Dodaj do ulubionych

Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz

27.05.06, 21:18
Wydaje się Pan jedną z nielicznych kompetentnych osób na tym forum.
W którymś z postów napisał Pan, że matura z historii była na wysokim poziome
ponieważ jest przepustką na studia. Stwierdziła Pan także, że jest
konsultowana ze środowiskiem akademickim. Idąc tym tropem dochodze do
wniosku, że matura z WOSu także była konsultowana z tymi samymi ludzmi(!)
ponieważ przeważnie zamiennie punktuje się WOS i historie. I tutaj konczy sie
logika. WOS był żenujaco prosty, historia- trudna. W zwiazku z tym mam
pytanie: Czy ZRÓWNANIE POZIOMÓW EGZAMINOW jest niemożliwe do wykonania? Nie
rozumien, dlaczego CKE nie wyciagneło wniosków z ubiegłorocznych matur?
Średnia ilosc punktów z historii w tamtym roku wynosila ok. 40 a z geografii
70 ( i oczywiscie musieli zrobic w tym roku jeszcze łatwiejsza geografie, a
historie jeszcze trudniejsza...), śmiem twierdzić, że w tym roku
ubiegłoroczne miejsce geografii w tabeli rankingowej zajmie WOS.

I jeszcze kilka kwestii:
1. W moim podreczniku jest napisane, ze konsekwencja unii brzeskiej jest
powstanie Chmielnickiego i wojny z rosja. Jeżeli MEN dopuscilo taki
podrecznik do użytki to moim zdaniem powinni obie odpowiedzi uznac.
2. proszę o wyjasnienie kwestii polityki prozachodniej.

Prosze mojego listu nie odebrać jako "pretensonalnego" i "roszczeniowego",
poprostu nie rozumiem zagadnien w nim zawartuch.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: pianista_17 Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: 80.55.63.* 27.05.06, 22:12
      A kogo obchodzi WOS podstawowy?
      To jest poziom dla masy.

Widziales WOS rozszerzony? Nie powiesz mi, ze byl latwy! Zreszta to nie byl
      test, tylko brednie. Wolalbym pisac historie, bo tam przynajmniej byly konkrety
      i wszystko bylo dosc jasne.

Nie martw sie: w tym roku WOS rozszerzony pojdzie bardzo kiepsko i mysle, ze
      nawet historia rozszerzona pojdzie wiele lepiej, wiec masz wieksze szanse na
      dostanie sie na wymarzone studia.
      Pozdrawiam
    • Gość: madraaaa Hehe jedna z nielicznych kompetentnych osob:D IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 27.05.06, 23:23
      ale za to oszust. Pozdrawiam

P.S. moze sie myle, ale skoro wy w nich wierzycie to ja bede jedyna osoba ktora
      nie wierzy
    • Gość: Starszy Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 11:25
      Szanowny Panie
      Proszę wybaczyć, że odpowiadam dopiero teraz, ale nawał obowiązków służbowych
      oraz (co istotniejsze) brak dostępu do komputera uniemożliwiły mi wcześniejszą
      odpowiedź.
      Ustosunkowując się do pańskich pytań, a może lepiej - wątpliwości, to pragnę
      zwrócić Pana uwagę, że oczywiście ma Pan rację zwracając uwagę na różny stopień
      trudności różnych egzaminów przedmiotowych. Jednak - wiele opinii w tej sprawie
      jest subiektywnych i rzeczywistym kryterium sprawdzającym będą wyniki końcowe.
      Znajdzie je Pan (oraz wszyscy zainteresowani) w opublikowanym na stronie www
      Centralnej KE raporcie pomaturalnym, który ukarze się dopiero po zakończeniu
      egzaminu. Przy pomocy dość skomplikowanych metod analizy statystycznej (których
      nie chciałbym w tym miejscu poruszać) wyliczone będą tzw. wskaźniki łatwości
      dla całości arkuszy oraz dla poszczególnych zadań. Wtedy dopiero okaże się,
      które egzaminy były łatwiejsze, a które trudniejsze. Kierujemy się tutaj -
      zarówno Pan, jak i ja jedynie własnym przeczuciem, które nie musi być zgodne z
      wynikami w skali kraju.
      Co do spraw merytorycznych:
      - powstanie Chmielnickiego - wszystko zależy od kontekstów, czyli sposobu
      formułowania zdania. Polityka Władysława IV położyła kres prześladowaniom
      dyzunitów, a więc unia przestała być już takim problemem zapalnym na wschodnich
      ziemach Rzeczypospolitej. A więc wprost - unia brzeska nie była bezpośrednią
      przyczyną wybuchu powstania. Jednocześnie podgrzała atmosferę na tych ziemiach
      i z całą pewnością zaostrzyła wcześniejsze problemy z Kozakami. Pisała już o
      tym kiedyś wcześniej moja młoda koleżanka Marta.
      - polityka prozachodnia - oczywiście uznać należy wszystkie odpowiedzi wiążące
      małżeństwa polskich władców z szukaniem sojuszników w konfliktach
      międzynarodowych, poszukiwaniem pomocy w wojnach z Turcją, szwecją a pośrednio
      z Rosją, a także z chęcią wzmocnienia pozycji władców polskich zarówno w
      kontekście polityki zagranicznej, jak i wewnętrznej.
      - podręczniki - cóż są różne.
      • Gość: bubulol Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.euro-net.pl 28.05.06, 12:16
        Dziękuje:)
        Jak znajdzie Pan chwilke, to jescze kilka pytan:
        1) Zamiast szczekaczki napisałem psy:P zalicza?
        2) Symbol dolara odczytałem jako symbol kapitalizmu, wolnorynkowosci, panstwa
        demokratycznego- zalicza?
        3)co z tymi wojnami z rosją w skutkach unii?

4) Co pan mysli o wyniku ok 81% z historii:)
        Z góry dziękuje.
        • Gość: Starszy Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 16:01
          Odpowiadam:
          - psy, a szczekaczki to zupełnie inna bajka.Szczekaczki - to nawiązanie do
          wojny. Plakat pochodzi z 1953 r., a więc dla wszystkich określenie"szczekaczka"
          było oczywistym odniesieniem do propagandy hitlerowskiej. Stąd tytuł, natomiast
          pies to oczywiście symbol służalczości, kąśliwości, wysługiwania się swemu panu.
          Oznacza to, że oczywiście obie odpowiedzi mogą być zaliczone, lecz w
          zależnoiści od kontekstu w jakim zostały użyte.
          - symbol dolara jako symbol kapitalizmu - O.K.
          - wojny z Rosją nie zostały wywołane przez unię brzeską. Natomiast unia stała
          się z czasem ideologicznym uzasadnieniem konfliktów i pretekstem do mieszania
          się Rosji w wewnętrzne sprawy Rzeczypospolitej, np. pod pretekstem obrony
          zagrożonych praw wyznawców prawosławia. A więc wojny jako takie - nie, jako
          zjawisko komplikujące stosunki z Rosją - tak.
          Co do wyniku 81% - ślicznie, gratuluję.
    • Gość: ge4 Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.net.autocom.pl 28.05.06, 12:48
      > ponieważ jest przepustką na studia. Stwierdziła Pan także, że jest
      > konsultowana ze środowiskiem akademickim.

Zadna matura nie jest z załozenia konsultowana ze srodowiskiem akademickim.To
      bzdura.
      Owszem,jesli przypadkowo ktorys autor ktoregos z pytan do matury z danego
      przedmiotu pracuje rowniez na uczelni- to wtedy tak mozna powiedziec, ze byla
      konsultacja.
      Matura jest scisle tajna. Scisle znaczy scisle. Caly arkusz matury z danego
      przedmiotu znaja tylko dwie osoby.Nikomu nie jest pokazywana, nikt jej nie
      konsultuje.

• Gość: Starszy Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 16:02
        Błogosławieni ubodzy duchem, albowiem do nich będzie należeć królestwo.
        • Gość: madraaaa buahaha IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 28.05.06, 16:15
          ehh :) jak niektorzy sa naiwni, a wynik 81% z historii jest sliczny? watpie..
          nie chce przypominac jakie wyniki wypisywaliscie na tym forum w porownaniu do
          ktorych 81% to normalka.. ;D chyba ze wszyscy tu klamia? :0 moze za kilak dni
          sama podszyje sie pod jakiegos "Egzaminatora" i bede mowic pieknym jezykiem ;)
          • Gość: bubulol Re: buahaha IP: *.euro-net.pl 28.05.06, 16:46
            e lala "mandraaaa", O D P I E R D O L sie. juz uswiadomilas nas wszystkich, ze
            jestes na tym forum osoba najmONTŻejrzą. szybciej uwierze "Starszemu" bo mowi
            od rzeczy i po co niby mialby wkrecac. A , ze ty sprawiasz wrazenie niezle
            zakompleksionej to juz sprawa twoja i twojego psychiatry. dla mnie wynik 81% z
            historii jest zajebisty. 85%z wosu=45% z histy, pisze to na swoim przykladzie.
            I dzioewczynko, jeszcze jedno...wiem, że trzeba miec marzenia, ale te twoje
            fantazje dotyczace 80% z rozszerzenia z wosu są po porostu schizofreniczne:)
            Życze udanych wakacji w Tworkach, w ktorych to znajdziesz się po otrzymaniu
            wynikow matury 11.07.
          • Gość: ewelina Re: buahaha IP: *.chello.pl 28.05.06, 20:14
            "za kilak dni
            sama podszyje sie pod jakiegos "Egzaminatora" i bede mowic pieknym jezykiem ;)"

Że niby jakim językiem będziesz mówić? A skąd ten piękny język weźmiesz?
        • Gość: ge4 Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.net.autocom.pl 28.05.06, 16:49
          kolejna przerwa w sprawdzaniu matur ?
          w łodzi OKO jest w mieszkaniu?

;)))
          • Gość: Starszy Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 17:01
            Proszę Pani, nie mam w domu dostępu do sieci.
            Natomiast oczywiście domyślności pozostawiam kim jestem i dlaczego dzisiaj
            wysiaduję przed służbowym kompem.
            Kłaniam się.
            • Gość: ge4 Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: *.net.autocom.pl 29.05.06, 10:14
              Gość portalu: Starszy napisał(a):

> Proszę Pani, nie mam w domu dostępu do sieci.
              > Natomiast oczywiście domyślności pozostawiam kim jestem i dlaczego dzisiaj
              > wysiaduję przed służbowym kompem.
              > Kłaniam się.

A ja myślę, ze tobą powinna się zainteresować łódzka policja. Czy w ostatnich
              miesiacach w Łodzi lub okolicach nie zaginęła jakaś uczennica?
    • Gość: pianista_17 Re: Do pana "Starszego": prosze o odpowiedz IP: 80.55.63.* 28.05.06, 17:08
      "szybciej uwierze "Starszemu" bo mowi
      od rzeczy i po co niby mialby wkrecac. "

wspanialy tekst!!! Usmialem sie niezle! Panu Starszemu gratuluje wspanialego
      obroncy

• Gość: madraaaa do bubulol IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 28.05.06, 17:34
        Wiesz masz racje jestem madrzejsza od Ciebie, bo z ta Twoja niska kultura
        osobista, niezwyklym szacunkiem do dziewczyn i do osob ktore maja wlasne zdanie
        daleko nie znajdziesz.

I naprawde podziwiam ludzi, ktorzy potrafia bronic wlasnego zdania jedynie
        poprzez przeklenstwa itp. Ja sie nie zrownam do Twojego poziomu.

I jeszcze jedno sam fakt ze nie odrozniles mojej prowokacji dotyczacej 80% z
        rozszerzonego wosu swiadczy jak bardzo jestes NAIWNY!!!! :D hahah
        • Gość: bubulol Re: do bubulol IP: *.euro-net.pl 28.05.06, 17:47
          heh, po prostu doszedłem do wniosku, że jeżeli nielogicznym jest odpowiadać na
          jad-jadem, bo i tak nie dotrze, to posłuże się najdobitniejszym z możliwych
          środków- przekleństwem. Co do kłamstwa, które wszystkim zarzucasz to właśnie ty
          jesteś jego najbardziej obrazowym przykładem. A to, że jesteś dziewczyną-
          wybacz, ale do kulturalnych dziewczyn ( a są na tym forum takie: franka,
          yrek19, marta, olka) zwracam się kulturalnie:)
          hmmm mysle jednak, że te Tworki wczesniej niż 11 odwiedzisz:)
          Rychłego powrotu do zdrowia.
          • Gość: madraaaa Re: do bubulol IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 28.05.06, 18:04
            Przykro mi, ale ja wyrazam swoje zdanie. A za jad to Ty to odbierasz. Co do
            klamstwa to nie masz racji, natomiast co do prowokacji tak. Chcialam sprawdzic
            ile osob mi uwierzy i udowodnic ze mozna wszystko. Ale jak Ty tego nie
            rozumiesz ok. I w ogole widze ze czujesz sie jakos bardzo urazony tym
            wszystkim, i tym ze ktos ma odmienne wlasne zdanie. Ale ok, niech Ci bedzie. Ja
            Ci oczu nie otworze, tylko nie wierz we wszystko co tu pisza
            • Gość: bbb Re: do bubulol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 20:41
              monstersgame.pl/?ac=vid&vid=17038659
              • Gość: ;p Re: do bubulol IP: *.resetnet.pl 29.05.06, 02:01
                A może pójdzmy dalej.. za duzo jest humanistów na rynku pracy ..politologów
                socjologów itd a jak wiadomo żeby sie dostac na te kierunki potrzebna jest
                historia.. wos-u od nasteonego roku nie bedzie mozna brac w " podstawowych".
                Za mało jest inzynierów itd na rynkach pracy moze chcą zmiejszych ilosć osób
                zdających historię " odraszając" trudnym poziomem.
                cos w tym jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka