Dodaj do ulubionych

Pytanie z historii

17.05.07, 20:23

Mam pytanie do zadania z rysunkiem propagandowym przedstawiającym Stalina i
aliantów. Otóż był on podpisany "Polacy w propagandzie niemieckiej" czy coś w
tym stylu i się tym zasugerowałem, myśląc, że przedstawione na najniższym
poziomie kukiełki to postaci w strojach ludowych polskich... <haha> Chyba
spaliłem to zadanie (może będzie punkt za pierwsze wnioski). A może jednak
mam rację? Jak to jest? Mógłby mi to ktoś wyjaśnić? Chociaż te stroje
przypominały chyba bardziej ubiory francuskie, ale może to było jakieś
pośrednie nawiązanie do narodu polskiego (???)... Poza tym napisałem tam
także o konferencji jałtańskiej, bo rysunek pochodził z kwietnia 1944 r., a
więc z okresu czasu już po Jałcie...

Poza tym niestety odpada mi też punkt za zadanie z ks. Konstantym
najprawdopodobniej. Mimo że dobrze wpisałem datę - dzień 29. (a było to
podchwytliwe, bo przecież data wybuchu powstania listopadowego jest łamana
29./30.11.1831), to wpisałem, że celem tego oddziału było strącenie ks.
Konstantego Pawłowicza z pozycji naczelnego dowódcy wojsk Królestwa
Polskiego. Tak mi się wydawało, bo w moim podręczniku rozszerzonym czytałem
tylko, że wojska rosyjskie po rozpoczęciu powstania, wycofały się z Warszawy,
a o zamachu na Konstantego nic nie było... Nie wiedziałem, że powstańcy byli
tacy okrutni (choć Konstanty w sumie sam się o to prosił)... Ta odpowiedź
pewnie też nie ma szans na uznanie. A właśnie tak się wahałem przy tym
zadaniu. Najpierw napisałem "stracenie", a później zmieniłem na "strącenie z
pozycji itd." :D.

W każdym razie chciałem zasięgnąć Waszych opinii wz. z tym rysunkiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zico Re: Pytanie z historii IP: 213.199.253.* 17.05.07, 20:29
      Musze ci sie przyznac ze nie tez moglbym tak napisac,ale jednak
      zrezygnowalem,natomisat patrzac na klucz napisałem inny wniosek odnosnie
      propagandy - napisaęłm ze plakat ten pokazuje ze alianci sa marionetkami w
      rekach stalina i sa bardzo słabi,wiec nie zagrazaja rzeszy w zwiazku z czym
      głownym wrogiem niemców jest stalin i trzeba go pokonac ,bez sęęęęęsu
      • histerykmaturzysta Re: Pytanie z historii 17.05.07, 20:29
        Według mnie sensownie, jak najbardziej... A co z tymi strojami???
        • histerykmaturzysta Re: Pytanie z historii 17.05.07, 20:30
          I Polakami? Czy to mogli być Polacy? Tytuł na to wskazywał...
          • Gość: Zico Re: Pytanie z historii IP: 213.199.253.* 17.05.07, 20:42
            to raczej mozaika narodowsci rozpozanje tam francuza,polaka ...sam niewiem,ale
            podpis pod obrazkiem jednozacznie sugeruje ze jest tam zaangazowana sprawa
            polska...Egzaminatorze,sprawdzaj sie sam(Lekarzu lecz sie sam
          • Gość: Ja Re: Pytanie z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 20:42
            Halo, czy ktoś coś wie na ten temat???
            • Gość: Ja Re: Pytanie z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 20:44
              No właśnie, ten ku***** tytuł...

A czy, jak ktoś napisał pręgierz przez "ż" z kropką, to będzie uznane? :D
              (jeżeli nie ma zaznaczonej kratki z dysleksją)...

???
              • Gość: Zico Re: Pytanie z historii IP: 213.199.253.* 17.05.07, 20:45
                Jasne ze bedzie, jesli chce ktos pogadac o tej maturze to podaje moj gg 5917047
                chetnie przedyskutuje kilka spraw
                • Gość: ojojek Re: Pytanie z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 20:48
                  A skąd taka pewność? Dla egzaminatorów nic nie jest "jasne" (za wyjątkiem
                  klucza) :/...
              • Gość: allo Re: Pytanie z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 20:47

Która kukiełka to Polak? Ja obstawiam, że ta od środka, trzymana przez
                Roosvelta... A może wszystkie? :] To mogło być odniesienie do Polaków, czy
                nie>???

A podpis brzmiał: "Polska i Polacy w propagandzie narodowego socjalizmu w
                Niemczech"...
                • Gość: Zico Re: Pytanie z historii IP: 213.199.253.* 17.05.07, 20:50
                  Tam chodziło o plakat...sam niewiem naprawde ale chyba egzamintorzy beda
                  trzymali sie klucza,bo na własne myslenie nie pozwala im ten obłedny system.A
                  mozecie mi powiedziec czy mam dobrze zadanie gdzie trzeba było wymienic 3
                  zasady słabosci prusów , napisałem -Rozdrobnienie Panstewek pruskich,poganstwo
                  wiekszosci,słabe uzbrojenie armii.Wg. klucza poganstwo jest zle,czyli
                  automatycznie całe zadanie tez jest zle to jest paranoja,tak samo zadanie z
                  christianem..
                  • Gość: Ja Re: Pytanie z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 20:56

Tak, ten klucz jest zaiste paranoiczny. Ja w tym zadaniu o przyczyny słabości
                    Prusów wymieniłem - słabe uzbrojenie; niszczenie broni po śmierci ich
                    posiadaczy (i związany z tym brak możliwości jej dalszego przekazywania);
                    rozdrobnienie terytorialne... Zastanawiałem się, czy pierwsze nie pokrywa się z
                    drugim, ale to jednak inne kwestie, bo uzbrojenie może być słabe choćby z
                    powodu braków materiałowych, rzemieślniczych etc.

W kluczu natomiast wypisano zupełnie co innego, ale wydaje mi się, że powinny
                    być tutaj uwzględnione różnorodne odpowiedzi, wynikające z klucza. Poza tym
                    jeden podpunkt jest sprzeczny z treścią polecenia, gdyż wskazuje na różnice w
                    uzbrojeniu Prusów i Krzyżaków, a tego nie było w tekście źródłowym :///...

Przepraszam, ale te osoby, które to robiły, chyba niezbyt umieją czytać. Trzeba
                    będzie dzwonić po CKE, ale ja jeszcze mam ustne :/...
                    • Gość: Zico Re: Pytanie z historii IP: 213.199.253.* 17.05.07, 20:59
                      Ja tez,wg mnie dwa zadania mam dobrze, a tak trace 3 pkt bo odp z arkuszu na
                      wwww.cke nie pokrywa sie z moja odpowiedzia,chyba zostanie mi czekac na koncowy
                      wynik z matury,pozatym zastanawiam sie nad wypracowaniem, czy trzeba było w
                      przyczynach traktatu siegac az do bitew pod grunwaldem ?ja napisałem o wojnie
                      za albrechta i niewiem czy to pełna odp..
                      • Gość: ja_614 Re: Pytanie z historii IP: *.luknet.pl 17.05.07, 21:44
                        moi drodzy, ja uważam, że podpis nie odnosił się do plakatu... też
                        zinterpretowałam to początkowo pod tym kątem, ale potem zorientowałam się, że
                        to po prostu tytuł źródła z którego pochodzi ten plakat... nie mniej jednak i
                        tak swoim wytłumaczeniem nie wstrzeliłam się w ten, miejmy nadzieję,
                        niekompetenty i niekompletny klucz.
              • Gość: Ania Re: Pytanie z historii IP: *.zlotniki.pl 18.05.07, 11:36
              • Gość: Ann Re: Pytanie z historii IP: *.zlotniki.pl 18.05.07, 11:38
                elo! ja napisalam ze te kukielki to polacy bo mi sie skojarzylo ze to stroj z
                kujaw, z piorkiem z krakowa, i ze zadaniem tej propagadny jak sama w sobie mowi
                jest zawolanie do polakow by zwrocili sie o pomoc do Niemcow a nie do wielkiej
                trojki bbo oni sie nimi bawią a Niemcy im pomogą... coś w takim sensie... jak
                jest napis to co...
    • Gość: lala Re: Pytanie z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:04
      nosz kurde, jak po Jałcie, jak Jałta w 1945 roku była?
      • Gość: GROMowładny Re: Pytanie z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:54
        Kukielki od lewej..Holender( a raczej Holenderka czy jakos tak ;p) Polak Francuz i Grek..
    • Gość: mojamatura.pl Re: Pytanie z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 06:52
      Niestety Jałta miała miejsce w lutym 1945 roku ... :)
      • Gość: ja Re: Pytanie z historii IP: 195.136.180.* 18.05.07, 11:33
        No tak, z tym jednak dowaliłem, ale wśród kukiełek był Polak.
        • Gość: ppp Re: Pytanie z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:46
          a powidzcie mi...w zadaniu odnosnie katolikow na mazurach napisalem wniosek, ze
          wsrod Polakow przewazali protestanci...czy taka odpowiedz moze zostac uznana? bo
          niby to logiczne, jesli jest mniej katolikow a w rzezcywistosci tam Polacy
          nalezeli do kosciola ewangelickiego..
          • Gość: fdsd Re: Pytanie z historii IP: *.chello.pl 18.05.07, 12:40
            a wielkopolski uznają??
            ej jak w wypracowaniu dwa razy mi sie pomieszała prusy królewskie pisałam a
            chodziło o książęce to co? kupa? a poza tym mam ładne wypracowanie pełno dat
            wydarzeń itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka