szumek_szczecin 05.02.06, 12:07 Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak pokazać wynik z Scrollbar? Wydaje mi się, że powinienem użyć zdarzenia OnChange, ale nie wiem jaką procedurę użyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wierzbicki_lukasz Re: Problem w Delphi 06.02.06, 06:46 szumek_szczecin napisał: > Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak pokazać wynik z Scrollbar? > Wydaje mi się, że powinienem użyć zdarzenia OnChange, ale nie wiem jaką > procedurę użyć. Używam C++ Buildera, język inny, ale komponenty i zdarzenia te same. ScrollBar jako suwak wyprowadza wartość typu int. Najczęściej za pośrednictwem zdarzenia/proceduty OnChange(). A więc na karcie komponentu (Properties) określasz wartośi Min i Max dla ScrollBara (zakres suwaka) następnie w OnChange() wskazaniem ScrollBar1->Position() (w Delphi chyba będzie SrollBar1.Position) wyprowadzasz wartość liczbową aktualnych wskazań ScrollBara. W C++ Builderze np będzie tak: void __fastcall TForm1::ScrollBar1Change(TObject *Sender) { int i; i=ScrollBar1->Position; Edit1->Text=IntToStr(i); } Odpowiedz Link