8elle8 13.03.08, 20:45 Mam od paru dni depresje . MAm wrażenie że nie dostane się na wymarzone studia i będe musiała siedzieć przez rok w domu . JAK TO JEST ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maruda Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.ists.pl 14.03.08, 01:30 Daj sobie spokoj dziewczyno, zamiast dramatyzowac siadz do ksiazek masz tyle czasu do matury ze zdarzylabys nauczyc sie do niej ze 3 razy. Zamiast tracic czas przy komputerze i wypsywac pierdoły wez sie za nauke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.03.08, 14:57 tja kilkudniowa depresja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.08, 15:19 A dlaczego siedzieć w domu?? Opracuj sobie dziewczyno plan B ( a może i C). A może jakaś policealna? może dobry kurs? może wyjazd za granicę? Możliwości są dziesiatki. Do celu można dojść wieloma drogami, a nie siedzieć w domu na utrzymaniu rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka666 Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 09.04.08, 10:48 Sara dobrze prawi :) Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agus Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.mlyniec.gda.pl 15.03.08, 08:48 O matko a co to za tragedia! Nie musisz siedzieć w domu przecież. Ja się nie dostałam na wymarzony kierunek i poszłam do szkoły policealnej. W tym roku ją skończę, będę miała zawód, pójdę do pracy i na zaoczne studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 15.03.08, 13:29 Zawsze są jakieś studia z wolnymi miejscami gdzie przyjmują wszystkich, gorzej jak nie zdasz matury to już większy problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 16:37 tej matury nie da sie nie zdac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastyyyyy Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 15:35 Da się nie zdać, ale kogo interesuje wynik na 40 %. Szczerze, sama mam małego doła, musiałam zrezygnować z rozszerzonej, mimo że byłam pewna, że z historią nie będę mieć problemu. Okazało się, że nie wiem prawie nic, prac nie pisaliśmy w liceum w ogóle, przez co dostałam aż.. 0 pkt za wypracowanie, do tego materiał jaki jest przerabiamy nie pokrywa się w ogóle z maturą. Trudno, musiałam zmienić, bo inaczej matura była by moją porażką, a marzę o prawie, wiem, że z tą historią nie mam szans na studia tam gdzie chcę, bo cokolwiek na podstawie od razu mnie odrzuca, no ale co zrobić.. są zaoczne, są wieczorowe, można pójść na kierunek, na który łatwiej się dostać. Stwierdziłam, że jak nie dostanę się tam gdzie złożę papiery pójdę na wieczorowe, jakoś to przebrnę, w końcu materiał ten sam, dyplom też ten sam, jedynie wyrzeczenia pod względem pieniędzy, bo rodzice nie są mi w stanie zapewnić ok 2000 zł co miesiąc. Uważam, że jak komuś zależy to i poradzi sobie po niestacjonarnych studiach, w końcu nie samo dostanie na studiach się liczy, ale ich ukończenie. Ciągle widzę wpisy osób, które twierdzą, że takie studia to każdy głupi może skończyć, że liczą się pieniądze, ale spójrzmy prawdzie w oczy.. w prawie każdej szkole po 1 semestrze odpada spora liczba osób, bo nie radzą sobie, bo to nie to. Mam nadzieję, że to będzie wybór, którego nie będę żałować, mimo wszystko uczę się, staram, w końcu wyniki mam dobre, jedynie ta historia, która jest moim przekleństwem ;) Zobacz ile jest możliwości, na pewno jakoś sobie poradzisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froz Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.08, 12:23 ja sie nie dostalam tam gdzie chcialam, i nie zaczelam studiow tam gdzie sie dostalam(teraz zaluje) bylam ponad 4 miesiace na wyspach troche jezyka i zycia sie nauczylam a teraz siadam ostro do naukii poprawiam mature i jestem dobrej mysli, ale juz wiem ze lepiej jest sie uczyc i w tym roku zaczne jakies studia- nawet jesli nie dostane sie na to co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8elle8 Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 20:17 Ja też wybieram się na prawo. Ale na szczęście nie mam problemu z historią bo chodze na kursy do matury ale jak by była w szkole to masakra. Bo my też nic nie piszemy oprócz 2 prac na rok . ŻYCZE POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastyyy Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 21:11 My napisaliśmy 2 prace w ciągu 3 lat, żadnej dobrze nie omówiliśmy, a teraz jesteśmy na pierwszej wojnie światowej, sama przerobiłam książkę z 3 klasy, jakąś tam wiedzę mam, ale na pewno za małą, żeby napisać pracę jak bym trafiła temat ze współczesności. Niestety.. i tak zrobiłam wiele, żeby przerobić ten materiał i poradzić sobie z testem z tych czasów i wydaje mi się, że jak na poziom historii w mojej szkole sporo się nauczyłam. Nie jestem na tyle odważna, żeby napisać rozszerzoną.. niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.08, 00:46 a pomyśleć, że ja się modliłam o współczesność na maturze... i dostałam jakieś gó..ane średniowiecze...;/ Dziewczyno, litości, PÓŁ ROKU przed maturą się bałaś, że się nie nauczysz do rozszerzenia?? To jak Ty z takim podejściem zamierzasz zdawać sesje na studiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rollll Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.173.22.248.tesatnet.pl 24.03.08, 12:05 No właśnie, na studiach jak ci się nałoży terminów to musi tobie tydzień lub mniej wystarczyć :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.netburg.pl 24.03.08, 12:31 wydaje mi się, że nie wierzysz w siebie. Jeśli naprawdę przerobiłaś tę książkę i robisz to wszystko o czym piszesz... to popełniłaś błąd, rezygnując z rozszerzonej matury. Uwierz mi, że mało kto NAPRAWDĘ uczy się do matury, zdając rozszerzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga89 Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.08, 12:57 a ja marzę o polonistyce, ale masz rację to co się robi w szkole nie pokrywa się z maturą wcale, próbny polski napisałam na 48% rozszerzony i juz dziś wiem, że nie mam szans dostać się na polonistykę bo to za mało, mam oczywiście wyjście ewakuacyjne, ale ciężko jest pogodzić się z porażką, tym bardziej jak się czegoś bardzo chce;/pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.08, 15:07 ja próbną z polskiego napisałam na 50%... na maturze w maju miałam 80%... panikujecie, naprawdę! od próbnych do właściwego egzaminu jest czasu a czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastyyy Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 15:52 Może nie tyle w szkole robi się coś innego niż na maturze, sporo zależy od nauczyciela, polskiego, wosu i angielskiego uczyli mnie egzaminatorzy, dobrze do tego przygotowani, znający wymagania, typy zadań itd, i uważam, że jestem dobrze przygotowana, nie martwię się o maturę. Historii uczył mnie nauczyciel, który wcześniej nie uczył w liceum, nie znał wymagań, tego co jest ważne, nie potrafił nas pokierować w zadaniach maturalnych, wypracowaniach. Jako wykładowca akademicki patrzył na inne rzeczy, starał się zbyt wnikliwie analizować pewne rzeczy nie patrząc na konkrety no i.. nie przerobiliśmy przez to połowy materiału, nie nauczył nas najważniejszych rzeczy, do tego nie umiem napisać wypracowania,nie mam uporządkowanej wiedzy i można tak wymieniać.. Jestem bardzo zła o to, bo przecież cały czas wiedział, że chcę pisać rozszerzoną, no ale .. i tak już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.08, 13:26 naprawdę, mam wrażenia, że szukasz winnego... żeby móc później powiedzieć "To NAUCZYCIEL mnie nie nauczył", a może zamiast tego wypadałoby się przyznać do braku wystarczającego zacięcia i determinacji z TWOJEJ strony. Skoro wiedziałaś czego Cię w szkole nie nauczą, trzeba było nadrobić to samemu, ewentualnie zapisać się na jakiś kurs. A nie teraz biadolić jaka to nie jesteś skrzywdzona przez system edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.netburg.pl 24.03.08, 12:34 Kochana, a na jaki uniwerek cvhcesz składać? Co zdajesz na maturze? Na Śląski wystarczy Ci i 50%. Na Łódzki do tej pory przyjmowali nawet ludzi z podstawową. Zastanów się po prostu, czy jest sens zdawać na polonistykę, skoro z napisaniem wypracowania na trochę więcej procent masz kłopoty... polonistyka to nie jest pisanie wypracowań, tylko dużo gramatyki i tego typu głupotek... jedni to kochają (jak ja), inni uważają, że minęli się z powołaniem. Kochani, zanim zacznicie o czymś marzyć - sprawdźcie, co będziecie robić na studiach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gekas Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.173.22.248.tesatnet.pl 24.03.08, 12:01 Jeśli chodzi o pieniądze to nie widze problemu(jeśli ktoś mieszka u rodziców). Studiuję zaocznie Administrację na UAMie, materiał prawie identyczny jak na dziennych z tym że oni mają godzin, choć ja chodze do szkoły co weekend co prawda w niedzele tylko do 13.40, czesne są wysokie, 450 miesięcznie. Jednak jeśli ktoś mieszka u rodziców to problemu nie ma, idziesz do pracy i zarabaisz sobie kolo 1300, można sobie ładnie zarobić, opłacić studia, odłożyć trochę i zdobyć doświadczenie w jakiejś pracy(jeśli się dobrze trafi). 2 rozwiązanie, policealna po której masz zawód i pochodzenie do matury jeszcze raz, czym tu się odrazu przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfgf Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.03.08, 12:52 zależy co się zdaje i na jakim poziomie kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_20 Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 19.03.08, 02:14 Witam... Powiem wam tak: nie przejmujcie się maturą, zawsze znajdzie się inne wyjście, jak właśnie wspomnieli poprzednicy: studia wieczorowe lub zaoczne, ewentualnie szkoła policealna... Ja mam podobnie, ale niestety z powodu błędnych wyborów na 2 lata mam zamkniętą drogę na studia dzienne, niestety za wszystkie błędy trzeba płacić... Ale nie martwię się, uczę się w szkole policealnej, w tym roku poprawiam maturę, w przyszłym zamienię poziomy z podstawowych na rozszerzone, no i dodatkowe przedmioty... Nie przejmujcie się, w końcu każdy maturzysta ma podobne wątpliwości, a wierzę, że zarówno wam i mnie uda się i być może spotkamy się na studiach dziennych :)... Pozdrawiam... Miłego zakuwania :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
nastyyy Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 19.03.08, 10:25 Wiesz, sama nauka to mało, trzeba jakoś tą wiedzę uporządkować, nauczyć się dobrze pisać wypracowań pod okiem nauczyciela, który je sprawdzi, doradzi, do tego wiedza książkowa to mało, przynajmniej dla mnie, słuchowca, czytanie, a umiejętność rozwiązywania zadań to nie wszystko. Wiedzę mam, ale kiedy trzeba łączyć fakty itd.. dla kogoś, kto przerobił cały materiał w szkole, przy dobrym nauczycielu może się to wydawać śmieszne, ale jak ja musiałam 3 lata sama przerabiać w pół roku, bo to co robiliśmy w szkole, a to co jest na maturze w ogóle się ze sobą nie łączy niestety nie czuję się na siłach pisać rozszerzenia, nie widzę sensu pisać matury na siłę rozszerzonej, żeby zdać na 40%. Próbnej rozszerzonej nie zdałam, kwestia paru procent, ale jednak.. Za wypracowanie miałam 0. Tu nie wystarcza sama wiedza, ale też pewne umiejętności, które niestety od samego czytania się nie pojawią.. Dla kogoś kto ma łatwość uczenia, dobrego nauczyciela, kto zda dobrze maturę, czy dostanie się na dzienne łatwo powiedzieć, jakie to łatwe, a każdy kto tego nie zrobił jest idiotą, ale gdyby tak łatwo było się nauczyć to każdy, kto się stara pisał by rozszerzenie, a tak nie jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.08, 22:28 z tym polskim to taka beznadzieja jest zwlaszcza z rozszerzonym.. ja mialam beznadziejna nauczycielke nawet poziomu podstawowego nie przebrnelismy bo klasa jej na glowe wchodzila ale duzo czytalam lektury a zwlaszcza opracowania-epokami, trzeba pisac to co w tekstach do omowienia tylko swoimi slowami i tyle, na probnej roz mialam jakies 40% a w maju 74%- da sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.netburg.pl 24.03.08, 12:41 pewnie że się da. polski jest naprawdę banalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.netburg.pl 24.03.08, 12:40 Dziewczyno, zaczynasz mnie załamywać, albo raczej wprawiać w konsternację. Nauczyciel się za Ciebie nie nauczy. Mnie zależało na maturze z polskiego, to chociaż byłam wybitna - poszłam na kurs przedmaturalny. To było ledwie 500 złotych, rozłożone na raty po 50. Można? Można. Tam miałam standardy, wypracowania, uporządkowania... a i tak mi się to nie przydało, bo wszystko umiałam. Ale wiedziałam, co powinnam zrobić, skoro miałam na uwadze swoją przyszłość. Pewnie od dawna marzyłaś o tym swoim prawie (nota bene - nie wiem, czy się nadajesz, skoro jesteś taka... rozhisteryzowana i masz problem z zakuciem materiału TYLKO do matury... prawo to samo zakuwanie...samo....jak Ty sobie tam poradzisz?) - trzeba było pójść do jakiegoś dobrego liceum, w którym miałabyś jakiś profil odpowiedni, albo inne cuda na kiju... Ludzie, nie rozumiem Was... histeryzujecie...to dopiero matura... którą i tak zawsze sprawdza się na pół gwizdka, na Waszą korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaa Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 16:00 Masakra. Ja też się strasznie boję, Odpowiedz Link Zgłoś
vingaer Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 31.03.08, 19:16 ej ludzie, nie panikujcie, ja miałam z rozszerzonej historii 50% i dostałam się w pierwszym rzucie na [wszystko dzienne] prawo na uł, dziennikarstwo uwr i europeistykę uj ;) a jestem na stosunkach międzynarodowych/uj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastyyy Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 20:55 To chyba resztę miałaś super zdaną, bo koleżanka miała 66 i na UWr się nie dostała.. Odpowiedz Link Zgłoś
vingaer Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 17.04.08, 21:01 80-80-90 i historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.chello.pl 05.05.08, 19:00 > ej ludzie, nie panikujcie, ja miałam z rozszerzonej historii 50% i dostałam się > w pierwszym rzucie na [wszystko dzienne] prawo na uł, dziennikarstwo uwr i > europeistykę uj ;) > a jestem na stosunkach międzynarodowych/uj. to super bo ja miałam ponad 70 z wosu i histori, poziom roz i sie nie dostałam nigdzie. jedno wam powiem z dala od uw tam jest sie cholernie trudno dostać, szkoda kasy na wpłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.salwator.net 02.04.08, 14:14 Troszkę trudno mi zrozumieć Twoje rozterki, choć miałam podobną sytuację. Nie lubię historii, źle mi się jej uczyło, ale przecież historia to nie wszystko. Chcąc iść na prawo np na UJ powinnaś też zdawać WOS i język obcy. Ja dostałam na rozszerzeniu z historii 54% szaleńczy wynik :D (z podstawy 70% - wtedy pisaliśmy oba poziomy) Pomyślisz sobie: phi po co ona mi to pisze, skoro na prawo i tak się nie dostała. Tutaj Cię jednak zdziwię - wiedziałam już w liceum, że historia mi nie idzie, więc przyłożyłam się do WOS-u (który jak sama zobaczysz jest po prostu miniaturowym wprowadzeniem do niektórych przedmiotów na I roku) i do angielskiego i dostałam 98% podstawowy angielski i 92% podst i 94% rozsz WOS i ... DOSTAŁAM się na prawo :D Dlatego też uważam, że troszkę się rozczulasz nad sobą i próbujesz od razu wytłumaczyć ewentualną porażke - uwierz mi dobry wynik z historii nie jest niezbędny, żey dostać się na prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pre Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 12:23 z takim podejściem to nawet kiedy się dostaniesz to i tak odpadniesz po 1 semestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
netangela Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 05.04.08, 17:12 A ja mam takie pytanie:)Dajmy na to,że nie dostaje sie na wymażona uczelnie ale dostaje sie na inną ale że zależy mi na tej pierwszej wiec zapisuje sie na liste rezerwowych no i czy czekajac na to czy mnie przyjma z rezerowych nie zglaszam sie do tej uczelni gdzie sie dostałam i w zwiazku z tym pytanie, czy nie trace tego miejsaca tam??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka^^ Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 22:36 Ja się nie dostałam na wymarzone studia, dwa dni poplakalam, wzielam sie w garsc i poszłam na ten sam kierunek ale na zaoczne ... Lepsze to niż iśc na byle co... a teraz sie nawet ciesze, wkoncu na dyplomie nie jest napisane czy robisz stacjonarnie czy nie a zawsze leci staz pracy . Nie dołuj się na zapas tylko rob co mozesz teraz zeby nie miec takich dylematow jak ja mialam w zeszlym roku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vingaer Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 07.04.08, 18:10 jeśli dobrze zrozumiałam ;p tracisz, jeżeli nie potwierdzisz chęci podjęcia studiów. musisz to zrobić natychmiast i wtedy czekać sobie w spokoju na drugą rekrutację. jeśli masz szczęścia i się dostajesz z tej rezerwy gdzie chcesz, dzwonisz do pierwszej uczelni i mówisz, że mają ci oddać papiery, bo nie podejmujesz u nich studiów. potem idziesz gdzie chcesz z dokumentami ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george jung Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 01:03 tak to jest normalnie, czekasz na wyniki, czekasz, i dowiadujesz sie ze bez szans. nei chce ci sie studiowac zaocznie to wyjezdzasz na pol roku do anglii zarobic troche hajsu, wracasz poprawiasz mature i znowu sie nie dostajesz, i wtedy trzeba isc na zaoczne do roboty, pozneij moze bedzie lepiej. jesli jestes dziewczyna to mozesz sobie siedziec w domu pouyczyc sie popracowac, ale panow to raczej wojsko sciga wiec 3ba cos wykombinowac. ale sie nie zalamuj studia to nie cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 05.05.08, 20:18 Z tym poprawianiem maturki to bym tak nie byla pewna... jak sie rok siedzi w domu to sie czlowiekowi nie chce uczyc, nie ma motywacji jak w szkole gdzie co chwila sprawdziany .. Jak to mowia lepszy wrobel w garsci niz golab na dachu... i zero pewnosci ze poprawisz a rok w plecy Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka666 Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 09.04.08, 10:46 Nie dostaniesz się teraz, to dostaniesz się kiedy indziej. Poza tym - skąd ten pesymizm?:) A roku w domu też siedzieć nie musisz, możesz się wybrać na jakieś krótkie studium. Opcji jest wiele. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimponka Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 20:51 chyba nie jest tak żle ! W Angli dużo młodych ludzi robi sobie przerwę pomiędzy szkoła a matura. I robią dużo ciekwych rzeczy. Fakt że mają płatne studia. Ale to wcale nie jest strata roku jeżeli nie dostaniesz się na studia. Życie sie na tym nie kończy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda a ja piszę z innego punktu widzenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 21:52 Od października jestem studentką i z ciekawości weszłam na forum - żeby zobaczyć jak Wasze nastroje no i może trochę żeby przypomnieć sobie siebie sprzed roku (siedziałam na forum godzinami ;)) Autorce wątku powiem tak: miałam to samo odczucie. Kiedy przyszły wyniki matury okazało się, że cała matura poszła mi świetnie, oprócz przedmiotu na którym najbardziej mi zależało. Dostałam się za drugim podejściem. Jak się czułam na początku? Koszmarnie. Płakałam w toalecie cały wieczór. Każdy mój znajomy GDZIEś się dostał. Ja składałam tylko na jeden kierunek. Na gg opisy pełne radości - siedziałam na niewidocznym. Kiedy poszli opijać studia - nie poszłam. Ale miałam plan awaryjny - bycie au pair w Paryżu, potem poprawienie matury. Na szczęście się udało. Ale z perspektywy czasu powiem - dostać się na studia to jedno, a zostać na nich to drugie. Z mojej 22-osobowej grupy zostało 15 osób. W czasie roku nagle pewne twarze zaczęły znikać. A od znajomych coraz częściej dowiadywałam się, że ktoś zrezygnował. Powody były różne - studia im nie pasowały, nie dawali rady, znaleźli nowy pomysł na życie...Niektórzy teraz siedzą w domu - nic nie robią albo uczą się. Inni pracują. Głowa do góry! Jeśli masz naprawdę wymarzony kierunek, to czy pójdziesz na niego w tym czy w następnym roku, to naprawdę nie ma znaczenia. A przez ewentualny rok można zebrać wiele doświadczeń. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: a ja piszę z innego punktu widzenia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 11:27 Masz racje. Przecież życie to nie tylko pasmo sukcesów. A sukces nie polega natymaby nie upadać ale by się bezustannie podnosić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: officia Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 12:25 Na razie staram się o tym nie myśleć bo bym nic nie robiła tylko byłam by w depresji. Jak zdam tak zdam życie jest dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
bananca jest jeszcze czas zeby aplikowac zagranica 28.04.08, 16:05 Jezeli nie dostaniesz się w Polsce to moze znak, żeby probować zagranicą? Nie jest tak ciężko. Zobacz sobie szkolenie Kariera w Wielkiej Brytanii: www.karierawuk.pl. Beda mowili jak dostac sie na studia do dobrych szkol w anglii i jeszcze jak dostac na to kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endless Re: jest jeszcze czas zeby aplikowac zagranica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:02 ja rok czekalem by poprawic wynik i przez ten czas chodzilem na kursy z dwoch jezykow obcych do tego znalazlem dorywcza prace. to nie znaczy ze musisz siedziec w domu i patrzec w sufit Odpowiedz Link Zgłoś
radio.active Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia 05.05.08, 23:21 ee... idziesz na zaoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fashion Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 17:27 Ja już to wiem bo sie przez tą mature nie dostane na zaoczne i prywatne nie mam kasy do anglii nie jade bo tam jest nas za dużo to pojade do afryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buncia Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.08, 19:02 ja pojadę z tobą do Afyki, bo też się nigdzie nie dostanę z moimi wynikami. CKE w tym roku trochę się rozpędzila z tym poziomem na maturze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaj Afryko Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:20 JA jade z wami może pomorzemy innym ludziom jak samo sobie zniszczyliśmy życie. Przynajmniej to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekoldka z nadzin STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:37 JA też jade ale po studiach . JA się dostane nawet na łopatologie. życie jest piekn echyba że nie dostaniesz się na studia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super Re: STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 16:44 będe wiedziała jak to jest jak się nie dostane. Narazie mam nadzieje a ona umiera ostatnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: STUDIA IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 21:11 Niektórzy za to popadają w depresję, bo muszą myśleć o kasie na studia. Tak to już jest. W wakacje nie zarobię na 10- miesięczne utrzymanie, a rodzice nie pomogą. I właściwie na wstępie muszę ambicje odłożyć na bok. Idę na zaoczne. Więc nie marudź, bo inni mają gorzej. A zawsze i tak jakoś się układa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czereśnia Re: STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 13:29 masz racje głowa do góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: STUDIA IP: 80.50.236.* 26.06.08, 10:57 Ja mature napisalem nieźle, najniższy wynik 64% oprocz historii ktora poszla mi nieco gorzej. Nie bylem zdecydowany w ogole na co isc. Zdecydowalem sie na psychologie i prawo i na to zlozylem papiery ani tu ani tu sie nie dostalem. Przykro mi bylo ale z historii nie umiem XXw. nie lezy mi. Poszedlem na zaoczne prawo, uczylem sie dniami i nocami. Inni na imprezy chodzili a ja nie, sam tak chcialem bo wiedzialem,ze mi nie odpowiadaja studia zaoczne, ze chce studiowac dziennie. Zapisalem sie na poprawe matury. Teraz czekam na wyniki. Jestem po sesji. Mam zamiar isc na psychologie dzienna, teraz zdawalem polski rozszerzony mam nadzieje,ze sie uda. Zalezy od uczelni, ale np.u mnie mozna sie przeniesc majac srednia 4,0 albo przystepujac jeszcze raz do rekrutacji(czyli studiujesz sobie i poprawiasz mature)-wiadomo trzeba duzo mobilizacji ale potem masz efekty Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itali Re: STUDIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 12:34 Napisz czy ci się udało. Życze dużo % na maturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: 83.2.112.* 27.06.08, 18:25 Jak to jest się nie dostać?hmm... powiem ci szczerze, że rok temu byłam pewna tego, że spokojnie dostanę się na studia tam gdzie będę chciała (na med)- a złożyłam oczywiście na 3 uczelnie, na których były w poprzednich latach wysokie progi - i zabezpieczyłam się chemią na uni (sądząc, że nie będę musiała z tego korzystać). Jakież było moje zdziwienie, gdy dostałam się tylko na chemię. Był płacz, wstyd przed sobą samą, dopiero z czasem pogodziłam z sytuacją. A potem, we wrześniu okazało się, że jednak mnie przyjęli. Lekcja pokory od losu, która bardzo mi się przydała na studiach. A póki co, głowa do góry! Może nie będzie tak źle!:DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pip Re: Jak to jest jak nie dostaniesz się na studia IP: *.wifi.agh.edu.pl 27.06.08, 23:41 jest h..owo Odpowiedz Link Zgłoś