Dodaj do ulubionych

Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 2014

09.09.14, 12:52
Wiosna mamy mediolanskie Esxence, z ktorego zdalem Wam dokladna relacja, jesienia zas jak co roku Florencja i targi niszowe Pitti Fragranze. Dwunasta edycja juz od piatku, bede na miejscu z moja prasowa akredytacja, zatem spodziewajcie sie dokladnego raportu, szczegolowego spisu premier, jak i wrazen okoloperfumeryjnych. Ciesze sie na udzial, tym razem oznaczony dla mnie zarowno zapachami, jak i moda, na spotkanie znanych juz i nowych twarzy.
A co w tym roku?
- imponujaca lista wystawcow, ktorzy i na jesien przygotowali sporo premier, wiekszosc jeszcze nie jest znana prasie, ale dla chcacego nic trudnego :)
www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/fragranze/exhibitors.html
- szereg imprez towarzyszacych- instalacja Verba Olent- czyli literatura zapachu, eventy dystrybutorow Dispar i Cale, warsztaty Mane o ekstrakcji, warsztaty The Skin, instalacja Unscent z tematem Love Magic Potions, czyli kompozycjami tylko na Pitti, czy tez artystyczna instalacja nu_be Parfums.
www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/fragranze/events.html
Stay tuned :)
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Event nu_be na Pitti 09.09.14, 12:56
      Ekstrakt z dossier prasowego- instalacja marki nu_be parfums i inicjatywa Elements of Exchange:

"nu_be describes a transit, tells about the rise of universe (nu_be as sidereal cloud) and
      components of biosphere, questioning about what connects again the individual to the
      world as sensitive experience (new being). Considering the Periodic System of elements
      as a common code book for the interpretation of our planet’s weaving or rather as a
      vocabulary, nu_be becomes a periodic olfactive table made in collaboration of the most
      renowned and visionary noses. 7 eau de parfum for 7 chemical elements, resulting from
      the free interpretation of Antoine Lie, Françoise Caron, Sylvie Fischer and Nicholas Bonneville,
      who gave rise to Hydrogen [1H], Helium [2He], Lithium [3Li], Carbon [6C] and
      Oxygen [8O]. It completes this first olfactive palette the “alchemic” enigmas of Sulphur
      [16S] and Mercury [80Hg], created by Antoine Lie.
      nu_be: tracks of cosmic memory to bring again the humans in deep syntony with their
      origin.
      The experience of nu_be is based on five paradigms talking about the genesis of matter,
      a new humanity, dualism and connection to the most genuine and true part of
      human being, of whose instincts and emotions are caught through olfactive maps that
      speak in a new, material and completely absorbing way, a catalysis which activates and
      dynamizes the access to a new experience of man by the sense of smell:
      1) To activate the primordial experience of scent
      2) Primary Materials for existential adventures
      3) To make the elements speak in new ways
      4) The sensitivity of object
      5) Elemental catalysis.
      (...)

ELEMENTS OF EXCHANGE
      nu_be perfume invites the visitor to exchange an its own object with a nu_be “box”, unusual archive including and telling about unseen elements of its rise. That gives rise to a direct interaction between nu_be and its audience, a moment which doesn’t run out in the event, but it comes back to live again in a new form after its ending. In fact the elements gathered during the event and the nu_be’s ones will come together, will be assembled, archived and released as official content of nu-be perfume.
      An idea, the exchange, relationship-wise to experience in an olfactive and elemental way, warmed by one only desire: May all of the visitors be a party to this project.
      Have a good experience."
      www.nubeperfume.com/
      • renia.renia Re: Event nu_be na Pitti 09.09.14, 14:36
        Ale Ci zazdroszczę :)
        Czekam na wieści, baw się dobrze!
    • elve Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 10.09.14, 00:33
      dobrej podróży i melduj się szybciutko :)
    • charade Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 10.09.14, 09:46
      Ech, szczęściarzu :)
      • forevermore79 Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 10.09.14, 09:57
        Dzieki, girls- na razie jestem tak zalatany, ze nie czuje klimatu, moze dopiero po wloskiej espresso sie tam obudze :) Postaram sie drobiazgowo wszystko zapamietac, tak jak z Mediolanu. Laptop chyba jednak wezme, choc nie chce mi sie dzwigac, bo z tabletu nie lubie pisac dluzszych postow :)
        • olaj.j Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 10.09.14, 10:22
          Super, już się cieszę na szczegółową relację, zahacz o Uffizi gdybyś miał czas, choć wątpię żebyś miał.:)
          • forevermore79 Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 10.09.14, 11:04
            Mam pol dnia w czwartek, wiec pozwiedzam, dzieki :)
        • elve Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 10.09.14, 12:43
          mnie się oczywiście coś przestawiło, myślałam, że to już dziś czwartek :)
    • forevermore79 Raport pre-Pitti Fragranze :) 11.09.14, 22:48
      Czyli, ze zyje i juz na miejscu :) Bez dlugich relacji, ale juz jestem we Florencji od polowy dnia, z mega sympatycznym lotem LOT-em do Mediolanu, a potem szybka koleja do Florencji, z upgradem do klasy biznes nawet, wiec procz szampanskiego Dom Rosa byly i serwowane babelki. Pociag przyjechal 5 min przed czasem, zas na dworcu w Mediolanie obok stoisk z kanapkami jest i Sephora, czy stoisko MAC :)
      Dzis pozwiedzalem, piekna arch, miasto idealne do chodzenia na piechote- jeden rzut na mape i potem sobie juz sam prowadzilem szlaki, modne ulice, a bardziej perfumowo- bylem w Gucci Museo, tam dalej stoi Villoresi dla Gucci wlasnie. W Sephorach sa juz nowinki typu La Vie Est Belle L'Absolu, czy Black Opium i duet Just Cavalli Gold. Zadziwia ilosc aptek z pelnym asortymentem L'Erbolario i innych mniej znanych tradycyjnych firm.
      Moje zas odkrycie to www.erbariotoscano.com/ i ich zapachy Black Pepper i Vanilla Picante, bardzo dobra jakosc, opisze je nieco pozniej. Jutro zatem od rana targi, jest juz kalendarz wydarzen, sa i zaproszenia na imprezy towarzyszace- bede raportowac :) Pozdrawiam!
      • olaj.j Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 12.09.14, 08:46
        Więc miałam rację, masz mało czasu, za mało na muzea sztuki, te wszystkie Narodziny Wenus itd.:) Bardzo Ci zazdroszczę, ech, szczerze mówiąc targów jak targów (choć to też super),...ale przepięknej, klimatycznej Florencji wczesną jesienią, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio itd... Miłych wrażeń!:)
        • forevermore79 Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 08:29
          Tak, teraz rozumiem dlaczego moja Mama jest zakochana we Florencji i czemu tam jezdzi 2 razy do roku :) Byly mosty, sa spacery, do samych galerii nie wchodzilem jeszcze, moze dzis po poludniu bedzie czas na wieksze rozejrzenie sie , na razie chlone sama atmosfere miasta:) Znalazlem stara apteke, ktora procz ziol sprzedaje zapachy F. Malle, niezle to wygladalo, pizza na szybko obok Pitti rozczarowala nieco, ale za to lody z figami i serkiem ricotta kolo Ponto Vecchio obledne :) A poki co wstaje, sniadanie i szykuje sie na kolejny dzien :)
          • olaj.j Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 16:32
            O tak, w tak krótkim czasie można jedynie chłonąć atmosferę miasta, obawiam się, że żeby odwiedzić do niedzieli Duomo, muzea i galerie itd. itd., i nie przelecieć przez nie pobieżnie, musialbyś mieć zdolności nadprzyrodzone.:) Nawet gdybyś nie uczestniczył jeszcze prócz tego aktywnie w targach.:)
            Świetnie, że kontaktujesz się ze znakomitymi fachowcami, miło będzie poczytać dokładną relację.:)
      • elve Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 12.09.14, 18:06
        oho, chyba jesteś zajęty :) przyleciałam zobaczyć Twoją relację, ale póki co widziałam Cię tylko na filmiku ;)
        • forevermore79 Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 08:45
          Sama wiesz, jak z tym pisaniem- uklada sie w glowie, ale nie ma sily i czasu, by przelac to na ekran :) Ogolne wrazenie- wielkie to, marek o wiele wiecej, niz w Mediolanie, ale jest duzo bardziej targowo- niektore firmy sa stloczone grupowo jako oferta wloskich dystrybutorow, czesto zamiast nosow sa przedstawiciele, ale i tak wielu perfumiarzy przybylo. Poki co Pierre z PG szkolil mnie ze swoich nowosci rozkladajac kazdy zapach na czynniki 1-e, zartowalem z Tauerem i Durbano majacych swe standy obok siebie, wreszcie porozmawialem z Vero Kern i poznalem dokladnie Naomi Goodsir, czy wlasciciela Maison Mona di Orio- sympatyczni bardzo ludzie! Duzo ciepla od Puredsitance, Nany de Barry i oczywiscie Neeli, z ktora troche postalem na bankiecie po Pitti. No i przede wszystkim obledna Sara z Intertrade, ktora ma serce na dloni, swietnie zajela sie mna na instalacji Unscent- o tej pozniej.
          No i troche ludzi z Polski- Joanna Missala, pelen pasji Victor z Mood Scent Baru, Chemika tez przywitalem. Rosjan ciagle pelno, Arabow rowniez.
          Co do zapachow- wiele premier, 99% nie bylo do tej pory nigdzie wspominane prasowo i newsowo, lubie takie zaskoczenia, bo jak wiecie- zaskakiwac mnie nowosciami trudno :)
          Swietna mirra od Mony di Orio, bardziej, niz przyzwoity Durbano, miodowe trio od M.C. Gentile, udany debiut marki Map of the Heart, kopcacy nowy Aedes, ktory bedzie hitem, oczywiscie i Montale i Mancera z kolejnymi premierami. Ale duzo zapachow nie pokazano np. nowych Bentleyow, na N. Goodsir Nuit Bakelite, czy kolejne Lamborghini tez przyjdzie nam poczekac, podobnie niestety Liquides Imaginaires wystawilo jedynie znana juz z Mood szostke, a nie trzy nowe "Humory".
          O nowosciach po kolei bedzie duzo dokladniej, o warsztatach rowniez- takich eventow tu mniej, ale te, ktore wybralem b. interesujace. Pozdrowienia!
          • elve Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 09:15
            O tym miodowym trio wspominał też M. Behnke, chyba najbardziej mnie zaciekawiło.
            Ech, teraz dopiero zaczęłam Ci zazdrościć!
            I widzisz, jak fajnie być samemu? :) Mówiłam :)
            • forevermore79 Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 09:36
              Nie tyle fajnie, co inaczej- ale duzo osob mnie tu przygarnelo albo ja ich, trudno powiedziec :) A prosecco utulilo do snu heh.
              Wiec nudno nie jest- a hotel, a w zasadzie apartament/b&b jest idealny, 10 min od Pitti, z mlodym wlascicielem dojezdzajacym skuterkiem, by podac sniadanie, swietnym netem i czaderska winda na 1 osobe :)
              O odjechanej ekipie O'Driu i Pathetique nie wspomnialem jeszcze hehe, lubili moje czarne outfity, a ich ostatni zapach jest mega, ciekawym dzisiejszego prowakacyjnego performance. Dostalem jeszcze zaproszenie na prywatna wizyte we florenckim atelier zapachowym, ale nie wiem, czy sie wyrobie.
        • astronomiczna.ania Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 15:18
          elve,
          a gdzie ten filmik? gdzie?
          bo ja bym też bardzo chciała forevera podczas Pitti zobaczyć :)
          o ile nie jest to rzecz zastrzeżona;)
          • forevermore79 Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 17:08
            Haha, nie jest zastrzezona, ale tylko w 1 sekundzie przemykam w filmiku na facebooku Extrait w czarnej szacie. Gdybym nie pokazywal jej wczesniej Oli, nikt by nie wiedzial nawet, ze to ja :)
            • fivka485 Re: Raport pre-Pitti Fragranze :) 13.09.14, 17:43
              Ładnyś ;)
    • forevermore79 Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 13.09.14, 19:31
      A w ogole- skonczylem na dzis, przekapie sie zmywajac te kilkadziesiat zapachow z siebie, zmienie outfit i lece na miasto po cos zimnego do picia i na zamowienie magnesy na lodowke (wiem, wiocha- ale co ja poradze ;-), wieczorem jeszcze pare towarzyskich okolozapachowych spotkan, bo samemu smutno sie je kolacje!
      O premierach opowiem stopniowo w ciagu paru dni, ciezko bylo nawet mi ogarnac zalew nowych marek, ciekawe, ile z nich wytrzyma probe czasu. Oud niby w odwrocie, ale nie do konca, wraca do lask paczula, duzo dymnych i winnych (w sensie od wina) nut.
      Dzis byl performance O'Driu, ciekawe warsztaty i kolejne spotkania. Tauer jest cool, zawsze to wiedzialem! A, i Alessandro "The Nose" G. tez sie pojawil, choc bez zadnego tym razem niecnego planu. Stay tuned i milej Wam soboty zycze, xxx!
      • forevermore79 Re: Premiery i relacja- raport z Pitti Fragranze 15.09.14, 23:03
        Na zyczenie zainteresowanych troche pociachalem offtopow wyzej jakby co :)
        Jakos dzis mega sennym, ale wreszcie obejrzalem pudlo z przywiezionymi dossier prasowymi, wizytowkami i probkami (tych ostatnich i sporych miniatur zebralo sie sporo, duzo wiecej, niz z Mediolanu- bedzie o czym pisac), jest i takze unikalny pelen flakon perfum sygnowany przez florenckie muzeum.
        Przeczytalem, co w sieci jest o Pitti- i poki co bardzo skape informacje, nie oddaja calosci premier, zatem postaram sie uzupelnic owa luke jak najmocniej sie da :)
        Poki co polecam trzyczesciowy raport Marka, z ktorym troszke pogawedzilem na zywo o najlepszych wg Niego nowinkach:
        colognoisseur.com/category/news/
        Jest i pierwsza czesc Fragrantica- wiem, ze bedzie sporo wywiadow:
        www.fragrantica.com/news/New-from-Pitti-Imagine-FRAGRANZE-12-5867.html
        I galeria Pitti- podstawowa:
        www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/fragranze/Media-gallery/2014/fragranze12/fragranze12.html
        i eventowa:
        www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/fragranze/Media-gallery.html
        Do uslyszenia zatem w dokladnym raporcie- na 1y ogien pojdzie chyba Unscent, ale raczej jutro, bo nieco padam :)
    • forevermore79 Raport z Pitti- czesc 1: UNSCENT 2014/ Avery 16.09.14, 22:05
      No to zaczynam dokladna relacje- od czesci najprzyjemniejszej, czyli kolejnej edycji instalacji UNSCENT- konceptu promowanego od paru sezonow przez wloski koncern Intertrade Europe- czolowego dystrybutora i producenta wielu marek niszowych, ktorego prezes Celso Fadelli byl jednoczesnie pomyslodawca zarowno Esxence, jak i samego Pitti Fragranze.

Tegoroczny Unscent jawil sie jako mekka w tlocznym, goracym i halasliwym budynku Pitti Stazione Leopolda. Wchodzilo sie do niego wejsciem tuz od glownej sali, ale nic nie zapowiadalo wielkiej przestrzeni i ciszy przerywanej tylko lekka muzyka i rozmowami.
      Procz wielkiego, b. surowego pomieszczenia z instalacjami byl jeszcze maly pokoj chill-out z tarasem, w ktorym mozna bylo spokojnie porozmawiac, przeprowadzac wywiady, czy tez powachac na spokojnie wszystkie zapachy oferowane przez Intertrade ustawione na jednym duzym regale.
      Najwazniejsza byla jednak glowna, przyciemniona sala, po ktorej znow oprowadzala mnie, niczym kaplanka swietego miejsca zjawiskowa Sara- swietnie bylo Ja znow zobaczyc, mocno zaprzyjaznilismy sie od czasu Mediolanu, bardzo dobra energia.
      Zanim o premierach- oczywiscie czolowa atrakcja Unscent sa zawsze instalacje- mariaz zapachu i sztuki. W tym sezonie to projekt Love Magic Potions- koncept, w ktorym 8 nosow (mniej lub bardziej znane nam nazwiska, byl i Ralf Schwieger) i 8 ilustratorow interpretuje definicje Milosci. Poniewaz to inicjatywa kompletnie niekomercyjna nie ma tu zapachowych tabu- mozna bylo uzywac rzadszych skladnikow, popuscic wodze fantazji. Moze kiedys doczekamy sie zapachow na tej bazie, poki co jednak to tylko wlasnie czysta sztuka.
      Powachalem z wymyslnych szklanych tub cala osemke- niesamowite, skoncentrowane doznania- milosc od afrodyzjakow po jej bardziej liryczne oblicze.

Potem juz nastapila czesc wlasciwa wycieczki- Sara miala ulatwione zadanie, poniewaz spora ilosc premier znalem juz z Mediolanu.
      Bylo to chocby 10 zapachow Roads (wystawionych w osobnej sali, na Pitti byla tez kreatorka marki Danielle Ryan, a zapachy pojawily sie takze w postaci dziesiatki sample set), weneckie Re-Profumo, Azagury, japonskie S-Perfume, Eight and Bob (choc na Pitti byla i trzecia premiera tej firmy - Egypt, ale juz nie dystrybuowana tu akurat przez Intertrade i pokazana na glowej sali), ostatnie Acqua di Stresa, Blood Concept (niestety- nie bylo ani flakonow Aqua Virens/Obscura oraz Blood Concept XL i PH- na nie przyjdzie nam jeszcze poczekac, poniewaz obydwie linie zostana przepakowane i nowosc ukaza sie juz w nowym image), czy znakomity L-Automobili Lamborghini L1. Zalowalem, ze na Pitti nie zjawily sie zapowiadane kolejne trzy kompozycje tejze samochodowej marki, jednak moj zawod skutecznie zrekompensowal prezent od Sary i Intertrade w postaci kolejnej buteleczki L1, dziekuje!

Wreszcie same jesienne premiery:
      - nowa marka Santa Eulalia Barcelona 1843- wbrew mojemu pierwotnemu przekonaniu marka nie pochodzi od imienia swietej, a wlasnie od tego slynnego barcelonskiego butiku obecnie znajdujacego sie na Passeig de Gracia.
      Premiera to kwartet zapachow oddajacych klimat Barcelony- wszystkie w ciezkich, szklanych flakonach z ciekawymi bocznymi zlobieniami. Wszystkie to klasyczne zapachy, ale z odpowiednim niszowym twistem.
      Pokazano:
      Citrico (mandarynka, cytryna, artemisia, werbena, kardamon, czarny pieprz, pizmo i bergamota)
      Albis (waleriana, wanilia, sandalowiec, orchidea, jasmin, konwalia)
      Marinis (woda morska, rozowe winogrona, mieta, paczula, lisc laurowy, cedr, cytryna)
      Obscuro (kadzidlo, anyz, szafran, skora, ambra)
      - dalej premiera od szwedzkiego Agonist (swoja droga, jeden z lunchow jadlem obok kreatywnego duetu tejze marki- slyszac szwedzki zagadalem, bardzo mili i skromni ludzie). Nie dotarla na czas rzezba obrazujaca nowy flakon, ale byl wlasnie kolejny 10ty zapach firmy, czyli No. 10 White Oud. Jak tlumaczyl mi Niclas, to abstrakcyjna wizja drzewa aloesowego rosnacego na srodku mroznej skandynawskiej ziemi. W skladzie nie ma w ogole oudu, jest za to ylang-ylang, konwalia, roza majowa, fiolek, paczula, bob tonka, syntetyczne biale pizmo, cypriol i drzewno-ambrowe. akordy. Calosc w ogole nie agarowa, ale komfortowa i w delikatny sposob stapiajaca sie ze skora, ciekawe doswiadczenie. Dostalem sample set z osemka pierwszych Agonistow, nieco o nich zatem jeszcze napisze.
      - SoOud po raz pierwszy siegnal po meskie klimaty i lansuje Jadab (zarowno jako Eau Fine, jak i Parfum Nektar). "Jadab" to arabski termin, ktorym kobiety miedzy soba okreslaja mezczyzne jako interesujacego i czarujacego. I taki jest wlasnie ten zapach- bardzo orientalny, zmyslowy, pelen kwiatowo-animalnych kontrastow. Chetnie poznam go jeszcze dokladniej.
      - mala premiera byl Czech and Speake Spanish Cedar- juz dostepny od jakiegos czasu w Anglii
      - no i na koniec prawdziwa duma teamu Intertrade, czyli gotowe juz kompozycje Diane Pernet.
      W Mediolanie wachalismy je jeszcze jako koncepty, z tuby, tu pokazano zas finalne flakony- prostota czerni (30ml ekstraktu) ozdobiona amuletem pajaka wykonanym przez ulubionego jubilera Pernet. Pomyslano tez nad takimi szczegolami, jak czerwien w odcieniu pomadki uzywanej przez ta slynna ikone mody, ktora to pojawia sie po otwarciu kartonika.
      Same kompozycje to:
      To Be Honest (mirra, czarny pieprz, cedr, paczula, wetiwer, ambra)
      Wanted (gozdzik, jalowiec, galka muszkatulowa, skora, pizmo)
      In Pursuit of Magic- lekko cytrusowy i zwiewny
      Shaded- kontrast pomiedzy morska mgla, wetiwerem, pizmem i drzewem gwajakowym.
      Swietnie wykonane, trwale zapachy- rowniez czekam na dokladniejsze testy!

Wieczornym akcentem byla zas impreza Intertrade z okazji otwarcia kolejnej perfumerii firmowej Avery Perfume Gallery, oczywiscie we Florencji. Niesamowita, luzna atmosfera, gdzie mozna bylo pozartowac- poznac zabawnych chlopakow z Blood Concept i Acqua di Stresa, Danielle Ryan, Cristiano Seganfreddo, no i bossa Celso Fadelli (podobaly Mu sie bardzo moje stroje, sympatico). Calosc oczywiscie z dobrym prosecco, przystawkami i niesamowita wegetarianska lasagne ;)
      To b. interesujacy aspekt Pitti, czekam z utesknieniem, co ekipa wymysli na Mediolan. Do tego oczywiscie podziekowania dla Sary i calej reszty teamu :)
      Polecam jednoczesnie zdjecia z Unscent z ww. premierami na:
      www.intertradeurope.com/?p=2359
      www.facebook.com/media/set/?set=a.1497252483849340.1073741830.1471610553080200&type=3
      Oraz z otwarcia Avery Firenze:
      www.intertradeurope.com/?p=2494
      www.facebook.com/media/set/?set=a.1497329257174996.1073741831.1471610553080200&type=3
    • forevermore79 Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,koncepty 17.09.14, 23:01
      Kolejna czesc- ide od Unscent po wydarzenia towarzyszace, az zakoncze potem glowna relacja i moja lista top-premier :)
      Wszystkie warsztaty na Pitti odbywaly sie w niewielkiej sali, tuz obok 1 z 2 wielkch hal targowych.
      Zajrzalem na niemal wszystkie wydarzenia (pominalem chocby premiere zapachu Coquilette Paris Tudor na rzecz ucieczki na kolejny kieliszek prosecco :)

I zatem na Pitti mielismy m.in:
      - warsztaty marki Mane nt. ekstrakcji, w tym metody Jungle Essence- nieco juz o tym wiedzialem, wiec szybko sie wycofalem :)
      - wystawe Verba Olent- w odrebnej sali niedaleko glownego wejscia prezentowano instalacje z zawieszonymi ksiazkami- A journey into the literature of scent, b. ciekawy, artystyczny efekt, w ramach konceptu Profumi&Parole
      - bralem udzial w b. ciekawym warsztacie prowadzonym przez Chandlera Burra nt. "Jak zostac marka sprzedawana przez sklep Aedes des Venustas". To interesujacy dialog Burra z wlascicielami Aedes i publicznoscia- od poczatkow sukcesu tego slynnego nowojorskiego miejsca (rozslawionego zreszta jak sie okazalo przez Naomi Campbell, ktora zaszla tam przypadkowo i zrobila hurtowe gwiazdkowe zakupy dla calej swej ekipy i przyjaciol, potem juz poszlo- filmowa niemal sytuacja :) Bardzo luzna rozmowa, ale z biznesowymi aspektami- o tym, jak marki trafialy i potem czasem opuszczaly oferte Aedes. Spotkanie zakonczylo sie dyskusja nt. wlasnych zapachow Aedes (na Pitti pokazano najnowszy Copal Azur Duchaufoura i damn, to swietne dzielo!).
      - Maria Candide Gentile lansowala swoje miodowe trio, minus, ze w wiekszosci po wlosku, tlumaczono tylko podstawy. Rozdawano probki, o samych premierach napisze jeszcze.
      i na koniec jeszcze dwa nadspodziewane eventy:
      - warsztat Muzeum we Florencji, ktory promowal zapach Giardini del Granduca- kompozycje powstala po wielu studiach historycznych i analizach skladnikow dawnych perfum, inspiracja byly tez oczywiscie medycejskie ogrody i uzywane niegdys najpopularniejsze ingrediencje.
      Rezultat to woda toaletowa o nutach cynamonu, platkow rozy, kwiatu brzkoskwini, limony, gorzkiej pomaranczy, cedru, cyprysu, pizma i ambry. Piekny, nostalgiczny, srodziemnomorski zapach- sprzedawany bedzie przez florenckie muzeum jako EdT 50ml spray w cenie 45 Euro. Dostalem pelen flakon i do tego ksiazke o dawnych zapachowych rytualach.
      - warsztaty "The Skin" sponsorowane przez Jovoy i Essenses Indie Lab- koncepcyjny dzial wloskiego dystrybutora marek niszowych, czyli firme Essenses.
      The Skin to projekt, gdzie znani perfumiarze mieli zinterpretowac na dowolny sposob temat ludzkiej skory- rezultat mozna bylo powachac z flakonow i blotterow w czasie wydarzenia, zapachy nie beda jednak poki co oferowane komercyjnie, choc rozwazana jest sprzedaz zestawu wiekszych sampli wszystkich kompozycji.
      Moglem powachac:
      Morn/Positano Morn- zapach Oliviera Crespa z Firmenich dla marki Eau d'Italie inspirowany pocalunkiem slonca i olejkiem do opalania
      Dusk/Positano Morn od Nathalie Lorson z Firmenich dla Eau d'Italie- dalszy ciag konceptu Morn, zmierzch slonca, won morza i pokrytej morska sola opalonej skory
      Skin W&B od Amelie Bourgeois dla Evody Parfum- to duet obrazujacy biala i czarna ludzka skore. Biel to jeczmien, jasmin, wanilia, benzoin i biale pizmo, czern zas obrazuje elemi, tuberoza, akord skory, kumin, kakao, drewno i ambra
      The Skin od Vaniny Muracciole dla Jovoy- zapach stworzony przy okazji kreacji ostatniej L'Art de la Guerre, to przyprawowa kompozycja nawiazujaca do "slodkiego pocenia sie", czyli reakcji skory na spozywane wczesniej potrawy (polecam powachanie skory po zjedzeniu duzej ilosci curry). Tu mielismy mnostwo cynamonu okraszonego tuberoza.
      Sepia Tone od Thomasa Fontaine dla Olfactive Studio- mroczny, balsamiczny zapach o nutach kwiatu pomaranczy, rozowego pieprzu, tuberozy, gozdziika, labdanum wanilii inspirowany ludzka skora po zmierzchu
      Dragon Tattoo od Vincenta Micotti dla Ys-Uzac- zapach dla rebeliantki a la Liz Salander. Won atramentu do tatuazy, filtra slonecznego, kremu do twarzy, karmelu, owocow i pizma.
      Swietne koncepty- rownie dobre, co magiczne eliksiry na Unscent.

A koncepty byly i na glownej hali, na stoiskach marek.
      Pierre Guillaume pokazal mi ich cztery. Dla swojej marki Phaedon stworzyl trio: Concombre, czyli zapach ogorka, a raczej na szczescie arbuza, Poivre- mocno pieprzowy i Patchouli. Jeden z nich znajdzie sie w produkcji- to goscie stoiska mieli zdecydowac, ktory. Zas dla Parfumerie Generale Pierre stworzyl Mojito Chypre w pieknym flakonie, od razu optowalem, by wprowadzic go do oferty.
      www.facebook.com/52504741500/photos/pcb.10152928048101501/10152928047456501/?type=1&theater
      - 6 konceptow bylo zas u J.S. Schwarzlose Berlin, usiadlem z wlascicielami i wachalismy razem kazdy po kolei. Rozpoznalem oczywiscie ISO E-Super i skreslilem, to juz robia Escentric Molecules. Byly za to ciekawe kompozycje typu Habibi, czyli zapach inspirowany .... currywurst oraz Berlin Cafe- piekny gourmand. Rowniez i tu jeden z nich znajdzie sie w produkcji.

To poki co tyle- jutro premiery wlasciwe i potem insze ciekawostki :)
      • forevermore79 Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 20.09.14, 21:35
        Jako dopisek do eventow- oczywiscie nie moglo sie obyc bez performance O'Driu- w ogole spedzilem nieco czasu z jego teamem i Angelo, byly zdjecia z polaroidu z autografem(nie zebym jakos tego pragnal, ale to czesc promocyjnego pakietu najwyrazniej), byla rozmowa o modzie z projektantem Tom Rebl, no i wachanie Pathetique. Ekipa bardzo artystyczna, Pregoni nieco swiadomie egocentryczny, wiec tym bardziej sie dobrze dogadalismy, pamietali mnie zreszta z mediolanskiego Captivusa.
        A na Pitti pokazano PI-SCIANEL No.5, czyli do pustych flakonow Chanel wlano zapach Peety i mocz odrowiednio Pregoniego i Tom Rebl, calosc opatrzono odpowiednia naklejka- dla chetnych, te dwa unikalne flakony tez da sie kupic hmm.
        Event obrazuje idealnie art. na:
        moreinside.blogspot.com/2014/09/two-precious-perfumes-are-stolen-from.html
        www.flymagazine.it/2014/09/16/pregoni-e-rebl-scandalizzano-il-pitti-fragranze-con-pi-scianel/
        • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 21.09.14, 12:52
          Ciekawe, czemu akurat użyto do tej promocji (bo nie jestem pewna, czy o sztukę tu chodziło) flakonów Chanel, hmm. Z pewnością osiągną one bajońskie ceny. Takie akcje już chyba nikogo nie szokują i nie bulwersują, a nawet nie interesują od jakichś stu lat, wszystko już było, szlaki dawno przetarte i schodzone.

Cała relacja z Pitti super.:)
          • forevermore79 Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 24.09.14, 12:47
            Angelo wytlumaczyl mi to dosadnie w mniej wiecej ten sposob: Chanel no.5 stalo sie symbolem sukcesu i seksu, a nie poszedlbym do lozka z kobieta, ktora uzywala tych samych perfum, co nasze matki i babcie.
            Tu zas jak zwykle kolejny klip z wydarzenia:
            www.youtube.com/watch?v=rEgKwsSYIJc
            • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 24.09.14, 15:26
              Zawsze najłatwiej się wypromować publicznie atakując ikonę, zamiast po prostu robić (równie) dobre perfumy i rozwijać warsztat. W dalszym ciągu nie rozumiem co to wytłumaczenie ma do napełniania flakonów 5 - ki w wyżej wspomniany sposób. Ciekawe czemu wyłączono możliwość komentowania tej, niesmacznej, akcji.
              • forevermore79 Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 24.09.14, 15:33
                Coz, takie skandale sie czesto zdarzaly- symbol ikony atakowac najprosciej, owszem. Peety kontra luksus dla mas- na YT Pregoni ma wylaczone komentarze dla wszystkich filmikow, ale informacji o tym performance w necie jest sporo. Zgadzam sie, lepiej promowac sie niezaleznie, a ich Pathetique jest naprawde niezle.
                • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 24.09.14, 17:08
                  Och, nie chce mi się szukać informacji na temat tego typu "eventów", skandal to żaden - jedynie łatwa i niesmaczna promocja, w bardzo tanio celebryckim stylu, a wyjaśnienia motywacji twórcy, o których Ci mówił pominę milczeniem - męska klasa sama w sobie.
                  Skoro to jest niezły zapach, to pozostaje życzyć żeby nie trzeba było go promować podobnymi akcjami.
                  • forevermore79 Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 24.09.14, 17:24
                    Si- ale swoj cel osiagneli: rozmawiamy o nich :) Jedna osoba przez to ich odlajkuje, 10 polubi, a za wszystkim i tak stoi sprzedaz i rozglos :) Pozdrawiam!
                    • forevermore79 Raport z Pitti czesc 2- komunikat prasowy O'Driu 24.09.14, 18:57

"New born fragrance PI-SCIANEL by Angelo Orazio Pregoni and Tom Rebl
                      The two creative souls relaunch their provocative message for freedom of the expression,
                      spreading the video of the new born fragrance PI-SCIANEL Perfume
                      as a response to Milan Fashion Week controversy

Milan, September 23, 2014 – After N°5 performance that has recently hit Pitti Fragranze, Angelo Orazio Pregoni, an excentric contemporary artist and the most innovative among all the Noses in the olfactory world, and Tom Rebl, visionary fashion designer, release their video N°5 on the last day of Milan fashion week - that has been recently criticized for its lack of novelty by Vogue and the New York Times- not by an accident. The online video shows us the launch of N°1 PI-SCIANEL Perfume ANGELO ORAZIO PREGONI and N°2 PI-SCIANEL Perfume TOM REBL.
                      By this performance the Nose and his co-performer Tom Rebl wanted to send a clear message
                      to the whole world of luxury: there should be no untouchable totem or eternal dogmas. Creativity must look forward.

Video shows all the steps that led into the live creation of the “tailor made” fragrances by the two performers, who emptied two packs of Chanel N°5, have filled them with Peety- a conceptual art in a form of the perfume, customizable with 10 drops of pee- and finally, added their one urine, in this way creating the first two copies of PI-SCIANEL Perfume: with a phonetic and iconoclast transcription of the famous luxury brand.

Pregoni has already made all the World Perfumery to get used to his proposals and performances, that are never predictable or banal, always capable to provoke and debate the controversy and certainly leaving no one indifferent.

The presence of Tom Rebl as a co-performer, during yet another provocation staged by Pregoni in front of the eyes of the perfumery world, is a natural consequence of the affinity between the two of them, both strong supporters of the creativity, that is free from any kind of the restrictions and constraints and following only one rule: to break down the barriers that prevent the expression of new ideas.

N°5 and PI-SCIANEL Perfumes are the logical evolution of an olfactive research and artistic path of the perfume maker, that, together with his O’DRIÙ, has revolutionized the language of the niche perfumery in general, baring it all – through its fragrances and the concepts that formed it - the empty self-reference, fake creativity of the luxury world with its dependence on the distribution dynamics, marketing and communication that are so banal and worn-out."
                    • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 24.09.14, 18:57
                      No nie do końca osiągnęli: od rozmowy i lajkowania do kupna flakonu daleka droga, w dodatku mnie się ich perfumy będą odtąd niefajnie i obrzydzająco kojarzyć: z moczem dwóch specyficznych panów i promocją na cudzych plecach - w tym wypadku Chanel, a nie ze świetnym warsztatem i zdolnościami ani nawet z miłą powierzchownością twórcy. Ale jeśli komuś taki typ promocji odpowiada i go nie zniechęca, to dla mnie ok, każdy się może promować na czym lubi i na czym się zna.:)) Jeśli to im podwyższy sprzedaż, to gratuluję.:)
                      • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 25.09.14, 08:08
                        Dodam jeszcze, że gdyby taką akcję zorganizowali jacyś "młodzi gniewni zbuntowani", ewentualnie niezależni blogerzy perfumowi (i adresowali do podobnych sobie), to miałaby w sobie pewien rys autentyzmu, świeżości, szczerości (choć i za Sex Pistols stał genialny manipulator menago McLaren). A tak, patrząc na tych panów, chyba nie można mieć wątpliwości, że chodzi jedynie o sprzedaż, podaż i chęć promocji na "skandalu", a i jest to też trochę komiczne w ich przypadku. Istnieje zresztą wiele perfum bez porównania gorszych niż Chanel No5 i nie tak przełomowych, które są kupowane dla pokazania statusu, tylko że one nie mają aż tak rozpoznawalnych, ikonicznych flakonów, hm..

Lepiej, moim zdaniem oczywiście, po prostu robić dobre perfumy zamiast ogłaszać pretensjonalne manifesty.
                        W sumie szkoda, bo event z klatkami z Mediolanu uznałam za bardzo pomysłowy, zaskakujący, zabawny i inteligentny; kartki z próbkami były bardzo estetyczne. Może marketingowiec im się zmienił. Chociaż przejrzałam faktycznie obrazki w googlu (swoją drogą dziś już sporo poznikało, albo moja wyszukiwarka ich nie pokazuje) i faktycznie O'driu jest to promocja na skandalu, ale co Tom Ford potrafił podać estetycznie, tu jest niesmaczne, wulgarne; zupełnie nie moja estetyka.
                        Zresztą jakoś nie zauważyłam, choć z pewnością także dlatego, że mnie to zbyt nie zajmuje, żeby zawodowi perfumiarze publicznie krytykowali czyjąś pracę, podważali uznane dzieła, choć na pewno prywatnie mają wyrobione zdanie, do czego mają pełne prawo, to nie opowiadają o tym publicznie w mediach i nie promują się na negacji czyjejś twórczości. Nie wiem czy to wynika ze skromności, z dobrego wychowania czy jeszcze z innych powodów.
                        • fivka485 Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 25.09.14, 09:51
                          seksizm, seksualizm jest raczej pejoratywny. zawsze, czy to w dekoracjach fordowskich czy o'driu
                          • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 25.09.14, 10:36
                            Nie za bardzo rozumiem o co Tobie chodzi.
                            Za kampaniami Forda dla Gucci nie przepadam.
                            • fivka485 Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 25.09.14, 11:13
                              chodzi mi o to, że podzielam Twój niesmak. zarówno lub jednakże;) do O'Driu jak i do Forda
                              • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 25.09.14, 12:02
                                Aha.:)
                                • olaj.j Re: Raport z Pitti czesc 2- warsztaty, eventy,kon 30.09.14, 09:32
                                  Choć porównanie do przystojnego i arcy wszechstronnie utalentowanego Toma Forda wymknęło mi się znaaaacznie na wyrost i jest niezręczne, bo jest jednak zupełnie, zupełnie inna jakość.:)
                                  Pomijając mój odbiór reklam dla Gucci, na których temat napisano już wiele, dawno temu.:)
    • forevermore79 Raport cz. 3: Moj Top-10 premier Pitti 20.09.14, 21:52
      Jeszcze przed skrotem moich wedrowek po stoiskach Pitti, lista top 10 zapachow, ktore akurat wywarly tam na mnie najwieksze wrazenie- kolejnosc przypadkowa:

1. Aedes des Venustas- Copal Azur, czyli mocne, dymiace kadzidlo Duchaufoura, marze o dokladniejszym poznaniu
      2. Map of The Heart volume 2 nos- J. Huclier, flakon w ksztalcie czarnego serca skrywa dymno-pieprzno-korzenna mieszanke, bedzie niedlugo recenzja
      3. Olivier Durbano Promethee- marka wraca do wielkiej formy, juz w Polsce- warto powachac
      4. Masque Milano Russian Tea- mietowa-korzenna herbata, niesamowicie aromatyczna kompozycja, o niej juz niedlugo
      5. Nobile 1942 Rudis- napojony winem gladiator wchodzi na arene, kolejne udane dzielo perfumiarza Antonio Alessandria
      6. Maison Mona di Orio Myrrh Casati- idealna kontynuacja stylu Mony- i o niej niedlugo
      7. Miodowa trylogia Marii Candide Gentile- wspolne wrazenia lada moment
      8. Kwartet od Diane Pernet- perfekcja w kazdym calu
      9. SoOud Jadab- za pierwsza meska kompozycje
      10. Paul Emilien L'Esprit Divin- znow lekko oudowo, ale z jaka klasa.
      Pewnie cos mi sie przypomni, ale poki co- niech jest, jak jest :)
      Polecam tez liste Marka- b. zbiezna pod paroma wzgledami:
      colognoisseur.com/colognoisseur-pitti-fragranze-2014-final-wrap-up-part-2-the-top-10-new-fragrances-i-tried/
      I Jego trendy i zajawki:
      colognoisseur.com/colognoisseur-pitti-fragranze-2014-final-wrap-up-part-1-people-trends-and-teases/
      • forevermore79 Re: Raport cz. 3: Moj Top-10 premier Pitti 20.09.14, 23:10
        I jednak dorzuce kolejna propozycje- kwintet HdP Opera- przewachalem z pieknego sample setu (kazda fiolka to zreszta 4ml, milo) i mamy tu idealnie klasyczne kompozycje ze szlachetnych skladnikow. Jest i irys, sa aldehydy, drzewna ambra. Bardzo chetnie ponosze, a jako ciekawostka- flakony zapachow Opera sa zamkniete w pudelku-pozytywce, bardzo retro koncept.
        • renia.renia Re: Raport cz. 3: Moj Top-10 premier Pitti 21.09.14, 08:12
          Wiekie dzięki za relację, czytam z zapartym tchem. Wiem z doświadczenia, że ogarnięcie tak złożonej i wielowątkowej imprezy nie jest łatwe i raczej wyczerpujące.
          Przesyłam wielkie podziękowania za relację i płynące z niej inspiracje (oczywiście z nie ukrywaną nutką zazdrości).
          • forevermore79 Re: Raport cz. 3: Moj Top-10 premier Pitti 21.09.14, 09:34
            Dzieki za mile slowa, jeszcze napisze cosik podsumowujacego glowne stoiska zaraz. Do uslug, ciesze sie, ze czytacie- pozdrowienia tez dla marek korzystajacych z google translate, lepsze to, niz nic :)
    • forevermore79 Raport cz.4-Pitti: ista premier i zapowiedzi cz.1 21.09.14, 11:17
      To jeszcze ost. czesc podsumowania- z alfabetycznym spisem nowinek, jak zwykle drobiazgowo :)
      Jak juz wspominalem, Pitti mialo dla mnie bardziej targowy wlasnie charakter- niektore marki byly zgromadzone na stosikach wloskich dystrybutorow (Campomarzio70, Finmark, Essenses, Kaon, Dispar itd.), przez co nie bylo tam czasem i wszystkich produktow, jak i firmy reprezentowali tylko przedstawiciele- na szczescie jednak i sami perfumiarze tez dopisali.
      To zobaczmy, co nowego lub nie do konca, u poszczegolnych marek, ktore odwiedzilem (z pominieniecem firm opisanych juz w relacji z Unscent):

- Aedes des Venustas- oprocz ostatniego Oeillet Bengale byl wystawiony swietny Copal Azur od Duchaufora
      www.essenses.it/marchi/aedes-de-venustas/copal-azur-eau-de-parfum-100-ml/
      - Aj Arabia przedstawila swoje dwa pierwsze numery, wkrotce premiery z linii Gold
      - Alysonoldoini- stoisko jedno z najwiekszych na calym Pitti! Z Mediolanu przywiozlem pierwsze szczesc nieopisywanych jeszcze przeze mnie zapachow, we Florencji za to premiera Chocoman Mint (bardzo A*Menowy- begamota, imbir, mieta, geranium, kawa, gorzka czekolada, wanilia, opponax, paczula, benzoin, pizmo) i Crystal Oud (pieprz, oud, rabarbar, benzoin, biale trufle, kadzidlo, cedr, wetiwer). Mam probki, bedzie recenzja zbiorowa. Nowosci to wymienne flakony i nowe koncentracje Esprit de Parfum. Za nowe kompozycje nadal odpowiada Benoist Lapouza.
      - Amouage- kolejna swieca z serii Love, bedzie na gwiazdke. Oczywiscie promowany duet Journey. Porozmawialem z glownym managerem marki- attary nie wroca, nie jest to wynik dzialania IFRA, jak spekulowano- Amouage chce sie po prostu europeizowac i unowoczesniac, czas attarow zatem wg nich minal
      - Andy Tauer- oczywiscie piekna Sotto La Luna Gardenia, w przygotowaniu tuberoza, hiacynt i inne nowinki z tej serii. Andy mysli o przelaniu Cologne du Maghreb do klasycznych flakonow, super rozmowa.
      - Ann Gerard Parfum- pracuje nad kolejnym zapachem z Duchauforem
      - Annick Goutal- krolowalo Vent de Folie, nie pofatygowalem sie powachac, ale nadrobie w PL
      - Arquiste- sa dwa nowe travel sety pogrupowane wg kategorii zapachow
      - Arty Fragrance- po swiecach czas na perfumy Reve de La Reine
      - Atelier-Flou- repackaging calej linii i 2 premiery- Liva i Amarcord
      - Baruti- nowa marka z Holandii, sporo zapachow, wsrod nich NoOud, dopiero zaczynaja
      www.facebook.com/barutifragrance
      - Brecourt Paris- kolejny limitowany zapach- Santal Oud, piekna rzecz, linia ma byc lekko przepakowana
      - Byredo- byl Mojave Ghost i bylo male rozczarowanie
      - Caron- swietowal rocznice swego Pour Homme. L'Anarchiste relansowany jest w nowym flakonie- metalizowanym, znanym z meskich kompozycji ksztalcie.
      - Carthusia- nowy Essence of The Central Park, od wiosny 2015
      - Cire Trudon- nowe gwiazdkowe formaty swiec w granacie i zieleni
      - Coquillete Paris- premiera rozanego Tudor
      - D.S. & Durga- Foxglove z serii HLYNDS i Debaser z linii podstawowej
      - Diptyque- oczywiscie nastawione na nowinki z linii 34
      - Dr. Gritti (a raczej obecnie przemianowany na Gritti po wnioskach z krajow arabskich)- 9 zapachow z czarnej serii, mam probki, beda recenzje
      - Eight and Bob- trzeci zapach- Egypt, dla mnie mocno lawendowy, jest oczywiscie jak zwykle i towarzyszaca historia
      www.essenses.it/marchi/eight-bob/egypt-eight-bob-edp-100-ml/
      - Emmanuel Levain- cztery nowe zapachy- irysowy Tendre Pallida, agarowy Just Oud, Mystic Datura i L'Eau d'Emmanuel- dawniej prywatny zapach kreatora. Wybralem samplowo agar.
      - Etat Libre d'Orange- nic nowego, procz oczywiscie Rien Intense Incense promowanego pod haslem oudispasse (choc jak widac z premier- nie do konca tak passe)
      - Franck Boclet- pokazana tylko ograniczona oferta, do sprzedazy z prezentowanej w Mediolanie serii trafia poki co tylko Amber
      - Frapin- tu jego rozany Nevermore
      - Fueguia 1833- wloska premiera serii dla domu, pokazano takze serie nowych wod- Castus Azul, La Tierra del Rayo, Fabula Fauna, Corvina Negra, Ambar Nocturno, Agua de Gardenia, Tinto Roja, Yaken oraz w linii BeSpoke- Don Giovanni
      beautereport.com/fueguia-1833-launches-eight-new-fragrances-autumn-2014/
      - Gabriella Chieffo- nowa marka i nowy kwartet perfum inspirowany wspomieniami kreatorki, z zawodu architekta- stoisko z wielkim rozmachem wylozone kamieniami, beda recenzje
      www.gabriellachieffo.com/pages/fragrances
      - Goti- nieznany mi wczesniej kwintet i b. wyluzowany wlasciciel marki, b. podobal mi sie Smoke, cala linia dostepna w roznych koncentracjach- takze olejkow, moglbym je miec w planowanym na kiedys butiku modowym- bo koncepcja czerni i stali by tu mocno pasowala :)
      - Grossmith- tu Sylvan Song, czyli exclusive dla londynskiego Fortnum and Mason
      - Heeley- byl nowy wetiwer, nie zanotowalem ostatniego ekstraktu Phoenicia
      - Histoires de Parfums- wielki stand z linia Opera (pudelka maja pozytywke!), beda recencje calego kwintetu
      - Houbigant- Iris des Champs
      - Housse of Sillage- tu opisawany juz przy okazji Mediolanu zapach Buxtona- Passion de L'Amour
      - Huiteme Art- juz jako Parfumerie Generale, ze swym koniakowym Liqueur Charnelle
      - Il Profumo- dwa ostatnie zapachy, Quality zatem jak najbardziej na czasie
      - Illuminum- nic nowego mimo wielkiego standu, niepotrzebnie liczylem na kolejne 95 series
      - Isabey- piekny Lys Noir, z lilia, tuberoza, heliotropem, sandalem i pizmem
      - Ineke- bedzie niedlugo kolejny damski zapach, cudna rozmowa z Ineke Ruhland, beda recenzje
      - Jacques Zolty- dwie premiery- Van-Ile i Fleur de Lune, widzialem, ale nie bylo na nie czasu
      www.extrait.it/van-ile-e-fleur-de-lune-due-fragranze-femminili-segnano-il-ritorno-di-jacques-zolty/
      - Jardins d'Ecrivains- nowe solidne swiece Memento Mori
      - La Sultane de Saba- powachalem ostatni sandalowiec i Bois d'Oud
      - Laboratorio Olffativo- tu oczywiscie Patchouliful od Cecile Zarokian
      - Lalique- zapowiadany juz Amethyst Eclat, dziwnie widziec ta marke jako nisze w swietle polskich netowych cen
      - Le Cercle des Parfums Createurs- wystawione w kaciku, czyli po prostu europejska wersja Fragrance Republic
      - Liason de Parfum- moje odkrycie, nowa marka Nany de Barry z recznie produkowanymi kartonikami. b dobre zapachy
      - Linari- nowe spraye do wnetrz i swiece
      - LM Parfums- nowy ekstrakt Army of Lovers
      - Maitre Parfumeur et Gantier- nowy Ambre Precieux Ultime, limitowana, dobra rzecz!
      - Mancera Paris- trzy premiery- Amber&Roses i dwie z nowej serii Wild: Wild Leather i Wild Rose Aoud, beda recenzje- przy okazji polecam ich strone, a stand na Pitti wraz z Montale robil wrazenie- byl miniatura przyszlego paryskiego butiku marek:
      manceraparfums.com/en/
      - Map of the Heart- marka rodem z Sydney, trzy zapachy- biale, czerwone i czarne serce, nos to J. Huclier, butelki od P. Dinanda, swietny debiut, bedzie o nich wiecej
      mapoftheheart.com/
      - Maria Candida Gentile- tu oczywiscie trio Il Volo del Calabrone, beda recenzje
      - Masque Milano- znakomity Russian Tea
      - Memo Paris- trzecia skora, czyli French Leather
      - M. Micallef- Mon Parfum Gold
      - Miller Harris- La Fumee Maroc
      - MiN New York- pierwsza w Europie oficjalna prezentacja marki, piekny Moon Dust
      - Maison Mona di Orio- nowy look- solidne, cie
      • forevermore79 Raport cz.4-Pitti: lista premier i zapowiedzi 2 21.09.14, 11:42
        Jedziemy dalej :)

Olivier Durbano- swietny Promethee
        Parfum d'Empire- Musk Tonkin coraz blizej, beda nowe swiece
        Parfumerie Generale- koncepcyjny Mojito Chypre
        Parfums de la Bastide- nowa marka
        Parfums d'Orsay- 2 premiery w arabskim klimacie pod haslem Al-Kimiya: "Oud et Bois" i "Amber et Musc"
        www.facebook.com/Fragranze/photos/pb.145217365518387.-2207520000.1411291202./832864533420330/?type=3&theater
        Paul Emilien- dwie solidne premiery- Une Belle Journee i L'Esprit Divin, o nich wkrotce wiecej, bo warto
        www.facebook.com/paulemilien.france?fref=ts
        Peccato Originale- oryginalny w istocie stand i 2 nowosci- piekny, cytrusowy Antidoto oraz kwiatowy Tintura Spiritosa
        Penhaligon's - trio Trade Route, ale bez fanfar, materialow, probek- poczekam na polska premiere
        Perris Monte Carlo- nowa linia 'Nosy Be", w niej Patchouli oraz Ylang-Ylang
        Phaedon- 3 koncepty- Pepper, Concombre, Patchouli
        Puredistance- pusty flakon zapowiada przyszloroczna premiere White
        Piguet- mocno promowana Gardenia
        RPL Maison- beda nowosci, zapomnialem jakie :)
        Serra&Fonseca- nowa marka, z Eau de Moi www.serrafonseca.com/
        Scentbar- wloska marka, nie mylic z Luckyscent, znow pominalem ich stand
        SDL Profumi- znane od paru lat 3 ekstraktu. po raz 1y widzialem na targach sdlprofumi.com/ENG/
        Simone Cosac- solidne b.dobre perfumy, Trama Nera mym faworytem, jest nieco nowosci
        www.facebook.com/pages/Simone-Cosac/232757006931010?fref=ts
        Tiziana Terenzi- mam probki tegorocznych edycji rosyjskich- Chimera i Casanova, procz tego marka przedstawila odrebna linie zapachow w wykonczonych granatowym aksamitem flakonach- Giardino Benessere Perfumes, podobal mi sie Vanilla&Rum, obejrzec je mozna tutaj
        www.enjoygram.com/p.terenzi
        Tola- nadal promowana byla Amaya, mozna bylo powachac jej stezona wersje z pojemnika :)
        Uermi Fragrance Collection- premiera to We Tweed od Jeana-Jacquesa (czarny pieprz, fiolki, benzoin, ambroxan, pizmo), zapowiedz po cichu to przyszloroczny XX Latex, ma byc ostro
        Ulrich Lang NY- nadal promowany Aperture, sam Ulrich bardzo mily w obyciu, beda recenzje
        Vero Profumo- czekam na ekstrakt Rozy, Vero Kern zachwycila mnie humorem, werwa i roznymi anegdotami nt. bloggerskiego swiata, swietna energia
        Ys-Uzac- koncepcyjny poki co Dragon Tattoo

To tyle o najwazniejszych premierach Pitti, palce mnie bola :) Gratulacje dla tych, ktorzy dotrwali do konca :)
        • forevermore79 Re: Raport cz.4-Pitti: lista premier i zapowiedz 21.09.14, 11:58
          Montale ucieklo, za dlugi wpis :) Byly 4 premiery- damski Pink Extasy, Rose Night, Night Aoud i swidrujacy Intense Pepper, ostatnie 3 podejrzanie dobre :) Opisze!
          • elve Re: Raport cz.4-Pitti: lista premier i zapowiedz 21.09.14, 12:27
            świetna robota! dzięki Kuba wielkie.
            • forevermore79 Re: Raport cz.4-Pitti: lista premier i zapowiedz 21.09.14, 12:50
              Do uslug :) Faktycznie, przy okazji M wycielo Maison Mona di Orio- z ich swietnym Myrrh Casati i relansowanymi Nuit Noire i Lux, kazdy w nowych, ciezkich i pieknych flakonach. Jak mowil mi Jeoren- formuly te same, bo "nie tyka sie Mona Lizy". Do nowej linii dolaczy potem tez irysowa kompozycja.
              • forevermore79 Re: Raport cz.4-Pitti: lista premier i zapowiedz 24.09.14, 20:22
                Zapomnialem tez o dwoch nowych Hedonist- Rose i Iris od Viktorii Minya, bylo o nich tutaj:
                www.fragrantica.com/news/News-from-Pitti-Imagine-FRAGRANZE-12-5867.html
                Jeszcze polecam z sieci o Pitti:
                -relacje Sergeya:
                www.fragrantica.com/news/Pitti-Fragranze-2014-Grasp-the-Immensity-5903.html
                - kartoniki Schwarzlose Berlin Art Edition
                www.fragrantica.com/news/J-F-Schwarzlose-Berlin-Art-Edition-2014-5912.html
                - wywiad z tworca PdE:
                www.fragrantica.com/news/The-Carnal-Perfumer-A-Quick-Chat-with-Marc-Antoine-Corticchiato-about-Aziyad%C3%A9-and-Musc-Tonkin-5901.html
                - art. o nowych Orsay:
                www.fragrantica.com/news/Al-Kimiya-by-D-Orsay-Paris-two-new-perfume-extracts-5902.html
                i wywiad z tworca PdE:
                www.fragrantica.com/news/The-Carnal-Perfumer-A-Quick-Chat-with-Marc-Antoine-Corticchiato-about-Aziyad%C3%A9-and-Musc-Tonkin-5901.html

Warto tez wspomniec o inicjatywie "Elemens of Exchange" marki nu_be- zachecala ona uczestnikow targow do zostawienia w specjalnie numerowanych pudlach drobiazgow- a to wizytowki, a to jakichs swoich rzeczy z torebki- calosc bedzie inspiracja dla kolejnego zapachu.
                • forevermore79 Re: Raport cz.4-Pitti: lista premier i zapowiedz 25.09.14, 13:40
                  Lista wybranych premier wg ALzD:
                  www.alzd.de/2014/09/19/die-pitti-fragranze-2014-die-neuigkeiten-2/
                  Tak, zapomnialem o Anna Paghera, rowniez i Nicolai przedstawila swoje 2 Intense, ale o tym w newsach niszowych.
                  store.annapaghera.it/
                  Tu jeszcze reportaz RAI:
                  www.rainews.it/dl/rainews/media/Fragranze-a-Firenze-di-scena-il-profumo-22224296-2917-484a-a6af-5f25cdd7bd82.html
    • forevermore79 Ca Scent Bon- swietny klip promocyjny Pitti Fragr. 25.09.14, 15:14
      Perfumiarze, dystrybutorzy i wystawcy zostali poproszeni o udzial w uroczym filmie, gdzie psikaja swe zapachy w mniej lub bardziej powazny sposob. Milo widziec w jednym miejscu tyle znanych i lubianych twarzy:
      www.pittimmagine.com/corporate/fairs/fragranze/specials/scentbon2014.html
      • fivka485 Re: Ca Scent Bon- swietny klip promocyjny Pitti F 25.09.14, 17:57
        nie widzę Etienne de Swardt :( ,a perfumami duetu Moltz też bym się spryskała, ba, zlałabym się " na lutensa" ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka