05.05.09, 18:51
Jak sądzicie kochanie maturzyści czym zaskoczy nas matura z gegry??
Obserwuj wątek
    • on_ona_ono1308 Re: geografia 05.05.09, 19:15
      mam nadzieję,że nie będzie za dużo geologii bo mam na nią uczulenie;)
      • przemao Re: geografia 06.05.09, 20:33
        i żeby nie było za dużo z mapek...
    • Gość: autorzyna Re: geografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 20:43
      zaskoczylaby was, gdyby nie byla z geografii. tak nie moze niczym zaskoczyc.
      • lei.sure Re: geografia 06.05.09, 21:16
        Jak najwięcej mapek! Oby nie było nic o dziejach Ziemi i glebach...
        • przemao Re: geografia 06.05.09, 21:24
          gleby latwizna najgorsze dzieje Ziemi,no i rolncitwa nie chce też:)
          • lei.sure Re: geografia 06.05.09, 21:33
            Nigdy szczerze nie miałam chęci i siły uczyć się tych gleb. Tak samo teraz, więc
            liczę, że ich nie będzie :-)
            I te przeklęte dzieje Ziemi...Najpierw Gondwana była?
          • przemao Re: geografia 06.05.09, 21:35
            Rozumiecie wędrówke słońca dookoła Ziemi ,chodzi mi o takei zadania jak napisać date ,stopnie itd na podstawie wędrówki słońca;może ma ktoś link z objaśnieniem do tych rys?
            • on_ona_ono1308 skala 07.05.09, 13:45
              nie mam problemów z przeliczaniem odległości na mapie i w rzeczywistości według skali w każdą stronę. ale najnormalniej w świecie nia pamietam jak to było z przeliczaniem powierzchni.

dajmy taki zadanie:
              na mapie w skali 1:200 000 powierzchnia jeziora wynosi 40cm kwadratowych. oblicz jego rzeczywistą powierzchnię.

przypomni ktoś?:)
              • Gość: Centrino Re: skala IP: *.chello.pl 07.05.09, 15:29
                1cm na mapie to 200 000cm w rzeczywistości
                1cm^2 to (200 000)^2 cm^2 :

1cm^2 - 40 000 000 000 cm^2
                40cm^2 - x

masz układ i teraz to żaden problem, a tak btw to najbardziej niechętny dla mnie
                jest działanie lodowców itp oraz geologia , zobaczymy jutro jak to będzie :D
                • Gość: Arthas Re: skala IP: *.chello.pl 07.05.09, 16:05
                  wydaje mi się że będzie coś o glebach. proszę zauważyć że przez lata nic nie
                  było. do tego z procesów endogenicznych obstawiam - wulkany. Zaś jeżeli chodzi o
                  egzo - tutaj albo lodowiec albo wiatr. Następną sprawą są zadania, liczę na
                  standard - czyli obliczanie górowania słońca oraz obliczanie czasu - tego od
                  dawna nie było.

Możliwe jeszcze jest - odwzorowanie od typowych, czyli poprzeczne walcowe. do
                  Lamberta marcatora molveidiego czy ekarta. Jeszcze pokusił bym się na obstawienie -
                  metod prezentacji - czesto sa przeciez
                  amtosfery - dawno nie bylo, moze wiatry - fen bora lodowcowy gorski dolinny i
                  tak dalej...

to oczywiscie tylko moje strzaly, ciekawe ile punkcików nalapie.

a wy na ile liczycie? ja obstawiam u siebie od 65 do 95

• Gość: miremell Re: skala IP: *.gemini.net.pl 07.05.09, 17:18
                    mogą być zadania z deklinacją słońca^^
                    Oby nie było lodowców, reżimów(!) gelogię również niechętnie widze...
    • Gość: hytyt Re: geografia IP: *.lublin.mm.pl 07.05.09, 19:04
      w tamtym roku geografia rozsz byla prosciutka bez uczenia sie mialam 60%, mysle
      ze w tym roku bedzie o wiele trudniejsza
      • przemao Re: geografia 07.05.09, 20:33
        łatwa ,ale tez haczyki były.
        • on_ona_ono1308 Re: geografia 07.05.09, 21:57
          teoretycznie matury próbne z operonu sa trudniejsze od zwykłych więc może nie bedzie tak źle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka