hmm_11 26.07.08, 11:09 Mam straszny dylemat...NIe wiem co wybrac farmacje w Warszawie, czy medycyna w katowicach? z góry dziekuje za pomoc;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jelonek Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 26.07.08, 11:13 farma! ciekawsza i dająca wiecej mozliwosci, a w ostatecznosci zawsze zostaje pewna apteka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 11:40 twoja matka chyba daje wiecej mozliwosci. Po medycynie mozesz sie specjalizowac w setkach dziedzin kretynie a po farmacji w zadnej. Chyba zazdroscisz kolezance ze sie dostala i tu i tu. Farmacja = wiecej pieniedzy, mniej stresu, przyjemna lekka praca, to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 26.07.08, 11:55 kretynie?!sam teraz pokazałes swoj poziom inteligencji, Ty to chyba nie dostałes sie na zadne studia skoro tak ludzi juz od pocztaku obrazasz...:/ specjalizacje moj drogi tez sa ( ktos tu sie chyba za szybko ZNAWCĄ nazwał...) chociazby zielarstwo, farm. szpitalna, farm. apteczna i farm. laboratoryjna...ech tacy jak Ty, uwielbiają sie wypowiadac na tematy o których ne mają pojęcia i zawsze są najmądzrejsi. chyba nie masz przyjaciól. zal mi Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:27 Na osobach, które wykonują zawód farmaceuty ciąży wielka odpowiedzialność. Niewielka pomyłka podczas wydawania leku może być przyczyną choroby lub śmierci klienta. Wręcz niezbędne w tym zawodzie są spostrzegawczość i dokładność, które pomagają rozpoznać błędy lub pomyłki przy sporządzaniu i wydawaniu leków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 12:39 Nie wierze, ze ktos idzie na farme zeby sprzedawac w aptece...koszmar...w aptekach przeciez sprzedają ludzie po studium farmacji podyplomowym - czyli technicy....i tak ciekawszy lekarski..nie ma nic piekniejszego jak byc lekarzem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:50 podejrzewam, że jesteś lekarzem i siedzisz na forum matura?? :-) bo niby skąd wiesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 12:53 Studiuje medycyne...widze (ale to przecież moja opinia i tylko ją tu - na forum - przedstawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:55 co robisz na tym forum - MATURA??? hmmm - czyli nie skończyłeś medycyny - nie zostałeś uznany za konowała i nie zarabiasz mniej od sprzątaczki i nie dostałeś się na spec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:01 Sam w czasie swojej matury czesto tu zachodzilem, pytalem i dobrze, ze bylo paru starszych , ktorzy mi tu odpowiadali...kto ma lepiej pomóc koleżance:) Dalsza Twoja wypowiedź o konowałach, sprzątaczkach troche jest dla mnie niezrozumiała.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:07 no lekarz w Polsce jest uważany za konowała i łapówkarza ;-) nie wiem czemu :-) lekarzy się nie szanuje :-) widać, że nic nie wiesz o tym zawodzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:13 Tak tak....może ty nie szanujesz...ja szanuje Odpowiedz Link Zgłoś
hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? 26.07.08, 11:52 Aaa czemu to takie trudne:/ zawsze chcialam medycyne,ale teraz troche sie obawiam ze medcyna to juz nauka przez cale zycie. noo i ze ta farmacja akrat w Warszawie,potem wieksza kasa...aaaa najciezszy wybor w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.jasman.pl 26.07.08, 12:11 Ja bym wybrała medycyne wybór nalezy do Ciebie. Skonczysz w Katowicach i tez mozesz przyjsc do Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:23 no bo to nauka na całe życie zanim zaczniesz zarabiać jak świeżo upieczony farmaceuta jako lekarz będziesz miała 40 na karku a jak się nie dostaniesz na spec to kolejne lata na utrzymaniu rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:25 ja miałam taki sam wybór - stwierdziłam, że wole godnie zarabiać, pracować 6-7h i mieć czas na rodzine - i co najważniejsze mieć ją z czego utrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:29 mam to samo tylko ze farmacje we wrocku...ale biore lekarski:)mam nadzieje do zobaczenia w pazdzierniku w katowicach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 12:49 Podejrzewam, ze w glebii serca to chcesz byc lekarzem a dylemat powstał dlatego, że kusi cie sama Warszawa i troche też sie boisz...ale studia to cos wiecej niz dobre miasto...Farma to wcale nie są łatwe studia a moim zdaniem o wiele nudniejsze niż medycyne. Na prawde, kierunek lekarski jest niesamowicie fascynujący i jak najbardziej do przezycia; daje strasznie duzo satysfakcji - czujesz ze to ma sens..a nauka?? Czy to nie jest piękne móc sie uczyć i być mądrym? Nauka bardzo płynnie i naturalnie wchodzi ci w krew, tak ze przestajesz traktowac to jak zlo konieczne a czasu na wszystko inne i tak jest dużo....jako farmaceuta nie musisz uczyc sie cale zycie?? Dzisiaj kazda niemal dziedzina zycia rozwija sie tak szybko, ze kazdy specjalista z jakiejkolwiek branzy musi byc na bierząco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 12:53 Twoim zdaniem - studiowałeś farmację??? :-) jesteś już lekarzem i zarabiasz ok 1000 zł ??? :-) tylko, że - nie zapominajcie jak ciężko jest w Katowicach i jak łatwo wylecieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 12:57 Wiesz nie trzeba byc koniem zeby mowic o koniach...mozna chyba moec przemyslenia, wnioski oparte tylko na obserwacjach co nie....mam znajomych na farmie, sam jestem na leku wiec chyba mopge sie wypowiadac...a zarobki...juz ty sie nie bój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:05 mój ojciec ma prywatną klinikę i wcale kokosów na tym nie ma :-P moja matka ma 7 aptek - sama do tego doszła :-) moja kuzynka jest obecnie na stażu zarabia coś koło tysiąca złotych :-) i stwierdziła, że urodzi dzieci bo przedłuży staż - po stażu zarabia się jeszcze mniej :-) no tak lekarz zarabia dobrze ale po 2 ze spec - a wiesz ile wtedy ma się lat?? wiesz jak egzaminy spec są ciężkie?? a co z najpiękniejszymi latami?? a poza tym są ludzie, których leki fascynują - chcą zostać naukowcami, znaleźć leki aby choroby, przy których lekarze rozkładają ręce stały się uleczalne - teraz wyobraź sobie jaka to satysfakcja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:12 I co myślisz, ze nie moge sobie tego wyobrazić?, że tak jak ty na kazde zdanie bede szukał kontry?? Jasne, ze to jest fascynujące dla ciebie i jeszcze paru tysiecy innych...ale akurat nie dla mnie... Gdybym miał cały czas myśleć o kasie i tylko o kasie to nie poszedłbym ani na medycyne ani na farmacje! Jak ktoś studiuje medycyne to na pewno nie po to żeby być bogatym...Widzisz można nie chcieć być bogatym...a i tak wiem, że biedy nie zaznam. Każdy to wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:15 to skąd te strajki :-) w Anglii nie dostaniesz się na spec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:19 tak, biedy nie zaznasz po 40 :-) to tak na pocieszenie - po 6 latach od skończenia farmacji: wynagrodzenie w granicach 18000-25000 PLN w zależności od doświadczenia i oczekiwań kandydata oraz poziomu stanowiska (Kierownik/Dyrektor) - możliwość rozwoju kariery w jednej z najszybciej rozwijających się organizacji z regionie Europy Środkowo-Wschodniej - stabiloność organizacyjna - samochód służbowy -laptop -telefon komórkowy -mozliwość pracy z domu w trybie home based Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:23 Mało...stary co to jest 2500 tysia inzynier ma 4000 na starcie...niech dziewczyna idzie na budownictwo...łał telefon...o i samochód...piekna ta farmacja....czy nie rozumiesz, ze nikt cie nie przekonuje do tego, ze po farmacji mało sie zarabia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:26 25 tys zł a nie 2,5 tys zł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:27 Przekonałes mnie...ide na farme....zmieniam kierunek...Bede bogaty i najszczesliwszy na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:30 ja Cię nie przekonuję :-) farmakologii jeszcze nie brałeś :-) ile osób z Twojej rodziny jest teraz na stażu i ile zarabia?? ile zarabiają na rezydenturze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:12 co by nie powiedziec to ta kasa i krótsze studia przekonuja mnie do farmacji, ale...medycyna wydaje mi sie ciekawsza, to by byly studia z zamiłowania...wiec blizej mi chyba do medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:16 więc idź na medycynę farmacja trwa 5,5 roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.ds.amg.gda.pl 26.07.08, 13:23 Kurcze ja bym wybrala medycynę...tylko i wyłącznie. Zalezy Ci na kasie-harujesz i masz. Zalezy Ci na rodzinie -nikt nie broni brac pól etatu. W mojej rodzinie wlasnie tak jest:)kasy nie brakło nigdy (no wiadomo ze luksusów nie było ale co mi po luksusach) miałam rodziców bo dla nich najważniejsi byliśmy my.Zylismy jak wszyscy.Oni robili to co kochali i byli z nami:) A swoja droga chcecie zarabiac po med to nie trzeba spec. wystraczy pracowac w ratownictwie na karetkach (kontrakty) i juz mozna zyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:25 madziuuuunia a ile można mieć dyżurów tygodniowo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:26 syndrom multispecjalisty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:28 niee - tylko ja już znam, że lekarz bez spec może zarabiać 20 tys zł miesięcznie biorąc codziennie dyżury <lol> dobra żyj sobie w swoim świecie tylko rzeczywistość jest brutalna a lepiej się opłaca układać płytki być lekarzem - wspomnisz moje słowa mając 2 małych dzieci - robiąc specjalizację na wolontariacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:29 powodzenia w życiu...oby lekarze na twej drodze nie byli materialistami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:32 dziecko - wychowywałam się w tym świecie :-) wiem jak jest :-) i wiem jak lekarki wypisywały sobie Cilest 30 tab :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajek Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.eltronik.net.pl 29.07.08, 22:48 Skoro licząc ze stażem to kierunek lekarski trwa 7 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 15:49 ale na stażu po farmacji jesteś na prawach studenta :-P i masz go darmowy, w przeciwieństwie do stomatologii i leku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.infoglob.com.pl 26.07.08, 13:20 Widzę, że ciągnie Cię na medycynę. Jeśli jest to Twój wymarzony kierunek, to nie masz nad czym się zastanawiać. Nieważne w jakim mieście będziesz - najważniejszym jest czerpać satysfakcję z tego, co się robi! A kasy po medycynie można mieć naprawdę sporo (wystarczy spojrzeć na tych wszystkich lekarzy), może nie od razu, ale później owszem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:22 no tak :-) tylko tak jak pisze - musisz mieć skończone 2 ze specjalizacji - a wtedy ma się około 40 lat a wtedy jest się starym i brzydkim :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.infoglob.com.pl 26.07.08, 13:31 Weź nie przesadzaj... Po pierwsze wystarczy jedna specjalizacja, żeby więcej zarabiać, bo 2 każdy lekarz w wieku 40 lat ma już dawno postawiony piękny, ogromny dom z ogródkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:35 tak?? gdzie?? mówię Ci, że wychowywałam się w tym świecie i to lekka przesada - no chyba, że mają kasę pozyskaną jak Mirosław G. <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:40 więc dib00 - dlaczego lekarze strajkują i wyjeżdżają skoro tutaj mają kasy jak lodu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.infoglob.com.pl 31.07.08, 14:54 Bo na początku młodzi lekarze mają mało kasy. Zarabia się lepiej dopiero z czasem. A niektórzy strajkują, bo pieniędzy nigdy za mało... Więcej zarabia się prywatnie, niż na państwie. U mnie w mieście też strajkowali. A znam nie jedno dziecko lekarza i każde mieszka w dużym domu i nigdy nie narzeka na brak funduszy... Życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:33 ehhh - powodzenia, bo ja ideałami rodziny nie wykarmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:34 Zgadzam sie bo rodziny nie karmi sie ideałami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:36 a jeśli trafię na lekarza materialistę to będę miała mu z czego zapłacić - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 26.07.08, 13:37 Zatem wszyscy bedą szczęśliwi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 13:38 każdy lekarz u którego byłam brał łapówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.chello.pl 26.07.08, 13:49 nie czyałam wcześniejszych komentarzy, powiem Ci co myśli osoba która ma kontakt zarówno z farmaceutami jak i lekarzami. Jeżeli zalezy Ci na pracy pozbawionej wyzwań wybierz farmacje. I nie gadajcie mi jak wiele jest po tym możliwości bo ponad 90% pracuje w aptekach. Pensja nie jest zła ale chyba chodzi Ci o coś iwecej jakbycie "wykwalifikowanym sprzedawcą". Po medycynie natomiast czeka Cie ogrom pracy najpierw staż poźniej zdanie lepu, wiele lat specjalizacji, nocne dyżury itd itd. Wybór należy do Ciebie. pozdrawiam p.s dużo ludzi pisze coś bo chce wskoczyc na twoje miejsce, myśla ze jak Cie do którego zniechceca to bedzie wolne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.chello.pl 26.07.08, 13:52 zapomniałąm dodać - o pracy w firmie farmaceutycznej nie licz po farmacji ( no oprócz przedstawiciela firmy farmaceutycznej bo tu biora i po zarzadzaniu) bo ja sie dowiadywałąm i na cala firme gdzie np produkuje sie leki jest jeden farmaceuta a reszta to analitycy biotechnolodzy i chemicy - im moga płacic mniej a potrafia zrobic to samo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 14:04 no jak miło - bo ja będę miała podwójnego mgr - farmacji i biotechnologii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 26.07.08, 14:27 wszyscy pie..cie jak potłuczeni!!! oczywiscie, ze farmacja jest duuuuzo lepsza niz lekarski!!! chyba, ze chcesz siedziec za biurkiem w wsiowej przychodni i wypisywac recepty na witaminki....90% stud medycyny tak konczy!!!!!!!!! wiec nie ludzcie sie ze zostaniecie chirurgami i anestezjologami, bo te miejsca juz dawno sa obstawione przez dzieciaczki dyrektorów szpitali i ordynatorów. zal jak sie czyta o tych waszych idealach. zobaczymy kto bedzie bardziej szanowany. PS. zeby niebylo ze jestem niespelnionym stud medycyny - studiuje budownictwo. a moj brat jest na leku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 15:30 A iddźcie już kochani w pizdu z tym gadaniem, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 16:05 :D jak dobrze, że są wśród nas sympatycy farmacji! :) idźcie, idźcie na farmę, bo potem chętnie was przyjmę jako przedstawicieli firm farmaceutycznych w moim małym gabineciku w pipidówie, gdzie całe życie będę za wasze pieniądze pierdzieć w stołek, a za pieniądze waszych firm jeździć na wakacje i obsypywać moją zaniedbaną rodzinę gadżetami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 16:29 a jak trzeba będzie od tego zapłacić podatek :-) wiesz - lekarze też są przedstawicielami firm farmaceutycznych - no więc jak będziesz jako lekarz - przedstawiciel medyczny przychodził do naszych aptek z nowym, nieznanym lekiem ... :-D ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 16:33 jaki podatek? my? lekarze? czołowi malwersanci narodowi? :) nic nie płacę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 16:56 zdziwiłbyś się bo od tego co dostaniesz czeka Cię niezły podatek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 17:30 nie ma problemu, zapłacę :D na szczęście za badania kliniczne, które przeprowadzę sobie dzięki waszemu zapałowi ku farmacji żadnego podatku nie odprowadzę. dlatego raz jeszcze apeluję - farmacja rządzi ;P tym sposobem ja dostanę 25 tysięcy za badania kliniczne za pacjenta i drugie tyle 'w prezencie' na 'szkolenia', a wy dalej będziecie mogli ratować ludzkie życia stojąc za ladą lub czekając grzecznie na korytarzu przed moim gabinetem,żeby zaproponować mi jakieś korzystne układy. tylko po to, żebym mogła przystawić pieczątke, na którą uczyłam się 6 lat, a bez której wasze firmy farmaceutyczne by się nie utrzymały. wilk syty, owca cała. proste :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 17:39 chciałam jeszcze zaznaczyć, że nikogo nie mam zamiaru obrażać. po prostu dyskusja na ten temat jest równie bezproduktywna jak ta, czy jajecznica jest lepsza od omletu. nasza praca zazębi się z waszą, czy tego chcemy, czy nie. jeśli ktoś chce być lekarzem, bo czuje, że do tego ma predyspozycje, to skrzywdzi sam siebie wybierając farmację. i odwrotnie. każdy sobie rzepkę skrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 17:39 oczywiście - skończyłeś medycynę i jesteś na forum matura :-) monitorem badań klinicznych jest farmaceuta/biotechnolog - nie załapiesz się firmy farmaceutycznej - co najwyżej jako przedstawiciel medyczny obawiam się, że jak skończysz medycynę będę miała już dr n. med. lub dr n.farm. uwielbiam te dzieciaki, które poraz 20 próbują się dostać na medycynę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 17:49 ale ja mam w dupie, co Ty wtedy będziesz miała, szczerze mówiąc. interesuje mnie tylko mój własny los :) Ty oczywiście skończyłaś już i farmację i medycynę i doradztwo podatkowe ;) nie wątpię w to. (w ogóle Twój argument o forum matura jest strasznie zabawny, wiesz? zdziwiłabyś się, ilu rodziców maturzystów na nim przebywa... to tak na przyszłość, zanim zaczniesz jechać do kogoś na Ty. akurat nie mnie to dotyczy, bo ja dopiero po V roku medycyny jestem, proszę Pani. na forum zaglądam, bo mi się znajomi dostają :) mam nadzieję,że Ci teraz ulżyło.) jak uwielbiasz dzieciaki to pomyśl o pracy w przedszkolu albo zgłoś się na policję, bo to pedofilia :) a jeśli konkretnie te, które 20 razy próbują się dostać na medycynę, to fajnie, to znaczy, że będziesz bardzo kochać swoje własne dzieci. ps. google. i wszystko jasne : 'Kwoty za udział lekarza (badacza) w badaniu klinicznym wahają się od około kilkuset do kilku tysięcy euro brutto (nawet 5-6 tys. euro brutto za długie badania onkologiczne albo skomplikowane badania II fazy w neurologii). Wynagrodzenie jest zależne od wielu czynników, m.in. fazy badania, liczby koniecznych do wykonania procedur (badań dodatkowych, skal oceny stanu zdrowia pacjenta etc.) oraz skomplikowanej logistyki badania i czasu jego trwania. Wynagrodzenie to obejmuje cały czas trwania badania, wszystkie wizyty pacjenta w ośrodku oraz stałą opiekę lekarską. Pełna kwota wynagrodzenia dotyczy tylko pacjentów, którzy zostali prawidłowo włączeni przez lekarza do badania i ukończyli badanie zgodnie z protokołem i wszelkimi wymogami'. bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 17:55 ps II : 'Stosownie do przepisów ustawy Prawo farmaceutyczne badanie kliniczne może prowadzić wyłącznie osoba spełniająca kryteria określone ustawą. Zgodnie z art. 2 pkt 2a powołanej ustawy badaczem może być lekarz albo lekarz dentysta, jeżeli badanie kliniczne dotyczy stomatologii, albo lekarz weterynarii - w przypadku badania klinicznego weterynaryjnego - posiadający prawo wykonywania zawodu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz odpowiednio wysokie kwalifikacje zawodowe, wiedzę naukową i doświadczenie w pracy z pacjentami, niezbędne do prowadzonego badania klinicznego lub badania klinicznego weterynaryjnego. Należy zaznaczyć, że zgodnie z treścią § 9 pkt 1 wskazanego rozporządzenia sponsor badania klinicznego dokonuje wyboru badacza i ośrodka badawczego.' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:20 tylko trzeba mieć pomysł co nowego zrobić trzeba być wybitnym specjalistą itp tak, tak - tu co chwile student medycyny ma siostrę lub znajomych co chcą sie dostac <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:21 dobra, dobra. tak to sobie tłumacz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:28 bo to jest śmieszne :-) student 5 roku medycyny na forum matura - no weź przestań - już 10 takich osób jak Ty tu było - a poza tym nie powinieneś się interesować swoimi praktykami?? na jakim oddziale masz praktyki?? pewnie w firmie farmaceutycznej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 17:54 co za jałowa w większości dyskusja! nie rozumiem dlaczego nie spierają sie np kandydaci na budownictwo i architekturę? Może dlatego że sa mądrzejsi i nie chcą idąc na studia udowodnić, że są LEPSI od innych. Niestety studenci medycyny są często zadufani w sobie i uważają się za pępek świata. No i rzecz jasna są przekonani że każdy chciałby być na ich miejscu tylko mu się nie udało. Najbardziej dotyczy to zdaje się tych co ledwo się załapali na liste. Z mojej klasy w tym roku do Katowic na lek. poszło parę osób które w ubiegłym nie miały szans na farmację. A laureat olimp. chemicznej miał w nosie medycyne i wybrał UW. Każda praca ma plusy i minusyi dopiro potem się o niej przekonacie. Nalpesi zarówno z farmy jak i lekarskiego sobie poradzą, resztę czeka apteka albo rejonowa przychodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:01 masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:25 "Kandydaci na monitorów badań klinicznych powinni mieć ukończone studia wyższe o kierunku medycznym bądź pokrewnym, jak farmacja, biologia, analityka medyczna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:26 co wy wiecie o lekach, technologii postać leków, transformacji itp itd :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajnychaos87 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.07.08, 20:54 Ja nie rozumiem składacie na lekarski i farmacje są tez osoby co składają jeszcze na stomatologie dostają się i nie wiedzą co wybrać.Ludzie czy wy wiecie co chcecie w życiu robić??Składacie papiery na Am na kilka kierunków nie wiedząc co chcecie robić po to aby była to koniecznie ta uczelnia obojętnie jaki kierunek:/.Lekarz z powołania lub farmaceuta wie co chce w życiu robić nie ma dylematów o kierunek, po tem mamy miejsce z kiepskimi lekarzami lub farmaceutami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 21:25 ja zlozylam na farme w razie gdybym sie nie dostala na lek...to sie tak latwo mowi ze wybor takich kierunkow powinien byc przemyslany itd, ale mi w kolko wszyscy powtarzaja ze na farmacji lepeij sie wyjdzie lepsza kasa mniej odpowiedzialnosci a ja ide w zaparte bo dostalam sie na wymarzony kierunek ale skad mam wiedzec czy dam sobie rade czy mnie zaraz nie wywala tez przeszlo mi przez mysl czy nie bede zalowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 21:42 no to po co zajmujesz miejsce tym, którzy marzą o farmacji - powinno być - jeden kierunek i jedna uczelnia wymarzony - naoglądałaś się Chirurgów?? no wybacz zanudzisz się jako lekarz :-) zostaniesz kardiologiem i cały czas tylko zawał i zawał i zawał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.08, 22:09 sory ale nie bede sie przejmowac tym ze komus miejsce zajmuje koniec koncow i tak je zwolnie...no fakt kiepska perspektywa NUDA na maxa, i jeszcze ten kardiolog...odwrocials bieg historii tym postem XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 23:03 macie za duże ego :-) przekonasz się o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 23:05 jeszcze możesz wylecieć <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:32 hmm... w moim pierwszym poscie napisalam ze mam watpliwosci i nie wiem czy dam sobie rade ale chce realizowac marzenia skoro dostalam sie i mam szanse...pisalam to do autorki watku ktora jest w bardzo podobnej sytuacji, wiec po jaki gwizdek sie udzielasz kopiujesz wypowiedzi z innych watkow(patrz.dot.chirurdzy) jak chcesz byc taka "ponad" to chyba twoje wielkie ego daje o sobie znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 23:08 mam jeszce pytanie czy w tych Katowicach jest naprawde tak strasznie?? bo slyszalam ze odpada ponad 100 osob, hmm bo to nie jest zachecajace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:34 wlasnie tez si etroiche przestraszylam.. i przeszlo przeze mnie czy by sie z kims nie zamienic na zabrze... hmm_1 zdecydowalas sie na lek?? moje gg 5671882:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11117&w=15851143&s=0 każdy student powinien posiadać umiejętność wyszukiwania potrzebnych informacji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:41 i nauczcie się na 1 zajęcia - bo można polecieć już w pierwszym tygodniu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 12:46 dzieki za linka:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 13:04 ja jednak zostaje juz przy tej farmacji raczej...nie wie ale jakos nie zachęca mnie ten caly Slam , najwyzej za rok zloze do Poznania albo Bialgostok jak farmacja mi sie nie spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 13:15 za 2 będziesz mogła przenieść się do Warszawy - już nie odpuszczaj - jak uwalisz rok to najwyżej złożysz do Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perczyk_wojtek_gro Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 27.07.08, 14:34 brawo dla hmm_11!!! dobry wybór! Lek jest dla zadufanych bubków, a farmacja dla normalnych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 14:56 wszystko jest dla ludzi, kur**a tumany zrozumcie ze jeden woli siedziec w smierdzącym szpitalu 10 godzin, inny w obsranej aptece użerać sie z emerytami, jeszcze kto inny pierdzieć w ławy w sądzie siedząc w upał w sędziowskiej todze. Ten kto idzie na lek nie jest lepszy od tego kto idzie na farme, a ten kto idzie na farme nie jest lepszy od tego kto idzie na lek. Ja i tak moge wam wszystkim łby porozwalac i naszczać na was chocbyscie byli Astronautami z NASA. Farmaceuta czy lekarz jako czlowiek jest tak samo wartosciowy jak bezdomny kloszard z dworca. PRzestancie zadzierac nosa bo kiedys życie wam tak nakopi do dupska ze sie posracie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 15:05 no z emerytkami to raczej lekarz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 18:07 ja widzę, że tu jedna osoba a tak wiele wcieleń internetowych... i na wszystko masz dziewczyno jakieś 'ale'. wolę z emerytkami niż z osobą Twojego pokroju. amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 20:44 oczy by Ci wyszły z zachwytu jakbyś mnie zobaczył :-P poprostu dużo czytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:36 na bank by mi wyszły - zwłaszcza, że jestem kobietą ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spodzień Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 27.07.08, 20:04 jak Wy mnie wszyscy wku..acie!!!!! leczcie sie chorzy lekarze!!! blogosławcie farmaceutów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zośka Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.mcon.pl 27.07.08, 20:56 Czas już chyba zamknąć ten wątek - nie sądziecie???? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:14 sadzimy. amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:17 a ja nadal niezdecydowana:/zreszta i tak to forum wcale nie pomaga w wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 27.07.08, 21:27 No widze właśnie, że nie pomaga...Decyzja należy do Ciebie. Pomyśl - nie patrząc na powyższe komentarze - co chcesz robić i co chcesz robić tak na prawde:) nie zakładaj nic z góry i nie męcz sie rozmyślaniem za mocno bo sie pogubisz a to wcale nie jest sytuacja mega trudna - niejedni ci zazdroszczą takich dylematów...powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 22:18 dzięki za te posty , ja to jeszcze przemysle...Prawda jest taka że wolałabym być lekarzem , od gimnazjum miałam takie plany . a teraz jak mam szanse to sie zastanawiam. ale boje sie tych całych katowic, tyle złego o tym ślamie sie juz naczytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 27.07.08, 22:30 Zawsze możesz iść do Zabrza...jednak podchodź z pewnym dystansem do tego co ludzie mówią o Katowicach - zresztą o wszystkim, zwłaszcza na forum...medycyna nie jest łatwym kierunkiem niezależnie gdzie ją studiujesz, ale tysiące osób to kończy więc nie przesadzajmy...wylecieć wcale nie jest tak łatwo:) trzeba na prawde mało sobą reprezentować...pisze jak widzisz o lekarskim a nie farmie ponieważ sama zasugerowałaś, że tu ci bliżej:)...trzymaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damianxxx Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 08:31 sluchaj ja mam podobny dylemant, ale zawsze mozesz zlozyc na inną uczelnie papiery....Ja chyba jednak wybiore farme ale pojade na drugi koniec polski do szczecina, ale katowice bede omijał z daleka, te miasto mnie przeraża, uczelnia koszmarna, a miasto bandyckie, jak cały ŚLUNSK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysia_m Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 28.07.08, 11:37 nio własnie, Katowice to strszanie miasto, jak przejezdzam przez nie pociagiem, to juz siem boję, a cio dopiero tam mieszkac?! nie ma szans... kazde inne miasto jest lepsie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 28.07.08, 13:21 "Powołanie lekarza jest tworem tej największej, najszlachetniejszej miłości,..miłości bliźniego jaką Bóg zasiał w naszych oschłych sercach. Powołanie lekarza to wiara w braterstwo, to szczytne świadectwo wspólnoty ludzkiej. I gdy pójdziesz w świat by swe posłannictwo pełnić pamiętaj przede wszystkim o jednym: Kochaj i Wytrwaj"... Tadeusz Dołęga Mostowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 2 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.88.174.89.cable.satra.pl 28.07.08, 13:22 załosne...juz takim czyms sie musicie podpierac, aby ktoś poszedł na lekarski? :/:/:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos LEK vs STOMA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.08, 13:53 1) Ja osobiście na Twoim miejscu wybrałabym lekarski. Farmacja znacząco różni się od lekarskiego. Farma to chemia (dla ludzi spokojnych), a lek to bardziej biologia (dla ludzi lubiących kontakt z innymi ludźmi). 2) Z kolei ja mam inny straszny dylemat. Nie wiem co wybrać: lekarski na ŚUM, czy stomatologie na UJ. Dodam tylko że jestm z okolic Katowic więc samo miasto nie jest dla mnie minusem. Proszę poradźcie mi też bo nie mam pojęcia co wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: LEK vs STOMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 15:31 przy farmacji trzyma mnie jedynie Warszawa,do dzisiaj mam osteteczny czas zeby sie zdecydowac . wydaje mi się że Ty też chyba wolisz na lek, ale nęci Cie może sam ten UJ, Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: LEK vs STOMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:04 psychoterapia i psychoanaliza przez internet :-D oh, miotać się z powołaniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos Re: LEK vs STOMA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.08, 00:21 Jest dokładnie tak jak mówisz, rozgryzłaś mnie :) Z kierunku wole lek, a z uczelni UJ. Tak że rozumiem Twój dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos Re: LEK vs STOMA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.08, 00:25 Oczywiście moja wypowiedź odnosi się do wypowiedzi hmm11 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: LEK vs STOMA IP: *.nawojka.ds.uj.edu.pl 28.07.08, 15:38 masz zaajebisty problem, tez bym chciala miec taki ... tylko to nie bylby dla mnie problem, musisz zastanowic sie co chcesz w zyciu robic? chcesz zeby ktos napisal Ci, czy masz wybrac lek czy lek-dent? bezsensu, zastanów sie, w czy sie lepiej widzisz, o czy marzyłeś przez całe życie...//no, chyba ze idziesz na takie studia tylko dla kasy, albo, ze rodzice kazali isc na AM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:02 powołanie to ma jedna osoba na wszystkich studentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:38 i wybieram jednak medycyne , juz jestem pewna:)najwyżej mnie wyrzuca po pierwszej sesji, ale trudno sie mowi:p kto nie ryzykuje ten nie żyje:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 00:48 dokładnie Cię rozumiem kosmos;) mnie również jest straaasznie szkoda WUM i tej calej Warszawy, ale jednak ideały i marzenie wazniejsze:P Katowice witaja:P moze sie jeszzce tam spotkamy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: 217.153.210.* 29.07.08, 02:41 Zobaczysz ze bedzie dobrze. Gratulacje i POWODZENIA...niech mnie zjadą na tym forum za to co powiem - ja nie musze nikomu tutaj udowadniać pokory, zresztą tego nie robi sie słowami - ale studiować medycyne to jest coś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 09:38 nie będziesz żałować, zobaczysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 09:49 odezwij się w grudniu jak Ci się włosy trochę przerzedzą :-) i naprawdę naucz się na 1 zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:17 ojj nie strasz mnie już ta:P ja juz sie naprawde naczytałam tych złych opinii. i naprawdę z CHĘCIĄ się naucze na te pierwsze zajęcia:p no ale tak btw to pnawet jakbym nie umiala to nie mogą przeciez wyrzucic studenta na po zajeciach?? wywalaja chyba dopiero po sesjach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:23 no tak - ale jak się zakopiesz w zaległościach?? przecież będziesz musiała to zaliczyć, a na każde kolejne zajęcia będzie coraz więcej materiału a na ŚUMie nie ma sesji ciągłej - więc jak zaczyna się sesja musisz mieć wszystko zaliczone - ewentualnie 2 warunki ogólnie - nikt nie wybrałby po raz 2 tej uczelni aha - no i oczywiście zaliczenie jest od 70% ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:27 a i tak parazyty dadzą Ci najbardziej popalić ;-) jeszcze praktyczny z biologii, ale i tak 1 semestr jest najluźniejszy :-) a tak ogólnie to największy ból jest odpaść na 2 roku - albo powtarzać po raz setny przedmiot biochemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:30 Marta a Ty skąd to wszystko wiesz? studiujesz na tej uczelni? hmmm??? nie musisz mnie straszyć , ja wiem że bedzie cięzko. a zreszta jeszce nie wiadomo czy mnie do Zsbrza nie przerzuca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:35 czemu do Zabrza?? to Ty już się dostałaś czy jeszcze nie?? ogólnie wiem wszystko :-) Zabrze też ma swoje postrachy - np biofizykę, fizjologię no i jazda po caaaaaaałym Śląsku :-) wiem, wiem, okropna jestem <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:42 dostałam się ! tylko wiem że jak się chce to można poprosić o przeniesienie na wydział w Zabrzu. i naprawde nie musisz mnie zniechęcać i tak tam pójde.bo tak to brzmi jak bys chciała zebym zrezygnowała i zwolniła dla Ciebie miejsce:Po ale niestety już za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:50 z tym, że ja z biologii i chemii mam 182 punkty :-) co najwyżej to tacy jak ja zwolnili Ci miejsce pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:52 ale skoro tak wolisz - to tłumacz sobie to w ten sposób :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11. Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:59 no moze i zwolnili i bardzo dobrze, ja teraz zwalniam miejsce w Wawie gdzie dostałem się za pierwszym razem. Tylko po co mnie tak zniechecasz? chcesz pokazac swoja wyzszosc czy co? jezeli naprawde tyle mialas to congratulation. ja może miałam troche mniej a i tak jestem bardzo zadowolona;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:06 słuchaj - nie widzisz różnicy - pisze prawdę :-) ludzie kończą na Ligocie - moja koleżanka ma tam stypendium naukowe po 1 roku, była zwolniona z anatomii, za 1 razem zaliczyła biologię mój chłopak też przeszedł spokojnie - bez poprawek na 3 rok i sporo imprezował powiem Ci tak - czasami trzeba mieć więcej szczęścia niż rozumu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:12 No więc właśnie , mam nadzieje że i mnie się poszczęści;) zawsze chciałam zobaczyć jak wyglądają studia medyczne, prosektoria itp. a teraz jest mi to dane więc czemu mam nie skorzystać:P może i na farmacji byłoby mi łatwiej, ale to chyba najgorsze stdiować coś co średnio nas interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:34 farmacja wcale nie jest łatwiejsza jest takie powiedzenie "jak zaliczysz biochemię to wiesz, że zostaniesz lekarzem, jak zaliczysz farmakologię - to wiesz kiedy nim zostaniesz" ale farmakologia to prawie cała farmacja :-) w dodatku legenda - chemia leków, technologie postaci leków - farmacja jest dla ludzi bardzo inteligentnych (bez urazy) w dodatku na farmie też jest biochemia z cyklu Harper i Stryer medycyna to samo kucie - podobno obniża się IQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmos Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.08, 11:11 Mnie wydaje się że lek ciekawszy i dlatego prawdopodobnie też wybiore Katowice (decyzja jutro, bo przecież mamy czas do czwartku na wpis) :) Troche żal mi UJ-tu ale tu mam blisko. Są plusy i minusy, a na dwa przecież nie pójde. Trzeba coś wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm_11 Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:16 ja się z tą decyzją męczyłam od czwartk. Przyznaje że baaaaardzo szkoda mi Warszawy i tej uczelni,mieszkania tam , ale wiem ze potem bym żałowała. Ja do Katowic mam ok 110 km. Wiec jadę już jutro:P teraz będę msiała pomyślec o jakims lokum tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:40 to na pocieszenie pl.youtube.com/watch?v=Wc4Gt6mAe1o nie przejmuj się Katowice to jest "Śląski Kraków" ale Chorzów, Zabrze, Gliwice to już masakra Odpowiedz Link Zgłoś
5-kosmos Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? 29.07.08, 11:43 To ja kosmos :) Aż z tego wszystkiego założyłam własny wątek. Może ktoś mnie jeszcze oświeci, ah.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:55 i tu, i tu jesteś lekarzem stomatologia trwa 5 lat i odrazu możesz założyć własny gabinet :-) i korzystać z uroków życia będąc młodym medycyna trwa 6 lat + 2 lata staż + długo specjalizacja - korzystanie z uroków życia na starość ;-) jeśli ludzie nie myją zębów to wątpię czy wogóle się myją - a lekarz ogólny zagląda w każdą dziurkę <lol> ;-) specjalizacje są bardzo ciężkie - ciężko się na nie dostać - kolejne lata na utrzymaniu rodziców, jeśli się nie dostaniesz na nią - a zapomnij o robieniu jej w Anglii, bo brakuje miejsc specjalizacyjnych dla Anglików (chyba z 11 tys miejsc zmniejszyli na 9,5 tys) to takie ogólne fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:58 ja ogólnie wole pracować 7-8h dziennie i dobrze zarabiać a tym bardziej, że interesuje mnie doktorat pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
5-kosmos Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? 29.07.08, 12:42 I ten plus właśnie powoduje mój dylemat. A co studiujesz, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.08, 23:06 tez mialam ten dylemat wybralam farmacje w warszawie i nie zaluje studia wcale nie sa nudne z teg co wiem to medycyna caly czas siedzi w lawkach a czasem chodzi po szpitallu na farmacj jest zupelnie inaczej pracujesz sam przed kazdymi zajeciami zdajesz kolokwium i musisz je zaliczyc aby wejsc na zajecia a tam to juz masz raj asystent jest tylko poto aby rozwiac twoje watpliwosci bo skoro zdales kolos to juz wszystko umiesz pracujesz na aparaturze na na hplc czy spektrofotometrach itp masz rozne analizy i to wszystko robisz sam nie sluchasz zadnego zrzedzenia asystenta stojacego pod tablica to przynasi ogromna satysfakcje :) jednym slowem farmacja to kierunek badawczy i cale studia sie opieraja na prowadzeniu badan i wyciaganiu wnioskow to nie jest latwe jezeli nie masz logicznych zdolnosci to sobie nie poradzisz co innego na medycynie nauczyc sie z ksiazki to kazdy potrafi nie mowie ze to latwe bo takie nie jest ale wieksza liczba osob jednak sprawdza sie na medycynie ze wzgledu na to ze im odpowiada ten system nauki no i maja mniej kolokwiow my mam srednio 1-2 w tygodniu + kolokwia wejsciowe przed kazdymi zajeciami ktore czasem obejmuja kilka kolosalnych dzialow wiec nie ma na nic czasu szczegolnie 2 i 3 rok i dodatkowo nie chce nikogo obrazac wiadomo ludzie sa rozni ale prawda jest taka ze wiekszosc studentow medycyny uwaza sie za ludzi ktorzy co najmniej 2 Noble dostali... i nie potrafia zrozumiec tego ze bez lekow ktore przepisuja i ktorych uzywaja niewiele znacza... a kto te leki robi i kto nad nimi pracuje wszystkim sie wydaje ze tak trudno jest zdiagnozowac pacjenta a sprobujcie wymyslic substancje ktora sie zwiaze z odpowiednim receptorem w odpowiedniej komorce bedzie miala wlasciwosci lecznicze na konkretne schorzenie i jeszcze rozlozy sie na neutralne substancje to jes naprawde najtrudniejsza rzecz na swiecie i to jeszt dopiero odpowiedzialnosc a nie wypisywanie antybiotykow i witamin i nie mowcie ze tu nie trzeba miec powolania i ze sie nie uczy cale zycie prawda jest tak ze zanim do przodu pojdzie medycyna to najpierw pojdzie do przodu farmacja i inzynieria med i co do odpadalnosci to nie wiem jak jest w katowicach ale na leku w wawie niewiele osob odpada za to na farmie zostalo nas juz chyba tylko 110 osob ze 180 i do tego jeszcze 50 os ma komisa i na pewno nie wszystkie zdadza jednym slowe jesli tego na prawde nie kochasz to nie warto sie tak poswiecac ale studia sa na prawde fascynujace a w firmie za granica przyjma cie z otwartymy ramionaami i zarobisz DUZO wiecej niz jakis tam badacz bo pracujesz z niebezpiecznymi substancjami wiec ci to wynagradzaja a z tego co wiem to istnieje cos takiego jak podwojna slepa proba kliniczna gdzie wystepuje badaczktory najczesciej ma kilka tytulow i ogromne doswiadczenie i nie musi byc lekarzem on stoi nad lekarzem ktory spisuje dane od pacjentow i w calym tym cyrku zrabia najmniej bo ma najmniej odpowiedzialna i najnudniejsza prace - zbiera dane i w dodatku tylko od pacjentow nie wie nawet ktory pacjent dostaje placebo a ktory lek to wie tylko badacz :) wiec prosze kolegow z medycyny zeby sie na takie piedestaly nie wynosili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:08 farmaceuta za granicą zarabia max 4 tys euro więc nie wiem skąd informacje o kokosach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 23:54 gdzie zarabia max 4 tys euro w fabryce margaryny bo nawet biotechnologom wiecej placa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.chello.pl 20.10.08, 20:11 za granica biotechnolog to zdecydowanie badziej szanowany zawód niz farmaceuta, w krajach skandynawskich zawod farmaceuty w ogole nie jest kojarzony z zadna renoma gdyz to lekarz jezdzi do domow pacjentow,tam udziela rad i pomocy oraz dostarcza leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finka Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 19:04 To nie jest takie pewne żebyś żałowała. Ja od 13 roku życia marzyłam o medycynie, ale niestety nie dostałam się. Byłam załamana. Z konieczności poszłam na farmację. I Co? I bardzo ten kierunek mi się podoba. Jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego złożyłam deklarację poprawiania matury, ale nie wiem czy to będzie teraz potrzebne:)Stwierdzenie że farmacja jest mniej ambitna i ciekawa od medycyny to stereotyp! Wcześniej sama tak myślałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dtghgrw Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.pai.net.pl 09.01.09, 13:38 mam pytanie orietuje sie ktos moze na jakies zasadzie sa przeliczane punkty?bo raczej nie 1:1 bo tak to max 120 a jak patrzylam na liste przyjec to bo 150 bylo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Ktoś rzuci głupie pytanie i się zaczyna.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:37 puste szczekanie..... ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 15:03 interesuje się biologią i chemią i chciałabym studiować farmację, ale obawiam się ze względu na to, że jestem osobą impulsywną, łatwo górę u mnie biorą emocje i nastroje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.client.duna.pl 29.11.08, 23:20 Jesli trafisz do apteki to bedziesz trzymac magnum pod "pierwszym stolem". Jak ktos Cie zdenerwuje to dasz upust emocjom. Przynajmnie zmniejszy sie zaludnienie w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 15:54 Zarówno lekarze jak i farmaceuci są potrzebni!!!!!!! I nikt nie jest od drugiego gorszy!! Przeciez czym leczyliby lekarze gdyby nie było lekow???? Studia farmaceutyczne są bardzo trudne i pracochlonne. Wykuc pół ksiązki na pamiec potrafi wiekszosc, a na farmacji oprocz wkuwania trzeba tez mylesc i rozumiec!!! to jest kierunek scisły. Poza tym farmaceuta tez wie jaka chorobe czym leczyc w koncu tego uczy się przez całe studia. Praca lekarza polega na diagnozowaniu. Poza tym praca farmaceuty jest bardzo odpowiedzialna. MUsisz na wszystkim się skupiac w aptece przy wydawaniu leków. A jak jest z lekami recepturowymi??? Lekrze przepisują w kółko to samo i nawet nie potrafią sie dobrze tego nauczyc!! Przepisują substancje ktorych się nie łączy, za duże dawki dla dzieci, za duże stęzenia!!! I kto ponosi odpowiedzialnosc za to ze dawka dla dziecka byla za duza i dziecko umarło? Farmaceuta, bo ma obowiązek sprawdzić przepisane leki!!! Wiec zastanowcie się co wypisujecie, bo jest to obrazliwe i przykre dla farmaceutów. Poza tym wsrod lekarzy panuje znieczulica i traktują pacjentow przedmiotowo. Tylko w ptece pacjent spotka się z zyczliwoscią i wyrozumiałością. A zarobki? Malo znam lekarzy ktorzy są lekarzami z powolania i naprawde nie liczą się dla nich pieniądze tylko pomoc ludziom:) Zdecydowana większość bierze łapowki, poza tym maja prywatne gabinety w ktorych przyjmują po godzinach i niezle biorą za 5 minut wizyty.. Takze lekarze nie biedują i niektorzy zarabiają krocie w porównaniu z farmaceutami.. Ja jestem na stomatologii, miekszam w akademiku i widzę jak jest z nauką na studiach. Na imprezy chodzimy my i medycyna a farmacja sie uczy!!!! Bo naprawde mają duzo nauki i ciężkie studia. Codziennie kolokwia ktore trzeba zdac bo nie wpuszczą cię na pracownię. A cwiczen laboratoryjnych mają do groma.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.home.aster.pl 10.01.10, 01:03 powyższy post bardzo dobrze opisuje sytuację warszawskich studentów farmacji - my się uczymy bo każdego dnia trzeba coś zaliczyć żeby wejść na laboratorium, trzeba napisać sprawozdanie z tego co się robiło na laboratorium, a ponieważ wszystko jest na punkty to nawet praca na zajęciach seminaryjnych jest każdego razu oceniana. podobno po III roku (moim obecnym) jest nieco lżej. Ci którzy mówią, że farmacja i medycyna znacznie się różnią chyba nie mają pojęcia o czym mówią - baza jest wspólna: biologia komórki, fizjologia, biochemia, patofizjologia po czym medycyna odchodzi w stronę przedmiotów klinicznych a farmacja już od pierwszego roku zgłębia tajniki różnych rodzajów chemii w ujęciu farmaceutycznym a następnie przechodzi do realizacji przedmiotów stricte zawodowych: farmakologia, technologia postaci leku, lek naturalny itp. Dlatego nie rozumiem również jakiegoś chorego wynoszenia na piedestał medycyny czy farmacji. Lekarze i farmaceuci powinni współpracować celem polepszenia opieki medyczno-farmaceutycznej a nie wzajemnie obrzucać się błotem na internetowych forach. Zwłaszcza gdy odbywa się to w wykonaniu osób będących jeszcze w trakcie studiów, którzy na temat pracy zawodowej najczęściej nie mają bladego pojęcia. To co mogę dodać od siebie to to że farmacja to naprawdę trudne i ścisłe studia, gdzie na każdym kroku wymaga się myślenia i integrowania zdobywanej wiedzy. I myli się ten kto uważa że tu mu będzie łatwiej, nudniej, lub mniej ambitnie niż na medycynie. A mam porównanie bo łączę to studiowanie z chemią i matematyką na UW, gdzie nikt od studenta nie wymaga tyle co na Wydziale Farmacji. Studiowanie medycyny/farmacji powinno być świadomym wyborem. W Warszawie dobrze to rozwiązano (nie wiem jak w innych miastach), gdzie system rekrutacyjny nie przyjmuje od kandydata równoległych zgłoszeń na kierunek lekarski, lekarsko-dentystyczny, farmację i fizjoterapię. W końcu trzeba podjąć na tyle dorosłą decyzję, żeby wiedzieć czego się od życia oczekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Farmacja vs. Medycyna co wybrać???? IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.10, 11:09 ostatecznie, gdyby ktoś był ciekawy, założycielka wątku wybrała farmację Odpowiedz Link Zgłoś