Gość: leche Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 12:22 To zalezy od Ciebie, jesli dobrze napisałas maturę. Moim zdaniem jednak ten kierunek studiów dla dobrego dziennikarza jest zbedny, juz lepiej jakies studia poszerzajace horyzonty(filozofia)lub ukierunkowujace na konkretne dziedziny dziennikarstwa(politologia,prawo, cos z muzyką). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 12:31 leche, a ty studiujesz dziennikarstwo na UJ? Mi też bardzo zależy na opiniach studentów tego kierunku, chociaż moja decyzja wydaje się być przesądzona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: dziennikarstwo na UJ IP: 83.238.47.* 08.06.06, 12:36 (powtarzam się) Co do dziennikarstwa... Sama zastanawiałam się, czy nie składać papierów na ten kierunek, ponieważ swoją przyszłość wiążę z mediami i polityką... Jednak po długim zastanowieniu doszłam do wniosku, że nie warto, ponieważ te studia tak naprawdę nic nie dadzą... Wydaje mi się, że lepiej iść na jakiś inny kieunek i zdobyć konkretne wykształcenie, a w czasie studiów udzielac się w prasie, radiu, załapać się gdzieś... po prostu byc aktywnym... Moje zdanie potwierdzają znajomi, którzy obecnie kończą dziennikarstwo... Teraz z perspektywy czasu, uważają, że mogli wybrac inny kierunek... Zresztą, wystarczy spojrzeć na słynnych dziennikarzy i publicystów, czy któryś z nich ma wykształcenie dziennikarskie...? Przeważają raczej mrg. filologii polskiej, prawa, filozofii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:33 Zgadzam się, że lepiej dla dziennikarza żeby miał specjalizację. Ale ja np. w tym momencie nie widzę siebie w jakiejś konkretnej dziedzinie, interesuję się wszystkim po trochu. Dlatego najpierw chcę zrobić sobie warsztat, pewnie przy okazji odbywając jakieś praktyki, a dopiero potem zdecydować się na coś konkretnego. Nie wiem czy to dobrze, ale nic lepszego mi do głowy nie przychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: dziennikarstwo na UJ IP: 83.238.47.* 08.06.06, 13:48 a nie sądzisz, że może to być w jakimś sensie 5 lat , może nie zmarnowanych, ale lat, które mogłabyś lepiej wykorzystac...? Naprawdę, nie ma zadnego innego kierunku, na który mogłabyś zdawać...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:56 No właśnie nie bardzo mam pomysł na co innego. Poza tym myślę, że to nie będzie, niestety, 5 lat, tylko 3 (i licencjat) bo pewnie nie dostanę się na dzienne tylko na wieczorowe. Będę pewnie jeszcze składać papiery na polonistykę (śladami B. Wildsteina, który jest po polonistyce UJ :), ale to nie jest to, o czym marzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: dziennikarstwo na UJ IP: 83.238.47.* 08.06.06, 14:02 Ja zrezygnowałam z dziennikarstwa... a jednym z kierunków na który składam papiery jest właśnie filologia polska... Poza tym, składam jeszcze na kilka innych... ale boję się, że nigdzie się nie dostane bo matura nie poszła mi najlepiej...a u Ciebie jak to wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 14:21 Najlepiej mi poszedł angielski - rozsz. trochę ponad 90%. Za WOS mogę dostać zarówno 30 jak i 80%, nie jestem w stanie tego ocenić. Ale myślę, że nie będzie za dobrze. Jeśli chodzi o polski rozsz. to moje wypracowanie (o wiewiórce) było bardzo podobne do tego w przykładowym rozwiązaniu (no może poza tym, że nie miałam aż tylu cytatów) więc liczę, że będę miała powyżej 70%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leche Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 14:35 @ Ola Nie , nie jestem studentem dziennikarstwa, własciwie to jeszcze nie jestem studentem czegokolwiek w ogole, i taki stan potrwa do pazdziernika :) Wiem więc ,ze nie moge dawać jakis autorytarnych "wskazówek" ,ale intetresuje się publicystyką, i wielu moich znajomych chciało iśc na dziennikarstwo,więc sporo razem o tym przegadalismy, dochodząc do jednego wniosku: samo dziennikartswo na wiele sie nie przydaje, nawet jesli chodzi o "warsztat", który lepiej chyba rozwinąć na polonistyce. Nie chcę nikogo zniechęcać, ale w moim odczuciu dziennikartwo zostało stworzone niepotrzebnie i nie niesie zadnych wymiernych korzysci dla studiujących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:26 Mnie już zniechęcić i tak nie można :). Liczę, że się tam w jakiś sposób rozwinę, choćby dzięki wykładom świetnych dziennikarzy i praktykom. Może jestem naiwna, ale bardzo na to liczę. Zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik 87 Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 12:52 Ziemkiewicz tez jest po polonistyce UJ, ezry Michalksi po polonistyce UW wiec nie tylko sladami Wildsteina pojdziesz jak widzisz. Ziemkiewicz (RAZ) ruleeez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,, Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 15:16 Ola widze, ze w kazdym temacie o dziennik. sie spotykamy :D no a w takim układzie jak już polonistyka, to jaka specjalizacja?? najłatwiej jest sie dostać na nauczycielską 1,2 osoby na miejsce, ale boje sie ze jak na to pojde to wyladuje w szkole a nie w jakiejs gazecie :(( co o tym sadzicie? czy specjalnosc ma na to wpływ?? po dziennikarstwie jest Lis i Pochanke po polonistyce Paradowska i Agata Młynarska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OIa Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 16:19 Hehe jakoś dziwnie wolę brać przykład z Pochanke niż z Młynarskiej i Paradowskiej :). Jeśli już polonistyka to raczej edytorstwo... Chociaż wiem, że tam o wiele trudniej się dostać. Myślę, że edytorstwo ma wiele wspólnego z dziennikarstwem, a nauczycielska raczej przede wszystkim nastawiona jest na przedmioty pedagogiczne. Ehh, co ja bym dała, żeby w końcu wylądować jednak na tym dziennikarstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,, Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:24 no ja też myślałam, że edytorstwo ma coś wspólnego z dziennikarstwem, ale od kiedy poznałam jedną dziewczynę z edytorstwa, to już wiem, że nie ma nic wspolnego ;/ po tym możesz być korektorem w gazecie albo coś. tam w ogole nie rozwija się swoich umiejetnosci i warsztatu. uczysz się jak poprawiać cudze błędy, a mnie to w ogole nie interesuje, ja bym wolała sama tworzyć, coś pisać, dlatego dla mnie edytorstwo odpada. Ja chcę pisać <!> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:27 Oj, dziewczynki! O czym wy niby chcecie pisać, skoro same nie jesteście w stanie wykoncypować, czego uczą na edytorstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raskolnikov ...hmm IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.07.06, 00:33 Wybieram się na filozofię ... i jednak wiąże przyszłość z zawodem dziennikarza ( choc nie tylko ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,, Re: dziennikarstwo na UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 00:45 pl.wikipedia.org/wiki/Edytorstwo no dobra, edytor to nie jest to samo co korektor, bo korektor poprawia błedy, a edytor może jeszcze przekształcić szyk zdania lub inaczej sformułować myśl autora przekształcając jego wypowiedź. dla mnie to i tak nie jest żadna różnica, bo się samemu nie pisze, tylko męczy z cudzym tekstem w obu przypadkach. mnie takie coś nie kręci, choć np. czytając gazety mam taki odruch, że kreśle na czerwono to co jest źle, w ksiązkach też błedy poprawiam np. w 'Skazie' Tulli ostatnio znalazłam ortografa ;) jednakże to nie jest dla mnie, jak już pisałam wolę p-i-s-a-ć. rzekłam :P Odpowiedz Link Zgłoś