Gość: 70%ZwasZabijeUlica Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 05:16 Tak z nudów czytam te wasze posty.. i juz nie wiem czy sie smiac czy plakac czy zabic! Naprawde..Sam pisalem Historie(pods) No cos trzeba bylo wybrac:)I ku.r.w.a nie dosc ze konczylem technikum(Histori-1kl.1g/tydz;2-kl.2g/tyg;3kl.1g/tyg.4kl-Nic:(!Z reka na sercu ostatnie cokolwiek z hist. to mialem kontakt !!1,5r temu!! Zero nauki nawet 1 zd!!!W szkole bylem tylko wtedy jak zagrozenia pompraiwalem albo nkl itp.I zdaje mature tylko po to zeby byla(moze studia zaoczne) I Ku.rw.a jakos 46pkt z tej Histori mam na 100% + masz 15(zaalezy co za ciec sprawdzal bedzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 70%ZwasZabijeUlica Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 05:30 Cz2. | I jak czytam wiekszosc tych postow (!!!NIE WSZYSTKICH!!!) to mia naprawde was zal..Hasla tego pytu:"Aj nie tego sie uczylem","Nie bede mial ponad 80%,chyba sie zabiije",Albo post jakies Maszkary ze nie zalicza jej 2pkt!!-No ku.. nagrode bym Ci kobieto dal!!! Ja nie wiem skonczycie studia mgr,itd i wielkiego hooja zarobicie bo albo kazda praca bedzie dla was "zbyt wysilkowa","Ja to z amnie niz 10kola nie pracuje",albo wyjebia na was walka i po kwicie,I NA DAMSKI CH.. bylo sobie mlodosc marnowaac???? He He HE zobaczycie jeszcze!!:)^^^^ [SORY ZA BEZPOSREDNOSC,Nie dotyczy wszystkich!,(Dobra Nasztapowany jak swinia chce napisac wam przeslanie i brak juz mam pomyslow na zajecie :)POLSKA KOCHA WALIC W NOCHA!!!!! Pewnie jak bede mial zwale i to przeczytam to bede mial zalamke He He He #####KONIEC#####KONIEC#####KONIEC##### Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.tosa.pl 14.05.08, 08:37 Powiem tyle, że nie Ci ludzie (nie wszyscy) co tu piszą są żałośni, tylko Ty. Te swoje przesłania dotyczące przyszłości, możesz zachować dla siebie. A co do matury z historii, no to prawda jest taka, że ona jest dla osób takich jak Ty, nieuczących się, a później zdających podobnie do tych co naprawdę coś wiedzą o historii. No, bo na tak głupich nierzadko zadaniach, dobry może się przejechać, a słaby trafić dobrze, z czego później zgrywa cwaniaka i opowiada wokoło, jak można mieć mniej punktów niż on. Naprawdę żal mi takich ludzi jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:49 Ja również pisałam historie podst. i niestety nie udało mi sie napisać tak dobrze jak innym a mianowicie będę mieć ok 50% - może to nie jest najlepiej ale źle też nie... a też uczyłam sie przez całe 3 lata i to bardzo dużo! niestety nie każdemu sie udaje. Ale powiem wam jak czytam właśnie te komentarze typu: "napisałam na 80% - tragedia" albo " mam 90% myślałem że bedzie wiecej" to czuję sie tak jakbym była największym głąbem na świecie. Ludzie przecież z takim wynikiem dostaniecie sie na każde studia to czego wam jeszcze do szczęścia potrzeba? ja rozumiem że macie ogromną wiedzę z historii i chcielibyście dużo osiągnąć, ale zeby rozpaczać że ktoś uzyskał bardzo dobry na maturze? Zastanówcie sie nad tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajenka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 09:26 Poprawialam w tym roku rozszerzona historie i jezeli czesc pierwsza bardzo mi sie podobala byla w miare latwa powinna miec za nia jakies 52 %( lepiej niz w zeszlym roku) to wypracowanie cos strsznego, czegos takiego sie nie spodziewalam.wymyslalja juz na sile zeby silic sie na orginalnosc.punkty z pracy w granicach ) .szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.08, 10:33 sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Myślę, że warto wziąć w nim udział. Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : E61831C2. Pytania nie są aż tak trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :) terazwroclaw.pl/konkurs_start.php NAPRAWDE WARTO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajo Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:37 żałuję że nie pisałem podstaw, były banalne! A rozszerzenie było przerąbane. W podręcznikach jest prawie nic na ten temat. Gdyby dali Litwę byłoby dużo prościej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.ib.tcz.pl 14.05.08, 11:01 nie zgodze sie z osba ktora tu wypisuje ze humanistyczne kierunku sa zle. itd. sama ide na kierunek scisly ale siebie przykladowonie widze na kierunku humanistycznym. wykonczylabym sie tak samo jak humanisci wykonczyliby sie na scislych. kazdy ma swoje pasje i wszyscy sa potrzzebni. poza tym pieniadze to nie wszystko a jak omus tu bedzie zle to jeszcze mozna wyjechac... Tak wiec powodzenia, nie przejmujcie sie jak poszlo wam gorzej. jak widzicie wsystkie matury w tym roku sa tragiczne, progi sie zmniejsza!. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystek Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:19 Gdzie mogę sprawdzić progi punktowe na wybrane studia? Inetresuje mnie kierunek historia na Akademii Pedagogicznej im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Z Częsci bez wypracowania będe miał w okolicach 23-24 pkt licząc że dostałbym około 10 pkt za wypracowanie, dałoby mi to około 60-70 % i zastanawiam sie czy to mi wystarczy. Oczywiscie chodzi o histrię rozszerzoną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek>ZYCIEEE Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:17 hist.podst. bardzo dobrze.ok.80%mam.. glupi blad zrobilam bo tam gdzie byla polis to wskazalam Ateny.a przeciez wiedzialam ze igrzyska byly w Olimpii.;/ i pol mojej kl.napisalo Ateny evh.. ale i tak sie ciesze ze nie byla taka trudna.chociaz uczylam sie na to 3 lata..wkuwalam tyle niepotrzebnych rzeczy..a tu sie okazuje ze wszystko to nie potrzebne..wystarczy powierzchowna wiedza,,mniej wiecej orientacja...niesprawiedliwe to jest do konca..gdyz osoba ktora nic nie robila przez 3 lata.zda spokojnie na 60%..no ale coz...ZYCIE NIE JEST SPRAWIEDLIWE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:41 ja tez wpisalam ateny, mimo ze wiedziałam gdzie sie odbywały igrzyska. ale zawsze bylam przekonana, ze olimpia to nie jest polis tylko nie wiem, wieś?:PP no wiecie o co chodzi ;) rowniez mam liberum veto w tamtym, i konstytucje 3-ego maja. mogloby byc tak, ze chociaz pkt.a nie mam dobrze to pkt.b mi uznaja ;) a nie wiecie kiedy są wyniki, ale te na swiadectwie? pod koniec czerwca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek> Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:50 a bo to takie podchwytliwe bylo.specjalnie eh:P tez mam liberum veto i konst.3 maja. powinni uznac b mysle heh:P chyba jakos 30 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soniaa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.zamosc.mm.pl 14.05.08, 12:54 Rozszerzona nie była trudna Test był banalny a wypracowanie też dało radę napisać wystarczyło to wszystko zsyntezować i przemyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta 1989 Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.tosa.pl 14.05.08, 13:06 Zgadzam się z Tobą. To było podchwytliwe pytanie. Jestem rozczarowany tą maturą, i to nie tyle pod względem tego, czy była trudna czy nie. Każdy ma prawo inaczej o tym myśleć. Ale sądzę, że matura powinna sprawdzać naprawdę wiedzę ucznia, a nie wykładać go takimi podchwytliwymi pytaniami, bo chyba nie na tym rzecz polega. Niestety tak było trochę z historią w tym roku a także z innymi maturami, o co mam osobiście wielki żal do CKE, która zaczyna się poważnie gubić w swojej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pf Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 14.05.08, 13:15 jak sobie czytam te forum i tak patrze, ze wszystkim poszło FENOMENALNIE, żebyście sie nie przeliczyli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:25 no mowie ze matura nie stawia na wiedze tylko raczej na logiczne myslenie...oo tez mnie to zatanawia ze wszyscy mowia ze super poszlo....niektore pytania specjalnie sa podchwytliwe...no bo przeciez najbardziej znane polis to Ateny,Sparta, ewentualnie Erytrea, a tu dali Olimpie o ktorej praktycznie nic sie nie mowi..ale juz nie chodzi mi o samo to zadanie (no ale za to byly 4pkt.) jakos dziwnie jest ta matura skonstruowana,nie mowiac o polskim...heh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek> Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:25 powinni cos z tym zrobic..a nieee; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek> Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:27 a poza tym jestesmy Polakami wiec raczej powinnismy znac hist.swojego kraju. a nie wiem co do rzeczy maja Węgry...oni nawet nie wiedza gdzie PoLSKA LEZY..; TO tak a propo mat.z hist.rozsz.heh; jak sie ciesze ze zmienilam na podstawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:43 ja mam 84% ;/ kurde słabo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za ludzie Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:09 jak masz 84% to sie ciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:44 mam 32,5pkt/30 miślicie ze dostane sie na jakieś studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seweryn Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:45 Jak sprawdzałem z kluczem odpowiedzi to wypracowanie mam praktycznie tak samo. A w zamknietych żadnego błędu nie zauważyłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bóg historii Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:52 jak mam 30 na 30 i wypracowanie na 3,5strony to jest szansa ze n nie bede musiał iśc na zaoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brudal Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:53 Niezle jaja sobie z was robi, ale to niestety prawdziwe, 60% z rozszerzonej historii to dobry jeśli nie bardzo dobry wynik. I jak ktoś mówi że ma 84 , 90 % to znaczy że dostał pie..a i mu się coś w głowe robi jeśli twierdzi że to slabo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula89 Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:57 Chryste nie napisałam o Mohaczu ! Ale ze mnie idiotka! I na nic zdalo się to że mam max z zamkniętych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwy Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:58 Żebyście sie nie przeliczyli z tymi 80-90%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztefen Re: Prowokator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:59 wszyscy kumple napisali i są bardzo zadowoleni, sprawdzali odpowiedzi i mają nieliczne błędy. Wypracowanie banał, bajka, bajeczne poprostu, ale przez te 3 pkt stracone na zamkniętych nie moge spać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowokujący Jim nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:49 Zawaliłem niesamowicie. Wszystkim tak dobrze poszlo a ja mam tylko 28/30 pkt a w wypracowaniu nei napsiałem że w 1657 jan Kazimierz zaciąl się przy goleniu ;/ Dużo mi odejmą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedzion Re: nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:01 90 5 ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flatron Re: nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:01 A ja jeszcze gorzej...88% ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: nie poszło mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:03 w tamtym roku miałam 98% i w tym chyba nie uda mi się poprawić. Nie napsiałam że walki z turkami toczyły się na Mołdamii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Czy wy sie dobrze czujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:07 heh.zobaczymy w czerwcu.haha!!! jak mialas 98%to po co poprawialas..jaa nie moge..................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek> Re: nie poszło mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:08 czy wy sie dobrze czujecie??/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefesto Re: Co do procentów - Mylicie się! IP: *.173.22.248.tesatnet.pl 22.05.08, 17:30 Dobry wynik z rozszerzonej to wynik koło 75%. Na czołowych kierunkach, na najlepszych Uniwerkach w Polsce(UW,UJ,UAM) poniżej tego progu na najbardziej obleganych kierunkach nie ma czego szukać, chyba że w drugim rzucie. Oczywiście zaraz będą krzyki, że progi się obniżą, że matura trudna, niestety cudów się spodziewać nie można. Moim zdaniem zeszłoroczna matura była jeszcze trudniejsza od tej aczkolwiek oba rozszerzenia stały na wysokim poziomie czego nie można powiedzieć o podstawach. Prosty przykład, kolega miał 74% z zeszłorocznej rozsz. historii a na Administracje na UAM dostał się z drugiego rzutu, fakt że troszke zawalił polski (65%). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:50 Zachowujesz się jak rozkapryszone małe dziecko, a zdawałaś egzamin, który dawniej nazywał się egzaminem dojrzałości. Tyle się uczyłam, a tak słabo mi poszło...biedactwo. Zdawałam starą maturę. Byłam dobrą uczennicą, miałam zawsze czwórki.Niestety tematy na maturze po prostu mi nie podeszły. Chodziłam do szkoły, gdzie był bardzo surowy nauczyciel. Niestety, nie zdałam, bo to on sprawdzał prace.A wy macie szansę coś dostać z teściku, jeśli nie napiszecie wypracowania, poza tym bez względu na to, że psioczycie na ten system to jednak daje on o wiele większą obiektywnosć oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizeguyz Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 80.244.139.* 14.05.08, 14:08 a ja mam pytanie troche z innej beczki :) jestem na 90% pewna ze nie napisałam który temat wybieram przy wypracowaniu... moja kolezanka zrobiłą tak samo tylko ze na polskim... nie wiem czy wtedy jest wogole praca brana pod uwage... :) pocieszam sie tym ze na pewno nie ja pierwsza i nie ostatnia :) jak myslicie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robinsonik Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:31 z podstawy mam 93 procent. pisze, zeby sie pochwalic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsdf Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:36 Będzie oceniana, nie martw się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyl Prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:43 Nie ulega wątpliwości że mam 100% z rozszerzenia. Pisze żeby sie pochwalić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Prowokacja IP: *.uznam.net.pl 14.05.08, 20:06 Wiesz ilu maturzystów w zeszłym roku miało 100% z rozszerzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: Prowokacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:21 ci co wygrali olimpiadę to mieli 100% ;p Niemożliwe jest napisać historie rozszerzoną bezbłędnie ;] a dzieci neo piszące tam ile to nie mają punktów serdecznie pozdrawiam :] w domu nie mogą was dowartościować cio? biedne dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flejsisz Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:44 Jak mam około 60-99% z rozszerzenia to dostane się na prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:45 Żle zrobiłemtylko pierwsze. Potem poszło jak z płatka. mysle że około 84-86^ procent będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowokujący Joe Prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:47 Jaki był banał. Poprostu lepszej pracy niż związki węgier i Polski z turcją sobie wymarzyć nie można było. Liczyłem jednak że będą pytania z Polityki wewnętrznej Laosu i wojna domowa na wyspach st.Vincenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firer Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:47 Podobno skrócili kwartał do 3 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:48 Ledwo zdałem... 25/30... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parodia prowokacja IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:49 Jak nie pisałem o związakch małżeńskich Mehmeta IV to mam szansę wejśc na 4 pozom przy ocenianiu pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugenia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 82.160.241.* 14.05.08, 14:51 Ja nie napisałam w 2 temacie o Miklosu Horthym a ty mi tu z takimi oczywistościami wyjeżdzacsz. Nie zdasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastyyy Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:54 Powiem tak.. w tamtym roku, w przedziale między 84-100% miało 4% maturzystów. Rozszerzoną historię pisało niecałe 20 703, czyli że taki wynik w całej Polsce miało ok. 828 osób. A tu nagle połowa was ma takie wyniki.. buehehhe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitagoras Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 14.05.08, 16:34 tak tak tak a ja mam 1500% o jezu chyba mnie nie przyjmą na to prawo, ej a na lewo może co ? moze tam sie uda na UW albo UJ bo inne uczelnie to sa do dupy :D dzieciaki idźcie lepiej na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 18:09 Po pierwsze- skąd możecie dokładnie wiedzieć ile punktów macie? Pytania półotwarte są naprawdę różnie oceniane, nie można być do końca pewnym ile się dostanie punktów. Po drugie- jestem studentką 3 roku stosunków międzynarodowych na UJ ( studia dzienne) i jestem przerażona waszym marudzeniem. Kiedy ja zdawałam maturę, najwięcej punktów procentowych z historii rozszerzonej w moim powiecie oscylowało wokół 53% !! To była dopiero trudna matura, a wielu moich znajomych dostało się na wymarzone studia. Więc jak widzę, że marudzicie,ze macie "tylko 85%" to mnie krew zalewa. Weszłam na to forum,ąby sprawdzić nastroje po maturze, składam bowiem w tym roku papiery na drugi kierunek, na którym bierze się pod uwagę również historię. Mi osobiście rozszerzona poszła 3 lata temu bardzo słabo, wiem,ze z waszymi wynikami będę miała dużą konkurencję, ale nie załamuje się. Ludzie weźcie się w garść! A tak a propos-matura w tym roku była naprawdę do przejścia, i to na całkiem przyzwoitym poziomie. Co do pytania koleżanki-ja 3 lata temu nie zaznaczyłam tematu. Dostałam tylko 36% za część półotwartą. Pracy w ogóle mi nie oceniono. Przykro mi bardzo,ale zaznaczenie tematu to niestety podstawa...Trzymam kciuki i głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia-965 Re: Jak wam poszła matura z historii? 14.05.08, 16:28 Ja tą maturę z histry (rozsz.) przyjęłam jako żart :). Po pierwsze : co z tego, że uczyłam się cały rok z historii skoro oni i tak w I części nie sprawdzają wiedzy tylko bardziej czytanie ze zrozumieniem i umiejętność domyślania się o co jakiemuś cieciowi układającemu te pakiety mogło chodzić. To raz. Jeśli chodzi o drugą część to nie rozumiem po co w szkołach się realizuje jakiś konkretny program skoro na maturze i tak walą coś z kosmosu. Wniosek z tego taki: nie uczyć się, tylko liczyć na szczęście, bo wiedza się nie liczy:((( Żenada... Zdam, ale raczej słabo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:40 Ludzie nie wiem czy ja dobrzę widzę ale arkusz podstawowy miał dwie grupy ten obecny ściągnięty ze strony centralnej komisji był zupełnie inny od tego wczorajszego w tym obecnym co ja ściągałem wczoraj były odkrywcy a teraz odkrywców niema może mi się tylko to zdaje ale na podstawowej były dwie grupy różnych arkuszy egzaminacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:38 Nie wiem czy ja dobrze widzę ale Arkusz Podstawowy miał dwie Grupy chyba pierwszy raz sie coś takiego przydarzyło wczoraj jak ściągałem z centralnej komisji egzaminacyjne arkusz był zupełnie inny byli odkrywcy owszem ale teraz ten jest zupełnie inny od wczorajszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:43 wszystko jest w porządku żadnych dwóch grup z podstawowej historii nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:49 patrzcie co znalazłam na wikipedi: "Liberum veto (łac. wolne nie pozwalam), zasada ustrojowa Rzeczypospolitej Obojga Narodów, dająca prawo każdemu z posłów biorących udział w obradach sejmu do zerwania ich i unieważnienia podjętych na niej uchwał. Zasada ta wzięła się z zasady jednomyślności, a ta z kolei ze związkowego charakteru Rzeczypospolitej, która w istocie rzeczy stanowiła federację ziem. Każdy z posłów był wybrany przez lokalny sejmik i reprezentował jeden okręg." czyli w sumie powinni nam uznać to liberum veto. ;| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelinaaa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:18 Nie wiem gdzie mam napisać, że również zauwarzyłam błedy w maturze z istorii podstawowej. W pytaniou prawda czy fałsz, dotyczące pańszczyzny, w przykładowyc odpowiedziac jest napisane że jest to PRAWDA, a nie jest, ponieważ "Pańszczyzna to forma renty feudalnej polegająca na BEZPŁATNEJ pracy chłopów na rzecz właściciela ziemi." czyli to jest fałsz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.uznam.net.pl 15.05.08, 22:20 To jest praca, za którą pan feudalny nie płaci gdyż to jest rodzaj renty feudalnej - ta praca jest zapłatą, którą chłop uiszcza panowi feudalnemu za dzierżawioną ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro mapka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:37 a ja mam pytanie do jakiegoś egzaminatora - czy będę miał uznane mapkę jeśli napisałem rozwój ble ble (i teraz) od XIIIw. ? ;> Troche zamotałem wiem, ale było tam napisane państwo Mendonga na przełomie więc rozwój nastąpił dopiero od XIIIw. Dziękuje z góry za odp. !! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob zadanie z podstawy IP: *.tosa.pl 14.05.08, 22:20 A co sądzicie na temat zadania z historii podstawowej, dotyczącego dziesięciny(prawda-fałsz), jest tam fałsz, że jest oddawana na rzecz władcy? Ale jeśli za władcę przyjmie się Kościół albo głowę Kościoła papieża np. w Państwie Kościelnym to jest to prawda. Wiadomo, że każdy może myśleć nieco inaczej, dlatego zadania powinny być jasne. Moim zdaniem kolejne nie do końca zrozumiałe zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: zadanie z podstawy IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 23:00 KTO Z WAS ZAMIERZA STUDIOWAC HISTORIę? i prosze o szczere podanie ew. wynikow z historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:25 a mnie zdziwiło to, ze ta dziesiecina to jest fałsz. ale dobra, wiecie co mnie denerwuje? ze przez jakies błędy w zadaniach % mi odejdą ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:09 te zadania sa ukladane jakos nieprecyzyjnie..ja nie wiem kto to w ogole uklada....a prawda/falsz napisane tez tak jakos nieprecycyjnie i skomplikowanie ze nie wiadomo o co im chodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:10 no ciekawe czy uznaja liberum veto..ale w koncu liberum veto i zas.jednomyslnosci to dwie rozne rzeczy.wlasnie liberum veto przerwalo zas.jednomyslnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 11:09 wlasnie powinni uznać liberum veto ale dlatego że LV i zasada jednomyślności to jest jedno i to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: zadanie z podstawy IP: 80.50.249.* 15.05.08, 11:38 Niewątpliwie gratuluje tym którzy zdali w cudzysłowie na 80-100 [procent rozumiem że cieszycie się tak na poprawkę w sierpniu bo wtedy na pewno może tyle dostaniecie. Matura i podstawa i rozszerzenie były trudne, program nauczania historii w szkole w ogóle nie odzwierciedla tego co jest na maturze jakieś teksty źródłowe jakieś mapki obrazki jakieś sratki patki,a gdzie normalne pytania????.Historia to najgorsza kobyła, i to się potwierdza co roku, a nie przez to że to taki przedmiot ale przez to co wydziwiają na maturach.Ledwo może wyciągnę 30 procent z podstawy a w szkole miałam 4 z historii, a do tego przedmiotu na kursach rok sie szykowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek (podst/) Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:13 chociaz przyznajcie niektore zadania na podst.byly banalne..chociazby to z wykresem ludnosci (1660 r.)-potop szwedzki, czy tez te plakaty przy koncu.... ale osoby ktore solidnie sie uczyly hist.moga czuc sie teraz pokrzywdzone...;/ niestety... a osoba ktora powierzchownie wie o oc chodzi albo cso strzeli zda na pewno n 50-60 % albo nawet wiecej-mowie tu oczywiscie o podst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek (podst/) Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:14 i nie piszcie jakichs glupot ze bedziecie miec 80-90% z rozsz...!! nikt raczej nie jest alfą i omegą !!! a tu widze kazdy ma 80-90%..zebyscie sie nie przeliczyli !haaaa Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.1234 Re: zadanie z podstawy 15.05.08, 10:35 no masz racje, większość ludzi pisze że będzie miało 80% z rozszerzenia bo tak naprawdę napisali na 30-40% tylko nie chcą się do tego przyznawać, pisząc że mają 80% chcą się poczuć jak by naprawdę tak mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansbach Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 10:40 ja miałem z próbnej 92% (rozsz), Prace zazwyczaj pisałem na 17-18p wiec 80-90 to realny wynik zwłaszcza jak sie dobrze zrobilo test, niestety mi test poszedł gorzej, ale mysle ze powyzej 80% będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulek Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 11:57 no jesli to jest realny wynik to super. BRAWO!! ale watpie zeby wszyscy mieli takie wyniki..nie oszukujmy sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolaś wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:20 siema, ej mam pytanie. bo coś mnie podkusiło żeby napsiac 'wielka rewolucja przemysłowa' zamiast samo 'rewolucja przemysłowa' w sumie wielka się rzadko uzywa jeśli prawie w ogóle, bardziej sie do francuskiej tak mówi, ale w sumie czasem sie takie określenie i tu zdarza zwłaszcza, że wielka ona była. czy uznają mi to? słyszałem, ze ponoć naciągają ostro.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freddy Re: wątpliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:03 A ja napisałem industrializacja jakby nie patrzyć to znaczy uprzemysłowienie. I co w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:26 jeżeli patrzec na wypowiedz Legurtki, ze beda robic pod ucznia to powinni ci to uznać. ktos kto to sprawdza chyba wie, ze to jest to samo. to tak jakby napisać zamiast bunt -rebelia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:37 a ja napisalam tzw.II rewoucja przemyslowa, rozwoj nowych lekow co przyczynilo sie do "powstrzymania" niektorych chorob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:37 a i ze poprawil sie stan sanitarny maist.heh.mysle ze uznaja to???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olenka glupota IP: *.rzeszow.mm.pl 15.05.08, 19:49 ROZSZERZONA : Ostatnie pytanie na temat I sekretarza KC PZPR . W odpowiedziach jest, że Gierek natomiast ucząc się PRLu napisane było, że I sekretarzem był Jaruzelski hm ? Jednak tekst podany przez CKE nic mi nie dał bo nienawidzę tego okresu w dziejach Polski. Ogólnie to WIELKIE DZIĘKI dla CKE , że takimi durnymi tematami pracy popsuli mi moją maturę :) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolaś Re: glupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 20:09 nie no ale w opisanych czasach był Gierek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka:) Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 20:29 na pewno zostanie to uznane. Napisalam tak samo i konsultowalam to z moim nauczycielem ktory w zeszlym roku byl egzaminatorem - powiedzial ze na 100% taka odpowiedz jest rowniez prawidlowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia89 Re: wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:16 biedronka:) ale jaką odpowiedz uznają?? bo nie powiedzialas heh:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anilana Re: zadanie z podstawy IP: *.uznam.net.pl 15.05.08, 22:46 Jestem egzaminatorem - poprawiam prace od 2002 r. i wiecie co? Ani razu nie trafiłam na pracę 90 - 100%. Jak czytam większość postów to wydaje mi się, że widzieliśmy inne arkusze. Ani podstawowa ani rozszerzona nie były łatwe. Co moim zdaniem mogło wam sprawić trudność. Podstawa - czy każdy tak dobrze zna mapę Grecji by zaznaczyć B? Zadanie 7 - 2 argumenty potwierdzające tezę, że chodzi o Arystotelesa (ile osób się domysliło, że chodzi o króla Macedonii Filipa II)? Zad. 10 - ilu uczyło się biografii wszystkich kronikarzy by z łatwością ich rozpoznać? Zad 20. - bez problemu rozpoznaliście rabację galicyjską, rugi pruskie i atak kozaków w Warszawie? Ilu z Was zapoznało się z malarstwem historycznym, a ilu strzelało? Arkusz II zad 12. Karykatura. Chętnie poznam osoby, które nie tylko domysliły się jaka jest symbolika karykatury, ale także ją wyjaśniły - a to aż 4 pkt = 8 % no i wypracowania - one wcale nie były łatwe. Z doświadczenia wiem, że nauczyciele nie realizują w szkole historii Węgier w dwudziestoleciu - robili to w "starej" szkole ale nie teraz; nie ma na to czasu. Jeżeli temat nie zostanie wyczerpany to właściwie praca nie powinna zostać oceniona powyżej 10 punktów. Błędy rzeczowe moga obniżyć punktację, podobnie jak kompozycja itp. Praca to 40 % - jesteście tacy pewni, że dostaniecie dużo punktów - w zeszłym roku poprawiałam WOS, na wszystkie prace jakie przeczytałam nie dałam więcej niż 6 punktów. Kryteria są wyśrubowane, szczególnie w historii. Tylko raz widziałam pracę ocenioną na 18 pkt - na szkoleniu. Życzę Wam jak najlepiej, ale nie chce mi się wierzyć by wszyscy tak świetnie napisali - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystaX Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:49 Pani "Anilana" - błagam Panią niech mi pani odpowie - zaliczą mi moją pracę jeśli nie napisałem tej przeklętej daty urodzenia ??? pesel mam napisany, naklejki też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansbach Re: zadanie z podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 10:51 Jeżeli przykładowe rozwiązanioe przedstawione przez CKE jest na 4p to nie wiem czy ktoś może nie uzyskać przynajmniej 3p. W poleceniu było podane pomiędzy kim jest traktat. Wystarczyło napisać, że był to układ o nieagresji, pies to niemcy, kot to symbol Polski pijacy z jednej miski.Ich własciciele wygladaja na zadowolonych z traktatu nie zwracajac uwagi na pianie koguta tzn Francje. Mozna było jeszce dodac, że byl to wyraz realizacj polityki równowagi Józefa Becka. Statystyki Cke wskazują, że prace powyżej 80-?% pisze tylko 4% dlatego nie dziwe się, że pani ich mogła nie czytać. Ja wypełniłem większośc wymogów "klucza" CKE i dodałem więcej od siebie. Podpierając się na Łowmiańskim, Wojciechowskim, Wyczańskim i Jasiennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: zadanie z podstawy IP: 217.17.36.* 19.05.08, 11:57 W tych zadaniach nie ma żadnych błędów.Przy dzięsięcinie jest, że na rzecz władcy, a w przypadku pańszczyzny trzeba było ocenic prawdziwość tego co jest w tym zdaniu, a nie tego co to zdanie nie zawiera. Nie mieszajcie. Mam wrażenie, że chcielibyście udowodnić, że czarne jest białe. Opanujcie się. Trochę honoru - mnie też nie poszło tak, jak bym chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
trewan Re: zadanie z podstawy 22.05.08, 16:14 W "dziesięcinie" nie ma błędu. Jak jesteś niedouczony to przestań zwalać winę na cały świat. Biedny Miś, o jo joj! Skrzywdzili go. Odpowiedz Link Zgłoś
trewan Re: mapka 22.05.08, 16:09 Sądzę, że uznają od XIII w.Ale zależy co masz pod tym ble, ble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystaX POMOCY !!!!! historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:31 Powiedzcie mi, ja nie napisałem z tyłu daty urodzenia , mam tylko wpisany PESEL i z tyłu i z przodu i te dwie naklejki.... zaliczą mi to? qźwa poprostu z tego stersu nie napisałem daty urodzenia... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anilana Re: POMOCY !!!!! historia IP: *.uznam.net.pl 15.05.08, 22:50 Nic się nie stało, pierwsze cyfry pesela to Twoja data urodzenia. Egzamninator sam uzupełni dane :). Poza tym pamiętasz, że w tym roku każdy miał swój kod paskowy. Nie martw się tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystaX Re: POMOCY !!!!! historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:55 Uff ... dzięki wielkie już myślałem, że zawału dostanę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilyy Re: Jak wam poszła matura z historii? 17.05.08, 00:06 sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Myślę, że warto wziąć w nim udział. Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :) terazwroclaw.pl/konkurs_start.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak89 Re: ważne! IP: *.tosa.pl 17.05.08, 15:22 Uwaga! istnieje od niedawna konkurs dot. studiów we Wrocławiu. Nagrodami są indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Można wybrać uczelnie spośród wymienionych. Myślę, że naprawdę warto wziąć w nim udział. Ja już to zrobiłem:D Pytania nie są aż takie trudne, więc każdy ma szanse:) Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : 2B4CACFF Otrzymacie dzięki temu dodatkowe punkty. terazwroclaw.pl/konkurs_start.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yotka5 Re: ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 21:21 wzięłam udział w tym konkursie, polecam podajcie moj kod 14D96638 a dostaniecie dodatkowe punkty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blebys Re: ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 10:00 Do Wrocławia idą tylko za korupcje ;] Odpowiedz Link Zgłoś
ilyy jak wam poszła matura z historii? 19.05.08, 13:31 sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Myślę, że warto wziąć w nim udział. Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :) terazwroclaw.pl/konkurs_start.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pauli Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 21:31 Ja to mysle ze rozszerzenia nie zdalam... niestety :/ Wyłożyłam sie na banałach. Widzialam podstawowa - gdybym pisala napewno kolo 90% Odpowiedz Link Zgłoś