Dodaj do ulubionych

Mat Chocolat?

22.09.14, 23:41
Zatęskniłam za Neonaturą Cocoon, ale jak na rarytas przystało cena powala na łopatki. No i szukam oczywiście substytutu... Próbowałam jak na razie Kokorico JPG, ale zbyt męska nuta wybija się na plan pierwszy przez pierwszą godzinę. Chyba nie chcę tak długo czekać aż stanie się podobny do Cocoona (bo potem jest) Po godzinie odpowiada mi ten klimat kakaowo-paczulowy, taki zadziorny, wytrawny.
Domyślam się, że Mat Chocolat to something complitely different, ale może warto spróbować ciepłego kakao na chłodniejsze dni? Czy będzie klęska? Jest jeszcze do obwąchania w Sephorze? A może ktoś kiedyś szukał podobnego klimatu? Domyślam się, że bliźniaczki Neonatury w Mat nie znajdę, ale... A może jakieś inne sugestie?
Obserwuj wątek
    • aggis20 Re: Mat Chocolat? 23.09.14, 09:25
      A próbowałaś Marcela z Oriflame? Kosztuje grosze, a z tego co kojarzę jest w podobnych klimatach co Cocon. www.fragrantica.pl/perfumy/Oriflame/M-by-Marcel-Marongiu-13775.html Mat Chocolat to zupełnie co innego, poza tym z tego co pamiętam jest raczej nietrwały. Przetestuj przy okazji wizyty w S, ale na Twoim miejscu brałabym Marcela ;)
      • olcia71 Re: Mat Chocolat? 23.09.14, 12:26
        Tak, tak, byłam na stronie Fragrantica, stąd moje zainteresowanie Kokorico. W Marcelu nie ma kakao, więc nie przejęłam się nim zbytnio, poza tym wertowałam tylko Allegro, a tam też widnieje jako unikat za 250 zeta, to nie wiem czy to takie grosze za Oriflame ;). Nie wiem czy jest jeszcze w ogóle osiagalny w katalogu np. Myślę, że raczej będzie mieć coś wspólnego z Cabaret Gres (róża i paczula), choć te też kiedyś mi się podobały. No ale to już nie Cocoon. Mieniący się surowym, ziemistym klimatem i ciepłym, jadalnym, kakaowo-waniliowym. Jeżeli ktoś mógłby mi odstąpić tej wody to byłabym chętna oczywiście spróbować.
        Kokorico jest przyjemne, ale dopiero po godzinie, wtedy pachnie jak Cocoon.
        • aggis20 Re: Mat Chocolat? 23.09.14, 13:14
          rzeczywiście, jestem w ciężkim szoku :o pamiętam jak nie tak dawno temu Allegro było pełne Marcelów w cenie poniżej 50zł. Nie wiedziałam, że to już unikat… przepraszam za wprowadzenie w błąd. Z czekoladowych zapachów jest jeszcze Chocolate Greedy Montale, z kakaowych Amour de Ccacao CsP - ale widzę, że to już tez unikat…
          • olcia71 Re: Mat Chocolat? 23.09.14, 13:20
            Tak, przewertowałam Allegro i zdarzał się Marcel ostatnimi czasy w ludzkiej cenie poniżej 100zł, nawet na naszym straganiku z początkiem września, ale spóźniłam się :o(((( No cóż, może jeszcze będzie okazja... Bo na kupno w ciemno za te pieniądze się nie zdecyduję. Cocoona też wykupują te same osoby celem wystawienia na Allegro po cenie jak na rarytas przystało... Ech. Ja za te pieniądze raczej nie kupię, pomimo mojej wielkiej tęsknoty za tym zapachem.
          • olcia71 Re: Mat Chocolat? 25.09.14, 14:50
            Uprzejma forumowiczka zaproponowała sprzedaż zapasu Marcela, więc wkrótce go poznam :) Oj, ale się boję... Czytam recenzję i na przemian wpadam w zachwyt i zaraz potem czuję, że się przejadę ;) No nic- nie poznam, nie dowiem się. Najwyżej wystawię na straganiku... A Mat Chocolat przetestuję tak czy siak przy okazji wizyty w S.
            • olcia71 Re: Mat Chocolat? 05.10.14, 22:28
              Ano i jest Marcel u mnie. Moze spokojnie zastapic Neonature, choc gdybym miala okazje wymiany na Kokona (w co bardzo watpie..)to chyba bym jednak ulegla. Chociaz... czy ja wiem? Neonatura tez potrafila mnie zmeczyc waniliowym koncem. Marcel z kolei ma rozany poczatek, za ktorym nie przepadam. Ale dosc szybko mija i calosc wypada bardzo pozytywnie. W niektorych momentach nawet na korzysc Marcela. Bardziej kadzidlanie i nie tak waniliowo. Poczatek, tj pierwsze pol godziny do godziny malo kokonowo, a potem to ten klimat o jaki mi na chlodne dni chodzilo. Wiec zostanie ze mna i nedzie mi towarzyszyc jako ta Neonatura.
              Bylam dzisiaj w Douglasie i pani polecila mi Rebelle... no coz, zapowiadalo sie ciekawie, kakaowo, nawet kawowo z domieszka owocow-Wydawalo mi sie,ze to porzeczka, ale zdaje sie jest tam truskawka, ale pozniej mnie zmeczyly okropna slodycza, taka karmelowo-owocowa. Sam koniec tez ladny, kawowo -pizmowy. Ale calosc nie do zniesienia dla mnie.
    • astronomiczna.ania Re: Mat Chocolat? 23.09.14, 11:22
      olcia71,
      jeszcze Il Profvmo ma w kolekcji jakieś czekolady.
      Chocolat Amere może być zbyt wytrawna, ale do Chocolat możesz "podejść".
      Chocolat Bambola nie znam, ale patrząc na nuty to będą raczej owoce i kwiaty w czekoladzie, a nie czekolada ;)
    • forevermore79 Re: Mat Chocolat? 24.09.14, 12:27
      Mat Chocolat faktycznie wrocil, ale jakas ta obecna forma nie dorownuje poprzedniej niestety.
      Il Profumo czekoladowym blizej do Angela :)
      A moze po prostu tania, dobra Chocomania od The Body Shop? Podoba mi sie jeszcze klimat gorzkiego, paczulowego kakao w meskim L'Instant Extreme od Guerlain.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • olcia71 Re: Mat Chocolat? 24.09.14, 13:27
        A to jakaś inna wersja jest teraz? nie wiedziałam. Jeśli będę w Sephorze to zobaczę czy jest i przetestuję po prostu. Nie ma co się spieszyć i brać w ciemno. Za dużo już mam takich niewypałów w szufladzie.Angel - nie.. zdecydowanie nie. Wolę wytrawne kakao.
        • margot452 Re: Mat Chocolat? 26.09.14, 16:47
          Jeśli ktoś nadal szuka Marcela w przystępnej cenie:
          allegro.pl/perfumowana-woda-by-marcel-unikat-gratis-i4619552314.html
    • olcia71 Re: Mat Chocolat? 19.10.14, 11:42
      A tak jeszcze zagadnę, czy ktos miał stycznosc z perfumami Zara Chocolate. Są obecnie na All. Czy to tez angelowa tofikowa słodycz czy raczej suche kakao, gorzka czekolada? Miał ktoś stycznosc? Czytalam, ze sa rozne wersje i ze w nowszej dominuje nuta tofi :\ Na All w kazdym razie chyba starsza wersja w prostokatnym flakoniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka