malina1987 18.12.06, 16:09 czy to prawda ze chociaz pisalam w zeszlym roku mature z dodatkowego przedmiotu jako chemia, to moge tylko poprawic wynik rozszerzenia, bo ja chcialam tylko podstawowa a cos slyszalam ze sie tak nie da czy to prawda...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 16:23 Jak chcesz poprawić, to możesz poprawiać każdy poziom. Jak chcesz napisać coś, czego jeszcze nie pisałaś, to tylko rozszerzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota372 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 18:07 w tym roku możesz pisać tylko jeden poziom albo rozszerzony albo podstawowy bez względu na to czy przedmiot poprawiasz czy piszesz go po raz pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 18:36 Przerażacie mnie, albo przerażać mnie zaczyna moja niewiedza w tym temacie. W takim badź razie można zdawać, tylko jeden poziom, bo drugi mi wyliczają, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:10 Poprawiającym nie wyliczają nic:/ a w tym roku pisać można tylko 1 poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:07 Jak pisze po raz pierwszy przedmiot, a mature już ma, to tylko rozszerzenie może. Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:25 Momencik, czyli, jeżeli zdaje te same przedmioty, co rok temu to mogę, tylko na jednym z wybranych poziomów? Przecież to jest ani logiczne, ani sprawiedliwe. Nie mam szans na poprawę podstawy? Zaczynam się gubić. Wychodzi na to, że każdy z wybranego przedmiotu mogę zdać, tylko na podstawowym poziomie albo na rozszerzonym? Beznadziejnie. Odpowiedz Link Zgłoś
malina1987 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:25 no wlasnie dzisiaj mnie cos dyrektormzmylil twierdzac ze moge tylko rozszerzenie a nie podstawe hociaz w zeszlym roku ja pisalam i chcaial podstawy poprawica on mi wyskakuje ze tylko rozszezrenie czyzby Romus cos nowego wymyslil.... Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:29 Słuchajcie, ale to jest okropnie nie sprawiedliwe, jeżeli jest tak, jak mówią, że tylko jeden poziom. Czyli, ze na rekrutacje w 2007 roku mam pójśc na uczelnie z dwoma swiadectwami maturalnymi, tak? Głupota. Czy jest tu kto się w 100% orientuje, o co chodzi, i jakie mamy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:34 Nie będziesz miała dwóch świadectw. Już masz jedno. Jak coś poprawisz dostaniesz tylko aneks do świadectwa i jest on ważny tylko razem z pierwszym świadectwem. Poczytaj o prawach na stronie cke. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:31 Myślę, że większość poprawiaczy chciałaby oba poziomy pisać... Ale piszemy jeden. Jak pisałaś już podstawę to możesz ją poprawić, ale wtedy rozszerzenia nie możesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:36 Dobrze rozumiem, poczytałam deklaracje, wyciagnęłam wnioski. Mam pytanie mimo wszystko, czy osoby, które poprawiają wypełniaja deklaracje, tylko w punkcie B - przedmioty dodatkowe, czy i musimy te obowiązkowe, na takiej zasadzie, jak wypełnialiśmy rok temu? Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:41 Ja zrobiłam tak: zdawałam wcześciej obowiązkową biologię, więc teraz też napisałam W przy obowiązkowej biologii i pod spodem napisałam, że "rozszerzona". Chemię i fizykę wpisałam w przedmioty dodatkowe przy R. Pani dyrektor sprawdziła, powiedziała, że dobrze, widzimy się w maju:) Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 21:33 Widze, że dużo osób się na Akademie Medyczna wybiera? :) A co z tym przelicznikiem w końcu? jedni mówią, ze nam się wlicza ten system, drudzy, ze nie i ja już zgłupiałam. Ja jade jutro z deklaracją i zobaczymy, co powiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 23:42 Dużo, jak zwykle:) Mnie mówili, że poprawiającym nie przeliczają. Napisz co powiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:32 Z tej głupiej deklaracji faktycznie wychodzi na to, że mamy prawo do poprawiania, tylko na jednym poziomie, a "nowi" na jednym, bo drugi im wyliczają. Nie widze w tym sensu i to żadnego, tak się składa, że na niektórych uczelniach wymagają i tego, i tego poziomu, a nawet i samej podstawy i co ja mam teraz wedle kierunku sobie przedmiot zdawać?! Chore! Odpowiedz Link Zgłoś
kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 19.12.06, 13:00 Słuchajcie, ja sobie obiecywałam, że będę dobra dla ludzi, miła, kulturalna, grzeczna. I z takim nastawieniem weszłam do gabinetu dyrektorki. Oburzona, że przychodzę z deklaracją mówi do mnie, że można składać do 15 grudnia, ja jej na to, że do 20 i jest to napisane na stronie internetowej, po czym dodałam, że ja chce poprawić. A ona, że w takim razie to miliony ludzi beda poprawiać mature... Wzięła moją deklaracje i obejrzała. Do teraz boje się, czy sprawdziła dokładnie. Szlag mnie trafia, kiedy pomyśle o swojej dobroci. Naprawdę. To mają być pedagodzy?! Ludzie uczący, wykształcona kadra? Jedyne, do czego doszłam, w ostatnim czasie, to to, że ludziom wykształconym brakuje za grosz kultury. Mają się za niewiadomo kogo. Wracając do tej kobiety, myslałam, że w drodze do domu sama wybuchnę - tak mi zepsuła humor. Zamiast, jako pedagog, cieszyć się, że ludzie chcą być ambitni, chcą poprawiać i walczyć o swoje, ona takie sceny. A to wszystko, tak przypuszczam, dlatego, że bedą mieć więcej pracy - więcej prac do sprawdzania, więcej ustawiania stołów i planowania. Jednak to dorosłe życie to jedno wielkie starcie z rzeczywistością i z ludźmi. Aha...w napływie złosci zapomniałam, sic!, zapytać się o ten przelicznik. Moja koleżanka ma ciocie w szkole i obiecała, że się dowie, więc przekaże, jak już będę coś wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś