Dodaj do ulubionych

biologia podstawowa

05.03.08, 11:12
hej kto pisal dzisiaj biol podst? co bylo?
Obserwuj wątek
    • Gość: magdaa Re: biologia podstawowa IP: 84.38.160.* 05.03.08, 11:24
      no wlasnie ja tez bardzo prosilabym o informacje co do biologii
      podstawowej.. bylabym wdzieczna :)
      • Gość: hipiska Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 12:57
        jesli mozna to ja tez poprosze o ta podstawowa z biologiii
        • malenka19890 Re: biologia podstawowa 05.03.08, 13:43
          jeśli dostaniecie jakies odpowiedzi to przeslijcie na adres malenka@wp.pl bede
          wdzieczna i to bardzo! sama nadal szukam wiec jak znajde to dam znac
          • Gość: Tom Re: biologia podstawowa IP: 82.160.216.* 05.03.08, 14:14
            Kurde, no nikt nie pisał bioli podst.?
        • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 16:02
          podobno to ma byc z podstawy:
          wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie
          miesnie gladkie
          -wyjasnij funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu
          hormonow podczas cyklu menstruacyjnego
          -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz
          tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow
          wydzielanych przez rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana
          przez te hormony podczas fazy pecherzykowej
          -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych
          czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz
          emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu
          -wymien po dwa przyklady chorob
          dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i zawodowych
          -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a)
          prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki
          -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania
          sztucznej nerki
          -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA
          -skutki bulimi
          -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i
          napisac role
          -jakies choroby zwiazane z chromosomami
          -chjoroby przenoszone droga plciowa
      • Gość: w Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 14:32
        tez byłabym wdzieczna gdyby ktos podał co było na biologii
        podstawowej:)
        • Gość: M Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 14:33
          Znalazłam coś takiego:

BIOLOGIA PODSTAWA (NIE PEWNE) dna choroby z chromonaslego ukladu bylo o ukladzie
          pokazmowym nerwowym i oddechowych tkanki poprzecznie prązkowane i gladkie o
          bulini bylo jedno zadanie o chorobie ukladu krazenia czyli zawal i miazdzyca o
          chorobach plciowych ktore sa przenoszone przez wirusy a;lbo bakterie o
          miesiaczce jak ona zachodzi jeden wykres trzeba bylo zrobic Nie jestem pewien na
          100% trzeba jeszcze poczekac do wieczora moze ktos pewny wkoncu napisze co bedzie
          • Gość: Lenuska1234567899 Re: biologia podstawowa IP: *.eltronik.net.pl 05.03.08, 15:00
            Ja tez to widzialam. Duzo osob potwierdza wiec nie wiem. Czekamy jeszcze troche
            • Gość: ania:)) Re: biologia podstawowa IP: 82.160.24.* 05.03.08, 15:12
              jesli ma ktoś jakieś wiadomości na temat biologi ..pliss napiszcie
              gg-1407261
          • susy19 Re: biologia podstawowa 05.03.08, 15:56
            forum.e9.pl/matury/materialy.html ja słyszłam ze z tego też
            moze byc!!!:( które jest prawidłowe??????????????
            • Gość: M Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 16:00
              Popatrz na te zagadnienia i pomyśl trochę...
              • Gość: Mere MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 16:06
                Mam tematy na biologię!!!!!

BIOLOGIA PODSTAWA Podaje pytania na biologie podstawowa -wytlumacz jakie
                znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie miesnie gladkie -wyjasnij
                funkcje ujemnego sprzezenia zwrotnego w kontroli poziomu hormonow podczas cyklu
                menstruacyjnego -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz
                tylko jeden z nich dojrzewa w pelni a)podaj nazwe hormonow wydzielanych przez
                rozwijajce sie pecherzyki b)opisz role odgrywana przez te hormony podczas fazy
                pecherzykowej -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie
                wymienionych czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec
                oraz emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu
                -wymien po dwa przyklady chorob dziedzicznych,cywilizacyjnych,spolecznych i
                zawodowych -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow
                a)prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki -byl tekst ina podstawie
                tekstu napisac zalety i wady stosowania sztucznej nerki -bylo tez cos napisac
                gdzie wirus replikuje swoje DNA -skutki bulimi -byl uklad oddechowy i zaznaczyc
                chyba krtan i pecherzyki plucne i napisac role -jakies choroby zwiazane z
                chromosomami -choroby przenoszone droga plciowa takie cos znalazlam :)
                • Gość: Tom Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.160.216.* 05.03.08, 17:13
                  innej wersji nie ma na całym świecie? :)
                • Gość: margaritka Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:19
                  to tez bylo?
                  -roznica m-dzy przeszczepem syngenicznyma allogenicznym
                  -metabolizm katabolim i anabolizm
                  -skutki palenia tytoniu
                  -choroby oprzewodu plcowego i pokarmowego
                  -z tego co pamitam to byl wykres przedtawiajacy mocz pacjeta i
                  trzeba bylo napisac czy jest zdrowy czy nie i nie byl zdrowy gdyz
                  mial cukromocz
                  -parathormon
                  i duzo wykresow i tabel
                  • Gość: Tom Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.160.216.* 05.03.08, 17:37
                    Czyli to wszystko z podstawy, margaritko?
                    • Gość: margaritka Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:46
                      dna choroby z chromonaslego ukladu bylo o ukladzie pokazmowym
                      nerwowym i oddechowych tkanki poprzecznie prązkowane i gladkie o
                      bulini bylo jedno zadanie o chorobie ukladu krazenia czyli zawal i
                      miazdzyca o chorobach plciowych ktore sa przenoszone przez wirusy
                      a;lbo bakterie o miesiaczce jak ona zachodzi jeden wykres trzeba
                      bylo zrobic

wytlumacz jakie znaczenie ma to,ze w scianach tetnic znajduja sie
                      miesnie gladkie
                      -co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz
                      -podaj obszary mozgowia odpowiedzialne za kontrolowanie wymienionych
                      czynnosci zyciowych a_wentylacja pluc oraz bicie serca b)pamiec oraz
                      emocje c)postawa ciala d)funkcje autonomiczne e)przetwarzanie obrazu
                      -okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow a)
                      prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki
                      -byl tekst ina podstawie tekstu napisac zalety i wady stosowania
                      sztucznej nerki
                      -bylo tez cos napisac gdzie wirus replikuje swoje DNA
                      -skutki bulimi
                      -byl uklad oddechowy i zaznaczyc chyba krtan i pecherzyki plucne i
                      napisac role
                      -jakies choroby zwiazane z chromosomami
                      -choroby przenoszone droga plciowa

ODPOWIEDZI:POMOZCIE!
                      Skutki bulimii
                      - Odwodnienie opuchnięcia, awitaminoza, częste zawroty głowy omdlenia
                      - Zniszczenie na skutek wymiotów szkliwa zębów przez kwas solny z
                      żołądka
                      - Rozciągnięcie żołądka – czasami nawet trzeba go operacyjnie
                      zmniejszać
                      - Hemoroidy powstałe przez częste przeczyszczanie się lekami,
                      krwawienia z odbytu
                      - Osłabienie wątroby, serca, a także układu pokarmowego
                      - Poważne zaburzenia psychiczne

Choroby dziedziczne:
                      -anemia sierpowata
                      -fenyloketonuria
                      -zespół Downa

Miesnie gladkie w tetnicach umozliwiaja sprawniejszy transport krwi
                      z serca poniewaz maja ksztalt wrzecionowaty
                      Podczas ujemnego sprzężania zwrotnego przysadka hamowana jest przez
                      podwzgórze i wysoki poziom tyroksyny co powoduje ze nie wytwarza juz
                      hormonu TSH
                      sa to estrogeny pogrubiaja sciane macicy i jest ona bardziej ukrwiona

-okresl drogi wnikania do organizmu wymienionych ponizej patogenow

a)prątki gruzlicy b)wirus hiv c)dwoinki rzeżączki?
                      a) kropelkową b) płciową c) płciową

• xdziunkax Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.08, 22:04
                        co miesiac kilka pecherzykow jajnikowych rozpoczyna rozwoj lecz

a) hormon pęcherzykowy (FSH)- wzrastajacy poziom FSH powoduje rozwoj pecherzyka
                        graafa

Estrogen- produkowany prze4z pecherzyk graafa, pod jego wplywem blłona śluzowa
                        macicy rozpulchnia sie i staje sie lepiej ukrwiona

hormon luteinizujący - wywoluje owulacje
                      • xdziunkax Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.08, 22:07

przysadka mozgowa kontroluje ilosc estrogenu we krwi. odpowiednio wysoki poziom
                        hormonu jest informacja o dojrzalosci komorki, powoduje to gwaltowny wyrzut
                        hormonu luteinizujacego ktory wywoluje owulacje
                • Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 17:45
                  wielkie dzieki:)
                  • Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 17:56
                    ja tez szukam jak sie czegos dowiem to dam znac:)to moje gadu12123473;
                • giaur26 Re: MAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.03.08, 19:08
                  sorki, ale napewno takie sa pytania, bo duzo bylo pierdul dziś,chc sie upewnic
              • susy19 Re: biologia podstawowa 05.03.08, 16:09
                no to kochany/kochana musze sie zmartwic bo i angielski i francuski
                sie zgadzaja.. i prosiła bym troszke milej:)
                • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 17:09
                  co bylo w koncu?
                  • Gość: nina Re: biologia podstawowa IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.08, 18:14
                    a na geografie podstawe ma ktoś pytania ????? prosze jesl;i tak top
                    napiszcie????
                    • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 18:15
                      geografia podstawowa:(zrob sobie osobny temat do gegry)
                      -przyporządkuj krainie zoogeograficznej żyjące na jej obszarze
                      gatunki zwierząt.. (paleoarktyczna, australijska i jeszcze jakiś
                      dwie były)
                      -jakiś pytanie związane z siecią wodną Polski(trzeba było
                      powykreślać niepsujące słowa)
                      -na mapie były zaznaczone jakieś obszary i trzeba było dopisać do
                      niech typ gleby skałę macierzystą i uprawiane rośliny
                      -było coś odnośnie czynników warunkujących klimat Polski
                      -coś o typach opadów ze względu na genezę
                  • Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 18:27
                    PARATHORMON-(znajduje sie w przytarczycach)podwyzsza poziom wapnia we krwi a
                    obniza poziom fosforu
              • Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 18:19
                Krtan-zbudowana z chrzastek połoczonych wiązadłami i miesniami.górna czesc
                krtani to tzw nagłosnia(to chrzastka ktora zamyka ujscie do krtani podczas
                polykania pokarmów)ponizej znajduja sie fałdy tzw struny głosowe.powietrze
                przechodzac przez struny głosowe wprowadza je w drganiaco jest przyczyna
                powstawania dzwieku:)
              • Gość: aga Re: biologia podstawowa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.08, 18:21
                pecherzyki płucne-w nich odbywa sie wymiana gazowa na zasadzie dyfuzji.
                • Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 18:54

dziedziczne- zespol downa, fenyloketonuria
                  cywilizacyjne- nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, alkoholizm
                  społeczne- choroby weneryczne, reumatyzm
                  zawodowe- ołowica, pylica
    • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 18:54
      co to jest funkcja autonomiczna?
      • Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:11
        ale autonomiczna czego?
        • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 19:14
          tak na pewno te:)
          • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 19:25
            1pfk1
            zapamietalem pare pytan z podstawy tu je macie:
            -budowa oka; płaty mózgu; schemat nabłonka migawkowego; oddychanie
            beztlenowe; gruczoły dokrewne; mięsnie antagonistyczne;anemia
            sierpowata;choroba Huntingtona;allele recesywne;spoidło wielkie
            mózgu nie slyszalem nawet o ty zaskoczony bylem; popwodzenia : )
            jeszcze to
            • Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:36
              Mięśnie antagonistyczne są to: zginacze i prostowniki (albo przywodziciele i
              odwodziciele) - działają antagonistycznie - podczas ruchu jeden kurczy się
              bardziej od drugiego {np. mięsień dwugłowy ramienia i mięsień trójgłowy ramienia).
            • Gość: kasia Re: biologia podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 19:42
              gdzie wirus replikuje swoje DNA??? pomozcie
        • Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:17
          Namnażanie wirusów jest zależne od rodzaju kwasu nukleinowego, który znajduje
          się w wirionie
          • Gość: :)) Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 19:43
            maa ktoś cos jeszcze ;)?
    • Gość: margaritka Re: biologia podstawowa IP: *.telsat.wroc.pl 05.03.08, 20:29
      Metabolizm - przemiana materii i energii zachodząca w komórkach
      żywych organizmów i stanowiących podłoże wszelkich zjawisk
      biologicznych.
      Reakcje metaboliczne dzieli się na dwa, częściowo przeciwstawne
      procesy:
      * katabolizm - rozkład związków chemicznych występujących w żywności
      oraz wcześniej istniejących tkankach, który jest głównym źródłem
      energii potrzebnej do życia
      * anabolizm - synteza złożonych związków chemicznych, prowadząca do
      wzrostu masy organizmu i rozrostu jego tkanek, wymagająca zwykle
      wydatkowanie energii.

Mięśnie antagonistyczne są to: zginacze i prostowniki (albo
      przywodziciele i
      odwodziciele) - działają antagonistycznie - podczas ruchu jeden
      kurczy się
      bardziej od drugiego {np. mięsień dwugłowy ramienia i mięsień
      trójgłowy ramienia).
      • Gość: heej Re: biologia podstawowa IP: *.tktelekom.pl 05.03.08, 21:12
        ta sa sprawdzone pytania?
      • Gość: gosia:)) BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzisiaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 12:26
        Ja pisałam dzisiaj mature podstawowa z biologii i nie prawda wcale ze bedzie
        jakis metaboliz!!!! i inne rzeczy ktore tutaj sa!!! pAMIETAM ze pierwsze zadanie
        to rysunek nuronu i bylo trzeba to podpisac chodzilo o dendryt i wypustki
        mielinowe !!! bylo pytanie cos o tym jaki enzym bierze udzial w rozkladaniu
        tluczow chodzilo o lipaze i gdzie jest trawiony ten tluszcz! w kolejnym bylo
        trzeba podpisac rysunek ukladu odechowego i podpisac jaka role pelnia pecherzyki
        plucne tzn co w nich zachodzi. Byla krzyzowka z grupa krwi ale to proste bylo:)
        bylo trzeba opisac jakie zmiany zachodzą w jajniku i macicy od momentu
        jajeczkowania do krwawienia miesięcznego włącznie (na podstawie wykresu)Nauczcie
        sie przedewszystkim ukladow (pokarmowy, odechowy,krwionosny) z ekologi byly na
        ostatniej stronie tylko dwa zadania i z genetyki moze z dwa a i o oku cos tam
        bylo nie pamietam dokladnie chodzilo im o zrenice chyba i role jaka pelni jak
        cos mi sie przypomni to wam napisze
        • Gość: jfgjsdf Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.krak.tke.pl 06.03.08, 12:32
          opisz jakie zmiany zachodzą w jajniku i macicy od momentu
          jajeczkowania do krwawienia miesięcznego włącznie (na podstawie
          wykresu)
          -na czym polega bulimia
          -rysunek z ukladem oddechowym,tzreba bylo podpisac
          gardlo,krtan,tchawicę,oskrzela.
          -rola pecherzykow plucnych
          - krzyzowka genowa
          (matka o gr krwi 0 orobowala udowodnic,ze ojcem jej dziecka z
          gr.krwi 0 jest mezczyzna z gr. AB. i tzreba bylo napisac czy ma
          racje czy nie rysując odpowiednia krzyzowke)
          - byla komowka nerwowa i tzreba bylo podpisac dendryty i oslonkę
          mielinową oraz ich funkcje
          - byly lancuchy troficzne. tzreba bylo wskazac konsumenta IV rzedu i
          osobnika,kotry uczestniczy w wiecej niz 1 lancuchu.
          - przyczyny niedowagi w grupie wiekowej 25-29 lat i 80 wzwyż
          - cos z ochrony srodowiska bylo
          Było tez o gawronach grasujących na polach uprawnych..
          Jaki związek ma miażdżyca z zawałem serca..
          Coś o emisji SO2 i produkcji cynku..
          Byly podane cechy trzech tkanek mięsniowych i trzeba bylo dopasowac
          do gladkiej i poprzecznie prażkowanej..
          Dopasowac cechy do tętnic i żył..
        • Gość: ulcia Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.krak.tke.pl 06.03.08, 12:33
          Było tez o gawronach grasujących na polach uprawnych..
          Jaki związek ma miażdżyca z zawałem serca..
          Coś o emisji SO2 i produkcji cynku..
          Byly podane cechy trzech tkanek mięsniowych i trzeba bylo dopasowac
          do gladkiej i poprzecznie prażkowanej..
          Dopasowac cechy do tętnic i żył..
          • Gość: bloodymary odpowiedzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:56
            czy wie ktoś może gdzie są odpowiedzi do dzisiajeszej matury pisemnej z biolii;>?
        • Gość: margaritka Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.telsat.wroc.pl 06.03.08, 12:58
          no dokladnie nie bylo tamtego co wczoraj na forach podawali, ja
          mialam z komisji z Grodkowa a mieszkam i pisalam we wroclawiu:P
          a z ta akomodacja to nie chodzilo o zrenice tylko o soczewke:P
          • Gość: Misia212 Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 13:40
            W Rzeszowie były arkusze z komisji z Jaworzna :)Ale pytania te,
            które podajecie teraz :) Ani jednego nie była z tych wczorajszych,
            no chyba, że bulimia :)
            • Gość: margaritka Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.telsat.wroc.pl 06.03.08, 13:43
              oni tutaj podawali ze bedzie niby skutki bulimii a u mnie bylo co to
              jest:P
              • Gość: Wikiiiii Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.cpe.marton.net.pl 06.03.08, 13:54
                Wszystko to cobylo podane to byla jedna wielka gafa :D Ja to sie z tego powodu
                bardzo ciesze. Przynajmniej sie sprawdzilismy a wbrew obawom maturka byla
                banalna ;-)Pozdrawiam!
                • Gość: aga Re: BYlo cos takiego na 100% wiem bo pisalam dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 18:23
                  nigdy wiecej nie bede ufac niby przeciekom.. byly calkiem inne
                  pytania..tylko wprowadzilo na s to w blad.. a bylo trudne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka