Dodaj do ulubionych

umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matematyka

13.05.07, 15:30
Na początek, życzę powodzenia wszystkim jutrzejszym "matematykom".
Stworzyłem ten wątek, aby można było zadawać różne pytanka i otrzymywać odp.
od mądrzejszych :)
na początek pytanka moje :
1. Jak wyznaczyć współczynnik "a" mając do dyspozycji tylko wykres ? pyt.
dotyczy zarówno liniówki jak i f. kwadratowej.
2. Jak obliczyć punkty przecięcia wykresy z osią OY w kwadratowej i liniowej,
i czy to co otrzymamy to są współczynniki "b" ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ads Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:39
      1. nie wiem.
      2. z osia oy podstawiasz za x=0, wtedy dla funkcji liniowej jest to b, a dla
      kwadratowej c.
    • Gość: lucia Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:43
      w liniowej gdy wykres "wznosi" się to a dodatnie, a kwadratowej gdy ramiona
      paraboli do góry to a dodatnie
      • zoneo Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema 13.05.07, 15:46
        To kiedy a jest - a kiedy + , to ja wiem ale dokładna wartość a, wiem że przy
        liniowej to można wyliczyć z kąta jaki tworzy prosta z osią OX, wtedy a=tg tego
        kąta , ale rzadko ten kąt podają :/
    • Gość: anakonda Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:44
      1. Jak wyznaczyć współczynnik "a" mając do dyspozycji tylko wykres ? pyt.
      > dotyczy zarówno liniówki jak i f. kwadratowej.

---> no, jeśli masz wykres, to już bardzo łatwo wszystko wyliczyć, wystarczy
      obrać jakieś dowolne punkty i ułożyć równanie bądź układ równań. Poza tym w
      funkcji liniowej wsp. a to tg@--->niech to będzie alfa:D

2. Jak obliczyć punkty przecięcia wykresy z osią OY w kwadratowej i liniowej,
      > i czy to co otrzymamy to są współczynniki "b" ?

---> tak, to co otrzymamy to współczynnik b, ale w funkcji liniowej, a żeby
      znaleźć punkt przecięcia z osią OY w każdej funkcji, wystarczy obliczyć f(0)
      • Gość: pytanko Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.chello.pl 13.05.07, 15:50
        a jak sie podaje zbior wartosci kiedy jest funkcja malejaca to nawiasy sa
        otwarte czy zamkniete i jaki jest spojnik miedzy nimi ?? czy mozna oddzielic
        spojnikiem zamiast u CZY NIE ZABARDZO?:p
        • Gość: biedronka Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:55
          no jak w jednym przedziale wstawisz domniete,to w drugim musza byc otwarte;)i
          jako spojnik uzywa sie wyrazu "oraz" ;)
          • Gość: asiaaa Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:58
            żadne "oraz" tylko przecinek!! oraz to to samo co... > po obrocie o 90st w
            lewo:D czyli: "i"
            • Gość: biedronka Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:07
              Nie wiem jak z przecinkiem,ale wyraz "oraz" to nie to samo co spojnik "i";)
              Zapytaj matematyczki jak sie to zapisuje lepiej;)
              A zreszta..piszcie jak chcecie;) Bedzie mniejsza konkurencja;P <dżołk>:D
              • Gość: asiaa Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:08
                wyobraź sobie, że pytałam! i się nie pisze żadnego oraz tylko przecinek! ale
                pisz sobie oraz, będzie mniejsza konkurencja, ale nie wprowadzaj innych w błąd!!
    • Gość: Julka Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:01
      1) a=tgx=y/x. Dowolny punkt na prostej i jego współrzędne.
      • Gość: Julka Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:04
        a dla funkcji kwadratowe trzy punkty. Wtedy wyznaczy sie a, b i c. Jezeli jeden
        z tych współczynnik jest dany (przewaznie wiadomo jakie jest c) wystarczy dwa
        punkty.
    • Gość: Astrid Re: umiesz>pomóż, nie umiesz>pytaj/matema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:02
      1. Chcesz wyznaczyć dokładną wartość czy jedynie to czy jest dodatni czy ujemny?
      Dokładna wartość:
      Bierzemy dowolne dwa (w funkcji kwadratowej trzy) punkty które jesteśmy w stanie
      odczytać i podstawiamy do wzoru y=ax+b (w funkci kwadratowej: y=ax^2+bx+c).
      Powstaje nam podwójny (lub potrójny) układ równań - który rozwiązujemy - i mamy
      dokładną wartość współczynnika a a także b i c(w f. kwadratowej).
      Czy dodatni czy ujemny:
      funkcja liniowa : a>0 funkcja rosnąca (/) , a<0 funkcja malejąca (\), a=0
      funkcja stała (-).
      funkcja kwadratowa: a>0 ramiona w górę, a<0 ramiona w dół, a=o funkcja liniowa
      (:-P)
      2.Pod x podstawiamy 0 i podkładamy do wzoru y=ax+b (lub y=ax^2+bx+c), wyliczamy
      y i mamy nasz punkt przecięciaz osią OY P=(0,nasze wyliczone y). To co wyliczymy
      nie jest naszym współczynnikiem b (współczynnik b musimy miec już podany żeby to
      obliczyć, tak samo jak musimy mieć współczynnik a oraz c, w wypadku funkcji
      kwadratowej), jest jedynie wartością funkcji dla której wykres przecina się z
      osią OY.

A teraz ja ci zadam pytanie - zdajesz matmę na maturze? Jakim cudem cie
      dopuścili jak takich rzeczy nie wiesz? :-]
      • Gość: asiaa Astrid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:07
        Astrid to już nie twoja sprawa, ważne że chłopak przejawia chęci nauczenia się!
        a może zdaje podstawowy i chciał się upewnić! nie wszyscy są tacy mądrzy jak Ty!
        • Gość: Astrid Re: Astrid IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:10
          Ja też zdaję podstawowy i jakoś wiem - więc dlaczego on ma nie wiedzieć? Toż to
          podstawa matmatyki :-]
          • Gość: biedronka Re: Astrid IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:11
            Jaki masz problem... zdasz na wiecej % najwyzej i juz;)
          • Gość: asiaaa Re: Astrid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:11
            ja zdaję rozszerzony i też wiem, widać Ty przyłożyłaś się do matematyki już
            wcześniej, a on dopiero zaczyna swoją edukację, więc niech się uczy w spokoju.
            Jego problem-jego sprawa
      • zoneo zdaję :) 13.05.07, 16:17
        Bardziej przykładałem się do tych trudniejszych rzeczy a te proste
        pozapominałem :P
        • zoneo Re: zdaję :) 13.05.07, 16:22
          oj ludziska, znam ludzi, którzy zdają geografię i mają dobre ocenki, a nie
          umieją wymienić sąsiadów Polski ... Ja mam często problemy z zadaniami naprawde
          prostymi a z tymi za masę punktów sobie radzę ... dobra koniec gadania :)
          p.s. zdaję podstawę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka