nadelokwentny 26.06.06, 13:17 Czy orientujecie się, jaki był próg punktowy w zeszłym roku na WOK i nauczycielską ??? Kto z was składa papiery na polonistykę na UJ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malwa Re: polonistyka UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 14:32 ja mialam 154/200 pkt i bylam jakos 30 od konca na 150 przyjetych na spec. nauczycielska, prog byl ok. 150, nie pamietam dokladnie; na WOK ok. 170. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.bci.net.pl 26.06.06, 14:59 A nie pamiętasz, co wówczas było liczone? Jakie przedmioty i na jakim poziomie zdawane? W tym roku liczona jest tylko rozszerzona matura z polskiego mnożona razy dwa + conajmniej podstawowy angielski. Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: polonistyka UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:36 właśnie malwa co wam punktowali i czy się mnożyło poszczególne poziomy *2 ? interesuje mnie komparatystyka, nauczucielska, no i może WOK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: polonistyka UJ IP: *.ramtel.pl 26.06.06, 20:29 ja tez myslałam o komparatystyce!:) jak było rok temu z progiem punktowym? Z góry dziękuję za odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: polonistyka UJ 26.06.06, 21:23 W roku ubiegłym pod uwagę brana była suma punktów z rozszerzonego polskiego i podstawowego drugiego przedmiotu. Niczego nie mnożyli ani nie komplikowali w żaden inny sposób (bo i po co? nie rozumiem). A próg na komparatystykę wynosił ok. 170 pkt (ja dostałam się ze 173 :)). Pozdrawiam serdecznie przyszłych studentów! Odpowiedz Link Zgłoś
nadelokwentny Re: polonistyka UJ 27.06.06, 13:18 Po to, żeby zrobić konkretniejszy odsiew. Jeśli ktoś napisał rozszerzony polski na 60 a angielski na 90 to sie dostawal, chociaz z polskiego wcale nie jest wybitny i powinien raczej startowac na filologie angielska. Jesli mnozysz polski dwa razy to Twoj wynik stanowi przewazajaca wiekszosc, ktora zadecyduje o tym, czy dostaniesz sie na polonistyke. Odsiew. Tak samo odsiewowa opcja jest ewentualny rozszerzony angielski. Przeciez chyba oczywiste, ze przyjma tych, ktorzy go zdali na rozszerzonym poziomie nie tylko na podstawowym. Jednakze slowo "EWENTUALNIE" pozwala infantylnie naiwnym kandydatom na zludzenia, ze moze z samym podstawowym sie uda? Tegoroczna rekrutacja to nawet nie spiskowa praktyka odsiewowa. Bo po co te grupy na angielskim? Bo po co w czasie rejestracji musimy uwazac na kazdy przypis, gdyz jesli popelnimy blad i nie zaznaczymy jakiejs koniecznej opcji (ktorych nawiasem mowiac jest sporo) automatycznie odpadniemy na drodze rekrutacyjnej. Rok temu zle wypelnionej strony nie dalo sie wyslac - system zaznaczal na czerwono Twoje bledy. Teraz bledy sa pozadane - to kolejne sito. Zrobiliby egzaminy wstepne, wtedy odsiew mialby sens i swoje uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: polonistyka UJ 27.06.06, 14:28 Hm, jesteś bieglejszym ścisłowcem ode mnie, nie da się ukryć :). Generalnie, śmiać mi się chce z tych wszystkich wydumanych kryteriów: tu pomnożymy przez dwa, tam dodamy, jeszcze gdzie indziej zastosujemy algorytm. Dawniej zasady brzmiały czytelnie: egzamin i kropka. Ale trudno, o zmianach zadecydowały głowy tęższe niż nasze... powiedzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: polonistyka UJ IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 19:19 another_story, czy mogłabyś przybliżyć nieco komparatystykę? czy jesteś zadowolona i jakiego typu zajęcia macie, z opisu na stronie wynika, że to są bardzo interesujące studia. możesz mi też zdradzić, co ludzie studiujący ten kierunek zamierzają robić w przyszłości?? bardzo mnie to interesuje, bo poważnie nad tymi studiami myślę. będę wdzięczna:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.bci.net.pl 29.06.06, 14:07 Przybliżam Ci opinię jej studentów sprzed kilku lat: warto. Mogę Ci też powiedzieć gdzie pracują: jeden pracował w szkole, a teraz na uniwersytecie natomiast druga w wydawnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YeahMan Re: polonistyka UJ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 29.06.06, 14:39 przyblizam ci opinie mojej znajomej : nuda, drętwo i brak koleżeństwa ze strony ludzi z roku :/ Odpowiedz Link Zgłoś
karla25487 Re: polonistyka UJ 30.06.06, 15:35 Na polonistyke licza rozszerzony polski i jakis drugi przedmiot wybrany tez najlepiej rozszerzony. Czyli wynikow ustnego polskiego, polskiego podstawowego w ogole nie wpisuje w formularzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.bci.net.pl 03.07.06, 10:21 Tak, nie wpisuje sie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoteka Re: polonistyka UJ 07.07.06, 09:25 jak obstawiacie próg na komparatystykę w tym roku? 300/400 wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.bci.net.pl 07.07.06, 10:10 250 będzie z dużym zapasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RaskolnikovRodia Re: polonistyka UJ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 07.07.06, 14:07 komparatystyka? mysle ze co najmniej 320/400 ... ale tam nie wybieram się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.bci.net.pl 07.07.06, 15:08 Na bank nie bedzie takiego wysokiego progu. Zle Ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoteka Re: polonistyka UJ 07.07.06, 16:47 Chłopaki po czym wnosicie swoje typy? Bo trochę w nich rozbiezności. ja swój wysnuwam na takiej podstawie, że 1. niewiadomo jak poszedł drugi przedmiot, być może nie za ciekawie; jak wynika z tego co słychać z tej i owej strony (inna rzecz, na ile można wierzyć przeciekom...) 2. komparatystyka nie jest aż tak elitarna, więc może próg aż tak wysoki nie będzie wiem, ze podstawy liche, ale trzeba znaleźć jakiś punkt orientujący bieguny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.chello.pl 08.07.06, 18:17 Elitarna? Polonistyka wogole jest elitarna. Komparatystyka to waska specjalnosc, ale warto byc takim specjalista. Kiedys najwazniejszy byl polski. Teraz : 1. Czesc osob odpadnie na podstawowym ang, ktory sciagnela 2. Duza ilosc osob spierdzieli rozszerzony, ktory byl trudny, a Ci ktorym poszlo zajebiscie wybiora raczej inne studia 3. Nie wszyscy podadza drugi przedmiot rozszerzony, bo jest napisane, ze to EWENTUALNOSC A wogole to nie ma o czym mowic, przekonamy sie juz wkrotce. Do zobaczenia na roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
kartoteka Re: polonistyka UJ 09.07.06, 16:01 no w sumie, faktycznie nie ma o czym mówić, to jedynie spekulacje:) wiesz, ale to jest zawsze UJ i raczej aż tak bardzo, bardzo łatwo to niestety może nie być;/ bądźmy jednak dobrej myśli:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadelokwentny Re: polonistyka UJ IP: *.chello.pl 09.07.06, 18:54 Wcale nie twierdze, ze bedzie latwo. Jestem wszak pewny, ze nie bedzie az tak ciezko jak sie niektorym wydaje. Yo. Odpowiedz Link Zgłoś
karla25487 Re: polonistyka UJ 12.07.06, 10:49 Sluchajcie mam problem ;-( Chce sie zalogowac na polonistyke na uj wpisuje rozsz polski i angielski podst i rozszerzony i nie chce przejsc dalej bo nie wszystkie pola wypelnione?? I co z tym zrobic?? A wszyscy mowia zeby wpisywac tylko te wyniki co licza.. Odpowiedz Link Zgłoś
karla25487 Re: polonistyka UJ 12.07.06, 11:04 Aaa i jeszcze jedno.. Jestem w Anglii i moi rodzice sie beda za mnie logowac..Ci z Was ktorzy sie zarejestrowali - wysylamy podanie i dowod wplaty i jakie "innne dokumenty okreslone przez jednostke"? Moi rodzice maja upowaznienie ale boje sie ze zazadaja czegos jakiegos dokumentu ktorego moi rodzice nie beda mogli beze mnie uzyskac .l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RaskolnikovRodia Re: polonistyka UJ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 12.07.06, 11:29 lepiej zrobisz wpisując wszystkie wyniki...w przypadku tej samej liczby punktow mozesz spaść oczko w dół :/ Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: polonistyka UJ 12.07.06, 12:28 Wpisujcie wszystkie wyniki. Wezmą pod uwagę tylko te, które są potrzebne. Naprawdę myślicie, że taki niski próg będzie na komparatystykę..? Mnie wychodzi 342/400 i nie jestem taka pewna,czy się dostanę od razu... Choć jak czytam Wasze opinie, to mam coraz większą nadzieję na dziennikarstwo:) Odpowiedz Link Zgłoś