Dodaj do ulubionych

Jak wam poszła matura z historii?

• Gość: 70%ZwasZabijeUlica Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 05:16
      Tak z nudów czytam te wasze posty.. i juz nie wiem czy sie smiac czy plakac czy
      zabic! Naprawde..Sam pisalem Historie(pods) No cos trzeba bylo wybrac:)I
      ku.r.w.a nie dosc ze konczylem
      technikum(Histori-1kl.1g/tydz;2-kl.2g/tyg;3kl.1g/tyg.4kl-Nic:(!Z reka na sercu
      ostatnie cokolwiek z hist. to mialem kontakt !!1,5r temu!! Zero nauki nawet 1
      zd!!!W szkole bylem tylko wtedy jak zagrozenia pompraiwalem albo nkl itp.I zdaje
      mature tylko po to zeby byla(moze studia zaoczne) I Ku.rw.a jakos 46pkt z tej
      Histori mam na 100% + masz 15(zaalezy co za ciec sprawdzal bedzie).
    • Gość: 70%ZwasZabijeUlica Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 05:30
      Cz2. | I jak czytam wiekszosc tych postow (!!!NIE WSZYSTKICH!!!) to mia naprawde
      was zal..Hasla tego pytu:"Aj nie tego sie uczylem","Nie bede mial ponad
      80%,chyba sie zabiije",Albo post jakies Maszkary ze nie zalicza jej 2pkt!!-No
      ku.. nagrode bym Ci kobieto dal!!! Ja nie wiem skonczycie studia mgr,itd i
      wielkiego hooja zarobicie bo albo kazda praca bedzie dla was "zbyt
      wysilkowa","Ja to z amnie niz 10kola nie pracuje",albo wyjebia na was walka i po
      kwicie,I NA DAMSKI CH.. bylo sobie mlodosc marnowaac???? He He HE zobaczycie
      jeszcze!!:)^^^^ [SORY ZA BEZPOSREDNOSC,Nie dotyczy wszystkich!,(Dobra
      Nasztapowany jak swinia chce napisac wam przeslanie i brak juz mam pomyslow na
      zajecie :)POLSKA KOCHA WALIC W NOCHA!!!!! Pewnie jak bede mial zwale i to
      przeczytam to bede mial zalamke He He He
      #####KONIEC#####KONIEC#####KONIEC#####
      • Gość: polak Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.tosa.pl 14.05.08, 08:37
        Powiem tyle, że nie Ci ludzie (nie wszyscy) co tu piszą są żałośni, tylko Ty. Te
        swoje przesłania dotyczące przyszłości, możesz zachować dla siebie. A co do
        matury z historii, no to prawda jest taka, że ona jest dla osób takich jak Ty,
        nieuczących się, a później zdających podobnie do tych co naprawdę coś wiedzą o
        historii. No, bo na tak głupich nierzadko zadaniach, dobry może się przejechać,
        a słaby trafić dobrze, z czego później zgrywa cwaniaka i opowiada wokoło, jak
        można mieć mniej punktów niż on. Naprawdę żal mi takich ludzi jak Ty.
        • Gość: gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:49
          Ja również pisałam historie podst. i niestety nie udało mi sie
          napisać tak dobrze jak innym a mianowicie będę mieć ok 50% - może to
          nie jest najlepiej ale źle też nie... a też uczyłam sie przez całe 3
          lata i to bardzo dużo! niestety nie każdemu sie udaje. Ale powiem
          wam jak czytam właśnie te komentarze typu: "napisałam na 80% -
          tragedia" albo " mam 90% myślałem że bedzie wiecej" to czuję sie tak
          jakbym była największym głąbem na świecie. Ludzie przecież z takim
          wynikiem dostaniecie sie na każde studia to czego wam jeszcze do
          szczęścia potrzeba? ja rozumiem że macie ogromną wiedzę z historii
          i chcielibyście dużo osiągnąć, ale zeby rozpaczać że ktoś uzyskał
          bardzo dobry na maturze? Zastanówcie sie nad tym...
    • Gość: kajenka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 09:26
      Poprawialam w tym roku rozszerzona historie i jezeli czesc pierwsza bardzo mi sie podobala byla w miare latwa powinna miec za nia jakies 52 %( lepiej niz w zeszlym roku) to wypracowanie cos strsznego, czegos takiego sie nie spodziewalam.wymyslalja juz na sile zeby silic sie na orginalnosc.punkty z pracy w granicach ) .szkoda
      • Gość: go Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.08, 10:33
        sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna
        wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska).
        Myślę, że warto wziąć w nim udział.

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : E61831C2. Pytania nie są aż tak
        trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można
        wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :)

terazwroclaw.pl/konkurs_start.php

NAPRAWDE WARTO!!!!
    • Gość: lajo Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:37
      żałuję że nie pisałem podstaw, były banalne! A rozszerzenie było
      przerąbane. W podręcznikach jest prawie nic na ten temat. Gdyby dali
      Litwę byłoby dużo prościej.
      • Gość: al Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.ib.tcz.pl 14.05.08, 11:01
        nie zgodze sie z osba ktora tu wypisuje ze humanistyczne kierunku sa zle. itd.
        sama ide na kierunek scisly ale siebie przykladowonie widze na kierunku
        humanistycznym. wykonczylabym sie tak samo jak humanisci wykonczyliby sie na
        scislych. kazdy ma swoje pasje i wszyscy sa potrzzebni. poza tym pieniadze to
        nie wszystko a jak omus tu bedzie zle to jeszcze mozna wyjechac... Tak wiec
        powodzenia, nie przejmujcie sie jak poszlo wam gorzej. jak widzicie wsystkie
        matury w tym roku sa tragiczne, progi sie zmniejsza!.
        pozdrawiam
        • Gość: krystek Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:19
          Gdzie mogę sprawdzić progi punktowe na wybrane studia? Inetresuje mnie kierunek
          historia na Akademii Pedagogicznej im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Z
          Częsci bez wypracowania będe miał w okolicach 23-24 pkt licząc że dostałbym
          około 10 pkt za wypracowanie, dałoby mi to około 60-70 % i zastanawiam sie czy
          to mi wystarczy. Oczywiscie chodzi o histrię rozszerzoną
          • Gość: madziulek>ZYCIEEE Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:17
            hist.podst. bardzo dobrze.ok.80%mam.. glupi blad zrobilam bo tam gdzie byla
            polis to wskazalam Ateny.a przeciez wiedzialam ze igrzyska byly w Olimpii.;/ i
            pol mojej kl.napisalo Ateny evh.. ale i tak sie ciesze ze nie byla taka
            trudna.chociaz uczylam sie na to 3 lata..wkuwalam tyle niepotrzebnych rzeczy..a
            tu sie okazuje ze wszystko to nie potrzebne..wystarczy powierzchowna
            wiedza,,mniej wiecej orientacja...niesprawiedliwe to jest do konca..gdyz osoba
            ktora nic nie robila przez 3 lata.zda spokojnie na 60%..no ale coz...ZYCIE NIE
            JEST SPRAWIEDLIWE!!!!!
            • Gość: ola Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:41
              ja tez wpisalam ateny, mimo ze wiedziałam gdzie sie odbywały
              igrzyska. ale zawsze bylam przekonana, ze olimpia to nie jest polis
              tylko nie wiem, wieś?:PP no wiecie o co chodzi ;)
              rowniez mam liberum veto w tamtym, i konstytucje 3-ego maja. mogloby
              byc tak, ze chociaz pkt.a nie mam dobrze to pkt.b mi uznaja ;)

a nie wiecie kiedy są wyniki, ale te na swiadectwie? pod koniec
              czerwca?
              • Gość: madziulek> Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:50
                a bo to takie podchwytliwe bylo.specjalnie eh:P tez mam liberum veto i konst.3
                maja. powinni uznac b mysle heh:P chyba jakos 30 czerwca
                • Gość: Soniaa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.zamosc.mm.pl 14.05.08, 12:54
                  Rozszerzona nie była trudna
                  Test był banalny
                  a wypracowanie też dało radę napisać wystarczyło to wszystko zsyntezować i
                  przemyśleć
                • Gość: maturzysta 1989 Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.tosa.pl 14.05.08, 13:06
                  Zgadzam się z Tobą. To było podchwytliwe pytanie. Jestem rozczarowany tą maturą,
                  i to nie tyle pod względem tego, czy była trudna czy nie. Każdy ma prawo inaczej
                  o tym myśleć. Ale sądzę, że matura powinna sprawdzać naprawdę wiedzę ucznia, a
                  nie wykładać go takimi podchwytliwymi pytaniami, bo chyba nie na tym rzecz
                  polega. Niestety tak było trochę z historią w tym roku a także z innymi
                  maturami, o co mam osobiście wielki żal do CKE, która zaczyna się poważnie gubić
                  w swojej pracy.
                  • Gość: pf Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 14.05.08, 13:15
                    jak sobie czytam te forum i tak patrze, ze wszystkim poszło
                    FENOMENALNIE,
                    żebyście sie nie przeliczyli....
                    • Gość: madziulek Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:25
                      no mowie ze matura nie stawia na wiedze tylko raczej na logiczne myslenie...oo
                      tez mnie to zatanawia ze wszyscy mowia ze super poszlo....niektore pytania
                      specjalnie sa podchwytliwe...no bo przeciez najbardziej znane polis to
                      Ateny,Sparta, ewentualnie Erytrea, a tu dali Olimpie o ktorej praktycznie nic
                      sie nie mowi..ale juz nie chodzi mi o samo to zadanie (no ale za to byly 4pkt.)
                      jakos dziwnie jest ta matura skonstruowana,nie mowiac o polskim...heh.
                    • Gość: madziulek> Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:25
                      powinni cos z tym zrobic..a nieee;
                    • Gość: madziulek> Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:27
                      a poza tym jestesmy Polakami wiec raczej powinnismy znac hist.swojego kraju. a
                      nie wiem co do rzeczy maja Węgry...oni nawet nie wiedza gdzie PoLSKA LEZY..; TO
                      tak a propo mat.z hist.rozsz.heh; jak sie ciesze ze zmienilam na podstawe
                      • Gość: Emilia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:43
                        ja mam 84% ;/ kurde słabo
                        • Gość: co za ludzie Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:09
                          jak masz 84% to sie ciesz.
                      • Gość: Roman Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:44
                        mam 32,5pkt/30 miślicie ze dostane sie na jakieś studia?
                      • Gość: Seweryn Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:45
                        Jak sprawdzałem z kluczem odpowiedzi to wypracowanie mam praktycznie tak samo. A
                        w zamknietych żadnego błędu nie zauważyłem
                        • Gość: Bóg historii Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:52
                          jak mam 30 na 30 i wypracowanie na 3,5strony to jest szansa ze n nie bede musiał
                          iśc na zaoczne?
                        • Gość: brudal Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:53
                          Niezle jaja sobie z was robi, ale to niestety prawdziwe, 60% z rozszerzonej
                          historii to dobry jeśli nie bardzo dobry wynik. I jak ktoś mówi że ma 84 , 90 %
                          to znaczy że dostał pie..a i mu się coś w głowe robi jeśli twierdzi że to slabo
                          • Gość: kasiula89 Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:57
                            Chryste nie napisałam o Mohaczu ! Ale ze mnie idiotka! I na nic zdalo się to że
                            mam max z zamkniętych...
                          • Gość: trzeźwy Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:58
                            Żebyście sie nie przeliczyli z tymi 80-90%...
                          • Gość: Sztefen Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:59
                            wszyscy kumple napisali i są bardzo zadowoleni, sprawdzali odpowiedzi i mają
                            nieliczne błędy. Wypracowanie banał, bajka, bajeczne poprostu, ale przez te 3
                            pkt stracone na zamkniętych nie moge spać...
                      • Gość: prowokujący Jim nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:49
                        Zawaliłem niesamowicie. Wszystkim tak dobrze poszlo a ja mam tylko 28/30 pkt a w
                        wypracowaniu nei napsiałem że w 1657 jan Kazimierz zaciąl się przy goleniu ;/
                        Dużo mi odejmą?
                        • Gość: zawiedzion Re: nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:01
                          90 5 ;/
                        • Gość: flatron Re: nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:01
                          A ja jeszcze gorzej...88% ;/
                        • Gość: ewa Re: nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:03
                          w tamtym roku miałam 98% i w tym chyba nie uda mi się poprawić. Nie napsiałam że
                          walki z turkami toczyły się na Mołdamii
                          • Gość: kinga Re: Czy wy sie dobrze czujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:07
                            heh.zobaczymy w czerwcu.haha!!! jak mialas 98%to po co poprawialas..jaa nie
                            moge.....................
                          • Gość: madziulek> Re: nie poszło mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:08
                            czy wy sie dobrze czujecie??/
                            • Gość: mefesto Re: Co do procentów - Mylicie się! IP: *.173.22.248.tesatnet.pl 22.05.08, 17:30
                              Dobry wynik z rozszerzonej to wynik koło 75%. Na czołowych
                              kierunkach, na najlepszych Uniwerkach w Polsce(UW,UJ,UAM) poniżej
                              tego progu na najbardziej obleganych kierunkach nie ma czego szukać,
                              chyba że w drugim rzucie. Oczywiście zaraz będą krzyki, że progi się
                              obniżą, że matura trudna, niestety cudów się spodziewać nie można.
                              Moim zdaniem zeszłoroczna matura była jeszcze trudniejsza od tej
                              aczkolwiek oba rozszerzenia stały na wysokim poziomie czego nie
                              można powiedzieć o podstawach.
                              Prosty przykład, kolega miał 74% z zeszłorocznej rozsz. historii a
                              na Administracje na UAM dostał się z drugiego rzutu, fakt że troszke
                              zawalił polski (65%).
            • Gość: sprawiedliwa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:50
              Zachowujesz się jak rozkapryszone małe dziecko, a zdawałaś egzamin,
              który dawniej nazywał się egzaminem dojrzałości. Tyle się uczyłam, a
              tak słabo mi poszło...biedactwo. Zdawałam starą maturę. Byłam dobrą
              uczennicą, miałam zawsze czwórki.Niestety tematy na maturze po
              prostu mi nie podeszły. Chodziłam do szkoły, gdzie był bardzo surowy
              nauczyciel. Niestety, nie zdałam, bo to on sprawdzał prace.A wy
              macie szansę coś dostać z teściku, jeśli nie napiszecie
              wypracowania, poza tym bez względu na to, że psioczycie na ten
              system to jednak daje on o wiele większą obiektywnosć oceny.
      • Gość: wizeguyz Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 80.244.139.* 14.05.08, 14:08
        a ja mam pytanie troche z innej beczki :) jestem na 90% pewna ze nie napisałam
        który temat wybieram przy wypracowaniu... moja kolezanka zrobiłą tak samo tylko
        ze na polskim... nie wiem czy wtedy jest wogole praca brana pod uwage... :)
        pocieszam sie tym ze na pewno nie ja pierwsza i nie ostatnia :) jak myslicie? :)
        • Gość: robinsonik Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:31
          z podstawy mam 93 procent. pisze, zeby sie pochwalic ;)
        • Gość: fdsdf Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:36
          Będzie oceniana, nie martw się
          • Gość: zyl Prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:43
            Nie ulega wątpliwości że mam 100% z rozszerzenia. Pisze żeby sie pochwalić :)
            • Gość: Robert Re: Prowokacja IP: *.uznam.net.pl 14.05.08, 20:06
              Wiesz ilu maturzystów w zeszłym roku miało 100% z rozszerzenia?
              • Gość: afro Re: Prowokacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:21
                ci co wygrali olimpiadę to mieli 100% ;p Niemożliwe jest napisać historie
                rozszerzoną bezbłędnie ;]
                a dzieci neo piszące tam ile to nie mają punktów serdecznie pozdrawiam :] w domu
                nie mogą was dowartościować cio? biedne dzieci....
          • Gość: flejsisz Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:44
            Jak mam około 60-99% z rozszerzenia to dostane się na prawo?
          • Gość: optymista Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:45
            Żle zrobiłemtylko pierwsze. Potem poszło jak z płatka. mysle że około 84-86^
            procent będzie
          • Gość: prowokujący Joe Prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:47
            Jaki był banał. Poprostu lepszej pracy niż związki węgier i Polski z turcją
            sobie wymarzyć nie można było. Liczyłem jednak że będą pytania z Polityki
            wewnętrznej Laosu i wojna domowa na wyspach st.Vincenta
          • Gość: firer Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:47
            Podobno skrócili kwartał do 3 miesięcy...
          • Gość: Prześmiewca Prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:48
            Ledwo zdałem... 25/30... ;/
          • Gość: Parodia prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:49
            Jak nie pisałem o związakch małżeńskich Mehmeta IV to mam szansę wejśc na 4
            pozom przy ocenianiu pracy?
          • Gość: eugenia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:51
            Ja nie napisałam w 2 temacie o Miklosu Horthym a ty mi tu z takimi
            oczywistościami wyjeżdzacsz. Nie zdasz
          • Gość: nastyyy Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:54
            Powiem tak.. w tamtym roku, w przedziale między 84-100% miało 4% maturzystów.
            Rozszerzoną historię pisało niecałe 20 703, czyli że taki wynik w całej Polsce
            miało ok. 828 osób. A tu nagle połowa was ma takie wyniki.. buehehhe.
            • Gość: Pitagoras Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 14.05.08, 16:34
              tak tak tak a ja mam 1500% o jezu chyba mnie nie przyjmą na to
              prawo, ej a na lewo może co ? moze tam sie uda na UW albo UJ bo inne
              uczelnie to sa do dupy :D

dzieciaki idźcie lepiej na spacer
        • Gość: studentka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 18:09
          Po pierwsze- skąd możecie dokładnie wiedzieć ile punktów macie?
          Pytania półotwarte są naprawdę różnie oceniane, nie można być do
          końca pewnym ile się dostanie punktów. Po drugie- jestem studentką 3
          roku stosunków międzynarodowych na UJ ( studia dzienne) i jestem
          przerażona waszym marudzeniem. Kiedy ja zdawałam maturę, najwięcej
          punktów procentowych z historii rozszerzonej w moim powiecie
          oscylowało wokół 53% !! To była dopiero trudna matura, a wielu moich
          znajomych dostało się na wymarzone studia. Więc jak widzę, że
          marudzicie,ze macie "tylko 85%" to mnie krew zalewa. Weszłam na to
          forum,ąby sprawdzić nastroje po maturze, składam bowiem w tym roku
          papiery na drugi kierunek, na którym bierze się pod uwagę również
          historię. Mi osobiście rozszerzona poszła 3 lata temu bardzo słabo,
          wiem,ze z waszymi wynikami będę miała dużą konkurencję, ale nie
          załamuje się. Ludzie weźcie się w garść! A tak a propos-matura w tym
          roku była naprawdę do przejścia, i to na całkiem przyzwoitym
          poziomie. Co do pytania koleżanki-ja 3 lata temu nie zaznaczyłam
          tematu. Dostałam tylko 36% za część półotwartą. Pracy w ogóle mi nie
          oceniono. Przykro mi bardzo,ale zaznaczenie tematu to niestety
          podstawa...Trzymam kciuki i głowa do góry!
    • karolcia-965 Re: Jak wam poszła matura z historii? 14.05.08, 16:28
      Ja tą maturę z histry (rozsz.) przyjęłam jako żart :). Po pierwsze : co z tego,
      że uczyłam się cały rok z historii skoro oni i tak w I części nie sprawdzają
      wiedzy tylko bardziej czytanie ze zrozumieniem i umiejętność domyślania się o co
      jakiemuś cieciowi układającemu te pakiety mogło chodzić. To raz. Jeśli chodzi o
      drugą część to nie rozumiem po co w szkołach się realizuje jakiś konkretny
      program skoro na maturze i tak walą coś z kosmosu. Wniosek z tego taki: nie
      uczyć się, tylko liczyć na szczęście, bo wiedza się nie liczy:((( Żenada...
      Zdam, ale raczej słabo...
      • Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:40
        Ludzie nie wiem czy ja dobrzę widzę ale arkusz podstawowy miał dwie grupy ten
        obecny ściągnięty ze strony centralnej komisji był zupełnie inny od tego
        wczorajszego w tym obecnym co ja ściągałem wczoraj były odkrywcy a teraz
        odkrywców niema może mi się tylko to zdaje ale na podstawowej były dwie grupy
        różnych arkuszy egzaminacyjnych
    • Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:38
      Nie wiem czy ja dobrze widzę ale Arkusz Podstawowy miał dwie Grupy chyba
      pierwszy raz sie coś takiego przydarzyło wczoraj jak ściągałem z centralnej
      komisji egzaminacyjne arkusz był zupełnie inny byli odkrywcy owszem ale teraz
      ten jest zupełnie inny od wczorajszego
      • Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:43
        wszystko jest w porządku żadnych dwóch grup z podstawowej historii nie było
        • Gość: ola Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:49
          patrzcie co znalazłam na wikipedi:

"Liberum veto (łac. wolne nie pozwalam), zasada ustrojowa
          Rzeczypospolitej Obojga Narodów, dająca prawo każdemu z posłów
          biorących udział w obradach sejmu do zerwania ich i unieważnienia
          podjętych na niej uchwał.

Zasada ta wzięła się z zasady jednomyślności, a ta z kolei ze
          związkowego charakteru Rzeczypospolitej, która w istocie rzeczy
          stanowiła federację ziem. Każdy z posłów był wybrany przez lokalny
          sejmik i reprezentował jeden okręg."

czyli w sumie powinni nam uznać to liberum veto. ;|
    • Gość: ewelinaaa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:18
      Nie wiem gdzie mam napisać, że również zauwarzyłam błedy w maturze z
      istorii podstawowej. W pytaniou prawda czy fałsz, dotyczące
      pańszczyzny, w przykładowyc odpowiedziac jest napisane że jest to
      PRAWDA, a nie jest, ponieważ "Pańszczyzna to forma renty feudalnej
      polegająca
      na BEZPŁATNEJ pracy chłopów na rzecz właściciela ziemi." czyli to
      jest fałsz.
      • Gość: Rybka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.uznam.net.pl 15.05.08, 22:20
        To jest praca, za którą pan feudalny nie płaci gdyż to jest rodzaj
        renty feudalnej - ta praca jest zapłatą, którą chłop uiszcza panowi
        feudalnemu za dzierżawioną ziemię.
    • Gość: afro mapka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:37
      a ja mam pytanie do jakiegoś egzaminatora - czy będę miał uznane mapkę jeśli
      napisałem rozwój ble ble (i teraz) od XIIIw. ? ;> Troche zamotałem wiem, ale
      było tam napisane państwo Mendonga na przełomie więc rozwój nastąpił dopiero od
      XIIIw. Dziękuje z góry za odp. !! :)
      • Gość: bob zadanie z podstawy IP: *.tosa.pl 14.05.08, 22:20
        A co sądzicie na temat zadania z historii podstawowej, dotyczącego
        dziesięciny(prawda-fałsz), jest tam fałsz, że jest oddawana na rzecz władcy? Ale
        jeśli za władcę przyjmie się Kościół albo głowę Kościoła papieża np. w Państwie
        Kościelnym to jest to prawda. Wiadomo, że każdy może myśleć nieco inaczej,
        dlatego zadania powinny być jasne. Moim zdaniem kolejne nie do końca zrozumiałe
        zadanie.
        • Gość: zxc Re: zadanie z podstawy IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 23:00
          KTO Z WAS ZAMIERZA STUDIOWAC HISTORIę?

i prosze o szczere podanie ew. wynikow z historii
          • Gość: ola Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:25
            a mnie zdziwiło to, ze ta dziesiecina to jest fałsz. ale dobra,
            wiecie co mnie denerwuje? ze przez jakies błędy w zadaniach % mi
            odejdą ;/
            • Gość: madziulek Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:09
              te zadania sa ukladane jakos nieprecyzyjnie..ja nie wiem kto to w ogole
              uklada....a prawda/falsz napisane tez tak jakos nieprecycyjnie i skomplikowanie
              ze nie wiadomo o co im chodzi....
            • Gość: madziulek Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:10
              no ciekawe czy uznaja liberum veto..ale w koncu liberum veto i
              zas.jednomyslnosci to dwie rozne rzeczy.wlasnie liberum veto przerwalo
              zas.jednomyslnosci.
              • Gość: po Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 11:09
                wlasnie powinni uznać liberum veto ale dlatego że LV i zasada jednomyślności to
                jest jedno i to samo
                • Gość: ???? Re: zadanie z podstawy IP: 80.50.249.* 15.05.08, 11:38
                  Niewątpliwie gratuluje tym którzy zdali w cudzysłowie na 80-100 [procent
                  rozumiem że cieszycie się tak na poprawkę w sierpniu bo wtedy na pewno może tyle
                  dostaniecie. Matura i podstawa i rozszerzenie były trudne, program nauczania
                  historii w szkole w ogóle nie odzwierciedla tego co jest na maturze jakieś
                  teksty źródłowe jakieś mapki obrazki jakieś sratki patki,a gdzie normalne
                  pytania????.Historia to najgorsza kobyła, i to się potwierdza co roku, a nie
                  przez to że to taki przedmiot ale przez to co wydziwiają na maturach.Ledwo może
                  wyciągnę 30 procent z podstawy a w szkole miałam 4 z historii, a do tego
                  przedmiotu na kursach rok sie szykowałam.
            • Gość: madziulek (podst/) Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:13
              chociaz przyznajcie niektore zadania na podst.byly banalne..chociazby to z
              wykresem ludnosci (1660 r.)-potop szwedzki, czy tez te plakaty przy koncu....
              ale osoby ktore solidnie sie uczyly hist.moga czuc sie teraz pokrzywdzone...;/
              niestety... a osoba ktora powierzchownie wie o oc chodzi albo cso strzeli zda na
              pewno n 50-60 % albo nawet wiecej-mowie tu oczywiscie o podst.
            • Gość: madziulek (podst/) Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:14
              i nie piszcie jakichs glupot ze bedziecie miec 80-90% z rozsz...!! nikt raczej
              nie jest alfą i omegą !!! a tu widze kazdy ma 80-90%..zebyscie sie nie
              przeliczyli !haaaa
              • kamil.1234 Re: zadanie z podstawy 15.05.08, 10:35
                no masz racje, większość ludzi pisze że będzie miało 80% z rozszerzenia bo tak
                naprawdę napisali na 30-40% tylko nie chcą się do tego przyznawać, pisząc że
                mają 80% chcą się poczuć jak by naprawdę tak mieli.
              • Gość: hansbach Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:40
                ja miałem z próbnej 92% (rozsz), Prace zazwyczaj pisałem na 17-18p
                wiec 80-90 to realny wynik zwłaszcza jak sie dobrze zrobilo test,
                niestety mi test poszedł gorzej, ale mysle ze powyzej 80% będzie
                • Gość: madziulek Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 11:57
                  no jesli to jest realny wynik to super. BRAWO!! ale watpie zeby wszyscy mieli
                  takie wyniki..nie oszukujmy sie
                  • Gość: Kolaś wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:20
                    siema, ej mam pytanie. bo coś mnie podkusiło żeby napsiac 'wielka rewolucja
                    przemysłowa' zamiast samo 'rewolucja przemysłowa' w sumie wielka się rzadko
                    uzywa jeśli prawie w ogóle, bardziej sie do francuskiej tak mówi, ale w sumie
                    czasem sie takie określenie i tu zdarza zwłaszcza, że wielka ona była. czy
                    uznają mi to? słyszałem, ze ponoć naciągają ostro....
                    • Gość: freddy Re: wątpliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:03
                      A ja napisałem industrializacja jakby nie patrzyć to znaczy uprzemysłowienie. I
                      co w takim przypadku?
                      • Gość: ola Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:26
                        jeżeli patrzec na wypowiedz Legurtki, ze beda robic pod ucznia to
                        powinni ci to uznać. ktos kto to sprawdza chyba wie, ze to jest to
                        samo. to tak jakby napisać zamiast bunt -rebelia.
                        • Gość: kinga Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:37
                          a ja napisalam tzw.II rewoucja przemyslowa, rozwoj nowych lekow co przyczynilo
                          sie do "powstrzymania" niektorych chorob
                        • Gość: kinga Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:37
                          a i ze poprawil sie stan sanitarny maist.heh.mysle ze uznaja to????
                          • Gość: Olenka glupota IP: *.rzeszow.mm.pl 15.05.08, 19:49
                            ROZSZERZONA :
                            Ostatnie pytanie na temat I sekretarza KC PZPR . W odpowiedziach jest, że
                            Gierek natomiast ucząc się PRLu napisane było, że I sekretarzem był Jaruzelski hm ?
                            Jednak tekst podany przez CKE nic mi nie dał bo nienawidzę tego okresu w
                            dziejach Polski.

Ogólnie to WIELKIE DZIĘKI dla CKE , że takimi durnymi tematami pracy popsuli mi
                            moją maturę :) dzięki
                            • Gość: Kolaś Re: glupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 20:09
                              nie no ale w opisanych czasach był Gierek
                      • Gość: biedronka:) Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 20:29
                        na pewno zostanie to uznane. Napisalam tak samo i konsultowalam to z moim
                        nauczycielem ktory w zeszlym roku byl egzaminatorem - powiedzial ze na 100% taka
                        odpowiedz jest rowniez prawidlowa
                        • Gość: madzia89 Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:16
                          biedronka:) ale jaką odpowiedz uznają?? bo nie powiedzialas heh:P
                  • Gość: Anilana Re: zadanie z podstawy IP: *.uznam.net.pl 15.05.08, 22:46
                    Jestem egzaminatorem - poprawiam prace od 2002 r. i wiecie co? Ani
                    razu nie trafiłam na pracę 90 - 100%. Jak czytam większość postów to
                    wydaje mi się, że widzieliśmy inne arkusze. Ani podstawowa ani
                    rozszerzona nie były łatwe. Co moim zdaniem mogło wam sprawić
                    trudność. Podstawa - czy każdy tak dobrze zna mapę Grecji by
                    zaznaczyć B? Zadanie 7 - 2 argumenty potwierdzające tezę, że chodzi
                    o Arystotelesa (ile osób się domysliło, że chodzi o króla Macedonii
                    Filipa II)? Zad. 10 - ilu uczyło się biografii wszystkich kronikarzy
                    by z łatwością ich rozpoznać? Zad 20. - bez problemu rozpoznaliście
                    rabację galicyjską, rugi pruskie i atak kozaków w Warszawie? Ilu z
                    Was zapoznało się z malarstwem historycznym, a ilu strzelało? Arkusz
                    II zad 12. Karykatura. Chętnie poznam osoby, które nie tylko
                    domysliły się jaka jest symbolika karykatury, ale także ją
                    wyjaśniły - a to aż 4 pkt = 8 % no i wypracowania - one wcale nie
                    były łatwe. Z doświadczenia wiem, że nauczyciele nie realizują w
                    szkole historii Węgier w dwudziestoleciu - robili to w "starej"
                    szkole ale nie teraz; nie ma na to czasu. Jeżeli temat nie zostanie
                    wyczerpany to właściwie praca nie powinna zostać oceniona powyżej 10
                    punktów. Błędy rzeczowe moga obniżyć punktację, podobnie jak
                    kompozycja itp. Praca to 40 % - jesteście tacy pewni, że dostaniecie
                    dużo punktów - w zeszłym roku poprawiałam WOS, na wszystkie prace
                    jakie przeczytałam nie dałam więcej niż 6 punktów. Kryteria są
                    wyśrubowane, szczególnie w historii. Tylko raz widziałam pracę
                    ocenioną na 18 pkt - na szkoleniu. Życzę Wam jak najlepiej, ale nie
                    chce mi się wierzyć by wszyscy tak świetnie napisali - pozdrawiam.
                    • Gość: maturzystaX Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:49
                      Pani "Anilana" - błagam Panią niech mi pani odpowie - zaliczą mi moją pracę
                      jeśli nie napisałem tej przeklętej daty urodzenia ??? pesel mam napisany,
                      naklejki też...
                    • Gość: hansbach Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 10:51
                      Jeżeli przykładowe rozwiązanioe przedstawione przez CKE jest na 4p
                      to nie wiem czy ktoś może nie uzyskać przynajmniej 3p. W poleceniu
                      było podane pomiędzy kim jest traktat. Wystarczyło napisać, że był
                      to układ o nieagresji, pies to niemcy, kot to symbol Polski pijacy
                      z jednej miski.Ich własciciele wygladaja na zadowolonych z traktatu
                      nie zwracajac uwagi na pianie koguta tzn Francje. Mozna było jeszce
                      dodac, że byl to wyraz realizacj polityki równowagi Józefa Becka.
                      Statystyki Cke wskazują, że prace powyżej 80-?% pisze tylko 4%
                      dlatego nie dziwe się, że pani ich mogła nie czytać. Ja wypełniłem
                      większośc wymogów "klucza" CKE i dodałem więcej od siebie.
                      Podpierając się na Łowmiańskim, Wojciechowskim, Wyczańskim i
                      Jasiennicy.
            • Gość: jola Re: zadanie z podstawy IP: 217.17.36.* 19.05.08, 11:57
              W tych zadaniach nie ma żadnych błędów.Przy dzięsięcinie jest, że na rzecz
              władcy, a w przypadku pańszczyzny trzeba było ocenic prawdziwość tego co jest w
              tym zdaniu, a nie tego co to zdanie nie zawiera. Nie mieszajcie. Mam wrażenie,
              że chcielibyście udowodnić, że czarne jest białe. Opanujcie się. Trochę honoru -
              mnie też nie poszło tak, jak bym chciała.
            • trewan Re: zadanie z podstawy 22.05.08, 16:14
              W "dziesięcinie" nie ma błędu. Jak jesteś niedouczony to przestań
              zwalać winę na cały świat. Biedny Miś, o jo joj! Skrzywdzili go.
      • trewan Re: mapka 22.05.08, 16:09
        Sądzę, że uznają od XIII w.Ale zależy co masz pod tym ble, ble.
    • Gość: maturzystaX POMOCY !!!!! historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:31
      Powiedzcie mi, ja nie napisałem z tyłu daty urodzenia , mam tylko wpisany PESEL
      i z tyłu i z przodu i te dwie naklejki.... zaliczą mi to? qźwa poprostu z tego
      stersu nie napisałem daty urodzenia... :((
      • Gość: Anilana Re: POMOCY !!!!! historia IP: *.uznam.net.pl 15.05.08, 22:50
        Nic się nie stało, pierwsze cyfry pesela to Twoja data urodzenia.
        Egzamninator sam uzupełni dane :). Poza tym pamiętasz, że w tym roku
        każdy miał swój kod paskowy. Nie martw się tym :)
        • Gość: maturzystaX Re: POMOCY !!!!! historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:55
          Uff ... dzięki wielkie już myślałem, że zawału dostanę... :)
    • ilyy Re: Jak wam poszła matura z historii? 17.05.08, 00:06

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak

• Gość: ak89 Re: ważne! IP: *.tosa.pl 17.05.08, 15:22
        Uwaga! istnieje od niedawna konkurs dot. studiów we Wrocławiu. Nagrodami są
        indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Można
        wybrać uczelnie spośród wymienionych. Myślę, że naprawdę warto wziąć w nim
        udział. Ja już to zrobiłem:D Pytania nie są aż takie trudne, więc każdy ma szanse:)

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : 2B4CACFF
        Otrzymacie dzięki temu dodatkowe punkty.

• Gość: yotka5 Re: ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 21:21
          wzięłam udział w tym konkursie, polecam

podajcie moj kod 14D96638 a dostaniecie dodatkowe punkty
          • Gość: blebys Re: ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 10:00
            Do Wrocławia idą tylko za korupcje ;]
    • ilyy jak wam poszła matura z historii? 19.05.08, 13:31

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak

• Gość: Pauli Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 21:31
      Ja to mysle ze rozszerzenia nie zdalam... niestety :/ Wyłożyłam sie na banałach.
      Widzialam podstawowa - gdybym pisala napewno kolo 90%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka