Dodaj do ulubionych

wosowcy jak wam poszlo?????

08.05.07, 11:16
Obserwuj wątek
    • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:19
      Jest ekstra... pisałem rozszerzenie :D
      • Gość: nvm Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.brzesko.net.pl 08.05.07, 11:27
        I już jesteś w domu?
        • justyn.augustyn Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:30
          może wcześniej skonczył, przecież to nie zabronione :p
          • Gość: x SCIAGI!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 08.05.07, 13:53
            Witam! znalazlem ciakawa strone ze sciagami, napewno znajdziecie cos dla siebie:

matura.zs.pl
            • Gość: ja Re: SCIAGI!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:13
              czy te ściągi są darmowe???????????????????????????????????????????????
        • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:38
          się umie, to się się szybko piszę :P nie był trudny. temat biedny i bezrobocia
          jest oklepany i nie nowy :)
          • Gość: aga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:02
            poprostu rewelka dajcie spokuj rozszerzony banalny ja ale sie ciesze:):):):
            • Gość: Eva Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:21
              Tez sie cieszylam dopoki nie weszlam na to forum i nie zaczelam sie powoli
              dolowac... a moje punkty nie zaczely stopniowo topniec... na szczescie wos
              zdawalam czysto hobbystycznie bo wstep na studia juz mam zagwarantowany
              (olimpiada literatury i jezyka polskiego hehe;)), a moj glowny przedmiot to
              historia
      • Gość: Bartek Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:04
        kurcze ale żałuje że wosu nie wzięłem....był tak
        prosty.....kurcze.........:/:/:/ podstawa prościzna, rozszerzenie ciut
        trudniejsze ale prostszego egzaminu to ja jeszcze nie widziałem:)))
        • Gość: adf Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.tkdami.net 09.05.07, 22:06
          adf
    • Gość: mika Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 62.29.248.* 08.05.07, 11:25
      pisz co było na rozrzezony, mój brat pisał , a ja nie mam z nim kontaktu :((
      • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:30
        tez pisalem rozszerzenie, nie bylo trudne, chociaz juz widze kilka błedów.

wypracowania byly na temat biedy jak i cały drugi dział. przyczyny historyczne i
        gospodarcze, a takze konsekwencje społeczne i moralne, przyznam sie ze lałem
        troche wode, ale zobaczymy ... jakie dawaliscie przykłady ?
        • Gość: hoologan Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 195.205.97.* 08.05.07, 11:32
          a podstawa byla trudna czy latwa ???
        • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:40
          teksty były przyzwoite... a i temat pierwszy też niczego sobie :) przyczyn i
          skutków można wymieniać pewnie bez liku i każdy z forumowiczów z marszu potrafił
          by parę wymieć, a jak sie ma jeszcze zródła to już w ogóle :)
          • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:41
            szczerze to jak ze środel prawie niczego nie wykorzystalem.
            tam nie bylo nic o przyczynach i skutkach wiec ciezko bylo cos wykorzystac.
            • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:47
              ale przecież trzeba było skorzystać, że zródeł... pani profesor mówiła w
              wywiadzie, że biedni często muszą kraść, piją alkohol... że przez to rodzi się
              kultura biedy, która niszczy nowoczesną cywilizacje, że odpowiedzialni są za to
              politycy i źle działające instytucje... ksiądz stwierdzał, że starsi nie mają na
              leki, dzieci chodzą głodne więc to na nich trzeba się skupić, bo ich można
              jeszcze zmienić itd. itd. z samych źródeł można było multum rzeczy wypisać, gość
              z wyborczej pisał jeszcze o tym, że głównym powodem biedny wciąż pozostaje
              bezrobocie, że jest ono największe na wsiach :) itd. itd.
              • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:49
                a gdzie tu widzisz przyczyny gospodarcze czy historyczne ?
                • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:53
                  nie no... wiadomo, że te przyczyny trzeba było wymyślać samemu, ale konsekwencje
                  i bardzo dużo informacji było podane w źródłach i choćby na podstawie tego co
                  zawarte w tekstach można było wyciągnąć informacje o takich czy innych
                  przyczynach takiego stanu rzeczy :)
                  • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:00
                    a jakie dałes przyczyny ?

ja zamykanie np. kopalni i hut, przez co powieksza sie bezrobocie na slasku,
                    zastepowanie ludzi maszynami (to gospodarcze) i kilka innych ale nie jestem
                    zadowolony bo tak jak pisalem wczesniej, woda woda i woda
                    • Gość: pshemo Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:03
                      a ja jestem pewny swoich 100% z matury rozszerzonej ;] finalista olimpiady
                      wiedzy o prawach człowieka :}
                      • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:10
                        Hmmm... przyczyny, duże bezrobocie, niechęć do polityków, nieudolna działalność
                        instytucji publicznych, niedostrzeganie kłopotliwego problemu przez polityków,
                        druga wojna światowa, podział polski pod zaborami na bogaty zachód i biedny
                        wschód, słabe wykształcenie rolników, brak odpowiednich inwestycji i napływu
                        kapitału na tzw. "wschodniej ścianie" itp. rzeczy :))
                        • nymphaea88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:16
                          niechęć do polityków, nieudolna działalność instytucji publicznych,
                          niedostrzeganie kłopotliwego problemu przez polityków

To przyczyny gospodarcze czy historyczne? :)
                          • Gość: agatka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:09
                            Ja pisałam drugi temat wprawdzie,ale przyczyny historyczne w pierwszym to
                            przede wszystkim transformacja ustrojowa,która była niekorzystna dla wielu
                            ludzi. Myslę,że jak tego nie ma to kiepsko ;-/
                            • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:17
                              Ja właśnie się tutaj uszczegółowiłem, zamiast pisać też o wcześniejszych
                              wydarzeniach, więc moje skutki historyczne są właściwie na poły gospodarcze.
                        • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:17
                          no to ladnie, ja troche gorze :P

dalem tez cos w stylu ze slabe wyksztalcenie ludzi w srednim wieku, ktorzy w
                          latach 70 konczyli tylko szkoly srednie i od razu pracowali zeby utrzymac
                          rodzine a teraz brak im wyksztalcenia wlasnie.
                        • Gość: BORRRRRRR Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:19
                          tak do wiadomosci to niechec do politykow, nieudolnosc instytucji czy
                          niedostrzeganie kłopotliwego prblemu to NIE przyczyny. te dwa pierwsze moze by
                          podciagnal pod skutki....
                          • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 16:26
                            To są przyczyny. Gorzej, czy są one gospodarcze/historyczne, ale przyczynami są,
                            bo chodzi o biedę dzisiaj. Bieda była zawsze i nie da się powiedzieć, skąd się
                            wzięła (ja napisałem, o wszechobecnych różnicach społecznych, ale to nie jest
                            przyczyna przecież), wszystko, co piszemy, to jest jej pogłębianie, a nie
                            stwarzanie. A przecież te działania ją pogłębiają.
                  • Gość: realista Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:32
                    Mimo ze prosta to i tak baaaaaardzo niewielu przekroczy prog 85% z rozszerzenia.
                    5 pkt w plecy z pracy (bo tak jest zawsze) + 2,3 bledy w tescie i juz macie
                    84%. pozdrawiam

PS. Ja mam 100% bo bylem laureatem olimpiady. ;)
                    • Gość: rozgoryczona Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:05
                      jejku gratulujemy. chwal się dalej. pogłębiaj swą megalomanię! po stokroć chwała Ci za olimpiadę. Dozgonny szacunek bo dostaniesz się na studia, które chciałeś.
                      • Gość: martkabe Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.marsoft.net 08.05.07, 17:08
                        hyyh odliczamy zaraz bedize ten jedyny porzadany klucz<glupek> boicie sie?
                        <glupek> mam nadzieje ze uznaja mi niektore moje odp:D
                        • Gość: martkabe Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.marsoft.net 08.05.07, 17:09
                          dobrze masz z tymi odwolaniami od wyroju ale cvzy ot nie wystarczyo napisac po
                          jednym ? w poleceniu nie bylo po 2 przyklady tylko podaj ogolnie :]
                        • Gość: :)) Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:34
                          co z tymi opowiedziami??:/
                    • Gość: Karla Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:59
                      z bolem serca niestety zgadzam sie z toba tez pisalam wos w tamtym roku poszło
                      mi nieźle ale troche punktów jednak uciekło wiec drodzy maturzyści badzcie
                      REALISTAMI!!!
        • Gość: maturzystka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 82.160.25.* 08.05.07, 16:13
          i czesc poziomu rozszerzonego to porazka!!!!!!!!!!!!!!reszta jako tako,
          zobaczymy jak to bbedzie po sprawdzeniu. a tutaj jeszcze matematyka geografia,
          i niemiecki rozszerzony :-(
        • Gość: kropa POMOCY!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:47
          Sluchajcie zamiast ,,prawda'' lub ,,falsz'' napisalam ,,P'' ALBO ,,F'' poprostu
          napisalam skrótowo jak myslicie uznaja mi to?? Mam nadzieje bo przeciesz wiadomo
          o co chodzi, niestety czasu bylo malo wiec pisalam skrotami. Prosze o opinie!
          • Gość: bambuko Re: POMOCY!!!! IP: *.chello.pl 09.05.07, 15:53
            To czytaj cały temat... Zapewne zależy to od egzaminatora. Dla pocieszenia
            dodam, że przynajmniej ja pisałem normalnie.
    • aventiana Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:32
      hey ja pisałam podstawę wydawała sie prosta było o korupcji i petycja.
      największą wtope zaliczyły moje koleżanki które napisały imię i nazwisko
      prezydenta USA tak: dzordz busz lub dzordz burz :D no co ten stres robi z
      człowieka ale miejmy nadzieje ze matura będzie zdana
      • tereska872 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:44
        Pisałam podstawowy .
        Nie było tak żle!!!
        sporo nazwisk...!!
      • Gość: Maddie Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:18
        Nie poszedł mi najlepiej - za mało czasu, mnóstwo strzelania. Wg mnie
        trudniejszy niż w poprzednich latach. Cóż...
    • Gość: olla Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.lublin.mm.pl 08.05.07, 11:38
      a ta matura trwala w ogole? czy trwa dalej?:D
      • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:40
        3 godziny na rozszerzeniu, więc piszą jeszcze do 12:00
        • aventiana Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:42
          podstawa trwała 2godz
    • Gość: ? Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: 212.182.35.* 08.05.07, 11:45
      Jakie byly zadania zamkniete? Co oprocz wypracowan.
      • Gość: ktoś Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:48
        dwa teksty, oba o biedzie w Polsce.
        • Gość: kasia Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: 62.111.245.* 08.05.07, 11:53
          a ktos pisal ten drugi temat? na rozszerzeniu?? kurcze ja zaczelam go pisac a
          potem jak juz mialam 2 strony zapisane stwierdzilam ze pierwszy byl lepszy;/
          heh inteligentne;]
          • Gość: dffgf Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:07
            HAHA JA TAK SAMO ! witaj w klubie , 2 temat byl trudniejszy!!!!!!!!!!
            • Gość: ygga Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 13:08
              ja tez =)

załuje ze pisałam 2 ...
              • Gość: paulina wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:13
                łatwy był wos,:) spoko tematy, :) amnestia do kosza
          • Gość: Motylleek Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:11
            Ja pisałam podstawe, był bardzo łatwy. Żałuje, że nie wziełam rozszerzonego
          • Gość: wer Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:54
            eee, wcale nie był taki trudny ten temat;p Można było lać wodę...
            • Gość: Aneta Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:50
              dokłądnie, można było lać wodę... :)
    • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:11
      ejj ekipa muszę się coś zapytać Was :) było takie pytanie do mapki i tabelki,
      coś o województwa, pierwsze woj jakie wpisaliście i drugie?
      ja wpisałem 1.zachodnio- pomorskie (bo różnica była najmniejsza) a 2.
      podkarpackie (bo różnica największa)

co Wy napisaliście ? i uzasadnijcie
      • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:12
        tak samo wpisalem, a uzasadnilem tylko wynikami w procentach, nie pisalem
        zadnego tekstu.
        • Gość: jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:14
          hmm, wiesz co .. dla mnie to jest oczywiste, że tak trzeba było wpisać. Tylko
          upewniam się bo moi znajomi (zawsze najlepsze oceny w szkole) wpisywali woj.
          warm-maz.. a to było błędem ! no nie?
          • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:16
            oczywiscie.
            z tego co pamietam to najmniejsza roznica byla 0,3
            a ta najwieksza 13 z kawalkiem.
            • Gość: jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:18
              widze że z kimś mądrym rozmawiam :D i bardzo dobrze :D powiedz mi jeszcze to
              bylo chyba zad.3 ... co prezydent może wydawać. Ja wpisałem rozporządzenie z
              mocą ustawy ... a co poprawne ?
              • Gość: pshemo Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:19
                po prostu rozporządzenie :) z mocą ustawy to podczas stanu wyjątkowego
                • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:26
                  to widze że maturka poleciała chyba dobrze :D będzie troche procent. To może
                  się wymienimy tym co napisaliśmy w 1 temacie pracy. Ja tak:
                  - wstęp ujęte ogólnie czasy średniowiecza,odrodzenia, nowożytności (2 zdania)
                  - 2 wojna światowa
                  - zależność od ZSRR
                  - transformacja ustrojowa
                  - reformy w państwie (AWS reformował edukację, opiekę medyczną i socjalną)
                  - czasu obecne czyli niezainteresowanie władzy problemem

- skutki to wiadomo że proste.. z głowy troche a troche z tekstów źródłowych

- szanse na poprawe (UE, dotacje)
                  - zakończenie oparte na liczbach i podsumowanie..

Jak Wy macie? co ujęliście?
              • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:21
                ja tez, a najbardziej wkurzony jestem ze nie dostane ptk za ta tabelke co nazwy
                grup trzeba wpisac.
                prawidlowo mam tylko grupe wyszechradzka.

a i jeszcze nie wiem czy mi uznaja jak napisalem ze marszalek bedzie pelnil
                urzad gdy prezydent zostanie postawiony przed TS, a jest prawidlowo ze gdzie
                skazany.
                ehh.
          • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:18
            oczywiście, że warmińsko-mazurskie
            • Gość: jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:19
              heh bober :) nie chce Cię straszyć ale masz pare punktów w plecy :D
            • jaaaa88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:21
              tez mi się wydaje, ze nie o różnice chodziło, tylko ze woj.warm-maz ma wysoke i
              to i to (i stopę bezrobocia i biednych gospodarstw), a podkarpackie ma dużo
              biednych godzpodarstw, ale bezrobocie takie jak średnie.
              • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:22
                No otóż to.
                • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:26
                  tylko z tego co pamietam bylo napisane ze: gdzie ma zaleznosc (czyli w moim
                  rozumieniu jest zblizona) a gdzie nie ma (czyli sie rozni)

dlatego w pierwszym dalem najbardziej zblizone, a w drugim najbardziej oddalone.
                  • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:33
                    Źle rozumujesz :) Zachodzi zależność, czyli... w jeśli w jakimś województwie
                    jest dużo bezrobotnych, to jednocześnie jest tam duży odsetek rodzin żyjących w
                    niedostatku. I to w większości sie zgadzało, lecz było województwo, gdzie ta
                    zależność nie zachodziła, bo bezrobocie było duże (ponad średnią krajową), a
                    mimo to odsetek rodzin żyjących w niedostatku był najniższy w kraju. Ja to tak
                    rozumiem :)
                    • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:36
                      cóz no przekonamy sie jak dadza odpowiedzi :)
                  • Gość: cheese Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:34
                    no właśnie... pytali o zbliżoną, a nie najbardziej zbliżoną... dlatego
                    podejrzewam, że będzie kilka możliwych odpowiedzi... w zależności od tego jak
                    się swoją decyzję uzasadniło
                    • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:38
                      o czym Ty w ogóle opowiadasz? :D na rozszerzonej nie ma bardziej zbliżonych i
                      mniej zbliżonych odpowiedzi :) jest jedna konkretna :)
                    • Gość: Ala Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 80.72.34.* 08.05.07, 14:33
                      Zgadzam się. Przecież w województwie albo zależność zachodzi, albo nie zachodzi.
                      Jeżeli rozumować tak, że trzeba podac tylko te z najskrajniejszymi wynikami, to
                      byłby tylko 2 województwa. Odpowiedź jest poprawna jeżeli jest zależność między
                      procentem bezrobotnych a biedy (lub jej nie ma - w drugim przypadku).
                  • Gość: Mum Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:38
                    Wmojej opinie można było wybrać nie tylko takie gdzie róznica jest tylko
                    największa. Chodziło o zlaeżność między stopą procentowaa liczbą bezrobotnych.
                    Niekoniecznie powiedziane ze warminsko mazurskie. Bo w innych były małe stopy
                    procentowe ale duża liczba zatrudnionych - to też jest zależność jakby nie było.
              • Gość: ona88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 195.205.252.* 08.05.07, 15:37
                kocham cie...ja tez tak napisałam a tu mi wyjeżdzają z jakimiś różnicami:D
            • Gość: aga291988 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:45
              Ja napisalam Tak: Od sredniowiecza TEz TAk..:d ROzbiory polski, Uzaleznienie OD
              ZSRR, Komunizm , II wojna Swiatowa, Mhm...;d Mysle ZE ujdzie:):D
          • Gość: gfgdfgdfgdfgfdfg Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:39
            ty sie kolegami nie sugeruj u mnie dzisiaj pisali sami kujonoi wos rozsz. no
            prawie bo ja nie kujona a pisałam i woj. mam tak jak ty
          • Gość: ryba Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.rybnet.pl 08.05.07, 17:33
            Gość portalu: jurgiel napisał(a):

> hmm, wiesz co .. dla mnie to jest oczywiste, że tak trzeba było wpisać. Tylko
            > upewniam się bo moi znajomi (zawsze najlepsze oceny w szkole) wpisywali woj.
            > warm-maz.. a to było błędem ! no nie?

ja to zinterpretowałam inaczej i wydaje mi sie,ze moje rozumowanie jest
            poprawne: w warmińsko -mazurskim jest b.wysoki wskaźnik ubóstwa i ib.wysoki
            wskaźnik stopy bezrobocia- oba powyżej przeciętnej
            a w podkarpackim mimo przeciętnego stopnia bezrobocia(średnie) jest najwyższy w
            całym kraju wskaźnik ubóstwa- co w tym sposobie interpretacji jest nie tak?
      • Gość: ag Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:16
        napisałam zachodniopomorskie bo to byla ta zaleznosc ze te gospodarsta coś tam
        zależą od bezrobocia a drugie to lubuskie bo stopa bezrobocia wieksza od ubóstwa
        więc nie ma zaleznosci.
    • Gość: smerfetka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.volta.net.pl 08.05.07, 12:19
      WG MNIE TEST BYL CIEZKI, DUUUZO PISANIA PELNO ZADAN A MALO CZASU , BARDZO
      MALO... TYLKO 2 H, CIEKAWE JAKIE BEDA WYNIKI ;P
      • nymphaea88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:22
        ja wpisałam woj. warmińsko-mazurskie i lubuskie
        • Gość: a co z tym? Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:33
          ahahaha ja zrozumialm ze mam napisac jakie zadnia porzjemuje marszalek a nie
          KIEDY je przjemuje..super. ale jestem madra:D a co do przycztam to hitoryczne:
          sytuacja po 2 w.swiatowej,zaleznosc od zsrr,
          nie przyjecie pozyczek od usa,
          sytuacja po 1989-korpucje, problemy w panstwie, nieudolne rzady

gosp:
          bezrobocie,
          gospr centralnie planowana w prl-to sie w sumie laczy z historycznymi nie?
          i cos jeszcze ale nie pamietam:D

a skutki to spoleczne:
          podzial spoleczenstwa na biednych i bogatych-dzieciaki maja problemy w szkole,
          bieda czesto powodem drwin,
          zmiejsza sie aktywnosc obywatletli-zagrozenie dla spoleczenstwa obywatelskiego,
          bieda rodzi agresje-mlodziez ma problemy w domu, ucieka sie do uzywek

konsekwencje moralne:
          kobiety decyduja sie podejmowac niemoralne prace...-prostytuacja
          mezcyzzni staja przed dylematami moralnymi: wyjechac do pracy za grnaice
          zostawiajac rodzine czy klepac przyslowiowa biede w kraju
          ogolna degradacja wartosci moralnych wsrod mlodziezy-nie moga studiowac,
          podjemuja prace na czarno- rejestruja sie w urzedzie dla bezrobotnych tlyko po
          to by utrzymac zasilek..to zas powoduje kolejne porblemy w panstwie-kolo sie
          zamyka.. mlodiz ludzie odsuwaja pewne zasady moralne na dalszy plan..

nu i co wy na to? troche lalam wode...ale....
          • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:35
            spoko dużo punktów nazbierasz za zjawiska typu korupcja i prostytucja... ja
            zapomniałem :(
          • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:36
            Podaj mi przysłowie o klepaniu biedy :> Ogółem ładnie, ale biedę można klepać
            tak po prostu.
    • kamila2708 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:24
      no nienajgorzej,temat wypracowania całkiem przystepny:)
    • Gość: nurni Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.tvk.torun.pl 08.05.07, 12:26
      IMO matura z wos-u prosta. Pisalem podstawe. Licze na okolo 80%.
    • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:28

to widze że maturka poleciała chyba dobrze :D będzie troche procent. To może
      się wymienimy tym co napisaliśmy w 1 temacie pracy. Ja tak:
      - wstęp ujęte ogólnie czasy średniowiecza,odrodzenia, nowożytności (2 zdania)
      - 2 wojna światowa
      - zależność od ZSRR
      - transformacja ustrojowa
      - reformy w państwie (AWS reformował edukację, opiekę medyczną i socjalną)
      - czasu obecne czyli niezainteresowanie władzy problemem

- skutki to wiadomo że proste.. z głowy troche a troche z tekstów źródłowych

- szanse na poprawe (UE, dotacje)
      - zakończenie oparte na liczbach i podsumowanie..

Jak Wy macie? co ujęliście?
      • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:34
        to widze ze nie do konca zrozumialem o co chodzi i czuje ze nie bedzie za
        ciekawei...
        • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:38
          Mam trochę to samo, skupiłem się na sytuacji obecnej i źródłach, a wszyscy tu
          wybiegają w każdą stronę.
    • Gość: Ania Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 83.238.151.* 08.05.07, 12:29
      Temat rzeka, tak się rozpisałam, że bałam się o brak miejsca... Zapisałam całe
      przeznaczone miejsce. Trochę się namyślałam nad skutkami moralnymi, ale mam
      nadzieję, że będzie ok ;) Niepotrzebnie straciłam czas na to całe NATO, ONZ i
      UE, bo pytania były praktycznie w całości apropos Polski i jej ustroju. Trochę
      porypałam ustroje terytorialne państw, bo szczerze mówiąc nie czytałam o Węgrach
      czy Belgii w tym aspekcie. No trudno ;) Źródła ciekawe, zobaczymy, jaki dadzą
      klucz. Chamstwo, że dopiero o 17.30 :(
      • Gość: aga291988 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:54
        wlasnie niech mi ktos powie jak napisal tE ustroje terytorialne i te panstwa-
        >to wiadomo aLe jak Wogole w całosci? bo ja wogole to pomieszałam a az za 4
        pkt!! wrrr..
        • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:02
          Powinno być chyba:
          norwegia monarchia unitarny
          belgia monarchia federacja (dałem, że unitarny)
          niemcy republika federacja
          węgry republika unitarny
    • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:30
      Trochę wtopiłem. Nie pisałem w wypracowaniu np. o II wojnie światowej, bo
      pomyślałem, że wpływu nie miała na stan obecny (jeśli chodzi o biedę). Ale teraz
      wydaje mi się, że warto byłoby napisać, zresztą wszyscy to zrobili. Oczywiście
      organizacji żadnych nie znałem i w teście też trochę poleci.
      • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:32
        pytania z polityki zagranicznej (org.) były banalne. Spodziwałem się tematu
        jakiegoś z polityki zagr. i żałuję że nie było
        • kiciusmeles Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:35
          Taa, wpisałam zachodniopomorskie i podkarpackie. Zapomniałam o TK w przypadku
          Marszałka i prezydenta. Pomyliłam Grupę Wyszechradzką z Trójkątem Weimerskim.
          Ale będzie dobrze! :D
      • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:34
        No i jeszcze ta Belgia jest federacją ;/
      • Gość: Noemi Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:19
        Hej ja napisałam w historycznych o wojnach światowych o rozborach i najazdach
        myslicie że może tak byc czy trochę za daleko??
    • Gość: ehhhhhhhh Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:35
      a mi poszedl beznadziejnie. i jeszcze wypracowanie spalilam. tzrebva bylo w
      sumie 12 rzeczy wymienic, a ja tego nie dosc ze nie porozdzielalam czyli jasno
      nie napislalam ,ze ten ekonomiczny a ten historyczny, to jeszcze pomyslalam
      inaczej i dalam tylko 3 przyczyny i 3 skutki.
      myslicie ze jakies punkty dostane? moze 1 za kompozycje pewnie
      • nymphaea88 rysunek satyryczny 08.05.07, 12:38
        co wpisaliście?
        • Gość: a co z tym? Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:39
          ja wpisalam odzielanie sie rzadzacych od rzadzoncyh po wygrnaych wyborach...cos
          takiego...aha a czy sejmik jest wojewodzki czy wojewodztwa? bo wpisalam sejmik
          wojewodzki...
          • Gość: ich stary ups IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:41
            i tak dobrze i tak.
            • Gość: milkah POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:21
              hey;]mam pytanko.podczas pracy z wosu z lekka zamulilam i napisalam nastepujace
              przyczyny historyczne:
              -prl
              -upowszechniony model rodziny w xxleciu miedzywoj.
              -wynikajace z tradycji i historii pprzywiazanie mieszkancow wsi do ziemi i
              karłowatosc ich gospodarstw.
              uznaja mi to??:(
          • Gość: Marcinool Re: rysunek satyryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:39
            alienacja bedzie dobrze?
          • Gość: Chaciska Re: rysunek satyryczny IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 17:19
            Izolacja władzy

A swoja drogą bardzo prosta bvyła ta matura, zaczynam żałować że ją olałam.
            Zmieniłam zdanie co do kierunku studiów i WOS okazał mi sie nie potrzebny wiec
            sie do niego w ogóle nie przygotowałam. Ale i tak prosty był.
            • Gość: martkabe Re: rysunek satyryczny IP: *.marsoft.net 08.05.07, 17:21
              nie no juz nie przesadzajmy podstawa jak dla mnei byla prostsza niz rozsz co
              prawda zdawalam rozsz i na oewno jak na zywo bym zdawala pod bym mowila ze byla
              powalona bo licze sie z tym ze nie da sie wyrobic w czasie al eni ebylo takie
              trudne:)
              • Gość: bambuko Re: rysunek satyryczny IP: *.chello.pl 08.05.07, 17:27
                U nas na podstawie wszyscy wychodzili przed (pisali na tej samej sali, tylko z
                boku, a ja byłem w ostatniej ławce i widziałem wszystkich pięcioro na
                osiemdziesięciu rozszerzonych :D), zresztą rozszerzeni również.
        • Gość: ich stary Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:40
          ja napisalem ze oddalanie sie od problemow ogolu i problem reazlizacji mandatu.
          • Gość: a co z tym? Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:42
            a sluchaj jak wpisalam do srodkow
            odwolawczych I instancji oprpocz: apelacji-ktora daalm jako peirwsza jeszcze
            zazalenie ...odwolanie..bo tak mam kurde w ksiaze w vademecum... to uznaja? bo
            w szkole mi powiedzieli ze niby zle uh
            • Gość: ich stary Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:44
              powinni jak najbardziej uzanc. zreszta ch.. wie co zrobia! ALE TO JEST
              POPRAWINIE
              • Gość: x Re: rysunek satyryczny IP: 195.187.253.* 08.05.07, 12:47
                ja napisalam alienacja rządzących:)P a w woj to mam warm maz i podkarpackie
              • Gość: a co z tym? Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:47
                a wogole jak weszlam do sali to mi mowia: pierwsza lawka porsze...a ja NIE! ja
                juz siedzialm dwa razy;p ja nie chce..hihihi i pozowlial mi usiac z tylu w
                ostaniej ahahaha:D
            • Gość: sysia Numerek IP: 217.153.82.* 08.05.07, 18:23
              powiedzcie mi kochani ludzie, co w wypadku, gdy na rozszerzonej nie wpisałam
              nr. tematu??? oj, ja głupia zapomnialam i nie wiem co teraz??
        • Gość: md Re: rysunek satyryczny IP: *.stk-net.pl 08.05.07, 14:01
          ja napisalem o problemie mandatu wolnego
      • Gość: x Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 195.187.253.* 08.05.07, 12:45
        ja tez zrozumialam ze 3 i skapnelam sie dopiero pod koniec i tez nie pisalam
        teraz moralne teraz spoleczne itp. a w tabelce mam 1.gr wyszechr, 2. trojkat
        weimarski 3. obwe
        • Gość: yyga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 12:47
          ja mam w 3. Rada Państw Morza Bałtyckiego... ale chyba zle ;>
          • Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:47
            tak my być, jest dobrze... nie wierzysz? looknij do wikipedii
            • Gość: ygga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 12:50
              oo fajnie :D thx
          • Gość: agatka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:15
            Też dałam Rada Państw Morza Bałtyckiego
        • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:49
          w tabelce ma być 1.gr. wyszehradzka, 2. tr.weimarski 3. RPMB Rada pomocy morza
          bałtyckiego

• Gość: ccc Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.crowley.pl 08.05.07, 16:05
            rada PANSTW morza baltyckiego
        • Gość: kaet Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 82.160.57.* 08.05.07, 17:00
          nie obwe tylko chyba rada panstw morza baltyckiego miala byc
      • Gość: monika Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:36
        ja niby tego wszystkiego sporo wymienilam, ale tez nie porozdzielalam na
        ekonomiczne, historyczne itd. kurde oni powinni sie takich rzeczy przeciez
        domyslec! za cos im placa w koncu! ! !
      • Gość: .. Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.mt.pl 08.05.07, 16:47
        nie martw sie.. mi podobnie.. Zaluje ze w ogole sie uczylma tego WOSu.. Debbile
        którzy nie mieli pojecia byli w takiej samej sytuacji jak Ci co zakuwali..
        PRaktycznie zero wiedzy tlyko szczescie...i jak wam dobrze poszlo to nie ma sie
        cyzm chwalic;];] chyba tylko świetnymi pomyslami panstwa z OKE . Pozdrawiam
    • Gość: jaaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:46
      a ja nie wiem bo tam chodzilo o konktetne pojecie. Myslicie ze samioo odwolanie
      wystarczy? a np odwolanie sie do sadu II instancji? , chyba jednak musi byc
      koniecznie ta apelacja...
      • Gość: ich stary Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:48
        odwolanie sie do II instancji to " kasacja"
        • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:50
          awans społeczny w wyniku populizmu < ja tak wpisałem w karykaturze
          • Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:52
            mój kumpel ma ALIENACJA WŁADZY i to chyba jest poprawne
            • dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:54
              też mam alienacje władzy ;]
              • Gość: Ala Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 80.72.34.* 08.05.07, 14:50
                Ej słuchajcie, a jeśli napisałam zamiast federacja-państwo federalne to to mi
                uznają?? Pliss...
            • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:54
              ja napisalem patologia wladzy, i tam ze gdy osoba zostanie wybrana na jakies
              stanowisko alienuje sie od poleczenstwa.
              • dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:55
                mysle ze to ma sie tak samo:) bo alienacja władzy jest jakby nie było jedna z
                patologi władzy.
            • Gość: eM' Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 217.197.79.* 08.05.07, 13:22
              ja napisałam podział na rządzących i rządzonych, sparacja jednych od drugich :P
          • Gość: greypc Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.n.INTELINK.pl 08.05.07, 13:07
            jak napisalem Rada Morza Baltyckiego to mi uznają? ;(
        • Gość: hardginger Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:54
          A co napisaliście w tych województwach,w tych klockach?:/
        • Gość: lost-in-the-city Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.05.07, 14:40
          II instancja i kasacja?? II inst dla sądów rejonowych to sądy okręgowe, a dla
          sądów okręgowych to sąd apelacyjny! Kasację składamy do Sądu Najwyższego! i jest
          to nie odwołanie od wyroku, ale prośba o jego unieważnienie z powodu braków
          formalnych podczas postępowania sądowego.
          • Gość: paulina Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:44
            tez tak mam, sady okregowe i sady apelacyjne!!!!!!! czyli jest jeszcze szansa
            ze mam dobrze, bo tutaj tymi kasacjami juz mnie wszyscy zdolowali...
            • Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 14:52
              ale w poleceniu jest "środki odwoławcze" a nie "instytucje odwolawcze"

także zdecydowanie apelacja i kasacja
              • Gość: paulina Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:58
                eee tam.... kaszana...;/
            • Gość: michi Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.eranet.pl 08.05.07, 16:18
              ja dalem sady II instancji bo czasami przeciez sademI instancji jest sad
              okregowy wiec logiczne ze musi byc sady a nie sad II instacji a potem sad
              apelacyjny.kasacja nie wchodzi w gre
    • Gość: jaaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:55
      odwołanie sie od wyroku sadu II instancji to jets kasacja!
      • dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:58
        I instancja: apelacja
        II instancja: kasacja
    • ardnakin ;/ 08.05.07, 12:56
      widzę chyba tylko ja nie jestem zadowolona :| ;/ :( ;(
      • Gość: lemonnka Re: ;/ IP: *.aster.pl 08.05.07, 12:59
        Ja niestety tez nie jestem:( nie bylo nicz tego z czego sie uczylam:( niby latwy
        temat poleglam.. musze zobaczyc odpowiedzi to bede wiedziec co i jak doladniej:/
        • Gość: Rybaaa Re: :] IP: *.informel.pl 08.05.07, 13:24
          ja pisałam wos rozszerzony dodatkowy nie miałam czasu sie uczyc na niego boo
          tak wyszlo pisałam go z zaskoczenia łatwy był jak by ktos się nauczył:] mysle
          żę 30% bede miec;] tematów łatwiejszych wymarzyć sobie nie można było:)
          • Gość: glina Re: :] IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 13:27
            z ta inkluzywna to mialo byc organizacje charytatywne i fun club sadze, wiek 13
            lat,
            a co zaznaczyliscie tam pozwany, powód, oskarżony i podejrzany gdzie byl, ja
            dalam podejrzany a wy ?
          • Gość: doniaczek Re: :] IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 13:49
            mam takie pytanko : jest tutaj ktoś kto się wybiera z Wosem na SGH? :)
      • rubia88 a drugi temat?? 08.05.07, 13:03
        a czy nikt nie pisał 2 tematu??

2 był znacznie prostszy jak dla mnie;)

tylko przykładów w sumie więcej trzeba było ale jestem dobrej myśli:)
        • Gość: ygga Re: a drugi temat?? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 13:05
          ja pisałam 2 =)
          wydawał sie prostszy ale teraz to juz nie wiem... w sumie zaluje chyba:)
          • Gość: glina Re: a drugi temat?? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 13:26
            z ta inkluzywna to mialo byc organizacje charytatywne i fun club sadze, wiek 13
            lat,
            a co zaznaczyliscie tam pozwany, powód, oskarżony i podejrzany gdzie byl, ja
            dalam podejrzany a wy ?
            • dadziaa Re: a drugi temat?? 08.05.07, 13:27
              powód ;]
        • Gość: agatka Re: a drugi temat?? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:12
          Ja tez pisałam II bo nie mam dużej wiedzy o transformacji ustrojowej o której
          niewątpliwie trzeba było napisać w I temacie. Do rozwiązań gospodarczych dałam
          tylko 3 czy 4 przykłady a z reszty udało się 5 :D
          Nie było zle.
          • Gość: jaaaaa Re: a drugi temat?? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 13:19
            a ja napislałam Trójkąt Waimarski, myslicie ze uznają?
            tobie mysle ze tak bo spolszczyles, w sumie w necie nazwe Waimarski tez mozna
            znalez, mam nadzieje ze zalicza.....
        • ardnakin Re: a drugi temat?? 08.05.07, 13:15
          wg mnie też drugi był łatwiejszy... dlatego go napisałam... ale nie wiem jak mi
          go ocenią ;/
      • ojoj333 załamka !! 08.05.07, 13:42
        porażka ten wos, eh eh eh eh eh
        może będzie z 60% ;( ehhh
    • Gość: glina Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:57
      ja mam zachodniopomosrkie i podkarpackie
      • dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:58
        mam tak samo. bo patrezyłam na najwieksza i najmniejsza róznice :/ moikm zdnaiem
        na tym polegała ta zależnosc.
        • Gość: Majola Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 13:57
          Według mnie matura dla kogoś kto się uczył nie powinna była sprawić problemu.
          Pytania było stosunkowo łatwe. jak dla mnie jedynie za mało czasu. Pisałam
          podstawę i jestem z siebie zadowolona. Musicie przyznać, że tematyki na obydwu
          poziomach były przystępne
      • Gość: yga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 12:58
        me too :) :)
    • Gość: monia:) Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:58
      a mi poszło raczej dobrze:D wypracowanko numer dwa. niech sie tylko zastosują
      do tych sposobów na pokonanie biedy:)
      teścik zamknięty był prościutki:D a teksty źródłowe to sie zobaczy.
      • rubia88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 13:09
        na razie wygląda na to że drugi temat w mniejszości

zaczynam się bać:P
        • gabrielafrancuz Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 13:13
          nie narzekam, ale jak czytam forum, to zaczynam sie zalamywac, wiec zaraz ide
          odespac chyba :P
          wzielam 2 temat, rozsz.
          zawalilam mape Europy- ustroje panstw
        • Gość: bumm Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 14:03
          Belgia jak podaje moj podrecznik w tabelce jest federacja!
      • Gość: lola Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.ds4.univ.gda.pl 08.05.07, 13:11
        kiedy poznacie wyniki?
        • Gość: Epikurejczyk Kto ma podobnie? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:15
          • rubia88 Re: Kto ma podobnie? 08.05.07, 13:18
            eeh a ja mam pytanko w tej ostatniej tabelce to pisaliście unitarne/zlożone czy
            zamiast zlozonego federacje?
            bo ja mam zlozone moja prof powiedziala ze to dobrze ale oczywiscie ja
            panikuje:P

help!!
            • Gość: bambuko Re: Kto ma podobnie? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:19
              Dobrze.
        • Gość: Epikurejczyk Kto ma podobnie? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:28
          Ograniczona zdolność do czynności prawnych - 13 lat,

Prezydent moze wydać: rozporządzenie z mocą ustawy,

Nie jest stroną procesu - podejrzany,

Odwołania od I i II instancji: apelacja i kasacja,

Marszałek zastępuje prezydenta: kiedy ten umrze, kiedy złozy rezygnacje z urzędu, kiedy stan zdrowia nie pozwala mu pełnić obowiązków, kiedy zostanie usunięty z urzedu decyzją Trybunału Stanu. Ile było za to punktów?

Województwa z tabelki i zależność: Warmińsko-Mazurskie+Podkarpackie

Premier powołuje wojewode, władzą wykykonawczą jest marszałek (to mam źle chyba), ustawodawczą Sejmik Wojewódzki.

Co od ustrojów terytorialnych i formy rządów - jak myślicie ile dostanę punktów jeżeli dobrze wypisałem wszystkie państwa (Norwegia, Belgia, Węgry, Niemcy) i ustroje terytorialne, zaś schrzaniłem forme rządów (napisałem, że... parlamentarno-gabinetowe...)? Mam nadzieje, że nie 0...

Wybrałem drugi temat. Napsiałem między innymi o programie a'la "Bolsa Familia", który można by zaszczepić u nas. Może to docenią ;) Poza tym korzystałem sporo z tych źródeł. Mam nadzieje, że poprawie moje 68% sprzed dwóch lat.

• venglin1 Re: Kto ma podobnie? 08.05.07, 13:36
            wykonawcza raczej Zarząd Województwa (a na jego czele marszałek, może wam
            zaliczą).
    • Gość: A. Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.07, 13:16
      Ja z tymi ustrojami mam tak (i chyba sprawdzalam w ksiazce wiec powinno byc OK)

-kolejnosci nie pamietam)
      Niemcy - republika, federacja
      Belgia - monarchia, unitarne z gwarantami dla regionów,
      Norwegia - republika, unitarne,
      Węgry - republika, unitarne.

Mam jeszcze pytanie w tej tabelce z nazwami org.
      popełniłam błąd językowy napisałam Trójkąt Wejmarski przez j, myslicie , że
      zaliczą?

• Gość: a co z tym? Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:18
        a jak napisalm przy panstwie neimieckim panstwo zwiazkowe to uznaja..? czy
        musila byc federacja;/
      • Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:18
        Belgia jest federacją, Norwegia monarchią.
        • Gość: xyz pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:21
          ktora odpowiedz zaznaczyliscie w pytaniu od ilu lat dziecko uzyskuje
          ograniczone czynności cywilno prawne? czy jakos tak...
      • Gość: xyz Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:19
        Norwegia jest monarchią. A Trójkąt Wejmarski chyba powinni zaliczyć, też tak
        napisalam, ja tak miałam w repetytorium...
    • Gość: agata mętlik IP: *.krak.tke.pl 08.05.07, 13:20
      teraz już sama nie wiem jak mi poszło... wyszłam bardzo zadowolona, ale jak tak
      czytam wasze odpowiedzi to sobie uświadamiam najgłupsze moje błędy :/ gdybym
      nie byłą taka roztrzepana to bym nie pomyliła grupy inkluzywnej z ekskluzywną :/
      • Gość: xyz Re: mętlik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:22
        Nie martw sie, teraz wszystkim sie wydaje, ze maja same bledy... i to jeszcze
        czasami glupie bledy;/ niestety...
        • Gość: ustroje Re: mętlik IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.07, 13:27
          sprawdzilam w ksiazce PWN "MATURA NA 100"

i Belgia to na pewno panstwo unitarne, ALE Z GWARANTAMI DLA REGIONÓW,

a Norwegia to oczywiscie monarchia konstytucyjna
          • Gość: xyz Re: mętlik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:29
            a jak myslicie jak napisalam monarchia parlamentarna to mi zalicza???
            • dadziaa belgia jakaustrój terytorialny?? 08.05.07, 13:31
              ja napisałam ze unitarny.
          • ziembool Re: mętlik 08.05.07, 13:35
            W ksiazce PWN MATURA NA 100% tez zdarzaja sie błędy. Np bylo napisane ze reforma
            administracyjna zostala wprowadzona w 1998.

Ja troche namieszalem bo wpisalem
            Norwegia - monarchia parlamentarna - unitarne
            Belgia - monarchia parlamentrana - federacyjne
            Niemcy - republika federalna - federacyjne
            Węgry - republika parlamentarna - unitarne
            • Gość: Epikur Re: mętlik IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:45
              Belgia to na stówe państwo federalne!
          • Gość: Ala Re: mętlik IP: 80.72.34.* 08.05.07, 14:43
            W Operonie jest że federacja, w wikipedii też, więc chyba tam mają źle...
    • munkustrap kurde! 08.05.07, 13:21
      Ja chyba trochę namieszalem w pierwszej czesci i juz wiem ze pare odpowiedzi mam
      zle.
      Co do wojewodztwa to mam zachodniopomorskie (bo bylo 25 bezrobocia i biedy) i
      podkarpackie bo bylo (17 do 30) wiec zdecydowanie najwiecej.
      w zadaniu prawda falsz - mialem F P F
      mape zrypalem, wszedzie napisalem demokracja parlamentarna :D to mnie zaskoczylo
      - to pytanie - nie uczylem sie takich szczegolow. Ignorant ze mnie :D
      I wbrew pozorom to z prezydentem i marszalkiem tez bylo problematyczne :D Co
      napisaliscie?
      I co napialiscie z tymi grupami - wojsko, policja, absolwenci itd :D Ja to
      zrypalem :D
      A obrazek podpisalem "populizm" bo najpierw sie jednoczyl zeby przejac wladze a
      potem,...no cóz :D
      • Gość: xyz Re: kurde! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:26
        w obrazku o ile sie nie myle powinna byc alienacja. wojewodztwa mam tak samo i
        prawde falsz tez. a grupy to chyba powinien byc fanclub i organizacja
        charytatywna. z mapki byly dwie monarchie i dwie republiki...
    • Gość: HaLLiK Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 77.88.179.* 08.05.07, 13:21
      Pisałem rozszerzony... sam go sobie wybrałem bo to mój przedmiot obowiązkowy. Porównując do zeszłorocznego to chyba nie ma porównania, bo tamten był o niebo łatwiejszy. Ale ogólnie tamtyka dość przystępna i jestem dobrej myśli. Tylko o zgrozo nie pamiętam czy napisałem nr. wybranego tematu. Z pracy jednoznacznie wynika, który temat wybrałem, ale nie wiem czy po złości ktoś po prostu nie oceni mi pracy z powodu mojej głupoty (raczej stres).
      • Gość: bobo Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:38
        no bez przesady jesli z ponizszej pracy wynika twoj temat to nie nie przejmuj!!
    • Gość: mr.smakosz rasizm czy aborcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:25
      byly tam dwie ilustracje... czarna kobieta z dzieckiem i biala pielegniarka z dzieckiem... co daliscie...?

ja dalem rasizm, ale nie jestem pewnien czy czasem o aborcje nie chodzilo... chociaz to byloby troche dziwne :/
      • Gość: kati wos rozszerzony IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 13:28
        cholera
        pisałam rozszerzony i poszło mi beznadziejnie dostałam takiego zaćmienia, że
        strzelałam zupełnie i już wiem, że mam większość źle.
        chcę tylko zdać, ku.., nic więcej ;(
        • Gość: a co z tym? Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:33
          kurde tak se naliczylam juz z 10 punktow mniej..wiec 20% juz polecialo
          ehhhhhhhhhh
      • Gość: KA Re: rasizm czy aborcja IP: 194.0.102.* 08.05.07, 17:46
        Moim zdaniem na plakacie chodziło o problem biedy i głodu na południu i bogactwa
        na północy...
    • Gość: Pumcia Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.static.xcore.pl 08.05.07, 13:33
      przyznam, ze nie bylo zle chociaz wykresy + list czyli 120 min na 20 stron to
      chyba smieszne przeciez ja nie mialam czasu na nic zdecydowanie za malo czasu!! :(
      • Gość: a co z tym? Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:36
        a ja wpisalm grupe wyszechradzka...a ponoc mial byc trojkat ;/
        kurdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zalicza?
        • venglin1 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 13:38
          zaliczą, bo teraz to Grupa (przez rozpad Czaechsłowacji).
          taką mam nadzieję.
        • Gość: ka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:43
          zalicza :)
          grupa wyszechradzka, trojkat weimarski i tak ma byc
        • Gość: aa Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:00
          trójkąt to był zanim czechosłowacja sie rozpadła. teraz jest grupa wyszehradzka
      • Gość: Epikurejczyk Kto ma podobnie? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:39
        Ograniczona zdolność do czynności prawnych - 13 lat,

Prezydent moze wydać: rozporządzenie z mocą ustawy,

Nie jest stroną procesu - podejrzany,

Odwołania od I i II instancji: apelacja i kasacja,

Marszałek zastępuje prezydenta: kiedy ten umrze, kiedy złozy rezygnacje z urzędu, kiedy stan zdrowia nie pozwala mu pełnić
        obowiązków, kiedy zostanie usunięty z urzedu decyzją Trybunału Stanu. Ile było za to punktów?

Województwa z tabelki i zależność: Warmińsko-Mazurskie+Podkarpackie

Premier powołuje wojewode, władzą wykykonawczą jest marszałek (to mam źle chyba), ustawodawczą Sejmik Wojewódzki.

Co od ustrojów terytorialnych i formy rządów - jak myślicie ile dostanę punktów jeżeli dobrze wypisałem wszystkie państwa
        (Norwegia, Belgia, Węgry, Niemcy) i ustroje terytorialne, zaś schrzaniłem forme rządów (napisałem, że...
        parlamentarno-gabinetowe...)? Mam nadzieje, że nie 0...

Grupa inkluzywna - otwarta dla każdego, podkreśliłem fan club i stowarzyszenie (?)

Legislatywa - władza ustawodawcza

W zadaniu prawda/fałsz mam: 1. Prawda, 2. Fałsz, 3. Prawda

Co do rysunku satyrycznego wpisałem, że chodzi o zerwanie więzi polityków z wyborcami po wyborach (masło maślane ;p)

Wybrałem drugi temat. Napisałem między innymi o programie a'la "Bolsa Familia", który można by zaszczepić u nas. Może to docenią
        ;) Poza tym korzystałem sporo z tych źródeł. Mam nadzieje, że poprawie moje 68% sprzed dwóch lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka