Dodaj do ulubionych

Przekroczenie limitu

06.09.07, 12:48
Czesc.

Chcialabym sie dowiedziec, jak wyglada sprawa limitu przedmiotow.
W ostatniej sesji zdawalam j. polski, j. angielski, historie, wos i biologie - wszystko na poziomie rozszerzonym. Dostalam sie na studia, ktore sobie wymarzylam, ale w przyszlym roku chcialabym zdac dwa dodatkowe przedmioty, ktore dalyby mi mozliwosc podjecia nowego kierunku, po ukonczeniu obecnego.

I teraz sprawa jest taka.
Zdalam w sumie 5 przedmiotow, a limit wynosi 6, wiec dodatkowo moge zdac zaledwie 1 przedmiot.
Co musialabym zrobic, zeby umozliwic sobie zdanie 2 przedmiotow, ktore mnie interesuja. 'Skasowac' jeden z tych, ktore zdawalam w maju tego roku, czy zdawac od nowa mature?
Tylko nie wiem, czy jest to mozliwe, skoro musialabym anulowac przedmioty na podstawie ktorych, przyjeto mnie na studia.

Jesli ktos bylby zorientowany w podobnej sytuacji, prosilabym o odpowiedz. Do swojej bylej szkoly takze sie wybieram, ale chcialabym wiedziec na co byc przygotowana.

Z gory dziekuje i pozdrawiam ;)
Obserwuj wątek
    • lilith18 Re: Przekroczenie limitu 06.09.07, 13:08
      > Zdalam w sumie 5 przedmiotow, a limit wynosi 6, wiec dodatkowo moge zdac
      zaledwie 1 przedmiot.
      > Co musialabym zrobic, zeby umozliwic sobie zdanie 2 przedmiotow

Może petycję do ministra edukacji napisać?
      Bo po dobroci się nie da, OKE odarło mnie ze złudzeń, limit to limit i nie ma
      opcji zdania 7. przedmiotu ani anulowania przedmiotu już zdanego.

Jesteś pewna, że na kierunek, o którym mowa, nie dostałabyś się z przedmiotami,
      które wcześniej zdałaś + jednym nowym?
      jeśli to medycyna, to współczuję, bo chyba nawet Poznań wymaga już biologii,
      chemii i fizyki, a nie dwóch do wyboru.
      • princessgarnet Re: Przekroczenie limitu 06.09.07, 13:23
        Tak - chodzi o medycyne i musze zdac dwa przedmioty. ;/

Skoro nie ma mozliwosci anulowania jednego przedmiotu, to moze istnieje mozliwosc anulowania calej matury i zdania jej jeszcze raz z uwzglednieniem wymaganych przedmiotow (chociaz w sumie srednio usmiecha sie mi ponowne zdawanie polskiego ustnie).
        Gdybym jednak zdecydowala sie na takie cos, to chyba nie wyrzuciliby mnie z obecnych studiow za anulowanie matury (wladze uczelni i tak pewnie sie o tym nie dowiedza, chyba ze kuratorium wysle im - w co watpie - odpowiedni pismo)?
        • lilith18 Re: Przekroczenie limitu 06.09.07, 13:35
          Myślę, że skoro nie można anulować przedmiotu, to tym bardziej nie można
          anulować całej matury.

Wiem. Jest to tak zajebiście idiotyczne, że słów chwilami brakuje :(.
          Rozumiem sytuację, bo ja z kolei mam przedmioty zdane pod medycynę, ale brakuje
          mi historii koniecznej np. na prawo lub dziennikarstwo.

Zadzwoń o swojej OKE lub od razu co CKE, usłysz osobiście, czy w ogóle masz
          jakieś możliwości.

A czy wchodziłby w grę przedmiot mniej lub bardziej pokrewny medycynie?
          Biotechnologia? Psychlogia? w przypadku studiów uniwersyteckich problem z maturą
          i limitem przedmiotów da się rozwiązać poprzez uzyskanie db wyników na pierwszym
          kierunku i rozpoczęcie kierunku drugiego na podstawie tych wyników.
          • princessgarnet Re: Przekroczenie limitu 06.09.07, 13:58
            No wlasnie, nie mam za bardzo takiej mozliwosci na te chwile. Chociaz z drugiej strony latwiej bedzie sprawe zalatwic z uczelnia, niz uzerac sie z CKE.

No nic. Dzieki za odpowiedz i zycze Ci, abys dostala sie tam gdzie sobie wymarzylas. ;)
            • Gość: gosc Re: Przekroczenie limitu IP: *.bumc.bu.edu 06.09.07, 22:35
              a czy prtzypadkiem nie mozesz przystapic do CEWu? Skoro moga starzy
              maturzysci, dlaczego nie osoby, ktore przekroczyly limit?
    • Gość: zxzc Re: Przekroczenie limitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 15:45
      po pięciu latach możesz napisać nową maturę :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka