aaammm89 05.05.09, 18:51 Jak sądzicie kochanie maturzyści czym zaskoczy nas matura z gegry?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
on_ona_ono1308 Re: geografia 05.05.09, 19:15 mam nadzieję,że nie będzie za dużo geologii bo mam na nią uczulenie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: geografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 20:43 zaskoczylaby was, gdyby nie byla z geografii. tak nie moze niczym zaskoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
lei.sure Re: geografia 06.05.09, 21:16 Jak najwięcej mapek! Oby nie było nic o dziejach Ziemi i glebach... Odpowiedz Link Zgłoś
przemao Re: geografia 06.05.09, 21:24 gleby latwizna najgorsze dzieje Ziemi,no i rolncitwa nie chce też:) Odpowiedz Link Zgłoś
lei.sure Re: geografia 06.05.09, 21:33 Nigdy szczerze nie miałam chęci i siły uczyć się tych gleb. Tak samo teraz, więc liczę, że ich nie będzie :-) I te przeklęte dzieje Ziemi...Najpierw Gondwana była? Odpowiedz Link Zgłoś
przemao Re: geografia 06.05.09, 21:35 Rozumiecie wędrówke słońca dookoła Ziemi ,chodzi mi o takei zadania jak napisać date ,stopnie itd na podstawie wędrówki słońca;może ma ktoś link z objaśnieniem do tych rys? Odpowiedz Link Zgłoś
on_ona_ono1308 skala 07.05.09, 13:45 nie mam problemów z przeliczaniem odległości na mapie i w rzeczywistości według skali w każdą stronę. ale najnormalniej w świecie nia pamietam jak to było z przeliczaniem powierzchni. dajmy taki zadanie: na mapie w skali 1:200 000 powierzchnia jeziora wynosi 40cm kwadratowych. oblicz jego rzeczywistą powierzchnię. przypomni ktoś?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Centrino Re: skala IP: *.chello.pl 07.05.09, 15:29 1cm na mapie to 200 000cm w rzeczywistości 1cm^2 to (200 000)^2 cm^2 : 1cm^2 - 40 000 000 000 cm^2 40cm^2 - x masz układ i teraz to żaden problem, a tak btw to najbardziej niechętny dla mnie jest działanie lodowców itp oraz geologia , zobaczymy jutro jak to będzie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arthas Re: skala IP: *.chello.pl 07.05.09, 16:05 wydaje mi się że będzie coś o glebach. proszę zauważyć że przez lata nic nie było. do tego z procesów endogenicznych obstawiam - wulkany. Zaś jeżeli chodzi o egzo - tutaj albo lodowiec albo wiatr. Następną sprawą są zadania, liczę na standard - czyli obliczanie górowania słońca oraz obliczanie czasu - tego od dawna nie było. Możliwe jeszcze jest - odwzorowanie od typowych, czyli poprzeczne walcowe. do Lamberta marcatora molveidiego czy ekarta. Jeszcze pokusił bym się na obstawienie - metod prezentacji - czesto sa przeciez amtosfery - dawno nie bylo, moze wiatry - fen bora lodowcowy gorski dolinny i tak dalej... to oczywiscie tylko moje strzaly, ciekawe ile punkcików nalapie. a wy na ile liczycie? ja obstawiam u siebie od 65 do 95 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miremell Re: skala IP: *.gemini.net.pl 07.05.09, 17:18 mogą być zadania z deklinacją słońca^^ Oby nie było lodowców, reżimów(!) gelogię również niechętnie widze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hytyt Re: geografia IP: *.lublin.mm.pl 07.05.09, 19:04 w tamtym roku geografia rozsz byla prosciutka bez uczenia sie mialam 60%, mysle ze w tym roku bedzie o wiele trudniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
on_ona_ono1308 Re: geografia 07.05.09, 21:57 teoretycznie matury próbne z operonu sa trudniejsze od zwykłych więc może nie bedzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś