roxi_hart 18.10.04, 22:40 bez wachania, skuszone dobrymi recenzjami? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elve Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 22:49 nie raz i nie dwa. najczęściej niestety nie jestem zachwycona. ale przynajmniej mam się czym wymieniać ;) Odpowiedz Link
ziereal Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 22:51 uhm.. moschino leau chip and chic-do wymiany eau de dolce vita-bez wczesniejszego ponoszenia zapachu na sobie- do wymiany hanae mori-do wymiany (chociaz akurat dwie powyzsze pozycje mialam z wymiany, ale w ciemno wlasnie:)} davidoff echo woman, czekam -zobaczymy czy mi sie spodoba. planuje zakup w ciemno ghosta;), albo libertine westwood :) Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 22:59 Nie raz i nie dwa i jeszcze zapewne wiele takich zakupów przede mną! Często czytając o czyms dochodzę do wniosku, ze to zapach dla mnie wymarzony. Czasem trafiam w 10 - tak jak było z Eau Fantasque czy Etolie de Sud, a czasem kulą w płot (Flora Nerolia czy nieszczęsna muszla Lacroix...). Ale i tak nieczego nie żałuję :) Odpowiedz Link
roxi_hart Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:12 No wlasnie a co decyduje o tym ze kupujecie w ciemno-ladny opis, reklama? Przyznam szczerze ze ja jeszcze nic w ciemno nie kupilam ale czytajac niektore opisy mam ochote wykupic pol perfumerii. Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:31 Reklama może w mniejszym stopniu... najbardziej kuszą piękne opisy, kiedy wymienione są nuty zapachowe, moja wyobraźnia biednej niewolnicy i żeru dla speców od maretingu zaczyna pracować - próbuję sobie wyobrazić jak to może pachnieć, i m bardziej próbuję tym bardziej ogrania mnie obsesja i czuje ze już muszę mieć, bo umrę! No i nie ukrywam że piękne recenzje wielu zapachów pisane przez forumowiczów bardzo ale to bardzo stymulują moją wyobraźnię :))) Odpowiedz Link
misscollins Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:40 Niezliczone ilości zapachów kupiłam w ciemno i zawsze na początku jest stres, nic się nie podoba, później następuje selekcja i część zostaje. Doświadczenie nauczyło mnie, że najbardziej użyteczne są nie recenzje pozytywne ale te negatywne - one jasno mówią, co może w zapachu drażnić, że jest lepki, kwaśnieje, śmierdzi kocim moczem,etc. Za dużo tego, za mało tamtego. Negatywne recenzje dają orientację o co w zapachu chodzi. Odpowiedz Link
anula36 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 18.10.04, 23:49 Nigdy nei kupuje w ciemno.Zbyt wiele zapachow zle na mnie pachnie. Poza tym jestem sknera z natury i szkoda mi pieniedzy na rzeczy z ktorymi nie ma potem co zrobic. Zawsze przeprowadzam operacje- pare razy psik w perfumerii i jak sie dobrze nosi-kupuje. Odpowiedz Link
elve Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 12:45 ba! ale ileż jest zapachów, których w polskich perfumeriach nie uświadczysz - czy mam z nich zrezygnować do końca życia? nigdy! ;) Odpowiedz Link
zettrzy Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 04:10 roxi_hart napisała: > bez wachania, skuszone dobrymi recenzjami? > co za pomysl ... Odpowiedz Link
lune wlasnie :) 19.10.04, 07:30 ostatnio AA Winter Delice (skuszona recenzja i bez testowania bo nie ma ich w perfumeriach) - ale juz poszly do jednej z forumowiczek i ciesze sie bo jest z nich zadowolona :) Omnie Bvlgariego - bez ponoszenia na sobie ... : wystawilam na straganiku do sprzedazy lub wymiany ; na razie stoi - a ja mam wyrzuty sumienia :( bo liczylam ze i ona pojdzie szybko w 'dobre rece'... po tych doswiadczeniach - juz sie chyba nie odwaze na zakup czegos 'w ciemno' lune Odpowiedz Link
ziereal do lune 19.10.04, 11:01 omnia jest ok:), sama bym wziela,ale po prostu mam inne top typy przed nia ;), sprobuj wystawic ja na wizazu (jesli masz tam konto), albo na allegro -z minimalna:) pzd Odpowiedz Link
lune tez to rozwazam 19.10.04, 11:42 tzn. allegro - ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac - musze miec wiecej czasu zeby sie wgryzc :) mysle ze ewent. kupujacy moga miec watpliwosci - bo bylby to moj pierwszy wystep na allegro w tej roli ... jeszcze mnie wezma za jakas oszustke :( ? nie mam jeszcze konta na wizazu - i sadze ze problem bylby tez - j.w. Jeszcze poczekam troszke - bede sie przypominac - moze sie ktos skusi na wymiane ? caly czas kraze po perfumerii i testuje zapachy w celu 'poszerzenia spectrum' :)) bo ono waziutkie oj waziutkie ... Skatowalam nos ostatnio w douglasie ...yyyyy :(( i w rzucie rozpaczy psiknelam nadgarstek angel innocent - potem siedzialam jak uzalezniona z nosem w rekawie swetra :))))))))) lune Odpowiedz Link
ta Re: tez to rozwazam 19.10.04, 17:36 >Skatowalam nos ostatnio w douglasie ...yyyyy :(( i w rzucie rozpaczy psiknelam > nadgarstek angel innocent - potem siedzialam jak uzalezniona z nosem w >rekawie swetra :))))))))) > lune Też czasem wyglądam, jakbym chowała klej w rękawie. Popsikam nadgarstki i zagięcia łokciowe, potem wpycham nos w rękawy i weszę, zapominając, że ludzie obok ! A wyraz twarzy zapewne przy tym mam zlekka "oddalony" :))))) Ta_ Odpowiedz Link
lune Re: tez to rozwazam 19.10.04, 19:21 ta napisała: > Też czasem wyglądam, jakbym chowała klej w rękawie. Popsikam nadgarstki i > zagięcia łokciowe, potem wpycham nos w rękawy i weszę, zapominając, że ludzie > obok ! A wyraz twarzy zapewne przy tym mam zlekka "oddalony" :))))) > Ta_ Nooooooo :) nie mozna opanowac wyrazu blogiego zadowolenia na obliczu :)) jesli zauwazylabym kogos takiego - od razu wiedzialabym ze to 'bratnia dusza' lune Odpowiedz Link
ziereal Re: tez to rozwazam 19.10.04, 19:25 lune napisała: > tzn. allegro - ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac - musze miec wiecej > czasu zeby sie wgryzc :) > mysle ze ewent. kupujacy moga miec watpliwosci - bo bylby to moj pierwszy > wystep na allegro w tej roli mysle, ze nie beda mieli:), ja nigduy nie mam jak ktos wystaiwa pojedyczne perfumy, bo rozumiem, ze to moze byc wlasnie nietrafiony prezent, czy tez zakup:). Poza tym Omnia nie jest tak popularna, zeby byly jej podrobki:),poza tym chyba akcetpujesz w razie czego odbior osobisty. Wystaw na licytacje z cena minimalna, tak bedzie najlepiej. A na wizazu, jak chcesz, moge Ci ja "oglosic":), i oczywisci eewentualnych chetnych odesle do Ciebie, czy tez bede posrednikiem w transakcji, dla mnie to zaden klopot, tylko napisz:) pzd Odpowiedz Link
lune dziekuje Jaskolko :) 19.10.04, 19:30 poczytam na Allegro - jak i co - i sprobuje ; a w sprawie Wizazu - napisze ; dziekuje za wsparcie lune Odpowiedz Link
icegirl Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 10:03 Owszem. Kupiłam Escadę Collection. Niestety, był to tester z zepsutym dyfuzorem. Zanim dotarl do mnie całość się wylała. Ale koperta (i folia) pachniały pięknie. Szkoda... Rodzinie też się podobało. Odpowiedz Link
dixi Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 14:03 w ciemno nabylam calkiem sporo zapachow, zarowno droga kupna jak i wymiany - przede wszystkim byly to nabytki "okazyjne" - no coz, jak sie chce wykorzystac okazje to trzeba ryzykowac :) potem jest tak, ze albo jestem zachwycona i mam satysfakcje, albo ... na straganik czy targowisko (jak to dobrze ze kazdemu sie podoba co innego :)) taki zakup w ciemno to dla mnie tez okazja do przetestowania perfum, ktorych w naszych perfumeriach nie uswiadczysz; aha, a aktualnie mam na oku ghosta i libertine VV, i jeszzcze chaumet :))) Odpowiedz Link
sorbet Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 15:07 Do niedawna prawie zawsze:-) Pamiętam sytuację, kiedy zobaczyłem w internecie nowe perfumy z serii kadzidlanej. Były jedynie informacje o nutach. W tym samym czasie kolega, który miał mi coś w Londynie kupić był 10 min od sklepu:-D Miałem na już zmienić zamówienie i wybrać jedne z pięciu zapachów. Wybrałem najbardziej "pasujące" :-) Kyoto, także najmniej "egzotyczne". I to był b. dobry wybór:-) Aczkolwiek na początku miałem wątpliwości, czy aby zapach nie był zbyt "zwyczajny", hehe. Skusiłem się później na Avignon z powodu pochlebnych recenzji ale okazało się, że jest zbyt bezpardonowe dla mnie:-) Odpowiedz Link
merolik Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 16:09 Bardzo wiele razy... Kuszą mnie recenzje, przemawiają do wyobraźni. Sporo nietrafień, ale na szczęście jest straganik i targowisko. A z udanych "kotów w worku": Cinnabar, czerwona D&G, Kenzo słoń, Safari, Desnuda :))) Nietrafionych ze 3 razy więcej, ale cóż...uwielbiam to oczekiwanie :)) Mam na oku kolejną zdobycz :)) Odpowiedz Link
elve Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 17:56 chyba mamy podobny gust! Odpowiedz Link
marla30 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 17:59 Oj, wielokrotnie, recenzje strasznie działają mi na wyobraźnię :). Skutek różny, ale jak napisała merolik - od czego straganik i inne kupujące w ciemno wielbicielki zapachów? Odpowiedz Link
renia30 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 18:19 Najbardziej kusiła mnie Hanae Mori Butterfly. Po entuzjastycznych recenzjach z MUA nie mogłam wytrzymać z zamówiłam w ciemno i .... nie trafiłam (ulepek) - ale poszły w dobre ręce. Generalnie, po pierwszym, drugim powąchaniu nowych perfum często mam nieodpartą chęć zakupu, jestem przekonana, że to zapach mojego życia i muszę go mieć i wtedy będę naprawdę szczęśliwa. Jest to jakby obsesja, często kolejne wachania lecza mnie z niej ale nie zawsze. Ostatnio tak własnie nabyłam Energizing Fragrance shiseido i już czeka na wymianę. Ach te nałogi :o) Odpowiedz Link
merolik Re: do Elve :))) 19.10.04, 20:23 Te ulubione nabyłam w dużej mierze dzieki Twoim sugestywnym recenzjom :))) (ostatnie "trafienie" - Addict Eau Fraiche też). I dziękuję Ci za to. :)) A z tych, które Ty lubisz, a ja nie bardzo, wymienię Nu i Eau Torride. Odpowiedz Link
taje Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 18:56 Niestety wiele razy - niektore probki sa nie do zdobycia nawet przez internet. Nie zlicze rozczarowan. Pociecha w tym, ze te udane zakupy szczesliwie rekompensuja mi zawod spowodowany tymi mniej udanymi, a te nieudane wczesniej czy pozniej znajduja nowy dom. Udane: POTL, Jour de Fete, Ormonde, Tabac Blond, CdG Rhubarb. Nieudane: Dinner by Bobo, Eau de Charlotte, Yohji. Niewiadoma: Dark Rose Czech&Speake - paczka jeszcze nie dotarla :-) Odpowiedz Link
roxi_hart Re: czy same nieudane zapachy? 19.10.04, 19:13 Pytam bo zmuszona jestem kupic cos w ciemno. Mieszkam w malym miescie, jestem w 8 m-cu ciazy i na dodatek na zwolnieniu z zakazem poruszania sie gdzies dalej:) i jak tu cos wywachac? Bylam dzies w dwoch sklepach ale tam kroluje Naomi i Mexx - troche sie nawachalam a potem bolala mnie glowa-zapachy zupelnie nie dla mnie. Zastanawiam sie nad Hot Couture, Pure Wish, Angel Innocent i Nu - tylko czy to przypadkiem nie sa duszace zapachy? Ktory z nich jest najlzejszy? Odpowiedz Link
ziereal do roxi:) 19.10.04, 19:23 oj zaden z nich nie jest lekki,droga eliminacji-na pewno lekki nie jest Nu, to chyba najciezszy z nich, w dodatku kadzidlany, zupelnie inny od pozostalych trzech. Angel innocent jest nieco bardziej slodki od pure wisha:) i czuc w nim wiecej egzotycznych owocow, pure wish jest nieco..hmm..lzejszy?, ale tylko nieco, to dla mnie z kolei truskawki z bita smietana, a bardziej takie ich echo. Co do hot couture, to po prostu malinki, lekko przyprawione pieprzem, ale leciutko, ladny zapach, taki mniej jedzeniowy niz AI i PW, mimo wszystko. JA bym przede wszystkim rozwazala hot couture i innocenta, pure wish kojarzy mi sie z wszystkimi nowymi "rozowymi" nowosciami, mimo iz jest od nich ciekawszy. pzd Odpowiedz Link
klg777 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 19.10.04, 20:40 Kupiłam tak Ghosta Deep Night, bo mi się flakon spodobal, taki ciemny księżyc. Dla mnie ten zapach będzie już na stałe gościł na półkach. Potem kupiłam Ghosta Summer 2003 (bo pierwszy Ghost tak dobrze mi podszedł), powąchałam... i oddałam mamie ;) Był straszny, jak połączenie letniej wersji CK One z Yves Rocher takim zielonym, z czeroną kulką na zakrętce (kiedyś kiedyś to u niech było). Mi totalnie się nie spodobał, a mamie i owszem. A potem kupiłam Madness Choparda. Wydawało mi się że znam zapach.. ale jednak okazło się że niekoniecznie, więc traktuję to jako zakup w ciemno. Na szczęście się już go pozbyłam. Ale też uwielbiam chodzić po perfumeriach i spryskiwać nadgarski i wąchać je pocichutku ukradkiem. Odpowiedz Link
asinek Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 20.10.04, 11:15 nie. zawsze testuje zapach przed kupieniem. jednak trudno twierdzic ze jednorazowe przetestowanie na papierku jest wystarczajace, prawda? A po takim przetestowaniu wlasnie kupilam Safari. Co prawda mini na poczatek i dopiero po "oswojeniu" flaszke magnum ;-). prawie w ten sposob kupilam Eau de Merveilles Hermesa. Na papierze (w opisch i w "psiku") ten zapach zyl i rozwijal sie pieknie - ot ucielesnienei moich marzen o zapachu. na szczescie wyprobowalam na skorze i ... nie kupilam bo na mnie prawie wcale nie pachnie! ... i nosze sie z zamiarem kupienia zupelnie w ciemno Mahory Guerlaina (mimo ze nie mam zbyt dobrych doswiadczen z zapachami tej firmy) - tej nie mozna przetestowac, bo w zadnej perfumerii poza ebay'em jej nie ma! Odpowiedz Link
charade Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 20.10.04, 11:30 Tak, kupiłam w ciemno wiele razy. Były to zapachy, których już nijak nie mogłam przetestować w Polsce, bo albo wycofane, albo nigdy do naszego kraju nie zawitały. Więcej jednakże już tego nie zrobię, bo straciłam kupę kasy na tych eksperymentach (a mogłam wydać na przykład na ciuchy, byłoby to z większym pożytkiem), a efekty były mało zadowalające. Praktycznie w każdym przypadku coś mi nie pasowało. Nigdy więcej zakupów w ciemno ! Odpowiedz Link
lolik2 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 20.10.04, 12:09 ostatnio mi się zdarzyło po raz pierwszy - Korsa od Charade :) i nie żałuję jeśli dostanę Etoile de Sud to będzie drugi raz Odpowiedz Link
fa25 Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 21.10.04, 13:06 Do tej pory tylko raz -i to udanie. Po bardzo zachęcających opisach na naszym forum kupiłam Collection Escady i jestem bardzo zadowolona. Ale tak generalnie to chyba jestem ostrożna i musze najpierw sprawdzić jak "toto "pachnie na skórze. Odpowiedz Link
incan_to Re: czy kupilyscie kiedys jakis zapach w ciemno? 21.10.04, 20:49 Właśnie czekam na Pure Wish - i jestem go bardzo ciekawa. To mój pierwszy raz, jak chodzi o kupowanie w ciemno ;), na ogół jestem dość ostrożna, muszę wiedzieć jak zapach się nosi na mnie :). Poza tym w moim mieście można kupić normalnie w sklepie próbki zapachów, także niektórych niedostępnych w Polsce, z czego czasem zdarza mi się korzystać. Odpowiedz Link