agal130 10.05.07, 20:08 myślicie, że mogą nam dać zadania tego rodzaj: Obliczyć rozpuszczalność Ag2CrO4 w 100cm3 wody, jeżeli iloczyn rozpuszczalności tej soli IR=2,4.10-12" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: rozszerzona chemia IP: *.dolsat.pl 10.05.07, 20:29 nie sadze :D my nawet tego nie robilismy w ksiazce byl tylko przyklad czegos takieg ;] tam chyba sporo liczenia bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: rozszerzona chemia IP: 80.50.233.* 10.05.07, 20:31 Mama nadzieję że nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga;) Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 20:43 ufff to fajnie bo nie kapuje tego;/ kurcz mam nadzieje że nie będzie trudna;/ Powodzenia już wam życze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IR Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.07, 20:52 No właśnie, czy iloczyn rozpuszczalności obowiązuje na maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abiturientka Re: rozszerzona chemia IP: *.chello.pl 10.05.07, 20:58 nie, iloczynu rozpuszczalnosci nie ma w podstawie programowej, chyba, ze najpierw wytlumacza co to jest, a potem kaza cos w zwiazku z tym obliczyc, cos takiego kiedys juz bylo, wiec mysle, ze raczej nie dadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 13:01 ja tez chemia rozszerzona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:33 a myslicie ze warto sie uczyc wzorów zwiazkow heterocyklicznych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didunia01 Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:36 A dlaczego na matmie dają im wszytskie wzory, a nam na chemii rozszerzonej nie? Przecież też mamy ich mnóstwo :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 17:45 czego sie najbardziej obawiacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:05 najbardziej amin, amidów, cukrów i optycznej. reszta luz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :asd Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 17:49 amidow, chlorkow kwasowych i bezwodnikow nie ma w wymaganiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallenowa Re: rozszerzona chemia IP: 195.205.114.* 12.05.07, 17:40 Czego boję się najbardziej? Że znowu dostanę kompletnej zaćmy jak na próbnej, i w momencie wyjścia z sali zacznę widzieć swoje niezliczone błędy, boję się że zawiodę nauczyciela, rodziców, samą siebie, i że tyle nauki pójdzie sie paść. A i jeszcze boję się chemii nieorganicznej, nie wiem czemu nie leży mi to, nie idzie po prostu spamiętać ;/ dobra, teraz juz serio wracam do nauki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alimedż Re: rozszerzona chemia IP: 86.63.95.* 12.05.07, 17:49 fajnie, dziewczyna ma chociaż samozapał, bo ja siedze w internecie od rana i czytam rozne glupotki... boje sie bardzo tej chemi rozszerzonej, bo ja po ekonomii jestem :( takze miałam jej bardzo mało. cukry i ta izomeria optyczna- tez musze powtorzyc. no, ale trzeba spróbowac, zeby wiedziec jak to jest jak pojde za rok poprawiac ;) marginesem jeszcze wspominając ostatnio bardziej od chemii interesuje mnie filozofia Soren Kierkegaarda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallenowa Re: rozszerzona chemia IP: 195.205.114.* 12.05.07, 17:58 hahahaha nic sie nie martw, pod każdym postem pisze że już idę sie uczyc a i tak dalej siedzę przyklejona do stołka ( od którego nota bene odpadło oparcie i jest niesamowicie wygodny w tym momencie O_o) przed monitorem i tylko stękam że nie zdam matury... No nic, teraz juz ide (hahahaha), głowy do góry... Jakoś to będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdA Re: rozszerzona chemia IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:06 Ludzie! Czytam Wasze posty i nie rozumiem jak na kilka dni przed matura nie wiecie co jest w programie... Ja sądziłam, ze do matury trzeba sie przygotowac, zrobic kilka testow z poprzednich lat, a o zajrzeniu do informatora zeby dowiedziec sie co wymagaja na podstawe i na rozszerzenie nie wspomne... Na szczescie macie jeszcze kilka dni zeby nadrobic chociaz to ostatnie... Powodzenia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdA Re: rozszerzona chemia IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:14 Jeszcze dorzuce wiadomość dla AGAL130: iloczyn rozpuszczalności - iloczyn molowych stężeń nasyconego roztworu jonów tworzących słabo rozpuszczalny związek. Wartość Ir zależy od temperatury, rozpuszczalnika i czasem wartości pH roztworu. Dla związku dysocjującego: AxBy= xA + yB iloczyn rozpuszczalności obliczamy: Ir= [CA]x[CB]y To musi byc w info do zadaniu i tylko podstawiasz. :) Pozdrawiam tegorocznych chemikow! Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaaa1988 Re: rozszerzona chemia 12.05.07, 22:02 a ja liczę, że będzie prosta. w tym roku poziom ogólnie mnie zaskoczył, spójrzcie tylko na biologię i geografię. języki też takie sobie. może ministerstwo zadbało o to, żeby nie było kolejki do amnestii ... :P Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: rozszerzona chemia 12.05.07, 22:21 Zobaczymy jak to będzie. Jeśli będzie podobna do ostatnich to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: rozszerzona chemia IP: 82.139.52.* 12.05.07, 22:34 Mam nadzije ze nie będize tak zenująca jak biologia. Zadania na iloczyn rozupuszczalnosci mogą byc jak najbardizej. Nie wiem od keidy nie ma amidów w informatorze.... Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: rozszerzona chemia 12.05.07, 22:48 ... Wy to wszędzie musicie nawiązać do tej biologii. Skoro była taka żenująco prosta to się ciesz, 100% powinno być, tak? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 23:01 Teraz tez sie zacynam juz bac tej chemii , mam nadzieje ze niewymysla jakis zadan z kosmosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imam Re: rozszerzona chemia IP: 213.199.238.* 13.05.07, 17:00 nie wiem skąd ta radość ze biologia była prosta. Im bardziej była prosta tym wyzej podskocza progi na uczelniach :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 17:43 zobaczymy po wynikach czy prosta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 17:55 może mi ktoś z Was wyjaśnić dlaczego reakcja NaNO3 + H2SO4 nie zachodzi? przecież oba kwasy są mocne, H2SO4 mniej lotny, więc teoretycznie powinien wypierać HNO3 z roztworu jej soli?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:46 zobacz sobie na szereg metali. sod ma nizszy potencjal niz wodor, wiec wodor nie wyprze sodu z soli ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka hmmm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:55 ale to sód przeciez moze wyprzeć wodór z kwasu, bo jest wyżej w szeregu... czyli ma niższy potencjał.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryk Re: rozszerzona chemia IP: 212.244.90.* 15.05.07, 18:49 a przypadkiem nie chodzi tu o to, że obydwa związki są mocnymi elektrolitami i występują jako jony, i przed i po reakcji? więc faktycznie to nic się nie zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemistry-master Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:06 wszystkie kombinacje zwiazkow z tego co podalas sa swietnie dysocjujące wiec nic nie zaobserwujesz, zanim sie cokolwiek wytworzy to juz sie doskonale zdysocjuje wiec reakcja defacto nie zachodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: rozszerzona chemia IP: *.eranet.pl 13.05.07, 18:11 czyli zawsze podczas reakcji soli i kwasu muszę sprawdzać, czy obie substancje nie są zdysocjowane? heh, dobrze wiedzieć :P czyli tą drogą mogą powstać tylko nierozpuszczalne sole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.07, 19:07 Czy mechanizmy substytucji elektrofilowej i nukleofilowej też nas obowiązują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanti Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:33 mam pytanie jak przepływa prąd w elektrolizie?? od katody do anody czy na odwrot?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:38 elektrony płyna od anody do katody, własnie dzis takie zadanko robiłam wuiec wiem;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 18:40 chyba od anody bo tam zachodzi utlenianie ale musisz sie spytac wiekszego eksperta odemnie Ja mam pytanie dotyczące spinowej liczby kwantowej czy jak elektrony sa niesparowane to przyjmuje ona waartość 1/2 czy -1/2 pozdro dla chemikow :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botoksik Re: rozszerzona chemia IP: *.ssnet.pl 14.05.07, 18:46 +1/2 dla skierowanego w dół, w górę -1/2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:44 dzieki bardzo bo tego wlasnie nie wiedzialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botoksik Re: rozszerzona chemia IP: *.ssnet.pl 14.05.07, 19:47 nie ma za co i życzę połamania pióra;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redrf Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:10 według mnie jest dowolne jaką wartość się napisze... nie można tego powiedzieć na zasadzie skierowania spinu- niegdy nie wiesz jak jest w rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: botoksik Re: rozszerzona chemia IP: *.ssnet.pl 14.05.07, 18:44 od anody do katody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bułka z pasztetem Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:47 elektrony- od anody do katody, prąd- od katody do anody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bułka z pasztetem Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:50 sorry tak jest w ogniwam a co z elektroliza to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:54 No chyba od plusa do minusa, więc tam powinno być na odwrót (względem ogniw). A z resztą nie wiem:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puree Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.07, 20:18 Wodór w NaH i CaH2 jest na -I st utlenienia. W AlH3 też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryk Re: rozszerzona chemia IP: 212.244.90.* 15.05.07, 18:51 przecież wodór jest zawsze na I !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puree Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 19:03 Gość portalu: histeryk napisał(a): > przecież wodór jest zawsze na I !! Tak, ale wartościowość i stopień utlenienia to nie to samo. Wodór ma wartościowość I, ale może przyjmować różne stopnie utlenienia: -I, +I i 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puree Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.07, 20:21 I jeszcze jedno: jak wyglądają wiązania w CO? Na pewno będzie wiązanie donorowo-akceptorowe. Od tlenu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 20:26 tak -I w wororki to wyjatki a co do wiazania to jest podwojne i koordynacyjne odchodzi jeszcze od tlenu C<-=O cos takiego troche nieczytelne moze ale mysle ze zrozumiesz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puree Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.07, 20:31 Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli zachodzi pasywacja metalu to trzeba napisać reakcję powstawania tlenku czy że nie zachodzi bo tworzy sie tlenek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 20:32 wystarczy napisać,ze nie zachodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 12:54 czy na pewno amidow nie ma w wymaganiach? hm mam nadzieje, ze chlorkow tez nie ma, tych dziwnych reakcji z PClO5 itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 13:00 sciagnij sobie ze strony cke standardy wymagan w pdf i wyszukaj w wyszukiwarce adobe - wszystko bedzie jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tlenek Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 14:04 Czy ktoś mógłby w skrócie wyjaśnić na czym polega elektroliza stopionych tlenków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.acn.waw.pl 15.05.07, 14:27 no to juz jutro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: rozszerzona chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:58 sopionych tlenków to jak normalnie na katodzie metal a na anodzie bedzie tlen, Prąd plynie od + do minusa(od wyzszego potencjału do nizszego) a tych PCLO5 to pierwszy raz w zyciu takie cos widze, na zadnym arkuszu tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 15:33 hej, możemy zbierzmy jak to jest z tym prądem - w ogniwach prąd płynie tak samo jak elektrony? czyli od anody do katody? a w elektrolizerze? przeciwnie do elektronów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz zadanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 15:43 Ma ktoś ochotę jeszcze poćwiczyc zpred jutrzejsza maturą? ;) mam jedno zadanie którego nie potrafię zrobić, będe wdzięczna za pomoc: "7,5 g sodu wrzucono do zlweki zawierającej 50 g wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu wodorotlenku sodu ( odp. 22,8%)" Jak się zapisuje cos takiego? : NH3 xH20, NH4OH, czy NH3 + H2O jeśli powstaje w jakiejś reakcji? wie ktoś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: zadanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:05 to tak na szybko: Na+ H20 -> NaOH 23 -------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: zadanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:07 no tam oczywiscie w reakcji produktem jest tez H2, :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: zadanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:55 mamy sobie przyniesc wlasne tablice chemiczne czy jutro dostaniemy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: zadanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:57 na pewno 22,8%, tak jest w odpowiedziach co do tablic to też nie wiem, czy mamy swoje przynieść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś kwasy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:13 słuchajcie jak to jest - która reakcja zajdzie? 1. HNO3 + NaCl --> NaNO3 + HCl czy 2. NaNO3 + HCl --> HNO3 + NaCl bo niby Hcl ma większą stałą dysocjacji, więc powinien być mocniejszy (czyli zachodziłaby druga), ale nam na lekcji mówili, że jak oba są mocne, to mniej lotny wypiera bardziej lotny, czyli wtedy zachodziłaby pierwsza. jak to jest?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re: kwasy! IP: *.e-wro.net.pl 15.05.07, 17:37 mi się wydaje, że zachodzi tylko reakcja gdy mocny kwas wypiera slaby z soli. taka reakcja natomiast zaszlaby gdyby wytracil sie osad. tutaj w zadnym wypadku nie pojawia sie osad. wg mnie nie powinna zajsc ani jedna ani druga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: kwasy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 17:57 wg mnie 1 zajdzie, bo HCl jest lotny, a druga nie zajdzie taka reakcja moze zajsc w 3 sytuajach: 1. powstajacy produkt jest trudno rozpuszczalny 2. powstajacy produkt jest lotny 3. powstajacy produkt jest slabo zdysocjowany tu masz druga sytuacje - tj. lotny, a w drugiej sytuacji nic z tych 3 punktow sie nie dzieje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: kwasy! IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 18:08 Gość portalu: ewuniaaaa napisał(a): > 2. powstajacy produkt jest lotny No tak, ale jeśli układ jest zamknięty? HCl nie będzie sie ulatniał. A poza tym wszystkie te substancje można rozpisać na jony, więc czy ta reakacja zajdzie? Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: kwasy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:19 wiesz co, nie spotkalam sie w zadnym zadaniu typu "czy zajdzie dana reakcja" z ukladem zaknietym - i na 100% chodzi tu o uklad otwarty, i wg mojej wiedzy zajdzie napewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: zadanko IP: *.asta-net.com.pl 15.05.07, 17:36 w zeszlym roku u mnie w szkole byly tablice, mysle, ze w tym tez beda, ale swoje i tak wezme:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: zadanko IP: *.asta-net.com.pl 15.05.07, 17:33 46gNa-80gNaOH 2Na+2H2O=2NaOH+H2 7,5g -13,04 (analogicznie obliczamy ilosc wodoru, ktora sie ulotni, nie uwzgledniajac tego nasz wynik bedzie przyblizony do poprawnego, ale przy gazach ciezszych bedzie to juz duzy blad) c=13,04/(7,5+50-0,33)=0,2281=22,81% najlepszy jest chyba zapis NH3*H2O, chociaz Nh3+H2O tez najprawdopodobniej zostalby uznany, co do zapisu NH4OH, spotkalam sie z nim, ale jest raczej bledny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja aminokwasy IP: *.asta-net.com.pl 15.05.07, 17:47 ktorych aminokwasow trzeba znac nazwy zwyczajowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re: aminokwasy IP: *.e-wro.net.pl 15.05.07, 17:57 jak dla mnie to tylko glicyne i alanine. choc moze jestem w bledzie. ile matur nie robilam innych aminokwasow nie widzialam [mam na mysli zadania, w ktorych trzeba podac nazwy system. i zwyczajowe]. jesli jakies jeszcze to niesprawiedliwa faworyzacja biologow :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSIEK Re: aminokwasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:06 Chodzę na korki do kolesiny, która notabene sprawdza sąsiedniemu województwu arkusze maturalne; wg niej znać należy TYLKO alaninę i glicynę, o reszcie nie jest napisane w informatorze. Wymaganie od maturzysty znajomości wzoru np. tryftofanu grozi kryminałem :P. Jeśli juz, to wzory będą podane i trzeba będzie ułożyć charakterystyczne reakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olencja Re: aminokwasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:06 jezeli juz to TRYPTOFANU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: aminokwasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:05 osobiscie nie widzialam na zadnej dotychczasowej maturze i maturze probnej by wymagali nazwy aminokwasu, ale mysle ze wystaczy znac alanine i glicyne, ale przede wszystkich nazwy systematyczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiulla102 Re: rozszerzona chemia IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.05.07, 17:48 a jak z tym kalkulatorem? bierzecie proste liczydło czy przemycacie ?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:11 a po co chcesz przemycac kalkulatr?? Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: rozszerzona chemia 15.05.07, 18:14 Pewnie chodzi jej o bardziej skomplikowany kalkulator (niż ten wymagany)... Ja wezmę prosty, bo innego i tak nie mam;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:23 no tak, ale cosinusow nie trzeba bedzie liczyc, jedeyne co takiego moze byc to logarytmy, ale mysle, ze dadza takie zeby sie latwo liczylo, albo wartosci jakies wybrane beda przy zadaniu - niepotrzebny stres ten kalkulator - ja biore prosty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:50 ja tam biorę ten i ten. Jak mi zabiorą wypasiony to chociaż zgrzyt zostanie;P mam nadzieje ze mi nie zabiorą, jak cioś to powiem ze innego nie mam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:54 przemycam bardziej zaawansowany:) bo innego nie mam. tylko nie wiem czy da radę:) w sumie to co za różnica, chyba nie ma kalkulatorów z wzorami chemicznymi w pamięci? Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: rozszerzona chemia 15.05.07, 19:01 U nas w szkole kiedyś pozabierali te zaawansowane biedakom i niestety zawalili trochę maturę. W sumie na chemii nie ma większej różnicy jaki ma się kalkulator - jest tylko parę zadań na liczenie, w których nie ma nic skomplikowanego. Ale zasady to zasady;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:04 dziwne u nas tzreba kalkulatory do spr bylo oddac na tydz przed matura :| Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: rozszerzona chemia 15.05.07, 19:08 żeby nikt nie przemycił innego:P W różnych szkołach jest różnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: rozszerzona chemia IP: *.toya.net.pl 15.05.07, 19:09 Jak mozna zawalic mature z normlamyn kalkulatorem,przeciez oni daja takie zadania do ktorych jest nam potrzebny tylko kalkulator prosty Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: rozszerzona chemia 15.05.07, 19:12 Ale oni przynieśli tylko zaawansowane. Więc zostali bez kalkulatorów. To taka przestroga jakby ktoś brał tylko taki niedozwolony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: rozszerzona chemia IP: *.asta-net.com.pl 15.05.07, 19:22 w zeszlym roku mialam kalkulator raczej prosty, choc mozna liczyc sin, log, niektorzy mieli bardziej zaawansowane, inni proste, nikt nie zwracal na to uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:09 pewnie, ze sa kalkulatory z pamiecia, ja mam i taki i taki, ale biore prosty - nie bede sie zastanawiac, stresowac kalkulatorem, jak i tak sie nie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz rozwiązywanie zadań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:57 Czy trzeba pisac krok po kroku wszytsko w zadaniu, np. można odrazu ulozyc proporcje, czy trzeba napsiac,ze masa substancji równa się tyle, masa roztwotu tyle a masa rozpuszczalnika tyle?? i jak z tablicami bierzecie swoje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: rozwiązywanie zadań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 20:01 tablice na pewno beda rozdawane, tak jak bylo na matematyce z tablicami. a co do obliczen to mysle,ze najlepiej przedstawic swoj tok rozumowania krok po kroku (zeby dobbrze wbic sie w klucz), ale z drugiej strony warto zachowac zdrowy rozsadek i nie rozpisywac oczywistych - dla nas i egzaminatora- rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: rozwiązywanie zadań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 20:05 ja tez sie zastanawiam nad tymi tablicami i nie wiem czy brac czy nie.. ale raczej powinni dac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: rozwiązywanie zadań IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 20:08 Oczywiście, że będą rozdane! Jak by to wyglądało jakby każdy przyniósł swoje?! Co do kalkulatorów to w każdej szkole inaczej do tego podchodzą. W jednych zbierają podpisane jakiś czas przed maturą, w innych każdy wnosi swoje na salę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Entalpia! IP: *.e-wro.net.pl 15.05.07, 21:05 Może mi ktoś wyjaśnić zasady jej obliczania. Czemu raz się dodaje, a innym razem odejmuje? Mam na myśli takie zadnia maturalne, gdzie są dwie reakcje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: Entalpia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:57 Jeżeli masz zgodnie z przebiegiem reakcji to masz taki znak jak jest, a jeżeli reakcja przebiega w odwrotną stronę to zmieniamy znak. To tyle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:45 mam pytanie. czy w tablicach które dostaniemy jest szereg aktywności metali?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piacho Re: rozszerzona chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:58 Te tablice są na stronach cke:) Nie wiem jak wy to robicie że o tym nie wiecie:) Szereg aktywności jest, okrojony ale jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: rozszerzona chemia IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 22:01 Gość portalu: gosia napisał(a): > mam pytanie. > czy w tablicach które dostaniemy jest szereg aktywności metali?? tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ros Re: rozszerzona chemia IP: *.tkdami.net 16.05.07, 01:26 Jakim cudem nie znasz tablic, jakie będą na maturze? U mnie na każdej ławce i na każdej lekcji leży. Przez 3 lata z nich korzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: rozszerzona chemia IP: *.tvgawex.pl 15.05.07, 22:25 Mozna sobie samemu wydrukować. My blisko trzy lata na lekcjach pracujemy z taką kartą. Odpowiedz Link Zgłoś