Dodaj do ulubionych

matura po latach...pomóżcie

22.11.06, 12:02
Witam wszystkich. Chcę zdawac mature w maju ale w koncu nie wiem co jest
obowiązkowe dla absolwentow liceów ZAWODOWYCH.
Oprocz j. poskiego chce zdawac j. rosyjski i ewentualnie historie lub
historię sztuki.
Szczerze powiedziawszy egzamin z historii sztuki nie przyda mi sie przy
naborze na studia (chociaz łatwiejszy byłby od samej historii).

I jeszcze jedno. Nie chcę zdawac w macierzystej szkole. Czy moge zdawac w
kuratorium lub najbliższym liceum? I co wtedy z lista tematów maturalnych z
j. polskiego? Skad te liste wezme? Z góry dziekuje za odpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • Gość: olga Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:02
      Chcesz zdawać starą czy nową maturę? Bo jak starą, to nic z tego nie przyda Ci
      się przy naborze na studia... Jak nową to owszem. W tym roku możesz sobie
      wybrać, którą chcesz pisać... Tzn, na nową trzebabyło się zadeklarować do 30
      września... Nową musisz pisać w macierzystej szkole, chyba, że ją zlikwidowano.
      Starą maturę piszesz gdzie cię przydzielą, albo gdzie taką organizują.
      • anabel7 Re: matura po latach...pomóżcie 22.11.06, 21:38
        Olga, dzieki. Chce zdawac nowa mature, ale nie chcialam w macierzystej szkole.
        Tak mi dali popalic ze nie chce juz tych twarzy ogladac.
        A jesli chodzi o nowa mature, to nie ma drugiego terminu? Kurcze, chyba cos
        przegapilam. :(
        • Gość: olga Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:18
          Wiesz, myślę, że "jakoś" da się to załatwić. Musiałabyś napisać podanie do
          Twojej okręgowej komisji egzaminacyjnej. Chociaż lepiej zadzwonić najpierw lub
          osobiście iść do nich.
          Do 20 grudnia jest czas na ostateczną deklarację, więc mam nadzieję, że pójdą
          ci na rękę:)

Tylko jeżeli chodzi o nową maturę, to jak pisałam, o ile nie zlikwidowali
          twojej byłej szkoły to będziesz musiała w niej pisać i odpowiadać.
          Nie przejmuj się pracownikami szkoły! To są tylko ludzie.
    • Gość: kaktoosos Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.telpol.net.pl 22.11.06, 22:24
      ja moge ci pomoc w przygotowaniu do matury z j. polskiego jak chcesz odezwij sie:Pmoje gg 7428781
    • Gość: Julka;) Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.231.udn.pl 23.11.06, 14:47
      Hejka jesli moge zapytac po ilu latach zdajesz maturke?pytam bo tez chce
      próbowac,ale ja mialam spora przerwe-10lat i zastanawiam sie czy teraz jest tak
      samo jak kiedys tzn.pisemna praca z j.pol. i np.biologia oraz jezyk obcy,czy
      zupelnie teraz jest inaczej???pozdrawiam:)
      • Gość: B. Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 18:04
        sporo informacji na temat NM można znaleźć na stronie cke. Można ściągnąć z ich
        strony informatory maturalne.
        Obecnie trzeba zdawać:
        Pisemnie:
        - język polski (czytanie ze zrozumieniem+wypracowanie)
        - język obcy
        - wybrany przedmiot
        Ustnie:
        - język obcy
        - język polski

Można też zdawać przedmioty dodatkowe.
        Wybiera się poziom podstawowy lub rozszerzony.

Powodzenia!
      • anabel7 do Julki 23.11.06, 18:57
        mialam 12 letnia przerwe i oprocz checi nie mam nic. Czuje ze bez dobrego
        przygotowania nie uda mi sie.
        • siwa710 Re: matura po latach 23.11.06, 20:32
          Ja podobnie jak ty chciałabym zdawać maturę po 10 latach ale nie wiem od czego
          zacząć , nie wiem gdzie mam to zgłosić. Pomóżcie
          • Gość: Julka Re: matura po latach IP: *.231.udn.pl 24.11.06, 10:35
            HEJ:)JA TEZ MAM TOTALNA PUSTKE NIE WIEM OD CZEGO ZACZAC:(ALE WIEM ZE ALBO
            PRZYGOTOWANIA WE WLASNYM ZAKRESIE ALBO JAKIES KURSY-ODPLATNIE OCZYWISCIE LUB
            SZKOLA ROCZNA I ZDAWANIE W NIEJ ALE W MOIM REJONIE NIE MA ROCZNEJ TYLKO 2-
            LETNIE NIE KALKULUJE MI SIE TO BO NIE POGODZE Z PRACA.SAMA NIE WIEM CO MAM
            ROBIC:(POZDRAWIAM PA;)...UFF LŻEJ MI NA DUSZY ŻE JEST WIECEJ TAKICH OSÓB JAK JA
            HIHI:)
            • anabel7 Re: matura po latach 25.11.06, 10:10
              hejka, ja chcialam zdawac historie, ale tylko dlatego bo do geografii nie mam
              materialow (oprocz starego atlasu rzecz jasna).
              Oprocz tego j.rosyjski, bo latwiej mi "wchodzil" do glowy niz angielski.
              Najgorzej wyglada spraw z j. polskim. Z ortografia nigdy nie mialam problemow,
              ale ze skleceniem wypracowania skladajacego sie w wiekszosci z gornolotnych
              slow - tak. Na dodatek mam totalnego lenia, żeby troche wiedzy z j.polskiego
              przyswoic. Nie pamietam tresci zadnej lektury (wiekszosci nawet nie
              przezcytalam).
              Wiem ,ze na nowej maturze egzamin ustny zdaje sie na podstawie wczesniej
              przygotowanego przez siebie wypracowania, opierajac sie na żrodlach literackich.
              • Gość: maja Re: matura po latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 13:19
                Do nowej matury z polskiego nie trzeba się przygotowywać jakoś specjalnie, żeby
                tylko zdać. Wystarczy, jak ogólnie zapoznasz się zarysem lektur w różnych
                epokach. To zrobisz w kilka dni.
                Historia jest nieco trudniejsza, ale jak wcześniej łatwo ci się jej uczyło to
                teraz nie będzie problemów z powtórzeniem.
                Powodzenia!
    • Gość: kaja Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.ath24.cas.hol.gr 25.11.06, 14:56
      Moze ktos zna strony gdzie sa streszczenia lektur itp.Ja tez kiepsko radze
      sobie z wypracowaniami ,reszta mnie nie przeraza jakos.Kto zdaje stara
      mature????
      • anabel7 Re: matura po latach...pomóżcie 25.11.06, 20:45
        kaja, czy możesz mi powiedziec, dlaczego wybrałaś stara mature?
        Ja sie boję, bo wg starej matury trudniej odpowiadac ustnie, trzeba więc
        ogarnac całość, zeby nie byc zaskoczonym.
        Na nowej przygotowuje sie temat i na jego podstawie sie opowiada, wiec to
        wydawało mi siełatwiejsze.
        • Gość: hmmm zaraz zaraz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 09:32
          ej,ale czy jestescie pewni,ze osoby, ktore chodzily kiedys do liceum w starym
          systemie moga przystepowac do nowej matury ot tak?
          • anabel7 Re: zaraz zaraz... 26.11.06, 14:21
            Wydaje mi się, że nie ma z tym problemu. Ci, ktorzy uczyli sie starym systemem,
            maja jedynie prawo wyboru, wiec moga przystapic do zdawania starej, jak i nowej
            matury. Za kilka dni jade do OKE i bede wiedziec wiecej (lepiej sie osobiscie
            pofatygowac lub zadzwonic, niz szukac info w necie - sa rozne opinie).
            • Gość: siwa710 Re: matura po latach IP: *.gprspla.plusgsm.pl 27.11.06, 17:23
              Dzwoniłam dzisiaj do OKE z zapytaniem czy mogę przystąpić do nowej matury po 10
              latach od ukończenia szkoły średnniej.Oczywiście mogę ale dopiero w 2008 roku
              ponieważ nie złożyłam do 30 września deklaracji i teraz jest już zapóźno.Mogę
              pisać starą maturę ale w lutym trzeba zgłosić to do Kuratorium Oświaty.
              • anabel7 Re: matura po latach 28.11.06, 16:03
                o kurcze...
                a jakie były obowiazkowe przedmioty oprocz oczywiscie polskiego?
              • Gość: nenti Re: matura po latach IP: *.srg.vectranet.pl 29.11.06, 11:44
                Ja też za późno się obudziłam:)Ale myślę, że skoro ostateczny termin jest 20
                grudnia, to może w szkole da się jeszcze coś załatwić. Chyba się przejdę zapytać.
                Mnie bardziej od matury przeraża zdawanie z ludźmi którzy są młodsi o
                kilkanaście lat. Obciach trochę, myślę:)Mogliby dla takich jak my zrobić coś
                osobno:)Zastanawiam się, jeśli ktoś mieszka obecnie kilkaset km od jego szkoły
                macierzystej, to też musi tam zdawać?
    • debolllica Re: matura po latach...pomóżcie 29.11.06, 04:02
      teraz jest nowa matura i inny program , nie masz szans zdac
      • Gość: jaaaa Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:00
        Tak debollico - debilico chyba:D nie zdasz.
    • Gość: milaasia1 Re: matura po latach...pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:33
      Witaj, moja siostra będzie zdawać starą maturę w styczniu tego roku. Mówiła, że
      lepiej jest przystąpić teraz, bo w razie niepowodzenia, ma sznsę jeszcze na
      poprawkę w maju, a jeżlei odrazu przystąpiła by w maju i by nie zdała, to
      klapa, nie ma sznsy na poprawę. Siostra zdaje polski, gegrafię i rosyjski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka