Gość: eve Re: Biologia! IP: *.acn.waw.pl 07.05.08, 22:56 napewno bedzie cos z ekologii, kilka pytan z genetyki. to wiem na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
kaasiuniaa Re: Biologia! 07.05.08, 23:00 hehe bo zawsze jest cos z ekologii i kilka pytan z genetyki ;) na pewno trzeba powtorzyc hormony, fotosynteze, oddychanie komorkowe... jakos czuje ze nie bedzie tak zle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka18 Re: Biologia! IP: *.nysa.punkt.pl 07.05.08, 23:00 Zawsze to jest pewnie będzie też sporo człowieka no i oddychanie komórkowe na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Biologia! IP: *.gprs.plus.pl 08.05.08, 09:37 na rozszerzeniu rośliny i rośliny ;) może coś z człowieka, ekologia na bank genetyka tez może coś z ewolucjonizmu. Po tegorocznej maturze z wos na łatwa biologie nie liczę, ale może i dobrze bo w końcu trzeba będzie wykorzystać wiedzę. podstawa człowiek jak zawsze choć na rozszerzeniu tez sie coś pojawi. Ale jak ktoś to kiedyś stwierdził matura z biologii nie dla kujonów, tylko dla myślących, analizujących i wyciągających wnioski. Obym tylko wstrzelił sie w klucz. Hipotezy i wnioski oraz problemy badawcze będą na 100% pojawi sie też zad typu ustosunkuj sie do tego ble ble ble podając dwa argumenty uzasadniające twoją ocenę. POŁAMANIA PIÓRA W PONIEDZIAŁEK BIOLODZY -> czytajcie uważnie pytania to połowa sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolip Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:11 bardzo madrze gadasz kolo,spoko i jeszcze zwierzaczki napewno bada cos tam z nich musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Biologia! IP: *.gprs.plus.pl 08.05.08, 11:29 co do zwierzaczków stawiam na robactwo typu stawonogi i inne (jakiś układ wydalniczy). Jeśli coś większego to pewnie połączone z metabolizmem, wydalanie w zależności od środowiska( coś mogą znów zahaczyć) ewentualnie cechy charakterystyczne danej grupy, tylko zostanie to wplecione w tekst, tak jak w zeszłym roku osuszanie terenów i jakie zagrożenie dla płazów?? (a płazy muszą mieć wodę do zapłodnienia) a zapomniałem dodać że komórka będzie na BANK !!! albo pytanie od czego zależy barwa kwiatów, ;) antocyjany i flawony w wodniczkach, w zeszłym było o zapylaniu kto wie może sie pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damianx1988 Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:54 ale na podstawowej nie bedzie roslin ani zwierzat, prawda? jedynie co moze byc to komorka zwierzeca, tak mi mowila nauczycielka biologii, no ale chcialbym miec 100% pewnosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: Biologia! IP: *.cpe.marton.net.pl 08.05.08, 13:47 Tak, na podstawówce nie będzie zwierzyny. A komórka zwierzęca, owszem może sie pojawić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 13:52 na podstawie będzie wypracowanie napisać o czymś z genetyki lub o ewolucji a na rozszerzeniu też będzie wypracowanie tylko że o budowie anatomicznej jakiegos owada lub ssaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Biologia! IP: *.kutno204.tnp.pl 08.05.08, 14:06 chyba cos Ci sie pomyliło. pisac wypracowanie to było trzeba na starej maturze..obstawiam ze duzo bedzie o ukladzie krwionosnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:46 nic mi sie nie pomyliło, normalnie trzeba pisac wypracowanie , wiem bo się dowiadywałem... radze się przygotować... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:58 W informatorze maturalnym 2008 z Biologii Jest jak wół napisane czarno na białym , że w tym roku będzie do napisania wypracowanie na jeden z dwóch tematów zarówno na poziomie podstawowym jak i na rozszerzonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domini Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 03:07 teraz to nic nie wiedomo..bo tym w CKE coś odbiło..i jeszce faktycznie będziemy pisać wypracowanie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtex Re: Biologia! IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.08, 11:50 Proszę Cię człowieku nie żartuj sobie. Przecież wiadomo, że nie ma czegoś takiego jak wypracowanie z biologii na maturze!!! To co może z chemii i z fizy tez będzie? :> Nie radziłbym pisać takich komentarzy bo nie dość że pokazujesz swoją niewiedzę to jeszcze inni się przez Ciebie stresują... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.08, 11:58 ale czym tu się stresować?? Skoro zdajecie mature z biologii to znaczy , że macie jakąś wiedzę , to czemu nie chcecie napisac wypracowania?? Wy wszyscy liczyć na strzelanie, żeby jak najłatwiej zdac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 23:29 rozszerzenie: warto sie skupic na ekologi komórce i metabolizmie no i na hormonach:P rośliny pare pytan. Moja nauczycielka pow. ze nie mamy liczyc na łatwa mature:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati Re: Biologia! IP: *.mtm-info.pl 09.05.08, 13:05 chyba sobie zartujecie ze ma byc wypracowanie na podstawowej??!! przeciez nic takiego nie ma w wymaganiach nie??????? a zreszta gdzie sie tego dowiadywales?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgoś89 A co za rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:23 Wypracowania na podstawowej nigdy nie było i nigdy nie ebędzie... Swoją drogą ciekawa jestem co zrobią za rok, skoro matma bedzie obowiązkowa? Czy żaden z dodatkowych przedmiotow nie bedzie mógłbyć zdawany jako podstawa... Powodzenia dla tych co nie umieją matmy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IS blog o maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:43 matura2008matura.blog.onet.pl/ ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Biologia! IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.08, 21:41 Chcesz zarobic ponad 500 zł miesiecznie?! wystarczy ze sie zarejestrujesz i bedziesz klikał w płatne linki. Namów znajomych a zarobki bedą wieksz oto link bux3.com/?r=mastersliwa bux.to/?r=mastersliwa www.goodbux.net/register.php?r=mastersliwa Wchodzisz w strone, Registre podajesz swoje pseudo,haslo 3 razy swój mail , dajesz akcept i gotowe:) wchodzisz a dziaj surf as klikasz na linki i dostajesz za to pieniedza <szkok>!!! milego zarabiania. ja juz kupiłem sobie za te pieniadze Xboxa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 00:26 tak? a to ciekawe z jakiego informatora kożystałeś bo na stronie CKE nie ma czegoś takiego w wymaganiach egzaminacyjnych jak napisanie wypracowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fghfgh Re: Biologia! IP: *.euronet.net.pl 09.05.08, 07:32 a moze ktos wie, co bedzie na rozszerzonej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borowinka89 Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:06 Myślę że rozszerzona będzie dosyć trudna ale jak ktoś się uczył solidnie przez 3 lata to spotka go nagroda... A tego co będzie to chyba nikt nie wie i cała w tym frajda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo :) Re: Biologia! IP: 150.254.121.* 09.05.08, 13:13 Będzie to co zawsze: wszystkiego po trochu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:41 Mam nadzieję, że poziom tegorocznej matury nie będzie bardzo wygórowany i że uda mi się ją napisać w granicach 90%. A na maturze jak zwykle będzie wszystkiego po trochu :) Trzeba sobie powtórzyć przede wszystkim to co łatwo zapomnieć - witaminy, pierwiastki, hormony, itp. Wydaje mi się, że jeżeli ktoś uczył się systematycznie przez trzy lata, a w tym roku jeszcze raz solidnie wszystko powtórzył, to nie powinien mieć problemów z maturą. Pozdrawiam wszystkich biologów, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojto Re: Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 16:32 Właśnie, nie ma się co stresować. Na pewno będzie na takim samym poziomie jak geografia czyli banalnym :) (oczywiście podstawa, bo rozszerzenie które pisałem szok) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.08, 19:32 No ja akurat miałam na myśli zakres rozszerzony ;) Ale mam nadzieję, że zadania będą przystępne :) Chociaż biorąc pod uwagę poziom tegorocznych matur (jak i innych egzaminów - po podstawówce i gimnazjum) możemy się spodziewać wszystkiego. Dlatego warto zwrócić uwagę na szczegóły takie jak funkcja ubikwityny, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynahipokryty Re: Damy radę :) 10.05.08, 20:07 a co to jest ta ubikwityna? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynahipokryty Re: Damy radę :) 10.05.08, 20:09 Ubikwityna (Ub) jest małocząsteczkowym białkiem obecnym we wszystkich komórkach eukariotycznych i pełniącym kluczową rolę w naznaczaniu białek (ubikwitynacja), które mają ulec nielizosomalnej proteolizie. Proteoliza – rozkład białek na peptydy i aminokwasy za pomocą np. enzymów proteolitycznych. Proteoliza jest wstępnym stadium mineralizacji azotu organicznego który występuje w postaci białka. Enzymy proteolityczne, inaczej zwane trawiennymi, wydzielane są przez komórę do środowiska zewnętrznego. Enzymy te rozszczepiają wiązania peptydowe pomiędzy resztami aminokwasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 20:18 hehe no juz bez przesady ,a z tymi maturami to sie zgadzam, wszystko po trochu zobaczymy co bedzie gentyka to bankowo bo ona zawsze jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: envee Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 20:21 heh no kolezanka 'dziewczynahipokryty' chyba troche przegieła;p :) bedzie dobrze:) damy rade :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Damy radę :) IP: *.gprs.plus.pl 10.05.08, 20:40 co do Ub jak by sie przypadkiem pojawiło to będzie tekst i pytania do niego, czyli czytanie ze zrozumieniem i umiejętne przetwarzanie informacji, nic po za tym ---> jakby miały się pojawiać pytania na takim poziomie to matury z biologii by nikt nie zdał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: Damy radę :) IP: *.cpe.marton.net.pl 11.05.08, 10:23 W 100% zgadzam sie z moim przedmówcą !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaskalublin. Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 10:29 kurcze boje sie tej biologi ;/niby umiem ale boje sie pytan jakie dadza bo ten tegoroczne matury to przegiecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 20:09 jak czytam tutaj niektorych wypowidzi to zal mi was TAAAKIE z was młoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jooo Re: Damy radę :) IP: *.ds.amg.gda.pl 11.05.08, 20:37 Mam nadzieje ze bezie bardzo trudna w tym roku:D ze wszyscy napiszecie tak jak roczniki 2 i 3 lata temu i progi na AM beda takie jak kiedys:D bez odchylen dziwnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 23:01 2 i 3 lata temu były łatwe matury ;) Takie mogą być - zgadzam się w 100% :D I niech nie będzie żadnych szczegółów za zwierzątek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:41 Nie jestem zalogowana, bo mi się nie chce :) więc pytam tutaj, mam nadzieję, że ktoś się zgłosi: Czy będą rozwiązania z biologii po niemiecku? i to samo pytanie o historię po niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś git Re: Damy radę :) IP: *.static.xcore.pl 12.05.08, 14:30 ty h..u nie uważaj się za nie wiadomo kogo bo ci najebie i sie skonczy Odpowiedz Link Zgłoś