Dodaj do ulubionych

Kobieta zbuntowana

26.03.08, 12:37
Mam pyatnie, jest to dla mnie bardzo wazne! Na maturze bede mowic o kobiecie zbuntowanej. Teraz jestem w trakcie pisania pracy maturalnej i chcialabym napisac o Małgorzacie z Mistrza i Małgorzaty. Czy ktos mogłby mi troszke w tym pomoc czyli wyjasnic mi dokladnie jak to ma wygladac bo w tej lekturze nie wiem jak to dokladnie wyrazic, opisac jej bunt i wogole. przeciwko czemu sie zbuntowala cvo najlepiej ipisac itp. Prosze o odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • Gość: night Re: Kobieta zbuntowana IP: *.torun.mm.pl 26.03.08, 12:51
      A sama nie rozumiesz lektury?
      • Gość: Beatrice Re: Kobieta zbuntowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 17:06
        Troszeczkę o Małgorzacie:-) mam nadzieje, że coś pomogłam

W obliczu miłości, dla Małgorzaty nie liczyła się przeszłość, fakt, że ona jest
        mężatką, a mistrz ma za sobą inne małżeństwo. Wspierała ukochanego w pisaniu
        powieści. Nie potrafiła jednak ustrzec go przed załamaniem psychicznym
        spowodowanym faktem nie zaakceptowania jego dzieła przez wydawców. Ich drogi
        rozeszły się, Mistrz odszedł z sutereny, nie pozostawiając jej żadnej
        wiadomości. Rozpaczliwe próby odszukania mistrza nie powiodły się co
        doprowadziło ją niemal do obłędu.Stawiając sobie za cel odszukanie ukochanego,
        postawiła wszytsko na jedną kartę, wbrew jakimkolwiek zasadom zdrowego rozsądku,
        brnąc w nieznane, zostawiając męża i zaprzyjaźniając się z szatanem dokonała
        cudu. Jej kolejne losy dzieją się już w planie fantastycznym. Zawarła pakt z
        diabłem, została królową na balu u Szatana, a następnie z woli Wolanda zamieniła
        się w czarownicę. Wsiadła na miotłę i niewidzialna zasiała spustoszenie w
        Moskwie. Dostała się do mieszkania krytyka Łatuńskiego, który doprowadził do
        załamania psychicznego mistrza i zniszczyła w nim wszystko co napotkała na
        swojej drodze. W efekcie Małgorzata odzyskała swojego mistrza, ale kochankowie
        woleli śmierć niż długie i szczęśliwe życie. Przez ucieczkę w wieczność zostały
        im wynagrodzone cierpienia, jakie przeżyli i podarowana namiastka raju – spokój,
        którego tak bardzo im brakowało. Bohaterka została ukazana jako kobieta
        zakochana do szaleństwa,ale pewna i konsekwentna w działaniu. Kieruje się dobrem
        i miłością. Jest dojrzała emocjonalnie. Pomaga innym, ocala Friedę z
        prześladującego ją wspomnienia zmarłego dziecka. Jej bunt jest doznaniem iście
        boskim, choć sponsorowanym przez diabelskie siły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka