Dodaj do ulubionych

czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno?

18.10.04, 22:40
bez wachania, skuszone dobrymi recenzjami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elve Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 22:49
      nie raz i nie dwa. najczęściej niestety nie jestem zachwycona. ale przynajmniej
      mam się czym wymieniać ;)
      • ziereal Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 22:51
        uhm..
        moschino leau chip and chic-do wymiany
        eau de dolce vita-bez wczesniejszego ponoszenia zapachu na sobie- do wymiany
        hanae mori-do wymiany (chociaz akurat dwie powyzsze pozycje mialam z wymiany,
        ale w ciemno wlasnie:)}
        davidoff echo woman, czekam -zobaczymy czy mi sie spodoba.
        planuje zakup w ciemno ghosta;), albo libertine westwood :)
    • balbina_alexandra Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 22:59
      Nie raz i nie dwa i jeszcze zapewne wiele takich zakupów przede mną! Często
      czytając o czyms dochodzę do wniosku, ze to zapach dla mnie wymarzony. Czasem
      trafiam w 10 - tak jak było z Eau Fantasque czy Etolie de Sud, a czasem kulą w
      płot (Flora Nerolia czy nieszczęsna muszla Lacroix...).

Ale i tak nieczego nie żałuję :)
    • roxi_hart Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:12
      No wlasnie a co decyduje o tym ze kupujecie w ciemno-ladny opis, reklama? Przyznam szczerze ze ja jeszcze nic w ciemno nie kupilam ale czytajac niektore opisy mam ochote wykupic pol perfumerii.
      • balbina_alexandra Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:31
        Reklama może w mniejszym stopniu... najbardziej kuszą piękne opisy, kiedy
        wymienione są nuty zapachowe, moja wyobraźnia biednej niewolnicy i żeru dla
        speców od maretingu zaczyna pracować - próbuję sobie wyobrazić jak to może
        pachnieć, i m bardziej próbuję tym bardziej ogrania mnie obsesja i czuje ze już
        muszę mieć, bo umrę! No i nie ukrywam że piękne recenzje wielu zapachów pisane
        przez forumowiczów bardzo ale to bardzo stymulują moją wyobraźnię :)))
        • misscollins Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:40
          Niezliczone ilości zapachów kupiłam w ciemno i zawsze na początku jest stres,
          nic się nie podoba, później następuje selekcja i część zostaje.
          Doświadczenie nauczyło mnie, że najbardziej użyteczne są nie recenzje pozytywne
          ale te negatywne - one jasno mówią, co może w zapachu drażnić, że jest lepki,
          kwaśnieje, śmierdzi kocim moczem,etc. Za dużo tego, za mało tamtego. Negatywne
          recenzje dają orientację o co w zapachu chodzi.
          • anula36 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:49
            Nigdy nei kupuje w ciemno.Zbyt wiele zapachow zle na mnie pachnie.
            Poza tym jestem sknera z natury i szkoda mi pieniedzy na rzeczy z ktorymi nie
            ma potem co zrobic. Zawsze przeprowadzam operacje- pare razy psik w perfumerii
            i jak sie dobrze nosi-kupuje.
            • elve Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 12:45
              ba! ale ileż jest zapachów, których w polskich perfumeriach nie uświadczysz -
              czy mam z nich zrezygnować do końca życia? nigdy! ;)
    • zettrzy Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 04:10
      roxi_hart napisała:

> bez wachania, skuszone dobrymi recenzjami?
      >

co za pomysl ...
    • lune wlasnie :) 19.10.04, 07:30
      ostatnio AA Winter Delice (skuszona recenzja i bez testowania bo nie ma ich w
      perfumeriach) - ale juz poszly do jednej z forumowiczek i ciesze sie bo jest z
      nich zadowolona :)
      Omnie Bvlgariego - bez ponoszenia na sobie ... : wystawilam na straganiku do
      sprzedazy lub wymiany ; na razie stoi - a ja mam wyrzuty sumienia :( bo
      liczylam ze i ona pojdzie szybko w 'dobre rece'...

po tych doswiadczeniach - juz sie chyba nie odwaze na zakup czegos 'w ciemno'

lune
      • ziereal do lune 19.10.04, 11:01
        omnia jest ok:), sama bym wziela,ale po prostu mam inne top typy przed nia ;),
        sprobuj wystawic ja na wizazu (jesli masz tam konto), albo na allegro -z
        minimalna:)
        pzd
        • lune tez to rozwazam 19.10.04, 11:42
          tzn. allegro - ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac - musze miec wiecej
          czasu zeby sie wgryzc :)
          mysle ze ewent. kupujacy moga miec watpliwosci - bo bylby to moj pierwszy
          wystep na allegro w tej roli ... jeszcze mnie wezma za jakas oszustke :( ?

nie mam jeszcze konta na wizazu - i sadze ze problem bylby tez - j.w.

Jeszcze poczekam troszke - bede sie przypominac - moze sie ktos skusi na
          wymiane ? caly czas kraze po perfumerii i testuje zapachy w celu 'poszerzenia
          spectrum' :)) bo ono waziutkie oj waziutkie ...
          Skatowalam nos ostatnio w douglasie ...yyyyy :(( i w rzucie rozpaczy psiknelam
          nadgarstek angel innocent - potem siedzialam jak uzalezniona z nosem w rekawie
          swetra :)))))))))

lune
          • ta Re: tez to rozwazam 19.10.04, 17:36
            >Skatowalam nos ostatnio w douglasie ...yyyyy :(( i w rzucie rozpaczy psiknelam
            > nadgarstek angel innocent - potem siedzialam jak uzalezniona z nosem w
            >rekawie swetra :)))))))))
            > lune

Też czasem wyglądam, jakbym chowała klej w rękawie. Popsikam nadgarstki i
            zagięcia łokciowe, potem wpycham nos w rękawy i weszę, zapominając, że ludzie
            obok ! A wyraz twarzy zapewne przy tym mam zlekka "oddalony" :)))))
            Ta_
            • lune Re: tez to rozwazam 19.10.04, 19:21
              ta napisała:

> Też czasem wyglądam, jakbym chowała klej w rękawie. Popsikam nadgarstki i
              > zagięcia łokciowe, potem wpycham nos w rękawy i weszę, zapominając, że ludzie
              > obok ! A wyraz twarzy zapewne przy tym mam zlekka "oddalony" :)))))
              > Ta_

Nooooooo :) nie mozna opanowac wyrazu blogiego zadowolenia na obliczu :))
              jesli zauwazylabym kogos takiego - od razu wiedzialabym ze to 'bratnia dusza'

lune
          • ziereal Re: tez to rozwazam 19.10.04, 19:25
            lune napisała:

> tzn. allegro - ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac - musze miec wiecej
            > czasu zeby sie wgryzc :)
            > mysle ze ewent. kupujacy moga miec watpliwosci - bo bylby to moj pierwszy
            > wystep na allegro w tej roli

mysle, ze nie beda mieli:), ja nigduy nie mam jak ktos wystaiwa pojedyczne
            perfumy, bo rozumiem, ze to moze byc wlasnie nietrafiony prezent, czy tez
            zakup:). Poza tym Omnia nie jest tak popularna, zeby byly jej podrobki:),poza
            tym chyba akcetpujesz w razie czego odbior osobisty. Wystaw na licytacje z cena
            minimalna, tak bedzie najlepiej. A na wizazu, jak chcesz, moge Ci
            ja "oglosic":), i oczywisci eewentualnych chetnych odesle do Ciebie, czy tez
            bede posrednikiem w transakcji, dla mnie to zaden klopot, tylko napisz:)
            pzd
            • lune dziekuje Jaskolko :) 19.10.04, 19:30

poczytam na Allegro - jak i co - i sprobuje ; a w sprawie Wizazu - napisze ;

dziekuje za wsparcie

lune
            • lune ziereal :) 21.10.04, 13:33
              mail w drodze :)

lune
    • icegirl Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 10:03
      Owszem.
      Kupiłam Escadę Collection.
      Niestety, był to tester z zepsutym dyfuzorem. Zanim dotarl do mnie całość się
      wylała. Ale koperta (i folia) pachniały pięknie. Szkoda...
      Rodzinie też się podobało.
    • dixi Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 14:03
      w ciemno nabylam calkiem sporo zapachow, zarowno droga kupna jak i wymiany -
      przede wszystkim byly to nabytki "okazyjne" - no coz, jak sie chce wykorzystac
      okazje to trzeba ryzykowac :)
      potem jest tak, ze albo jestem zachwycona i mam satysfakcje, albo ... na
      straganik czy targowisko (jak to dobrze ze kazdemu sie podoba co innego :))
      taki zakup w ciemno to dla mnie tez okazja do przetestowania perfum, ktorych w
      naszych perfumeriach nie uswiadczysz;
      aha, a aktualnie mam na oku ghosta i libertine VV, i jeszzcze chaumet :)))
    • sorbet Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 15:07
      Do niedawna prawie zawsze:-) Pamiętam sytuację, kiedy zobaczyłem w internecie
      nowe perfumy z serii kadzidlanej. Były jedynie informacje o nutach. W tym samym
      czasie kolega, który miał mi coś w Londynie kupić był 10 min od sklepu:-D

Miałem na już zmienić zamówienie i wybrać jedne z pięciu zapachów. Wybrałem
      najbardziej "pasujące" :-) Kyoto, także najmniej "egzotyczne". I to był b.
      dobry wybór:-) Aczkolwiek na początku miałem wątpliwości, czy aby zapach nie
      był zbyt "zwyczajny", hehe.

Skusiłem się później na Avignon z powodu pochlebnych recenzji ale okazało się,
      że jest zbyt bezpardonowe dla mnie:-)
      • merolik Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 16:09
        Bardzo wiele razy... Kuszą mnie recenzje, przemawiają do wyobraźni. Sporo
        nietrafień, ale na szczęście jest straganik i targowisko. A z udanych "kotów w
        worku": Cinnabar, czerwona D&G, Kenzo słoń, Safari, Desnuda :))) Nietrafionych
        ze 3 razy więcej, ale cóż...uwielbiam to oczekiwanie :)) Mam na oku kolejną
        zdobycz :))
        • elve Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 17:56
          chyba mamy podobny gust!
          • marla30 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 17:59
            Oj, wielokrotnie, recenzje strasznie działają mi na wyobraźnię :). Skutek różny, ale jak napisała merolik - od czego straganik i inne kupujące w ciemno wielbicielki zapachów?
            • renia30 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 18:19
              Najbardziej kusiła mnie Hanae Mori Butterfly. Po entuzjastycznych recenzjach z
              MUA nie mogłam wytrzymać z zamówiłam w ciemno i .... nie trafiłam (ulepek) -
              ale poszły w dobre ręce.
              Generalnie, po pierwszym, drugim powąchaniu nowych perfum często mam nieodpartą
              chęć zakupu, jestem przekonana, że to zapach mojego życia i muszę go mieć i
              wtedy będę naprawdę szczęśliwa. Jest to jakby obsesja, często kolejne wachania
              lecza mnie z niej ale nie zawsze. Ostatnio tak własnie nabyłam Energizing
              Fragrance shiseido i już czeka na wymianę. Ach te nałogi :o)
          • merolik Re: do Elve :))) 19.10.04, 20:23
            Te ulubione nabyłam w dużej mierze dzieki Twoim sugestywnym recenzjom :)))
            (ostatnie "trafienie" - Addict Eau Fraiche też). I dziękuję Ci za to. :)) A z
            tych, które Ty lubisz, a ja nie bardzo, wymienię Nu i Eau Torride.
    • taje Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 18:56
      Niestety wiele razy - niektore probki sa nie do zdobycia nawet przez internet.
      Nie zlicze rozczarowan. Pociecha w tym, ze te udane zakupy szczesliwie
      rekompensuja mi zawod spowodowany tymi mniej udanymi, a te nieudane wczesniej
      czy pozniej znajduja nowy dom. Udane: POTL, Jour de Fete, Ormonde, Tabac Blond,
      CdG Rhubarb. Nieudane: Dinner by Bobo, Eau de Charlotte, Yohji. Niewiadoma:
      Dark Rose Czech&Speake - paczka jeszcze nie dotarla :-)
    • roxi_hart Re: czy same nieudane zapachy? 19.10.04, 19:13
      Pytam bo zmuszona jestem kupic cos w ciemno. Mieszkam w malym miescie, jestem w 8 m-cu ciazy i na dodatek na zwolnieniu z zakazem poruszania sie gdzies dalej:) i jak tu cos wywachac? Bylam dzies w dwoch sklepach ale tam kroluje Naomi i Mexx - troche sie nawachalam a potem bolala mnie glowa-zapachy zupelnie nie dla mnie.
      Zastanawiam sie nad Hot Couture, Pure Wish, Angel Innocent i Nu - tylko czy to przypadkiem nie sa duszace zapachy? Ktory z nich jest najlzejszy?
      • ziereal do roxi:) 19.10.04, 19:23
        oj zaden z nich nie jest lekki,droga eliminacji-na pewno lekki nie jest Nu, to
        chyba najciezszy z nich, w dodatku kadzidlany, zupelnie inny od pozostalych
        trzech. Angel innocent jest nieco bardziej slodki od pure wisha:) i czuc w nim
        wiecej egzotycznych owocow, pure wish jest nieco..hmm..lzejszy?, ale tylko
        nieco, to dla mnie z kolei truskawki z bita smietana, a bardziej takie ich
        echo. Co do hot couture, to po prostu malinki, lekko przyprawione pieprzem, ale
        leciutko, ladny zapach, taki mniej jedzeniowy niz AI i PW, mimo wszystko. JA
        bym przede wszystkim rozwazala hot couture i innocenta, pure wish kojarzy mi
        sie z wszystkimi nowymi "rozowymi" nowosciami, mimo iz jest od nich ciekawszy.
        pzd
    • klg777 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 20:40
      Kupiłam tak Ghosta Deep Night, bo mi się flakon spodobal, taki ciemny księżyc.
      Dla mnie ten zapach będzie już na stałe gościł na półkach.
      Potem kupiłam Ghosta Summer 2003 (bo pierwszy Ghost tak dobrze mi podszedł),
      powąchałam... i oddałam mamie ;) Był straszny, jak połączenie letniej wersji CK
      One z Yves Rocher takim zielonym, z czeroną kulką na zakrętce (kiedyś kiedyś to
      u niech było). Mi totalnie się nie spodobał, a mamie i owszem.
      A potem kupiłam Madness Choparda. Wydawało mi się że znam zapach.. ale jednak
      okazło się że niekoniecznie, więc traktuję to jako zakup w ciemno. Na szczęście
      się już go pozbyłam.
      Ale też uwielbiam chodzić po perfumeriach i spryskiwać nadgarski i wąchać je
      pocichutku ukradkiem.
    • asinek Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 20.10.04, 11:15
      nie. zawsze testuje zapach przed kupieniem. jednak trudno twierdzic ze
      jednorazowe przetestowanie na papierku jest wystarczajace, prawda? A po takim
      przetestowaniu wlasnie kupilam Safari. Co prawda mini na poczatek i dopiero
      po "oswojeniu" flaszke magnum ;-).
      prawie w ten sposob kupilam Eau de Merveilles Hermesa. Na papierze (w opisch i
      w "psiku") ten zapach zyl i rozwijal sie pieknie - ot ucielesnienei moich
      marzen o zapachu. na szczescie wyprobowalam na skorze i ... nie kupilam bo na
      mnie prawie wcale nie pachnie!

... i nosze sie z zamiarem kupienia zupelnie w ciemno Mahory Guerlaina (mimo ze
      nie mam zbyt dobrych doswiadczen z zapachami tej firmy) - tej nie mozna
      przetestowac, bo w zadnej perfumerii poza ebay'em jej nie ma!
      • charade Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 20.10.04, 11:30
        Tak, kupiłam w ciemno wiele razy. Były to zapachy, których już nijak nie mogłam
        przetestować w Polsce, bo albo wycofane, albo nigdy do naszego kraju nie
        zawitały. Więcej jednakże już tego nie zrobię, bo straciłam kupę kasy na tych
        eksperymentach (a mogłam wydać na przykład na ciuchy, byłoby to z większym
        pożytkiem), a efekty były mało zadowalające. Praktycznie w każdym przypadku coś
        mi nie pasowało.

Nigdy więcej zakupów w ciemno !
    • lolik2 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 20.10.04, 12:09
      ostatnio mi się zdarzyło po raz pierwszy - Korsa od Charade :) i nie żałuję
      jeśli dostanę Etoile de Sud to będzie drugi raz
      • fa25 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 21.10.04, 13:06
        Do tej pory tylko raz -i to udanie. Po bardzo zachęcających opisach na naszym
        forum kupiłam Collection Escady i jestem bardzo zadowolona. Ale tak generalnie
        to chyba jestem ostrożna i musze najpierw sprawdzić jak "toto "pachnie na
        skórze.
        • incan_to Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 21.10.04, 20:49
          Właśnie czekam na Pure Wish - i jestem go bardzo ciekawa. To mój pierwszy raz,
          jak chodzi o kupowanie w ciemno ;), na ogół jestem dość ostrożna, muszę
          wiedzieć jak zapach się nosi na mnie :). Poza tym w moim mieście można kupić
          normalnie w sklepie próbki zapachów, także niektórych niedostępnych w Polsce, z
          czego czasem zdarza mi się korzystać.
    • luloo1 Nie, nigdy! 23.10.04, 09:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka