Dodaj do ulubionych

maturka z WOSu:)

05.09.07, 21:42
Zdaje ktoś rozszerzony WOS?:) Ja się zamierzam za to zabrać, ale niestety WOS mam dopiero w tym roku:/ więc trochę się go obawiam... Zależy mi bardzo żeby mieć tak ok. 80%, myślicie, że to do zrobiebia?:) Czy bardzo BARDZO muszę się orientować w polityce? Na co zwrócić uwagę?\
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ;. Re: maturka z WOSu:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 17:37
      tez ciekawa wlasnie jestem ;>
      • Gość: anittt Re: maturka z WOSu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 19:04
        Ja zdawałam wos w tym roku, coprawda byłam na profilu prawniczo-
        politologicznym w lo ale nawet jezeli ktos nie mial zbytnio
        rozszezonego wosu to spokojnie moze dobrze napisac, tylko trzeba sie
        troche przyłozyc:) ja napisałam na 93% roszezony ale musze przyznac
        ze sie do tego dość mocno przykłądałam bo liczył mi sie na studia.Na
        polityce nie trzeba sie zbytnio zdac ( no ja przynajmniej za bardzo
        sie nie orientuje:D)wystarczy jak sie bedziesz ogolnie orientowac co
        sie w naszej kochanej ojczyznie dzieje:p ale pamietaj ze tez duzo
        zalezy od tego jaki naprzyklad bedzie temat wypracowania, w tym roku
        był banalny (szczegolnie ze ja zamiłowana historyczka:d) ale trzeba
        sie tez spodziewac ze moze byc cos z UE NATO i takimi podobnymi
        badziwiami.ale materiału do opanowania nie jest duzo wiec spokojnie
        mozesz sie za wos brac:) powodzenia:)
    • Gość: M. Re: maturka z WOSu:) IP: *.netis.net.pl 06.09.07, 20:59
      Bez problemu dasz radę, jesli tylko będziesz chciała i trochę się przyłożysz.
      W tym roku zdawalam wos (zdałam własnie na to 80% - równe :) ), jestem po
      biol-chemie, więc praktycznie nie miałam wosu w szkole. Baaardzo mi pomogła
      wychowawczyni (właśnie zaczęłam wyrzucać kserówki od niej i narazie uzbierałam z
      80 stron :) ), ale to i tak były głównie ćwiczenia i powtórki a uczyłam się sama.
      Jeżeli chodzi o szczegóły (wlaściwie to czuję się ekspertem od matury z wosu,
      przygotowań, opracowań, materiałów i podręczników nieukrywajmy ;) ), to hmmm...
      podaj mejla albo gadu. Albo skonkretyzuj pytanie na forum :)
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      M.

--
      www.broniszow.ukryta.pl
      • Gość: eineDummeTrine Re: maturka z WOSu:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 21:45
        Z jakich książek się uczyłaś, kiedy zaczęłaś przygotowania i jak one wyglądały?
        :P (ile mniej więcej czasu dziennie na to poświęcałaś etc.)

:-)
        • Gość: M. Re: maturka z WOSu:) IP: *.netis.net.pl 06.09.07, 22:12
          Myślę, ze czas to kwestia indywidualna.
          Książki: zdecydowanie operon rozszerzony. I tu jest (tak mi się wydaje) trochę
          inaczej niż z innymi przedmiotami, bo trzeba znać go naprawdę gruntownie (ale
          jest cieńki :) ). Szczególny nacisk na ost. rozdział z 1 części
          (tytuł..tytuł...nooo.. o Polską konst. i ustrój chodzi:P) bo go najwięcej na
          maturze i najszczegółowiej.
          Jeśli się uczysz sama to możesz jeszcze "Z demokracją na Ty" przejżeć, ale nie
          łudź się, ze przeczytasz bo nudna ;) Warto sobie z niej uzupełnić historię
          najnowszą bo jest dużo obszerniejsza, w operonie tylko wspomniana w sumie.
          I to w sumie wszystko - starczy. Trochę ćwiczeń (operon wydaje co roku, ale
          poprzednie roczniki na allegro są dużo tańsze a to z grubsza podobne zadnia).
          Ćwiczenia miałam różne - wyżej wspomniane kserówki nawet nie wiem, z czego były.
          Jeżeli chodzi o repetytoria to..operon jest na tyle zwięzły, że raczej nie
          trzeba. Za świetne i genialne uchodzi tegoroczne rep. z operonu. W tym roku
          kosztowało majątek, teraz można je kupić na allegro za grosze. Jest przejżyste
          ale nie zastąpi książek i ja znalazłam w nim kilka błędów (małoistotnych).
          Odradzam repetytorium Ado Z pomarańczowe bo jest totalnie mija się z programem
          (w mojej opinii).
          Polecam atlas śwata jeszcze:/. W Europie koniecznie trzeba się orientować. I w
          organizacjach międzynarodowych (w repetytorium z operonu są jakieś dodatkowe
          mapki o ile pamiętam).

To tyle chyba, ufff....

M.

--
          www.broniszow.ukryta.pl
      • monn Re: maturka z WOSu:) 08.09.07, 14:59
        czesc ja tez zamierzam zdawac w tym roku rozszerzona z wosu izalezy mi na
        80%...Czy moglabym otrzymac jakies wskazowki od Ciebie??chodzi mi o materialy,
        podreczniki i ogolnie:)podaje moj nr gg 5148041.Z gory dziekuje!!
      • Gość: sylwuś Re: maturka z WOSu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 19:27
        hej a mi tez moglabys cos przeslac moje gg 9474032 a mail sylwia.sees@interia.pl
        z gory dzieki pozdro:)
    • Gość: Ania Re: maturka z WOSu:) IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.07, 10:19
      Zdawałam w tym roku rozszerzoną maturę z WOSu, miałam 82%. Fakultetów z tego nie
      miałam, tylko w 3 klasie 2h lekcyjne dyskutowania o aborcji, patriotyzmie, czyli
      nic związanego z maturą :| Bardzo pomogły mi kursy maturalne, na które jeździłam
      cały rok, do tego podręczniki i vademecum z Operonu (naprawdę szczerze
      polecam!), no a przede wszystkim motywowałam się tym, że jak nie zdam tego
      dobrze, to nie dostanę się na prawo, a jak nie dostanę się na prawo, to jadę
      zarabiać do Anglii, bo na szczęście nie miałam deprawującej świadomości, że
      niezależnie od wyników rodzice postawią mi studia na prywatnej uczelni. I
      dobrze. Przynajmniej wzięłam się do roboty i się dostałam.
      Powodzenia, WOS jest naprawdę dość łatwy :)
      • justynides Re: maturka z WOSu:) 07.09.07, 16:28
        Dziękuję bardzo za informację, czuję się dodatkowo zmotywowana tymi faktami:) Vademecum operonu posiadam, na kursik się ostatnio zapisałam a i sama jak najbardziej zamierzam się przyłożyć więc mam nadzieję, że pójdzie mi równie dobrze jak Wam:)
        justynides@gmail.pl to mój mail jakby co:)
        Pozdrawiam:)
      • Gość: eineDummeTrine Re: maturka z WOSu:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 16:29
        Dzięki wszystkim za rady.

Muszę sobie zakupić podręcznik rozszerzony i repetytorium z operonu :o I do
        pracy... Esz, najgorzej to zacząć tą naukę, potem chyba będzie łatwiej?
        • Gość: sakura17 Re: maturka z WOSu:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 21:37
          Z WOSem rozsz. jest ten problem, że nigdy nie wiadomo, czego można się
          spodziewać...O ile na podst jeżeli wykujesz to zdasz dobrze, to na rozsz. może
          się pojawić coś, czego nie było w podręczniku ani w repetytorium, albo było
          tylko wspomniane. Dlatego oprócz nauki warto też mieć ogólną wiedzę, czytać
          jakieś artkuły na te tematy, oglądać wiadomości itd. Nie jest trudny, ale czasem
          jest ciężko uzyskać naprawdę dobry wynik, np w granicach 80-90%, jeśli pojawi
          się coś niespodziewanego.
          • Gość: Ania Re: maturka z WOSu:) IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.07, 21:48
            Fakty raz dziennie o 19 wystarczą, ja na więcej nie miałam czasu i nie narzekam
            na wyniki :) Czasem weźcie do ręki jakiś Newsweek, ale nie skupiajcie się na
            polityce, bo to jest tak zmienna dziedzina, że raczej nie pojawią się jakieś
            zawiłe zadania. Czytajcie artykuły o tematyce społecznej. To się przyda.
            • dziubek_666 Re: maturka z WOSu:) 08.09.07, 17:25
              Witam serdecznie maturzystów ;) ja zdawałem wos rozsz w tym roku i do nauki
              zdecydowanie polecam vademecum z operonu, korzystałem również z podr operon
              zakres podstawowy oprócz tego fakultet może się też przydać zawsze to jakieś
              pogłębienie informacji.Warto pomęczyć się z testami z wosu z poprzednich lat
              matury to też zdecydowanie pomaga. Pomocne jest też obeznanie w aktualnych
              wydarzeniach w Polsce i na świecie.Ja tak zrobiłem i napisałem poziom rozsz na
              92% zaczynając naukę wosu w 3 klasie będąc na profilu biol-chem.Pozdrawiam
              • Gość: , Re: maturka z WOSu:) IP: 82.160.57.* 09.09.07, 22:30
                tylko operon. przygotuje cie tak, ze spokojnie napiszesz na te 80% u
                nas nikt niczego z wosu przez 2 lata sie nie uczyl (mielismy tepa
                babe i dalo sie zrzynac na spr) i dopiero w 3 kl te 10 osob
                zdecydowalo sie na wos rozszerzony, w sumie to niewiele sie uczylam,
                wazna jest moim zdaniem unia euroejska no i wszystkie organizacje
                typu ONZ, UNESCO, UNICEF, NAFTA, CEFTA, WHO,FAO... itd itp (wiele by
                wymieniac tego sie dobrze naucz)no i ustroj polski i polityka,
                reszta to banał ja szczerze mowiac wcale sie tak strasznie nie
                przykładałam po 2 razy przeczytalam podreczniki z operonu i raz
                vademecum (tez operona) no i napisalam na 88%:)wiec nie jest tak
                zle, tylke ze wos akurat w tym roku mielismy prosty
                • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 10.09.07, 15:23
                  hmmm...czyli w tym roku mam się spodziewać trudniejszego?:) No nic, jakoś to będzie:) MUSI:)A co z wypracowaniem? Na coś szczególnie trzeba zwrócić uwagę przy jego pisaniu?
                • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 10.09.07, 15:26
                  a co do tych podręczników operonu - to są dwie częsci? zakres podstawowy i rozszerzony tak?
                  • socyosia Re: maturka z WOSu:) 10.09.07, 15:35
                    z tego co pamietam, to do poziomu rozszerzonego jest jeden
                    podręcznik - obejmujący całośc materiału a do poziomu rozszerzonego
                    są 2 podręczniki z czego ten drugi to grubościowo "gazeta" do
                    poczytania :)

Spokojnie... ten WOS to nic strasznego (zwłaszcza dla osob- które
                    choc troche interesują się tym co w polsce i na swiecie piszczy)

zycze powodzenia
                    • sunset89 Re: maturka z WOSu:) 10.09.07, 15:39
                      PR - 2 podreczniki.
                      PP - 1 podrecznik ;)
                      A ja mam dylemat... co zdawać dodatkowo na rozszerzeniu... wos czy gegra ? Mial
                      ktos taki dylemat lub miał, hm ? Wos ponoc latwiejszy do ogarniecia, a gegre mam
                      z kolei rozszerzona w szkole...
                      • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 10.09.07, 15:43
                        ja bym chyba wzięła gegre na podstawie a WOS na rozszerzeniu:)
                    • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 10.09.07, 15:41
                      no tak, właśnie zgłębiłam wiedzę na ten temat przez zacne;) allegro no i są dwa podręczniki:) jutro odwiedzę antykwariat:) dziękuję za życzenia powodzenia:) "nie dziękuję" nie napiszę bo w zabobony nie wierzę:)
                      pozdrawiam
                      • Gość: sunset89 Re: maturka z WOSu:) IP: *.serv-net.pl 10.09.07, 15:46
                        hehe no tylko, ze ja przedmiot na PP mam juz wybrany - "kochana" historia ;P i
                        teraz chce jeszcze cos "dobrać" dodatkowo... no i gegra lub wos.
                        • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 10.09.07, 15:53
                          aaaaa...takie buty:) Hmmm...a potrezbujesz gdzieś na studia jedno albo drugie? Czy obydwa te przedmioty są na liście ewentualnych do rekrytacji? Z czego się lepiej czujesz? Ogólna wiedza itd itd:) czy bardziej coś pod ścisłe zadania? Z tego co wiem WOS zawsze dobrze idzie:)
                          • Gość: sunset89 Re: maturka z WOSu:) IP: *.serv-net.pl 10.09.07, 16:02
                            Sprawa wygląda tak, ze chcę startować na prawo. UW i UJ mnie nie interesują.
                            Marzy mi się Torun lub Poznań. W Poznaniu wymagaja tylko 3 przedmioty, w Toruniu
                            tez niby nie jest potrzebny Wos. Chce zdawać polski, ang.,historie i wlasnie wos
                            lub gegre... ten wos lub gegra, zeby miec jakby co wieksze pole manewru.
                            Historia na pewno na PP. Gegre w szkole mialam rozszerzona (1 klasa - aż 4!
                            godziny tygodniowo, w 2 - 2 i teraz w 1 pólroczu - 1, a pozniej 2). Z gegry sie
                            czuje dosc mocna (ale nie wiem czy az na PR), nauczycielke mam wymagajaca,
                            uczylam sie systematycznie (pytala,krt,spr..). Wos byl taki sobie troche
                            momentami "olany" ze sie tak wyraze hehe i duzo mniej go bylo w szkole... No i
                            mam dylemat... jednak mimo wszystko do prawa i kierunkow humanistycznych
                            bardziej pauje Wos. Ale sie rozpisalam... pozdrawiam;)
                            • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 10.09.07, 16:06
                              jajć, no to faktycznie jest dylemat:) Skoro na większość wydziałów na które ewentualnie chciałabyś się zaczepić chcą WOS to zdawaj WOS:) Zresztą nie wiem....:) Decyduj:)
                            • socyosia Re: maturka z WOSu:) 10.09.07, 17:10
                              najlepiej będzie jak spróbujesz rozwiązać ze dwa arkusze maturalne z
                              obu przedmiotów.
                              Policzysz pkt, porównasz trudność, zobaczysz ile zadań jesteś w
                              stanie zrobić dobrze już dziś -bez zadnego przygotowywania.
                              Jesli bardziej będą Ci "leżyć" zadania te z wosu to może zaryrykuj
                              wosem jesli te z gegry to może jednak geografia...

Trzeba pamiętać, że przy porównywaniu ze sobą tych dwóch
                              przedmiotów, geografia jest tu takim przedmiotem którego zadań
                              programowych można być zdecydowanie bardziej pewnym niż przy wosie.
                              Przy zadaniach z geo nie może się pojawić coś czego nie ma
                              omówionego, policzonego czy wyjaśnionego w podręcznikach
                              WOS to ciągłe wydarzenia-także te bieżace, których często nie ma
                              szeroko rozpisywanych w podręcznika, dlatego ważne jest żebyś zadał
                              sobie pytanie czy jesteś w stanie na każdy temat dotyczący szeroko
                              rozumianego społeczeństwa napisać przynajmniej 2-stronnicowe
                              wypracowanie.
                              • Gość: , Re: maturka z WOSu:) IP: 82.160.57.* 11.09.07, 13:51
                                nie ma co się bac wosu;) kup sobie te podreczniki z operonu,
                                vademuecum tez mozesz zakupic, ale mnie osobiscie o wilele lepiej
                                uczylo sie z podrecznikow, w vademecum jest taki nawal informacji,
                                jedna strone czytalam czasami z 15 minut, albo po 2 razy bo ciezko
                                bylo to wszyzstko zapamietac, no ale sa tam przydatne obrazki,
                                twarze- co jest bardzo istone, zdjecia waznych siedzib, miejsc itp.
                                wosu nie lubiłam nigdy a mam te 88% hehe, ale najsmieszniejesze jest
                                to, ze ci co im podpowiadalam maja wiecej odemnie;p juz mi zlosc
                                przeszla hehe;) balam sie wypracowania, ale bylo tak banalane, ze
                                dziecko by napisalao, mi odjeli pky za niespojne wypracowanie, takze
                                jak bedziesz maial npisac np. argumenty to staraj sie pisac po kolei
                                np. najpierw za potem przeciw, za- njapierw najwazniejsze i
                                ustawaiaj je malejaco cos w tym stylu;) a co do twojego
                                wczesniejszego pytania to mowię TAK- uwazam ze matura 2008 z wosu,
                                będzie trudniejsza niz maturaz 2007 czyli Wy będziecie miec gorzej
                                bo nasza była naprawde łatwa;)ale nie ma co się bac, glowa do gory
                                dasz rade;)
    • Gość: Gosia Re: maturka z WOSu:) IP: *.neter.pl 12.09.07, 14:40
      Witam!
      Wazne!;P
      W tym roku zdawalam mature,wszystko sie udalo,dostalam sie na
      studia,ale chcialabym jeszcze zdawac wos na maturze 2008.Drodzy
      maturzysci,jak bedzie wygladala matura z wosu?jest podzial na
      poziomy, czy mozna zdawac tylko na jedym poziomie? I czy w ogóle sa
      jakies zmiany na maturze z wosu w roku 2008?
      Bardzo prosze o odp.:)
      • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 12.09.07, 16:26
        z tego co mi wiadomo albo rozszerzony albo podstawowy poziom mozna wybrac, tylko jeden;)
    • Gość: Gosia Re: maturka z WOSu:) IP: *.neter.pl 12.09.07, 20:55
      I mam jeszcze jedno pytanko...Jak to jest z rozszerzonym wosem?jest
      trudny? Pomimo tego,ze w LO mialam rozszerzony wos,to malo o nim
      wiem,bo zdawalam na maturze rozsz biologie i o wosie zapomnialam...A
      teraz mysle,ze moze mi sie kiedys przydac na drugich studiach:)
      Prosze o odp,bo chce sie przekonac czy pogodze studia z
      przygotowaniami do matury z wosu:)
      Pozdrawiam
    • mam_chomika Re: maturka z WOSu:) 15.09.07, 14:14
      Rozszerzona matura z wosu jest naprawdę łatwa - potwierdzają to testy z kilku
      ostatnich lat! Niektórzy nawet twierdzą, że tegoroczna rozszerzona z wosu była
      łatwiejsza od podstawowej... Nie sądzę jednak, aby było to uczciwe - ze względu
      na maturzystów zdających rozszerzoną historię - oni muszą się o wiele bardziej
      namęczyć, by osiągnąć porządny wynik, a przy rekrutacji na studia często dają
      wybór - historia albo wos...
      • kk-82 Re: maturka z WOSu:) 15.09.07, 21:50
        Może ktoś podzielić się ze mną zakresem materialu obowiązujacego na maturze z
        WOSu??? Chodzi mi tylko o pytania! Można do mnie pisać na maila kk-82@gazeta.pl
    • Gość: ankaa Re: maturka z WOSu:) IP: *.promax.media.pl 21.09.07, 21:55
      Mam ważne dla mnie pytanie: czy na maturze 2008 można zdawać wos jako 3
      przedmiot obowiązkowy na poziomie podstawowym? czytałam na stronie
      www.cke.edu.pl/ ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłam( raz piszą że
      tak raz nie). gadałam nawet z dyrekcją w mojej szkole i powiedzieli że
      rozporządzenie ministra się nie zmieniło, ale jednak boję się, że coś się
      zmieni. proszę o odpowiedź!!!
      • justka18 Re: maturka z WOSu:) 22.09.07, 10:28
        Napewno można, czemu by nie? Na mojej deklaracji zanjduje się wśród listy przedmiotów obowiązkowych i poziom do wyboru też jest:) Poza tym osoby z mojej klasy zdają na podstawowym więc jak najbardziej możesz:)
      • joannatla Re: maturka z WOSu:) 29.09.07, 21:34
        Ja tez planuje zdawac Mature z W.O.S.`u i mialam ten sam problem.W szkole
        powiedzieli mi,ze mozna wybrac WOS :)
    • Gość: firenze Re: maturka z WOSu:) IP: *.chello.pl 22.09.07, 12:28
      Hmm... Ja napisałam WOS rozszerzony na 74%, ucząc się, a właściwie rozwiązując
      testy, na dosłownie 2 dni przed. W ciągu roku praktycznie w ogóle się nie
      uczyłam, a na lekcjach dowiedziałam się więcej o rodzinie nauczycielki, niż
      chociażby o konstytucji ;) Fakt faktem, matura rozszerzona w tym roku była
      banalna i gdybym choć trochę się przyłożyła, to spokojnie wyciągnęłabym te 90%.
      WOS nie był mi potrzebny do czegokolwiek- na wszystkich kierunkach, które brałam
      pod uwagę, była wymagana historia, więc potraktowałam go raczej jak furtkę,
      wiedząc, że raczej 70% będę mieć bez problemu. W przeciwieństwie do historii ;)
    • sister89 Re: maturka z WOSu:) 30.09.07, 15:16
      hej:) no ja też znajduję suie w takiej samej sytuacjii jak ty>Na
      deklaracji zaznaczyłam ,że zdaję podstawową.ale sądze ,ze jezeli
      będziesz coś tam sledzic tej polityki-media,gazety i ksiązki z WOS-u
      to dasz radę:):).Trzymam kciuki:):)
    • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 01.10.07, 22:05
      zapisałam się na zajęcia z WOSu z racji tego, że w szkole dopiero w tym roku zaczęłam, i nie żałuję bo myślę, że to co tam robimy i robić będziemy mi się przyda. Zaczęliśmy od tyłu, a konkretnie integracji europejskiej... i przeraziułam się troszkę:( To jest takie pokręcone i wogóle to tak mi się wydaje, że dużo tak tego wszystkiego w tym WOSie... Bardzo chciałabym, żeby dobrze poszło bo od tego zależą moje wymarzone studia... a dzisiaj mam paskudny humor i wogólę nie wierze w swoje siły ;(
      • Gość: Evica Re: maturka z WOSu:) IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.10.07, 19:43
        A może ktoś polecić jakieś dobre kursy,na które można sie jeszcze
        zapisać i które nie są w miarę, aż tak drogie???? słyszałamn coś o
        jakiś zajęciach na SGH darmowych ale to dopiero od marca..;/
        Bo tak w ogóle to słysząc wszem i wobec, że wszyscy zapisują się na
        te kursy zaczynam panikowac czy ja bez uczeszczania na nie zdołam
        się samodzielnioe dobrze przygotować...???
        • Gość: chihuahua1 Re: maturka z WOSu:) IP: *.igloonet.pl 19.10.07, 21:06
          wiesz........ znam dziewczynę, która nic się nie uczyła i napisała polski rozszerzony na 90%:p.......
          • elenna19 Re: maturka z WOSu:) 19.10.07, 23:02
            Wiesz, zasadniczo osoba która potrafi w miarę dobrze pisać
            wypracowania nawet bez nauki polskiego jest w stanie bez trudu
            osiągnąć 80 - kilka procent.
            • Gość: justynides Re: maturka z WOSu:) IP: *.grybow.net.pl 22.10.07, 20:48
              Wiecie, jak ktoś umie pisać wypracowania to się w sumie nie musi uczyć:) I jak czytać ze zrozumieniem potrafi to też:)

Ja tam z kursu zadowolona jestem bo bierzemy rzeczy o których w szkole nie ma mowy żeby było gadane, bo dwie godzinki to stanowczo za mało. Piszemy wypracowania, które odpowiednia osoba sprawdza i mówi co dobrze a co źle, na co zwrócić uwagę. Poza tym... potem będzie łatwiej się uczyć jak się już będzie miało o wszystkim jakieś pojęcie a i mobilizacje teraz większa, żeby do tego zaglądać;)

Pozdrawiam WOSowiczów:)
              • Gość: chihuahua1 takie pierwsze refleksje po fakultecie z wosu IP: *.igloonet.pl 27.10.07, 20:07
                Mi bardzo pomogło robienie notatek. Po prostu w oparciu o vademecum operonu [niestety nie ma idealnych podręczników, zwłaszcza do przedmiotów humanistycznych:p] zrobiłem sobie notatki z operonu rozszerzonego [jest zupełnie inny od vademecum] i z wsipu podstawowego. Co prawda czacha trochę dymiła, ale za to się nauczyłem:p
                • Gość: justynides Re: takie pierwsze refleksje po fakultecie z wosu IP: *.grybow.net.pl 30.10.07, 15:15
                  z operonu rozszerzonego, tzn z podręcznika? Mam podręcznik rozszerzony i mam też wrażenie, że jest w nim mniej rzeczy niż w tym całym vademecum:)
                  • Gość: chihuahua1 Re: takie pierwsze refleksje po fakultecie z wosu IP: *.igloonet.pl 31.10.07, 15:20
                    może dlatego, że masz tylko jedną część:p......
                    • Gość: Pawel Re: takie pierwsze refleksje po fakultecie z wosu IP: 89.174.23.* 08.11.07, 21:29
                      Ja mam wos podstawowy w LO, ale zdaje rozsz! Korzystam z vademecum
                      Operonu. Kurcze, czytam te Wasze wyniki po 80, 90 % i zazdroszczę,
                      taki wynik by mi sie przydał:D
                      I o taki bedę sie starac, jak mnie do matury matematyczka dopusci:(
                      Na chwilę obecną mam 1, jak wiekszosc mojej klasy-humanisci sami:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka