Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:19 Jest ekstra... pisałem rozszerzenie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.brzesko.net.pl 08.05.07, 11:27 I już jesteś w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
justyn.augustyn Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:30 może wcześniej skonczył, przecież to nie zabronione :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x SCIAGI!!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 08.05.07, 13:53 Witam! znalazlem ciakawa strone ze sciagami, napewno znajdziecie cos dla siebie: matura.zs.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: SCIAGI!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:13 czy te ściągi są darmowe??????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:38 się umie, to się się szybko piszę :P nie był trudny. temat biedny i bezrobocia jest oklepany i nie nowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:02 poprostu rewelka dajcie spokuj rozszerzony banalny ja ale sie ciesze:):):): Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:21 Tez sie cieszylam dopoki nie weszlam na to forum i nie zaczelam sie powoli dolowac... a moje punkty nie zaczely stopniowo topniec... na szczescie wos zdawalam czysto hobbystycznie bo wstep na studia juz mam zagwarantowany (olimpiada literatury i jezyka polskiego hehe;)), a moj glowny przedmiot to historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:04 kurcze ale żałuje że wosu nie wzięłem....był tak prosty.....kurcze.........:/:/:/ podstawa prościzna, rozszerzenie ciut trudniejsze ale prostszego egzaminu to ja jeszcze nie widziałem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 62.29.248.* 08.05.07, 11:25 pisz co było na rozrzezony, mój brat pisał , a ja nie mam z nim kontaktu :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:30 tez pisalem rozszerzenie, nie bylo trudne, chociaz juz widze kilka błedów. wypracowania byly na temat biedy jak i cały drugi dział. przyczyny historyczne i gospodarcze, a takze konsekwencje społeczne i moralne, przyznam sie ze lałem troche wode, ale zobaczymy ... jakie dawaliscie przykłady ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoologan Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 195.205.97.* 08.05.07, 11:32 a podstawa byla trudna czy latwa ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:40 teksty były przyzwoite... a i temat pierwszy też niczego sobie :) przyczyn i skutków można wymieniać pewnie bez liku i każdy z forumowiczów z marszu potrafił by parę wymieć, a jak sie ma jeszcze zródła to już w ogóle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:41 szczerze to jak ze środel prawie niczego nie wykorzystalem. tam nie bylo nic o przyczynach i skutkach wiec ciezko bylo cos wykorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:47 ale przecież trzeba było skorzystać, że zródeł... pani profesor mówiła w wywiadzie, że biedni często muszą kraść, piją alkohol... że przez to rodzi się kultura biedy, która niszczy nowoczesną cywilizacje, że odpowiedzialni są za to politycy i źle działające instytucje... ksiądz stwierdzał, że starsi nie mają na leki, dzieci chodzą głodne więc to na nich trzeba się skupić, bo ich można jeszcze zmienić itd. itd. z samych źródeł można było multum rzeczy wypisać, gość z wyborczej pisał jeszcze o tym, że głównym powodem biedny wciąż pozostaje bezrobocie, że jest ono największe na wsiach :) itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:49 a gdzie tu widzisz przyczyny gospodarcze czy historyczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:53 nie no... wiadomo, że te przyczyny trzeba było wymyślać samemu, ale konsekwencje i bardzo dużo informacji było podane w źródłach i choćby na podstawie tego co zawarte w tekstach można było wyciągnąć informacje o takich czy innych przyczynach takiego stanu rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:00 a jakie dałes przyczyny ? ja zamykanie np. kopalni i hut, przez co powieksza sie bezrobocie na slasku, zastepowanie ludzi maszynami (to gospodarcze) i kilka innych ale nie jestem zadowolony bo tak jak pisalem wczesniej, woda woda i woda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pshemo Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:03 a ja jestem pewny swoich 100% z matury rozszerzonej ;] finalista olimpiady wiedzy o prawach człowieka :} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:10 Hmmm... przyczyny, duże bezrobocie, niechęć do polityków, nieudolna działalność instytucji publicznych, niedostrzeganie kłopotliwego problemu przez polityków, druga wojna światowa, podział polski pod zaborami na bogaty zachód i biedny wschód, słabe wykształcenie rolników, brak odpowiednich inwestycji i napływu kapitału na tzw. "wschodniej ścianie" itp. rzeczy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nymphaea88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:16 niechęć do polityków, nieudolna działalność instytucji publicznych, niedostrzeganie kłopotliwego problemu przez polityków To przyczyny gospodarcze czy historyczne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:09 Ja pisałam drugi temat wprawdzie,ale przyczyny historyczne w pierwszym to przede wszystkim transformacja ustrojowa,która była niekorzystna dla wielu ludzi. Myslę,że jak tego nie ma to kiepsko ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:17 Ja właśnie się tutaj uszczegółowiłem, zamiast pisać też o wcześniejszych wydarzeniach, więc moje skutki historyczne są właściwie na poły gospodarcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:17 no to ladnie, ja troche gorze :P dalem tez cos w stylu ze slabe wyksztalcenie ludzi w srednim wieku, ktorzy w latach 70 konczyli tylko szkoly srednie i od razu pracowali zeby utrzymac rodzine a teraz brak im wyksztalcenia wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BORRRRRRR Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:19 tak do wiadomosci to niechec do politykow, nieudolnosc instytucji czy niedostrzeganie kłopotliwego prblemu to NIE przyczyny. te dwa pierwsze moze by podciagnal pod skutki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 16:26 To są przyczyny. Gorzej, czy są one gospodarcze/historyczne, ale przyczynami są, bo chodzi o biedę dzisiaj. Bieda była zawsze i nie da się powiedzieć, skąd się wzięła (ja napisałem, o wszechobecnych różnicach społecznych, ale to nie jest przyczyna przecież), wszystko, co piszemy, to jest jej pogłębianie, a nie stwarzanie. A przecież te działania ją pogłębiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:32 Mimo ze prosta to i tak baaaaaardzo niewielu przekroczy prog 85% z rozszerzenia. 5 pkt w plecy z pracy (bo tak jest zawsze) + 2,3 bledy w tescie i juz macie 84%. pozdrawiam PS. Ja mam 100% bo bylem laureatem olimpiady. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozgoryczona Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:05 jejku gratulujemy. chwal się dalej. pogłębiaj swą megalomanię! po stokroć chwała Ci za olimpiadę. Dozgonny szacunek bo dostaniesz się na studia, które chciałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martkabe Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.marsoft.net 08.05.07, 17:08 hyyh odliczamy zaraz bedize ten jedyny porzadany klucz<glupek> boicie sie? <glupek> mam nadzieje ze uznaja mi niektore moje odp:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martkabe Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.marsoft.net 08.05.07, 17:09 dobrze masz z tymi odwolaniami od wyroju ale cvzy ot nie wystarczyo napisac po jednym ? w poleceniu nie bylo po 2 przyklady tylko podaj ogolnie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:34 co z tymi opowiedziami??:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:59 z bolem serca niestety zgadzam sie z toba tez pisalam wos w tamtym roku poszło mi nieźle ale troche punktów jednak uciekło wiec drodzy maturzyści badzcie REALISTAMI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 82.160.25.* 08.05.07, 16:13 i czesc poziomu rozszerzonego to porazka!!!!!!!!!!!!!!reszta jako tako, zobaczymy jak to bbedzie po sprawdzeniu. a tutaj jeszcze matematyka geografia, i niemiecki rozszerzony :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropa POMOCY!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:47 Sluchajcie zamiast ,,prawda'' lub ,,falsz'' napisalam ,,P'' ALBO ,,F'' poprostu napisalam skrótowo jak myslicie uznaja mi to?? Mam nadzieje bo przeciesz wiadomo o co chodzi, niestety czasu bylo malo wiec pisalam skrotami. Prosze o opinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: POMOCY!!!! IP: *.chello.pl 09.05.07, 15:53 To czytaj cały temat... Zapewne zależy to od egzaminatora. Dla pocieszenia dodam, że przynajmniej ja pisałem normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aventiana Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:32 hey ja pisałam podstawę wydawała sie prosta było o korupcji i petycja. największą wtope zaliczyły moje koleżanki które napisały imię i nazwisko prezydenta USA tak: dzordz busz lub dzordz burz :D no co ten stres robi z człowieka ale miejmy nadzieje ze matura będzie zdana Odpowiedz Link Zgłoś
tereska872 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 11:44 Pisałam podstawowy . Nie było tak żle!!! sporo nazwisk...!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maddie Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:18 Nie poszedł mi najlepiej - za mało czasu, mnóstwo strzelania. Wg mnie trudniejszy niż w poprzednich latach. Cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.lublin.mm.pl 08.05.07, 11:38 a ta matura trwala w ogole? czy trwa dalej?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:40 3 godziny na rozszerzeniu, więc piszą jeszcze do 12:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: 212.182.35.* 08.05.07, 11:45 Jakie byly zadania zamkniete? Co oprocz wypracowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 11:48 dwa teksty, oba o biedzie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: 62.111.245.* 08.05.07, 11:53 a ktos pisal ten drugi temat? na rozszerzeniu?? kurcze ja zaczelam go pisac a potem jak juz mialam 2 strony zapisane stwierdzilam ze pierwszy byl lepszy;/ heh inteligentne;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dffgf Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:07 HAHA JA TAK SAMO ! witaj w klubie , 2 temat byl trudniejszy!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ygga Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 13:08 ja tez =) załuje ze pisałam 2 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:13 łatwy był wos,:) spoko tematy, :) amnestia do kosza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motylleek Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:11 Ja pisałam podstawe, był bardzo łatwy. Żałuje, że nie wziełam rozszerzonego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:54 eee, wcale nie był taki trudny ten temat;p Można było lać wodę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Wos rzsz. co poza textami zrodlowymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:50 dokłądnie, można było lać wodę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:11 ejj ekipa muszę się coś zapytać Was :) było takie pytanie do mapki i tabelki, coś o województwa, pierwsze woj jakie wpisaliście i drugie? ja wpisałem 1.zachodnio- pomorskie (bo różnica była najmniejsza) a 2. podkarpackie (bo różnica największa) co Wy napisaliście ? i uzasadnijcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:12 tak samo wpisalem, a uzasadnilem tylko wynikami w procentach, nie pisalem zadnego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:14 hmm, wiesz co .. dla mnie to jest oczywiste, że tak trzeba było wpisać. Tylko upewniam się bo moi znajomi (zawsze najlepsze oceny w szkole) wpisywali woj. warm-maz.. a to było błędem ! no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:16 oczywiscie. z tego co pamietam to najmniejsza roznica byla 0,3 a ta najwieksza 13 z kawalkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:18 widze że z kimś mądrym rozmawiam :D i bardzo dobrze :D powiedz mi jeszcze to bylo chyba zad.3 ... co prezydent może wydawać. Ja wpisałem rozporządzenie z mocą ustawy ... a co poprawne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pshemo Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:19 po prostu rozporządzenie :) z mocą ustawy to podczas stanu wyjątkowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:26 to widze że maturka poleciała chyba dobrze :D będzie troche procent. To może się wymienimy tym co napisaliśmy w 1 temacie pracy. Ja tak: - wstęp ujęte ogólnie czasy średniowiecza,odrodzenia, nowożytności (2 zdania) - 2 wojna światowa - zależność od ZSRR - transformacja ustrojowa - reformy w państwie (AWS reformował edukację, opiekę medyczną i socjalną) - czasu obecne czyli niezainteresowanie władzy problemem - skutki to wiadomo że proste.. z głowy troche a troche z tekstów źródłowych - szanse na poprawe (UE, dotacje) - zakończenie oparte na liczbach i podsumowanie.. Jak Wy macie? co ujęliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:21 ja tez, a najbardziej wkurzony jestem ze nie dostane ptk za ta tabelke co nazwy grup trzeba wpisac. prawidlowo mam tylko grupe wyszechradzka. a i jeszcze nie wiem czy mi uznaja jak napisalem ze marszalek bedzie pelnil urzad gdy prezydent zostanie postawiony przed TS, a jest prawidlowo ze gdzie skazany. ehh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:18 oczywiście, że warmińsko-mazurskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:19 heh bober :) nie chce Cię straszyć ale masz pare punktów w plecy :D Odpowiedz Link Zgłoś
jaaaa88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:21 tez mi się wydaje, ze nie o różnice chodziło, tylko ze woj.warm-maz ma wysoke i to i to (i stopę bezrobocia i biednych gospodarstw), a podkarpackie ma dużo biednych godzpodarstw, ale bezrobocie takie jak średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:22 No otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:26 tylko z tego co pamietam bylo napisane ze: gdzie ma zaleznosc (czyli w moim rozumieniu jest zblizona) a gdzie nie ma (czyli sie rozni) dlatego w pierwszym dalem najbardziej zblizone, a w drugim najbardziej oddalone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:33 Źle rozumujesz :) Zachodzi zależność, czyli... w jeśli w jakimś województwie jest dużo bezrobotnych, to jednocześnie jest tam duży odsetek rodzin żyjących w niedostatku. I to w większości sie zgadzało, lecz było województwo, gdzie ta zależność nie zachodziła, bo bezrobocie było duże (ponad średnią krajową), a mimo to odsetek rodzin żyjących w niedostatku był najniższy w kraju. Ja to tak rozumiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:36 cóz no przekonamy sie jak dadza odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheese Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:34 no właśnie... pytali o zbliżoną, a nie najbardziej zbliżoną... dlatego podejrzewam, że będzie kilka możliwych odpowiedzi... w zależności od tego jak się swoją decyzję uzasadniło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:38 o czym Ty w ogóle opowiadasz? :D na rozszerzonej nie ma bardziej zbliżonych i mniej zbliżonych odpowiedzi :) jest jedna konkretna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 80.72.34.* 08.05.07, 14:33 Zgadzam się. Przecież w województwie albo zależność zachodzi, albo nie zachodzi. Jeżeli rozumować tak, że trzeba podac tylko te z najskrajniejszymi wynikami, to byłby tylko 2 województwa. Odpowiedź jest poprawna jeżeli jest zależność między procentem bezrobotnych a biedy (lub jej nie ma - w drugim przypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mum Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:38 Wmojej opinie można było wybrać nie tylko takie gdzie róznica jest tylko największa. Chodziło o zlaeżność między stopą procentowaa liczbą bezrobotnych. Niekoniecznie powiedziane ze warminsko mazurskie. Bo w innych były małe stopy procentowe ale duża liczba zatrudnionych - to też jest zależność jakby nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 195.205.252.* 08.05.07, 15:37 kocham cie...ja tez tak napisałam a tu mi wyjeżdzają z jakimiś różnicami:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga291988 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:45 Ja napisalam Tak: Od sredniowiecza TEz TAk..:d ROzbiory polski, Uzaleznienie OD ZSRR, Komunizm , II wojna Swiatowa, Mhm...;d Mysle ZE ujdzie:):D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfgdfgdfgdfgfdfg Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:39 ty sie kolegami nie sugeruj u mnie dzisiaj pisali sami kujonoi wos rozsz. no prawie bo ja nie kujona a pisałam i woj. mam tak jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.rybnet.pl 08.05.07, 17:33 Gość portalu: jurgiel napisał(a): > hmm, wiesz co .. dla mnie to jest oczywiste, że tak trzeba było wpisać. Tylko > upewniam się bo moi znajomi (zawsze najlepsze oceny w szkole) wpisywali woj. > warm-maz.. a to było błędem ! no nie? ja to zinterpretowałam inaczej i wydaje mi sie,ze moje rozumowanie jest poprawne: w warmińsko -mazurskim jest b.wysoki wskaźnik ubóstwa i ib.wysoki wskaźnik stopy bezrobocia- oba powyżej przeciętnej a w podkarpackim mimo przeciętnego stopnia bezrobocia(średnie) jest najwyższy w całym kraju wskaźnik ubóstwa- co w tym sposobie interpretacji jest nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:16 napisałam zachodniopomorskie bo to byla ta zaleznosc ze te gospodarsta coś tam zależą od bezrobocia a drugie to lubuskie bo stopa bezrobocia wieksza od ubóstwa więc nie ma zaleznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerfetka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.volta.net.pl 08.05.07, 12:19 WG MNIE TEST BYL CIEZKI, DUUUZO PISANIA PELNO ZADAN A MALO CZASU , BARDZO MALO... TYLKO 2 H, CIEKAWE JAKIE BEDA WYNIKI ;P Odpowiedz Link Zgłoś
nymphaea88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:22 ja wpisałam woj. warmińsko-mazurskie i lubuskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:33 ahahaha ja zrozumialm ze mam napisac jakie zadnia porzjemuje marszalek a nie KIEDY je przjemuje..super. ale jestem madra:D a co do przycztam to hitoryczne: sytuacja po 2 w.swiatowej,zaleznosc od zsrr, nie przyjecie pozyczek od usa, sytuacja po 1989-korpucje, problemy w panstwie, nieudolne rzady gosp: bezrobocie, gospr centralnie planowana w prl-to sie w sumie laczy z historycznymi nie? i cos jeszcze ale nie pamietam:D a skutki to spoleczne: podzial spoleczenstwa na biednych i bogatych-dzieciaki maja problemy w szkole, bieda czesto powodem drwin, zmiejsza sie aktywnosc obywatletli-zagrozenie dla spoleczenstwa obywatelskiego, bieda rodzi agresje-mlodziez ma problemy w domu, ucieka sie do uzywek konsekwencje moralne: kobiety decyduja sie podejmowac niemoralne prace...-prostytuacja mezcyzzni staja przed dylematami moralnymi: wyjechac do pracy za grnaice zostawiajac rodzine czy klepac przyslowiowa biede w kraju ogolna degradacja wartosci moralnych wsrod mlodziezy-nie moga studiowac, podjemuja prace na czarno- rejestruja sie w urzedzie dla bezrobotnych tlyko po to by utrzymac zasilek..to zas powoduje kolejne porblemy w panstwie-kolo sie zamyka.. mlodiz ludzie odsuwaja pewne zasady moralne na dalszy plan.. nu i co wy na to? troche lalam wode...ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:35 spoko dużo punktów nazbierasz za zjawiska typu korupcja i prostytucja... ja zapomniałem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:36 Podaj mi przysłowie o klepaniu biedy :> Ogółem ładnie, ale biedę można klepać tak po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2708 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:24 no nienajgorzej,temat wypracowania całkiem przystepny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.tvk.torun.pl 08.05.07, 12:26 IMO matura z wos-u prosta. Pisalem podstawe. Licze na okolo 80%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:28 to widze że maturka poleciała chyba dobrze :D będzie troche procent. To może się wymienimy tym co napisaliśmy w 1 temacie pracy. Ja tak: - wstęp ujęte ogólnie czasy średniowiecza,odrodzenia, nowożytności (2 zdania) - 2 wojna światowa - zależność od ZSRR - transformacja ustrojowa - reformy w państwie (AWS reformował edukację, opiekę medyczną i socjalną) - czasu obecne czyli niezainteresowanie władzy problemem - skutki to wiadomo że proste.. z głowy troche a troche z tekstów źródłowych - szanse na poprawe (UE, dotacje) - zakończenie oparte na liczbach i podsumowanie.. Jak Wy macie? co ujęliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:34 to widze ze nie do konca zrozumialem o co chodzi i czuje ze nie bedzie za ciekawei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:38 Mam trochę to samo, skupiłem się na sytuacji obecnej i źródłach, a wszyscy tu wybiegają w każdą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 83.238.151.* 08.05.07, 12:29 Temat rzeka, tak się rozpisałam, że bałam się o brak miejsca... Zapisałam całe przeznaczone miejsce. Trochę się namyślałam nad skutkami moralnymi, ale mam nadzieję, że będzie ok ;) Niepotrzebnie straciłam czas na to całe NATO, ONZ i UE, bo pytania były praktycznie w całości apropos Polski i jej ustroju. Trochę porypałam ustroje terytorialne państw, bo szczerze mówiąc nie czytałam o Węgrach czy Belgii w tym aspekcie. No trudno ;) Źródła ciekawe, zobaczymy, jaki dadzą klucz. Chamstwo, że dopiero o 17.30 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga291988 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:54 wlasnie niech mi ktos powie jak napisal tE ustroje terytorialne i te panstwa- >to wiadomo aLe jak Wogole w całosci? bo ja wogole to pomieszałam a az za 4 pkt!! wrrr.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:02 Powinno być chyba: norwegia monarchia unitarny belgia monarchia federacja (dałem, że unitarny) niemcy republika federacja węgry republika unitarny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:30 Trochę wtopiłem. Nie pisałem w wypracowaniu np. o II wojnie światowej, bo pomyślałem, że wpływu nie miała na stan obecny (jeśli chodzi o biedę). Ale teraz wydaje mi się, że warto byłoby napisać, zresztą wszyscy to zrobili. Oczywiście organizacji żadnych nie znałem i w teście też trochę poleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:32 pytania z polityki zagranicznej (org.) były banalne. Spodziwałem się tematu jakiegoś z polityki zagr. i żałuję że nie było Odpowiedz Link Zgłoś
kiciusmeles Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:35 Taa, wpisałam zachodniopomorskie i podkarpackie. Zapomniałam o TK w przypadku Marszałka i prezydenta. Pomyliłam Grupę Wyszechradzką z Trójkątem Weimerskim. Ale będzie dobrze! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:34 No i jeszcze ta Belgia jest federacją ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noemi Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:19 Hej ja napisałam w historycznych o wojnach światowych o rozborach i najazdach myslicie że może tak byc czy trochę za daleko?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhhhhhh Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:35 a mi poszedl beznadziejnie. i jeszcze wypracowanie spalilam. tzrebva bylo w sumie 12 rzeczy wymienic, a ja tego nie dosc ze nie porozdzielalam czyli jasno nie napislalam ,ze ten ekonomiczny a ten historyczny, to jeszcze pomyslalam inaczej i dalam tylko 3 przyczyny i 3 skutki. myslicie ze jakies punkty dostane? moze 1 za kompozycje pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:39 ja wpisalam odzielanie sie rzadzacych od rzadzoncyh po wygrnaych wyborach...cos takiego...aha a czy sejmik jest wojewodzki czy wojewodztwa? bo wpisalam sejmik wojewodzki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich stary ups IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:41 i tak dobrze i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milkah POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:21 hey;]mam pytanko.podczas pracy z wosu z lekka zamulilam i napisalam nastepujace przyczyny historyczne: -prl -upowszechniony model rodziny w xxleciu miedzywoj. -wynikajace z tradycji i historii pprzywiazanie mieszkancow wsi do ziemi i karłowatosc ich gospodarstw. uznaja mi to??:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinool Re: rysunek satyryczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:39 alienacja bedzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chaciska Re: rysunek satyryczny IP: *.icpnet.pl 08.05.07, 17:19 Izolacja władzy A swoja drogą bardzo prosta bvyła ta matura, zaczynam żałować że ją olałam. Zmieniłam zdanie co do kierunku studiów i WOS okazał mi sie nie potrzebny wiec sie do niego w ogóle nie przygotowałam. Ale i tak prosty był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martkabe Re: rysunek satyryczny IP: *.marsoft.net 08.05.07, 17:21 nie no juz nie przesadzajmy podstawa jak dla mnei byla prostsza niz rozsz co prawda zdawalam rozsz i na oewno jak na zywo bym zdawala pod bym mowila ze byla powalona bo licze sie z tym ze nie da sie wyrobic w czasie al eni ebylo takie trudne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: rysunek satyryczny IP: *.chello.pl 08.05.07, 17:27 U nas na podstawie wszyscy wychodzili przed (pisali na tej samej sali, tylko z boku, a ja byłem w ostatniej ławce i widziałem wszystkich pięcioro na osiemdziesięciu rozszerzonych :D), zresztą rozszerzeni również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich stary Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:40 ja napisalem ze oddalanie sie od problemow ogolu i problem reazlizacji mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:42 a sluchaj jak wpisalam do srodkow odwolawczych I instancji oprpocz: apelacji-ktora daalm jako peirwsza jeszcze zazalenie ...odwolanie..bo tak mam kurde w ksiaze w vademecum... to uznaja? bo w szkole mi powiedzieli ze niby zle uh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich stary Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:44 powinni jak najbardziej uzanc. zreszta ch.. wie co zrobia! ALE TO JEST POPRAWINIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: rysunek satyryczny IP: 195.187.253.* 08.05.07, 12:47 ja napisalam alienacja rządzących:)P a w woj to mam warm maz i podkarpackie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: rysunek satyryczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:47 a wogole jak weszlam do sali to mi mowia: pierwsza lawka porsze...a ja NIE! ja juz siedzialm dwa razy;p ja nie chce..hihihi i pozowlial mi usiac z tylu w ostaniej ahahaha:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sysia Numerek IP: 217.153.82.* 08.05.07, 18:23 powiedzcie mi kochani ludzie, co w wypadku, gdy na rozszerzonej nie wpisałam nr. tematu??? oj, ja głupia zapomnialam i nie wiem co teraz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: rysunek satyryczny IP: *.stk-net.pl 08.05.07, 14:01 ja napisalem o problemie mandatu wolnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 195.187.253.* 08.05.07, 12:45 ja tez zrozumialam ze 3 i skapnelam sie dopiero pod koniec i tez nie pisalam teraz moralne teraz spoleczne itp. a w tabelce mam 1.gr wyszechr, 2. trojkat weimarski 3. obwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 12:47 ja mam w 3. Rada Państw Morza Bałtyckiego... ale chyba zle ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:47 tak my być, jest dobrze... nie wierzysz? looknij do wikipedii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ygga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 12:50 oo fajnie :D thx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:15 Też dałam Rada Państw Morza Bałtyckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:49 w tabelce ma być 1.gr. wyszehradzka, 2. tr.weimarski 3. RPMB Rada pomocy morza bałtyckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.crowley.pl 08.05.07, 16:05 rada PANSTW morza baltyckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaet Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 82.160.57.* 08.05.07, 17:00 nie obwe tylko chyba rada panstw morza baltyckiego miala byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:36 ja niby tego wszystkiego sporo wymienilam, ale tez nie porozdzielalam na ekonomiczne, historyczne itd. kurde oni powinni sie takich rzeczy przeciez domyslec! za cos im placa w koncu! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.mt.pl 08.05.07, 16:47 nie martw sie.. mi podobnie.. Zaluje ze w ogole sie uczylma tego WOSu.. Debbile którzy nie mieli pojecia byli w takiej samej sytuacji jak Ci co zakuwali.. PRaktycznie zero wiedzy tlyko szczescie...i jak wam dobrze poszlo to nie ma sie cyzm chwalic;];] chyba tylko świetnymi pomyslami panstwa z OKE . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:46 a ja nie wiem bo tam chodzilo o konktetne pojecie. Myslicie ze samioo odwolanie wystarczy? a np odwolanie sie do sadu II instancji? , chyba jednak musi byc koniecznie ta apelacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich stary Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:48 odwolanie sie do II instancji to " kasacja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:50 awans społeczny w wyniku populizmu < ja tak wpisałem w karykaturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgiel Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:52 mój kumpel ma ALIENACJA WŁADZY i to chyba jest poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:54 też mam alienacje władzy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 80.72.34.* 08.05.07, 14:50 Ej słuchajcie, a jeśli napisałam zamiast federacja-państwo federalne to to mi uznają?? Pliss... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 12:54 ja napisalem patologia wladzy, i tam ze gdy osoba zostanie wybrana na jakies stanowisko alienuje sie od poleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:55 mysle ze to ma sie tak samo:) bo alienacja władzy jest jakby nie było jedna z patologi władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM' Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 217.197.79.* 08.05.07, 13:22 ja napisałam podział na rządzących i rządzonych, sparacja jednych od drugich :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.n.INTELINK.pl 08.05.07, 13:07 jak napisalem Rada Morza Baltyckiego to mi uznają? ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardginger Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:54 A co napisaliście w tych województwach,w tych klockach?:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lost-in-the-city Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.05.07, 14:40 II instancja i kasacja?? II inst dla sądów rejonowych to sądy okręgowe, a dla sądów okręgowych to sąd apelacyjny! Kasację składamy do Sądu Najwyższego! i jest to nie odwołanie od wyroku, ale prośba o jego unieważnienie z powodu braków formalnych podczas postępowania sądowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:44 tez tak mam, sady okregowe i sady apelacyjne!!!!!!! czyli jest jeszcze szansa ze mam dobrze, bo tutaj tymi kasacjami juz mnie wszyscy zdolowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.satfilm.net.pl 08.05.07, 14:52 ale w poleceniu jest "środki odwoławcze" a nie "instytucje odwolawcze" także zdecydowanie apelacja i kasacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:58 eee tam.... kaszana...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.eranet.pl 08.05.07, 16:18 ja dalem sady II instancji bo czasami przeciez sademI instancji jest sad okregowy wiec logiczne ze musi byc sady a nie sad II instacji a potem sad apelacyjny.kasacja nie wchodzi w gre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:55 odwołanie sie od wyroku sadu II instancji to jets kasacja! Odpowiedz Link Zgłoś
dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:58 I instancja: apelacja II instancja: kasacja Odpowiedz Link Zgłoś
ardnakin ;/ 08.05.07, 12:56 widzę chyba tylko ja nie jestem zadowolona :| ;/ :( ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemonnka Re: ;/ IP: *.aster.pl 08.05.07, 12:59 Ja niestety tez nie jestem:( nie bylo nicz tego z czego sie uczylam:( niby latwy temat poleglam.. musze zobaczyc odpowiedzi to bede wiedziec co i jak doladniej:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybaaa Re: :] IP: *.informel.pl 08.05.07, 13:24 ja pisałam wos rozszerzony dodatkowy nie miałam czasu sie uczyc na niego boo tak wyszlo pisałam go z zaskoczenia łatwy był jak by ktos się nauczył:] mysle żę 30% bede miec;] tematów łatwiejszych wymarzyć sobie nie można było:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glina Re: :] IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 13:27 z ta inkluzywna to mialo byc organizacje charytatywne i fun club sadze, wiek 13 lat, a co zaznaczyliscie tam pozwany, powód, oskarżony i podejrzany gdzie byl, ja dalam podejrzany a wy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doniaczek Re: :] IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 13:49 mam takie pytanko : jest tutaj ktoś kto się wybiera z Wosem na SGH? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rubia88 a drugi temat?? 08.05.07, 13:03 a czy nikt nie pisał 2 tematu?? 2 był znacznie prostszy jak dla mnie;) tylko przykładów w sumie więcej trzeba było ale jestem dobrej myśli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ygga Re: a drugi temat?? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 13:05 ja pisałam 2 =) wydawał sie prostszy ale teraz to juz nie wiem... w sumie zaluje chyba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glina Re: a drugi temat?? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 13:26 z ta inkluzywna to mialo byc organizacje charytatywne i fun club sadze, wiek 13 lat, a co zaznaczyliscie tam pozwany, powód, oskarżony i podejrzany gdzie byl, ja dalam podejrzany a wy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: a drugi temat?? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:12 Ja tez pisałam II bo nie mam dużej wiedzy o transformacji ustrojowej o której niewątpliwie trzeba było napisać w I temacie. Do rozwiązań gospodarczych dałam tylko 3 czy 4 przykłady a z reszty udało się 5 :D Nie było zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa Re: a drugi temat?? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 13:19 a ja napislałam Trójkąt Waimarski, myslicie ze uznają? tobie mysle ze tak bo spolszczyles, w sumie w necie nazwe Waimarski tez mozna znalez, mam nadzieje ze zalicza..... Odpowiedz Link Zgłoś
ardnakin Re: a drugi temat?? 08.05.07, 13:15 wg mnie też drugi był łatwiejszy... dlatego go napisałam... ale nie wiem jak mi go ocenią ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ojoj333 załamka !! 08.05.07, 13:42 porażka ten wos, eh eh eh eh eh może będzie z 60% ;( ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glina Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 12:57 ja mam zachodniopomosrkie i podkarpackie Odpowiedz Link Zgłoś
dadziaa Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 12:58 mam tak samo. bo patrezyłam na najwieksza i najmniejsza róznice :/ moikm zdnaiem na tym polegała ta zależnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majola Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 13:57 Według mnie matura dla kogoś kto się uczył nie powinna była sprawić problemu. Pytania było stosunkowo łatwe. jak dla mnie jedynie za mało czasu. Pisałam podstawę i jestem z siebie zadowolona. Musicie przyznać, że tematyki na obydwu poziomach były przystępne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yga Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.bsk.vectranet.pl 08.05.07, 12:58 me too :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia:) Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:58 a mi poszło raczej dobrze:D wypracowanko numer dwa. niech sie tylko zastosują do tych sposobów na pokonanie biedy:) teścik zamknięty był prościutki:D a teksty źródłowe to sie zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rubia88 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 13:09 na razie wygląda na to że drugi temat w mniejszości zaczynam się bać:P Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 13:13 nie narzekam, ale jak czytam forum, to zaczynam sie zalamywac, wiec zaraz ide odespac chyba :P wzielam 2 temat, rozsz. zawalilam mape Europy- ustroje panstw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumm Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.stella.net.pl 08.05.07, 14:03 Belgia jak podaje moj podrecznik w tabelce jest federacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.ds4.univ.gda.pl 08.05.07, 13:11 kiedy poznacie wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
rubia88 Re: Kto ma podobnie? 08.05.07, 13:18 eeh a ja mam pytanko w tej ostatniej tabelce to pisaliście unitarne/zlożone czy zamiast zlozonego federacje? bo ja mam zlozone moja prof powiedziala ze to dobrze ale oczywiscie ja panikuje:P help!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epikurejczyk Kto ma podobnie? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:28 Ograniczona zdolność do czynności prawnych - 13 lat, Prezydent moze wydać: rozporządzenie z mocą ustawy, Nie jest stroną procesu - podejrzany, Odwołania od I i II instancji: apelacja i kasacja, Marszałek zastępuje prezydenta: kiedy ten umrze, kiedy złozy rezygnacje z urzędu, kiedy stan zdrowia nie pozwala mu pełnić obowiązków, kiedy zostanie usunięty z urzedu decyzją Trybunału Stanu. Ile było za to punktów? Województwa z tabelki i zależność: Warmińsko-Mazurskie+Podkarpackie Premier powołuje wojewode, władzą wykykonawczą jest marszałek (to mam źle chyba), ustawodawczą Sejmik Wojewódzki. Co od ustrojów terytorialnych i formy rządów - jak myślicie ile dostanę punktów jeżeli dobrze wypisałem wszystkie państwa (Norwegia, Belgia, Węgry, Niemcy) i ustroje terytorialne, zaś schrzaniłem forme rządów (napisałem, że... parlamentarno-gabinetowe...)? Mam nadzieje, że nie 0... Wybrałem drugi temat. Napsiałem między innymi o programie a'la "Bolsa Familia", który można by zaszczepić u nas. Może to docenią ;) Poza tym korzystałem sporo z tych źródeł. Mam nadzieje, że poprawie moje 68% sprzed dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
venglin1 Re: Kto ma podobnie? 08.05.07, 13:36 wykonawcza raczej Zarząd Województwa (a na jego czele marszałek, może wam zaliczą). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.07, 13:16 Ja z tymi ustrojami mam tak (i chyba sprawdzalam w ksiazce wiec powinno byc OK) -kolejnosci nie pamietam) Niemcy - republika, federacja Belgia - monarchia, unitarne z gwarantami dla regionów, Norwegia - republika, unitarne, Węgry - republika, unitarne. Mam jeszcze pytanie w tej tabelce z nazwami org. popełniłam błąd językowy napisałam Trójkąt Wejmarski przez j, myslicie , że zaliczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:18 a jak napisalm przy panstwie neimieckim panstwo zwiazkowe to uznaja..? czy musila byc federacja;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:18 Belgia jest federacją, Norwegia monarchią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:21 ktora odpowiedz zaznaczyliscie w pytaniu od ilu lat dziecko uzyskuje ograniczone czynności cywilno prawne? czy jakos tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:19 Norwegia jest monarchią. A Trójkąt Wejmarski chyba powinni zaliczyć, też tak napisalam, ja tak miałam w repetytorium... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata mętlik IP: *.krak.tke.pl 08.05.07, 13:20 teraz już sama nie wiem jak mi poszło... wyszłam bardzo zadowolona, ale jak tak czytam wasze odpowiedzi to sobie uświadamiam najgłupsze moje błędy :/ gdybym nie byłą taka roztrzepana to bym nie pomyliła grupy inkluzywnej z ekskluzywną :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: mętlik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:22 Nie martw sie, teraz wszystkim sie wydaje, ze maja same bledy... i to jeszcze czasami glupie bledy;/ niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ustroje Re: mętlik IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.07, 13:27 sprawdzilam w ksiazce PWN "MATURA NA 100" i Belgia to na pewno panstwo unitarne, ALE Z GWARANTAMI DLA REGIONÓW, a Norwegia to oczywiscie monarchia konstytucyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: mętlik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:29 a jak myslicie jak napisalam monarchia parlamentarna to mi zalicza??? Odpowiedz Link Zgłoś
dadziaa belgia jakaustrój terytorialny?? 08.05.07, 13:31 ja napisałam ze unitarny. Odpowiedz Link Zgłoś
ziembool Re: mętlik 08.05.07, 13:35 W ksiazce PWN MATURA NA 100% tez zdarzaja sie błędy. Np bylo napisane ze reforma administracyjna zostala wprowadzona w 1998. Ja troche namieszalem bo wpisalem Norwegia - monarchia parlamentarna - unitarne Belgia - monarchia parlamentrana - federacyjne Niemcy - republika federalna - federacyjne Węgry - republika parlamentarna - unitarne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epikur Re: mętlik IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:45 Belgia to na stówe państwo federalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: mętlik IP: 80.72.34.* 08.05.07, 14:43 W Operonie jest że federacja, w wikipedii też, więc chyba tam mają źle... Odpowiedz Link Zgłoś
munkustrap kurde! 08.05.07, 13:21 Ja chyba trochę namieszalem w pierwszej czesci i juz wiem ze pare odpowiedzi mam zle. Co do wojewodztwa to mam zachodniopomorskie (bo bylo 25 bezrobocia i biedy) i podkarpackie bo bylo (17 do 30) wiec zdecydowanie najwiecej. w zadaniu prawda falsz - mialem F P F mape zrypalem, wszedzie napisalem demokracja parlamentarna :D to mnie zaskoczylo - to pytanie - nie uczylem sie takich szczegolow. Ignorant ze mnie :D I wbrew pozorom to z prezydentem i marszalkiem tez bylo problematyczne :D Co napisaliscie? I co napialiscie z tymi grupami - wojsko, policja, absolwenci itd :D Ja to zrypalem :D A obrazek podpisalem "populizm" bo najpierw sie jednoczyl zeby przejac wladze a potem,...no cóz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: kurde! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:26 w obrazku o ile sie nie myle powinna byc alienacja. wojewodztwa mam tak samo i prawde falsz tez. a grupy to chyba powinien byc fanclub i organizacja charytatywna. z mapki byly dwie monarchie i dwie republiki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaLLiK Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: 77.88.179.* 08.05.07, 13:21 Pisałem rozszerzony... sam go sobie wybrałem bo to mój przedmiot obowiązkowy. Porównując do zeszłorocznego to chyba nie ma porównania, bo tamten był o niebo łatwiejszy. Ale ogólnie tamtyka dość przystępna i jestem dobrej myśli. Tylko o zgrozo nie pamiętam czy napisałem nr. wybranego tematu. Z pracy jednoznacznie wynika, który temat wybrałem, ale nie wiem czy po złości ktoś po prostu nie oceni mi pracy z powodu mojej głupoty (raczej stres). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 17:38 no bez przesady jesli z ponizszej pracy wynika twoj temat to nie nie przejmuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.smakosz rasizm czy aborcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:25 byly tam dwie ilustracje... czarna kobieta z dzieckiem i biala pielegniarka z dzieckiem... co daliscie...? ja dalem rasizm, ale nie jestem pewnien czy czasem o aborcje nie chodzilo... chociaz to byloby troche dziwne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati wos rozszerzony IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 13:28 cholera pisałam rozszerzony i poszło mi beznadziejnie dostałam takiego zaćmienia, że strzelałam zupełnie i już wiem, że mam większość źle. chcę tylko zdać, ku.., nic więcej ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:33 kurde tak se naliczylam juz z 10 punktow mniej..wiec 20% juz polecialo ehhhhhhhhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: rasizm czy aborcja IP: 194.0.102.* 08.05.07, 17:46 Moim zdaniem na plakacie chodziło o problem biedy i głodu na południu i bogactwa na północy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pumcia Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.static.xcore.pl 08.05.07, 13:33 przyznam, ze nie bylo zle chociaz wykresy + list czyli 120 min na 20 stron to chyba smieszne przeciez ja nie mialam czasu na nic zdecydowanie za malo czasu!! :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:36 a ja wpisalm grupe wyszechradzka...a ponoc mial byc trojkat ;/ kurdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zalicza? Odpowiedz Link Zgłoś
venglin1 Re: wosowcy jak wam poszlo????? 08.05.07, 13:38 zaliczą, bo teraz to Grupa (przez rozpad Czaechsłowacji). taką mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:43 zalicza :) grupa wyszechradzka, trojkat weimarski i tak ma byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: wosowcy jak wam poszlo????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:00 trójkąt to był zanim czechosłowacja sie rozpadła. teraz jest grupa wyszehradzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epikurejczyk Kto ma podobnie? IP: *.chello.pl 08.05.07, 13:39 Ograniczona zdolność do czynności prawnych - 13 lat, Prezydent moze wydać: rozporządzenie z mocą ustawy, Nie jest stroną procesu - podejrzany, Odwołania od I i II instancji: apelacja i kasacja, Marszałek zastępuje prezydenta: kiedy ten umrze, kiedy złozy rezygnacje z urzędu, kiedy stan zdrowia nie pozwala mu pełnić obowiązków, kiedy zostanie usunięty z urzedu decyzją Trybunału Stanu. Ile było za to punktów? Województwa z tabelki i zależność: Warmińsko-Mazurskie+Podkarpackie Premier powołuje wojewode, władzą wykykonawczą jest marszałek (to mam źle chyba), ustawodawczą Sejmik Wojewódzki. Co od ustrojów terytorialnych i formy rządów - jak myślicie ile dostanę punktów jeżeli dobrze wypisałem wszystkie państwa (Norwegia, Belgia, Węgry, Niemcy) i ustroje terytorialne, zaś schrzaniłem forme rządów (napisałem, że... parlamentarno-gabinetowe...)? Mam nadzieje, że nie 0... Grupa inkluzywna - otwarta dla każdego, podkreśliłem fan club i stowarzyszenie (?) Legislatywa - władza ustawodawcza W zadaniu prawda/fałsz mam: 1. Prawda, 2. Fałsz, 3. Prawda Co do rysunku satyrycznego wpisałem, że chodzi o zerwanie więzi polityków z wyborcami po wyborach (masło maślane ;p) Wybrałem drugi temat. Napisałem między innymi o programie a'la "Bolsa Familia", który można by zaszczepić u nas. Może to docenią ;) Poza tym korzystałem sporo z tych źródeł. Mam nadzieje, że poprawie moje 68% sprzed dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś