margaritka8787 05.03.08, 11:12 hej kto pisal dzisiaj biol podst? co bylo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magdaa Re: biologia podstawowa IP: 84.38.160.* 05.03.08, 11:24 no wlasnie ja tez bardzo prosilabym o informacje co do biologii podstawowej.. bylabym wdzieczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipiska Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 12:57 jesli mozna to ja tez poprosze o ta podstawowa z biologiii Odpowiedz Link Zgłoś
malenka19890 Re: biologia podstawowa 05.03.08, 13:43 jeśli dostaniecie jakies odpowiedzi to przeslijcie na adres malenka@wp.pl bede wdzieczna i to bardzo! sama nadal szukam wiec jak znajde to dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: biologia podstawowa IP: 82.160.216.* 05.03.08, 14:14 Kurde, no nikt nie pisał bioli podst.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 16:02 podobno to ma byc z podstawy: wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu menstruacyjnego -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy pecherzykowej -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a) prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania sztucznej nerki -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA -skutki bulimi -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i napisac role -jakies choroby zwiazane z chromosomami -chjoroby przenoszone droga plciowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 14:32 tez byłabym wdzieczna gdyby ktos podał co było na biologii podstawowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 14:33 Znalazłam coś takiego: BIOLOGIA PODSTAWA (NIE PEWNE) dna choroby z chromonaslego ukladu bylo o ukladzie pokazmowym nerwowym i oddechowych tkanki poprzecznie prązkowane i gladkie o bulini bylo jedno zadanie o chorobie ukladu krazenia czyli zawal i miazdzyca o chorobach plciowych ktore sa przenoszone przez wirusy a;lbo bakterie o miesiaczce jak ona zachodzi jeden wykres trzeba bylo zrobic Nie jestem pewien na 100% trzeba jeszcze poczekac do wieczora moze ktos pewny wkoncu napisze co bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenuska1234567899 Re: biologia podstawowa IP: *.eltronik.net.pl 05.03.08, 15:00 Ja tez to widzialam. Duzo osob potwierdza wiec nie wiem. Czekamy jeszcze troche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania:)) Re: biologia podstawowa IP: 82.160.24.* 05.03.08, 15:12 jesli ma ktoś jakieś wiadomości na temat biologi ..pliss napiszcie gg-1407261 Odpowiedz Link Zgłoś
susy19 Re: biologia podstawowa 05.03.08, 15:56 forum.e9.pl/matury/materialy.html ja słyszłam ze z tego też moze byc!!!:( które jest prawidłowe?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 16:00 Popatrz na te zagadnienia i pomyśl trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mere MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 16:06 Mam tematy na biologię!!!!! BIOLOGIA PODSTAWA Podaje pytania na biologie podstawowa -wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu menstruacyjnego -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy pecherzykowej -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a)prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania sztucznej nerki -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA -skutki bulimi -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i napisac role -jakies choroby zwiazane z chromosomami -choroby przenoszone droga plciowa takie cos znalazlam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.160.216.* 05.03.08, 17:13 innej wersji nie ma na całym świecie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:19 to tez bylo? -roznica m-dzy przeszczepem syngenicznyma allogenicznym -metabolizm katabolim i anabolizm -skutki palenia tytoniu -choroby oprzewodu plcowego i pokarmowego -z tego co pamitam to byl wykres przedtawiajacy mocz pacjeta i trzeba bylo napisac czy jest zdrowy czy nie i nie byl zdrowy gdyz mial cukromocz -parathormon i duzo wykresow i tabel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.160.216.* 05.03.08, 17:37 Czyli to wszystko z podstawy, margaritko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:46 dna choroby z chromonaslego ukladu bylo o ukladzie pokazmowym nerwowym i oddechowych tkanki poprzecznie prązkowane i gladkie o bulini bylo jedno zadanie o chorobie ukladu krazenia czyli zawal i miazdzyca o chorobach plciowych ktore sa przenoszone przez wirusy a;lbo bakterie o miesiaczce jak ona zachodzi jeden wykres trzeba bylo zrobic wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu menstruacyjnego -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy pecherzykowej -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a) prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania sztucznej nerki -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA -skutki bulimi -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i napisac role -jakies choroby zwiazane z chromosomami -choroby przenoszone droga plciowa ODPOWIEDZI:POMOZCIE! Skutki bulimii - Odwodnienie opuchnięcia, awitaminoza, częste zawroty głowy omdlenia - Zniszczenie na skutek wymiotów szkliwa zębów przez kwas solny z żołądka - Rozciągnięcie żołądka – czasami nawet trzeba go operacyjnie zmniejszać - Hemoroidy powstałe przez częste przeczyszczanie się lekami, krwawienia z odbytu - Osłabienie wątroby, serca, a także układu pokarmowego - Poważne zaburzenia psychiczne Choroby dziedziczne: -anemia sierpowata -fenyloketonuria -zespół Downa Miesnie gladkie w tetnicach umozliwiaja sprawniejszy transport krwi z serca poniewaz maja ksztalt wrzecionowaty Podczas ujemnego sprzężania zwrotnego przysadka hamowana jest przez podwzgórze i wysoki poziom tyroksyny co powoduje ze nie wytwarza juz hormonu TSH sa to estrogeny pogrubiaja sciane macicy i jest ona bardziej ukrwiona -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a)prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki? a) kropelkową b) płciową c) płciową Odpowiedz Link Zgłoś
xdziunkax Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.08, 22:04 co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy pecherzykowej a) hormon pęcherzykowy (FSH)- wzrastajacy poziom FSH powoduje rozwoj pecherzyka graafa Estrogen- produkowany prze4z pecherzyk graafa, pod jego wplywem blłona śluzowa macicy rozpulchnia sie i staje sie lepiej ukrwiona hormon luteinizujący - wywoluje owulacje Odpowiedz Link Zgłoś
xdziunkax Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.08, 22:07 -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu menstruacyjnego przysadka mozgowa kontroluje ilosc estrogenu we krwi. odpowiednio wysoki poziom hormonu jest informacja o dojrzalosci komorki, powoduje to gwaltowny wyrzut hormonu luteinizujacego ktory wywoluje owulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 17:45 wielkie dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 17:56 ja tez szukam jak sie czegos dowiem to dam znac:)to moje gadu12123473; Odpowiedz Link Zgłoś
giaur26 Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.08, 19:08 sorki, ale napewno takie sa pytania, bo duzo bylo pierdul dziś,chc sie upewnic Odpowiedz Link Zgłoś
susy19 Re: biologia podstawowa 05.03.08, 16:09 no to kochany/kochana musze sie zmartwic bo i angielski i francuski sie zgadzaja.. i prosiła bym troszke milej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:09 co bylo w koncu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: biologia podstawowa IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.08, 18:14 a na geografie podstawe ma ktoś pytania ????? prosze jesl;i tak top napiszcie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 18:15 geografia podstawowa:(zrob sobie osobny temat do gegry) -przyporządkuj krainie zoogeograficznej żyjące na jej obszarze gatunki zwierząt.. (paleoarktyczna, australijska i jeszcze jakiś dwie były) -jakiś pytanie związane z siecią wodną Polski(trzeba było powykreślać niepsujące słowa) -na mapie były zaznaczone jakieś obszary i trzeba było dopisać do niech typ gleby skałę macierzystą i uprawiane rośliny -było coś odnośnie czynników warunkujących klimat Polski -coś o typach opadów ze względu na genezę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 18:27 PARATHORMON-(znajduje sie w przytarczycach)podwyzsza poziom wapnia we krwi a obniza poziom fosforu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 18:19 Krtan-zbudowana z chrzastek połoczonych wiązadłami i miesniami.górna czesc krtani to tzw nagłosnia(to chrzastka ktora zamyka ujscie do krtani podczas polykania pokarmów)ponizej znajduja sie fałdy tzw struny głosowe.powietrze przechodzac przez struny głosowe wprowadza je w drganiaco jest przyczyna powstawania dzwieku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 18:21 pecherzyki płucne-w nich odbywa sie wymiana gazowa na zasadzie dyfuzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 18:54 -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych dziedziczne- zespol downa, fenyloketonuria cywilizacyjne- nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, alkoholizm społeczne- choroby weneryczne, reumatyzm zawodowe- ołowica, pylica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 18:54 co to jest funkcja autonomiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:11 ale autonomiczna czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 19:14 tak na pewno te:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 19:25 1pfk1 zapamietalem pare pytan z podstawy tu je macie: -budowa oka; płaty mózgu; schemat nabłonka migawkowego; oddychanie beztlenowe; gruczoły dokrewne; mięsnie antagonistyczne;anemia sierpowata;choroba Huntingtona;allele recesywne;spoidło wielkie mózgu nie slyszalem nawet o ty zaskoczony bylem; popwodzenia : ) jeszcze to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:36 Mięśnie antagonistyczne są to: zginacze i prostowniki (albo przywodziciele i odwodziciele) - działają antagonistycznie - podczas ruchu jeden kurczy się bardziej od drugiego {np. mięsień dwugłowy ramienia i mięsień trójgłowy ramienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 19:42 gdzie wirus replikuje swoje DNA??? pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:17 Namnażanie wirusów jest zależne od rodzaju kwasu nukleinowego, który znajduje się w wirionie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:43 maa ktoś cos jeszcze ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 20:29 Metabolizm - przemiana materii i energii zachodząca w komórkach żywych organizmów i stanowiących podłoże wszelkich zjawisk biologicznych. Reakcje metaboliczne dzieli się na dwa, częściowo przeciwstawne procesy: * katabolizm - rozkład związków chemicznych występujących w żywności oraz wcześniej istniejących tkankach, który jest głównym źródłem energii potrzebnej do życia * anabolizm - synteza złożonych związków chemicznych, prowadząca do wzrostu masy organizmu i rozrostu jego tkanek, wymagająca zwykle wydatkowanie energii. Mięśnie antagonistyczne są to: zginacze i prostowniki (albo przywodziciele i odwodziciele) - działają antagonistycznie - podczas ruchu jeden kurczy się bardziej od drugiego {np. mięsień dwugłowy ramienia i mięsień trójgłowy ramienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heej Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 21:12 ta sa sprawdzone pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia:)) BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzisiaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 12:26 Ja pisałam dzisiaj mature podstawowa z biologii i nie prawda wcale ze bedzie jakis metaboliz!!!! i inne rzeczy ktore tutaj sa!!! pAMIETAM ze pierwsze zadanie to rysunek nuronu i bylo trzeba to podpisac chodzilo o dendryt i wypustki mielinowe !!! bylo pytanie cos o tym jaki enzym bierze udzial w rozkladaniu tluczow chodzilo o lipaze i gdzie jest trawiony ten tluszcz! w kolejnym bylo trzeba podpisac rysunek ukladu odechowego i podpisac jaka role pelnia pecherzyki plucne tzn co w nich zachodzi. Byla krzyzowka z grupa krwi ale to proste bylo:) bylo trzeba opisac jakie zmiany zachodzą w jajniku i macicy od momentu jajeczkowania do krwawienia miesięcznego włącznie (na podstawie wykresu)Nauczcie sie przedewszystkim ukladow (pokarmowy, odechowy,krwionosny) z ekologi byly na ostatniej stronie tylko dwa zadania i z genetyki moze z dwa a i o oku cos tam bylo nie pamietam dokladnie chodzilo im o zrenice chyba i role jaka pelni jak cos mi sie przypomni to wam napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfgjsdf Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.krak.tke.pl 06.03.08, 12:32 opisz jakie zmiany zachodzą w jajniku i macicy od momentu jajeczkowania do krwawienia miesięcznego włącznie (na podstawie wykresu) -na czym polega bulimia -rysunek z ukladem oddechowym,tzreba bylo podpisac gardlo,krtan,tchawicę,oskrzela. -rola pecherzykow plucnych - krzyzowka genowa (matka o gr krwi 0 orobowala udowodnic,ze ojcem jej dziecka z gr.krwi 0 jest mezczyzna z gr. AB. i tzreba bylo napisac czy ma racje czy nie rysując odpowiednia krzyzowke) - byla komowka nerwowa i tzreba bylo podpisac dendryty i oslonkę mielinową oraz ich funkcje - byly lancuchy troficzne. tzreba bylo wskazac konsumenta IV rzedu i osobnika,kotry uczestniczy w wiecej niz 1 lancuchu. - przyczyny niedowagi w grupie wiekowej 25-29 lat i 80 wzwyż - cos z ochrony srodowiska bylo Było tez o gawronach grasujących na polach uprawnych.. Jaki związek ma miażdżyca z zawałem serca.. Coś o emisji SO2 i produkcji cynku.. Byly podane cechy trzech tkanek mięsniowych i trzeba bylo dopasowac do gladkiej i poprzecznie prażkowanej.. Dopasowac cechy do tętnic i żył.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulcia Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.krak.tke.pl 06.03.08, 12:33 Było tez o gawronach grasujących na polach uprawnych.. Jaki związek ma miażdżyca z zawałem serca.. Coś o emisji SO2 i produkcji cynku.. Byly podane cechy trzech tkanek mięsniowych i trzeba bylo dopasowac do gladkiej i poprzecznie prażkowanej.. Dopasowac cechy do tętnic i żył.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloodymary odpowiedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:56 czy wie ktoś może gdzie są odpowiedzi do dzisiajeszej matury pisemnej z biolii;>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.telsat.wroc.pl 06.03.08, 12:58 no dokladnie nie bylo tamtego co wczoraj na forach podawali, ja mialam z komisji z Grodkowa a mieszkam i pisalam we wroclawiu:P a z ta akomodacja to nie chodzilo o zrenice tylko o soczewke:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia212 Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 13:40 W Rzeszowie były arkusze z komisji z Jaworzna :)Ale pytania te, które podajecie teraz :) Ani jednego nie była z tych wczorajszych, no chyba, że bulimia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margaritka Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.telsat.wroc.pl 06.03.08, 13:43 oni tutaj podawali ze bedzie niby skutki bulimii a u mnie bylo co to jest:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikiiiii Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.cpe.marton.net.pl 06.03.08, 13:54 Wszystko to cobylo podane to byla jedna wielka gafa :D Ja to sie z tego powodu bardzo ciesze. Przynajmniej sie sprawdzilismy a wbrew obawom maturka byla banalna ;-)Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 18:23 nigdy wiecej nie bede ufac niby przeciekom.. byly calkiem inne pytania..tylko wprowadzilo na s to w blad.. a bylo trudne Odpowiedz Link Zgłoś