jak to się dzieje z Lugolem. na początku też myślałam, że ten brom jest dla zmyły i go zostawiłam w spokoju, dopiero pod koniec zaczełam wymyślać jakieś głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 15.05.06, 22:51 tez tak zrobilam :) ale beka :) w gruncie rzeczy... rozumowanie w kluczu jest sluszne, poniewaz plyn Lugola to roztwor jodu w jodku potasu, czyli na upartego mozna bylo wytracac ten jod...ale wtedy o co chodzi? bo jak mamy jedna objetosc KI i uzjemy jej do wytracania jodu to to wcale nie zwiekszy ilosci jodu..nie wiem :/ w kazdym razie ja tez tak zrobilam - dwa plasterki, na jeden wode bromowa i mam was w nosie, na drugie KI i huuuuuurrraaa...mamy skrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leiy_laa Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:11 Ja użylam wody bromowej, zeby wyparła jod z KI, bo przecież płyn Lugola to jod w jodku potasu, a tam nie bylo jodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soho Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:14 to brom wypiera potas i powtsaje wolny jod...podobno tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella87 Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.ghnet.pl 15.05.06, 23:19 Płyn Lugola to roztwór jodu w jodku potasie .A gdy dodasz wody bromowej to otrzymujesz jod w roztworze bromku potasu, a to już nie jest płyn Lugola??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lirne Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.siec2000.pl 16.05.06, 07:15 jodek potasu to ciało stałe.wiec nie mozna sobie było nim zakropic tylko go rozpuscic w czyms Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chem12 Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: 193.24.198.* 16.05.06, 08:29 To jest roztwór jodku potasu,a działanie płynu Lugola na ziemniak to typowo "szkolne" doświadczenie na wykrywanie skrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:00 Drodzy tutaj wszyscy, zadanie bardzo banalne, chodzi o to, ze mieliscie tam wodny roztwór KJ, więc trzeba podzialać br2 zeby wyprzec J2, który zabarwi ziemniaczek :) :): ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.68.93.39.mielec93.tnp.pl 16.05.06, 09:10 poprzednik ma racje i soho też;) a myślicie że uznają taką obserwacje: po nalożeniu plynu Lugola na plaserek ziemniaka barwi się on na fioletowo? bo nie wiem czy kolor uznają w książce jest granatowy a mi cale życie sięwydawało że to fioletowy;P sory za orty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sithoni Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.zax.pl 16.05.06, 09:17 Ale płyn Lugola to roztwór I2 w KI, więc jeśli wyprzemy jod to będzie roztwór I2 w KBr. Wiec coś tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:10 wlasnie, lugol to j2 w kj, wiec ja podzielilam roztwor KJ na 2 czesci, zebralalm jod ktory otrzymalam w rekacji z bromem i wprowadzilam do probowki z KJ, no i mam j w kj, ale cholera wie jak to uznaja....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoo Re: zad 53 => chemia rozszerzona IP: 193.24.198.* 16.05.06, 13:11 ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś