Dodaj do ulubionych

Histerycy sztuki we wtorek

04.05.07, 17:16
I jak, moi mili Państwo? :) Przyznam, że galoty mi się trzęsą, zważywszy, na
to że "przecieki" z języka polskiego cieszą się dużą popularnoscią, a
przecieków z historii sztuki, ani widu, ani słychu.
Obserwuj wątek
    • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:25
      ja tez sie boje, po tym co bylo na roz. polskim wizja wtorkowej matury mnie
      przeraza.... tez zdaje poziom r. i uswiadamiam sobie, ze to masakra bo: a/
      sama sie przygotowywalam, b/ sama ja pisze (w szkole i w calym powiecie) c/
      egzamin o 14 to glupi pomysl.... c/ 3 pilnujacych i 1 zdajacy... niezle co?
      • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 09:59
        Oja.
        a) tez sama się uczyłam,
        b) w szkole jest 5 osob zdajacych, czy jakos tak (Warszawa, liceum bardziej
        humanistyczne, stąd więcej zainteresowanych HisSZtuki)
        c) o 14? hm.. musze ssprawdzic u siebie, ale raczej mam standartowo o 9.00

Wiesz, nie wiem jak Twoje odczucia po przejrzeniu roznych zeszlych matur,
        ale /obym nie zapeszyla/ poziom podstawowy jest, jak dla mnie, o wiele
        trudniejszy. Bardziej pamieciowy, szczegolowy... koszmar.

Po czesci dlatego wzielam rozszerzenie... ;]

Sluchaj, mam sporo materialow na kompie do historii sztuki, to moze Ci przesle?
        Albo jeszcze lepiej... zaraz postaram sie umiescic linki do plikow :)
        • pizmaczeq Re: Histerycy sztuki we wtorek 05.05.07, 10:37
          ja tez ;/
          j/w
          • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 05.05.07, 12:14
            ja tez zdaje historie sztuki, we wtorek i tez sie sama przygotowywalam, zdaje
            poziom rozszerzony. Mam nadzieje ze jakies pytania powtórza sie z
            wczesniejszych lat dlatego rozwiazuje stare matury, mysle ze trafi sie tez
            jakies pytanie w stylu tego co bylo na probnej do podpisania elementy swiatyni,
            np. teraz moze dadza plan akropolu, dom rzymski, albo plan teatru...:)a co do
            wypracowania i dzieł do analizy mysle ze bedzie cos z XIX lub XX wieku...
            • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 05.05.07, 12:15
              a wy macie jakieś przeczucia?:)
              • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:48
                Ciężko z przeczuciami, bo moją linię jasnowidzenia zajmują emocje, uczucia i
                gołębie, które wciąż się g-ru..ą

www.nujska.blog.pl - a tutaj własnie daje Wam jakies swoje przykladowe
                wypracowanka :)
                • Gość: sciagawki Sciagi!!!!Sciagi!!!!Sciagi!!!!Sci agi!!!!Sciagi!!!! IP: *.tkdami.net 09.05.07, 21:59
                  strona ze sciagami:
                  matura.zs.pl
      • Gość: A Mam to samo...i żyję... IP: *.idsl1.pcnet.com.pl 07.05.07, 17:41
        Mam identyczną sytuację.
        Sama się uczyłam.
        Piszę jako jedyna.
        3 na 1... i to jeszcze ze starymi próchnami będę siedzieć.
        Ale co tam.
    • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:59
      to jestesmy w podobnej sytuacji :) i czuje tak jak Wy - ze roz. łatwiejszy :)

njuska - o 14 jest sztuka, taka checę nam Giertych zafundował :) jak masz te
      materiały to dawaj jeszcze sie coś przyda : bjork23@tlen.pl (tez mam sporo
      opracowań, tabelek itp pierdół, wiec mozemy sie wymienic, jezeli jestes
      zainteresowana czyms konkretnym pisz mejla i poszukam u siebie :) )
      testy z zeszłorocznych matur to podstawa, mam jeszcze te z 13 piątku, jakies z
      sieci wyłowione i zakupilam tez płytę na allegro, macie racje pytania się
      powtarzają, wiec warto cwiczyć w ten sposób.
      ninka - co do przeczuć: wiecie co ja sobie marze, zeby wypracowanie czy esej
      dotyczyl starożytnosci - tego jeszcze nie bylo, wiec jest nadzieja :) a do
      podpisania niech beda elementy katedry gotyckiej, fajna taka maturka by była :)
    • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:02
      nujska - dzieki wielkie, fajny blog, cos sobie z zabiore :)
      • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:08
        Noga - tak naprędce zrobiłam, co by wrzucić materiały do pobrania. Będą przez 7
        dni dostępne,potem rozpłyną się w nicosc.

Uderzam do Ciebie na mejla :>
        • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 05.05.07, 20:33
          Jeśli chcecie sprawdzić swoją wiedzę, rozwiążcie maturę którą przygotowalam,
          chętne osoby proszę o podanie mejla:)
          • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 05.05.07, 20:37
            darkshines@o2.pl <- ja poprosze:) Tak sie stresuje przed wtorkiem, ze sie juz
            uczyc ni potrafieXD
            • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 05.05.07, 20:44
              Juz wyslalam:) napisz czy doszlo:)a jak rozwiązesz to napisz na forum wrazenia:)
              • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 21:03
                ja tez ja tez chce i sie stresuje!!!! bjork23@tlen.pl
              • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 21:05
                No prosze.. jednak troche osób zdaje historię sztuki.. Ja tysz ;P
                Sama się nie uczyłam, bo mam za mało samozaparcia i jestem zbyt leniwa..
                Podziwiam was, że sami przysiedliście!
                Jutro mnie czeka ostatnia lekcja..
                Ja nie mam żadnych przeczuć..
                Wiem jedno: polegnę jeśli dadzą do analizy architekturę.. Nic z niej nie wiem ;/
                A jakie płytki z Allegro kupiliście? "Sarenkowy Atlas Sztuki"? :)
                • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:35
                  Gosiu - ja kupiłam testy/kwiz/quiz z róznych epok z historii sztuki. Niestety
                  nie pamiętam, jak nazywała się ta miła dziewczyna... Wejdz, na nujska.blog.pl,
                  tam zamiescilam na szybko rozne materiały i będzie i kwiz :)

A coz to "Sarenkowy Atlas Sztuki"? :)
                  • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:40
                    Ten "mój" atlas to prezentacja składająca się z 860 slajdów z najważniejszymi
                    dziełami malarskimi, rzeźbiarskimi i architektonicznymi.. Ogólnie jest to bardzo
                    fajne! Dziewczyna, która to robiła zdała maturę z historii sztuki na ok.90% z
                    tego, co pamiętam, więc jest po prostu.. zajebista! Podziwiam ją! uczyła się
                    sama robiąc to prezentację + czytała dużo książek.. teraz jest chyba na
                    architekturze.. także nieźle, co nie? :)
                    • Gość: Nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:00
                      Gosiu, moja zawiera ponad 1250 slajdów ( głównie obrazy, troche rzeźby) + mam
                      jakies 150 z architektury i rzeźby porozrzucane...
                      Podejrzewam jednak, że jej 90% bardziej wynika z książek, nauki analizy
                      obrazu :) I przede wszystkim - samozaparcia. Bo jest to przedmiot przy którym
                      ciężko o pomoc nauczycielską, ba, nawet o dobre podręczniki, które
                      kompilowałyby wszystko w jednym. Jesli juz się znajdzie odpowiedni profesor, to
                      pomoc jest czesciej w formie pozyczania książek, niż nauki analizy obrazu. Ale
                      dobre i to. Jesli macie takich nauczycieli, to wzniescie im pomnik za życia :)
                      Ja korzystam z materiałów od innych osób, które mają kontakt z historykami
                      sztuki i ciesze się, że chociaż to :)
                      • Gość: nujska a propos książki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:04
                        www.wolnepodreczniki.pl/
                        może stworzymy taką kompilację? ;] To oczywiscie zart, no bo warto byłoby być
                        nauczycielem...bądź specjalistą od sztuki.

A tak na serio - Sztuka i Czas powinnna, z całym szacunkiem, zostać wsparta
                        przez dobre tablicowo-tabelkową książynę... Nie ma co.
                        • Gość: Gosia Re: a propos książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:32
                          Też korzystam ze Sztuki i Czasu pani Osińskiej, jednak nawet mój nauczyciel
                          mówi, że duzo w niej pominęła.. Nie traktuję jej jak biblii, ale czytam,
                          przeglądam.. niezła jest myślę..
                          • Gość: nujska Re: a propos książki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:37
                            Pewnie, ze niezła. podstawa podstaw.
                            Słyszałam, że ma trochę błędów rzeczowych.. no ale nie mnie dane wiedzieć,
                            jakie one sa :]
          • Gość: jiff Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.globalconnect.pl 05.05.07, 21:13
            ja również poproszę- Nino
            ewa.com@wp.pl :)
            • Gość: laika. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 21:30
              i ja również, proszę
              kuleza@gmail.com
              • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 05.05.07, 22:22
                Juz wyslalam:)
                • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:33
                  Nina, Nina - ja ja ja :> nujska@ bez spacji poczta.fm (co by mi spamu nie
                  nawaliło)
                • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 05.05.07, 22:34
                  I ja poproszę:
                  justynagrabowska@gmail.com
                  • Gość: aga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 05.05.07, 22:36
                    du_dzia@op.pl ja równiez poprosze :D
          • Gość: nwr Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.07, 01:16
            to ja również poproszę: nwr@tlen.pl
          • Gość: agus Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:28
            trochę już późnawo...ale ja tez proszę o wysłanie maturki adziaka@o2.pl :)
            wielkie dzięki.
          • rusty_james Re: Histerycy sztuki we wtorek 06.05.07, 10:10
            mi tez prosze napisz: dominikon@o2.pl

pozdrawiam
          • Gość: zo Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 17:41
            ooo, ja też bym poprosiła:) zofka122@wp.pl
          • Gość: domake Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 18:59
            Ja jestem chetna!! --> doska00@gmail.com
            Z góry dziękuje:)
    • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 05.05.07, 22:37
      I mnie się trzęsą galoty.
      Bo raz - wzięłam tę historię sztuki na obowiązkowy przedmiot.
      Bo dwa - testy z poprzednich lat różnią się od siebie kosmicznie i weź coś
      wydedukuj co być może (piszę podstawową).
      Bo trzy - po takim wstępie (polski) to nawet nie chce mi się myśleć czego po tej
      maturze się spodziewać.
      Bo cztery - również piszę sama w szkole i trzy pary oczu będą sobie na mnie
      patrzeć (bo też niby na co innego mieliby patrzeć), co mnie dodatkowo deprymuje,
      Bo pięć - uczyłam się sama i zaczynam się zastanawiać, czy jednak lepiej nie
      byłoby nie porywać się z tą motyczką na Słońce...
      • Gość: aga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 05.05.07, 22:39
        dasz rade, ja pisze rozszerzona, rowniez uczylam sie sama...
      • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:41
        o prosze. nie jest aż tak mało zważywszy, na to, że niedawno założyłam post'a.

Justyn - mam bardzo podobnie.

różnię się tylko tym, że piszę rozsz i u mnie zdaje trochę więcej osób.
        Uczyłam się sama, pochodziłam na bezpłatne 2 kursy z historii sztuki (ale nie
        to, że były jakies rewelacyjne merytorycznie i hoho) i wymiana materiałów z
        kumpelami pomogła...

Sciskamy kciuki i trzymamy poslady.
        • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 05.05.07, 22:52
          Żebym ja na tym zadupiu jakieś kursy miała to też bym chodziła...

Opieram się jedynie na książkach, kserówkach jakichś od ludzi, co kiedyś to
          zdawali, intełnecie, wiedzy ogólnej i oglądaniu obrazków. A i tak zabiją mnie
          pytania w stylu: "Podaj mecenasa artysty jakiegoś tam". Za to byłabym wdzięczna
          za tabelki i dopasowanki... zawsze to jakaś szansa drogą eliminacyji ;p
        • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:56
          Najbardziej się boję historii sztuki.. Zdają aż 3 osoby ze szkoły :) Dwie
          pozostałe godzine przed hsz kończą pisać wos... Paranoja.. Współczuję im.. W
          innym liceum w moim mieście w takich sytuacjach przekładali uczniom te
          egzaminy..Ale moja szkoła jest do bani i nam nie pomogła..
          Czego się najbardziej boicie?
          Ja analizy architektury.. i sztuki współczesnej.. :(
          • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 05.05.07, 22:59
            Jak to przekładali? Terminy egzaminów są wyznaczane przez cke, danego dnia o
            danej godzinie arkusze są otwierane i nie ma opcji, że przywiozą je jeszcze za 3
            dni np. Nawymyślają, nagadają i zaraz wielkie halo robią. Nie wierz w ploty :)
            • Gość: Nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 00:10
              Nina chyba poszla spac i nie dostalam jeszcze materialow...chlyp.
              Moze wstanie jutro i będzie o nas pamiętać :) /tzn. dzisiaj rano :)
              • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 06.05.07, 00:16
                mam nadzieję, że nie zapomni :)
                olaboga ile to jeszcze do powtórzenia...
                • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 00:55
                  Łoby łoby.
                  Dokładnie. (w)olaboga. Alleluja!
                  • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 06.05.07, 00:57
                    e, to może spać by my poszły? co by se wypocząć przed pracą umysłową w
                    kamieniołomach?
                    niekolorowych snów (żeby się nie kojarzyło z analizą:P)
                    • Gość: nujska spać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 01:01
                      Justyn - hohohoh, spać? Daj spokój. padłam po południu i teraz nie jestem w
                      stanie zasnąć. Lepsze wertowanie testow ze sztuki, niż wiercenie się w wyrze :)

Dużo swiatła/nie cienia w snach :]
                      • Gość: nina Re: spać? IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 09:33
                        juz wyslalam:) wczoraj spalam:)
                        • justyn.augustyn fenk iu 06.05.07, 09:41
                          Dziękować, doszło. Ale początkowe pytania to ekhm... czy ja w ogóle zdam? :|
                          • Gość: nina Re: fenk iu IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 09:42
                            Jest pare trudnych zadan, ale mysle ze prawdziwa bedzie łatwiejsza:)
                            • Gość: n. Re: fenk iu IP: *.tktelekom.pl 06.05.07, 10:02
                            • Gość: n. Re: fenk iu IP: *.tktelekom.pl 06.05.07, 10:17
                              Rozwiazalam test i uwazam, ze byl trudny:] Dlatego mam pare pytan:
                              6. obrazek na prawo od hotelu- wiem, ze widzialam to juz nie raz, ale co to
                              jest nie pamietam:/
                              7. Turyści. Może teraz grzesze niewiedza, ale nie wiem czyje to:(
                              8. Zarowno kobieta lezaca na brzuchu jak i ich grupka na dole jest mi nie znana
                              (botticelli?):(
                              9. nie pamietam autora...ehh
                              no i w 12 portret 4.
                              Dziekuje z gory za oswiecenie;)

A moge zapytac, na jakie studia się wybieracie, ze piszecie historie sztuki?
                              • Gość: Gosia Re: fenk iu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 10:22
                                Ja na filologie angielską tak żeby było śmieszniej :) Ale po takim polskim nie
                                wiem czy mi się to uda...
                                • justyn.augustyn Wybieramy się to za dużo powiedziane :P 06.05.07, 12:55
                                  na ałchitektułę na politechnice lub na ałchitektułę wnęłtrz na asp (a złożę
                                  jeszcze na wzorki ;))
    • rusty_james Re: Histerycy sztuki we wtorek 06.05.07, 10:23
      ja mam tak ze jeszcze przed HS rano pisze WOS :/ nie ma sie co lamac, damy rade.
      jak przeczuwacie - bo na analize moga dac tez rzezbe albo (o zgrozo)
      architekture, pomimo ze jeszcze nigdy nie bylo. ma ktos z was jakis zestaw
      'narzedzi' ktorymi mozna opisac te 2 zjawiska?
      prosze piszcie na dominikon@o2.pl
      • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 06.05.07, 10:39
        ja mam taki krotki plan... Przepisze Ci, moze sie przyda:)

MALARSTWO I INNE DZIEDZINY PLASTYKI
        1. Autor, czas powstania, technika
        2. Temat, podstawowe elementy treści
        3. Środki wizualne, elementy formy
        - koloryt/gama barwna, barwa lokalna, barwa abstrakcyjna
        - ksztalty, wielkosci, proporcje
        - (iluzja) przestrzeni
        - (iluzja) bryly
        - (iluzja) swiatla i cienia
        - (iluzja) ruchu
        -uklady kompozycyjne a w tym takze: rytmy, kierunki, zageszczenia, powtorzenia,
        kontrasty, rownowaga, dominanta i haromnia
        - faktura
        4. Warstwa znaczeniowa:
        - znaki, symbole, metafory
        - odniesienia historyczne
        - syntetyczny sens dziela

ARCHITEKTURA:
        1. Funkacja - przeznaczenie
        2. czas powstania, tworca
        3. materiał - budulec
        4. usytuowanie, otoczenie
        5. ogólny charakter bryły
        6. plan budowli
        7. detale architektoniczne - okna, drzwi, portale itp...
        8. konstrukacja/ sciana, strop, sciana- sklepienie, kolumnada, filary...
        9. Wystroj wnetrza
        10. Uwarunkowania i odniesienia historyczne
        • Gość: efelinka Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.client.duna.pl 06.05.07, 10:47
          no patrze uzbierało się troszkę osób na HS...
          ja też zdaję, mam nadzieję, że nie dadzą do analizy rzeźby lub architektury...
          ale plan niezły, może pomóc ;)

mam pytanie, jak poszła Wam próbna? i jaki poziom zdawaliście?
          ja pisałam rozszerzenie, dostałam 70% ale to temu, że trafiłam w pytania ;((
          • Gość: Magda Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.csk.pl 07.05.07, 13:05
            O Efelinka :)
            Właśnie kochani, macie może jakieś przeczucia związane z h.sz????
            Też jutro piszę, u mnie w szkole w sumie historię sztuki pisze 8 osób. Fajny to
            przedmiot, ale loteria co się trafi, też mam nadzieję, ze w analizie nie
            trafimy na architekturę, jeszcze rzeźbę to może przeżyję...
        • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 10:53
          6.obrazek na prawo od hotelu, to pałac Krasińskich
          7. autorem Turystów jest Duane Hanson
          8.Leżąca kobieta to obraz Bouchera- rokoko, a grupa osób to obraz "Nawiedzeni9e
          autor Jacopo Pontormo- Manieryzm.
          9. Wenus wśród szmat autor Pistoletto
          12 4 autoportret to Francois Bacon
          :)Wiem ze był trudny ale specjanie taki zrobilam, prawdziwa matura będzie
          łatwiejsza:)
          • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 06.05.07, 11:02
            Z tym pałacem Krasińskich to mnie ucieszylas, bo na poczatku myslalam, ze to to,
            a potem nabralam watpliowsci:P
            Moze z moja wiedza nie jest az tak zle...
            Choc ja w tym roku zdaje podstawe tylko, a ona jest chyba trudniejsza:/
            • Gość: nina Re: klucz do testu IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 11:11
              Zad 1
              BACON,GERSON,SIEMIRADZKI,CHIRICO,ROUSSEAU,BURNE-JONES
              Zad 2
              AKWATINTA+AKWAFORTA
              ODLEW W BRĄZIE
              MIEDZIORYT
              WITRAŻ
              PASTELE
              ZAD3
              TEATR, RZEZBA, MALARSTWO, HAPPENING, ARCHITEKTURA
              ZAD4
              1.LAS- GIACOMETTI 2.TRZY GRACJE -CANOVA 3 MYŚLICIEL- RODIN 4. AUTOPORTRET-
              PIOTR PARLER
              ZAD5
              A) KLASYCYZM- WARSZAWA B) RENESANS- WENECJA C)RENESANS PADWA
              ZAD6
              1.HOTEL SOUBISE, PARYŻ, BAROK KLASYCYZUJĄCY OBOK 2. PAŁAC KRASIŃSKICH,
              WARSZAWA, BAROK 3.KATEDRA NMP, CHARTRES, GOTYK 4.ŚWIĄTYNIA KRÓLOWEJ HATSZEPSUT,
              DEIR-EL-BAHARI, EGIPT
              ZAD7
              OLDENBURG, HANSON, PRAKSYTELES, RODIN, BRANCUSI
              ZAD8
              1.WITKACY, EKSPRESJONIZM, 2.WYSPIAŃSKI, SECESJA 3. BOUCHER, ROKOKO 4PONTORMO,
              MANIERYZM5 CARRAVAGIO, BAROK 6.SEVERINI, FUTURYZM
              ZAD9
              WENUS WŚRÓD SZMAT, PISTOLETTO, SZTUKA BIEDNA, WIEK XX
              ZAD10
              ERECHTEJON-GRECJA, KAPLICA W RONCHAMP-MODERNIZM, ZAMEK W BARANOWIE-RENESANS
              ZAD11
              A-3, B-1, C-4, B-2
              ZAD12
              PARMIGIANINO, WYSPIAŃSKI, GAUGUIN,BACON, RUBENS, WITKACY
              ZAD13
              O’GERY, NIEMEYER, LA CORBUSIER, FRANK LLOYD WRIGHT.
              pozdrawiam:)
              • Gość: motyla noga Re: klucz do testu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 11:44
                dzien dobry :)

ale się rozpisałyście koleżanki no, no, no.... ja sie wczoraj uczylam a tu taka
                impreza, wiecie co mam super ksiażke do powtorek jak dla mnie mistrzostwo
                swiata jakies badziewne wydawnictwo epmi2 czy cos takiego, bardziej do woku bo i
                muzyce traktuje ale sztuka na poziomie przyzwoitym - wszystko co potrzebne. a
                tak wogole to zostalo malo czasu strasznie ja siedze teraz nad ksiazkami,
                notatkami, slownikiem, wielkimi malarzami etc, robie testy i inne pierdoły i juz
                zaczynam fixowac ze jednak sobie wymyslilam mature...
                co do osinskiej - dobrze napisana, jak dla mnie naprawde super sprawa, ale tez
                ma wady - malo ilustracji, niektore rzeczy pominiete itd. ale ogolnie
                sympatycznie sie czyta
                tez sie przygotowywalam sama, korepetycji i kursow brak w takiej gluszy jak moje
                miasto, ale miałam 2 cudowne panie profesor od polskiego - jedna pozyczyla mi
                mase ksiazek, na ktore by mnie raczej nie bylo stac i nie wpadlabym na nie bo
                wydania unikatowe, druga natomiast mi podrzucala jakies wskazowki odnosnie
                analizy, notatki, kserowki itp - jednym slowem zlote kobiety, kazdemu zycze
                takich ludzi na swojej drodze :)
                czego sie boicie najbardziej? ja wspolczesnych artystow, wogole caly XX wiek to
                ogolnikowo tylko, nazwiska mi sie mieszaja jak warzywa w imieninowej salatce....
                kolejna sprawa zobaczcie ile osob sie samych przygotowuje, to cale oke powinno
                wydac jakis informator cos takiego ze spisem czego sie uczyc dokladnie bo ludzie
                w wiekszosci sami sie trudza i wariuja przez to.
                no i ze wydawnictwa nie chca zarobic - sztuka jest swietna mozna porobic takie
                super podreczniki, notatki, repetytoria, cwiczenia itd, sama mam mase pomyslow :)
                a tymczasem uciekam uczyc sie dalej :) 3majcie sie :)
                • justyn.augustyn Re: klucz do testu 06.05.07, 13:05
                  Wczoraj cały dzień i dziś od 9 rano zasuwałam, zaraz znowu.. ech, też ostatnio
                  nie opuszcza mnie ta myśl, że zachciało mi się takiej matury... tym bardziej, że
                  mam ją jako obowiązkową.
                  Ja jednak bardzo bym się ucieszyła na współczesność, bo to moja najmocniejsza
                  strona :)
            • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 06.05.07, 12:59
              Ja też podstawę. Może i jest bardziej szczegółowa, ale punkty są bardziej
              "rozproszone", a nie po jednym za całe zadania jak na rozszerzeniu, więc może
              trochę nazbieramy po drodze :)
        • Gość: tymex Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.icpnet.pl 06.05.07, 11:26
          Dzien dobry.
          Zamieszczam w pelni kompletny zestaw srodkow do formulowania wypowiedzi w
          analizie malarskiej.
          ps. poprosze Was o taki zestaw odosnie rzezby i architektury. pzdr

KOMPOZYCJA :
          - kształt pola obrazowego i jego funckja np. tondo - cyklicznosc
          - rodzaj kompozycji :
          + ze wzgledu na ilosc figur i miejsce gdzie sie znajduja
          + ze wzgledu na dominujacy uklad linii ( wertykalne horyzontalne, diagonalne,
          rowgnowaga
          + plany i ich wzajemne relacje
          + otwartosc lub zamkniecie

- diminanty kompozycyjne
          + centrum kompozycyjne, tematyczne , geometryczne
          - perspektywa zastosowana

SWIATLOCIEN

- zlodlo swiatla np. z zewnatrz, irracjonalne, skupione, rozproszone
          - rodzaj modelunku
          - linearyzm np. silny, lagodny
          - malarskosc ( glebia)

KOLORYSTYKA

-dominanty
          - rozpietosc palety : bogata, ograniczona, monochromatyczna
          - rodzaj barw : podstawowe, pochodne, cieplen , zimne, intentywne, pastelowe,
          barwy lokalne

EKSPRESJA

linia
          kolor
          faktura
          nastroj
          deformacja
          kontast
          mimika
          +
          • Gość: agus materialy z HS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:28
            polecam tę stronke www.human.edu.pl/material.php
            Mozna znalezc wiele ciekawych i przydatnych rzeczy.
            pozdr
            ps.Nina dziekuje za zadanie:)
            • Gość: jiff Re: materialy z HS IP: *.globalconnect.pl 06.05.07, 13:21
              A jak odnosicie się do kanonu,który krąży po internecie?
              zina2004.republika.pl/kanon-syllabus.htm
              (w tym przypadku wygląda na zupełnie prywatne opracowanie, ale trafiłam na niego
              też na stronach paru liceów plastycznych itp.)

i Nino dziękuję za przesłanie materiału :)
    • Gość: MaMBa Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: 217.98.25.* 06.05.07, 13:32
      Witam ja też zaczynam się stresować na myśl o wtorku na dodatek zdaje sama.Pół roku temu nie wyglądało to tak przerażająco :P
      • Gość: nina pytanie IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 14:08
        czy na poziomie rozszerzonym, moze byc zamiast analizy obrazów analiza
        architektury?? czy to raczej mało prawdopodobne?
        • Gość: dominik Re: pytanie IP: *.icpnet.pl 06.05.07, 14:16
          w informatorze jest mowa o tym ze analiza moze byc malarstwa, rzezby lub
          architektury (sprawdz sobie na stronie OKE lub CKE) tylko ze do tej pory zawsze
          byly obrazy i mam nadzieje ze tym razem sie nie wylamia
          • Gość: nina zadanie IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 14:27
            mozecie napisac za jakich władców powstały :
            KAPLICA PAŁACOWA W AKWIZGRANIE
            KAPLICA ZYGMUNTOWSKA
            DRZWI GNIEŻNIENSKIE
            ŁAZIENKI WARSZAWSKIE
            ESCORIAL
            PAŁAC W WERSALU
            PAŁAC W WILANOWIE
            KOLOSEUM
            ZAMEK KRÓLEWSKI W WARSZAWIE
            KOLUMNA ZYGMUNTA
            bo nie wszystkich jestem pewna...
            • Gość: agus Re: zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 15:17
              1.Kaplica w Akwizgranie – Karol Wielki
              2.Kaplica Zygmuntowska – Zygmunt I Stary
              3.Drzwi Gnieźnieńskie – Mieszko III Stary
              4.Łazienki – Stanisław August Poniatowski
              5.Escorial – Filip II Habsburg
              6.Pałac Wersalski – wzniesiony za Ludwika XIII, rozbudowany za Ludwika XIV, za
              panowania Ludwika Filipa I został odnowiony i przekształcony w Muzeum Historii
              Francji
              7.Pałac w Wilanowie – Jan III Sobieski
              8.Koloseum – cesarze z dynastii Flawiuszów (budowa rozpoczęta przez Wespazjana w
              72 roku n.e., ukończona w roku 80 n.e. przez jego syna – Tytusa)
              9.Zamek Królewski w Warszawie - www.zamkipolskie.com/wars/wars.html
              10.Kolumna Zygmunta – Władysław IV Waza (syn Zygmunta III Wazy)

Tyle znalazłam. Najwieksze problemy mialam z Zamkiem Królewskim w Warszawie.
              Początkowo funkcjonowal jako gród, więc nie wiem za bardzo, którego wladce
              należy wymienic,jako głownego fundatora.
              Pozdrawiam
              • Gość: nina Re: zadanie IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 15:52
                dzieki:)
        • Gość: nujska Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 15:09
          Nina, slyszalam od kumpeli (a raczej ma dobre info), że do porownania tylko
          obrazy..raczej nie pojawi sie arch ani rzeźba.
          • Gość: nina Re: pytanie IP: *.net.pulawy.pl 06.05.07, 15:13
            Mam nadzieje ze tak bedzie bo jak by dali architekture to bym sie zalamala..
        • Gość: Gosia Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 17:55
          Dzisiaj był u mnie w domku histroyk sztuki i powiedział, że architektury nie
          powinno być :) Ani rzeżby..
          • Gość: n. Re: pytanie IP: *.tktelekom.pl 06.05.07, 21:25
            uczycie sie jeszcze?
            Ja juz jestem zupelnie przeuczona. Postanowilam jutro tylko poprzypominac sobie
            wszystkie nazwiska z osinskiej s XXw. i skonczyc nauke. Juz nie potrafie patrzec
            na jakakolwiek ilustracje:P

Ah. No i wybiera sie tu ktos na historie sztuki? A jesli tak to gdzie?;>:P
    • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:40
      ja sie wybieram, a moze wybierałam.... wiesz juz wydaje mi sie ze nic nie umiem
      i nie zdam, jakies 3 tygodnie temu testy szly mi swietnie wręcz, a teraz to
      jakas czarna pustka w glowie i czarna rozpacz... mieszaja mi sie nazwiska,
      budowle wszytko mi sie miesza.... jutro jeszcze sobie nazwiska xx wieku sproboje
      poprzypominac i prady wszytkie z xx, cos czuje ze zle ze mna, a tak mi dobrze
      szlo w pewnych etapach, tyle pracy, tyle czasu i teraz taka ciemnosc :( zdaje
      tylko sztuke, jej poswiecilam caly rok, historia sztuki to bylo moje marzenie,
      teraz juz niczego nie jestem pewna :( z taka matura to sobie nie powybieram w
      kierunkach.... jestem zalamana.
      • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 06.05.07, 22:00
        That's it.
    • pizmaczeq łeeeeeeeee 06.05.07, 22:06
      kuurde mam niezła srake !!
      boje sie histori sztuki :(
      na dodatek 2 wczesniej zdaje wos tez rozsz. ;(
      dupa dupa dupa
      :)
      • Gość: ja Re: łeeeeeeeee IP: *.promontel.net.pl 07.05.07, 17:46
        ja tak samo wcześniej wos! jak wyjdę z tej hs to chyba pójdę spać na 100 lat...
        i obudzę się na emeryturze ;]
    • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 12:34
      Nie wiem co mam powtarzać...boje sie troche wypracowania, bo cieżko przewidzieć
      co bedzie...:(
    • Gość: nina analiza obrazu IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 12:36
      Czy moglby ktos zrobic analize wedlug kryteriow maturalnych obrazu
      np."guernica" Picassa? bo chcialabym mieć jakies porownianie jak inni robia
      analize:)
    • Gość: Magda Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.csk.pl 07.05.07, 13:09
      Jeśli ma ktoś jakieś fajne testy, albo notatki, szczególnie RENESANS (tego
      jedynego nie umiem) czy mógłby mi przesłać na maila: magdusiab1@wp.pl
      Dzięki :*
      • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 13:31
        wyslalam ci cos na mejla:)
        • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:50
          a czy ja moge prosić o coś ze sztuki polskiej z XX wieku?? macie może jakies
          zestawiania o grupach artystycznych - kto nalezal, jakie byl program, jaki
          osrodek etc. bardzo prosze bjork23@tlen.pl w zasadzie o cokolwiek.
        • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 07.05.07, 13:50
          Dzięki, nina :)
          • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 07.05.07, 16:50
            jak juz tam wszysycy prosza to druga polowa XXwieku. cokolwiek. Za duzo tam tego
            i nigdy nie potrafilam tego zapamietac:( Z gory baaardzo dziekuje:*
            darkshines@o2.pl
            • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 07.05.07, 18:06
              Nina, prześlesz poprawne odpowiedzi?
              Co prawda część już sprawdziła, ale np obrazy o których nie wiem nic to ciężko
              wynaleźć :)
              • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 19:24
                klucz
                1.Riepin,Boticcelli, Nacht-Samborski,Linke, Toulouse- Lautrec, Martini
                2.olej na plotnie, zlocony odlew w brazie,...,rysunek ołowkiem na reprodukcji,
                litografia,fresk
                3.malarstwo,architektura,rzezba,happening,asamblaż ,teatr
                4.Pałac,Wilanów,barok klsycyzujący;Pałac Secesji, wiedeń,secesja,pałac Marynki,
                Puławy, klasycyzm,san vitale,Rawenna, bizancjum , notre dame, Poitiers,
                romanizm,górny belweder, Wiedeń, barok klasycyzujący.
                5.supermarket lady, Hanson
                spinacz do bielizny, Oldenburg
                amor i psyche, Canova
                pomnik M. Kopernika, Torwaldsen
                6. Adolphe William Bouguereau
                , James Ensor,
                Aleksander Kotsis
                Henryk Rodakowski
                7.
                Agata
                Dorota
                Mikolaj
                Krzysztof
                8.od gory: tablinum, atrium
                9.kartusz, wspornik, akroterion, żabka, transept, loggia
                10
                empora-rodzaj galeri, dodadkowe miejsce dla wiernych,dworu lub chóru
                wykusz -wystający z lica elewacji element poszerzający przylegające wnętrze.
                westwerk-rozbudowana część zachdnia kościoła,, umieszczona poprzecznie do
                nawy, w kościołach z okresu przedromańskiego i romańskiego
                11a-3, b-1, c-4, d-5
                13.
                Wersal,Kościół Inwalidów, Grand Trianon, Val de Grace
                14
                gotyk-wertykalizm, ostry łuk
                secesja-dekoracyjność, linearyzm, formy roślinne
                bauhaus- funkcjonalizm,prostota
                15
                Weimarze, 1919,konstruktywizmu
                16
                Urbino
                Padwa/florencja
                Siena
                Piza
                17
                Boticcelli renesans
                Rubens-barok,
                Friedrich-romantyzm
                Renoir-impresjonizm
                Wyspiański-secesja
                Duchamp-futuryzm
                18
                meander, orn. kandelabrowy, plecionka ,astragal
                19Wersal, Chartres, Wilanów
                • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 19:25
                  w zad 17. Uczta u Baltazara to nie Rubens tylko Rembrandt.
                • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 19:26
                  w 2. Pawia suknia- grafika
                  • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 19:39
                    Pawia suknia - Beardsley'a...? :)
                    • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 19:40
                      Tak
                      • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 19:42
                        Jeee ;D Secesja by mogła właściwie być..Lubię! Choć na próbnej Gaudiego nie
                        poznałam.. Ale wtedy to ja kompletnie nic nie umiałam, dlatego oblałam.. Ale
                        jutro mam nadzieję, że zdam :) Ponoć moja nadzieja jest uzasadniona, ale jeśli
                        dadzą nam architekture albo rzeźbe - nie żyję!
                        • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 19:45
                          W ogóle zauważyłam, że wszyscy mają jakieś dziwne przeczucia, że dadzą nam duzo
                          sztuki współczesnej.. Hmm.. Boję się jej ;/
                          Baroku ani oświecenia już nie dadzą.. Oby też nie antyk..
                          Macie jeszcze jakieś inne przeczucia? Ja myślę, że Wyspiański byłby zbyt
                          oczywisty.. Przecież mamy rok Wyspiańskiego.. Ale modernizmu pewnie nie ominą
                          ogólnie..
                        • Gość: christoph Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.icpnet.pl 07.05.07, 19:46
                          a tak wogóle ktoś idzie na poznańskie ASP??
                          • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 19:53
                            Wyspiański był w tamtym roku do analizy, wiec teraz raczej nie bedzie.Na
                            aczesci testowej pewnie bedzie wszystkiego po trochu, cos ze starozytnosci,
                            sredniowiecza itp. Pytania czesto sie powtarzają, dlatego zdaje mi sie ze
                            bedzie ołtarz mariacki i trzeba bedzie napisac kto zrobil, kiedy, jaka jest tam
                            scena itd..
                            A na analizie mysle ze bedzie cos z XX wieku, ale tez troche czuje realizm
                            zestawiony z jakims akademizmem:) Ale nie zdziwilabym sie jakby dali
                            sredniowieczna Piete do anlizy:) wszystko jest mozliwe....uf..
                            • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:03
                              jak dadza antyk to chyba wplace 1% podatku na oke :) oby nie wspolczesnosc (mało
                              umiem) i klasycyzm (bo nie lubie) reszta moze byc a za antyk maja % :)
                              • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 07.05.07, 21:16
                                To napisze ktos analize obrazu "Guernica"?:)
                                • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:27
                                  Kurcze no.. ja nie umiem nina :(
                                  Ale wiem ze jest symbolika ;P byk-Hiszpania
                                  że to takie płaskie jest.. nie widać śladów pędzla
                                  rozbicie przestrzeni
                                  że Picasso sie bal cenzury i dlatego uzyl symboli
                                  i że pochodzi z okresu błębkitnego twórczości Picassa :)
                                  Niewiele.. ale tyle, ile mi sie przypomnialo ;D
                                  • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:29
                                    Dla mnie to oby tylko zdać tą historie sztuki :) Byłabym zadowolona z 30% :)
                                    Serio.. ale postaram się na więcej
                                    • Gość: w.w. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:32
                                      Ja pisze podstawową i ogólnie myśle że lepiej bym sobie z rozszeżoną poradził
                                      jednak. Stres jest. Byle by zdać. Na krakowsie ASP trza mieć ponad 80% by być
                                      zwolnionym z rozmowy.
                                      God Bless Us.Zycze wszystkim powodzenia-kopniakj w d... na droge: D
                                      • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:37
                                        KOPNIAKI DLA WSZYSTKICH :)
                                        • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:54
                                          i kopniaki motylą nogą :)
                                          • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 07.05.07, 21:57
                                            <wystawia tylek> kopnijcie i mnie :) Ech, a żeby tak zdać... :)

PS: I nie krakowskie czy poznańskie asp, tylko krakowska i poznańska asp -
                                            zlitujcie się :)
                                            • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 07.05.07, 22:26
                                              ja wiem, ze jest późno ale mam prośbę. Jęsli ktoś by mi mógł podesłać linki do
                                              któregoś z tych dzieł:

- Jasper Johns – Trzy flagi
                                              - Arman – Akumulacja
                                              - Allen Jones – Wieszak na kapelusze
                                              - Bridget Riley – Prąd
                                              - Victor Vasarely – Attai,
                                              - Joseph Kosuth – Jedno i trzy krzesła
                                              - Robert Smithson – Spirana grobla
                                              - Richard Long – A Crossing Place
                                              - Georg Baselitz – Portret Franza Dahlema
                                              - Zdzisław Beksiński – kompozycja bez tytułu z 1983 roku z katedrą z piszczeli
                                              - Jacek Waltoś – Oczekiwanie (rzeźba)

Będę baaaaaardzo wdzięczna!!!:*
                                              Bo ja już padam, ze zmęczenia a wypadałoby wiedziec co to przed jutrem...
                                              • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 22:36
                                                Chyba mam pierwsze:
                                                theheretik.typepad.com/the_heretik/images/flag_jjohns.JPG
                                                • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 07.05.07, 23:36
                                                  dziekuje:)
                                                  Ale to się już nazywa przemeczenie. Wczoraj to widzialam w ksiazce a juz o tym
                                                  nie pamietam:/
                                        • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 08:37
                                          Kopniaki :> aco!
                                          • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 08.05.07, 09:03
                                            Brrr... niedobrze mi :|
                                            • Gość: jem cieple golabki Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.1wdz.mil.pl 08.05.07, 10:46
                                              zjedz cos wlacz muze bedzie co ma byc po co sie stresowac :) chill...
                                              • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:06
                                                nie dobrze, robi mi sie dopiero ok. na 30 min przed...
                                                • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 08.05.07, 11:14
                                                  Zjadłam, włączyłam kazika, przeczytałam co niektóre notatki, obejrzałam 3 książki.
                                                  Dalej mi niedobrze :|
                                                  • Gość: nujska własnie mi się zaczyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:17
                                                  • justyn.augustyn Re: własnie mi się zaczyna 08.05.07, 11:20
                                                    ale jeszcze nie ma 30min przed :P
                                                  • Gość: ten od golabkow Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.1wdz.mil.pl 08.05.07, 11:22
                                                    no to sex zostal ; ]
                                                  • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 08.05.07, 11:22
                                                    wos pisze :/
                                                  • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 08.05.07, 11:32
                                                    ja przegladam "style w architekturze" i sie cala trzese:/
                                                    A poza tym caly czas sie boje, ze sie spoznie (jade pociagiem), albo, ze sie
                                                    okaze ze matura byla rano:P
                                                  • justyn.augustyn Re: Histerycy sztuki we wtorek 08.05.07, 11:36
                                                    Przed chwilą właśnie sprawdzałam na stronie cke czy to na pewno o 14 :P

Ja panikuję że nazwisk pozapominam i pojęć.
                                                  • Gość: nujska tez mam wrazenie, ze egzamin był rano, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:38
                                                    a ja przegapilam..

Justyn, nie ma 30 min przed, ale widocznie cos mi sie przestawilo ;]
                                                  • Gość: nujska aa...! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:39
                                                    No i kuje schemat analizy obrazu...Musi byc chociaz 18 pktasów...
                                                  • Gość: justyn.augustyn Re: aa...! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:45
                                                    cóż, idę i ja jeszcze powykuwać (choć nie wiem czy ma to teraz sens). Na
                                                    szczęście nie piszę analizy (Uff!). Do usłyszenia po 16 :)

SZCZESCIA ZYCZE (mnie się przyda).

• Gość: nujska Re: aa...! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:00
                                                    A.. podstawA?
                                                  • Gość: w.w. Re: aa...! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:35
                                                    ja pisze podstawe i ciekaw jestem co nam walna. czas pokaze. trza byc dobrej
                                                    mysli;)
                                                    jeszcze raz zycze powodzenia. od pezybytku glowa nieboli;)
                                                  • justyn.augustyn Re: aa...! 08.05.07, 16:34
                                                    Już po! geniously :D
                                                  • Gość: kuleza po po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:16
                                                    po już. bardzo ładnie bardzo łatwo.
                                                  • Gość: n. Re: po po IP: *.tktelekom.pl 08.05.07, 17:23
                                                    ja potrzebuje klucza! Ale w trakcie policzylam sobie, ze najmniej bedzie 86%:)
                                                    [podstawa oczywiscie]Więc jestem baardzo zadowolona:D
                                                  • Gość: motyla noga Re: po po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:28
                                                    no nie bylo wybitnie trudne, troche stres mnie zjadl i duzo zapomnialam, ogólnie
                                                    nie jestem z siebie zadowolona, zdac zdam zobaczymy jaki wynik ???
                                                  • Gość: nujska ech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:22
                                                    No niestety przyznam, że trudne nie bylo. niestety, bo gdyby bylo trudne, to
                                                    mialabym na czym polec. A tak to zawiodła mnie moja kiepska pamięć. To jest
                                                    najgorsze, kiedy zna sie doskonale dzieło, ale nazwa, autor nie przychodzą.

Fatalnie... jak dla mnie. Albo raczej "ze mną", bo bylo w miarę łatwe na rozsz.
                                                    I wreszcie dali bardzo ogólne wypracowania. to duzy [+]

A sluchajcie - taka ciekawostka...

"Na trzech wybranych przykładach dzieł malarskich....."

a w tym podanym kluczu próbnym, jest o wiele więcej dzieł. No to jak? 3 dzieła
                                                    czy nie 3? ;/ Jesli wiecej to glupio, bo wybralam 3 zgodnie z poleceniem.
                                                  • Gość: Madzia To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.csk.pl 08.05.07, 19:46
                                                    Cuż z przykrością muszę stwierdzić iż ta punktacja jest po prostu bezsensu,
                                                    każdy podpunkt powinien być za 1 pkt, a tak jeśli ma się jeden podpunkt źle a
                                                    zadanie było np. na 1 pkt to już dostaje się 0 pkt :/
                                                    porażka
                                                    Wypracowania jak co roku dosyć ciekawe i w miarę łatwe. Na teście poległam,
                                                    liczę więc że za analizę i wypracowanie dostanę w miarę punktów.
                                                    Na który temat wypracowanie pisaliście? Ja na 3, i jako opisywane dzieła
                                                    wzięłam: Matissea "Radość Życia", Picassa "Panny z Avinionu" i Warhola "Portret
                                                    Marylin Monroe".
                                                    Chciałabym zauważyć iż do opisania były 3 dzieła i w przykładowych odp. są
                                                    OPISANE tylko 3 dzieła, reszta wymienionych służy osadzeniu tych dzieł w danym
                                                    nurcie, stylu, kierunku :)
                                                    Pozdrawiam, to ile będziecie mieć %?
                                                  • Gość: Madzia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.csk.pl 08.05.07, 19:47
                                                    tzn. na 2 temat, nei wiem czemu 3 misie wstawiło
                                                  • Gość: M Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.csk.pl 08.05.07, 19:52
                                                    Muszę powiedzieć że podstawa łatwa była, rozszerzenie niewiele trudniejsze...
                                                    no ale zawsze mogło pójść lepiej...
                                                  • justyn.augustyn Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? 08.05.07, 20:47
                                                    Ja to za cholerę nie mogłam przypomnieć tylko autora Mostu Westminsterskiego i
                                                    to mnie uwierało cały egzamin :P
                                                  • Gość: aga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 08.05.07, 23:34
                                                    ej...sluchajcie, jezeli opisalam realizm w 1 temacie to bedzie zle?
                                                    (rozszerzony) Chelmonski, Gierymski...? :/;(
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 08.05.07, 23:35
                                                    bedzie dobrze..
                                                  • Gość: aga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 08.05.07, 23:40
                                                    ufff... oby to bylo dobrze... :)
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 08.05.07, 23:42
                                                    tez wzielam realizm i renesans.. oby bylo w miare, bo test zwalony;/ analiza tak
                                                    sobie:(
                                                  • Gość: aga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 08.05.07, 23:46
                                                    ja liznelam wszystkiego po trochu,barok,glownie realizm, wspomnialam o
                                                    impresjonizme...:/a reszta tak sobie, test zawalilam, a analiza... oby byly
                                                    jakies marne punkty :)
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 08.05.07, 23:49
                                                    to na ile mniej wiecej liczysz??:> i cy zdawalas cos jeszcze? ja tylko HS
                                                  • Gość: aga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 08.05.07, 23:54
                                                    jakies 30% :) nie no...moze troche wiecej ;) ja jeszcze zdaje matme...ale hs
                                                    jako dodatkowy wiec ... nic sie nie stanie jak obleje w sumie...
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 08.05.07, 23:57
                                                    a no to spoko... pozatym to rozszerzenie, a jak zdajesz 2 przedmioty to nie
                                                    bedie tak zle napewno:]
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 00:08
                                                    Ja napisałam na pierwszy na rozszerzonym i uważam, że tamat w ogóle świetny!
                                                    Bardzo fajnie mi się to pisało. Aż mi jakiś mięsień zaczął nerwowo skakać w
                                                    dłoni.. ;D Bolało tylko chwilke.. Ja też podałam więcej przykładów obrazów, ale
                                                    zajęłam się dogłębniej tylko trzema - wedle polecenia. Też pisałam o realizmie,
                                                    impresjonizmie. Oprócz tego modernizm. Wsopomniałam też o renesansie - tak jak
                                                    we wstępie tego przykładowego - O DZIWO! ;D
                                                    Ogólnie nie liczę na więcej niz 40%.. I tak jestesm szczęsliwa, że w ogóle zdam,
                                                    bo z próbnej miałam 18% :)
                                                  • Gość: nina Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.net.pulawy.pl 09.05.07, 09:50
                                                    Ja tez pisalam pierwszy temat, głównie o realizmie, ale tez o impresjonizmie, i
                                                    baroku holenderskim...Tes poszedl mi nawet dobrze mysle ze bedzie dobrze zalezy
                                                    jak ocenia mi analize obrazów w najbardziej optymistycznej wersji licze na
                                                    jakies 80% :)
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 09.05.07, 10:18
                                                    a jak myslicie ile 3eba miec poprawnych myslnikow z tych podanych w kluczu zeby
                                                    dostac np. 6 pktow za kompozycje z analizy? tzn. ile minimum z kazdego obrazu:>
                                                  • Gość: róża Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.ust.tke.pl 09.05.07, 10:26
                                                    no ja myśle że tak jak na próbnej za każde 5 cech do każdego obrazu po 3 pkty :)
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:04
                                                    A mi sie wydaje, ze jeszcze nie mozna powiedziec ile, bo nie ma jeszcze klucza
                                                    :) To, co podala nam gazeta to tylko przykładowe odpowiedzi..
                                                    Ja się np. nie zgadzam, co do pytania z 4. obiektami architektonicznymi.. Kazano
                                                    nam tam napisać gdzie się dany obiekt znajduje i jaką funkcję pełni bądź
                                                    pełnił.. Wpisywałam np. Londyn i arlament, a w przykladowych odpowiedziach jest
                                                    jeszcze jakiś myślnik a po nim funkcja.. ;/ Bez sensu.. Niezgodnie z polecniem
                                                    moim zdaniem..
                                                    Albo mają jeszcze ZIGURAT? Czy to to samo co ZIKKURAT?
                                                    Jak to uzupełniliście?
                                                    Ja oczywiście pomyliłam muzeum Guggenheima z tym z Bilbao ;/
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 09.05.07, 13:12
                                                    mi sie tez tak wydaje, ze powinni uwzglednia tez inne ale rowniez poprawne
                                                    odpowiedzi, co do analizy np.
                                                    lipa przede wszystkim to to ze w jednym zadaniu 3eba bylo tyle uzupelnic i
                                                    wystarczy jeden blad i juz 0 pkt :((
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:17
                                                    Haa... Sie zgadza
                                                    Ja mysle, ze tabelka z tymi rzeźbami głównie była źle skonstruowana. Chodzi mi o
                                                    polecenie. Kazano nam wpiać epokę i krąg kulturowy, więc wpisałam np.
                                                    antyk;starożytna Grecja czy tam Rzym, a tu nie okazuje, że nic z tego nie będzie
                                                    :) Bo im chodzilo tylko o krąg w tych przykladowych odpowiedziach.. A ja podałam
                                                    pierwszą epokę zgodnie z poleceniem..
                                                    Też tak macie?
                                                    W ogóle.. Te 5 czy 6 przykladow było za 1pkt! Tyle informacji za marne 2%?!?! I
                                                    tak mi się pomylił neolit z paleolitem.. ;/ Ale kit z tym.. ABY TO ZDAĆ -
                                                    przynajmniej w moim przypadku :)
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 09.05.07, 13:32
                                                    mam nadzieje ze pozaliczaja to z tymi epokami, ale masz racje ze to marne %, a
                                                    jednak tyle tego leci za jedna niepoprawna odpowiedz:/ przynajmniej w moim
                                                    przypadku... :(
                                                    ja to w ogole powypisywalam np. prehistoria- paleolit, i podobnie do kazdego:]
                                                    jak nie zalicza to wtopa;]
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:28
                                                    A widzialas podstawowy? Oni to dopiero punktów moga dostać.. Naprawde ciężko by
                                                    było nie zdac podstawy.. Ale z kolei ludzie z rozszerzonym mają większe szanse,
                                                    żeby się gdzies podostawać. Np. na UG liczona jest średnia z podstawy i
                                                    rozszerzenia. Jeżeli ktoś ma 80% z podstawy, to na UG ma 40, a ktoś z
                                                    rozszerzeniem, kto napisał ją na np. 50%, ma liczone pewnie 56 z podstawy + 50
                                                    za rozszerzenie co mu daje 53pkt ;> Sasasasasaaa..
                                                  • Gość: efelinka Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.client.duna.pl 09.05.07, 14:40
                                                    widzialam i dochodze do wiosku ze 3eba bylo pisac podstawe moze:/
                                                    sluchajcie mam wazne pytanie? jak sie przelicza rozszerzenie na podstawe? bo
                                                    miala obowiazywac ta tabelka gdzie masz % z rozsz. i to samo w przeliczeniu na
                                                    podstawe, tylko ze wlasnie uslyszalam ze ona nie obowiazuje, i teraz punkty z
                                                    rozszerzenia mnozy sie razy 1,5? to prawda? bo wtedy jak ktos napisze rozsz. na
                                                    90% to wychodzi ze ma 135% z podstawy<lol> albo to ja nie czaje;/
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:37
                                                    Często się bedzie zdarzać, że ktoś, kto pisał rozszerzenie będzie miał ponad
                                                    100% z podstawy.. Takie sa te przeliczniki :) A tabelkę z przelicznikiem możesz
                                                    znaleźć na stronie CKE :)
                                                    Ja nie żałuję, że pisałam rozszerzony.. Zdam, słabo, ale ZDAM a to zawsze
                                                    lepiej, jak się ma rozszerzony.. Niektórym na podstawie dają od razu 0pkt jak
                                                    się liczy średnią z podstawowej i rozszerzonej.. Ale to wszystko zależy od tego,
                                                    gdzie się składa.. Tam, gdzie ja zdaję, ludzie z podstawą mają mniejsze szanse..
                                                    Więc wszystko zależy :)
                                                  • Gość: motyla noga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:42
                                                    tez tak mam jak wy, zle sformuowali pytanie powinno byc epoka lub krag
                                                    kulturowy... tez sie modle zeby zdac bo juz watpic w to zaczynam.
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:54
                                                    Spójrz na przykładowe odpowiedzi.. Lepiej się przygotować na to, co się dostanie
                                                    29 czerwca.. Po co się potem załamać...
                                                    Ja sprawdziłam i myślę, że zdam.. I to mnie cieszy, bo właściwie hsz już mi się
                                                    nie przyda..
                                                  • Gość: Ewusinkowaaaa Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:56
                                                    zastanawiam się, czy nie zechciałby ktoś przesłać mi na adres :
                                                    marchewkowa_poczta@tlen.pl materiały, jakie ma dotyczące właśnie historii
                                                    sztuki. Ja zdaję za rok :)
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:35
                                                    Spoko!
                                                    jeszcze dzisiaj Ci wyślę to, co mam :)
                                                  • Gość: motyla noga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:43
                                                    wiesz Ewusinkowaaaaa nie chce Cie straszyc, ale zastanow sie 10 razy zanim sie
                                                    zdecydujesz na samouctwo, ja troche zaluje ze nie wzielam historii powszechnej -
                                                    jest w szkole, zawsze Ci jakis profesor moze pomoc, duzo testow, duzo pomocy
                                                    etc. chyba, ze jestes typem samouka i lubisz sie uczyc sama, ale nawet wtedy
                                                    czeka Cie ciezka praca no i wybierz sie do kogos na jakies korepetycje chocby to
                                                    byla pani od polskiego, zeby Ci pomogla przygtowac sie do analizy, bo samemu to
                                                    naprawde nie polecam.
                                                    i jeszcze jeden moja rada a w zasadzie moj blad - trzeba jak najwiecej ogladac,
                                                    ogladac i jeszcze raz ogladac im wiecej sie naogladasz tym bedzie Ci łatwiej.
                                                    pozdrawiam Cie i życze powodzenia.
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:48
                                                    Z oglądaniem napisałam koleżance to samo... Też tak myślę..
                                                    Ale nie wydaje mi się, żeby lepiej było zdawać historię powszechną.. Ja jej na
                                                    przykład nienawidzę i nie nauczyłabym się jej ani sama, ani z pomocą
                                                    nauczyciela.. A już na pewno nie mojego nauczyciela ;D
                                                    Korki sa dobre.. Ja miałam dobrego korepetytora - pasjonata! Jeszcze w niedzielę
                                                    przyjechał do mnie (sam to zaproponował) na lekcję.. Nieźle, co nie? A jeszcze
                                                    żeby on z tego kupe kasy miał.. Wcale nie.. Po prostu to kocha i dlatego jest
                                                    dla mnie wzorem! :)
                                                  • Gość: motyla noga Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:06
                                                    moze nie lepiej, ale poprostu łatwiej bo jest powszechna (chodzi mi o to, ze
                                                    jest w szkole, wszyscy sie jej ucza), sa programy nauczania, jakies w miare
                                                    dokladne wytyczne i wiadomo czego sie uczyc , ktos zawsze Ci poradzi, bo
                                                    historyk zawsze w szkole jest, a od sztuki to juz nie zawsze (np. w mojej malej
                                                    miscinie ani widu, ani slychu) etc. ja zaluje ze nie wzielam powszechnej jeszcze
                                                    dodatkowo.
                                                    Gosia, naprawde mialas wielkie szczescie ze ktos taki byl obok Ciebie i Toba
                                                    pokierowal bo niestety taka prawda, ze sztuka to wyzwanie i ogrom, uczac sie
                                                    samemu nie wiadomo jak daleko sie trzeba zglebiac i czasem jest Ci trudno. ja np
                                                    duzo czytalam - i co z tego, widze ilu niepotrzebynych rzeczy sie uczylam a ile
                                                    waznych pominelam... po za tym z mobilizacja jest roznie, uczenie sie z kims
                                                    zobowiazuje chociazby do tego, ze wstyd sie nie przygotowac na zajecia :) no i
                                                    im wczesniej tym lepiej, nie ma co odkladac na ostatnia chwile - to zluda.
                                                    ja chyba bede poprawiac za rok, teraz juz dokladnie wiem jak to wszytko wyglada
                                                    :) poki co czekam na wyniki.
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:27
                                                    Aaa... już rozumiem dlaczego troche żałujesz
                                                    Ja też właściwie pochodze z małej miejscowości (liczy sobie 40.000 ludzi) i
                                                    musiałam jeździć do Słupska na lekcje.. Wiem, że mam farta... Nie tylko dlatego,
                                                    że ktoś taki się znalazł, ale dlatego, że w ogóle rodzice mieli kase, żeby mnie
                                                    tam wysyłać. Kilka osób z mojej klasy chociażby nie chodziło na korki, bo nie
                                                    mieli pieniędzy..
                                                    Widzisz.. może i bym zdawała powszechną, gdyby mój nauczyciel
                                                    był..hm..normalniejszy? Cenię gościa za wiedzę, poczucie huoru i wyrozumiałość
                                                    dla "niematurzystów", ale kurcze.. daru do przekazywania ogromu wiedzy w głowie
                                                    to on nie dostał.. W tym też tkwi problem..
                                                    Co do wytycznych, też się zgadzam.. Do historii sztuki nie ma jasno
                                                    sprecyzowanych wymagań.. Poza tym, jest to nowy przedmiot :) Nawet zbyt wiele
                                                    arkuszy z poprzednich lat nie ma..
                                                    Cóż.. Czekamy na wyniki tak jak mówisz :)
                                                    Może też poprawie za rok.. W końcu możemy to robić przez 5 :)
                                                    Dobrej nocy i kolorowych
                                                  • Gość: Ewusinkowaaaa Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:31
                                                    dziękuję za porady :D
                                                  • Gość: róża Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.ust.tke.pl 10.05.07, 13:33
                                                    co z błędami literowymi ? napisałam milla zamiast mila dadzą punkt?. acha w
                                                    zadaniu z waliszewskim i resztą w poleceniu wyraźnie napisali aby wpisać
                                                    nazwiska twórców a w odpowiedziach sa też imiona, czy jak wpisałam tylko
                                                    nazwiska to bedzie ok?
                                                  • Gość: Gosia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:49
                                                    Jasne, że będą to uznawać :) Te przykładowe odpowiedzi sa niektóre do bani.. Nie
                                                    trzymają się polecenia.. ;/
                                                    Było wyraźnie napisane że chodzi im o NAZWISKA, więc po co pisać imię?! A już
                                                    przegięciem sa przykładowe odpowiedzi do zadania, gdzie mielismy podac miasto i
                                                    funkcję danej budowli.. ;D Ubaw po pachy.. Te odpowiedzi są dowodem na to, że
                                                    nie warto się przejmować przykładowymi odpowiedziami z jakiegokolwiek
                                                    przedmiotu! OOOO!!!
                                                  • Gość: Asia Re: To jak poszła wam matura z historii sztuki? IP: *.aster.pl 10.05.07, 16:03
                                                    Ja też napisałam o realizmie i impresjonizmie ale z tego co się potem
                                                    dowiedziałam to niestety jest to błąd merytoryczny gdyż temat pracy brzmiał :
                                                    "Na trzech wybranych przykładach dzieł (innych, niż reprodukowane w arkuszu)
                                                    wykaż, w jaki sposób artyści w sztuce nowożytnej przedstawiali życie codzienne".
                                                    Sztuka nowożytna trwała od XV do początku XIX wieku. Tak więc ani realizm ani
                                                    impresjonizm się nie wlicza... Tak więc praca jest niezgodna z tematem a za to
                                                    grozi 0 punktów, co osobiście mnie przeraża...
                                                    (pl.wikipedia.org/wiki/Nowo%C5%BCytno%C5%9B%C4%87)
                                    • Gość: koodoko Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.system-sat.pl 10.05.07, 14:59
                                      Mam pytanie ile orientacyjne trzeba mieć procent średnio ze wszystkim maut żeby
                                      dostać się na historię sztuki(najbardziej interesuje mnie Wrocław). Wszystkie
                                      matury zdawałam rozszerzone. Pozdrawiam.

• Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 10.05.07, 17:36
                                        jesli chodzi o Wroclaw to szukalam rok odpowiedzi na to pytanie i otzrymalam ja
                                        tylko czesciowo pare tygodni temu.
                                        Niestety nie jest latwo.Tzn. to oczywiscie jest pojecie wzgledne... mialam z
                                        rozszerzenia 88% i gdy sie pytalam studentek tego kierunku czy mam szanse sie
                                        dostac odpowiedzialy, ze tak o ile polski i angielski mam mniej wiecej na tym
                                        samym poziomie...wiec dla mnie to jest trudno.
                                        Poza tym we Wroclawiu bylo w tamtyk roku najwiecej osob na miejsce (az 9) w
                                        calym kraju.
                                        Ale podobno progi co roku sie baardzo zmieniaja. Wiec ja bede robowac mimo
                                        wszytsko...
                                        • Gość: kokodoko Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.system-sat.pl 10.05.07, 18:18
                                          n, dzięki. Kurczę, marze sobie o tej historii sztuki ale z matur rozszerzonych
                                          to będę mieć jakieś 70% tylko. óbować? Chyba będę. A gdzie było najmniej osób?
                                        • Gość: kokodoko Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.system-sat.pl 10.05.07, 18:19
                                          Ciekawe jaka jest historia sztuki w Toruniu...
                                          • Gość: kokodoko Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.system-sat.pl 10.05.07, 19:29
                                            A na UJ biorą pod uwagę wynik maury tylko z samej historii lub historii
                                            sztuki:) A historia jeszcze przede mną;) Tylko ciekawe jak kształtują się ceny
                                            Akademków UJ w Krakowie?
                                            • Gość: n. Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.tktelekom.pl 10.05.07, 19:47
                                              Oczwiscie, ze trzeba probowac! Ja bede bez wzgledu na wyniki:) Trzeba walczyc o
                                              marzenia;) [choc nie pisz tej historii sztuki na wiecej niz 88% bo bede miala
                                              mniejsze szanse:P]
                                              najmniej? chyba w poznaniu... ale np. w Krakowie bylo tylko 3,5:] I ja tez mysle
                                              o nim nawet bardziej niz o Wroclawiu...
                                              Co do cen akademikow nie wiem, ale jak chcesz moge popytac bo mam tam znajomych:)
                                              • Gość: kokodoko Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.system-sat.pl 10.05.07, 22:25
                                                n, za informację o cenach akademików w Krakowie byłabym przeogromnie
                                                wdzięczna;) a jeśli o Poznań chodzi, ja nie mogę , gdyż iż nie zdaję historii
                                                sztuki, tylko zwykłą historię(tak wiem, głupia decyzja, ale już za późno na
                                                zmianę:P). Zostaje Wrocław, Toruń, Kraków. Pozdrawiam.
                                                • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 23:40
                                                  Asiu, dzięki za info.. Szczerze, bez ironii..
                                                  Dzięki Tobie jestem świadoma, że nie zdałam rozszzerzonej historii sztuki i że
                                                  jeszcze mi przyjdzie podziękować Giertychowi za jego hojność - dzięki jemu w
                                                  ogóle zdam maturę, bo był to mój przedmiot obowiązkowy :)
                                                  To wypracowanie było moją nadzieją.. Dobrze mi się je pisało.. Szkoda że nie na
                                                  temat..
                                                  • Gość: Ania Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:07
                                                    ej, bez przesady.... co do rozminięcia się z tematem to po pierwsze wiele osób,
                                                    które wybrały 1 temat ma jakiś błąd ( ja wzielam rokoko, realizm,
                                                    postimpresjonizm), po drugie szt. nowożytna trwa do impresjonizmu raczej, więc
                                                    realizm jeszcze sie zalicza.....

a ktoś wie ile trzeba % do Łodzi?
                                                  • 4ever_gocha Re: Histerycy sztuki we wtorek 11.05.07, 15:03
                                                    No to dzięki :) Zasiałaś ziarenko nadzieji na moim ubogim polu myśli :) DZIĘKI
                                                    WIELKIE!
                                                  • Gość: Ania Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:19
                                                    miło mi :] nie jestem 100% pewna ale tak wychodzi na logike, że od impres.,
                                                    poza tym tak mówila mi moja nauczycielka...

btw..... nie martwcie sie tak.... podobno odejmą tylko kilka 1, 2 maxymalnie 3
                                                    punkty za zle przyklady... ja to rozumiem tak, ze każda zla epoka to punkt
                                                    mniej..... nie daje glowy że tak jest, ale to jest dość prawdopodobne
                                                  • Gość: mamotte Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.centertel.pl 12.05.07, 17:18
                                                    sztuka nowozytna trwa (w 100%) sprawdzone informacje od renesansu do konca XVIII
                                                    wieku (konczy sie przed Davidem i klasycyzmem). Moja psoorka od hs mowila ze 99%
                                                    maturzystow popelnilo ten blad merytoryczny na maturze wiec jest mozliwe ze
                                                    dojdzie do rozszerzenia tematu maturalnego, jesli wyniki beda bardzo zle (!).
                                                    tez nie moglam w to uwierzyc, ale to fakt, psorka byla w zeszlych latach w
                                                    komisjach egzaminacyjnych, juz raz sie taki przypadek wydarzyl.
    • Gość: tomasso Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:20
      DLA WSZYSTKICH ZMĘCZONYCH MATURĄ CHWILA RELAKSU:

super strategia!!!

travian.interia.pl/?uc=pl5_35933
      • Gość: róza Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.ust.tke.pl 11.05.07, 20:08
        a ja miałam nadzieje że szuka współczesna zaczyna sie dopiero od XX wieku ,
        szkoda z dnia na dzień dowiaduje sie ze mam jakis kolejny bląd w maturze jak
        tak dalej bedzzie to jeszcze zostane z 10 pktami :( boże po co ja sie uparłam
        na tego wyczółkowskiego....wrrr
        • Gość: róża Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.ust.tke.pl 11.05.07, 20:17
          jejku jak mi szkoda że nie realizm a moze jednak realizm jeszcze też...buuu
          • Gość: amadeo Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.ust.tke.pl 11.05.07, 20:36
            gdzie się podziały arkusze z historii sztuki które jeszcze do wczoraj były na
            onecie????? może cos sie zmieniło w kluczu było by dobrze dla mnie :P
            • Gość: zdez_orientowana a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:01
              No dobrze, matura z HS napisana (lepiej,gorzej czy...) ale co dalej? Ja od dawna
              planowalam studiować historie sztuki na UJcie albo we Wroclawiu na UWr.ale boje
              sie,ze sie nie dostane:( I nigdzie nie moge znaleźć jaki byl minimalny próg w
              tamtym roku. W najlepszym razie bede miala z rozsz HS ok 75% a to zadna
              rewelacja. I rozszerz polski tez niezbyt,ehh...Nasz system szkolnictwa
              doprowadzi mnie do nerwicy. I ten chory wyscig, glupie procenty...
              • Gość: kokodoko Re: a co dalej? IP: *.system-sat.pl 11.05.07, 22:51
                Ja się natomiast dopiero uczę na "zwykłą" historię. I od tego zależy moje być
                albo nie być na historii szuki, a czasu coraz mniej. Wracam do nauki.
                Pozdrawiam.;)bi.gazeta.pl/im/0/4032/m4032950.pdf <- w ramach takiej
                malutkiej orientacji;), tylko wymagane przedmioty nieraz nie są aktualne.
                • Gość: 4ever_gocha Re: a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:06
                  ja tam nie wiem, ale czuje ze jeszcze beda jakies jaja z historią sztuki..
                  chodzi mi o mature, odpowiedzi itd.
                  Też nie wiem czy byłoby sprawiedliwe ucinać całe 10pkt za wypracowanie tylko
                  dlatego, ze ktos nie wie jaki lata obejmuje nowożytność.. realizm ponoć się
                  właśnie jeszcze wlicza.. ale impresjonizmu już nie..
                  Ciekawa jestem.. Może jednak zdam i nie będę potrzebowac pomocy Romana jeśli by
                  tak było ;P
                  • Gość: motyla noga Re: a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:26
                    zwała jednym słowem, ja czuje ze nie zdam, trzeba miec 15 pkt na 30%, niby nic,
                    ale wez to teraz nazbieraj.... obciach i tyle, poprawka za rok.
                • Gość: zdez_orientowana Re: a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:35
                  a ja glupia (!), zamiast wziąc dwie historie, wzięlam tylko HS na maturę.U mnie
                  w szkole historia prawie nie miala racji bytu. Wszyscy mamy na koniec czworki i
                  piątki,a nikt nic nie umie!Nauczycielki albo nie bylo,albo miala do przekazania
                  tresci niezwiazane z historią ;)-->np.ploteczki hehe.Zreszta z HS tez sama sie
                  uczylam i chyba nie dalabym rady uczyc sie z tych dwoch przedmiotów,bo material
                  rooozlegly. Myslalam tez,ze na UJ beda brac pod uwage rozszerz polski. Chociaż z
                  tym polskim to tez sama nie wiem :/
                  Pozdrowienia dla wszystkich, którzy wybieraja sie na HS. Mam nadzieje,ze wszyscy
                  razem spotkamy sie w pazdzierniku!(w końcu nadzieja matka glupich --> to o mnie:)
                  • Gość: kokodoko Re: a co dalej? IP: *.system-sat.pl 12.05.07, 19:38
                    Na UJ w tym roku brana pod uwagę jest tylko historia albo historia sztuki,
                    żadnego polskiego. Co do mnie, też pozostaje mi tylko nadzieja, bo do matury z
                    historii zostały 4 dni a moja wiedza jest marna oj marna. ;(
                    • Gość: zdez_orientowana Re: a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:56
                      Ale masz jeszcze szanse. Moze nie bedzie tak źle,o ile trafisz na dobry temat
                      wypracowania.
                      Powodzenia i owocnej nauki
                      • Gość: motyla noga Re: a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:47
                        zdez_orientowana - nasze historie (hihih) sa takie same, jak też żałuję że
                        tylko hs wziełam. Już wyelimnowałam ze swoich planów hs w krakowie, składam
                        papiery na uj na polonistykę bo polski poszedl mi lepiej. Jedynie do Torunia
                        złożę papiery na sztukę, a tak ratuję się gdzie mogę filologią polską - to moja
                        ostatnia nadzieja na studia. Jak się nie dostanę to rok w obuwniczym za ladą
                        mnie czeka :/
                        • Gość: zdez_orientowana Re: a co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:06
                          ehh, nikt nie obiecywal, ze bedzie pięknie...Hmm, a moze sie uzalam nad soba?
                          Moglam wziąc tę historię i sie uczyc,uczyc,uczyc.Moze liczylam na wiecej
                          szczescia?Najbardziej mi zal,ze przez jeden jedyny egzamin nie bede mogla
                          studiowac wymarzonego kierunku.
                          PS.jak byś miala namiary na jakis obuwniczy, gdzie wolnej chwili mozna zajac sie
                          lektura np. "sztuki i czasu" Osińskiej, to ja tez poprosze...---> bo tylko
                          śmiech mi pozostal...
    • Gość: t4 Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:46
      TESTY Z HISTORII I WOSU ONLINE

www.mojamatura.pl

Fantastyczny materiał do matury - www.mojamatura.pl/5,matura.html

z historii i WOS – u największa baza testów z tych przedmiotów w Polsce. Wejdź
      na Platforma<Demo

Uratowaliśmy TWOJĄ MATURĘ! Czytaj www.mojamatura.pl.

• 4ever_gocha Re: Histerycy sztuki we wtorek 13.05.07, 22:12
        Słuchajcie.. Może jednak nie będzie aż tak źle z tymi wypracowaniami?
        Przecież nie mogą obciąć na wstępie 20% prawie każdemu maturzyście z historii
        sztuki! Tak na pewno nie zrobią..
        Też pisałam o realizmie, impresjonizmie i modernizmie.. I co? Mam 0pkt za
        wypracowanie?! Czyli albo ktoś zna ramy czasowe nowozytnosci i ma 10pkt albo ich
        nie zna i ma 0pkt ?!?! Bez sensu..
        Będą musieli coś wymyślić.. Bo inaczej nikt się nie dostanie na taki UJ.. no
        chyba że by bardzo obniżyli progi..
        • Gość: humus&miki Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 22:20
          zapewniam Cie, ze znajda sie tacy co dostana za to wypracowanie 9 a może i 10
          pkt... może wiedział, może strzelił ale udało mu się i ma te cholerne punkty
          a na uj sie dostana Ci co zdaja historie i Ci co zdawali wcześniej +
          olimpijczycy + ludzie ze starą maturą + może Ci wiedzieli o tej nowożytności...
          :( ku*** jakie to smutne
          • 4ever_gocha Re: Histerycy sztuki we wtorek 13.05.07, 22:23
            Spoko.. Wiem, że znajdą się tacy, którzy wiedzieli.. W końcu wedle jakiejś
            historyczki sztuki, której opinię ktoś tutaj przywołał jakieś 99% maturzystów
            popełniło ten błąd.. Czyli... 1% nie popełnił :)
            I tyle..
            Nie ma się co dołować.. Przecież nie zaczniemy teraz chodzić w żałobie ze
            względu na maturę.. Ja zamierzam zachowywać się już normalnie.. Już dwie
            histerie za mną i więcej nie będzie! Czekam do 29. czerwca w stoickim spokoju..
            Nic mi nie zburzy mojej harmonii.. Nawet jeśli ustne mi nie pójdą..
            Będzie co ma być..
            poprzedniku: GŁOWA DO GÓRY :) Będzie dobsz.. ;)
            • Gość: soteris Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.asta-net.com.pl 16.05.07, 14:07
              No cóż, miło mi się żyło bez świadomości, jakie ramy czasowe obejmuje epoka nowożytna, bardzo miło... Czyli - skoro wzięłam rokoko, realizm i, uwaga, uwaga, hiperrealizm ;) - to z wymarzonych 60% spadam na okolice 40%? Boże, co mnie podkusiło, żeby zdawać historię sztuki? :)
              Ale faktycznie mało prawdopodobnym zdaje się być, żeby wyniki z historii sztuki były w granicach od 0 do 80%, więc liczę na elastyczność klucza i pobłażliwość komisji :). Zabierzcie mi punkt za ten cholerny hiperrealizm i śpijcie spokojnie, o! :)
              A wpisywanie sześciu czy siedmiu rzeczy za 1 punkt to po prostu skandal. Pozostawię bez szerszego komentarza -_-.

Pozostaje się cieszyć z tego, że jesteśmy jednymi z raptem 5 tysięcy niedoszłych samobójców i masochistów - to miłe :D.
              • Gość: nina Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.net.pulawy.pl 16.05.07, 18:58
                No to ładna historia... Ja mam nadzieje ze nam zalicza ten realizm w
                wypracowaniu...bo to jest taka płynna granica z ta nowożytnością chyba...
                • Gość: róża Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.ust.tke.pl 17.05.07, 07:21
                  słuchajcie nie traćmy nadziei. moja prof. (od polskiego co prawda ale jest
                  egzaminatorem )powiedziała że w tamtym roku z polskiego podczas spotkania tej
                  grupy egzaminatorow z jakiegos okregu wyszło ze bardzo bardzo duzo ludzi
                  napisało jakoś inaczej niz w tym ich kluczu i pan najważnijszy jakiś co tam
                  jest powiedział że trzeba zmienić klucz. także wiecie ta przykładowa praca i
                  też testowe zad mogą być inaczej w kluczu rozwiązane. oni ten klucz dopiero
                  ustalają teraz w zależności od tego jak uczniowie pisali. wiem że pojęcia
                  nowozytność nie można naciągnąć na XX wiek ale licze na ten realizm i zmiany w
                  teście typu kwiaton zamiast iglica :P
                  • Gość: soteris Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.asta-net.com.pl 17.05.07, 15:46
                    Ejj, że kwiaton i iglica to to samo, to oczywiste jest - klucz MUSI to uwzględniać. Poza tym trzeba pamiętać, że klucze CKE są z reguły zdecydowanie szersze niż te prezentowane dla przykładu.
                    W ogóle przypominają mi się jakieś poprzednie klucze, w których była tak zwana tolerancja punktowa - można było jeszcze popełnić 1 czy 2 błędy w ramach maksymalnej ilości punktów. Ale to pewnie teraz niemożliwe :/.

Tak czy owak oto fragment repetytorium do historii z Zielonej Sowy:
                    Czasy nowożytne - schyłek XV w. (symbolicznie odkrycie Ameryki) do dnia dzisiejszego. Dzieli się na:
                    czasy wczesnonowożytne - do XVII w.
                    czasy nowożytne w węższym znaczeniu - od XVIII wieku do dziś.

Ha! Nadzieja, co? :)
                    • Gość: kokodoko Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.system-sat.pl 17.05.07, 21:06
                      Trzymam kciuki za Waszą nowożytność;). Ja dziś definitywnie pożegnałam się z
                      historią sztuki w tym roku. Napisałam rozszerzoną maturę z historii na ok. 40%.;
                      (. Ale i tak cieszę się, że zdałam bo tematy wypracowań były okropne!
                      Powodzenia w dostawaniu się na wymarzony kierunek studiów.
                      • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:03
                        Soteris, dzięki! :)
                        Przynajmniej możemy powiedzieć, że każdy z nas uczył się z tej Zielonej Sowy i
                        że zrozumieliśmy pojęcie nowożytności w szerszym znaczeniu ;D Ja w ogóle
                        myślałam, że to od renesansu do dzisiaj.. A potem oblano mnie kubłem zimnej wody :))
                        • Gość: karooolinka Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:07
                          A ja chyba zwariuje do 29 czerwca...I oczywiscie tez w wypracowaniu wzięlam
                          przyklad z realizmu :/ ale najlepsza glupote zrobilam z tą iglicą, bo cos mi sie
                          pomieszlo i zamiast kwiaton napisalam AKWIATON !!! Moze tak by to brzmialo po
                          ang: a kwiaton ;) teraz to moge sie tylko z siebie smiac
                          Pozdrowienia dla wszystkich zdesperowanych histeryków (sztuki)
                          • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:00
                            Eeee.. Nie ma sensu sie stresować.. A kwiaton brzmi ładniuchnie ;P
                            Mnie pociesza to, o jest napisane z tej Zielonej Sowie.. Że jednak można uznać
                            że nowożytność jest do dzisiaj :) Przecież każdy z nas się uczył z tej
                            książki!!! Co nie? :)
                            • Gość: fifi Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.devs.futuro.pl 18.05.07, 21:02
                              ale robaczki systematyka w historii sztuki jest taka że sztuka nowożytna to
                              renesans, manieryzm barok i rokoko a od klasycyzmu zaczyna się sztuka
                              nowoczesna i jakaś książka wydana w bardzo sympatycznym wydawnictwie tego nie
                              zmieni
                              a na przyszłość - nie ma lepszej książki niż Sztuka cenniejsza niż złoto
                              Białostockiego
                              • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 23:16
                                Aaale... To wydawnictwo o sympatycznej nazwie było takim pocieszeniem.. A tu
                                znowu ktoś wprowadził negatywne wibracje na forum..
                                Buu...
                                • Gość: karooolinka Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:35
                                  A tak na marginesie...Dlaczego wlasnie historia sztuki na maturze? Dlaczego ją
                                  wybraliscie? Np. ja wybieram sie na studia o kierunku historia sztuki, ale na
                                  pewno wiele osob ma inne plany.Wiec napiszcie na jakie studia sie wybieracie:)
                                  • Gość: Gosia Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 10:52
                                    anglistyka
                                  • Gość: nujska Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 15:33
                                    Karola- stwierdziłam, że woglę w rok nauczyć się historii sztuki niż zakuwać
                                    pamięciowo geografię, którą TEORETYCZNIE miałam przez 2 lata i jeszcze
                                    wczesniej.
                                    Ot co... większa przyjemnosc uczyc sie sztuki :) A ze studiami w ogóle nie
                                    jest związane (animacja kultury).
    • Gość: motyla noga Re: Histerycy sztuki we wtorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:20
      takie tam, dla relaksu, ale warto zobaczyć:

www.youtube.com/watch?v=nUDIoN-_Hxs
      • Gość: Bułka jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 20:32
        no i jak poszło? mówcie.... ja mam 78% z rozsz.
        • Gość: Agata Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 29.06.07, 10:44
          ja mam 62% :P z rozsz.
          • Gość: nina Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.net.pulawy.pl 29.06.07, 13:15
            ja mam 82% z rozsz...
            • Gość: Anka Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.subscribers.sferia.net 30.06.07, 13:26
              96% rozsz... nie moge jeszcze morda mi sie cieszy :D
              • Gość: n. Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.tktelekom.pl 30.06.07, 14:08
                a ja 92% z podstawy:)
                • ciemnozielona Re: jakie wyniki z historii sztuki 30.06.07, 22:00
                  mam 80% z rozsz. oby to starczylo na UJ albo na UWr na historie sztuki. mam
                  pytanie: planujecie studiować HS? czy zdawaliscie ją na maturze w innym celu?
                  Histerykom sztuki gratuluje świetnych wyników !!!
                  • Gość: huho Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 22:53
                    hmmm, w tym roku raczej kiepsko poszła hs, więc może masz szanse, choć weź
                    poprawkę na to, że są olimpijczycy (nie tylko laureaci, ale także finaliści
                    którzy mają 100% , a hs jest jedynym kryterium rekrutacyjnym i tu i tam) +
                    ludzie którzy lepiej napisali od ciebie, a miejsc żałośnie mało 30 i 45, czy coś
                    takiego.
                    ja mam 96% z rozszerzonej, ale i tak już mam zaklepane miejsce abroad więc nie
                    będę robił nikomu konkurencji :)
                    • Gość: joasia Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 02:02
                      no nie wiem czy tak kiepsko, z kim nie rozmawiam, to ma wyżej niż 80%.

(a zagranicą historię sztuki zamierzasz studiować? z ciekawości - gdzie? też
                      rozważałam, ale narazie kombinuje ze studiami w kraju, jak mi sie nie spodoba,
                      to bede usiłowała się gdzieś stąd wyrwać:) myslałam nad francją albo italią,
                      ale jak sobie pomyslalam o tych wszytskich formalnościach, to mi sie entuzjazm
                      zupełnie wyzerował)
                    • ciemnozielona Re: jakie wyniki z historii sztuki 01.07.07, 11:13
                      oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze moje 80% na pewno nie powala na kolana, ale z
                      drugiej strony...jest jeszcze drugi nabór:) Zreszta wydaje mi sie, ze wiele osob
                      sklada papiery na HS tylko asekuracyjnie. Tak, tak, nadzieja matką glupich...Ale
                      staram sie nie zalamywac, co ma byc to bedzie.
                      • Gość: joasia Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:11
                        i masz racje. przeważnie jest tak że za pierwszym naborem dostają się same
                        super wyniki, ale wiadomo że każdy składa na 3-5 kierunków i nie można potem
                        studiowac ich wszystkich. ludzie zabierają więc papiery i miejsca sie zwalniają.
                        • ciemnozielona Re: jakie wyniki z historii sztuki 01.07.07, 16:31
                          dzięki, miło to slyszeć :)Zresztą jak by nie poszlo w tym roku (o nie!!!), to
                          poprawiam mature i probuje za rok. Zobaczymy.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: joasia Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 16:39
                            a bierzesz pod uwage tylko te dwie wymienione uczelnie, czy tez jakieś inne
                            miasta też?

podobno znakomita historia sztuki jest na KULu w Lublinie, a Lublin jest pewnie
                            mniej oblegany chociażby z tego powodu, że nie jest ani warszawą, ani krakowem,
                            ani coraz popularniejszym wrocławiem.

w łodzi z tego co się orientuje jest też niezła historia sztuki, a w zeszłym
                            roku od 75% przyjmowali napewno, nie wiem jak tam było z kolejnymi naborami.

jeśli masz taką możliwość, to obstaw historie sztuki na kilku uniwersytetach.
                            ale wydaje mi sie że z tym wynikiem wystaczy wykazać się cierpliwością,
                            poczekać aż ludzie się powycofują i wylądujesz tam gdzie chcialaś :)
                            • ciemnozielona Re: jakie wyniki z historii sztuki 01.07.07, 17:40
                              hmm, wczesniej myslalam jeszcze o HS w poznaniu na UAM, ale podobno tam jest
                              najwiekszy nacisk na sztuke nowoczesną, a to tak srednio mi sie podoba :/
                              zresztą nie chce "studować byle studiować". Co do KULu to faktycznie - jeszcze
                              sie nad nim zastanowie :)dziekuje za radę :)
                              • Gość: joasia Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 00:59
                                w łodzi chyba też najmocniej stoi sztuka nowoczesna, wiec chyba KUL
                                odpowiadałby ci najbardziej jeśli chodzi o mocne strony.
                                • Gość: Gosia Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 16:45
                                  A mi się udało zdobyć 64% na rozszerzonej i jestem z siebie bardzo zadowolona..
                                  Liczyłam na max50% a tu takie zdziwienie ;P Jak na 3 miechy przerwy w nauce z
                                  powodu operacji, to chyba nie tak źle, co nie? :)
                                  A tak w ogole.. jak to mozliwe ze jedna uczelnia nauczy więcej ze sztuki
                                  nowoczesnej, inna ze starszej? Dziwne to dla mnie.. Jak programy nauczania mogą
                                  się tak różnić? Przecież studia są jednego rodzaju..
                                  • Gość: piotr Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 12:05
                                    -to zależy od kadry profesorskiej, tradycji itd. program pozostaje tylko
                                    sztywnym programem

ja pisałem jednego dnia WOS i h.sztuki z małą przerwą pomiędzy na papierosa:) to
                                    był istny maraton...
                                    WOS 78% z rozsz. i h.sztuki 88% z rozsz.
                                    pisałem jeszcze historie. Beznadziejne tematy.
                                    • Gość: joasia Re: jakie wyniki z historii sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 15:37
                                      wybierasz sie na historię sztuki czy na coś innego?

też pisałam historie, tematy były odrobine :P wydumane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka