Gość: asik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.173.18.207.tesatnet.pl 16.05.08, 10:25 mój chłopak właśnie piszę. Trzymam kciuki oby były normalne zadania.Ja już swoją maturę posułam to niech chociaż mu się uda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amch Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 10:46 Na podstawie nie bylo zle po godzinie pisania juz sprawdzalem wszystko od poczatku i szykowalem sie do oddania pracy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:37 mi chyba rozszerzona poszla dobrze ale wole nie zapeszac. z niecierpliwoscia czekam na przykladowe odpowiedzi,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.interq.pl 16.05.08, 13:43 Hej, a jak napisaliscie z charakterem tlenku chromu CrO4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik996 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:49 rozszerzona byla latwa nawet..........ale jak poszlo sie okaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.142.122.* 16.05.08, 13:14 domyślam się, że z polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 81.219.189.* 16.05.08, 10:56 Prościzna, właśnie wyszłam z rozszerzenia, poziom niski w porównaniu do ubiegłorocznej lub tegorocznych np z WOSu. A że biologia i fizyka też były proste tak więc już sie widzę na wymarzonej medycynie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 163.157.254.* 16.05.08, 11:03 a moze podasz jakiesz szczegóły?Moze któreś z poleceń stanowiło trudność na rozszerzeniu?czasami mam wrażenie,ze wypowiadają sie osoby,które nie pisały w tym roku matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANkAaaaaa Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.171.192.178.crowley.pl 16.05.08, 17:23 No heh mi sie tez wydawało, ze nawet spoko mi poszło,a le jaks ie okazało po przeczytaniu odp to wcale nie rewwelacyjnie:P może ok 70% bedzie. nie jest źle ale zawsze mogło byc lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.toya.net.pl 16.05.08, 11:08 skoro twierdzisz że było takie proste to zobaczysz jak skoczą progi na medycyne. w 2007 średnio o 40 pkt. w tym roku może być jeszcze wiecej. życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 195.136.99.* 16.05.08, 11:20 dla mnie podstawowa chemia nie była znowu aż taka trudna, ale jedno jest już pewne pozmieniałam swoje dobre odpowiedzi na złe:/ głupota ludzka:/ a co bylo na chemii? no wiec była przemiana jądrowa beta-, były właściwości alkoholi, łatwe zadanko ze stężeń (jedno)... hmmm wiele nie pamiętam bo ten stres:) I teraz sie zastanawiam czy zdam w ogóle:/ bo pozmieniałam moje dobre odpowiedzi:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rene.com.pl 16.05.08, 11:33 Ja ogólnie jestem zadowolona... pomieszałam zadanie ze stechiometrii :( a ono było takie proste.... :/ Czekam, do czasu aż zobaczę odpowiedzi. Chyba nie było najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:08 cześć ja też pisałam podstawową czy w tym zadaniu z odczynnikami można było dać inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika ach ta chemia .... IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 11:47 szcerze mowiac bylam nastawiona na cos o wiele trudniejszego ... dla mnie byla prosta nawet bardzo ... mam nadzieje ze nie bedzie zle chociaz z jednym zadaniem mialam klopot ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: ach ta chemia .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:09 pisałaś podstawową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.113.130.* 16.05.08, 12:06 moim zdaniem maturka była przeciętna rozszerzona... były rzeczy trudniejsze i łatwiejsze:) ale nie rozumiem tych, którzy juz mówia ze beda mieli po 90%, skad to wiecie? klucza jeszcze nie ma a po drugie, za brak jednostki czy odpowiedzi mozecie mieć odjete punkty! Wiec sie tak nie chwalcie, bo mozecie sie przejechac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =] Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.eranet.pl 16.05.08, 13:14 buahaha;] pff zobaczymy 30 czerwca. Okaże sie jak Wam poszedł ten banał:D W zeszłym roku chem była prosta:] i radzę się nie cieszyć za wcześnie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 18.05.08, 15:53 jestem studentka 1 roku chemii. i dla mnie matura byla prosta lecz gdy w tamtym roku pisalam wydawala mi sie strasznie trudna. radze tym co nie poszlo im w tym roku a startuja na medycyne czy stomatologie.. nie zostawajcie w domu , wybierzcie studia gdzie sie czegos nauczycie a matura bedzie zdana na 100% zapewniam :O):):0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggatta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:35 Pisałam podstawę.. i myślę, że dobrze mi poszła ;) Trudność mi sprawiło tylko bilansowanie.. chyba najwięcej czasu siedziałam nad tym równaniem, próbując różnymi sposobami zbilansować.. Ale w końcu mi się udało.. chyba z dwa zadania na liczenie, co było banalnie proste.. trochę organicznej, też nie sprawiającej problemu.. No i kilka reakcji podstawowych :) myślę, że będzie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
emi-19 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 11:39 Moge powiedziec jedno: trudna:/ Spodziewałam się czegos całkiem innego. Teraz pozostaje czekac do 15. Mam nadzieje na chociaz 70 % bedzie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 163.157.254.* 16.05.08, 11:42 Ale trudne rozszerzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
emi-19 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 11:44 Nom rozszerzenie. W tamtym roku moim zdaniem bylo latwiejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabar Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:56 dla mnie rozszerzona była trudna...właściwie to była głupia nie trudna...po prostu byłem przygotowany na coś sensownego a nie same właściwości itd. bardzo mało zadań do liczenia-źle. i chyba o medycynie mogę pomarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:23 nom, w tamtym roku była banalna rozszerzona w porownaniu z ta dzisiaj.. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 213.227.96.* 16.05.08, 22:16 nie wiem jak Ty, ale ja mam porównanie: pisałam w tym i w zeszłym roku i odczucia mam zupełnie inne: w tym roku była zdecydowanie łatwiejsza niż zeszłym (a musze dodac, że w tym roku przygotowywałam sie do niej 1,5 dnia :P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 23:39 z ta hydroliza musi powstac mydlo i alkohol, jak wsypujecie kreta do rur to wlasnie w ten sposob mozna je udroznic:) mydlo rozpuszcza sie w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kootek Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.master.pl 16.05.08, 16:47 jak nic w zeszłym roku byla latwiejsza, spodziewalam sie czegos mniej wiecej na tym samym pozomie, a tu dowalili jakies zadania z kosmosu - elektroilza wody, ogniwa, nie bylo latwo, mimo, ze sie duzo przygotowywalam, byly zadania na teorie i to kilka - prawda falsz z ogniw, wlasciwosci woskow?!?!? wynikow nie sprawdzam, zeby sie nie dolowac :P a Ci co uwazaja, ze tak dobrze zdali - uwazajcie zeby sie nie przejechac. Co do medycyny - jesli matura byla trudna, to progi automatycznie spadna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.eranet.pl 16.05.08, 17:57 też mi się wydaje, że w zeszłym roku była łatwiejsza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:19 też dzisiaj pisałem z chemii podstawe i powiem, że nie była aż taka trudna. Poziomem była podobna do tej próbnej z CKE z kwietnia. Ale nie ma co dzielić skóry na niedzwiedziu tylko poczekać na odpowiedzi a potem na wyniki. Wtedy będziemy mogli się wymądrzać:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaa Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:42 wedlug mnie ta matura byla jakas nienormalna;/ ukladal ja chyba jakis debil... zeszloroczna byla o wiele latwiejsza i sensowna;/ zal;/ oczywiscie mowie o rozszerzeniu;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 13:48 Nowa matura nie sprawdza wiedzy i wszystko w temacie... niestety ale CKE dysponuje sztabem ludzi a matury ulozyc nie potrafia. osobiscie jestem za dobrze ulozonym testem nie bedzie zadnych niedomowien... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:11 cześc mam do ciebie pytanie w tym zadaniu z odczynikami można było wstawić inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:43 liczę na co najmniej 70%. matura rozszerzona. egzamin był prostszy niż te z poprzednich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 11:54 Hmmm, rozszerzenia. Nie było takie trudne. Ale dla osoby takiej jak ja... chaotycznej. Zrobiłam głupie błedy:) Były pytania o Selen. Odróżnianie doświadczalnie propanu od propenu. Kilka zadań związanych z Ca i węglanem wapnia. Np reakcja węglanu z rozpuszczonym w wodzie tlenkie węgla (IV). Był wykres- dodawanie HCl do NaOH stopniowo, zmienianie się pH, zależne od objętości HCl. Trzeba było napisać dodając ile HCl(objetosci) bedzie zobojętnienie NaOH. Wiadomo- przy pH rownym 7. Jak przypomni mi się więcej zadań, to napiszę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.cho.vectranet.pl 16.05.08, 11:56 Nawet taka zła nie była :) Największy problem miałam z zadaniem dotyczącym stezenia molowego xD Odpowiedz Link Zgłoś
genomon Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 11:49 Nie bylo az tak trudno na chemi pods. jedyne co chyba zle zrobilem to napisalem ze etanol jest barwny xD poza tym na jaki kolor odbarwia sie woda bromowa?, w sumie nigdy tej rekacji nie widzialem;p poczekamy do odpowiedzi, bedzie dobrze! gorzej z polskim :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 11:53 etanol jest bezbarwny .... napewno :D:D skoro woda bromowa sie odbarwia to znaczy ze jest bezbarwna :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 11:57 No jest bezbarwna. Odbarwienie- bezbarwny. :) hehe :) O tak jest z KMNo4 i propenem, co do tego zadania z odróżnianiem propanu od propenu. że propen odbarwia, a propan nie. :) bo ma pojeduyńcze wiązania i jest nasycony:) a KMno4 ma barwę fioletową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:04 KMno4 jest fioletowy a jak sie go doda do propenu roztwor jest bezbarwny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:24 tak samo jak woda bromowa jest zolta i jak sie doda do niej etenu to sie odbarwi i pozostanie bezbarwna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwona Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.lukman.pl 16.05.08, 13:08 Ludzie i wy zdajecie na medycyne??:D:D woda bromowa jest czerwona a nie zolta!!!! hahahahaha!!!! zastanowcie sie zanim cos napiszecie bo wprowadzacie w blad niepewnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupol. Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:44 woda bromowa jest zolta jak twoje poranne siuski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.pmcnet.pl 16.05.08, 14:13 Woda bromowa - nasycony wodny roztwór bromu, barwy brunatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rene.com.pl 16.05.08, 16:04 Dokładnie !!! Barwa brunatna !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.08, 07:55 to chyba zależy od stężenie bromu ta dyskusja jest bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samobody Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 00:32 Dokladnie.Co za glaby. Woda bromowa zolta... fajnie macie... i z czym do ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dariustch Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.3s.pl 17.05.08, 10:07 Rozsądny przyszły chemik odpowiedziałby, że to kwestia stężenia;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 85.232.255.* 17.05.08, 08:51 Moim zdaniem jest bład w odpowiedzialch poniewaz reakcja z KmNo4 to tak zwana próba Boyera czy jak to sie pisze i nienasycony weglowodór kiedy go uzywamy powoduje ze z Kno4 wytraca sie Mno2 czyli brunatny osad a nie odbarwia:/ mangan nie przechodzi na 2 stopien a na 4 ale coz niech im bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.08, 13:34 ale ta reakcja zachodzi w srodowisku kwasnym a w takim mangan przechodzi na 2 stopien utlenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssss Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rene.com.pl 16.05.08, 11:55 woda bromowa odbarwia sie po prostu gdy dodasz do niej jakis alken. A jak sie odbarwia to za pewne na bezbarwny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.08, 12:15 woda bromowa na bezbarwny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:56 nie bylo tak zle (rozszerzenie), choc bylo troche pytan z teorii :/ A moze mi ktos powiedziec czy wodorotlenki maja budowe jonowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 11:59 to zależy czy są rozpuszczalne w wodzie. Tak mi się wydaje... Korzystałam w tym zadaniu na tablicę rozpuszczalności... Mam nadzieję że dobrze zrobiłłam... Ale robię błędy w pisaniu. Sorry. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie :) Ach ten stres pomaturalny... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:26 koles na rozszerzeniu sie pyta czy wodorotlenki mają budowę jonową <lol2> Jasne, że tak przecież dysocjują na kationy i aniony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helusz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rev.masterkom.pl 16.05.08, 13:17 To że niby kwasy tlenowe też są zw jonowymi, bo dysocjują na kation i anion?? ;o ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.08, 07:57 Z czym do ludzi. HCl też dysocjuje a jakoś nie ma budowy jonowej. Weź sie zastanow zanim kogos opieprzysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MATKA Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:56 Jest ktoś po rozszerzonej? Jakie odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:59 Ja zaznaczyłem wodorotlenki ze maja budowe jonową, a może mi ktoś powiedziec co trzeba było zrobci w zadaniu jak było zaznaczyć jony lub drobiny które znajdują sie w roztworze bo dla mnie wszystkie sie tam znajdowaly to mialem wszystkie zaznaczyc? czy moze chodzlo o te ktore biora udzial w tworzeniu? troche dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:01 No dla mnie troche tak nieprecyzyjne pytanie, co nie? Ja zaznaczyłam wszystkie oprócz OH-. Heh. Ale to chyba źle:/ Odpowiedz Link Zgłoś
rapalo89 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:02 Gość portalu: Gość napisał(a): > Ja zaznaczyłem wodorotlenki ze maja budowe jonową, a może mi ktoś powiedziec co > trzeba było zrobci w zadaniu jak było zaznaczyć jony lub drobiny które znajdują > sie w roztworze bo dla mnie wszystkie sie tam znajdowaly to mialem wszystkie > zaznaczyc? czy moze chodzlo o te ktore biora udzial w tworzeniu? troche dziwne Propionian sodu jest całkowicie zdysocjowany, więc nie występuje. NaOH tak samo. Mam nadzieję że dobrze zaznaczyłem związki o budowie jonowej. Czy kwas octowy i fosforowy (V) mają budowę jonową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:08 A mi sie wydaje ze skoro to byla reakcja odwracalna to propionian sodu nie bedzie calkowicie zdysocjowany... Odpowiedz Link Zgłoś
rapalo89 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:09 Dysocjacja tej soli jest nieodwracalna. Hydroliza (o nią chodziło w zadaniu)owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:12 w sumie to tak...glupi blad :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rapalo89 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:14 NIe przejmuj się, to chyba tylko 1 punkt ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:20 Tyle ze po tym jak napisalam biologie to mnie ratuje kazdy punkt :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.enterpol.pl 16.05.08, 12:21 Skoro dysocjują to mają fakt słabo ale mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:40 nie mają budowy jonowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:03 Chodzi o to zadanie z octanem sodu (czy cos takiego)? Ja zaznaczylam wszytskie oprocz NaOH, bo jego nie ma bo jest calkowiecie zdysocjowany. Ale nie wiem czy to jest dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:50 ja zaznaczyłam tak jak ty:P:) mam nadzieję że dobrze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:01 Moim zdaniem matura (rozszerzenie) w tym roku była trudniejsza od tej z tamtego roku. A jesli chodzi o to czy wodorotlenki maja budowe jonową to ja zaznaczylam ze tak a poza tym zaznaczylam RbO i Na2SO4 do tego ostatniego to strzelalam :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:42 co do budowy jonowej to mają ją kwasy, wodorotlenki i sole- wszystkie, które rozpuszczają sie w wodzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.swidnica.mm.pl 16.05.08, 17:15 budowę jonową mają wodorotlenki, sole oraz wodorki i tlenki metali z 1 i 2 grupy układu okresowego (bez Mg i Ca). Ale z was geniusze, naprawdę, wzruszyłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:02 Odczucia.. Hmmm. Moje, myślę,że mi lepiej poszła niż matematyka. A spodziewałam się, że będzie gorzej. Dali prostsze zadania, niż te sprzed lat. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:02 podobno banał, wszyscy ponad 90%:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 12:14 spowdziewalam sie czegos trudniejszego byla prosta jak na rozszerzenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
rapalo89 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:00 Rozszerzenie nieprzyzwoicie łatwe :) 35 zadań to dużo, ale większość to zadania za 1 punkt. Czekam na rozwiązanie na stronie CKE. Pozdrawiam wszystkich tegorocznych maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 12:10 Który wykres zaznaczyliście na rozszerzeniu? Chodzi mi o szybkość reakcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
rapalo89 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:10 O ile mnie pamięć nie myli to C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:38 ja zaznaczyłam B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:44 moim zdaniem to byla odp. c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dre Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:41 C Odpowiedz Link Zgłoś
genomon Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:04 stront reaguje z kwasem solnym czy tylko z weglanem strontu i wodorotlenkiem ja juz sam nie wiem xD huh ten stress Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ediiiii Uwaga!Bład na podstawie IP: *.centertel.pl 16.05.08, 12:15 na ostatniej stornie był schemat przemian. W przemianie etanal-- >kwas octowy nad strzałką była napisana cząsteczka tlenu co jest oczywistą bzdurą!Oczywiscie powinno tam być [O] (ew. ag2O, cu(OH) Ktoś mógł pomyśleć że to spalanie;];pp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolllo Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:14 Rozszerzenie nie bylo trudne, ale malo konkretne-ja osobiscie nie lubie tego typu zadan, w nich najlatwiej sie pomylic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.daminet.pl 16.05.08, 12:20 ja sie w pełni z tobą zgadzam. Za duzo analiz tekstu i szczegółow wg mnie nie najistotniejszych. pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:21 Jak trzeba było napisac ktory pierwiastek jest silniejszym reduktorem cynk lub kobalt to co zaznczyliscie?? Powiedzcie ze kobalt :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 12:25 Cynk. Reduktor sie utlenia, a utleniacz redukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heel Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:28 Cynk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:12 dla mnie było za dużo teorii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 12:16 ogolnie jestenm zadowolona ... zrobilam zle tylko zadanie z doswiadczeniem ... nie wiem czemuy ale napisalam ze trzeba dodac wodorotlenek miedz (II) ... :( ale ogolnie prosta byla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:19 NIE MOWCIE CZY BYLA PROSTA CZY NIE!!!! DLA JEDNEGO MOGLA BYC TRUDNA A DLA DRUGIEGO PROSTA!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.05.08, 12:17 Zadanie z rownaniem clapeyrona wyszlo mi 68 dm3, ilość gilnu wyszła mi 37.85 grama (?) , stężenie molowe naoh 0.18 mol / dm3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:20 te dwa wyniki też takie mam ale glinu mi wyszlo 24:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:21 mi tyle samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:22 mi tyle samo- też 63 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 12:21 stęż mam tak samo. Masa Al 21,6 g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 12:23 Masa Al wyszła 21,6g Ogólne matura nie była trudna, ale było zbyt dużo teorii i zadań które można było dwojaka interpretować. Niestety na takiej maturze najłatwiej się pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgoś Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 12:25 Stężenie również mam takie samo, masę glinu 21,6 g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 12:24 wszystko ok tylko z tym glinem nie pamiętam , wiem tylko ze obliczyłem masę tlenku która była w tym związku zanieczyszczonym a potem z proporcji z równania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 12:33 A jak wyszła wam entalpia reakcji uwodornienia? -124,7 kJ/mol? A co z błękitem metylenowym gdy doda się go do roztworu o 7,6 > ph > 6? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgoś Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 12:36 wydaje mi się, że roztwór z tym błękitem nie zmieni zabarwienia (odzyn obojętny). Entalpia mi wyszła 120,7 kj/mol, ale nie jestem pewna :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girl Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:40 Napisalam, ze blekit bedzie bezbarwny, ale gdy sprawdzilam w ksiazce to sie okazalo ze blekit jest ZIELONY! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.168.106.* 17.05.08, 10:07 Ja napisałam że bedzie błekinty jak sama nazwa wskazuje. Nie rozumiem po co oni daja takie zadania. Przecież one nie sprawdzają wiedzy, która potem będzie potrzebna na studiach. Zrozumiałabym gdyby dali oranż metylowy, ale nie ten głupi błekit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:40 tam bylo napisane ze ten błękit jest kwasny, wiec wydaje mi sie ze zmieni sie kolor na żółty... nie nqie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:35 Mnie chemica uczyła, że woda bromowa jest żółta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.08, 19:16 woda bromowa przyjmuje óżne odcienie w zależności od stężenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEXX Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 12:19 A jak to jest w takiej sytuacji.Spotkał sie ktoś z czymś takim?????? W tym roku jako wybrałem matematykę i fizykę na poziomie ROZSZERZONYM (fizyka jako obowiązkowy) i nie poszedłem na maturę. Zdawałem tylko POLSKI I ANGIELSKI pisemny i ustny. I TERAZ PYTANIE. ""Chce pisać matmę i fizykę za rok!!! MOGĘ ZMIENIĆ SOBIE POZIOM NA PODSTAWOWY czy muszę dalej pisać ROZSZERZONY??? BĘDĘ WDZIĘCZNY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:26 a jaki zwiazek powstanie w reakcji aniliny z HCL ja napisalem fenyloNH3+Cl- ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:27 tak! chlorek aniliny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 193.151.50.* 16.05.08, 12:30 Zadania: z Glinem 21.6 ze stężeniem 0,18 mol/dm3 z objętością tlenu 68,64 dm3 z Entalpią -127,4 kJ/mol---> chociaż tego nie jestem pewien... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aion Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.1.88.* 16.05.08, 12:35 A wiecie może kiedy wyniki matur beda podane ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelntes Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:38 mam takie same wyniki jak ty :) bd dobrze, pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:27 Niestety musisz pisac rozszerzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:27 fizyke z tego co wiem musisz pisac na roszerzonym, a matematyki nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEXX Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 12:34 Zdający, który nie zdał egzaminu z danego przedmiotu obowiązkowego w części pisemnej i ""nie otrzymał świadectwa dojrzałości"" może wybrać w części pisemnej """INNY POZIOM""" egzaminu lub może wybrać inny przedmiot obowiązkowy z wyjątkiem przedmiotu, który wybrał w poprzednich sesjach jako dodatkowy. Deklaracja maturalna !!!!! Teraz tego nie rozumiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 77.223.195.* 16.05.08, 12:36 Jeżeli obowiązkowy na poziomie rozszerzonym, to już nigdy nie możesz zdawać nic na podstawie;/ (nie mówię o polskim i języku obcym), ale jak nie poszedłeś to może jest cień szansy, że to jakby się nie liczy.. Ale WYDAJE mi się, że po prostu teraz będziesz miał wpisane zero % i już nie można zmienić poziomu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEXX Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 12:39 Tyle tylko że ja jak jest w deklaracje CKE nie otrzymam w tym roku ""świadectwa dojrzałości"" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:03 jak mam okolo 80 z bioli , 70 z fizy i 82 z chemii to dostane sie do wawy na stomatogogie? jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.168.106.* 16.05.08, 17:09 Jaki ty jestes tempy...skoro masz takie wyniki to raczej sie ćwoku dostaniesz (jak nie w pierwszej to w drugiej rekrutacji) Wiec nie wypisuj takich glupot "jak myślicie czy z takimi wynikami się dostanę....?"...Pomyśl trochę o ludziach, którym nie poszło zbyt rewelacyjnie a też chcieli iść na medycynę!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 17:15 Bullshit panie. Z takim wynikiem z pierwszej listy na bank sie nie dostanie jeśli progi będą takie jak w tamtym roku. Ma szansę przy następnych naborach i dlatego powinniśmy właśnie za takich, którym niewiele brakuje trzymać kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:29 Słuchajcie wróciłem z rozszerzenia. Matura była tak prosta, że czasami myślałem, że gdzieś jest ukryty haczyk... szok. Zobaczymy jakie będą wyniki mam nadzieję, że najmniej 90 % :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:35 była inna niz zawsze... spodziewalam sie czegos innego .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsth Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:38 Grejt :/ Ja zamiast aniliny napisałem że nitrobenzen się uwodorni do czegoś w stylu nitro cyklohek 2,4,6 enu xD 2 pkty poleciały :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:39 za duzo teorii :( mało zadań na liczenie be!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabar Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:19 zgadzam się...jestem w żałobie po swojej przyszłości.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:47 ta matura to był banał! jedyne na czym mozna było sie złapać to własna nieuwaga. A których subst w zad. 2 zaznbaczyliście ze mają budowę jonową? (dla ułatwienia zapytam, które nie zaznaczyliście?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 12:50 Tlenki i CCl4 nie mają qwa, ale zdymałem z tą aniliną. I skąd u diabła miałem wiedzieć jaki kolor ma w środowisku zasadowym ten błękit? Miałem się uczyć każdego tlenku pierwiastka i jego charakteru? Tyle było niedopowiedzeń na tej maturze, że ja j***e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:58 tam było wprowadzenie/tekst przed poleceniem. wyraznie bylo napisane ze blekit przyjmuje kolor zolty albo niebieski i podane przedzialy w jakim pH ;) nie było tak zle. napisalam, ze roztwor jest przezroczysty zamiast bezbarwny. ehh te glupie bledy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:00 Nadal nie rozumiesz - to jaki był w pH zasadowym i kwasowym było podane. Ale w 14 było pytanie o kolor jaki przyjmuje w środowisku obojętnym.. skąd taką informację mamy posiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.zamosc.mm.pl 16.05.08, 13:13 Bezbarwny, trzeba było pomyśleć, jak chciałeś czytanie z rozumieniem to na podstawowy :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:18 Tak się Lolo składa, ze napisałem "bezbarwny" - jednak to był strzał, tudzież proste rozumowanie. Jednak by być pewnym, trzeba byłoby się uczyć dla każdego indykatora kolorów jakie przyjmuje - jest takie coś w wymaganiach? NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:32 ale chodzi o to ze blekit bromotymolowy w srodowisku obojetnym jest zielony...:)bo to jest kolor pomiedzy zoltym a niebieskim,przeczytajcie chociazby na wikipedii;P ale tez sama zle napisalam to:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:39 No właśnie, zielony :) Tylko tak jak mówiłem, skąd mieliśmy to wiedzieć:D Zmieszać żółty i niebieski? No błagam, wymagali byśmy się tego domyślili? Nie rozumiem ich toku myślenia. Przejże wymagania z informatora maturalnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:42 ja tez na to nie wpadlam, ale moja chemica od razu jak jej o tym powiedzialam:D wiem ze to 1 punkt ale zawsze go szkoda:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:47 Noe niestety :) A mi sie każdy punkcik na medycyne by przydał.. ale chyba już popłynałem... Zdymałem z aniliną, SeO3 napisałem że zasadowy... zapewne pogmatwałem coś w tym pierwszym true/false, tutaj ten indykator, cholera wie, jak to będzie z uwodornieniem propenu i ciul wie co jeszcze... no niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.168.97.* 16.05.08, 17:18 Czy poprawna odpowiedzia jest, ze KMno4 ma barwe rozowofioletowa, jak podaja niektore podreczniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadanie z naoh zadanie z naoh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:37 powiedzcie mi prosze jak na rozszerzonym zrobiliscie to zadanie z naoh!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: zadanie z naoh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:41 bodajze wyszlo 0,18 mola/dm3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: zadanie z naoh IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 12:41 Stęż NaOH wyszło mi 0,18. Bierzesz Vz= 100 cm3 Ck=0.2 i Vk+90 cm3. Obliczasz mole kwasu, moli zasady było tyle samo(stosunek molowy z równania). i obliczasz C zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: zadanie z naoh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:42 ja mam pytanie jak zrobiliście t ostatnie zadanie z rozszerzonego 35 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: zadanie z naoh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:45 głowa hydrofilowa-lubi wode, ogon hydrofobowy-nie lubi wody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: zadanie z naoh IP: 193.151.50.* 16.05.08, 12:42 Patrz:) Musisz odczytać z wykresu że przy zmieszaniu 90 cm3 ze 100 cm3 NaOH reaguje Ci z HCl w stosunku 1:1 czyli liczysz liczbe moli HCl, że nHCL= CHCL które miałeś podane razy 90 cm3 czyli 0,09dm3 i wychodzi 0,018 mol a z czystej proporcji wychodzi że jak 1:1 to tyle samo jest NaOH tylko w innej objętości czyli C=n/V 0,018mola / 100 cm3 czyli 0,1 dm3 wynik jak w pyte wychodzi 0,18 dm3 mógłbyś napisać 0,2 ale chcieli dwa miejssca po przecinku żeby nie było niedomówień że jest takie samo jak st. HCL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: zadanie z naoh IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 12:43 hmmm.... ja tam dodalem objetosci dwoch roztworow i wyszlo mi okolo 0.09 M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: zadanie z naoh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:43 ja to zrobilam tak jak metodą miareczkowania czyli CNaOH * V NaOH=CHCl*VHCl i przekształcić na CNaOH=CHCl*VHCl/VNaOH dane z wykresu i chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: zadanie z naoh IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 12:54 ej, ja mam pytanie. jesli np zapomniało sie napisac odpowiedzi w miejsce, w ktorym było napisane "odpowiedz" to odejmuja punkty? w tym całym zamieszaniu czasami mozna po prostu zapomniec o tym, ze trrzeba tam cos wpisac. np opanowała cie euforia ze zadanie ci wyszło. to w koncu jest chemia a nie jezyk polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:41 Zadania z rozszerzonej były dość trudne...jak bedzie wiecej niz 50% to bedzie juz dobrez...tylko gdzie z takim wynikiem isc na studia?? Cięzko bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
petit111 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 12:45 nie było strasznie, zadania łatwe choć można się było zakręcić, ogólnie dobrze mi poszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 12:50 ok nawet nawet mi poszło a wykres miareczkowania co był dziś to na studiach sporządzałem;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 12:51 Powłoka walencyjna Selenu to 4s2 4p4? Nie można uwzględnić 3d10, ponieważ jest to pierwiastek z bloku p, prawda? Proszę o rozwiązanie tej kwestii spornej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 12:53 Prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:53 Se ma 6 walencyjnych czyli 4s2p4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.08, 12:53 mam nadzieje ze tak, bo tez tak napisałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 193.151.50.* 16.05.08, 12:59 Ale tam było polecenie z uwzględnieniem powłok nie podpowłok:D:D:D Czyli K2L8M18N6:) ostatnia powłoka 6 elektronów walencyjnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 13:11 nie-e. Było polecenie z uwzględnieniem podpowłok ;) Stopnie utlenienia napisałam -II i +VI tlenek kwasowy. Nie wiem czy to mam dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damianx1988 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:47 a z selenem pytalem sie jeszcze chemiczki po maturze i ma byc -II i VI SnO3 4s24p4 kwasowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 12:56 mmm masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:59 a jak inaczej? przecież to podstawa,że grupa określa at.walcencyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:02 moim zdaniem tez bylo trudne;/ bynajmniej rozszerzenie...niby sie uczylam ale widocznie za malo:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 13:04 Eh jestem załamana :/ Powiedzcie mi jak z tym selenem napisaliscie jakie stopnie utlenienia jaki tlenek i charakter tlenku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:09 mi sie wydaje ze -II i +VI i charakter kwasowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.08, 13:10 najniższy to II a najwyższy VI i charakter kwasowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damianx1988 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:05 a w tym zadaniu z wzorem pV=nRT bylo 22 stopnie C czyli 295 stopni K. bo skoro 0 to 273K to 273+22=295K pytam bo zawsze dawali zadania z 298K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 13:11 To kolega poszalał z tątemperaturą... 22 Celsjusze [C] = -251.15 Kelwiny [K] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skn Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.129.udn.pl 16.05.08, 13:23 skąd wziąłeś ujemną temperaturę u Kelwina???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:17 no mi sie tak samo wydaje 298 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:06 Ludu, a jak z tym uwodornieniem propenu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 193.151.50.* 16.05.08, 13:09 Ja napisałem -127,4 ale kur.. za ch.. nie wiem czy dobrze:) Ale najważniejsze poprawie zeszłoroczną mature:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:13 Wiec tak: z tym selenem bylo ze popowłoki (!) czyli 4s2 i 4p6, jesli chodzi o Pb to mialo byc NaSO4? a jesli chodzi o KMnO4 w roztworze propenu to on staje sie czarny czyli powstaje MnO2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:15 primo - 4s2 4p4 secundo - nie czarny, tylko bezbarwony (ew. bladoróżowy) bo w środowisku H+ więc MnO jeśli już tetrio - MnO2 jest brązowy A z Pb owszem Na2SO4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 13:09 Mi wyszlo -80 cos a innym jak czytalam to 120 cos ale jak przeciez jedna dana byla na minusie druga na plusie i obie byly reakcjami tworzenia wiec trzeba bylo dodac 120 + (- iles tam). Ja tak zrobilam nie wiem o co chodzi czemu to jest zle :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:11 -127,4 obie były na minusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:13 Marta, mi wyszło tak, samo... dziwie się tym, co im wyszło po -120, ale sam już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helu Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rev.masterkom.pl 16.05.08, 14:09 Hx = Hprod - Hsubst ten warunek akurat idealnie sprawdza sie w tym zadanniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:22 zgadzam się, jedna była na plusie> wyszło mi tak samo jak Tobie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:28 mi też:)ale dodawaliscie je obie do siebie, czy od entalpii tworzenia produktow odejmowaliscie entalpie tworzenia substratow?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:34 aj glupia jestem przeciez to wychodzi na to samo XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenajik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rad.vectranet.pl 16.05.08, 13:09 Biorąc pod uwagę fakt, że poszedłem na podstawową bez żadnego przygotowania i napisałem sporo (czego sie nie spodziewałem) mogę powiedzieć, że raczej nie była trudna... Czekam na odpowiedzi... Zadowoli mnie nawet 50%. Ale co będzie to zobaczymy ;] Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINIA podstawa pyt !! IP: *.centertel.pl 16.05.08, 13:13 pamietacie co napisaliscie, w zadaniu'' ktora wlasnosc chem sprawia,ze h2o2 jest uzywana jako rozciencozny roztwor do farbowania wlosow?" co napisaliscie? ze to, ze jest b.slabym kwasem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta h2o2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:16 wł utleniajace, chyba.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snk Re: podstawa pyt !! IP: *.129.udn.pl 16.05.08, 13:18 że jest utleniaczem dla barwników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: podstawa pyt !! IP: *.centertel.pl 16.05.08, 13:29 a mi sie wydaje,ze z tym kwasme jest ok. przeciez kwasy sie rozciencza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 80.85.231.* 16.05.08, 13:11 Hehe a u mnie cała klasa zadowolona :) Banalna chemia. Przynajmniej tym wszyscy nadrobimy punkty :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tegalad Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:15 Po dziwnych maturach z biologii, czas był na nietypową maturę z chemii. Dobrze, że uczyłem się nie tylko "pewniaków", bo takich to prawie nie było - no bez przesady! bez obliczania stałej dysocjacji, albo stopnia dysocjacji? To się w głowie nie mieści O_o No to biologia mi poszła świetnie, a chemia podobnie, to nie dobrze... Progi punktowe podskoczą na uczelnie... Ale przynajmniej będę miał ładny wynik ma papierku :) Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine_de Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 13:14 mam pytanie co do zadania z NaOH, tam trzeba było obliczyć stężenie procentowe po zmieszaniu z HCl, cz początkowe, bo w zadaniu nie było mowy o tym, że trzeba liczyć stężenie otrzymanego roztworu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 13:18 Fioletowy KMnO4 z propenem odbarwia się. Powstaje bezbarwny roztwór, według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:19 tak!!! z fioletowego na bezbarwny :) tez tak mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 193.151.50.* 16.05.08, 13:22 Ja też napisałem że z fioletowego w bezbarwny czyli odbarwia ze względu na charakter nasycony czyli innaczej wiązanie podwójne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skn Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.129.udn.pl 16.05.08, 13:21 i masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 13:24 Ej to jak z ta entalpią dwie dane byly na plusie czy jedna na plusie a druga na minusie. Tak to jest umie sie zadanie zrobic a przez jedna rzecz juz cale zle masakra :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:26 a jak wam wyszło zadanie z entalpią? Jaki wynik -127,4? (jakiś taki w okolicach -127... końcówki nie pamietam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola entalpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:31 a jak z entalpia robiliscie? H=107+20 = 127 ? czy cos wtym rodzaju:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 13:29 Ja zrobiłam tak: Hx=Hsubstratów - Hproduktów i wtedy Hx= 20- (-104,7)= 124,7 Chyba tak powinno byc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:35 Było jak byk, że entalpia uwodornienia jest ujemna. Wg. mnie powinno być tak, że do tego -104,7 DODAWAŁO SIE 20, z tej racji, że ta energia była energią TWORZENIA propenu, a reakcje tworzenia są raczej anaboliczne tj. wymagają energii. Z uwodornieniem jest inaczej, ponieważ rozpadają się wiązania podwójne, które dostarczają energii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 13:41 Możliwe. Sama nie wiem, tego zadania nie jestem pewna. Wszystko się wyjaśni o 15 ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:42 Jasne ;) Ja też pewny nie jestem, przedstawiłem jedynie swój tok myślenia ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:35 a nie przypadkiem produktow-substratow?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:48 masz racje standardowa ent tworzenia = entalpia prod - ent. substratow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.rev.masterkom.pl 16.05.08, 14:13 Hx = Hprod - Hsubst taki wzor jest podales to dla entalpii spalania jest, a podane byly H tworzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vampirek Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 13:40 matura byla taka srednia, przyznaje sie ze nawet nie zajrzalam do zadnych notatek czy ksiazek i poszlam na zywiol :P mam nadzieje ze bede miala chociaz te 30% teraz tylko czekam na proponowane odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.srg.vectranet.pl 16.05.08, 15:30 A różowy uznają czy tylko fioletowy? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:25 to bylo stezenie molowe:) tez na pocatku sie zastanawiałam w sumie od czego zacząć w ogole bo jakoś za mało danych było.Liczylam z tego ile hcl potrzeba zeby zneutralizowac naoh i wyszlo chyba jakos 0,18 mol/dm3,a wam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 13:25 to bylo stezenie molowe:) tez na poczatku sie zastanawiałam w sumie od czego zacząć w ogole bo jakoś za mało danych było.Liczylam z tego ile hcl potrzeba zeby zneutralizowac naoh i wyszlo chyba jakos 0,18 mol/dm3,a wam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniolek125 Re: Podstawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:25 W miare prosta:) bez zadnych wiekszych problemow:D A zrobiliscie bilans? jak wam wyszlo? to jedyne zad ktore mi nie wychodzilo:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Podstawa IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:29 Jak dla mnie cała chemia to może być jeden wielkie bilans ;) O to reakcja: "Cr2O7 2-" + "6I -" + "14H +" ---> "2Cr 3+" + "3I2 0" + "7H2O" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Podstawa IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 13:35 Bilans mam identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Podstawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:37 to podstawa czy rozszerzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Podstawa IP: 217.98.82.* 16.05.08, 13:40 Rozszerzenie, nie wiedziałem, ze na podstawie tez było jakies zadanie z bilansem w którym były jony dichromianowe (VI) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAsia Re: Podstawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:29 VI III Cr +3e ---> Cr /2 -I 0 2I -2e ---> I2/3 pamietam ze przy wodorach ponad 20 wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Podstawa IP: *.centertel.pl 16.05.08, 13:31 no ja tez sie meczylam z bilansem. 4 chromy mi wyszly z tego co koajrze:)) a jak napisalas z tym h2o2? ze dlaczeog jej uzywaja do farbowania wlosow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniolek125 Re: Podstawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:40 silny utleniacz. yyy.. ale ja nie pamietam zeby tam byl jod w reakcji.. to z podst.?? stopien zmienial tlen i chrom..? czy cos pokrecilam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basta Re: Podstawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:43 jod?! tez nie pamietam... ja tez mam cr i o2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakus Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:41 moim zdaniem???te matury są do dupy co jend a to gorsza...fizyka i biologia jka i chemia bardoz na myslenie i intelignecje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damianx1988 entalpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:44 jestem pewny ze w tej entalpi mialo byc H produktow - H substratow jeszcze sprawdzilem w ksiazce, mi wiszlo -127,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martus Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:58 a powiedzcie mi prosze jaka role pelnil dodany kwas w elektrolizie wody? i jaki wybraliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 14:08 Jakiej soli trzeba było użyć żeby na elektrodach rozładowała się woda? Na2SO4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 14:12 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.14.53.* 16.05.08, 14:14 na2so4, transport elektronow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:31 A tak wogóle,to czy w kluczu odpowiedzi nie ma błędów? Chodzi mi o rozszerzenie. Np.w zadaniu dotyczącym stałej równowagi,to czy nie powinna być w mianowniku jeszcze woda? Czy to,że w czasie pracy ogniwa elektrony przepływają kluczem elektrolitycznym od półogniwa cynkowego do półogniwa kobaltowego to napewno fałsz? Bo mi sie wydaje,że prawda,skoro elektrony płyną od anody do katody, a prąd na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś