Dodaj do ulubionych

Psychologia ogólna UJ - wyniki

16.07.07, 22:03
Właśnie dostałam info na ERK że jestem na rezerwowej, no i oczywiście nie mam pojęcia na którym miejscu, więc jeśli ktoś będzie jutro sprawdzał listy, niech zrobi zdjęcia i się odezwie, bardzo proszę i z góry dzięki.
A szczęśliwcy którzy się dostali niech dadzą znać ile mieli punktów :)
Obserwuj wątek
    • Gość: m_m Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:24
      Też jestem na rezerwowej i tez nie mam pojecia co to dla mnie oznacza. Szkoda,
      mogliby napisac na ktorym miejscu sie jest. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci : )
      • Gość: a Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:33
        dostalam sie. miałam 279 punktow.
        • Gość: elu Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.07.07, 22:52
          Też pojawił mi się komunikat o liście rezerwowej....
          Tylko chciałabym wiedzieć cos więcej:|
          • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 16.07.07, 22:53
            ile mieliście pktów?
            • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 16.07.07, 23:00
              Heh, 252. Nie za bardzo się łudzę że mam szanse się dostać, ale chciałabym wiedzieć która jestem na tej liście.
      • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 17.07.07, 13:17
        przyjęli az tyle osób ze starą maturą??:| na to wychodzi,że aż 13...:/, gdyby
        nie oni to próg wyniósłby pewnie 252, w tych okolicach wyczerpuje się limit 85
        miejsc :|
        • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 13:34
          23, nie 13. Też się właśnie mocno zdziwiłam.
    • Gość: mi Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 80.51.147.* 16.07.07, 23:54
      ja mam 230 i niestety nie wyszlo.
      jak widze, ze to ktos ma 250 i sie nie dostal to juz zegnam sie z nadzieja.
      • Gość: ... Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 23:59
        ja też jestem na rezerwie i rezygnuję... dostałam się na psychologię na UŚ :)
        pozdrawiam i powodzenia :)
        • Gość: mi Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 80.51.147.* 17.07.07, 00:10
          a ile masz pkt jesli mozna spytac?
      • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 00:00
        Nadzieja umiera ostatnia i szanse są zawsze :) Masz jakiś kierunek w odwodzie?
        Ja jeszcze raz błagam, jeśli ktoś jutro będzie oglądał te listy to niech zrobi zdjęcie!
        • Gość: mi Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 80.51.147.* 17.07.07, 00:08
          Mam, nawet skonczylam juz pierwszy rok :] (tez na UJ)
          ech... szkoda, ze nie wyszlo.
          • Gość: sunny Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 83.19.254.* 17.07.07, 08:09
            lista rezerwowa - 256 pkt, tak myslalam ze moze zabraknąć tylko ciekawa jestem ile?? Kto wie ile wynosil prog??
    • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 13:03
      LISTY moi drodzy, listy!!!
      www.psychologia.uj.edu.pl/wyniki/
      • Gość: sunny Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 83.19.254.* 17.07.07, 14:33
        przyjęli az 36 osob ze starą maturą, mam 256 zabraklo 3 pkt, limit przyjec dla nowej matury wynosi tylko 62 miejsca ;(
        • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 17.07.07, 14:39
          nie no masakra. przez staromaturzystów próg poszedł w górę, przeciez gdyby
          przyjębli nawet tylko 80 osób z nową maturą to spadłby w porównaniu do tego z
          tamtego roku :|, kurcze, mam nadzieję, że sie dostaniecie, bo to jest naprawdę
          nie fair.
        • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 14:41
          Wiem właśnie, ponad 1/3 przyjetych to osoby ze starą maturą. Ale chyba musieli tak zrobić, no bo bardzo dużo osób ze starą ma 5,6 pkt więc nie mogli części przyjąc a reszty nie. Ale jeśli teraz np ktoś z przyjętych ze starą maturą zrezygnuje to na jego miejsce wskakuje ktoś z tej samej listy czy może z tej z nową maturą? Czy też może wcale nie wskakuje? Bo limit i tak już jest przekroczony...
          • Gość: nowa maturzystka Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 80.48.35.* 17.07.07, 14:44
            chamstwo! ci ze stara maturą mieli 5 lat,zeby sie zglosic na studia. teraz im
            sie nauki zachciewa i pozajmuja nam miejsca :(
            • Gość: sunny Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 83.19.254.* 17.07.07, 14:47
              ja jestem strasznie rozzalona, moze nie powinnam tak mowic ale staromaturzysci zabrali mi miejsce, mieszcze sie spokojnie w limicie 85, ale coz z tego jesli az 36 miesc jest dla staromaturzystow ;((( powinno to byc bardziej rozgraniczone
              • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 17.07.07, 14:58
                kwestia staromaturzystów powinna byc rozwiązania tak jak na UW - zdają po
                prostu egzaminy na wymaganym poziomie z przedmiotów, które są wymagane od
                nowomaturzystów, a nie jakaś wolna amerykanka.
                • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:09
                  Całkowicie się zgadzam, ich matura to był pryszcz w porównaniu do naszej, ściągi
                  latały wtedy po klasie jak motyle a i niejednokrotnie ludzie mieli tematy na
                  maturę wcześniej. Można było mieć maskotki, wychodzić do toalety itd. i takim
                  sposobem wszyscy mieli 5 i 6.

PS: Też należę do grona, które jeśli całe 85 miejsc było by dla nowych
                  maturzystów to bym się dostał.
              • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:08
                Sunny, nie bój nic, masz tylko 8 osób przed sobą, a ja mam nadzieję że jak ktoś ze staromaturzystów zrezygnueje to na jego miejsce jednak wskoczy ktoś z nową, no bo rany boskie!
                Zawsze możesz się pocieszyć tym że np ja mam 20 osób do przeskoczenia ;D
                • elunia.1988 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:14
                  Hey; a ja mam pytanie czy Ci z Was,którzy nie załapali się na dzienne studia,
                  zamierzają składać podania na psychologię wieczorową?
                  Ja chyba tak
                  pozdrawiam
                  • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:15
                    Ja nie, wole poprawiać maturę i spróbować za rok, a rok sobie postudiuje na
                    kulturoznawstwie :) tak dla przyjemności.
                    • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:46
                      Ja też nie, teraz czekam jeszcze na wyniki z fil hiszpańskiej jak mi się tam nie uda to też próbuję za rok, może progi spadną ;D
                      pain88killer, ty idziesz na SM czy na PSC?
                      • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:50
                        Nie wiem sam, SM mają dla mnie nudny program, a PSC arcyciekawy... ale jak tu
                        wybrać ? ( bo biorąc pod uwagę perspektywy zawodowe to pozostaje tylko SM ).
                        Dostałem się też na prawo ale tam zdecydowanie bym nie wytrzymał ... :P
                        • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 16:02
                          No, niektóre przedmioty na PSC wymiatają ;D Dla przyjemności jak najbardziej można iść, bo faktycznie jeśli chodzi o pracę to lekko nie będzie. Ja tam chciałam iść ze względu na japoński, ale w końcu mnie te konfucjańskie kręgi kulturowe i inne Mongolie odstraszyły. Zbyt egzotyczne jak dla mnie ;)
                          • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 19:32
                            Ależ tam większość przedmiotów jest dobieranych według uznania ! :) ( i to mi
                            się w tym kierunku najbardziej podoba ) jest w sumie na pierwszym roku 7
                            obowiązkowych przedmiotów i resztę dobierasz sobie według zainteresowań.
                • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 17.07.07, 15:14
                  ja trzymam za Was kciuki, zrobię rewolucję na tym UJocie, o ile się dostanę ;)
                  • dalville Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 17.07.07, 15:17
                    Oj. Przede mną ponad 40 oczekujących, czyli nic z tego;]
                    • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 17.07.07, 15:18
                      na razie nie rezygnuj, nic nie wiadomo :)
                      • Gość: sunny Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 83.19.254.* 17.07.07, 16:50
                        Ja nie zrezygnuje, przed moją grupą z 256 pkt na rezerwie jest 8 osob, dlatego moze moze sa jakies tam szanse, w tamtym roku prog spadl o 6 pkt, takze to mnie pociesza, tyle ze nie wiem ile miejsc zabrali wtedy staromaturzyści... PS Nie wie ktos kiedy beda w koncu wyniki na romanistyce UJ >??
                        • Gość: k. Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl 17.07.07, 16:58
                          myslę, że juz za tydzień (do 24 trzeba dostarczyć dokumenty) będziesz studentką
                          psychologii :)
                          • Gość: sunny Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 83.19.254.* 17.07.07, 17:11
                            wersja optymistyczna, ale dziekuje za podniesienie mnie na duchu:) a Ty jestes w gronie szczęśliwców;)?
                            • Gość: psychol Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 15:46
                              Z tego co widze to zeby sie dostac na psycho na uj w tym roku trzeba bylo miec
                              po okolo 85% z kazdego przedmiotu z rozszerzonej matury :P niezle
                              • Gość: ... Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 16:46
                                85 nie wystarczyło :( naprawdę wysoki próg...
                                • Gość: natalie Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.bulldogdsl.com 20.07.07, 11:46
                                  Teraz bije sie w czerep bo policzylam sobie ile bym miala na UW gdybym
                                  zlozyla...bym sie kurde dostala! A tu kurde co? rezerwa... ach ten Jagiellon ;)

A swoja droga 3 lata temu tez pisali jeszcze stara mature wiec sie tak nie
                                  rozpedzajcie z tymi 5ma;p
                                  • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 20.07.07, 13:36
                                    A jakie były kryteria na UW? Bo mi się nie chce na stronach szukać ;)
                                    • alatriste1 Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 20.07.07, 13:45
                                      A, już znalazłam. Jak dla mnie i tak nic z tego by nie wyszło, bo zdawałam WOS ;)
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: Pięknoręki przyjęcie z rezerwowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 14:31
                                        ciekawi mnie tylko taka sprawa: skoro w zeszłym roku próg spadł o 6 pkt, musieli
                                        wtedy przyjąć wszystkich, którym brakowało </= 6 pkt. w ty roku te 6 pkt to jest
                                        20 osób! czyżby w tym roku z 62 osób zrezygnowało aż 20? wydaje się wam to
                                        prawdopodobne?
                                        • alatriste1 Re: przyjęcie z rezerwowej 20.07.07, 14:41
                                          Mam szczerą nadzieję że tak będzie, bo wtedy to ja się dostanę ;D
                                          A tak serio to nie sądzę żeby aż tyle ludzi zrezygnowało, szkoda że nikt nie wie ile osób zrezygnowało w tamtym roku. No i jest jeszcze kwestia tej drugiej listy, staromaturzystów. No bo dalej nie wiem czy jeśli ktoś z nich zrezygnuje, to na jego miejsce wskakuje ktoś z tej samej listy czy z tej drugiej, z nową maturą.
                                          • Gość: nieprzyjeta Re: przyjęcie z rezerwowej IP: 83.19.254.* 20.07.07, 16:27
                                            No wlasnie sama sie zastanawiam czy to jest mozliwe bo pewnie dla wiekszosci psychologia na UJ byla nr 1 (ja nie jestem wyjatkiem tyle ze tez mi troche zabraklo). Cześć osob moze zdecyduje sie jednak na UW (znam juz jedna ktora rezygnuje z UJ wlasnie na rzecz tej uczelni;D), moze ktoś na UAM albo MISH i prawo na UJ... ale to są tylko spekulacje, coz poczekjamy do wtorku, pozdrawiam:)
                                            • Gość: pi Re: przyjęcie z rezerwowej IP: *.bsk.vectranet.pl 21.07.07, 00:00
                                              dla pocieszenia :D
                                              Patrzecie, ile osób zrezygnowało z psychologii na UW, ile się zakwalfikowało z
                                              dtugiej listy:
                                              www.psych.uw.edu.pl/dla_kandydatow.php?id=1&sub_id=226
                                              • Gość: Pięknoręki Re: przyjęcie z rezerwowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 14:05
                                                to raczej nie jest pocieszające
                                                • Gość: Pięknoręki Re: przyjęcie z rezerwowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 23:24
                                                  PODBIJAM ;)
            • quille Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 20.07.07, 18:45
              kotek, stare matury były jeszcze 3 lata temu, więc jakie 5 lat mieliśmy?
              • hazaja Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 21.07.07, 06:14
                Dostałam się na UW, byłam 197 a miejsc na kierunku psychologia 150. Poza tym nei
                miejcie pretensji do staromaturzystów, bo wielu z nich wcale nie zdaje na
                psychologię na pierwszy rok, ale na któryś z kolei, bo np zaczęli na wieczorowych..
              • Gość: gwoli scislosci Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.c9.msk.pl 24.07.07, 11:00
                A zresztą do jasnej cholery limit tych miejsc dla starej i nowej matury
                wyznaczany jest proporcjonalnie do ilosci zlozonych podan, czyli jesli bogaty
                tatus zaplaci iles oplat rekruatcyjnych to ktos tam nawet z bardzo marnymi
                wynikami zabiera miejsce starym maturzystom. O czym tu mowic? na wszystkich
                kierunkach starych maturzystow jest ok. 5% przyjetych. Ludzie, przeciez sami
                bedziecie byc moze chcieli studiowac drugi kierunek i co wtedy, chcielibyscie
                jako maturzysci z ubieglych lat miec swoje 5% (lub nawet mniej). Ja wiem, ze
                jestescie wkur..., ale to naprawde nie jest wina maturzystow z tzw stara. Po
                prostu trzeba bylo zmotywowac wszystkich kolegow i kolezanki co ledwo ta mature
                zdali zeby zlozyli papiery na psychologie wtedy mielibyscie wiecej miejsc.
                Niestety takie sa realia.
                • Gość: szef Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.c9.msk.pl 24.07.07, 19:16
                  up
                  • Gość: Pięknoręki Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 22:12
                    jeszcze raz up (:
                    • Gość: Pięknoręki Są WYNIKI !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 13:12
                      Sprawdźcie swoje konta :)
                      • pain88killer Re: Są WYNIKI !! 25.07.07, 13:35
                        AAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Dostałem się z 16 miejsca listy rezerwowej na psychologie :D !!!!!! ( wybaczcie
                        mój entuzjazm ale jakoś tak nie umiem go zatrzymać dla siebie )

:) Chyba będę jednym z nielicznych facetów na psychologii....
                        • alatriste1 Re: Są WYNIKI !! 25.07.07, 14:02
                          Też się dostałam :):) Ale fajnie ;D
                          A będą jakieś nowe listy gdzieś w necie? Bo na razie na stronie instytutu są te stare.
                          • pain88killer Re: Są WYNIKI !! 25.07.07, 14:04
                            Podobno będą koło 14 właśnie, czyli już powinny być. BTW witam przyszłą
                            studentkę psychologii :)
                            • alatriste1 Re: Są WYNIKI !! 25.07.07, 14:09
                              Dziękuję przyszły studencie psychologii ;)
                              Ale to aż dziwnie i niewiarygodnie brzmi, ja - 'studentka psychologii' ;)
                        • Gość: xyz Re: Są WYNIKI !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 16:18
                          > :) Chyba będę jednym z nielicznych facetów na psychologii....
                          ale za to jakim :D <lol>
                          • pain88killer Re: Są WYNIKI !! 25.07.07, 16:22
                            Podobno mężczyzn jest całych sztuk 9 :)
    • Gość: xyz Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 17:01
      bo to jest tak moi drodzy: dążąc do czegoś przez całe życie w przekonaniu ,że
      to Twoje jedyne powołanie i osiagając to w końcu,tracisz wyznacznik ,który
      popychał cię do tej pory przez nędzny żywot ludzki. Pojawia się pytanie : czy
      było warto ?? Co innego,kiedy nie udaje ci się tego osiągnąć w ostatecznym
      momencie . Wszystkie myśli zbiegają się wtedy w zupełnie innym punkcie.
      Niedobrze jest mieć zbyt dużo szczęścia w życiu.Gorzej jednak jest mieć go za
      mało ... A swoją droga , czy nie wydaje wam się zastanawiający fakt,że w Polsce
      mamy taki ogrom ludzi,którzy uważają ,że uda im się odnieść sukces w pracy
      psychologa i ,że mają podstawy by twierdzić ,że to właśnie jedyna w ich zyciu
      właściwa droga??
      • Gość: ja Przyjęci z listy rezerwowej IP: 83.19.254.* 25.07.07, 19:27
        Ci ktorzy dostali sie z listy rezerwowej na UJ, ile wynosi wasza oplata? Bo ja mam informacje ze musze zaplacic tylko 4 zl za indeks (ani slowa za legitymacje) Zastanawiam sie czy to nie dlatego ze dokonalam juz wpisu na innym kierunku (ale zamierzam z niego zrezygnowac) z gory dziekuje za odp :)
        • Gość: ja Re: Przyjęci z listy rezerwowej IP: 83.19.254.* 25.07.07, 20:27
          up, wp
        • pain88killer Re: Przyjęci z listy rezerwowej 25.07.07, 21:30
          Moja opłata też wynosi 4 zł i też mnie to zastanawiało, ale po przestudiowaniu
          dokładnie wymienionych dokumentów, stwierdziłem, że chcą tylko opłaty za
          indeks.
          • Gość: ja Re: Przyjęci z listy rezerwowej IP: 83.19.254.* 25.07.07, 21:42
            no to tak u mnie, tez jest taka informacja ze to jest oplata za indeks no ale co z legitymacją? btw, nie dokonywales moze wpisu jeszcze na inny kierunek na UJ?
            • Gość: fal_len Re: Przyjęci z listy rezerwowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:58
              a ile wpłaciłaś/ eś na tamten kierunek? bo jeśli więcej to może to być tym
              spowodowane.
              • pain88killer Re: Przyjęci z listy rezerwowej 25.07.07, 21:58
                no właśnie wpłaciłem 21 zł ( 17 + 4 )
              • Gość: ja Re: Przyjęci z listy rezerwowej IP: 83.19.254.* 25.07.07, 22:02
                no wlasnie wplacilam na tamten drugi kierunek 21 zl ale mam zamiar z niego zrezygnowac, takze nie wiem czy w tej sytuacji mam zaplacic tylko 4zl?
                • pain88killer Re: Przyjęci z listy rezerwowej 25.07.07, 22:18
                  dlatego idę na wszelki wypadek w piątek, żeby zdąrzyć jakby co
                  • fal_len Re: Przyjęci z listy rezerwowej 25.07.07, 22:22
                    namieszałaś sobie trochę dziewczyno. Idź lepiej do dziekanatu/ sekretariatu,
                    przadstaw sytuację (że musiałaś wcześniej zdecydować, lista rezerwowa na psycho
                    etc) i zapytaj co w tej sytuacji należy zrobić. Tak będzie najuczciwiej. A z
                    tamtego kierunku jak najszybciej się wycofaj aby mogli kogoś przyjąć na Twoje
                    miejsce jeszcze.
        • Gość: ja:) Re: Przyjęci z listy rezerwowej IP: 83.19.254.* 26.07.07, 14:20
          up
      • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 25.07.07, 21:58
        XYZ, Twój post wydaję się być nieco oderwany od kontekstu, lub nawet od
        rzeczywistości, ale sam w sobie jest bardzo ciekawy.
        Szczęście czerpie się z dążenia do celu, a nie z samego celu "spełnionego". Im
        ta droga wymaga od nas więcej wysiłku tym większą mamy szanse na osiągnięcie
        tak zwanego "flow" czyli przepływu czystego szczęścia. Niestety trwa to tyle,
        ile pali się płomień zapałki, jest jednak tak intensywne jak wybuch bomby
        wodorowej. Dlatego decydujemy się obierać kolejne cele i mozolnie do nich
        dążyć. Na tym polega bowiem ludzkie życie, na szukaniu celów...

Jeśli dla kogoś dostanie się na psychologię byłoby celem ostatecznym, to taka
        osoba potwierdziła by stereotyp o studentach psychologii, o których mówi się,
        że mają nie do końca równo pod sufitem. Cel ostateczny pociąga za sobą bowiem
        pewien koniec, celem takim powinny być wiec wartości związane z duchowością
        człowieka ( np: zbawienie ), nie jednak coś tak przyziemnego jak dostanie się
        na studia...

A nawiązując do drugiej części wypowiedzi i jednocześnie odpowiadając sobie na
        postawione wcześniej pytanie.... Myślę, że popularność psychologii wynika z
        kilku faktów:
        Po pierwsze postrzegana jest ona jako nauka humanistyczna ( co nie jest prawdą
        oczywiście ) i przez to jest popularna wśród humanistów, którzy nie mają dużego
        wyboru wśród "przyszłośiowych" zawodów. Jednym z nich na pewno jest zawód
        psychologa, drugim z nich jest prawo, poza tym dla humanistów nie zostaje już
        nic, co dawałoby chociaż złudzenie przyszłej stabilizacji.
        Po drugie psychologia jest bardzo rozległą dziedziną i naprawdę prawie każdy
        znalazlby w niej jakąś specjalizację dla siebie.
        Po trzecie, co tłumaczy również ilość kobiet na tym kierunku, psychologia
        zajmuje się między innymi emocjami, które naturalnie dla kobiet są jedną z
        najważniejszych rzeczy w życiu. ( nie mówię, że dla mężczyzn nie, tylko tak się
        jakoś złożyło, że kobiety są bardziej empatyczne i wrażliwe )
        Po czwarte psychologia po prostu się zrobiła modna.

Wydaje mi się, że dość duża część osób, która chce się dostać na psychologię,
        nie zdaje sobie sprawy z tego jak różna od humanistycznych kierunków jest to
        dziedzina. Przesiąknieta jest bowiem chłodnym empiryzmem, psycholog operuje
        bowiem doświadczeniami, badaniami, statystykami i analizami. Oczywiście nie
        możemy powiedzieć, że nauka ta nie jest antropocentryczna, jednak patrzy ona na
        człowieka pod dość dziwnym kątem. Współczesna psychologia bowiem coraz bardziej
        skłania się ku kognitywistyce i neuropsychologii... Patrzy się więc na
        człowieka coraz bardziej jak na biologiczny mechanizm...
        No nic rozpisałem się :P tak jakoś mnie poniosło...
        • fal_len Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 25.07.07, 22:19
          Pozostaje mi się zgodzić z painkillerem, aczkolwiek wypowiedź Twą
          uważam za nieco zbyt patetyczną.
          A kierunek jest również dlatego zdominowany przez kobiety,
          że mają one lepsze wyniki z matury (patrz statystyki cke - nie żaden feminizm).
          Takoż się zdarzyło, że również od przyszłego roku będę go studiować.
          Jest to drugi kierunek na jakim zdarzy mi sie studiować i drugi
          na którym widoczna jest feminizacja. Owszem, kobiety pewnie mają ową wrażliwość,
          o której piszesz, aczkolwiek mam wrażenie, że czasem nie jest to decyzja
          do końca świadoma. Ja np nie sądzę abym w przyszłości zajmowała się psychologią
          kliniczną, ew. neuropsychologią - afazja etc.
          Z całym szacunkiem painkiller ale Twoja wypowiedź świadczy o pewnej
          wyższości nad innymi, jakkolwiek skrywanej pod płaszczam intelektualizmu
          wysyconego patosem i emfazą, aczkolwiek jest bardzo dojrzała. Nie traktuj tego
          jako jakiś afront - zwykła analiza ;).
          Pozdrawiam
          • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 25.07.07, 22:35
            :) Nie wiem czy wynika z wyższości czy nie wyższości, to robota już dla
            psychologa. Jako jedynak mam tenedecje egocentryczne, więc jest to dość
            prawdopodobne... Że mam czasami patetyczny styl wypowiedzi to zdaję sobie
            sprawę i muszę chyba z tym walczyć, zawsze wypływa on w dyskusjach, wtedy mam
            kłopoty w ubranie mojej wypowiedzi w pewien "luz" i wychodzi może nieco
            sztucznie, ale cóż taka moja specyfika.
            • fal_len Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 25.07.07, 22:41
              ale masz dystans ;). To już bardzo dobrze :)
              Pozdrawiam raz jeszcze :)
              Kasia.
              • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 25.07.07, 23:27
                Pozdrawiam Filip ;)
        • Gość: xyzźż Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 01:58
          > Po czwarte psychologia po prostu się zrobiła modna.
          Tego obawiam się najbardziej.Zastanawia mnie czy wszyscy ,którzy kryją się za
          tymi tysiącami nazwisk na listach rankingowych mają pojęcie , na co się
          decydują ..
          • fal_len Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 26.07.07, 09:45
            W sporej części na pewno nie. Ja wybrałam psychologię już 2 lata temu. Wtedy się
            nie dostałam, ale może i lepiej bo nie miałam pojęcia "czym to się je". Teraz
            wiem, że mój wybór jest świadomy - wiem co mogę po tym robić a czego nie. Np
            wiem, że nie będę się zajmować interwencjami kryzysowymi, bo się do tego nie
            nadaję. Prawdą jest, że ludzie, którzy nie wiedzą na co się decydują mają po
            psychologii tyle możliwości, że każdy znajdzie coś dla siebie. Prawdą jest
            również, że przeciętny, a często nawet nieprzeciętny dziewiętnastolatek, nie
            wybiera studiów do końca świadomie.
            Pozdrawiam
            • pain88killer Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 26.07.07, 14:36
              To ja może jeszcze tu zareklamuje :)
              www.offuj.fora.pl/psychologia-amp-psychologia-stosowana-f10.html
              Forum UJ
              • fal_len Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki 26.07.07, 19:17
                właśnie nie chce mi się zarejestrować :P
    • Gość: kajtusiek Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.tp.unicity.pl 01.08.07, 20:47
      dostałam się ;| <osiąga nirvanę> ;p
      • Gość: ra Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: 217.153.173.* 01.08.07, 21:44
        A możesz powiedzieć ile miałeś pkt - chciałabym wiedzieć o ile spadł próg
        • Gość: kajtusiek Re: Psychologia ogólna UJ - wyniki IP: *.tp.unicity.pl 03.08.07, 22:04
          miałAM ;P 250 pkt :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka