emilg24 14.06.06, 08:36 potrzebauje zeby ktoś mnie wspomógl progamem - kalkulator liczba zespolonych pisanym w pascalu. mam na napisanie tego jakies 45 min jakbyy ktos dysponował był bym bardzo wdzieczy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lehoo Re: Kalkulator liczb zespolonych w Pascalu 30.12.06, 09:09 emilg24 napisał: > potrzebauje zeby ktoś mnie wspomógl progamem - kalkulator liczba zespolonych > pisanym w pascalu. mam na napisanie tego jakies 45 min jakbyy ktos dysponował > był bym bardzo wdzieczy Procedure Add_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); begin z.re:=x.re+y.re; z.im:=x.im+y.im end; Procedure Sub_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); begin z.re:=x.re-y.re; z.im:=x.im-y.im end; Procedure Mlt_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); begin z.re:=x.re*y.re-x.im*y.im; z.im:=x.re*y.im+x.im*y.re end; type Nmbr=real; cplx=record re:nmbr; im:nmbr end;{cplx} Procedure Div_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); var mian:nmbr; begin mian:=sqr(y.re)+sqr(y.im); z.re:=(x.re*y.re+x.im*y.im)/mian; z.im:=(x.im*y.re-x.re*y.im)/mian end; Procedure R_to_C(var x:nmbr;var y:cplx); begin y.re:=x; y.im:=0.0; end; Procedure R_to_Im(var x:nmbr;var y:cplx); begin y.re:=0.0; y.im:=x; end; Procedure Write_Cpl(var x:cplx); begin Write('(',x.re:8:4,') + j* (',x.im:8:4,')'); end; Procedure Writeln_Cpl(var x:cplx); begin Write_Cpl(x); Writeln; end; Procedure Exp_cpl(var x:cplx;var y:cplx); var a,fi:nmbr; begin a:=exp(x.re); y.re:=a*cos(x.im); y.im:=a*sin(x.im); end; begin {Main} (* a tu sobie wpisz cokolwiek, co uzywaloby podprogramow zadeklarowanych wczesniej *) end. { Też jestem komputerowcem. Umię regulować dźwięk w Winampie } Odpowiedz Link
lehoo Re: Kalkulator liczb zespolonych w Pascalu 01.01.07, 10:24 Machnąłem się z deklaracją. Ot pośpiech type Nmbr=real; cplx=record re:nmbr; im:nmbr end;{cplx} Procedure Add_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); begin z.re:=x.re+y.re; z.im:=x.im+y.im end; Procedure Sub_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); begin z.re:=x.re-y.re; z.im:=x.im-y.im end; Procedure Mlt_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); begin z.re:=x.re*y.re-x.im*y.im; z.im:=x.re*y.im+x.im*y.re end; Procedure Div_cpl(var x,y:cplx;var z:cplx); var mian:nmbr; begin mian:=sqr(y.re)+sqr(y.im); z.re:=(x.re*y.re+x.im*y.im)/mian; z.im:=(x.im*y.re-x.re*y.im)/mian end; Procedure R_to_C(var x:nmbr;var y:cplx); begin y.re:=x; y.im:=0.0; end; Procedure R_to_Im(var x:nmbr;var y:cplx); begin y.re:=0.0; y.im:=x; end; Procedure Write_Cpl(var x:cplx); begin Write('(',x.re:8:4,') + j* (',x.im:8:4,')'); end; Procedure Writeln_Cpl(var x:cplx); begin Write_Cpl(x); Writeln; end; Procedure Exp_cpl(var x:cplx;var y:cplx); var a,fi:nmbr; begin a:=exp(x.re); y.re:=a*cos(x.im); y.im:=a*sin(x.im); end; begin {Main} (* a tu sobie wpisz cokolwiek, co uzywaloby podprogramow zadeklarowanych wczesniej *) end. { Też jestem komputerowcem. Umię regulować dźwięk w Winampie } Odpowiedz Link