disilusion 05.02.07, 16:00 hej, z jakich książek uczycie się do matury z wosu rozszerz? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga3101 Re: WOS rozszerz 05.02.07, 20:37 ja sie ucze z podrecznika z operonu i z repetytorium wos także z operonu są w miare dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wos Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 17:00 Tez wlasnie dzis zaczalem powtorke z ksiazki Operonu a dodatkowo mam repetytorium wos J. Micun i takie pomaranczowe do historii dla kandydatow na rozne studia (tam dobrze jest opisana historia XX wieku). Co do tematu to powiedzcie mi bo dokladnie nie wiem ktore konflikty zbrojne moga obowiazywac na maturze z wosu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:13 operon micun stelmach z demokracja na ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konwalia Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 17:39 ja sie w ogole nie ucze, wos to latwizna, nie opyla sie uczyc, wole do matmy sie przylozyc, bo z nia to gorzej i nie wiadomo czegos sie spodziewac, praw i regul jest skonczona ilosc, zadan z matmy niestety nie... Dajcie se luz z tym wosem, wystarczy ze troche kumacie na lekcjach i czasem wiadomosci zamiast wojewodzkiego obejrzycie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz 11.02.07, 09:55 Gość portalu: konwalia napisał(a): > ja sie w ogole nie ucze, wos to latwizna, nie opyla sie uczyc, wole do matmy si > e > przylozyc, bo z nia to gorzej i nie wiadomo czegos sie spodziewac, praw i regu > l > jest skonczona ilosc, zadan z matmy niestety nie... Dajcie se luz z tym wosem, > wystarczy ze troche kumacie na lekcjach i czasem wiadomosci zamiast > wojewodzkiego obejrzycie. ;) bezczelność twa nie ma granic!! a z takim podejściem matury z wosu nie zdasz i może to i dobrze....a już szczególnie rozszerzonej. ale łudź się dalej/pewnie wiesz czyją matką jest nadzieja/ jeśli spodziewasz się tego co zaserwują na egzaminie z wosu to jesteś jedyna w kraju. a co do skończoności praw itp. to na maturze z matmy o ile wiem też wymagają skończoną ilosć definicji i wzorów i opracowań poszczególnych zagadnień i nikt ci nie każe wyszukiwać niewiadomo czego.tylko błagam cie nie wypisuj bredni.:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konwalia Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 11:06 skonczonosc praw w mtematyce moze i jest, ale nie ma skonczonosci zadan Moja Droga, i jesli matura z WOSu Moja Madralo to dla Ciebie problem, to brak mi slow. Obojetne co na tej maturze by nie bylo, jest to jeden wielki pikus, i to szczegolnie wlasnie matura rozszerzona, gdzie wystarczy uzywac mozgu, ktorego byc moze niektorzy nie maja i stad problem. Wkuwanie regulek nic Ci nie pomoze jesli nie bedziesz umiala zinterpretowac fragmentu konstytucji czy jakichs innych artykulow prawnych, a zeby to zrobic, potrzebne jest tylko i wylacznie logiczne myslenie, bo cale rozszerzenie to nic innego jak wyciaganie wnioskow i uzywanie mozgu, a nie wiedza! Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz 14.02.07, 13:23 no sorki ale jeszcze zalezy co chcesz potem studiować ja idę na prawo i wiedza w każdym wymiarze mi sie przyda:D zycze ci powodzenia na maturze bo bedzie ci go bardzo wiele potrzeba. ja nie pisze wcale że matura z wosu to dla mnie problem ale jestem perfekcjonalistką i mam zamiar ją zdać na conajmniej 90%. a jesli mowa o regułkach to też się czasem przydają bo sam mózg nie pomoże jeśli wiedza świeci pustkami bo o teorię tez pytają moja ty zatroskana. wychodze z założenia że wiedzy nigdy za wiele. a jeśli nic nie potrafisz to nawet logiczne myslenie cie nie uratuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turazz Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:07 A ja popieram konwalie. Na WOS tez sie nie ucze i tez sie wole do matmy przylozyc. Ogladam codziennie tvn24 + wiadomosci i nie chwalac sie mialem 90% probnej rozszerzonej. Nie chce pokazywac jaki to ze mnie prymus (wcale nim nie jestem, wrecz odwrotnie) tylko pokazac, iz wos to przedmiot, na ktory nie trzeba poswiecac zbyt duzo czasu. W porownaniu do matmy (R) to popierdolka. Ale jak chcesz sie uczyc kilogodziny to raczej plus dla ciebie. A ambicja to chyba pozytywna cecha ;)) No i zycze powodzenia obu zwasnionym stronom :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didon Re: WOS rozszerz IP: *.chello.pl 28.02.07, 20:15 bossskajolka : "ale jestem perfekcjonalistką"... Niech Bóg mnie strzeże przed takim prawnikiem.. życzę mądrzejszych wypowiedzi i lektur.. miejmy nadzieję, że na prawo się nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz wg perfekcjonistki:D 04.03.07, 22:25 przepraszam najmocniej wszystkich dotkniętych tym błędem<lol2> a ja mam nadzieję ze mimo wszystko się spotkamy(i to Cię będę sądzić:P). mądrość wypowiedzi to pojęcie względne. ja mam nadzieje że pochwalę ci się za niedługo iż dostałam się na prawo. serdecznie pozdrawiam. uczcie się czego chcecie i z czego macie zamiar ale nie macie prawa krytykować innych za to że mają inne metody nauki i inne źródła wiedzy. oczywiście nie wyuczyłam się wszystkich tych książek stronka po stronce. przeglądam je bardziej z myślą o przyszłości niż gorączkowo wykuwam przed maturą. Powodzenia życzę wszystkim a szczególnie konwalii, pogrążonym w przedmaturalnej gorączce. Będzie dobrze!! buziaczki z Krakowa:*:*:*:* mam tylko pytanko do niejakiego osobnika płci "nieokreślonej" o loginie didon: a ty na jakie studia się wybierasz, czy też co studiujesz?ciebie pozdrawiam szczególnie:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: WOS rozszerz wg perfekcjonistki:D IP: *.aster.pl 15.03.07, 22:07 Dzieciaki drogie, po co chcecie isc na to prawo. Zapytajcie kogokolwiek po 30. roku zycia, po kilku latach pracy jako prawnik - o bardziej nudne zajecie i zycie trudno. Szkoda zycia.... Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz wg perfekcjonistki:D 30.03.07, 09:53 Gość portalu: monika napisał(a): > Dzieciaki drogie, po co chcecie isc na to prawo. Zapytajcie kogokolwiek po 30. > roku zycia, po kilku latach pracy jako prawnik - o bardziej nudne zajecie i > zycie trudno. Szkoda zycia.... > punkt wideznia zalezy od punktu siedzenia...mnie prawo od lat fascynuje a np. nudne dla mnie byłyby inne kierunki studiów to chyba logiczne... > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 14:15 Na prawie nie tylko wiedza jest ważna, ale mózg i logiczne myślenie też. Jeżeli zamierzasz robić aplikację prawnika, to współczuję klientom, którym będziesz oferować tylko wiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroku Re: WOS rozszerz IP: *.2-0.pl 06.03.07, 20:49 dokładnie !! podzielam Twoje zdanie przyjacielu ! Ja w sumie z matmy nie jestem dobry, ale mam mózg i zadania roziwazywać umiem i WOSU wyobraź sobie napisałem na 62% bez jakiegokolwiek uczenia się ! !! Zero i nawet lekcji w liceum WOSU ani jedenj nie miałem , pisząc to badziewie proste :P i zdaje WOS na rozszerzeniu :P w gimnazjum miłem wos. Jedyne co mi pomogło to to,ze wiem hehe gdzie lezy dane województwo i trochę interesuje się życiem publicznym. nie lubie się za bardzo uczyć, jestem muzykiem, w muzyce też improwizuje :) a nie czytam nut i nie odtwarzam :P hehehe Najwazniejsze to miec mózg i umiec go wykorzystać oraz być przedsiębiorczym :D:D:D:D::D Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsz Re: WOS rozszerz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.07, 18:43 > bezczelność twa nie ma granic!! a z takim podejściem matury z wosu nie zdasz i > może to i dobrze....a już szczególnie rozszerzonej. ale łudź się dalej/pewnie > wiesz czyją matką jest nadzieja/ jeśli spodziewasz się tego co zaserwują na > egzaminie z wosu to jesteś jedyna w kraju. a co do skończoności praw itp. to na > maturze z matmy o ile wiem też wymagają skończoną ilosć definicji i wzorów i > opracowań poszczególnych zagadnień i nikt ci nie każe wyszukiwać niewiadomo > czego.tylko błagam cie nie wypisuj bredni.:/ moja koleżanka zdawała w zeszłym roku maturę i z wosu i z matmy. praktycznie nic się nie uczyła, a zdała z obu w granicach 70-80 z podstawowego i 50-65 z rozszerzonego. nie ma rzeczy niemożliwych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:15 Polecam repetytoriu wyd. PARK EDUKACJA. przejrzyste, wypunktowane, naprawde wazne tematy. świetna powtórka. Odpowiedz Link Zgłoś
deffi Re: WOS rozszerz 18.03.07, 19:27 Wiedza o społeczenstwie vademecum maturalne operonu i zielona pwn. Bardziej ta pierwsza. Dobra dla wzrokowcow ;). polecam. Cala klasa zakupila :P Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz 10.02.07, 09:47 1. P. Berger - Zaproszenie do socjologii., PWN, Warszawa 1997 2. J. H. Turner - Socjologia, Zysk i S-ka, 1998 3. E. Aronson - Człowiek - istota społeczna, PWN, Warszawa 1978 4. G. Therborn - Drogi do nowoczesnej Europy, PWN, Warszawa-Kraków 1998 5. M. Ossowska - Wzór obywatela w ustroju demokratycznym, Zarząd Główny Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, Warszawa 1949 6. A. De Tocqueville - O demokracji w Ameryce, Kraków 1996 7. R. Dahl - Demokracja i jej krytycy, Kraków 199 8. R. Dahl - O demokracji, wyd. Znak, Kraków 2000 9. P. Śpiewak - Ideologie i obywatele, Warszawa 1991 10. Eseje polityczne federalistów, Znak, Kraków 1999 11. W. Osiatyński - Twoja konstytucja, WSiP, Warszawa 1997 12. R. Dahrendorf - Nowoczesny konflikt społeczny, Czytelnik, Warszawa 1993 13. R. Putnam - Demokracja w działaniu, Znak, Kraków, 1995 14. A. Antoszewski, R. Herbut - Systemy polityczne współczesnego państwa, Arche, Gdańsk 2001 15. S. Filipowicz - Historia myśli politycznej i prawnej, Arche, Gdańsk 2002 16. L. Garlicki - Polskie prawo konstytucyjne, Liber, Warszawa, 2000 17. K. Sójka Zielińska - Drogi i bezdroża prawa, Ossolineum, Wrocław 2000 18. Leksykon politologii - Wydawnictwo Atla 2, Wrocław 1997 19. J. Karpiński - ABC polityki, Alfa, Warszawa 1997 20. I. Budge, K. Newton - Polityka nowej Europy. Od Atlantyku do Uralu, Książka i Wiedza, Warszawa 2002 21. Marcin Król - Słownik demokracji, Znak, Kraków 1989 22. W.T. Kulesza, P. Winczorek - Demokracja u schyłku XX wieku, Warszawa 1992 23. W. T. Kulesza - Ideologie naszych czasów, Warszawa 1996 24. Konstytucjonalizm, Demokracja, Wolność - antologia tekstów źródłowych pod red. P. Śpiewaka, Warszawa 1996 25. Słownik Encyklopedyczny - Edukacja Obywatelska - Polska i świat współczesny, Wrocław 2001 26. P. Sztompka - Socjologia, Znak, Kraków 2002 27. P. Śpiewak - Obietnice demokracji, Prószyński i S-ka, Warszawa 2004 28. Słownik polityki, red. M. Bankowicz, Wiedza Powszechna, Warszawa 1999 29. D. Leonard - Przewodnik po Unii Europejskiej, Studio EMKA, Warszawa 2003 30. A. Dudek - Pierwsze lata III Rzeczypospolitej, Arcana, Kraków 2003 31. J A. Macherek - Pierwsza dekada III Rzeczypospolitej, Presspublica, Warszawa 1999 32. J. Kuroń, J. Żakowski - PRL dla początkujących, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1996 33. W. Roszkowski - Półwiecze. Historia polityczna świata po 1945 roku, PWN, Warszawa 1998 34. A. Paczkowski - Pół wieku dziejów Polski 1939-1989, PWN, Warszawa 1998. warto to przejrzeć bo matury w wosu nie da się przewidzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila.ss Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 13:06 :D to zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelia Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:35 tak szczerzem ówiąc to ja się też woisu nie uczę w domu, ale to tylko dlatego, że mam na niego mało czasu- wolę się pouczyć do rozszerzonnego polaka i historii a wos to jakoś tak trzymam na boku. Wiem że to jednak nie najlepsze wyjście, ale chyba wos to sobie zostawię na ostatni miesiąc czyli gdzieś tak na kwiecień- jak już skończę powtórki z całej histy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:37 ja mam dokładnie to samo! prace na temat problemów współczesności i to jeszcze korzystając z tekstów źródłowych to chyba każdy normalnie interesujący się wpółczesnością napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.eltronik.net.pl 24.02.07, 16:12 zgadzam się z konwalią, wos to pestka, zdawałem go rok temu, uczyłem się jeden weekend (powtarzałem definicje i daty różnych konwencji itp) a wynik matury bardzo mnie zadowolił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TouReQ Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:09 olaboga, to Ty chodzisz w ogole spac?? Ja do matmy rozszerzonej tyle makulatury nie mam <lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:30 mysle ze ta biliografia bossskajolka moze wygladac tak: 3. E. Aronson - Człowiek - istota społeczna, PWN, Warszawa 1978 4. G. Therborn - Drogi do nowoczesnej Europy, PWN, Warszawa-Kraków 1998 9. P. Śpiewak - Ideologie 14. A. Antoszewski, R. Herbut - Systemy polityczne współczesnego państwa, Arche, Gdańsk 2001 15. S. Filipowicz - Historia myśli politycznej i prawnej, Arche, Gdańsk 2002 i obywatele, Warszawa 1991 21. Marcin Król - Słownik demokracji, Znak, Kraków 1989\ 23. W. T. Kulesza - Ideologie naszych czasów, Warszawa 1996 24. Konstytucjonalizm, Demokracja, Wolność - antologia tekstów źródłowych pod red. P. Śpiewaka, Warszawa 1996 25. Słownik Encyklopedyczny - Edukacja Obywatelska - Polska i świat współczesny, Wrocław 2001 32. J. Kuroń, J. Żakowski - PRL dla początkujących, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1996 33. W. Roszkowski - Półwiecze. Historia polityczna świata po 1945 roku, PWN, Warszawa 1998 34. A. Paczkowski - Pół wieku dziejów Polski 1939-1989, PWN, Warszawa 1998. rzeczywiscie na studiach politologicznych, socjologii, d\iennikarstwa to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:32 faktem jest ze ogladanie tvn24 i weekend nauki nie starcza na dobry wynik. w tym roku wos bedzie o wiele trudniejszy niz rok i dwa lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:38 No co ty????Nie strasz nas! Dlaczego tak myślisz??? (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.tvk.torun.pl 02.03.07, 20:24 o, będą pytania typu kto jest obecnie premierem Ugandy, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemas Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 14:06 proszę powiedz że to nieprawda że to przeczytasz. nie ma takich ludzi prawda? chyba zbytnio się przejęłaś maturą Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz 30.03.07, 09:57 ja z tymi ksiażkami pracuję już od 1. klasy przygotowując sie do kolejnych olimpiad i konkursów z wosu takze do matury jak najbardziej bede je mieć wszytkie przeczytane. to logiczne że w ciągu kilku miesiecy nie byłabym w stanie ich przeczytać hurtem, bo gdzie przygotowanie z innych przedmiotów?;> Odpowiedz Link Zgłoś
bossskajolka Re: WOS rozszerz 30.03.07, 09:59 poza tym nie mówię ze musiz przeczytać wszystkie ksiażki o tej tematyce bo to niewykonalne ale warto niektóre tematy sobie poszerzyć, a te ksiażki które podałam pod tym względem są bardzo przydatne i godne polecenia....powodzenia na maturze:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 21:18 Skąd wiesz, że wos w tym roku bedzie trudniejszy??To,że w tamtym roku byl prosty nie oznacza, że w tym będzie trudny:]Trzeba być optymista, a nie jakiś pesymizm wprowadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.n17.waw.pl 04.03.07, 12:37 to zwykly realizm. podniesienie poziomu trudnosci z egzaminu wiedzy o spoleczenstwie wymuszaja na cke uczelnie. przeciez to egzamin traktowany przez wyzsze szkoly na rowni z historia, a gdzie porownywac ich poziom w zeszlym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.tvk.torun.pl 05.03.07, 09:54 wsyztsko zależy od pktu widzenia ;) mi podst wos poszedł słabiej od podst histy, ale rozsz to już rzeczywiście odwrotnie :/ :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: WOS rozszerz IP: 83.168.96.* 06.03.07, 22:52 podstawa jest faktycznie łatwa, ale nie powiem, że rozszerzenie w zeszłym roku było proste. Zwypracowania chyba w całej Polsce nie było nikogo, kto by napisał na max. Osobiście mam przeczucie, że rozszerzenie będzie łatwiejsze, bo w zeszłym roku przesadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.n17.waw.pl 18.03.07, 01:17 ludzie, ale kogo podstawa interesuje? moze tych ktorzy po prostu chca mature zdac. liczy sie rozszerzenie i to jak potrafisz swoje pojecie o swiecie przedstawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.n17.waw.pl 18.03.07, 01:20 nie napiszesz wypracowania z wosu bez odpowiedniego przygotowania. musisz umiec pisac i wiedziec; znac fakty, wydarzenia i odpowiednio (wg klucza) je orzeanalizowac. nie liczcie na fart, łód szczescia. trzeba byc PRZYGOTOWANYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.tvk.torun.pl 18.03.07, 23:14 niektóre uniwerki paradoxalnie liczą podstawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:10 www.mojamatura.pl materiały po prostu cudne - testy super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warto Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 16:00 www.mojamatura.pl www.mojamatura.pl www.mojamatura.pl Odpowiedz Link Zgłoś
a-gritos Re: WOS rozszerz 30.03.07, 20:51 jeśli chodzi o mnie to przygotowuje sie z vademecum operony wspipu,etc. uczymy sie tez w szkole z wojtaszczyka.mysle jednak,ze trzeba poczytac pare pozycji szerszych i oglądać dzienniki,ponieważ...jak ktoś już wspomniał,pytań z WOS-u nie da się przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 23:51 www.mojamatura.pl doskonałe materiały i największa baza testów do powtórek. Odpowiedz Link Zgłoś
s_agata Re: WOS rozszerz 02.04.07, 19:11 ale wy panikujecie. masakra . też zdaje wos bo wybieram sie na politologie ale uwazam ze nie trzeba przeczytac 100 ksiązek zeby odpowiedziec na pytania maturalne . rozwiazałam juz duzo testów i moje operonowskie vademecum w połaczeniu z moją powszechną wiedzą myśle ze mi wystarczy. poza tym jezeli ktos oglada wiadomosci to trudno zeby uczył się na pamieć co to np , wotum nieufności tudzież ile państw mamy w unii ;) pozdrawiam i życze powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spinoza Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:16 ktos tam na górze mówił że bez nauki sie wosu niezda :) pfff oczywiście, że sie zda! i to rozszerozny. jest łatwy ale co z tego? ja sie ucze bo mnie 35% nie satysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. do tych co sie nie ucza IP: *.acn.waw.pl 03.04.07, 17:54 Nie rozumiem was, bez kitu. Skoro serdecznie w d... macie mature, to wytlumaczcie mi po co wchodzicie na portal o maturze i w dodatku na temat o pomocach naukowych? Poza tym co w tym takiego wspanialego ze ktos zdal wos nie uczac sie? Potraficie odroznic socjalizm od konserwatyzmu albo socjalizację od indoktrynacji - woow, sukces!! mozecie byc z siebie dumni... ja sie ucze z operonu, sory za offtop :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do tych co sie nie ucza IP: *.chello.pl 03.04.07, 18:44 Nie uczę się do matury rozszerzonej. Nie, nie uważam tego za powód do dumy. Nie, nie olewam sobie WOSu. To jest proste - jeśli ktoś zdaje sobie tylko rozszerzony WOS to sobie może i wszystkie książki z tej listy przeczytać, ale prawda jest taka, że wiele osób przygotowuje się do rozszerzonej historii (nie mówiąc o np. językach), a WOS zdaje mimochodem, bo jest łatwy dla kogoś, kto interesuje się bieżącymi wydarzeniami. Dokładnie tak jest ze mną - praktycznie w ogóle nie uczę się WOSu, ale wyniku poniżej 70% nawet sobie nie wyobrażam. Wystarczy czytać ze zrozumieniem i interesować się światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: do tych co sie nie ucza IP: *.acn.waw.pl 03.04.07, 20:12 Spoko, naprawde moim celem nie jest prawienie kazań, od tego sie ma nauczycieli i rodziców. To czy ktoś się uczy to jego prywatna sprawa, mnie po prostu denerwuje gadanie w stylu: a ja sie w ogole nic nie ucze i jestem taki fajny/fajna z tego powodu. Za duzo mam tego we własnej szkole (tyle ze u mnie zwykle ci którzy "nic sie nie ucza" tak naprawde siedza nad ksiazkami godzinami...). Życzę wytrwałości w nauce historii :-)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolineczka6 Re: do tych co sie nie ucza 28.04.07, 23:14 oczywiście maturę z WOSu mozna zdać nic się nie ucząc- ale mnie nie satysfakcjonuje 40 %.chcąc osiągnąć 80 % nie można liczyć na łut szczęścia.. w sumie osoby tak pewne siebie, które oleją naukę z wosu, bo to prościzna to mają później te 40-50 %. dla mnie to lepiej, bo mniejsza konkurencja na studia ;-P a tak na serio to nie zachęcam do bezmyślnego wkuwania i czytania encyklopedii, ale myślę, że zamiast wyśmiewać się z tych, którzy WOS powtarzają, warto samemu co nieco sobie przypomnieć. pozdrawiam, życzę powodzenia na maturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didon Re: do tych co sie nie ucza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.05.07, 15:11 bosskajolka, napisz w czerwcu jaki wynik osiągnęłaś z matury z wosu;) Wprost nie mogę się doczekać i powiem szczerze, że po przeczytaniu takiej ilości książek wynik poniżej 99% spowodowałby u mnie poważne załamanie psychiczne. A jeśli wypracowania tworzysz w takim stylu jak swoje wypowiedzi na forum to 30pkt ci nie wróżę;) Odpowiadam na pytanie, które mi zadałaś dawno temu : wybieram się na MISH. Mam w planach studiowanie m.in. prawa. Serdecznie pozdrawiam i życzę więcej dystansu do życia, a szczególnie do tak prostej rzeczy jak matura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noemily Re: WOS rozszerz IP: *.sysnet.pl 03.04.07, 22:37 czesc:)ja się uczę z Vademecum maturzysty z Wosu- wyd.Operona:)chodziłam od października na kursy maturalne do wosu i tam też prowadzili zajęcia na książkach Operona - i jestem bardzo zadowolona. A to vademecum jest bardzo konkretne i nie leją wody, tylko podają same fakty(jednak ciekawie przekazane.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: WOS rozszerz IP: *.os.amsnet.pl 04.04.07, 15:01 "łód szczescia." Wcześniej napisałeś, że trzeba być przygotowanym. No, to bracie, weź się za ortografię:), bo Twoja matura z polskiego zagrożona:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 06:19 TESTY Z HISTORII I WOSU ONLINE www.mojamatura.pl Fantastyczny materiał do matury - www.mojamatura.pl/5,matura.html z historii i WOS – u największa baza testów z tych przedmiotów w Polsce. Wejdź na Platforma<Demo Uratowaliśmy TWOJĄ MATURĘ! Czytaj www.mojamatura.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: WOS rozszerz IP: *.plock.msk.pl 22.04.07, 18:07 Mam pytanie nie wie ktos ile w tamtym roku trzeba bylo mniec punktow z wosu albo histy na UW albo Uniwersytet W Toruniu na socjologie???pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzialena Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 22:18 człowieku! nie idź na socjologię! zwariowałeś do reszty!??? o ja pie***lę!!!:/ Odpowiedz Link Zgłoś
lolek711 Potrzebuje ściągi na Wos ale mam z Polskiego 23.04.07, 19:49 Witam mam ściągi z Polskiego. OPracowanych 100 tematów oprucz tego motywy i cytaty potrzebne do napisania wypracowania. Potrzebuje ściągi na WOS. Z miłą chęcią moge iść na wymiane. Pozdrawiam lolek71@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś