karolina-wak 06.12.07, 16:55 Odpisz proszę bo w sumie nie wiemy czy czekać aż sie zlitujesz czy może już iść i zająć się książką :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mere Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:57 Chciałam dopisać że byłabym Ci bardzo wdzięczna, proszę o pomoc, bo naprawdę bardzo się boję o biologię Odpowiedz Link Zgłoś
renisss333 Re: margaritka89 odpisz nam :) 06.12.07, 17:01 boze czy naprawde nikt nie wie co bedzie jutro na bioli???;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-wak Re: margaritka89 odpisz nam :) 06.12.07, 17:03 Ktoś wie... ale jakoś nie ma przecieków :( Z anglika normalnie napisali ale jak to ja odczytałam to dopiero dziś po napisaniu już maturki :( Odpowiedz Link Zgłoś
renisss333 Re: margaritka89 odpisz nam :) 06.12.07, 17:04 ja tez sie dowidzialm o przeciekach dopiero dzisija biologia jest straszna :(:(:(: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:22 nie liczcie na przecieki...macie sie sprawdzic. same! liczcie na siebie i uwierzcie w swoje sily. kazdy przedmiot jest straszny. ja jutro zdaje wos. rozszerzony oczywiscie. rowniez sie boje. powodzenia wam zycze:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:25 Tak ale trzeba też brać pod uwagę, że nie wszystko jest przerobiono a np. u nas w szkole dostajemy za to ocenę- to też chyba nie jest sprawiedliwe? :( Odpowiedz Link Zgłoś
renisss333 Re: margaritka89 odpisz nam :) 06.12.07, 17:27 ja tak samo u mnie w szkole jest to oceniane a material jeszce nie przeobiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio1989 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.zicom.pl 06.12.07, 21:07 i co z ta bio roz ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
renisss333 Re: margaritka89 odpisz nam :) 06.12.07, 17:26 sprawdzeni sie sprawdzeniem ale jak siadziesz przd kartka i nic nie bedziesz pisla to w tedy co ?? wos to i ja zdje rozszerzony i to z palcem w dupie moja droga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:50 a ja ponadto zdaje jeszcze geografie moja droga. czemu z palcem w dupie? juz masz wszystko wykute ? jakos wierzyc mi sie nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
runnerworld Re: margaritka89 odpisz nam :) 06.12.07, 19:59 Jak margaritka wam nie chce napisac to ja wam powiem ;P byly chorby genetyczne budowa mitochondrium krzyzowki i takie tam pierdoly uczcie sie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiaaaaa Re: do runnerwordl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:20 mozesz powiedziec jeszcze cos wiecej? bylabym baaaardzo wdzieczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasieńka Runnerworld, teraz na Ciebie liczymy.. Pomóż :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 20:31 prosimy Cię o większą ilość pytań które były.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
runnerworld nie przeliczcie sie;p 06.12.07, 20:48 hehe przeicez nie dam wam calego arkusza bez przeady ;p byla latwa !! jak nie umiesz biologii to po co ja wybieraliscie;)) moze poznej cos napisze jak ladnie poprosicie;d;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasieńka do runnerworld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:00 no to ładnie prosimy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kochany runnerworl Re: do runnerworld IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:04 Kochany runnerworl :) Bardzo prosimy o podanie pytań, chociażby tych trudniejszych, bardzo mi zależy, z biologii jestem dobra, ale w naszej szkole dyrektor zarządził wstawianie ocen za maturki, a chcę utrzymać 5 z biologii :( Boje się bardzo, chociaż, że mam już przerobiony cały materiał, jednak ten stres powoduje u mnie konsternację, dlatego proszę w imieniu własnym i innych forumowiczów o POMOC :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Kraków Re: do runnerworld IP: *.acn.airbites.pl 06.12.07, 21:07 czesc ja także przyłanczam się do gorącej prosby!!!! jutro pisze biologie rozszerzoną i chciałabym (zresztą pewnie nie tylko ja) wiedzieć jakie były pytania. Wierze że pan runnerworld okaże się miłomściwy i zlituje się nad biedakami :) ...... prosze Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-wak Re: do runnerworld 06.12.07, 21:10 Ale my piszemy o bio. podst. a nie rozszerzonej... a ktoś właśnie o tę 2gą pyta... Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-wak Zbawiciel? 06.12.07, 21:02 Dziękujemy ślicznie za cynk ... może coś więcej? Prosimy bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekmanu Re: Zbawiciel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:10 MARGARITKA89... POSZUKIWANA! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-wak Re: Zbawiciel? 06.12.07, 21:13 Już nie margeritka bo nie odpisuje :( teraz liczymy na runnerworld :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-wak Do XXX 06.12.07, 21:17 to jest na bio. podst.? Kochany/na jesteś :****** Niech Tobie Bóg wynagrodzi ;) A szczerze to sama z chęcią mogłabym się odwdzięczyć. Może będzie taka okazja. Może następnym razem będę miała jako pierwsza maturę próbną-bo przecież czeka nas następna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Do XXX IP: *.euro-net.pl 06.12.07, 21:18 Tak to na podstawe :) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Zbawiciel? IP: *.euro-net.pl 06.12.07, 21:14 1.Skutki niedoboru Witaminy B (TIAMINA) - choroba beri-beri ( bóle rąk i nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krązenia) Skutki niedoboru żelaza ( Fe) - niedobór tego pierwiastka powoduje anemię. 2.budowa jelita cienkiego i jego rola: Jelito cieńkie dzielimy na dwunastnicę, jelito czcze oraz jelito kręte.Długość jelita cienkiego jest zmienna od 2,5 do 11 m.Powierzchnię błony śluzowej pokrywają liczne kosmki jelitowe.ROLA: W jelicie odbywa się dalszy proces trawienia węglowodanów, tłuszczów i białka. 3.schemat utlenienia glukozy-wymienic zw.chemiczne, ROWNANIe chemiczne: C6H12O6 + 6O2 - > 6CO2 + 6H2O + energia SCHEMAT: W pierwszych dwoch etapach utleniania glukozy wydzielają się niewielkie ilosci energii oraz wodór. ETAP 1 zwany glikoliząm zachodzi w cytoplaźmie, etap 2 zwany cyklem Krebsa zachodzi w matrix mitochondrium. etap3 zwany łancuchem oddechowym zachodzi na wewnętrznych błonach mitochondrium, 4.rozpoznac tkanki okrywajace, Tkanka okrywająca wtórna czyli korek, jeśli będzie schemat trzeba pamietać że składa się z fellogenu inaczej fellem, felloderma, korkowica i przetchlinka. Co to tkanki okrywającej pierwotnej składają się ze skórki korzenia epiblema, ryzoderma i skórki pedu - epiderma. 5.AKSON-wypustka neurony przewodzące impuls nerwowy od ciała komórki w kierunku synapsy. 6,oksyhemoglobina jak powstaje schematy wzory itp Oksyhemoglonina - jest to jasno czerwona krwe, inaczej postać hemoglobiny polaczonej w sposob odwracalny z tlenem (bez zmiany stopnia utlenienia Fe) wystepujaca fizjologicznie jako skladnik krwi utlenowanej str.91 schemat w Vademecum z Grega. 7funkcje wątroby co magazynuje jakie witaminy i tak dalej. FUNKCJE WĄTROBY: magazynowanie glikogenu, resynteza glukozy, buforowanie stężenia glukozy we krwi, utlenianie kwasów tłuszczowych biosynteza lipoprotein . MAGAZYNUJE WITAMINY A,D,B12 i żelazo ale żelazo to pierwiastek, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opo Re: Zbawiciel? IP: *.acn.airbites.pl 06.12.07, 21:19 ale to jest podstawowa czy rozszerzona bo ja potrzebuje rozszerzonej Jesteś wielki xxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Zbawiciel? IP: *.euro-net.pl 06.12.07, 21:22 To jest na podstawe a na rozszerzenie sa tutaj: -funkcje wątroby co magazynuje jakie witaminy i tak dalej. -budowa oka -2 zadania z getetyki -2 doświadczenia hipoteza i problem badawczy -mimikra -organizmy transgeniczne -na czym poleka klonowanie -łuk odruchowy -tkanki roślinne -porównanie mięśnia sercowego i szkieletowego -rozpoznać elementy morfotyczne -funkcje hemoblobiny -operon laktozowy -przebiek chemosyntezy -jakie glony jakie światło absorbują -cykl życiowy tasiemca uzbrojonego -mejoza postgamiczna u kogo występuje -porownaje jedno i dwuliściennych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Zbawiciel? IP: *.jelonki.robbo.pl 06.12.07, 21:24 jak ty to tak dokładnie pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-wak Re: Zbawiciel? do XXX 06.12.07, 21:25 Skąd znasz pytania?? Na rozsz. i podst.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasieńka Re: Zbawiciel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:26 a to co nam podałeś/łaś z podstawy to wszystko ?:) dziekuję Ci baaaardzo:);* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: Zbawiciel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:28 moze to wkręt i koleś tylko żarty sobie z was robi :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Zbawiciel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:35 Proszę abyście sobie żartów nie robili. Jeśli macie serce to proszę Was abyscie pisali prawdę a nie żarty sobie robili :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:32 no kolezanka mojego chlopaka dzisiaj pisala maturke z bioli zakres podstawowy. I tak, byly narzady czlowieka do opisania m.in. ucho, tkanek zadnych nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:33 A nie pamiętasz co jeszcze? Bo ucho to troszkę mało... Trzeba mieć więcej konkretów... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:36 nie wiem;/ to takie podstawowe rzeczy trzeba znac z czlowieka , wezcie sobie przegladnijcie ksiazki notatki;) a nie wiecie co na biol roz ma byc?bo ja jutro pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasieńka do margaritki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:38 xxx napisał że to będzie na rozszerzeniu: -funkcje wątroby co magazynuje jakie witaminy i tak dalej. -budowa oka -2 zadania z getetyki -2 doświadczenia hipoteza i problem badawczy -mimikra -organizmy transgeniczne -na czym poleka klonowanie -łuk odruchowy -tkanki roślinne -porównanie mięśnia sercowego i szkieletowego -rozpoznać elementy morfotyczne -funkcje hemoblobiny -operon laktozowy -przebiek chemosyntezy -jakie glony jakie światło absorbują -cykl życiowy tasiemca uzbrojonego -mejoza postgamiczna u kogo występuje -porownaje jedno i dwuliściennych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina-wak Re: do margaritka89 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:39 Niby to: a na rozszerzenie sa tutaj: -funkcje wątroby co magazynuje jakie witaminy i tak dalej. -budowa oka -2 zadania z getetyki -2 doświadczenia hipoteza i problem badawczy -mimikra -organizmy transgeniczne -na czym poleka klonowanie -łuk odruchowy -tkanki roślinne -porównanie mięśnia sercowego i szkieletowego -rozpoznać elementy morfotyczne -funkcje hemoblobiny -operon laktozowy -przebiek chemosyntezy -jakie glony jakie światło absorbują -cykl życiowy tasiemca uzbrojonego -mejoza postgamiczna u kogo występuje -porownaje jedno i dwuliściennych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:37 a i podobno bylo proste;)jak ktos sobie powtorzy tak o notatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizu Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.acn.airbites.pl 06.12.07, 21:40 mam takie małe pytanie czy to na 100% było na maturze i podst. i rozsze. prosze o potwierdzenie że to nie żarty Jeżeli to prawda XXX chyle czoło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:42 tak na podstawie to co napisalam tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizu Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.acn.airbites.pl 06.12.07, 21:43 a nie wiesz czy na rozsze. było to samo? ale skoro na podst tak to chyba rozsz się też zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:45 mysle ze roz tez dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina-wak Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:45 Z mojej strony również respect dla XXX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:50 ale to na bank to z podstawowej bo ja juz sam nie wiem podobno ktos puscil z zeszlego roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:52 na bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POMOCYY a co bylo na chemii podstawowej ??? [pomocyyy IP: 217.96.62.* 06.12.07, 22:58 A CO BYLO NA CHEMII PODSTAWOWEJ ???? PROSZE O ODP !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina-wak .....Jak cos dajcie cynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:50 Jeśli byłyby jakieś zmiany czy coś to piszcie... Ja również będę Was inf. na bieżąco... Powodzenia Kochani :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASKA1701 PYtania na rozszerz nieaktualne!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:53 forum.matura.pl/viewtopic.ph... eh pytania ktore ktos podaj sa na forum z maja bodajze :] Odpowiedz Link Zgłoś
runnerworld bwiciel powrocil !! RunnerWorld = KING 06.12.07, 21:57 no dobra kochani to prosze was bardzo zlitowalem sie i macie ;p -byla budowa ucha i napisac funkcje kosteczek sluchowych -rozpoznac stawy i podac przyklad ich wystepowania -trzeba bylo rozpoznac z rys. krwinki i podac 1 przyklad cech jej budowy -to byl taki schemat i tam cus trzeba bylo wpisac o glukozie i insulinie -byla tabela z produktami z ich wartosciami odzywczymi i trzeba bylo wybrac trzy produkty krore podal bys na sniadanie osobie otylej i wyjasnic dlaczego -choroby zwiazane z mutacja genow i chromosomow czy cus w tym stylu - porownac zyle i tetnice i napisac w ktorym jest wieksze cisnienie - nie bylo nic o watrobie ale cos o trzustce -byla budowa mitochondrium podac 2 narzady wytwarzajace hormony podac jaki to hormon i co jest jego produktem A teraz wszyscy mi PIWO stawiaja !!! pozdro ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: bwiciel powrocil !! RunnerWorld = KING IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:00 Więc które z pytań są prawdziwe????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasieńka Re: bwiciel powrocil !! RunnerWorld = KING IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:01 czyli to co napisales to są pytania na podstawe tak?:) bo juz sie pogubilam ;P .. a z tym piwem nie ma sprawy ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:56 To super! A na podst. są dobre?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 21:57 tak, a wiecie moze co bylo dzisiaj na niemieckim podstawowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina-wak Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:03 Ja z anglika pisałam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 22:00 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mere Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:29 Na niemieckim było info o Astrid |Lindgren (przeczytaj biografię po polsku a ułatwi Ci to zadanie prawie w 100%) Kartka pocztowa: Jesteś na wycieczce klasowej w Niemczech: powiedz gdzie przebywasz, gdzie się zatrzymałeś, co zwiedziłeś, jak Ci się podoba, kiedy przyjechałeś i kiedy wracasz List: Planujesz studia (1 semestr) na uczelni w De, napisz list do kolegi z De by podał Ci info potrzebne do studiowanie, dlaczego chcesz tam studiowac, opisz swoje plany, zapytaj go co o tym sadzi Dzięki wielkie za pytania z biologii Odpowiedz Link Zgłoś
pilotelo7 pisal ktos chemie rozszerzona?? 06.12.07, 23:09 nie mial w ogole nikt tutaj chemi???? Odpowiedz Link Zgłoś
beti2010 Re: pisal ktos chemie??? 06.12.07, 23:15 podajcie co było na chemii podstawowej prosze Odpowiedz Link Zgłoś
pilotelo7 chemia 06.12.07, 23:22 wlasnie nikt nic nei pisze o chemi,zapodajcie pytanai ja kktos pisal prosze rozszerzona najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 07.12.07, 09:21 hejo jak ktos dzisiaj zdaje biol roz to plis napiszcie co bylo!!! bo ja dzisiaj na 13 mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 09:42 Biologiapodstawy pytanka byly wczoraj dobre, wlasnie skonczylem pisac i uwazam ze jakby sie lepiej przylozyc to 100% jak nic :P oprocz tego co ktos wczoraj podal: budowa mitochondrium, zaplanowac sniadanko dla otylych, budowa ucha i finkcje kostek sluchowych, rozpoznac stawy, łuk odruchowy, rozpoznac tkanke szkieletowa i sercowa, tabelki dotyczace budowy danej tkanki,rozpoznac krwinki, cos z ekologii: mutualizm, pasozytnictwo itp, wypelnic tabelke z oddzialywaniem antagonistycznym tyle tak na swiezo zapamietalem, maturka naprawde jest latwa wiec nic sie nie martwcie! Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka89 Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.telsat.wroc.pl 07.12.07, 10:29 a rozszerzenie ktos wie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 11:51 Z rozszerzenia była przeważnie genetyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 11:57 Jesteście strasznie zdesperowani. Praktycznie we wszystkich szkołach wstawia sie oceny za matury próbne, życie. Nigdy w życiu nie przyszłabym na to forum szukać pytań do matur, które miałabym dopiero napisać, bo to wszystko psuje. Oszukujecie głównie samych siebie. Przed prawdziwą przecieków nie będzie i nikt nie będzie pisał wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka_t Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 12:01 Widzę, że ktoś inny się tu podpisuje ewka, zaraz będzie awantura, że sie podszywam :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeee Re: margaritka89 odpisz nam :) IP: *.bsk.vectranet.pl 07.12.07, 14:35 na rozszerzonej nie bylo tego co podawaliscie wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś