Dodaj do ulubionych

przedmiot dodatkowy a poziom

18.12.06, 16:09
czy to prawda ze chociaz pisalam w zeszlym roku mature z dodatkowego
przedmiotu jako chemia, to moge tylko poprawic wynik rozszerzenia, bo ja
chcialam tylko podstawowa a cos slyszalam ze sie tak nie da czy to
prawda......
Obserwuj wątek
    • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 16:23
      Jak chcesz poprawić, to możesz poprawiać każdy poziom. Jak chcesz napisać coś,
      czego jeszcze nie pisałaś, to tylko rozszerzenie.
      • dorota372 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 18:07
        w tym roku możesz pisać tylko jeden poziom albo rozszerzony albo podstawowy bez
        względu na to czy przedmiot poprawiasz czy piszesz go po raz pierwszy
        • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 18:36
          Przerażacie mnie, albo przerażać mnie zaczyna moja niewiedza w tym temacie. W
          takim badź razie można zdawać, tylko jeden poziom, bo drugi mi wyliczają, tak?
          • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:10
            Poprawiającym nie wyliczają nic:/ a w tym roku pisać można tylko 1 poziom.
        • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:07
          Jak pisze po raz pierwszy przedmiot, a mature już ma, to tylko rozszerzenie
          może.
          • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:25
            Momencik, czyli, jeżeli zdaje te same przedmioty, co rok temu to mogę, tylko
            na jednym z wybranych poziomów? Przecież to jest ani logiczne, ani sprawiedliwe.
            Nie mam szans na poprawę podstawy? Zaczynam się gubić. Wychodzi na to, że każdy
            z wybranego przedmiotu mogę zdać, tylko na podstawowym poziomie albo na
            rozszerzonym? Beznadziejnie.
          • malina1987 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:25
            no wlasnie dzisiaj mnie cos dyrektormzmylil twierdzac ze moge tylko
            rozszerzenie a nie podstawe hociaz w zeszlym roku ja pisalam i chcaial podstawy
            poprawica on mi wyskakuje ze tylko rozszezrenie czyzby Romus cos nowego
            wymyslil....
            • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:29
              Słuchajcie, ale to jest okropnie nie sprawiedliwe, jeżeli jest tak, jak mówią,
              że tylko jeden poziom. Czyli, ze na rekrutacje w 2007 roku mam pójśc na uczelnie
              z dwoma swiadectwami maturalnymi, tak? Głupota.

Czy jest tu kto się w 100% orientuje, o co chodzi, i jakie mamy prawa.
              • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:34
                Nie będziesz miała dwóch świadectw. Już masz jedno. Jak coś poprawisz
                dostaniesz tylko aneks do świadectwa i jest on ważny tylko razem z pierwszym
                świadectwem.
                Poczytaj o prawach na stronie cke.
            • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:31
              Myślę, że większość poprawiaczy chciałaby oba poziomy pisać... Ale piszemy
              jeden.
              Jak pisałaś już podstawę to możesz ją poprawić, ale wtedy rozszerzenia nie
              możesz...
              • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:36
                Dobrze rozumiem, poczytałam deklaracje, wyciagnęłam wnioski. Mam pytanie mimo
                wszystko, czy osoby, które poprawiają wypełniaja deklaracje, tylko w punkcie B -
                przedmioty dodatkowe, czy i musimy te obowiązkowe, na takiej zasadzie, jak
                wypełnialiśmy rok temu?
                • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:41
                  Ja zrobiłam tak: zdawałam wcześciej obowiązkową biologię, więc teraz też
                  napisałam W przy obowiązkowej biologii i pod spodem napisałam, że "rozszerzona".
                  Chemię i fizykę wpisałam w przedmioty dodatkowe przy R.
                  Pani dyrektor sprawdziła, powiedziała, że dobrze, widzimy się w maju:)
                  • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 21:33
                    Widze, że dużo osób się na Akademie Medyczna wybiera? :)
                    A co z tym przelicznikiem w końcu? jedni mówią, ze nam się wlicza ten system,
                    drudzy, ze nie i ja już zgłupiałam.
                    Ja jade jutro z deklaracją i zobaczymy, co powiedzą...
                    • pomidorowa10 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 23:42
                      Dużo, jak zwykle:)
                      Mnie mówili, że poprawiającym nie przeliczają.
                      Napisz co powiedzieli.
            • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 18.12.06, 19:32
              Z tej głupiej deklaracji faktycznie wychodzi na to, że mamy prawo do
              poprawiania, tylko na jednym poziomie, a "nowi" na jednym, bo drugi im
              wyliczają. Nie widze w tym sensu i to żadnego, tak się składa, że na niektórych
              uczelniach wymagają i tego, i tego poziomu, a nawet i samej podstawy i co ja mam
              teraz wedle kierunku sobie przedmiot zdawać?! Chore!
              • kafetka1 Re: przedmiot dodatkowy a poziom 19.12.06, 13:00
                Słuchajcie, ja sobie obiecywałam, że będę dobra dla ludzi, miła, kulturalna,
                grzeczna. I z takim nastawieniem weszłam do gabinetu dyrektorki. Oburzona, że
                przychodzę z deklaracją mówi do mnie, że można składać do 15 grudnia, ja jej na
                to, że do 20 i jest to napisane na stronie internetowej, po czym dodałam, że ja
                chce poprawić. A ona, że w takim razie to miliony ludzi beda poprawiać mature...
                Wzięła moją deklaracje i obejrzała. Do teraz boje się, czy sprawdziła dokładnie.
                Szlag mnie trafia, kiedy pomyśle o swojej dobroci. Naprawdę. To mają być
                pedagodzy?! Ludzie uczący, wykształcona kadra? Jedyne, do czego doszłam, w
                ostatnim czasie, to to, że ludziom wykształconym brakuje za grosz kultury. Mają
                się za niewiadomo kogo.
                Wracając do tej kobiety, myslałam, że w drodze do domu sama wybuchnę - tak mi
                zepsuła humor. Zamiast, jako pedagog, cieszyć się, że ludzie chcą być ambitni,
                chcą poprawiać i walczyć o swoje, ona takie sceny. A to wszystko, tak
                przypuszczam, dlatego, że bedą mieć więcej pracy - więcej prac do sprawdzania,
                więcej ustawiania stołów i planowania. Jednak to dorosłe życie to jedno wielkie
                starcie z rzeczywistością i z ludźmi.
                Aha...w napływie złosci zapomniałam, sic!, zapytać się o ten przelicznik. Moja
                koleżanka ma ciocie w szkole i obiecała, że się dowie, więc przekaże, jak już
                będę coś wiedziała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka