01.05.07, 20:27
ZNACIE ODPOWIEDZ NA TAKIE PYTANIE??????? Czy wyizolowana włóka mięśniowe
mięśnia sercowego mają zdolnośc do samoistnego kurczenia się /bez
jakichkolwiek impulsów nerwowych/ ????????
Obserwuj wątek
    • pizmaczeq Re: biologia 01.05.07, 20:30
      nie ;/
    • Gość: karolineczka6 Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 21:00
      owszem,na pewno ma. Na tym polega automatyzm pracy serca, że nie potrzebuje
      żadnych impulsów z mózgu. dzieje się tak dzięki węzłom (zatokowo-
      przedsionkowym i komorowo- przedsionkowym)oraz pęczkom Hisa, które posiadają
      wyspecjalizowane komórki zdolne do samoistnych skurczów :))
      • Gość: marcin Re: biologia IP: *.dolsat.pl 01.05.07, 21:05
        o kurde :D
      • Gość: katiafed Re: biologia IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.05.07, 21:28
        wyizolowane komórki :) nie w sercu, tylko pod mikroskopem :P To, że w sercu
        jest samoisty mechanizm to ja wiem :) ale dzięki za chęci :)
        • Gość: karolineczka6 Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 23:21
          wiesz, w jednym z testów maturalnych było takie same pytanie i z tego, co
          pamiętam to odpowiedź taka jak moja :) tylko teraz nie powiem w którym, bo nie
          mogę znaleźć 8-) ale oczywiście mogę nie mieć racji.
          • Gość: dede Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 09:02
            Eee, nie ma prawa sie kurczyc. Uklad bodzco-przewodzacy serca podlega pod
            osrodek w rdzeniu przedluzonym. Jedyne co by mozna zrobic to przylozyc napiecie
            elektryczne, wtedy owszem moglaby sie poruszac ;).
            • Gość: katiafed Re: biologia IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.05.07, 11:11
              Ja nie wątpie, że taką odpowiedź mogłaś dac, ale na inne pytanie. Nie dotyczące
              jednego malutkiego samotnego wyizolowanego włókna mięśniowego, ale całego
              seraca :) Znalazłam już odpowiedź :) dzieki za chęci :) a jakby ktos był
              ciekawy to, tak ma zdolnośc kurczenia się poza ustrojem, ale sa to tylko
              skórcze o małej częstotliwości :)
    • luthien123 Re: biologia 02.05.07, 11:32
      Ja mam inne pytanie ;) Sa trzy slupki i trzeba podporzadkowac: oddychanie
      tlenowe, fermentacja alkoholowa i octowa.. Najwyzszy slupek (najwieksza ilosc
      energii) to oddychanie tlenowe, ale potem jest mniejszy i najmniejszy. I nie
      wiem, ktory to alkoholowa, a ktory to octowa. Pomocy? :)

No i 2 przyczyny tak roznej wydajnosci tych procesów. 1. Obecność/ilosc tlenu.
      A drugi? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka