ewciabrewcia 15.11.06, 10:09 Jakie były tematy i czy były trudne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gilraen Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 10:44 ja mialam charakterystyke wertera na podstawie ksiazki i przytoczonego fragmentu, drugi temat to bylo cos z lalka i kordianem, obraz miasta albo swiata? w kazdym razie przytoczonego fragment dotyczyl chyba Paryża.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.electronic.pl 15.11.06, 11:09 nie bylo tak zle :) mozna bylo sciemniac troszke :P o wreterze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieńka Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:10 Większość mojej szkoły wybrała temat o Werterze i większość lała wodę (w tym ja:D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick A 2 temat ? :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:59 a pisał ktoś 2 temat ? jak wam poszło jeżeli go pisaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniq Re: A 2 temat ? :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:05 Ja pisałam ;) Z wiadomościami z "Kordiana" to tak sobie, może jakichs super szczegółów nie pamiętałam, ale i tak lepiej niż z Werterem. Nie wiem, co tam miałabym napisac :) Zanalizowałam fragment, podałam parę faktów z "Kordiana" dotyczących jego podróży i doświadczeń z niej, zrobiłam duże podsumowanie, w którym uwzględniłam rolę tych podróży w życiu Wokulskiego i Kordianka. Ogolnie sprowadzało sie to do tego, że w Paryżu realizuje się idee pozytywistyczne (np. praca organiczna, rozwój nauki), a na Zachodzie ("Kordian") nieważne są ideały romantyczne - walka o wolnośc i milośc. Jeśli ktoś widział klucz i cos sie nie zgadza, prosze mnie nie oświecac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: A 2 temat ? :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:35 klucz www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/pp_pol_ocen.pdf Bardzo podobnie napsiałem, również prawie nic nie wiedziałem o Kordianie (jedyne co pamiętałem to scena na Mont Blace) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziar Re: A 2 temat ? :D IP: *.lodz.mm.pl 15.11.06, 19:14 ja pisalam 2 temat tyle ze na rozsz. moze ktoś poza mną? :) bo w szkole raczej nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:59 ocena cywilizacji zachodnioeuropejskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 15.11.06, 10:45 Bylo latwo i przyjemnie. Poczatkowo czytanie ze zrozumieniem na rozszerzonej wydawac moglo sie trudne- bylo o Herbercie i Panie Cogito. Pytania jednak nie byly juz jednak na bardzo wysokim poziomie. Co do czesci pisemnej, dwa pytania. Jedno dotyczylo Potopu i obrony klasztoru na Jasnej Gorze, zestawione dodatkowo z Pamietnikiem z powstawnia warszawskiego autora wczesniej mi nie znanego ;). Roznice w przedstawieniu bitwy, walki, etc. Drugie dotyczylo wiersza Szymborskiej, na ktorym raczej sie nie skupilem, wybierajac temat nr 1. Ogolnie nie bylo zle, temat bardzo do nawijania, mysle, ze to nie tylko moja opinia. Szkoda, ze to nie oficjalna, bo byloby juz "z glowy"! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diddla88 polski IP: *.tkdami.net 15.11.06, 10:52 ten tekst Barańczaka łatwy w odbierze to nie byl, ale pytania... nawet na lekcjach polskiego na poziomie podstawowym były trudniejsze. Chociaż czemu 'coś' służy albo jaką pełni funkcję w tekście może być kontrowersyjne. Wypracowanie bardzo przyjemne, bo wszystko było w tekście. Wystarczyło się w nim zorientować. I praktycznie wcale nie przeszkadzało to, ze Białoszewskiego jeszcze nie omawialiśmy. Bez stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:07 no zobaczymy jak beda wyniki;) a co do pytan do tekstu to ciekawe jaki klucz odpowiedzi jest wymyslony do tego zeby zbyt duzo osob sie nie zaskoczylo negatywnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:20 a jakie pisaliscie odpowiedzi w tescie z polaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:28 wiecie gdzie mozna znalezc klucz odpowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 11:35 Ja tylko żałuję, że to była próbna matura. Barańczaka, Szymborską i Herberta chciałabym raz jeszcze. No, ale liczę jeszcze w maju na Poświatowską i wszelkiej maści rozdarcia wewnętrzne bohaterów, psychozy w ujęciu świata, filozofie... :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.gb.net.pl 15.11.06, 11:36 Czy ktoś orientuje się, czy w jakieś gazecie albo na necie będą przykładowe odpowiedzi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plock Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:41 o Werterze tez sciemnialam ile wlazlo :D ale strasznie sie boje ze nie mam 250 slow... co wtedy? nie liczy sie wypracowanie? test hmm nawet latwy ale zobaczymy jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:45 proste ze sie nie liczy musisz miec miminum 250 slow jak nie masz a nauczycielka policzy to nie czyta tylko odrazu 0 a za wypracowanie bylo 50 pkt!!!!!!!!!!!!!!!1 wiec troche duzo Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 11:47 Za wypracowanie jest 40 punktów. 10 za czytanie ze zrozumieniem. Razem wychodzi 50 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 82.139.52.* 15.11.06, 11:50 akurat nei bo za teks jets 20 pkt a za wypracowanei 50 pkt, matura ogólnei prosta i pryzjemna - wypracwanei o werterze identycnze wrecz pislaiśmy w zesżłym roku na polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domanoid Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:50 Za wypracowanie bylo 50 pkt a za czytanie ze zrozumieniem 20 - pisalo na 1 stronie xD razem 70 pkt - 30% to 21 okt ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:53 podejrzewam że wyżej chodziło o maturę rozszerzoną - 10 za pytania z testu ze zrozumieniem i 40 za wypracowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (ja) Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.11.06, 13:04 ja podstawowej, na rozrzeszonej 10 za czytanie i 40 za wypracowanie, czyli 50 Odpowiedz Link Zgłoś
patr77 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:50 jeśli było mniej niż 250 słów to nauczyciel nię będzie oceniał kompozycji. za wypracowanie jest w sumie 50 punktów, czyli automatycznie masz 25 pkt. mniej, a oceniane jest tylko rozwiniecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 16:15 ale ty gópi jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (Ja) Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.11.06, 13:03 wtedy tylko czyta rozwiniecie i masz zero za kompozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 81.219.30.* 15.11.06, 18:50 wypracowanie jest oceniane. Odjęte zostaną tylko punkty za kompozycję, ale nadal masz szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:49 Jest 50 punktów za wypracowanie i 20 za czytanie ze zrozumeinie. Razem 70pkt.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotki Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 11:54 70ptk->na podstwowej do zdobycia było,a na rozszerzonej 50ptk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupek Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 83.238.180.* 15.11.06, 11:53 Podajcie tematy w całości bo pisze o 14..please Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 193.151.48.* 15.11.06, 11:57 jak mozesz pisac mature o 14 :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupek Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 83.238.180.* 15.11.06, 12:00 Tak jak Ty o 8...po prostu w mojej budzie jest póżniej..oki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniche Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:05 lupek po to jest probna zeby sie zprawdzic a nie sciagac bo to bez sensu. zastanow sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adziunia Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 213.199.252.* 15.11.06, 12:09 dla mnie polski to masakra :) Wertera nie czytalam, ba nawet nie powtorzylam sobie ;] Lalke i Kordiana przeczytalam w calosci, ale i tak pisalam na temat nr 1. 1. Charakterystyka Wertera, uwzglednic milosc, literature i stosunek do natury 2. cywilizacja zachodnioeuropejska w Lalce i Kordianie Ja z polskiego chce tylko zdac ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:02 charakterystyka cywilizacji zachodnioeuropejskiej w lalce(fragment z Paryża) i w kordianie (tu musisz odwolac sie do wlasnej wiedzy nie bylo zadnego fragmentu) drugi cos o werterze ale nie pamietam dokladnie o co chodzilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniche Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:07 charakterystyka wertera na podstawie fragmentu i calosci utworu nie bylo zle:0 wiekszosc pisala chyba ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diakonos Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:08 Wiecie gdzie mozna znalezc odpowiedzi? o ktorej godzinie je zamieszcza prawdopodobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
radioheadka Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 12:16 sluchajcie, dziwne to wszystko...dlaczego mozna zdobyc z podst az 70pkt a z rozszerz 50???Prezciez jak przy rekrutacji jest do wyboru podstwa albo rozszerz, mnożą pods razy 0,16 a rozszerz razy 0,24, to jak może być różna suma punktów do zdobycia/???powariowali??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:21 Ale nie wazne jest to ile jest punktow do zdobycia bo i tak wynik Ci przeliczaja na % !!! i to procenty mnoza przez przelicznik.... Odpowiedz Link Zgłoś
radioheadka Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 12:24 a racja, przepraszam , zaćmienie po tej szymborskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.ip.netia.com.pl 15.11.06, 21:44 Nowa matura w porównaniu do starej to pikuś. Teraz można ściemniać i są szanse, że się zaliczy, kiedyś niestety tak nie było. Uważam, że dzisiejsza próbna była na średnim poziomie, dobrze, że dali temat z Werterem, bo inaczej bym leżała. nostress :) powodzenia jutro sasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.c9.msk.pl 15.11.06, 12:13 a jeśli chodzi o poziom rozszerzony - dwa obrazy wojny i sposoby ich postrzegania. Wykonaj analize porównawczą Potopu Sienkiewicza (fragment o obronie Jasnej Góry) i Pamiętnika z Powstania Warszawskiego- Białoszewskiego. albo analiza i interpretacja wiersza szymborskiej 'dom wielkiego człowieka' chodziło o kontrast w tym wierszu. p.s generalnie uważam, że to bez sensu.. ja wolałabym nie znać tematów.. i tak za wiele nie zdążysz powtórzyć.. i wynik nie będzie adekwatny. to przecież tylko próbna.. nie służy do zdawania, a d zapoznania się ze strukturą egzaminu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????FEA Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:26 jak to mozliwe zeby z podstawy bylo 70 punktow a z rezszewroznego 50...to jak oni to beda przeliczac przy rekrutacji na studia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:33 Prze chwila juz to pisalam ale napisze jeszcze raz punkty uzyskane zarowno z rozszerzonej jak i podstawowej beda przeliczane na % !!! i to procenty podlegaja przelicznikowi.... Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 12:27 wiecie może gdzie można znaleźć klucz? ja zdawalam podstawową i pisalam o Werterze... zmyslalam ile wlazło bo nie powtarzalismy romantyzmu jeszcze na polskim :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:28 "powtarzalismy"? powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 83.238.172.* 15.11.06, 12:33 Ja tez pisalem o werterze;) Takie male pytanko..pisalo, zeby napisac na minimum 2 strony A4...mnie zostaly 2 ostatnie linijki puste, chyba nie bedzie problemu, ze nie zalicza co?? Zreszta probna sprawdza moja nauczycielka, wiec pewnie tylko da znac zeby uwazac w maju... Ogolnie maturka nawet prosta. Lalem wode jak kazdy obok mnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 12:38 Gość portalu: em napisał(a): > "powtarzalismy"? powodzenia... tak, a cos nie tak? mamy powtórki ze wszystkich epok, ale romantyzm jeszcze przed nami wiec tak samo werter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uno Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:51 no ale skoro coś powtarzacie to chyba już to raz przerobiliście? Odpowiedz Link Zgłoś
betty88 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 12:38 Podstawa banalna.Ja jestem, ciołek i po rozporządzeniu Giertycha spanikowałam i na oświadczeniu wszędzie wypisałam podstawy.ALe,mam czas jeszcze zmienić...Zdaję rozsz.choć z tego co widzę, przepaść ogromna,nie wiem czy się opłaca. Ryzyk fizyk:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??????????FEA Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:47 aha dziekuje:) ja pisalam rozszerzona...chialbym poznac odp..moze beda w gazecie wyborczej? nie wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
betty88 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:44 To pytanie dot.porównania teatru z rolami odgrywanymi w życiu było beznadziejne i nielogiczne.Że niby na każde prawopodobieńwto miało znaleść się antagonistyczna różnica itp?Ja zrozumiałam to tak,że(chyba źle)wszystkie moje różnice i podobieństwa odnosiły się do rodziny(w głowie układałam czy jest to zgodne z teatrem czy też nie)ale o tym nie pisałam.Wszystko obejmowało zagadnienia dot.rodziny. Np.,w różnicach napisałam"nadanie dziecku imienia przed urodzeniem". A kiedy jest klucz,nie ma-zmiłuj się-więc obawiam się,że sens oczywiście zrozumiałam,ale źle napisałam.Normalka:/Jak myślicie,źle postąpiłam?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokakabana Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:50 Też napisałem że nadanie imienia przed narodzeniem ale myśle, że to jest źle. Tak szczerze to kłade na to zadanie, podobienstwa mam dobrze wiec przynajmniej jeden punkt bede miał dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agutiii Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 19:07 no weź nad tym zadaniem się siedziało z 15 min a tylko 2 punkty za nie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugabuga_88 a po rozszerzonej... IP: *.asta-net.com.pl 15.11.06, 12:46 Pisałam temat drugi, troche sie denerwuje, bo sprawa tych kontrastów była troche niejasna w tym wierszu.I nie wiem czy udało mi sie zawrzec w tej analizie wszytsko czego chcieli.Temat 1. mnie w ogole odstraszył, nie miałam jeszcze Białoszewskiego i uznałam ze sobie nie poradzę.Czytanie ze zrozumieniem takie sobie.Czyli generalnie czuje ze poszło mi tak srednio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: a po rozszerzonej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:53 IMHO nie trzeba było jeszcze "mieć" Białoszewskiego. Wystarczyło porównać oba teksty. Wszystko w nich było napisane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugabuga_88 Re: a po rozszerzonej... IP: *.asta-net.com.pl 15.11.06, 12:59 no teraz tez wydaje mi się to oczywiste ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Ejjjjjjjjjjj IP: 80.48.159.* 15.11.06, 13:01 Ejj jak była teraz "Lalka" na próbnej to jest prawdopodobienstwo ze na głownej jej nie bedzie com ?? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grefin Re: Ejjjjjjjjjjj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 15:15 No niestety w zeszłym roku na próbnej była jakaś lektura ( nie pamietam jaka ) no i w maju też ją dali ... więc nic nie jest pewne :/ i mysle ze nie ma teraz co wariować jak kto napisał bo wszystko się wyjaśni niedługo..... TAK czy siak czekam na piątkową biologię rozszerzona :D wole to niz polak ...bleh.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swayze3 Re: Ejjjjjjjjjjj IP: *.olsztyn.mm.pl 15.11.06, 19:28 To byli "chłopi" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swayze3 Re: Ejjjjjjjjjjj IP: *.olsztyn.mm.pl 15.11.06, 19:29 To byli "Chłopi" Reymonta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1111 Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:54 jak to jest: mam tylko 1,5 strony, ale słów ok. 270 to zaliczą? Patrzą na słowa czy na strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka tam Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:57 ja lałam wode jak nic ale trudno się chyba w klucz wbić. Jeszcze mi pewnie nie zalicza bo mam za krótką prace. Normalnie porażka:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokakabana Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:40 Tu masz całkowitą rację, w klucz jest się cholernie ciężko wbić i coś mi się zdaję, że byłem troszkę monotematyczny, głównie przewijał mi się motyw romantyka, cierpienie, nieszczęśliwa miłość, miłość do natury,literatury, dynamizm bohatera, i w jakimś stopniu motyw męczęnstwa - poświęcenie się, samobójtwo. Pisałem tak żeby udowodnić, że czytałem lekture(streszczenie) i coś mi się to nie widzi ale nie chce siebie sam oceniać zobaczymy procentowe jak to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:01 pewnie ze zalicza! 250 slow i zaliczone mniej tez ale wtedy odejmuje sie punkty z formy(o ile pamietam to za forme 2 punkty) powiedzcie jak poszedl tekst ze zrozumieniem. niektore rzeczy jak dla mnie zagmatwane byly;/ latwo mozna bylo sie pomylic w podobienstwach i roznicach rodziny i teatru Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:01 bylo napisane ze minimum 250 słó, czyli 270 zaliczą na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majestic Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.magma-net.pl 15.11.06, 13:01 zaliczą Ci, bo liczą się słowa, a nie strony :) Ja pisałem mature rozszerzona i wybrałem pierwszy temat. Powiem tak - czytanie ze zrozumieniem trudne, poprostu sie nie skupiłem moze dlatego, natomiast wypracowanie proste. Nie czytałem jeszcze Potopu i Pamietnikow, ale to był poprostu banał. Jak sie ma jeszcze troche wiedzy historycznej, to mozna dodatkowo zdobyc jakies punkciki za walor ;) Fajny temat, ogólem maturka poszła mi nienajgorzej..Pozdro dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 12:58 a pisał ktoś 2 temat ? jak wam poszło jeżeli go pisaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:02 Co do czytania ze zrozumieniem mialam problem z tymi różnicami, bo podobieństwa były w miarę czytelne, ale gorzej z różnicami. I mialam jeszcze problem z przykladem wypowiedzi impreskonistycznej. Wiecie co tam trzeba bylo napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:07 ja osobiscie napisalem te wyrazy ktore byly w cudzyslowie:D nie pamietam jakie to byly wyrazy :D zacytowalem je po prostu;) ale pewnie zle i tak bedzie;) podobno nikt nie mial pojecia u nas oi tym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:08 U nas nikt nie wiedzial jak to zrobic i niektorzy albo opuscili to zadanie albo cos zmyslali - ja nalezakam do tych drugich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:10 no jakos bedzie:D a jutro pisze niemicki brrr...;p moze to pojdzie lepiej od polskiego hehe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaaaa Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.toya.net.pl 15.11.06, 13:09 Te impresywną funkcje pełniły zwroty zawarte w nawiasach . Z teco co pamiętam jednym z nich było "pracuj ciężej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokakabana Re:Do rafala ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:43 Ja tak samo zrobiłem z tymi wyrażeniami. Dwa z tych trzech co były w cudzysłowie. Ciekawe czy dobrze czy źle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re:Do rafala ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:46 tez napisalem te wyrazy co byly w cudzyslowch nie wiem poprost tak mi sie wydawalo ze to moze o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogini Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:12 To były właśnie te 'Pracuj ciężej' i inne takie. Ale jakie napisaliście różnice? Nie umiałam wychwycić żadnej. Napisałam tylko że w rodzinie rolę dostajemy od urodzenia, a w teatrze nie ;P I zostawiłam puste zadanie o tym jaką funkcję pełniły zdania w nawiasach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaaaaa Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.toya.net.pl 15.11.06, 13:15 A te w nawiasach wydaje mi się umieszczone były po to, żeby zobrazować i potwierdzić użyte argumenty na przykladach z życia ...Dowodzilo to o częstej obojętności i podtrzymywaniu usilnie autorytetu przez rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:16 To mam zle te impresywne :( Roznice zmyslalam troche :P - dziecko ma przydzieloną role od poczatku narodzin a nawet przed urodzeniem i rodzice ksztaltują charakter dziecka wedle wymyslonych i przyznanych mu wczesniej cech - aktor sam dostosuwje sie do swojej roli - role w rodzinie odgrywamy do konca swojego zycia, a w przedstawieniu tylko do konca przedstawienia I jeszcze cis czego nia pamietam teraz Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:06 msn20 napisała: > Co do czytania ze zrozumieniem mialam problem z tymi różnicami, bo podobieństwa > > były w miarę czytelne, ale gorzej z różnicami. I mialam jeszcze problem z > przykladem wypowiedzi impreskonistycznej. Wiecie co tam trzeba bylo napisac? zwroty, ktore wplywaja na czytelnika, czyli tam bylo pracuj ciężko i jeszcze jakies2 juz nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:23 chodzilo o wypisanie wyrazen ktore elnia funkcje impresywna(sa np. instrukcje, nakazy, zakazy)...ja wypisalam z tekstu te ktore byly w cudzyslowiu, tj. "Nie dorastaj" itd (nie pamietam 2 :P) A jesli chodzi o podobienstwa i roznice rodziny i teatru to tez mialamproblemy z roznicami...strasznie ciezko bylo mi je wychwycic...ale zobaczymy moze wstrzelilam sie w klucz:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12345 szymborska IP: *.toya.net.pl 15.11.06, 13:23 pisalam 2 temat, ale jak widze jestem w mniejszosci...czy moj temat rzeczywiscie byl taki trudny? mialam wreazenie, ze nie...ale jak tak czytam komentarze to mam watpliwosci:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:25 ja też pisałem drugi temat na rozszerzonym, o Szymborskiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:28 No bo Wy wybitnie inteligentni jesteście :). Ja przejrzałam wiersz, nie dojrzałam kontrastu, no to zaczęłam pisać temat nr 1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziar Re: szymborska IP: *.lodz.mm.pl 15.11.06, 19:41 a ja pisalam tą szymborska i z tym cholernym kontrastem to było tak, ze jak mi sie o nim przypomniało to coś wrzucalam i tak tez bylo ze 3 razy w różnych miejscach takze spójność taka sobie. Po prostu ten kontrast wydał mi sie mało istotny.. Odpowiedz Link Zgłoś
ardnakin Re: szymborska 15.11.06, 20:47 Ja się załamałam jak przyszłam do domu... lol... stwierdziłam, że mimo, że pisałam (prawdopodobnie) na temat to raczej praca jest do kitu :) No, ale trudno... mój polonista na mnie nakrzyczy, dostanę badziewną ocenę, a ja w końcu wezmę sie do roboty. :) W ogólnie to jak zinterpretowaliście ostatnią zwrotkę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: 2 temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:30 czy moze mi ktos napisac jak brzmial temat 2 ale dokladnie - jesli mozecie- bo tak ogolnie to juz wiem jak brzmial z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: 2 temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:30 oczywiscie na podst. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniazsk Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:24 Niby nie było zbyt trudne, bo nie było żadnych "Dziadów", "Nie-Boskiej komedii" czy czegoś z XX wieku czego jeszcze nie przerabiałam. Ale boję się że nie trafiłam w klucz... A pisałam o Werterze.... Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:34 "Dziadów" bym się nie bała... Najbardzie bym chciała pisać o "chłopach" albo o "granicy"... Odpowiedz Link Zgłoś
aniazsk Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:39 Ja bym chciała pisać z "Potopu" lub z "Chłopów"... Albo obojętnie co z pozytywizmu. Prawie się zdecydowałam na ten temat z "Lalką" ale ja doczytałam do końca że tam jeszcze o "Kordiana" trzeba zahaczyć to zrezygnowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokakabana Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:48 A ja bym się najbardziej bał "Nie-boskiej komedii" i "Nad Niemnem" - musze to przerobić na główną. P.S. Na głównej może być Przedwiośnie(zasugerował kumpel wczoraj) bo jeszcze nigdy Żermoskiego nic nie bylo... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazsk Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:02 Mogłoby być "Przedwiośnie" i "Pan Tadeusza" - życie szlachty, mit dworku szlacheckiego albo coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
ardnakin Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 20:51 Ja chyba zesikałabym się ze szczęścia pisząc podstawowy... Temat o Werterze ach... a ja chyba z 6 razy przeczytałam "Cierpienia..." Eh... zazdroszczę tym, którzy pisali poziom podstawowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:52 Werterek dominował:) U nas na 29 osób w klasie chyba tylko jedna pisała o Kordianie i Lalce. Co innego, jakby dali fragment Kordiana, a tak, biedne przyzwyczajone do pracy z tekstem dzieciaczki, które w nosie miały czytanie lektur, nie czuły się dobrze w tym temacie. Współczuje polonistom, którzy będą musieli przeczytać tyle jednakowych prac o niczym. Ale taka właśnie jest w Polsce matura... Przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 13:55 rzeczywiscie na głównej moze byc "przedwiosnie"... nawet by mi pasowalo ale jesli bedzie cos zwiazengo z przezyciami np barki, bo jak rewolucja i wojna to bedzie kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:01 uwazam, ze nie bylo źle. Pisałam temat 2-czyli Lalka i Kordian. Kordian to moja ulubiona lektura wiec dlatego sie zdecydowalaM:) Odpowiedz Link Zgłoś
kandydatka_na_cmuj Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:05 Oj prosta była ta próbna. Aż się martwię że pewnie normalna będzie trudniejsza, ale co tam damy radę! Ja i tak nabardziej ciekawa to jestem biologii w piątek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miimii Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:10 ja pisałam dzisiaj, moja mama ma w grudniu próbną w liceum dla dorosłych :) ciekawe czy tematy sie powtórzą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:27 Z tego, co słyszałam, to podobno próbna jest zawsze łatwiejsza od tej majowej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:29 a ja sluyszalam zupelnie cos przeciwnego,ze to wlasnie probne zawsze sa trudniejsze:P ale to wszytsko zlezy od osoby ktora ja pisz...wiec moim zdaniem nie mozna stwierdzic ktore sa prostrzea ktore trudniejsze..:p Aha a co zaznaczyliscie w tym pytaniu zamknietym o dominujacy styl?? Bo ja zaznaczylam popularnonaukowy...ale nie wiem czy dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakak poszło na próbnej? 15.11.06, 14:30 jaka jest funkcja tych zdań w nawiasach??? o co w tym chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 212.191.170.* 15.11.06, 14:38 Oby na angielskim i matmie poszlo o wiele lepiej... bo polski dla mnei to porazka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChruPciA - PrZEkuP Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:38 Moi nauczyciele się załamali. Powiedzieli, że zarówno czytanie ze zrozumieniem jak i wypracowanie były bardzo proste, wobec czego w maju będzie rzeź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.loonar.pl 15.11.06, 14:30 o werterze tak lałam wode, ze szok... nie mialam tej lektury ale korzystałam z tekstu. nie napisalam ze popelnil samobojstwo.. ale debil ze mnie :/ ogole pomieszałam ahh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:32 hehe to witaj w klubie bo tez tego nie napisalam...cos mi sie kojarzylo, ze popelnil samoboojstwo, ale nie bylam pewna...a jeszcze ostatnio babka nam mowila ze jesli ktos popelni blad rzeczowy to praca jest przereslana...wiec wolalam nie ryzykowac i w ogole tego nie ujelam:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokakabana Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:37 Moi drodzy ale gafa!!! :P:P:P Nie macie się co przejmować, 2pkt. mniej, chyba że bardziej pojadą po znajomości lektury ale jak tylko to zapomnieliście napisać to nie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.loonar.pl 15.11.06, 14:40 hehe dzieki pocieszylas mnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:21 o kurde ale walnalem gafe. jak myslicie jak napsalem raz ze glownym bohaterem powiesci jest Wilhelm(do tematu 1) to czy sprawdza moja prace ? ale pomylka ;/;/ lipa;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edith Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 19:06 Ja napisałam kiedyś zamiast Edyp - Lajos.. Oj ile ja się namartwiłam.. Maturę jednak zdałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 19:37 a jesli ja pomylilam miejsca w Kordianie (zamiast Wlochy - napisalam Paryz)?? nam pani mowila ze jesli zostanie popelniony blad rzeczowy (to co ja wlasnie zrobilam) to jest skreslany caly akapit bo jest ciagniety blad rzeczowy. i nawet jesli w tym akapicie znajduja sie jakies sensy nie przyznaje mi sie punktu :/ a moze jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.loonar.pl 15.11.06, 14:39 no ja tak samo hehe balam sie, zbyt duze ryzyko bo gdyby to był blad praca przekreslona.. ahh a teraz tak mysle, ze to bardzooo zle i chyba nie przejdzie ta praca bo fakt samobojstwa był b. wazny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:41 nie no spokojnie...na pewno bedzie wazna bo przede wszytskim trzeba opierac sie na podanym tekscie i uzupelniac info o wiedze z calej lektury...takze o to sie nie martw praca z pewnosciabedzie zaliczona bo na pewno pisalas o wielu jego cechach:)Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokakabana Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:45 No wiesz, ja się martwiłem czy dobrze napisałem że był ubrany w niebieski frak i żółtą koszule(dokladniej kamizelke) w momencie gdy sie zastrzelił - w tym stroju poznał Lottę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Don Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.chello.pl 15.11.06, 14:37 ja pisałem podstawe. wybrałem sobie temacik o Lalce ;) czytanie ze zrozumieniem średnio, ogólnie to będzie cud jak wstrzele się w 30% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 14:42 a powiedzcie jak z pytaniem zamknietym o dominujacy styl?ja odpowiedzialam ze popularnonaukowy...nie wiem czy dobrze... a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:45 Gość portalu: *aga* napisał(a): > a powiedzcie jak z pytaniem zamknietym o dominujacy styl?ja odpowiedzialam ze > popularnonaukowy...nie wiem czy dobrze... > a Wy? Większość osób tak odpowiedziała, ja też, więc pewnie jest to poprawna odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 14:44 Nie no nie przesadzaj, 30% bez problemu zdobedziesz na pewno, bo to nie problem zdac, problemem jest zdac dobrze ;) Co do bledow rzeczowych to moja polonistka mowila ze teraz poni w ogole nie zwracają na to uwagi i nie odejmują nawet za to punktow. Tak mowila, ale jaka jest prawda to ja nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *aga* Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 15:00 a jesli chodzi o te zdania w nawiasach i ichfunkcje...to ja napisalam ze pelnia funkcje ekspresywna, gdyz wskazuja na emocje i okreslaja obojetnosc i lekcewazenie dzieci...nie mam pojecia czy dobrze:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ice Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 62.69.212.* 15.11.06, 15:08 no to bylo styl popularnonaukowy. Wy sie martwicie a ja napisalam o Werterze na ok 350 slow ale zrobilam straaaaszny blad i napisalam ze werner mial ok 40 lat, pomylilo mi sie z Wokulskim z Lalki ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polpop Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 15:29 O to faktycznie przegięcie, tym bardziej jak tytuł książki to "Cierpienia młodego Wertera". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.chello.pl 15.11.06, 15:14 No nawet spoko praca była.. Trzeba beddzie sobie powtorzyc wrzystkie lektorki. Mało zadan było..wioecej sie spodziewałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena odpowiedzi i schemat oceniania IP: *.devs.futuro.pl 15.11.06, 15:24 matura.onet.pl/1372307,artykul.html tu wszystko jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelii Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.ghnet.pl 15.11.06, 15:56 Ja pisałam rozszerzoną i wybrałam pierwszy temat (ten z Potopem i Pamietnikiem). Myślę, że ogólnie nie było bardzo ciężko, ale trudno powiedzieć jaki będzie do tego klucz :/ Wolałabym pisać o Werterze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kami Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 16:16 Pisalem rozszerzony i myśle, że był prosty(oczywiscie 1 temat) mam dużo rzeczy z klucza i jestem z siebie zadowolony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:22 o kurde ale walnalem gafe. jak myslicie jak napsalem raz ze glownym bohaterem powiesci jest Wilhelm(do tematu 1) to czy sprawdza moja prace ? ale pomylka ;/;/ lipa;/;/. Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 19:08 Wilhelm jako glowny bohater to duzy blad rzeczowy... nie mam pojecia jak bedą to oceniac :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość007 Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.atol.com.pl 15.11.06, 18:32 Ja też pisałam z rozrzesz. na pierwszy temat. Szczerze to myślałam, że pójdzie troszkę lepiej, ale po sprawdzeniu z kluczem... Pocieszam się, że do maja jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 18:33 rozumienie tekstu czytanego trudne ale dalo sie napisac :) a wybralam temat oczywiscie 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: no i jak wam poszło na próbnej? IP: 81.15.233.* 15.11.06, 19:14 Oj, trosze kiepsko:(czytanie ze zrozumieniem klapa:(wypracowanie w miarę.pisałam o Werterze:)ale nie ma co się łamac,to tylko próbna:) Odpowiedz Link Zgłoś
ardnakin Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 21:05 Rotfl... Pisałam rozszerzoną... temat pierwszy brzmi: Dwa obrazy wojny – dwa sposoby mówienia o niej. Dokonaj analizy porównawczej poniższych fragmentów Potopu Henryka Sienkiewicza i Pamiętnika z powstania warszawskiego Mirona Białoszewskiego. Drugi temat: Kontrast jako sposób wyrażania refleksji o świecie i człowieku. Zanalizuj i zinterpretuj wiersz Wisławy Szymborskiej Dom wielkiego człowieka. Wybrałam drugi temat... lol... bo nie lubię `Potopu`... prawdopodobnie zaliczę, ale rewelacji nie będzie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrasill Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 21:13 Matura podstawowa obraża inteligencję każdego, kto ma IQ wyższe od numeru buta. Nie łamcie się, ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elenna18 Re: no i jak wam poszło na próbnej? 15.11.06, 22:21 Nie mów, rozszerzona też nie była trudna. Przynajmniej temat o Potopie. Tylko klucz jest beznadziejny, trudno trafić w ujęte w nim punkty. Odpowiedz Link Zgłoś