Dodaj do ulubionych

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

31.05.07, 21:20
Czy nie uważacie,że my tegoroczni maturzyści bedziemy milei mniejsze szanse
na dostanie się na studia w starciu z tymi niezdecydowanymmi z 2006 i 2005
roku?? oni nie mieli tabelki, a zapewne każdy z nas kto przystąpił do
egzaminu rozszerzonego, na starych zasadach zdobył by niezaeżenie od tego
wyniku punkty z poziomu podstawowego.NIe czujecie się pokrzywdzenie?? a moze
słyszał ktoś o jakiś ulgach przy rekrutacji tylko dla tegorocznych
maturzystów?? pilsssss odpiszcie:>:>:>
Obserwuj wątek
    • Gość: otton Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:25
      Przsetań panikować. Jak się uczylaś przez 3 lata, to będzie OK.
      • Gość: konwalia88 Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:43
        thnx
        • lady_camelie Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 31.05.07, 21:52
          ja tam uwazam ze Konwalia ma racje.tylko przesadza z wykrzyknikami
    • Gość: ewka Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 31.05.07, 22:11
      Ludzie skończcie już z tym, że oni mają większe szanse. Tych z 2005 i 2006 jest
      niewielu i to z nienajlepszymi wynikami. Ci co mieli przyzwoite wyniki już od
      co najmniej roku studiują.
    • Gość: teee Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 31.05.07, 22:30
      no nie wiem. ja mam 94% z angielskiego podstawowego i 80% z polskiego podst. a
      rozszerzenia z tych przedmiotow napisalam rok temu na polski(53%) ang(61%). w
      tym roku poprawialam i skladam na dwa najbarzdiej oblegane kierunki na uj
      (humanistyczne). mam wielu znajomych, ktorzy wyrazili chec poprawiania matury,
      kiedy dowiedzieli sie o tabelce i wielu, ktorzy poszli na kierunki, na ktore sie
      dostali, a tegoroczna sytuacja jest dla nich okazja do dostania sie tam, gdzie
      zawsze chcieli isc. nie chce byc zlosliwa i to nie jest post, ktory ma was
      zestresowac czy cos tam. w gruncie rzeczy nie wiadomo czy ta mature poprawilam
      tak jakbym chciala. ale statystycznie rzecz ujmujac musialyby byc w tym roku
      wybitne wyniki z rozsz. polskiego, zebym zaczela sie stresowac, ze sie nie
      dostane. a wiem, ze nie beda, bo matura byla trudna dla osob, ktore nie znaja
      biegle literatury. sama inteligencja to bylo za malo.inna sprawa, ze rozszerzony
      angielski byl prosty. na razie nie ma co dyskutowac, zobaczymy statystki 28ego,
      pewnie znow zrobia jakis zalosny program z Legutko...i wtedy sie bedziemy
      martwic lub cieszyc.
      • Gość: Duna Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:09
        e tam !

phi- mi nie zagrażasz ja nie zkrakowa ;)
        • Gość: c_amala Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:41
          Ja miałam niezle wyniki 2 lata temu- wiadomo ze rozszerzony gorzej niz
          podstawa, ale wg tej tabelki teraz mialabym ok 30 punkto mniej.

Coś chyba nie bardzo ta tabelka
          • Gość: Astrid Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 00:16
            Podobno na niektórych uczelniach jest ograniczona liczba miejsc zarezerwowana
            dla maturzystów z poprzednich lat i oni rywalizują między sobą i nie zagrażają
            tegorocznym maturzystom.
            • Gość: konwalia88 Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:03
              Podobno?? czo to jest potwierdzone?? skad masz takie informacje??odp.
              • Gość: ?! Opanujcie sie bo bzdury mowicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:24
                oczywiscie ze nia ma nic takiego. na WSZYSTKICH uczelniach rekrutacja jest
                podzielona na NOWA MATURE 2007 2006 2005, inna kategoria to stara matura i inna
                nowa 2002. Gdyby bylo cos takiego, ze miejsca sa zarezerwowane tylko dla
                tegorocznych maturzystow to by bylo niezgodne z konstytucja i dlatego NIE MA
                CZEGOS TAKIEGO! ludzie opanujcie sie! jak ktos jest naprawde dobry to da rade
                nawet starym maturzystom. A dla głąbów ktorzy wymyslaja sobie problemy pt. " ci
                wczesniejsi maturzyscie maja latwiej i dlatego ja nie mam szans", sorry ale nie
                bedzie miejsc na studiach- bo w ten sposob tlumaczycie sobie tylko swoje
                porazki na maturze i brak wiedzy.
                • Gość: konwalia Re: Opanujcie sie bo bzdury mowicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:45
                  Słuchaj no.. Wypraszam sobie nazywanie mnie GłĄBEM bo po pierwsze mnie nie
                  znasz. Skoro nie miałeś ochoty komentować, to trzeba było złote myśli zostawić
                  dla siebie.I tyle...
                  • Gość: ?! Re: Opanujcie sie bo bzdury mowicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:53
                    mam ochote komentowac. co to w ogole za wymyslanie bzdur z tymi miejscami
                    rezerwowanymi dla tegorocznych maturzystow. Chcialem cie "maturzystko
                    tegoroczna" z bledu wyprowadzic
                    • Gość: konwalia88 Re: Opanujcie sie bo bzdury mowicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:54
                      Thanx ale wyzywać przy tym nie musisz
                      BLEEE
                      • Gość: ?! Re: Opanujcie sie bo bzdury mowicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:56
                        moja rada: popraw maturke w przyszlym roku
                        p.s. i tak matura w tym roku byla o niebo latwiejsza niz w latach poprzednich.
                        wiec sznase tegorocznych z poprzednimi rocznikami wyrownuja sie
              • Gość: haha Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:27
                Konwalia jak w siebie nie wierzysz to polecam uczelnie PRYWATNE... pewnie tam
                sa podzialy na miejsca dla maturzystow tegorocznych i innych ;]
                bo na zadnej szanujacej sie uczelni publicznej jak UW, UAM, UJ, UG, Uwr...
                takich podzialow nie ma i NIGDY nie bedzie ;]
                • Gość: nanana Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! IP: *.chello.pl 01.06.07, 10:59
                  proste ze takich podzialow nie ma i nie bedzie. a czy tegoroczna matura byla
                  latwiejsza? polemizowalabym. zalezy z czego. widzialam za duzo zrozpaczonych
                  glosow po polskim rozszerzonym.
                  • Gość: Lenka Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.06.07, 11:20
                    w zeszłym roku też widziałam masy zrozpaczonych maturzystów, i co z tego? miałam
                    ich policzyć żebyś na tej podstawie mogła mi teraz powiedzieć która matura była
                    trudniejsza??
                    • Gość: nanana Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! IP: *.chello.pl 01.06.07, 16:10
                      logicznie rzecz biorac, gdybys ich policzyla, nie musialabym ci nic mowic.
                      patrzac na reakcje spoleczenstwa tez mozna pewne rzeczy wywnioskowac. naprawde
                      malo kto (chocby na tym forum) twierdzil, ze matura z rozsz. pol. byla latwa.
                      moim zdaniem zasadnicza roznica tkwi w tym, ze rok temu dostalismy utwory
                      autorow nietykanych pod tym katem na lekcjach. owszem, pojawil sie bialoszewski,
                      ale jako poeta lingwistyczny, zadnych fragmentow jego marnej prozy, ktorych nie
                      tykalam z powodu tego, ze marna nawet prywatnie. swirszczynska. co to za poetka?
                      mam w domu jakies tomidlo jej wierszy, tylko co z tego? poziom zaden. proza o
                      wiewiorce iwaszkiewicza owszem na poziomie, ale o iwaszkiewiczu ledwie sie
                      wspomina, a juz na pewno zadna jego proza nie jest na lekcjach analizowana. to
                      nie znaczy, ze nie moze byc, bo owszem, mozna trafic na poloniste pasjonata jego
                      tworczosci i wtedy ma sie to szczescie. ale mowimy o tym jak jest ogolnie. ci,
                      ktorzy rok temu pisali iwaszkiewicza wypadli bardzo slabo. ci ktorzy
                      swirszczynska - lepiej. w tym roku drugi temat byl nie do napisania i w ogole z
                      dupy. zwlaszcza konotaje z panem tadeuszem, czysta kpina. natomiast temat
                      pierwszy wymagal bieglej znajomosci "sklepow cynamonowych" schulza. kreacjonizmu
                      i masy innych rzeczy, o ktorych nie warto teraz pisac, bo nie o tym mowa. w
                      kazdym razie rok temu wystarczyla inteligencja i umiejetnosc pisania, zeby z
                      poziomu rozszerzonego miec powyzej 50%. w tym roku, zeby napisac dobra
                      interpretacje, potrzebna byla inteligencja, umiejetnosc pisania i WIEDZA. o
                      warsztacie literackim koniecznym w obu przypadkach nie wspominam, bo to
                      oczywiste, ale dla tych, ktorym zalezy na wiekszej puli punktow niz 70%. masz
                      cos do dodania?
                      • Gość: Lenka Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.06.07, 22:05
                        akurat mnie porównanie z Panem Tadeuszem bardzo by odpowiadało...
                        nigdy nie da się obiektywnie powiedzieć co było łatwe, a co trudne. Ja osobiście
                        wolałabym pisać tegoroczną maturkę, bo i tematy z polaka, i z historii, i z WOSu
                        były mi bliższe.
                        • Gość: nanana Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.chello.pl 01.06.07, 22:28
                          wiesz pan tadeusz spoko, ale zalezy do czego masz go porownac. do tego "poematu"
                          rozyckiego to naprawde poroniony pomysl. ja poprawialam w tym roku i pisalam sam
                          polski, na reszte nie chcialo mi sie isc, bo niepotrzebuje.
                      • toi-toi Do nanana 02.06.07, 11:59
                        Moim zdaniem to własnie temat 1. na rozszerzonym polskim był nie-do-napisania ;)
                        Własnie ze wzgledu na "Sklepy cynamonowe" Szulca. W szkole po prostu nie
                        zdążylismy tego przerobić (chociaz nie próżnowaliśmy az do końca roku szkolnego
                        ;)). Wieksza część mojej klasy wybrała temat 1. nie wiedzac o Szulcu tyle, ile
                        sie wiedziec powinno. Powodzenia.
                        Tymczasem temat 2. byl prostszy - Pan Tadeusz jest w kanonie na podstawie(!) a
                        ja np. miałam go juz w gimnazjum. Wystarczylo pamietac "inwokacje" i cos-tam z
                        1. księgi aby napisac. A konotacje utworu Różyca z Panem Tadeuszem nasuwaja sie
                        same ;)
                        Widzisz, jak to się mówi, de gustibus non est disputandum... ;)
                        To, co jest łatwiejsze dla Ciebie, to dla mnie istny kosmos i -chyba- na odwrót.
                        Ale zgodze sie z Toba, ze tegoroczne rozszerzenie było MA-KA-BRY-CZNE !!!
                        Pozdrawiam :)
                        • goska_samoska Re: Do nanana 02.06.07, 12:06
                          > Własnie ze wzgledu na "Sklepy cynamonowe" Szulca. W szkole po prostu nie
                          > zdążylismy tego przerobić (chociaz nie próżnowaliśmy az do końca roku
                          szkolnego
                          > ;)). Wieksza część mojej klasy wybrała temat 1. nie wiedzac o Szulcu tyle, ile
                          > sie wiedziec powinno. Powodzenia.

Ale co do opisu prowincji na postać Szulca (?)(?).
                          Przecież praca polegała na tym żeby PORÓWNAĆ dwa obrazy prowincji, a nie
                          rozpisywać się, że szulca żył wtedy,i wtedy a jego twórczość to , to i to...
                          (za to można co najwyżej zdobyć jakieś z 4 pkt---> na 40!!!)
                          • Gość: mammamia Re: Do goski_samoski:P IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.06.07, 13:01
                            oo nareszcie jakis optymistyczny post;p tez pisalam o Schulzu nie majac pojecia
                            o jego tworczosci;p ale coz, ambicja..;( i tez wyszlam z zalozenia, ze jak
                            porownac to porownac. wiec tylko nadzieje, ze nie zrobie przypalu i zdam. bo
                            przeciez to gorszy przypal nie zdac rozszerzenia niz podstawy, neee?
                            • goska_samoska Re: Do mammamia 02.06.07, 15:37
                              Też mam taką nadzieję.

-----------
                              oby nie okazało się to tylko nadzieją.

PoWoDzEniA.
    • Gość: ja :) Re: !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:31
      Matura była łatwiejsza ? :> z ktorej strony:D a poza tym dziewczyna ma racje,ze
      troche te szanse nierowne, a tych maturzystow,ktorzy poprawiaja w tym roku
      nazbierało się dość sporo i z tymi co rozmawialam kazdy nie nabijal,ze niezle
      nam z ta tabelka zrobili:) no ale coz, nie ma co narzekac, bo juz sie nic nie
      poradzi. To,ze tabelka jest niesprawiedliwa wiadomo było od jakiegos pol roku.
      Nauczyciele w szkole skutecznie odradzali branie poziomu rozszezronego,jezeli
      nie jest potrzebny. No,ale niestety jak ktos musial zdawac rozszezrzenie to nie
      bylo wyjscia. Mozna na to popatrzec z drugiej strony, na wiekszosci uczelni
      poziom rozszezrzony liczony jest podwojnie, wiec tegoroczni maturzysci zdajacy
      podstawe (ktorych jest znaczna wiekszosc) nie maja szans z rozszezrzonymi. Wiec
      moze to jakis plus. Glowa do gory:)
      • Gość: sezamek Re: !!! IP: *.marsoft.net 01.06.07, 11:51
        halo ludzie obudzcie sie, ten kto poprawial w tym roku mature rowniez bedzie
        mial przeliczane punkty wg tabeli Giertycha wiec szanse sa jednakowe
        • Gość: konwalia88 Re: !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 12:05
          człowieku wejdź na strone CKE i tam poczytaj sobie
      • Gość: lila Re: !!! IP: *.marsoft.net 01.06.07, 11:52
        kto ci dziecko takich glupot nagadal?
        • Gość: dobre Re: !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 12:01
          naprawde dobre. Ja poprawialam i dostaje tylko aneks do mojej starej maturki.
          Ale glupota ktos zarzucil. tylko tegorocznych obowiazuja tabelki.hahaha, LOL
          • Gość: eeeeeeee Re: !!! IP: *.toya.net.pl 01.06.07, 13:55
            no dobrze ale ci ludzie ktorzy poprawiali mature w tym toku powinni byc chyba
            troszke inaczej traktowani przez uczelnie bo oni w wiekszosci beda miec lepsze
            wyniki niz tegoroczni ze wzgledu na ta tabele
            • Gość: (!) Re: !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:58
              Ej!
              no-przestańcie już z tymi durnotami!
              będą mieć lepie/nie bedą }wszystko się okaze-możemy tylko czekać!

A takie gadanie jest po prostu bez sensu!
              • Gość: ... Re: !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:02
                No wiec zeszłoroczni maturzysci na tym skorzystaja. A uczelnie nie beda
                przeciez robic dla nich osobnej rekrutacji. Powariowaliscie czy co? To nie
                wina szkol,ze giertych sobie jakas tam tabelke wymyslil. Oni maja swoja
                rekrutacji i tego sie beda trzymac i nie beda zwracac uwagi kto kiedy mature
                zdawal tylko jakie ma wyniki, chyba normalne. Niestety tak to jest jak sie co
                chwile cos zmienia w egzaminie maturalnym :/
                • Gość: eeeeeeee Re: !!! IP: *.toya.net.pl 01.06.07, 14:05
                  no czyli tegoroczni maturzysci sa pokrzywdzeni...oby jak najmniej ubiegalo sie
                  o przyjecie zeszlorocznych maturzystów
                  • Gość: mammamia Re: !:) IP: *.gprspla.plusgsm.pl 01.06.07, 16:45
                    no wlasnie, w mojej szkole 23 osoby z lat ubieglych poprawialy mature. to nie
                    tak duzo, tegorocznych absolwentow bylo 208.
                    take it easy:)
          • Gość: jakaja Re: !!! IP: *.marsoft.net 02.06.07, 15:49
            no dostaniesz aneks ale jak pisalas rozszerzenie to przeciez tez bedziesz miala
            przeliczone punkty na podstawe? bo skad Ci wezma? z tamtego roku? lol
    • czesi0 ---!----!----!----! (no i wystarczy) słychać 02.06.07, 15:36
      czy wy musicie tak szaleć z tymi [!]
      ogłuchne przez was, a nie lubie jak ktoś na mnie krzyczy
    • Gość: ja Profesjonalna analiza tabelki IP: *.icpnet.pl 02.06.07, 15:39
      z danych wynika, że zeszłoroczni będą mieli łatwiej.
      i zamiast mówić o głąbach, poczytajcie, co specjaliści z PP napisali
      www.fcm.put.poznan.pl/platon/dokumenty/matura2007
      • czesi0 Re: Profesjonalna analiza tabelki 02.06.07, 15:44
        no więc ja proponuje żeby każdemu tegorocznemu maturzyście, który pisał poziom
        rozszerzony dopisano po 15 pkt!

-----------
        kto jest za?
      • goska_samoska Re: Profesjonalna analiza tabelki 02.06.07, 15:45
        no to faktycznie- nie za ciekawie to wygląda.

----------
        Ale może tych "starych" nie będzie tak znowu wielu.
        • czesi0 Re: Profesjonalna analiza tabelki 02.06.07, 15:47
          leon zdał,- ambroży nie!

-----
          O NIE!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka