Dodaj do ulubionych

Filologia szwedzka

02.06.07, 16:30
Wybiera sie ktos w tym roku?gdzie składacie?a moze ktos studiuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dhirkae Re: Filologia szwedzka IP: *.kolonianet.pl 02.06.07, 16:56
      Ja studiuję na linii szwedzkiej na skanynawistyce UG. Jeśli dobrze pójdzie to
      za 2 tygodnie będę na 3 roku.Co konkretnie chciałabyć wiedzieć?
    • homozygota Re: Filologia szwedzka 03.06.07, 13:26
      ja się wybieram! ;) składam na UJ i UAM :)
      • Gość: fala88 Re: Filologia szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 23:07
        Przypuszczam że to filologia jak każda inna=dużo kucia,więc nie pytam o to czy
        ciężko bo na pewno łatwo nie jest.Ale chciałabym wiedzieć czy opłaca się 'bawić'
        w studiowanie tego języka?Jakie perspektywy pracy?A podczas studiów są
        możliwości wyjazdów do szwecji itp?
        • Gość: gamoń Re: Filologia szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 23:09
          Wie ktoś jakie progi w roku ubiegłym na szwedzką byly?
        • Gość: Dhirkae Re: Filologia szwedzka IP: *.kolonianet.pl 03.06.07, 23:23
          Wiesz, na to pytanie wszyscy chcielibyśmy poznać odpowiedź:) Mnie się wydaje że
          warto, jest dużo szwedzkich firm z którymi Polska współpracuje. Jest chociażby
          Stena Line w Gdyni, która już studenciaków zatrudnia do oprowadzania wycieczek
          po Karlskronie:) Na naszej katedrze bardzo często pojawiają się ogłoszenia dot.
          pracy, głównie chodzi o kontakt ze szwedzkimi kontrahentami, obsługę klienta i
          tak dalej. Język szwedzki jest piękny, filologia bardzo ciekawa. Nauki jest
          dużo, ale tego się jak widzę spodziewasz.Mało osób zna szwedzki, to też jest
          duży atut. Na linii szwedzkiej na moim roku jest tylko 14 osób.Udzielam korków
          ze szwedzkiego, kilka osób z mojej grupy też, więc jest zapotrzebowanie na ten
          język. W wielu szkołach językowych wprowadzają szwedzki. Poza tym powstało
          wydawnictwo Słowo/Obraz/Terytoria które w tej chwili wprowadza literaturę
          skandynawską na polski rynek. Oprócz tego weszło w tym roku do Polski
          wydawnictwo, które wydaje w Szwecji twórczość Astrid Lindgren (Raben och
          Sjögren/Zakamarki).Bardzo wiele książek do tej pory się w Polsce nie ukazało. I
          tak dalej, i tak dalej... Są możliwości wyjazdów, można się ubiegać o stypendia
          Instytutu Szwedzkiego (www.si.se), np. wakacyjne (2 tygodnie), semestralne czy
          roczne. Można pojechać na stypendium Socrates/Erasmus, ale jest trochę mniej
          miejsc.Największe możliwości wyjazdu mają studenci z linii duńskiej, w
          przyszłym roku wyjeżdża cały rok, czyli bodajże 9 osób. Najtrudniej wyjechać na
          stypendium do Norwegii niestety.Rozpisałam się chyba aż za bardzo:) Ogólnie dla
          mnie temat Szwecja to temat rzeka:D Jeśli coś jeszcze chcesz wiedzieć to
          pytaj.Pozdrawiam:)
          • Gość: fala88 Re: Filologia szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 08:31
            Dhirkae dziekuje Ci bardzo za tak rozbudowaną wiadomość;)Utwierdzilas mnie w
            przekonaniu ze jednak moze faktycznie 5 lat studiowania tego języka bedzie nie
            tylko wielka przyjemnoscia dla mnie ale takze bede miala nadzieje i swiadomosc
            ze dostane po ukonczeniu tych studiow jakas ciekawa prace;)
            Ogladalam plan zajęć na UJ na tym kierunku i chcialam zapytać Ciebie jeszcze jak
            wyglada sprawa z niemieckim?Dużo godzin tego języka?
            • Gość: Dhirkae Re: Filologia szwedzka IP: *.kolonianet.pl 04.06.07, 15:04
              Hej! Cieszę się że mogłam pomóc:)Wydaje mi się, że po filologii szwedzkiej są
              lepsze perspektywy niż po np. angielskiej, bo anglistykę można w tej chwili
              studiować praktycznie wszędzie. Znajoma anglistka mówiła mi, że gdyby miała
              jeszcze raz wybierać to poszłaby na skandynawistykę;) Na temat niemieckiego
              niestety nic Ci nie powiem, bo studiuję na UG, a u nas jest obowiązkowy
              angielski. Na pierwszym roku mieliśmy 12 godzin szwedzkiego i 4 godziny
              fonetyki języka szwedzkiego w tygodniu. Oprócz tego 4 godziny (czyli 4x45 min)
              angielskiego. Na drugim roku UG zaczęło na nas trochę oszczędzać, i było 12
              godzin szwedzkiego i 2 godziny angielskiego. Poziom angielskiego teoretycznie
              CPE. Po pierwszym roku będziesz umiała się swobodnie porozumiewać, od drugiego
              roku praktycznie można sobie swobodnie czytać książkę po szwedzku (z czego
              człowiek zawsze jest cholernie dumny:D :) . Jeśli chcesz pogadać to możesz do
              mnie napisać:
              GG: 1312589
              Pozdrówka!
              • Gość: toi-toi Re: Filologia szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 01:12
                Jest jeszcze filologia szwedzka w Warszawie, na UW nie ma, ale jest na SWPS.
                Tyle ze prywatnie... :/
                tez kiedys myslalam o tym kierunku, ale sie rozmyslilam ;)
                • Gość: homozygota Re: Filologia szwedzka IP: *.lanserwis.net 29.06.07, 13:02
                  heeej skandynawowie, jak wyniki? :)
                  • Gość: rebeka Re: Filologia szwedzka IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.07, 20:18
                    ja juz zlozylam na szwedzka wczesniej i teraz max zaluje.
                    moje wyniki sa ...:(
                    niemiecki R 76
                    polski R 82
                    ustne polski 100%
                    niem 90%
                    • borowka.dg Re: Filologia szwedzka 30.06.07, 01:11
                      ja mam:
                      pol R 76
                      ustny 100 (ale i tak nei licza)
                      niemiecki:
                      pisemny - 83
                      ustny R - 100

Będzie szansa? jak myslicie?
                      • adzia1 Re: Filologia szwedzka 30.06.07, 10:13
                        Ja też na szwedzką. Nawet podbiłam temat, ale na forum studia, a widzę, że to tu
                        się skumulowaliście ;P.
                        Polski 70 %
                        Niemiecki pisemny 89 %
                        Niemiecki ustny 90 %
                        i kiepsko widzę tę moją szwedzką
                        • marta_uryniak Re: Filologia szwedzka 03.07.07, 11:31
                          ja skladalam w tamtym roku z wynikami: pol r. 75%, niem r. pisemny 75% niem
                          usntny r. 85% - nie dostalam sie, w tym roku poprawilam mature i zlozylam
                          jeszcze raz - licze ze sie dostane : moje wyniki to polski r. 75( jak bylo) ,
                          niem r pisemny 92%, niem usnty roz. 100%
                          pozdrawiam wszysckich !!
                          • borowka.dg Re: Filologia szwedzka 03.07.07, 18:22
                            a nie wiesz może ile miała ostatnia osoba, którą przyjęli? i czy mówisz o szwedzkim na uj? zastanawiam się czy mi starczą te moje "wspaniałe" wyniki :/
                            pzdr.
                        • Gość: sound Re: Filologia szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:33
                          ja skladalam w tamtym roku z wynikami: pol r. 75%, niem r. pisemny 75% niem
                          usntny r. 85% - nie dostalam sie, w tym roku poprawilam mature i zlozylam
                          jeszcze raz - licze ze sie dostane : moje wyniki to polski r. 75( jak bylo) ,
                          niem r pisemny 92%, niem usnty roz. 100%
                          pozdrawiam wszysckich !!
    • Gość: Matylda Re: Filologia szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 10:37
      No mi sie tez marzy szwedzka albo norweska. Najlepiej na UAM albo UJ (chociaz tam honoruja tylko niemiecki, a ten mi slobo poszedl;/), eventualnie skandynawistyka na UG, ale to juz mi sie tak nie widzi.
      Moje wyniki to:
      74% polski [R] :(
      74% niemiecki [R]
      98% angielski [R]
      i wszystkie ustne na 100%

Zobaczymy co z tego wyjdzie.
      Gratuluje pozostalym zdania matury!
    • Gość: homozygota Re: Filologia szwedzka IP: *.lanserwis.net 30.06.07, 14:35
      a znacie może zeszłoroczne progi na UAM?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka