katiafed 01.05.07, 20:27 ZNACIE ODPOWIEDZ NA TAKIE PYTANIE??????? Czy wyizolowana włóka mięśniowe mięśnia sercowego mają zdolnośc do samoistnego kurczenia się /bez jakichkolwiek impulsów nerwowych/ ???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karolineczka6 Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 21:00 owszem,na pewno ma. Na tym polega automatyzm pracy serca, że nie potrzebuje żadnych impulsów z mózgu. dzieje się tak dzięki węzłom (zatokowo- przedsionkowym i komorowo- przedsionkowym)oraz pęczkom Hisa, które posiadają wyspecjalizowane komórki zdolne do samoistnych skurczów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katiafed Re: biologia IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.05.07, 21:28 wyizolowane komórki :) nie w sercu, tylko pod mikroskopem :P To, że w sercu jest samoisty mechanizm to ja wiem :) ale dzięki za chęci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolineczka6 Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 23:21 wiesz, w jednym z testów maturalnych było takie same pytanie i z tego, co pamiętam to odpowiedź taka jak moja :) tylko teraz nie powiem w którym, bo nie mogę znaleźć 8-) ale oczywiście mogę nie mieć racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 09:02 Eee, nie ma prawa sie kurczyc. Uklad bodzco-przewodzacy serca podlega pod osrodek w rdzeniu przedluzonym. Jedyne co by mozna zrobic to przylozyc napiecie elektryczne, wtedy owszem moglaby sie poruszac ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katiafed Re: biologia IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.05.07, 11:11 Ja nie wątpie, że taką odpowiedź mogłaś dac, ale na inne pytanie. Nie dotyczące jednego malutkiego samotnego wyizolowanego włókna mięśniowego, ale całego seraca :) Znalazłam już odpowiedź :) dzieki za chęci :) a jakby ktos był ciekawy to, tak ma zdolnośc kurczenia się poza ustrojem, ale sa to tylko skórcze o małej częstotliwości :) Odpowiedz Link Zgłoś
luthien123 Re: biologia 02.05.07, 11:32 Ja mam inne pytanie ;) Sa trzy slupki i trzeba podporzadkowac: oddychanie tlenowe, fermentacja alkoholowa i octowa.. Najwyzszy slupek (najwieksza ilosc energii) to oddychanie tlenowe, ale potem jest mniejszy i najmniejszy. I nie wiem, ktory to alkoholowa, a ktory to octowa. Pomocy? :) No i 2 przyczyny tak roznej wydajnosci tych procesów. 1. Obecność/ilosc tlenu. A drugi? :) Odpowiedz Link Zgłoś