Dodaj do ulubionych

Wasza Top Lista jesieni 2012

14.10.12, 13:03
Czyli cosezonowy watek- po jakie zapachy najczesciej siegacie tej jesieni? Cos rozgrzewajacego, pomagajacego przetrwac szarzejaca aure, a moze przywolujacego wspomnienie lata?
Tym razem nie mowie o top 5, czy 10- wpisujcie po prostu kompozycje wpasowujace sie w ten tegoroczny klimat i Wasz nastroj.

U mnie w tym roku to:
1. Lalique Hommage a L'Homme- tegoroczne zaskoczenie i moj zakup, zapach uniwersalny, romantyczny, nieco nostalgiczny. Ten mix fiolka, drewna i agaru idealnie dopasowuje sie do obecnej aury.
2. Jacques Bogart Arabian Nights- rowniez zakup sezonu, dla niektorych styl 1 Million po arabsku, dla innych ciekawy orient- ale bez oudu. Na mnie trwa i podoba sie, mimo czasem zbyt ciezkiej i plastikowo meczacej otoczki :)
3. A*Men Pure Malt/Pure Havane- jak zwykle niezawodny duet ogrzewaczy, w tym sezonie chwilowo dolaczy do niego tez Pure Leather- ale wiecej juz w zestawieniu nie zagosci.
4. Lancome Rouge Now or Never- powrot do cudem znalezionej limitowanki, gourmand z pikantnymi nutami chilli. Idealny unisex- a ja wciaz pamietam Ines Sastre reklamujaca ta kolekcje.
5. Ambre Sultan- latem byla przerwa, teraz pora siegnac po ten zapach- jak zreszta co roku.

Uzywalbym tez czesciej- ale pelnych flakonow brak: Santal Majuscule- czyli roza, kakao i klimat Jeux de Peau- nieco zwyzkujaca forma Lutensa, Arquiste Anima Dulcis- zjawiskowe polaczenie paczuli, gorzkiej czekolady i chilli, Ambre Narguille- ostatnio zatesknilem do tego jablkowo-cynamonowo-ambrowego miksu :)

Czekam na Wasze typy i jednoczesnie polecam blogowe wpisy- inne blogi w tychze postach:
graindemusc.blogspot.com/2012/10/my-top-10-of-fall-2012-hunger.html
www.nstperfume.com/2012/10/05/top-10-fall-fragrances-2012/
boisdejasmin.com/2012/10/top-10-of-fall-favorite-perfumes.html
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 14.10.12, 13:21
      Do zapachow wpasowujacych sie wg mnie w ten jesienny klimat dodalbym tez Jo Malone Velvet Rose and Oud, czyli limitowana Cologne Intense. Sprawdzilem jednak, ze jej zdobycie jest juz niemal niemozliwe- nawet zapasy Harrodsa sie wyczerpaly, w calym Londynie nie ma juz ani 1 flakonu, szybko poszlo.
      Nic dziwnego, bo ta kombinacja pasowej rozy, czekolady i oudu jest zniewalajaca.
      • maxx73 Re: A propos Jo Malone:) 15.10.12, 17:51
        Jest jeszcze wersja Oud & Bergamote -miałeś może przyjemność ją testować Forever?jak z trwałością i projekcją?słyszałem na ten temat różne opinie,polecałbyś tą wersję?
        • forevermore79 Re: A propos Jo Malone:) 15.10.12, 18:36
          A tak, nosilem nieraz- ciekawe ujecie oudu w wersji cytrusowej :) Niestety, trwalosc i projekcja dosyc kiepskie- ale nic dziwnego, to w koncu wciaz wody kolonskie. Producent poleca mieszac Oud&Bergamot np. z Amber & Patchouli i efekt jest swietny.
          Ale i tak najtrwalsza z tej serii byla Velvet Rose and Oud, a moim drugim ulubiencem jest przywrocona Dark Amber & Ginger Lily, bardzo zmyslowa i elegancka kompozycja klimatem przypominajaca nieco ambrowe Scenty.
      • cannella Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 22:27
        Hmm, a w Brukseli Velvet Rose sobie spokojnie czeka na nabywcow. Obsluga twierdzi, ze to stala oferta. I kto ma racje?:-)
        • cannella Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 27.10.12, 22:53
          No to się wyjaśniło. Obsługa, jak zwykle, niedoinformowana. Dowiedziałam się, że to jednak limitowanka, tylko w Londynie Velvet Rose było wcześniej i dlatego wcześniej się skończyło, a w Belgii później zaczęli i później skończą ;-) Co nie zmienia faktu, że zapach jest piękny, jesienny i otulający i cudnie się komponuje z obecną pogodą.
    • furka_dusz Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 14.10.12, 13:51
      U mnie pierwsza piątka połowy jesieni 2012 to:

1. Trayee Neela Vermeire Creations
      2. Ormonde Man OJ
      3. Bijou Romantique ELdO
      4. Interlude Man Amouage
      5. Volutes Diptyque

Z powrotów: mocno nadużywam M7 Oud Absolu - absolutny top home zone na teraz, Angela w różnych postaciach (cieszę się wyjątkowo, kiedy odkrywam na ulicy, że jestem nieosamotniona w moim wyborze;-)) i Feminite du Bois :-). Pożyczam sobie również z wielką przyjemnością V Man Clive'a Christiana oraz Lalique Hommage a l'Homme.
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:01
        Dobrze jest od kogo pozyczac :)
        Dziekuje- bardzo Twoje jesienne klimaty!
    • cannella Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 14.10.12, 14:21
      Wychodzi na to, że tej jesieni mam top 2:
      Na pierwszym Lalique Fleur de Cristalle a na drugim La Petite Robe Noire. Czasem sobie myśle, że tak eksploatuję FdC i że może tym razem wybiorę coś innego. Otwieram szufladę, patrzę, patrzę, co by tu i stwierdzam, że z Fleur de Cristalle będzie mi najlepiej.
      • renia.renia Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 14.10.12, 16:04
        Właściwie płynnie przeszłam z lata w jesień, w rotacji wciąż te same zapachy: Rose Oud i Love by Kilian, Rose Absolue YR, Mała Czarna Guerlain, La Vie est Belle Lancome, HC, VI Intense, Ricci Ricci, Ume, Galliano, Pink Suede czyli u mnie słodko, owocowo, po prostu różane konfitury z waniliową posypką. Na deser dojdzie teraz pewnie więcej MR, Shalimara, Anne Pliska i Brit Gold choć latem ich sobie wcale nie odmawiałam.
        • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:03
          Ciesze sie, ze docenilas La Vie Est Belle- ja dopiero po czasie zmienilem o nim zdanie i teraz uwazam, ze to naprawde swietna premiera, wcale nie az tak Flowerbombowa :)
          Anne Pliska- a nie wachalem tego cale lata chyba! Pozdrawiam!
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:01
        Skoro czujesz sie z FdC dobrze- dlaczego sobie odmawiac :) Pozdrawiam!
    • jarka63 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 14.10.12, 18:28
      Coś mi się porobiło - jest słodziej niż zwykle:
      1. TM Womanity Le Gout
      2. Bottega Veneta
      3. EL Sensuous
      4. Chanel Coco Noir
      5. MaxMara Kashmina Touch
      6. I rzadko, bo już się kończy mój dekant - Eau d'Italie Sienne l'Hiver

---
      kotydworcowe.pl/
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:03
        Slodko-skorzano-kaszmirowo, czyli otulajaca zapachowa jesien, sympatycznie! :)
    • mangos Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 15.10.12, 10:47
      1. Gelsomino Nobile AdP
      2. Prada Candy
      3. Chergui
      4. Five o'Clock
      5. Jaipur Bracelet/Anande Persane Roger & Gallet
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:04
        Mangos- gratulacje wlasnego flakonu Gelsomino!
        • mangos Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 10:27
          Musiałam zakupić, musiałam, dzieki!
    • elve Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 13:28
      do łask wróciła Bottega Veneta
      czasem sięgam po Kenzo Elephant
      Amaranthine, którego jakoś dziwnie nie mogłam znieść latem, teraz jest świetne
      no i boski Helmut Lang EdP.
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:05
        Ciekawa lista, oczywiscie procz okresow, gdy nie testujesz blogowo kolejnych premier :)
        I czuje, ze bedzie ona niedlugo nieco bardziej angelowa, ha!
      • elve Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 30.10.12, 08:59
        niespodziewanie dopadł mnie Addict w formie czystych perfum, i nie chce puścić :)
        • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 30.10.12, 09:05
          Niech nie puszcza :) A dom pachnial jeszcze pare godzin po Twoim wyjsciu- i tak mocne perfumy lubie!
    • rena1963 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 21:24
      To będzie słodka jesień :-)
      Spiritueuse Double Vanille Guerlain
      Ambre Narguile
      Musc Ravageur
      stara Dolce Vita
      i Alien Essence Absolue
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 17.10.12, 22:06
        To slodycz zaiscie de luxe, lepszej nie mozna bylo sobie wyobrazic- az musialem siegnac po kostke czekolady :)
        • fa25 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 09:28
          Ja dośc monotonnie ostatnio - rano Diane edt , wieczorem Diane edp lub La vie est belle; przerywnikami są Paname Keiko Mecheri i Pure DKNY.
          Czas ewidentnych słodkosci jeszcze u mnie nie nadszedł.
          • fa25 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 10:02
            Zapomniałam jeszcze o Samsarze edt, z która ostatnio bardzo mi po drodze w chłodniejsze wieczory.
            • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 10:04
              Pieknie pachniecie tej jesieni- wreszcie zlotej i slonecznej :)
      • aggis20 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 10:44
        Rena, pięknie pachniesz :))) u mnie w sumie podobnie, z paroma różnicami. Z polską złotą jesienią pięknie łączy mi się miodowy Botrytis i delikatna, piżmowa Noa. Na trochę chłodniejsze dni będzie Dolce Vita, często zmieszana z Sensuous EDP. Dosładzać się będę SDV Guerlain, UBV i Ambre Narguile. Do tego dochodzą moje stałe pozycje, czyli Hypnotic Poison (to też raczej na chłodniejsze dni), Organza Indecence i Naomi Campbell (w wersji EDT, EDP i At Night). Zapomniałabym jeszcze o BdM, Gaiacu, Nature Millenaire, Indian Holi i Tygrysie... mam nadzieję, że mi wystarczy jesieni na to wszystko ;)
        • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 25.10.12, 11:13
          Slodko, Ambre Narguile zaiste potrafi roziskrzyc jesien! Juz nie jest ona taka zlota, a raczej chlodna i mroczna, ale oby humory i zapachy dopisywaly i dosladzaly doslownie i w przenosni :)
    • figarro Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 11:03
      Jesien, to moja ulubiona pora roku, równiez zapachowo, bede wiec pachniec:
      Nu edp
      Winter Delice
      Nature Millenaire
      L'Artisan Aedes de Venustas
      L'Artisan Patchouli Patch
      L' Artisan D'Humeur a Rien
      DK Chaos stara wersja (nowa zostaje na lato ;) )
      Calvin Klein Obsession Sheer
      L'Artisan Passage d'Enfer
      Neotantric Inferno e Paradiso
      i inne ;)
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 25.10.12, 11:14
        Stary Chaos teraz- nowy na lato- dobry podzial! Nie ma Smoka w tym zestawieniu, czy to pozycja caloroczna? :) Pozdrawiam!
        • figarro Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 30.10.12, 18:04
          Ha,
          oczywiscie zapomnialam o Smoku :)
          co do Chaosa
          pierwsza wersja jest zbyt mocna na lato :)

pozdrawiam
    • dixi Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 13:28
      Nareszcie jesień, nareszcie mam czym pachnieć :)
      od paru dni Marcel Oriflame - aż się wierzyć nie chce...
      na przemian z Il Profumo Ambre d'Or -solo i w miksach z paroma innymi, ktore to inne także i solo: Hermes Ambre des Merveilles, Voile d'Ambre YR, Dolce Vita,
      na oficjalne pachnienie Coco EDP,
      na nieoficjalne Cocon, Gucci PH, PAdparadscha,
      na deszcz Perles LAlique,
      na większe chłody przedreformulacyjny Addict
      na siarczyste mrozy będzie jeszcze Casmir... ale o tym już w kolejnym wątku :)

• dixi Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 13:50
        zapomniałam o paru wążnych, więc cd:
        Kashmina - na poranki, gdy "nie mam co na siebie wylać"
        Black Cashmere, Meharees- gdy mogę trochę pobyć wiedźmą :D
        • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 25.10.12, 11:15
          Tak, chlody zostawmy na nast. watek! Marcel, nie znam- poczytam sobie o nim! Pozdrawiam :)
    • mathilde17 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.10.12, 19:44
      1. Chambre Noire, czyli mój tegoroczny numer 1 wśród niszowców. Czytałam wiele opinii o tym, że jest wtórny (i podobny np. do FdB (???)), oraz nietrwały. Dla mnie jest zupełnie nowym złożeniem nut, które same w sobie brzmią swojsko, i trzyma się całkiem przyzwoicie jakieś 2/3 dnia.
      2. Coco Noir. Przeszłam chyba podobną drogę, co wiele osób, na Forum czy blogach: po pierwszym psiku uznałam, że jest agresywny, podobny do C. Mademoiselle i w ogóle dla pań w pretensjach :) Ale gdy się uleżał, zrobił się na tyle przyjemny, że chodziłam z nosem w rękawie. I tak parę razy. Po którymś z kolei teście - kupiłam. Nosi się świetnie, nawet ten początek przestał mi przeszkadzać. Podobnie jak wiele osób, uważam, że jest bardzo elegancki. No i ten flakon, i ten klik przy zamykaniu korka... przyjemność wielopłaszczyznowa.
      3. Klasyczny Poison z 1987 r. upolowany na Allegro. To się nazywa moc i głębia. Jeden psik wystarcza do wieczora. Rzeczywiście, obecna wersja to przy nim płaska landrynka.
      4. Vanille Mony di Orio, zdetronizowała moją do tej pory ulubioną Vanille Exquise.
      5. Dziś dołączyło do tego stadka też dość leciwe Dune ze Straganu.
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 25.10.12, 11:16
        Dla mnie Chambre Noire jest piekne, to byl tez moj faworyt, ale zeszloroczny- wtedy go bowiem poznalem z e-shopu Olfactive Studio.
        Coco Noir- zaczynam doceniac, dobrze, ze sa zapachy, o ktorych potrafie zmienic opinie- podobnie mialem niedawno z La Vie est Belle. Dziekuje za liste!
    • piratessa2 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 21.10.12, 22:24
      U mnie jesień bałkańska (dziś 20 stopni) co wymaga zmiany wszystkich dotychczas wypracowanych "zasad" i typowania innych ulubieńców na tę porę. Na razie dobrze sprawdzają mi się Dzongkha, Premier Figuier i Safari. A wszystkie ocieplacze i osładzacze będą musiały jeszcze długo poczekać.
      Czy macie może jakieś typy-podpowiedzi na wyjątkowo ciepłą jesień, słoneczną, bez przymrozków, bez deszczu?
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 25.10.12, 11:17
        No deaktualizuje sie nam powoli ten balkanski klimat, czas ocieplaczy nastaje :) Ale obym sie mylil, pozdrawiam!
    • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 31.10.12, 09:49
      Marzenia sie spelniaja i dzieki dobrym wrozkom mam Ambre Narguille i Jo Malone Velvet Rose and Oud w ilosciach, ktore pozwola przetrwac jesienna szaruge i poprawic sobie czasem humor :) Dziekuje i pozdrawiam!
      • mangos Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 01.11.12, 13:49
        Gratulacje, ja od dawna marzę o Ambre Narguille ,ale ceny mnie przerażają...
      • elve Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 03.11.12, 00:26
        Ach, Velvet Rose Ci zazdroszczę!
        • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 05.11.12, 12:34
          Na szczescie dla wielbicieli wykupionego juz w Anglii Velvet Rose and Oud jest nadzieja- bo powiedziano mi, ze zapach powroci w lutym 2013 na wyrazne zyczenie klientow.
          Byc moze nawet zagosci na dluzej w ofercie, tak jak w przypadku Dark Amber and Ginger Lily- najpierw stricte limitowanego, potem przywroconego i obecnie jednego z wiekszych bestsellerow Jo Malone.
          • elve Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 07.11.12, 10:45
            to dobra nowina!
            a w temacie jesiennych zapachów - niespodziewanie do łasko powróciło Insolence EdP! fantastyczna chmura :)
            • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 07.11.12, 10:49
              Dobrze na Tobie zawsze pachnie, duzy sillage :) Fiolkowy Galliano rowniez niezgorzej!
    • britanna Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 07.11.12, 17:27
      Moje jesienne nastroje to

d&g red hot! ;)
      Chloe Love Intense
      Madona Truth or Dare
      Black Tourmaline
      Messe de Minuit edc
      Chanel Noir ( z próbek)
      Princess VW, czasem lubię sobie posłodzić ;) mrau! Znaczy porządzić ;D
    • mare-k1956 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 07.11.12, 19:26
      Mój zapach to Quorum. Coś pięknego - kupiłem cały zestaw...
    • jop Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 07.11.12, 19:59
      1. Lancôme Benghal - na styku lata i jesieni, na wrześniowych wakacjach w nieco cieplejszym miejscu.
      2. Etra Etro - jakoś mi ta ziołowość przypasowała do początku złotej jesieni.
      3. Dior Hypnotic Poison - rozgrzewające migdały.
      4. Chergui Lutensa - podbierane mężczyźnie (to była kiedyś moja flaszka, ale się przypiął i nie chce oddać).
      5. Vivienne Westwood Anglomania - tę przykurzoną różę potrafię nosić tylko jesienią.
      • izolden Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 11.11.12, 10:40
        Moje jesienne zapachy to:
        Rose Noir-Byredo
        Velvet Rose & Oud-JM
        Tigre-Kenzo
        L'Ambre Des Merveilles-Hermes
        i czasem już zimowo La vie est belle Lancome
    • fivka485 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 11.11.12, 11:57
      *Krolowa Norma - Incense -
      *zarazem upojna i tnąca jak brzytwa - Paestum Rose -
      • elve Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 11.11.12, 14:45
        też sobie niedawno przypomniałam o tej cudownej róży!
    • astronomiczna.ania Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 11.11.12, 16:45
      Santal Majuscule SL
      kompletnie "zawrócił mi w głowie", mimo licznych krytyk perfumowych bloggerów ("płaski, sztuczny, do pięt nie dorastający de Mysore")
      + Wonderwood podkradany TŻ-owi
    • alixana Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 15.11.12, 09:03
      Ostatnio z szuflady "wyleciał" Black Cashmere ;)
      Poza tym nieumiarkowanie Aki Tann Rokka.
      • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 15.11.12, 09:17
        Ale milo Cie tu znow czytac! :) Dwa wybitnie jesienne zapachy, Aki nawet z uwagi na motywy na flakonie. Pozdrawiam!
    • forevermore79 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 15.11.12, 11:36
      Oj, w sensie jesienne kolory korespondujace z czernia ;-)
      A zapach piekny- kupilem kiedys w Londynie koledze i co z nim zrobil? Spektakularnie niestety rozbil.
      • alixana Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 16.11.12, 10:26
        To wyjątkowy pech! Aki rzeczywiście jest zapachem mocno jesiennym, ale przyznam się, że "katuję" nim otoczenie o każdej porze roku. Jeden z tych dziwolągów, z którymi jestem kojarzona. Królowa Norma niestety dogorywa na dnie flakonu i jest używana wyłącznie na wyjątkowe okazje. Jak można było wycofać ten zapach! Poczucie krzywdy mnie nie opuszcza od dłuższego czasu.
        A tak w ogóle, dzięki za miłe powitanie :) Mi też miło powracać.
    • fivka485 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.11.12, 19:38
      dodaję Lutensowskie Pizmo Khana i Rien ELdO
      • rawita7 Re: Wasza Top Lista jesieni 2012 18.11.12, 20:27
        U mnie nietypowo. Przy mojej niegasnącej miłości do wytrawnych kadzideł i równie intensywnej niechęci do Lutensa, na początku jesieni zawojowało mnie Gris Clair. Okazało się, że także Lutensa da się pokochać, a ta odmiana lawendy jest fantastycznym otulaczem. Poza tym sięgam głównie po Rock Crystal i Avignon, a na wypadek nagłej ochoty na słodycze, zaopatrzyłam się we Flowerbomb Extreme.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka