Dodaj do ulubionych

pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejszy?

06.06.07, 10:23
ktory z nich latwiejszy do nauki,chcialabym sie uczyc drugiego jezyka,
niemieckiego sie uczylam 2 lata-i mi sie nie podoba.Zastanawiam sie nad
francuskim lub hiszpanksim ,ktory jest łatwiejszy do nauki??

Proszę o odp tych co sie uczą,ile czasu wam zajeło,zeby w maire swobodnie
mowic,ktory ma trudniejsza gramatyke,wiecej czasow i te inne kruczki;)
Obserwuj wątek
    • pies_je_kota Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz 06.06.07, 10:32
      hiszpański jest bajką gdy wcześniej uczyłaś się fransuckiego
      • Gość: kuba Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 20:11
        español,español jest ladniejszy i przydatniejszy,jjejeje.aprende castellano
    • Gość: duśka Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 10:33
      oba mają cholernie trudną gramatyke

bleeeeee
    • Gość: rubia88 Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 11:19
      jak dla mnie oba łatwe oba podobne
      cięzki wybór:P
      ale bardziej opłaca się chyba francuski
      • Gość: czikita Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.marsoft.net 06.06.07, 11:35
        francuski jest piękny naprawde warto. wiele osob sie skarzy ze ma trudna
        gramatyke ale jak dla mnie to po prostu trzeba sie systematycznie wszystkiego
        uczyc i bedzie naprawde dobrze :)
        inna sprawa ze mi sie nie chcialo uczyc slowek ;))
        ale i tak moja najwieszka miloscia jest angielski :D
        • Gość: lolka Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 11:39
          Nie wiem,który łatwiejszy, ale ja osobiscie wybrałabym hiszpanski :) Sama
          bardzo chciałabym sie uczyc tego jezyka:) Ale to kwestia gustu, uczylam sie
          kiedys franca i nie chce nigdy wiecej:D wogole mi nie przypadl do gustu:)
          • Gość: bgbeata123 Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 13:09
            Thx za odp:) wiem,ze fr ma ladna wymowe uczylam sie 2 lata w LO, jednak teraz
            chce jakis jezyk 2 zaczac na powaznie,a nie tu liznelam 3 lata niemca(prawie
            nic nei pamietam) 2 lata franca(nie powiem rowniez,ze wiem duzo bo nie chcialo
            mi sie uczyc rodzaju meskiego,zenskiego itd w slowkach)
            I chcialm juz w wakacje zapisac sie na kurs ale jezyka ,ktory szybciej przysowje
            RADZCIE !! :D:D FR or HISZP (opcja łatwiejszy do nauki ;)))
            • Gość: Magda wloski ;))) IP: *.kolornet.pl 06.06.07, 13:21
              uczylam sie 6 lat francuskiego i mam go dosc! :-))) wybralabym hiszpanski, a
              jesli jeszcze inny to WLOSKI:-)))
              pozdrawiam!!
            • Gość: rubia88 Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 14:04
              jeśli łatwiejszy do nauki to zdecydowanie hiszp:D
              • Gość: Dorni Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.telkonet.pl 06.06.07, 14:20
                Hola todos :))
                Oczywiscie, ze hiszpanski jest łatwiejszy. Uczyłam sie francuskiego od 4 klasy
                podstawowki, w LO chodziłam do klasy, w ktorej mialam 6 godzin francuskiego w
                tygodniu.Hiszpanskiego uczylam sie przez 3 lata LO i w sumie dałabym rade
                dogadac sie z Hiszpanem, wiec nie jest zle z moja znajomoscia tego jezyka.
                Czytasz praktycznie tak samo jak po polsku. Nauka hiszpanskiego przy znajomosci
                francuskiego wcale nie jest bajka, przynajmniej dla mnie :) Po prostu jest wiele
                podobnych słów i czesto sie myle. Jezeli tylko trafi Ci sie dobry nauczyciel w
                niedlugim czasie bedziesz plynnie mowic po hiszpansku :))
    • Gość: kapka Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 14:21
      Hiszpański jest zdecydowanie łatwiejszy i bardziej popularny niż francuski -
      jest na trzcim miejscu jeżeli chodzi ilość ludzi używających tego języka jako
      ojczystego.
      • Gość: do kapka :) Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.marsoft.net 06.06.07, 14:31
        hehe ja slyszalam ze na odwrot :P
        • Gość: :) Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: 80.51.30.* 06.06.07, 14:57
          no oczywiscie,ze hiszpanskiego uzywa wiecej osob. I jest zdecydowanie lepszy
          niz francuski , polecam:)
          • Gość: jaga Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:46
            hiszpanski
            • Gość: mrts Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.rad.vectranet.pl 08.06.07, 17:25
              Francuski jest zły! :P Kto to widział, żeby w słowie, które ma 15 literek,
              czytać 6 i jeszcze co drugą to "ą"? :P:P:P
    • malutki_kwiatusek hiszpański łatwiejszy 08.06.07, 19:24
      ale zalezy dla kogo. Francuskiego się uczyłam 3 lata a hiszpanskiego 1rok, i z
      tego drugiego wiecej umiem ;) Duuuużo wiecej!
      • Gość: taki_ja Re: hiszpański łatwiejszy IP: *.pro-internet.pl 09.06.07, 00:06
        francuski to jezyk wyższych sfer :P intelligencji :P

uczylem sie 3 lata w LO gadam biegle rok temu pracowałem we francji przez 4 m-
        ce, na poczatku szok a potem luzik :) Najlepiej po kursie wyjechac do kraju w
        ktorym bedziesz mogł/ mogła uzywac tego jezyka codziennie :)
        • Gość: lena Re: hiszpański łatwiejszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 07:14
          Taaaaaaaaa, gdyby nie emigranci to prawdopodobnie by zanikł, albo stał się
          lokalną gwarą.
          • Gość: malaga buhaha lena IP: *.marsoft.net 09.06.07, 12:48
            zabilas mnie tym swoim stwierdzeniem...<lol2>
          • Gość: taki Re: hiszpański łatwiejszy IP: *.pro-internet.pl 09.06.07, 14:15
            • Gość: taki_ja Re: hiszpański łatwiejszy IP: *.pro-internet.pl 09.06.07, 14:17
              skoro francuski to dla Ciebie lokalna gwara to polski czym jest?

francja ma tam ok 70 mln mieszkancow, dolicz kraje postkolonialne, gdzie
              francuski jest jezykiem urzedowym, luksemburg i belgie, wyspy rozsiane na
              oceaach swiata...
    • Gość: czikita Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.marsoft.net 09.06.07, 14:43
      francuski lokalną gwarą....oj lena lena masz chyba niewileką wiedze o świecie...
      • Gość: xczx Re: pytanie ; francuski czy hiszpanski łatwiejsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 14:05
        uczyłam się francuskiego przez gimnazjum i LO
        język śmiszny, aczkolwiek jeśli ktoś nie ma drygu do języków będzie musiał
        włożyć w niego naaaaprawde dużo pracy
        gramatyka jest taka sobie, ani łatwa, ani mega trudna, trzeba się skupić i się
        zrozumie :D
        jestem miesiąc po szkole i praktycznie nie pamiętam z tego już nic, języka
        hiszpańskiego nie uczyłam się nigdy a pamiętam więcej niż z francuskiego dzięki
        telenowelom, które oglądałam w podstawówce
        a poza tym język francuski nie jest zbyt przydatny, mało ludzi mówi tym
        językiem, jest ładny ale tak naprawdę nie przydaję się do niczego
        ja stawiałabym na hiszpański :) zdecydowanie, sama żałuje że się tego języka nie
        uczyłam
    • Gość: bgbeata123 Re:A gdzie kurs czy Porto alegre jest dobre? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.07, 18:09
      Jaka szkole jezykowa polecacie (Katowice) ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka