Dodaj do ulubionych

WOS rozszerz

05.02.07, 16:00
hej, z jakich książek uczycie się do matury z wosu rozszerz? pozdr
Obserwuj wątek
    • aga3101 Re: WOS rozszerz 05.02.07, 20:37
      ja sie ucze z podrecznika z operonu i z repetytorium wos także z operonu są w
      miare dobre
      • Gość: wos Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 17:00
        Tez wlasnie dzis zaczalem powtorke z ksiazki Operonu a dodatkowo mam
        repetytorium wos J. Micun i takie pomaranczowe do historii dla kandydatow na
        rozne studia (tam dobrze jest opisana historia XX wieku).
        Co do tematu to powiedzcie mi bo dokladnie nie wiem ktore konflikty zbrojne
        moga obowiazywac na maturze z wosu?
        • Gość: magda Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 14:51
          up...
          • Gość: . Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:13
            operon
            micun
            stelmach
            z demokracja na ty
            • Gość: konwalia Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 17:39
              ja sie w ogole nie ucze, wos to latwizna, nie opyla sie uczyc, wole do matmy sie
              przylozyc, bo z nia to gorzej i nie wiadomo czegos sie spodziewac, praw i regul
              jest skonczona ilosc, zadan z matmy niestety nie... Dajcie se luz z tym wosem,
              wystarczy ze troche kumacie na lekcjach i czasem wiadomosci zamiast
              wojewodzkiego obejrzycie. ;)
              • bossskajolka Re: WOS rozszerz 11.02.07, 09:55
                Gość portalu: konwalia napisał(a):

> ja sie w ogole nie ucze, wos to latwizna, nie opyla sie uczyc, wole do matmy si
                > e
                > przylozyc, bo z nia to gorzej i nie wiadomo czegos sie spodziewac, praw i regu
                > l
                > jest skonczona ilosc, zadan z matmy niestety nie... Dajcie se luz z tym wosem,
                > wystarczy ze troche kumacie na lekcjach i czasem wiadomosci zamiast
                > wojewodzkiego obejrzycie. ;)

bezczelność twa nie ma granic!! a z takim podejściem matury z wosu nie zdasz i
                może to i dobrze....a już szczególnie rozszerzonej. ale łudź się dalej/pewnie
                wiesz czyją matką jest nadzieja/ jeśli spodziewasz się tego co zaserwują na
                egzaminie z wosu to jesteś jedyna w kraju. a co do skończoności praw itp. to na
                maturze z matmy o ile wiem też wymagają skończoną ilosć definicji i wzorów i
                opracowań poszczególnych zagadnień i nikt ci nie każe wyszukiwać niewiadomo
                czego.tylko błagam cie nie wypisuj bredni.:/
                • Gość: konwalia Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 11:06
                  skonczonosc praw w mtematyce moze i jest, ale nie ma skonczonosci zadan Moja
                  Droga, i jesli matura z WOSu Moja Madralo to dla Ciebie problem, to brak mi
                  slow. Obojetne co na tej maturze by nie bylo, jest to jeden wielki pikus, i to
                  szczegolnie wlasnie matura rozszerzona, gdzie wystarczy uzywac mozgu, ktorego
                  byc moze niektorzy nie maja i stad problem. Wkuwanie regulek nic Ci nie pomoze
                  jesli nie bedziesz umiala zinterpretowac fragmentu konstytucji czy jakichs
                  innych artykulow prawnych, a zeby to zrobic, potrzebne jest tylko i wylacznie
                  logiczne myslenie, bo cale rozszerzenie to nic innego jak wyciaganie wnioskow i
                  uzywanie mozgu, a nie wiedza!
                  • bossskajolka Re: WOS rozszerz 14.02.07, 13:23
                    no sorki ale jeszcze zalezy co chcesz potem studiować ja idę na prawo i wiedza w
                    każdym wymiarze mi sie przyda:D zycze ci powodzenia na maturze bo bedzie ci go
                    bardzo wiele potrzeba. ja nie pisze wcale że matura z wosu to dla mnie problem
                    ale jestem perfekcjonalistką i mam zamiar ją zdać na conajmniej 90%. a jesli
                    mowa o regułkach to też się czasem przydają bo sam mózg nie pomoże jeśli wiedza
                    świeci pustkami bo o teorię tez pytają moja ty zatroskana. wychodze z założenia
                    że wiedzy nigdy za wiele. a jeśli nic nie potrafisz to nawet logiczne myslenie
                    cie nie uratuje....
                    • Gość: Turazz Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:07
                      A ja popieram konwalie. Na WOS tez sie nie ucze i tez sie wole do matmy
                      przylozyc. Ogladam codziennie tvn24 + wiadomosci i nie chwalac sie mialem 90%
                      probnej rozszerzonej. Nie chce pokazywac jaki to ze mnie prymus (wcale nim nie
                      jestem, wrecz odwrotnie) tylko pokazac, iz wos to przedmiot, na ktory nie trzeba
                      poswiecac zbyt duzo czasu. W porownaniu do matmy (R) to popierdolka. Ale jak
                      chcesz sie uczyc kilogodziny to raczej plus dla ciebie. A ambicja to chyba
                      pozytywna cecha ;))

No i zycze powodzenia obu zwasnionym stronom :D
                    • Gość: didon Re: WOS rozszerz IP: *.chello.pl 28.02.07, 20:15
                      bossskajolka : "ale jestem perfekcjonalistką"... Niech Bóg mnie strzeże przed
                      takim prawnikiem.. życzę mądrzejszych wypowiedzi i lektur.. miejmy nadzieję, że
                      na prawo się nie dostaniesz.
                      • bossskajolka Re: WOS rozszerz wg perfekcjonistki:D 04.03.07, 22:25
                        przepraszam najmocniej wszystkich dotkniętych tym błędem<lol2> a ja mam nadzieję
                        ze mimo wszystko się spotkamy(i to Cię będę sądzić:P). mądrość wypowiedzi to
                        pojęcie względne. ja mam nadzieje że pochwalę ci się za niedługo iż dostałam się
                        na prawo. serdecznie pozdrawiam. uczcie się czego chcecie i z czego macie zamiar
                        ale nie macie prawa krytykować innych za to że mają inne metody nauki i inne
                        źródła wiedzy. oczywiście nie wyuczyłam się wszystkich tych książek stronka po
                        stronce. przeglądam je bardziej z myślą o przyszłości niż gorączkowo wykuwam
                        przed maturą. Powodzenia życzę wszystkim a szczególnie konwalii, pogrążonym w
                        przedmaturalnej gorączce. Będzie dobrze!! buziaczki z Krakowa:*:*:*:* mam tylko
                        pytanko do niejakiego osobnika płci "nieokreślonej" o loginie didon: a ty na
                        jakie studia się wybierasz, czy też co studiujesz?ciebie pozdrawiam szczególnie:D:D
                        • Gość: monika Re: WOS rozszerz wg perfekcjonistki:D IP: *.aster.pl 15.03.07, 22:07
                          Dzieciaki drogie, po co chcecie isc na to prawo. Zapytajcie kogokolwiek po 30.
                          roku zycia, po kilku latach pracy jako prawnik - o bardziej nudne zajecie i
                          zycie trudno. Szkoda zycia....

• bossskajolka Re: WOS rozszerz wg perfekcjonistki:D 30.03.07, 09:53
                            Gość portalu: monika napisał(a):

> Dzieciaki drogie, po co chcecie isc na to prawo. Zapytajcie kogokolwiek po 30.
                            > roku zycia, po kilku latach pracy jako prawnik - o bardziej nudne zajecie i
                            > zycie trudno. Szkoda zycia....
                            >
                            punkt wideznia zalezy od punktu siedzenia...mnie prawo od lat fascynuje a np.
                            nudne dla mnie byłyby inne kierunki studiów to chyba logiczne...

>
                            >
                    • Gość: Ewa Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 14:15
                      Na prawie nie tylko wiedza jest ważna, ale mózg i logiczne myślenie też. Jeżeli
                      zamierzasz robić aplikację prawnika, to współczuję klientom, którym będziesz
                      oferować tylko wiedzę
                  • Gość: Kroku Re: WOS rozszerz IP: *.2-0.pl 06.03.07, 20:49
                    dokładnie !! podzielam Twoje zdanie przyjacielu !
                    Ja w sumie z matmy nie jestem dobry, ale mam mózg i zadania roziwazywać umiem i
                    WOSU wyobraź sobie napisałem na 62% bez jakiegokolwiek uczenia się ! !! Zero i
                    nawet lekcji w liceum WOSU ani jedenj nie miałem , pisząc to badziewie
                    proste :P i zdaje WOS na rozszerzeniu :P w gimnazjum miłem wos.
                    Jedyne co mi pomogło to to,ze wiem hehe gdzie lezy dane województwo i trochę
                    interesuje się życiem publicznym.

nie lubie się za bardzo uczyć, jestem muzykiem, w muzyce też improwizuje :) a
                    nie czytam nut i nie odtwarzam :P hehehe

Najwazniejsze to miec mózg i umiec go wykorzystać oraz być
                    przedsiębiorczym :D:D:D:D::D

Pozdrawiam
                    Paweł
                • Gość: dorsz Re: WOS rozszerz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.07, 18:43
                  > bezczelność twa nie ma granic!! a z takim podejściem matury z wosu nie zdasz i
                  > może to i dobrze....a już szczególnie rozszerzonej. ale łudź się dalej/pewnie
                  > wiesz czyją matką jest nadzieja/ jeśli spodziewasz się tego co zaserwują na
                  > egzaminie z wosu to jesteś jedyna w kraju. a co do skończoności praw itp. to na
                  > maturze z matmy o ile wiem też wymagają skończoną ilosć definicji i wzorów i
                  > opracowań poszczególnych zagadnień i nikt ci nie każe wyszukiwać niewiadomo
                  > czego.tylko błagam cie nie wypisuj bredni.:/

moja koleżanka zdawała w zeszłym roku maturę i z wosu i z matmy. praktycznie nic się nie uczyła, a zdała z obu w granicach 70-80 z podstawowego i 50-65 z rozszerzonego. nie ma rzeczy niemożliwych:)
      • Gość: Jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:15
        Polecam repetytoriu wyd. PARK EDUKACJA.
        przejrzyste, wypunktowane, naprawde wazne tematy.
        świetna powtórka.
      • deffi Re: WOS rozszerz 18.03.07, 19:27
        Wiedza o społeczenstwie vademecum maturalne operonu i zielona pwn. Bardziej ta
        pierwsza. Dobra dla wzrokowcow ;). polecam. Cala klasa zakupila :P
    • bossskajolka Re: WOS rozszerz 10.02.07, 09:47
      1. P. Berger - Zaproszenie do socjologii., PWN, Warszawa 1997
      2. J. H. Turner - Socjologia, Zysk i S-ka, 1998
      3. E. Aronson - Człowiek - istota społeczna, PWN, Warszawa 1978
      4. G. Therborn - Drogi do nowoczesnej Europy, PWN, Warszawa-Kraków 1998
      5. M. Ossowska - Wzór obywatela w ustroju demokratycznym, Zarząd Główny
      Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, Warszawa 1949
      6. A. De Tocqueville - O demokracji w Ameryce, Kraków 1996
      7. R. Dahl - Demokracja i jej krytycy, Kraków 199
      8. R. Dahl - O demokracji, wyd. Znak, Kraków 2000
      9. P. Śpiewak - Ideologie i obywatele, Warszawa 1991
      10. Eseje polityczne federalistów, Znak, Kraków 1999
      11. W. Osiatyński - Twoja konstytucja, WSiP, Warszawa 1997
      12. R. Dahrendorf - Nowoczesny konflikt społeczny, Czytelnik, Warszawa 1993
      13. R. Putnam - Demokracja w działaniu, Znak, Kraków, 1995
      14. A. Antoszewski, R. Herbut - Systemy polityczne współczesnego państwa,
      Arche, Gdańsk 2001
      15. S. Filipowicz - Historia myśli politycznej i prawnej, Arche, Gdańsk 2002
      16. L. Garlicki - Polskie prawo konstytucyjne, Liber, Warszawa, 2000
      17. K. Sójka Zielińska - Drogi i bezdroża prawa, Ossolineum, Wrocław 2000
      18. Leksykon politologii - Wydawnictwo Atla 2, Wrocław 1997
      19. J. Karpiński - ABC polityki, Alfa, Warszawa 1997
      20. I. Budge, K. Newton - Polityka nowej Europy. Od Atlantyku do Uralu,
      Książka i Wiedza, Warszawa 2002
      21. Marcin Król - Słownik demokracji, Znak, Kraków 1989
      22. W.T. Kulesza, P. Winczorek - Demokracja u schyłku XX wieku, Warszawa 1992
      23. W. T. Kulesza - Ideologie naszych czasów, Warszawa 1996
      24. Konstytucjonalizm, Demokracja, Wolność - antologia tekstów źródłowych pod
      red. P. Śpiewaka, Warszawa 1996
      25. Słownik Encyklopedyczny - Edukacja Obywatelska - Polska i świat
      współczesny, Wrocław 2001
      26. P. Sztompka - Socjologia, Znak, Kraków 2002
      27. P. Śpiewak - Obietnice demokracji, Prószyński i S-ka, Warszawa 2004
      28. Słownik polityki, red. M. Bankowicz, Wiedza Powszechna, Warszawa 1999
      29. D. Leonard - Przewodnik po Unii Europejskiej, Studio EMKA, Warszawa 2003
      30. A. Dudek - Pierwsze lata III Rzeczypospolitej, Arcana, Kraków 2003
      31. J A. Macherek - Pierwsza dekada III Rzeczypospolitej, Presspublica,
      Warszawa 1999
      32. J. Kuroń, J. Żakowski - PRL dla początkujących, Wydawnictwo Dolnośląskie,
      Wrocław 1996
      33. W. Roszkowski - Półwiecze. Historia polityczna świata po 1945 roku, PWN,
      Warszawa 1998
      34. A. Paczkowski - Pół wieku dziejów Polski 1939-1989, PWN, Warszawa 1998.

warto to przejrzeć bo matury w wosu nie da się przewidzieć...
      • Gość: kamila.ss Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 13:06
        :D to zycze powodzenia
        • Gość: amelia Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:35
          tak szczerzem ówiąc to ja się też woisu nie uczę w domu, ale to tylko dlatego,
          że mam na niego mało czasu- wolę się pouczyć do rozszerzonnego polaka i
          historii a wos to jakoś tak trzymam na boku.
          Wiem że to jednak nie najlepsze wyjście, ale chyba wos to sobie zostawię na
          ostatni miesiąc czyli gdzieś tak na kwiecień- jak już skończę powtórki z całej
          histy
          • Gość: lolo Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:37
            ja mam dokładnie to samo!
            prace na temat problemów współczesności i to jeszcze korzystając z tekstów
            źródłowych to chyba każdy normalnie interesujący się wpółczesnością napisze
            • Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.eltronik.net.pl 24.02.07, 16:12
              zgadzam się z konwalią, wos to pestka, zdawałem go rok temu, uczyłem się jeden
              weekend (powtarzałem definicje i daty różnych konwencji itp) a wynik matury
              bardzo mnie zadowolił ;)
      • Gość: TouReQ Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:09
        olaboga, to Ty chodzisz w ogole spac?? Ja do matmy rozszerzonej tyle makulatury
        nie mam <lol2>
      • Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:30
        mysle ze ta biliografia bossskajolka moze wygladac tak:
        3. E. Aronson - Człowiek - istota społeczna, PWN, Warszawa 1978
        4. G. Therborn - Drogi do nowoczesnej Europy, PWN, Warszawa-Kraków 1998
        9. P. Śpiewak - Ideologie
        14. A. Antoszewski, R. Herbut - Systemy polityczne współczesnego państwa,
        Arche, Gdańsk 2001
        15. S. Filipowicz - Historia myśli politycznej i prawnej, Arche, Gdańsk 2002
        i obywatele, Warszawa 1991
        21. Marcin Król - Słownik demokracji, Znak, Kraków 1989\
        23. W. T. Kulesza - Ideologie naszych czasów, Warszawa 1996
        24. Konstytucjonalizm, Demokracja, Wolność - antologia tekstów źródłowych pod
        red. P. Śpiewaka, Warszawa 1996
        25. Słownik Encyklopedyczny - Edukacja Obywatelska - Polska i świat
        współczesny, Wrocław 2001
        32. J. Kuroń, J. Żakowski - PRL dla początkujących, Wydawnictwo Dolnośląskie,
        Wrocław 1996
        33. W. Roszkowski - Półwiecze. Historia polityczna świata po 1945 roku, PWN,
        Warszawa 1998
        34. A. Paczkowski - Pół wieku dziejów Polski 1939-1989, PWN, Warszawa 1998.

rzeczywiscie na studiach politologicznych, socjologii, d\iennikarstwa to
        podstawa.
        • Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:32
          faktem jest ze ogladanie tvn24 i weekend nauki nie starcza na dobry wynik.
          w tym roku wos bedzie o wiele trudniejszy niz rok i dwa lata temu.
          • Gość: evelle Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:38
            No co ty????Nie strasz nas!
            Dlaczego tak myślisz??? (:
            • Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.tvk.torun.pl 02.03.07, 20:24
              o, będą pytania typu kto jest obecnie premierem Ugandy, czy jak?
      • Gość: przemas Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 14:06
        proszę powiedz że to nieprawda że to przeczytasz. nie ma takich ludzi prawda? chyba zbytnio się przejęłaś maturą
        • bossskajolka Re: WOS rozszerz 30.03.07, 09:57
          ja z tymi ksiażkami pracuję już od 1. klasy przygotowując sie do kolejnych
          olimpiad i konkursów z wosu takze do matury jak najbardziej bede je mieć
          wszytkie przeczytane. to logiczne że w ciągu kilku miesiecy nie byłabym w stanie
          ich przeczytać hurtem, bo gdzie przygotowanie z innych przedmiotów?;>
        • bossskajolka Re: WOS rozszerz 30.03.07, 09:59
          poza tym nie mówię ze musiz przeczytać wszystkie ksiażki o tej tematyce bo to
          niewykonalne ale warto niektóre tematy sobie poszerzyć, a te ksiażki które
          podałam pod tym względem są bardzo przydatne i godne polecenia....powodzenia na
          maturze:*
      • deffi Re: WOS rozszerz 18.03.07, 19:28
        niezle bosskajolka masz do czytania? :P
    • Gość: Ana Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 21:18
      Skąd wiesz, że wos w tym roku bedzie trudniejszy??To,że w tamtym roku byl
      prosty nie oznacza, że w tym będzie trudny:]Trzeba być optymista, a nie jakiś
      pesymizm wprowadzać.
      • Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.n17.waw.pl 04.03.07, 12:37
        to zwykly realizm. podniesienie poziomu trudnosci z egzaminu wiedzy o
        spoleczenstwie wymuszaja na cke uczelnie. przeciez to egzamin traktowany przez
        wyzsze szkoly na rowni z historia, a gdzie porownywac ich poziom w zeszlym
        roku...
        • Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.tvk.torun.pl 05.03.07, 09:54
          wsyztsko zależy od pktu widzenia ;) mi podst wos poszedł słabiej od podst histy,
          ale rozsz to już rzeczywiście odwrotnie :/ :P
      • Gość: marta Re: WOS rozszerz IP: 83.168.96.* 06.03.07, 22:52
        podstawa jest faktycznie łatwa, ale nie powiem, że rozszerzenie w zeszłym roku
        było proste. Zwypracowania chyba w całej Polsce nie było nikogo, kto by napisał
        na max. Osobiście mam przeczucie, że rozszerzenie będzie łatwiejsze, bo w
        zeszłym roku przesadzili.
        • Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.n17.waw.pl 18.03.07, 01:17
          ludzie, ale kogo podstawa interesuje?
          moze tych ktorzy po prostu chca mature zdac.
          liczy sie rozszerzenie i to jak potrafisz swoje
          pojecie o swiecie przedstawic.
          • Gość: jaszol Re: WOS rozszerz IP: *.n17.waw.pl 18.03.07, 01:20
            nie napiszesz wypracowania z wosu
            bez odpowiedniego przygotowania.
            musisz umiec pisac i wiedziec;
            znac fakty, wydarzenia i odpowiednio (wg klucza) je orzeanalizowac.
            nie liczcie na fart, łód szczescia.
            trzeba byc PRZYGOTOWANYM.
            • Gość: krajmar Re: WOS rozszerz IP: *.tvk.torun.pl 18.03.07, 23:14
              niektóre uniwerki paradoxalnie liczą podstawę
              • Gość: wq Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:10
                www.mojamatura.pl materiały po prostu cudne - testy super
    • Gość: warto Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 16:00
      www.mojamatura.pl
      www.mojamatura.pl
      www.mojamatura.pl
    • a-gritos Re: WOS rozszerz 30.03.07, 20:51
      jeśli chodzi o mnie to przygotowuje sie z vademecum operony wspipu,etc. uczymy
      sie tez w szkole z wojtaszczyka.mysle jednak,ze trzeba poczytac pare pozycji
      szerszych i oglądać dzienniki,ponieważ...jak ktoś już wspomniał,pytań z WOS-u
      nie da się przewidzieć.
    • Gość: ew Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 23:51
      www.mojamatura.pl

doskonałe materiały i największa baza testów do powtórek.
      • s_agata Re: WOS rozszerz 02.04.07, 19:11
        ale wy panikujecie. masakra . też zdaje wos bo wybieram sie na politologie ale
        uwazam ze nie trzeba przeczytac 100 ksiązek zeby odpowiedziec na pytania
        maturalne . rozwiazałam juz duzo testów i moje operonowskie vademecum w
        połaczeniu z moją powszechną wiedzą myśle ze mi wystarczy. poza tym jezeli ktos
        oglada wiadomosci to trudno zeby uczył się na pamieć co to np , wotum
        nieufności tudzież ile państw mamy w unii ;) pozdrawiam i życze powodzenia ;)
        • Gość: spinoza Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:16
          ktos tam na górze mówił że bez nauki sie wosu niezda :) pfff oczywiście, że sie
          zda! i to rozszerozny. jest łatwy ale co z tego? ja sie ucze bo mnie 35% nie
          satysfakcjonuje.
    • Gość: A. do tych co sie nie ucza IP: *.acn.waw.pl 03.04.07, 17:54
      Nie rozumiem was, bez kitu. Skoro serdecznie w d... macie mature, to
      wytlumaczcie mi po co wchodzicie na portal o maturze i w dodatku na temat o
      pomocach naukowych? Poza tym co w tym takiego wspanialego ze ktos zdal wos nie
      uczac sie? Potraficie odroznic socjalizm od konserwatyzmu albo socjalizację od
      indoktrynacji - woow, sukces!! mozecie byc z siebie dumni...
      ja sie ucze z operonu, sory za offtop :)
      • Gość: ja Re: do tych co sie nie ucza IP: *.chello.pl 03.04.07, 18:44
        Nie uczę się do matury rozszerzonej.
        Nie, nie uważam tego za powód do dumy.
        Nie, nie olewam sobie WOSu.

To jest proste - jeśli ktoś zdaje sobie tylko rozszerzony WOS to sobie może i
        wszystkie książki z tej listy przeczytać, ale prawda jest taka, że wiele osób
        przygotowuje się do rozszerzonej historii (nie mówiąc o np. językach), a WOS
        zdaje mimochodem, bo jest łatwy dla kogoś, kto interesuje się bieżącymi
        wydarzeniami. Dokładnie tak jest ze mną - praktycznie w ogóle nie uczę się WOSu,
        ale wyniku poniżej 70% nawet sobie nie wyobrażam. Wystarczy czytać ze
        zrozumieniem i interesować się światem.
        • Gość: A. Re: do tych co sie nie ucza IP: *.acn.waw.pl 03.04.07, 20:12
          Spoko, naprawde moim celem nie jest prawienie kazań, od tego sie ma nauczycieli
          i rodziców. To czy ktoś się uczy to jego prywatna sprawa, mnie po prostu
          denerwuje gadanie w stylu: a ja sie w ogole nic nie ucze i jestem taki
          fajny/fajna z tego powodu. Za duzo mam tego we własnej szkole (tyle ze u mnie
          zwykle ci którzy "nic sie nie ucza" tak naprawde siedza nad ksiazkami
          godzinami...). Życzę wytrwałości w nauce historii :-)pozdrawiam
          • karolineczka6 Re: do tych co sie nie ucza 28.04.07, 23:14
            oczywiście maturę z WOSu mozna zdać nic się nie ucząc- ale mnie nie
            satysfakcjonuje 40 %.chcąc osiągnąć 80 % nie można liczyć na łut szczęścia.. w
            sumie osoby tak pewne siebie, które oleją naukę z wosu, bo to prościzna to mają
            później te 40-50 %. dla mnie to lepiej, bo mniejsza konkurencja na studia ;-P
            a tak na serio to nie zachęcam do bezmyślnego wkuwania i czytania encyklopedii,
            ale myślę, że zamiast wyśmiewać się z tych, którzy WOS powtarzają, warto samemu
            co nieco sobie przypomnieć. pozdrawiam, życzę powodzenia na maturze :)
            • Gość: didon Re: do tych co sie nie ucza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.05.07, 15:11
              bosskajolka, napisz w czerwcu jaki wynik osiągnęłaś z matury z wosu;) Wprost nie
              mogę się doczekać i powiem szczerze, że po przeczytaniu takiej ilości książek
              wynik poniżej 99% spowodowałby u mnie poważne załamanie psychiczne. A jeśli
              wypracowania tworzysz w takim stylu jak swoje wypowiedzi na forum to 30pkt ci
              nie wróżę;) Odpowiadam na pytanie, które mi zadałaś dawno temu : wybieram się na
              MISH. Mam w planach studiowanie m.in. prawa. Serdecznie pozdrawiam i życzę
              więcej dystansu do życia, a szczególnie do tak prostej rzeczy jak matura.
    • Gość: noemily Re: WOS rozszerz IP: *.sysnet.pl 03.04.07, 22:37
      czesc:)ja się uczę z Vademecum maturzysty z Wosu- wyd.Operona:)chodziłam od
      października na kursy maturalne do wosu i tam też prowadzili zajęcia na
      książkach Operona - i jestem bardzo zadowolona. A to vademecum jest bardzo
      konkretne i nie leją wody, tylko podają same fakty(jednak ciekawie przekazane.)
      • Gość: jot Re: WOS rozszerz IP: *.os.amsnet.pl 04.04.07, 15:01
        "łód szczescia."

Wcześniej napisałeś, że trzeba być przygotowanym. No, to bracie, weź się za
        ortografię:), bo Twoja matura z polskiego zagrożona:)
    • Gość: er Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 06:19
      TESTY Z HISTORII I WOSU ONLINE

www.mojamatura.pl

Fantastyczny materiał do matury - www.mojamatura.pl/5,matura.html

z historii i WOS – u największa baza testów z tych przedmiotów w Polsce. Wejdź
      na Platforma<Demo

Uratowaliśmy TWOJĄ MATURĘ! Czytaj www.mojamatura.pl.
      • Gość: domin Re: WOS rozszerz IP: *.plock.msk.pl 22.04.07, 18:07
        Mam pytanie nie wie ktos ile w tamtym roku trzeba bylo mniec punktow z wosu
        albo histy na UW albo Uniwersytet W Toruniu na socjologie???pozdrawiam
        • Gość: adzialena Re: WOS rozszerz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 22:18
          człowieku! nie idź na socjologię! zwariowałeś do reszty!??? o ja pie***lę!!!:/
    • lolek711 Potrzebuje ściągi na Wos ale mam z Polskiego 23.04.07, 19:49
      Witam mam ściągi z Polskiego. OPracowanych 100 tematów oprucz tego motywy i
      cytaty potrzebne do napisania wypracowania. Potrzebuje ściągi na WOS. Z miłą
      chęcią moge iść na wymiane. Pozdrawiam lolek71@op.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka