fredt 30.01.05, 19:12 Czy mieszaliście kiedyś 2, lub więcej perfumów, by uzyskać zapach jakiego nikt nie ma. Jakie były tego efekty ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dori7 litosci!!! jakich znowu "PERFUMÓW"!! 30.01.05, 19:23 Bo jak slysze takie cos, to nie chce mi sie nawet odpowiadac, choc temat ciekawy... :((((((((((((( Polecam watek: Odmiana słowa "perfumy" przez przypadki Odpowiedz Link
kalia_t Re: litosci!!! jakich znowu "PERFUMÓW"!! 30.01.05, 19:48 Do tej pory stałam z boku, ale cierpliwość ma swój kres.... Przestańcie wreszcie strofować i poprawiać uczestników forum, bo wprowadzacie niemiłą atmosferę. Każdy jest dorosły i odpowiada za siebie, niestety nijak się to ma do zasad gramatyki i ortografii. Nie jestem tuzem stylistycznym, moja gramatyka pozostawia wiele do życzenia, jednak staram się panować nad ortografią:))) Z doświadczenia wiem, że wciąż jest aktualna maksyma "Czego się Jaś nie nauczył, tego Jan nie będzie umiał" i na nic ciągłe napominania, że tak się nie pisze, bądź nie odmienia. Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do danej formy (chociażby błędnej) lub taka odmiana występuje w jego regionie, to i tak jednorazowa uwaga nic nie zmieni w tej materi, a będzie jedynie świadczyć o nie najlepszej atmosferze na forum... Pozdrawiam. Kalia Odpowiedz Link
ziereal Re: litosci!!! jakich znowu "PERFUMÓW"!! 30.01.05, 19:55 a wlasnie, ze nie przestaniemy!!! :P no przepraszam, ale to nie jest forum o koniach, psach, teletubisiach czy smerfach, tylko wlasnie "o perfumach". I naprawde byloby fajnie, gdyby to jedno slowo przynajmniej bylo pisane poprawnie. Jezeli kto reaguje alergicznie na jakikolwiek przytyk, badz zwrocona uwage, to juz naprawde JEGO problem, a nie osoby zwracajacej uwage:). Odpowiedz Link
dori7 Re: litosci!!! jakich znowu "PERFUMÓW"!! 30.01.05, 20:02 A ja sie nie zgadzam - nie jestem jakas szalona purystka jezykowa, rozumiem, ze czasem czlowiek zaaferowany pisze szybko i nieuwaznie, i trafic sie moze blad stylistyczny czy nawet gramatyczny, ale niech chociaz slowo oznaczajace przedmiot uwagi tego forum bedzie wlasciwie odmieniane. Argument, ze ktos jest przyzwyczajony, jakos do mnie nie przemawia - inaczej bylabym pierwsza osoba piszaca niepoprawnie na tym forum, bo bez przerwy tone w powiesciach dziewietnastowiecznych, a tam w uzyciu w kolko "perfuma lawendowa", "perfuma do wlosow" itd. :P Ok, koncze temat, bo zrobi sie nam rzeczywiscie forum o poprawnosci jezykowej :P Odpowiedz Link
coralin Re: mieszanie perfum 30.01.05, 20:07 Był kiedyś taki zestaw zapachów Montany, które sugerowano:)) m.in. mieszać ze sobą. Miałam zestaw w miniaturkach, a o zapachach których chyba nikt juz nie pamieta(choc to było w 96,97 roku) pisałam już na tym forum. A może pamięta ktoś Suggestion?? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=10894870&a=10894870 Odpowiedz Link
forevermore79 Re: mieszanie perfum 30.01.05, 20:12 Pamietam :-) Sprzedawany jako trio lub wody o ksztaltach flakonow mozliwych do dopasowania. Ja kojarze srebrna wersje- taki chlodny bukiet, reszty juz nie :-). Montana cos nie ma szczescia do zapachow i wlascicieli- kiedys byl Clarinsa, teraz malej kompanii Diana de Silva. Odpowiedz Link
dori7 Re: mieszanie perfum 30.01.05, 20:20 Dla mnie miksowanie perfum jest jakies podejrzane, bo nie przeciez po to ekspercki nos meczyl sie nad kompozycja, zeby ja mieszac z czyms zupelnie innym. Mnie irytuje falszywie brzmiacymi nutami zapach chocby odrobine zmieniony przez niedokladnie wtarta odrobine balsamu do ciala, a co dopiero przez zmieszanie go na skorze z innymi perfumami. Odpowiedz Link
coralin Re: mieszanie perfum 30.01.05, 20:22 forevermore79 napisał: > Ja kojarze srebrna wersje- taki chlodny bukiet, Uhmm, zapach w stylu hiciora tamtych czasów L'Eau d'Issey. reszty juz nie :-) Mdlący niby orient:) Odpowiedz Link
sorbet Re: mieszanie perfum (ang.) 30.01.05, 20:16 Znalazłem to na makeupalley.com Successful Layering, according to French ELLE magazine r/o ( ) Autor bella The safest way to do it is with citrus notes. They blend easily with floral, woodsy and even ambery fragrances. Such combinations enable you to associate two different 'scent worlds' and prevent either of the two fragrances being redundant. How to go about it: spray the stronger perfume first so that the notes from the second perfume get added to the heart and base notes of the first one. COMBOS PUBLISHED IN FRENCH ELLE (21 July 2003) Sweet: CSP Eau Vanille Abricot + Chanel Coco Adds a gourmand note to the ambery/woody base of Coco Unisex: Kenzo Flower + YSL M7 Adds floral notes to the muskiness of M7; turns it into a feminine scent Light: L'Artisan Navegar + Annick Goutal Des Lys Lightens the ambery notes of Navegar and adds a fresh note to them Fresh: Sisley Eau de Campagne + Kiehl's Cucumber Spray Two green scents together. Creates a very soft, summery perfume. Daring: Chanel Cuir de Russie + Shiseido Féminité du Bois Creates a very rich and sensual fragrance. Kindred spirits Guerlain L'Heure Bleue + Eau de Cédrat Adds a fresher note to L'Heure Bleue. Rich: L'Artisan Parfumeur Un Zeste d'Eté + Clinique Aromatics Elixir Adds a fresher note to the ambery and chypre accords of A. Elixir Original: Thierry Mugler Angel + Hermčs Eau d'Orange Verte Adds fresher notes to the gourmand and slightly oppressive accords of Angel. I have already posted what follows, but a few people may have missed it: PERFUME COMBINATIONS SUGGESTED BY JEAN-CLAUDE ELLENA (FRENCH PERFUME CREATOR) - PUBLISHED IN FRENCH ELLE MAGAZINE No5 de Chanel [to enhance the] Iris: Aprčs l'Ondée (Guerlain) [to enhance the] Masculine notes, aldehydes and lavender: Tabac Original Shalimar de Guerlain [to enhance the] Lavender: Pour un Homme (Caron) [to enhance the] Spices: Pour Homme (Cacharel) or Comme des Garçons [to enhance the] Patchouli: Etro, Santa Maria Novella Arpčge de Lanvin [to enhance the]Ylang-ylang: Beauty (Sarah Schwartz) [to enhance the] Lily of the Valley: Diorissimo Joy de Patou [to enhance the] Rose: Ombre Rose (Jean-Charles Brosseau) or Rose Muskissime (Maître-Parfumeur et Gantier) [to enhance the] Green jasmine: Diorella Trésor de Lancôme [to enhance the] Leather: Cuir de Russie (Maître-Parfumeur et Gantier) or Centaure (Cardin) [to enhance the] Violet: Violette (Berdoues or Floris) [to enhance the] Rose: Evelyn (Crabtree & Evelyn), Tea Rose (Perfumer's Workshop), Rose du Jardin Retrouvé Ysatis de Givenchy Smells wonderful with Féminité du Bois (Shiseido) Angel de Thierry Mugler [to enhance the] Fruit: Fuzzy Peach (The Body Shop) As a contrast: L'Eau d'Issey L'Air du Temps de Nina Ricci [to enhance the] Pepper: Poivre (Caron) Femme de Rochas [to enhance the] Clove and Cardamom: 4 parts Femme, 1 part Comme des Garçons Anaďs Anaďs de Cacharel Daytime: Acqua di Gio Nighttime: Gio (Armani) Diorissimo de Christian Dior [to enhance the] Fresh marine notes: Cool Water for Woman (Davidoff), or Pleasures (Estée Lauder) Blackcurrant: First (Van Cleef & Arpels) Opium d'Yves Saint-Laurent [to enhance the] Fruit: Orange Sanguine (Jean-François Laporte), Orange Cannelle (Fragonard) [to enhance the] Orange blossom (Moroccan effect): Fleurs d'Oranger (Serge Lutens) [to enhance the] Masculine notes: Old Spice (Shulton) COMBINATIONS CREATED BY "REAL" FRENCH WOMEN - PUBLISHED IN ELLE MAGAZINE Iris Silver Mist (Serge Lutens) + Bouton d'Or (L'Artisan Parfumeur) Aromatics Elixir (Clinique) + Mitsouko (Guerlain) Aromatics Elixir (Clinique) + Blenheim Bouquet (Penhaligon's) Aromatics Elixir (Clinique) + Tea Rose (Perfumer's Workshop) L'Eau du Ciel (Annick Goutal) + Shalimar deodorant Aprčs l'Ondée (Guerlain) + Violette de Parme A few drops of Cuir Mauresque (Serge Lutens) + Mitsouko deodorant Cerruti 1881 + Pino Silvestre Műre et Musc (L'Artisan Parfumeur) + White Musc (The Body Shop) Habanita (Molinard) body lotion + Shalimar (Guerlain) 24 Faubourg (Hermčs) + Eau de Campagne (Sisley) bath oil Lolita Lempicka + Eau Trois (Diptyque) LAYERING COMBINATIONS SUGGESTED BY MUAERS Must de Cartier + Parfum Sacreé Must de Cartier + Molinard Vanille lotion Trussardi Skin + Dolce & Gabbana Kiehl's Orig Musk + Noa Kiehl's Coriander + Noa L'Or de Torrente + coffee fragrance oil SL Fleurs d'Oranger + Cuir Mauresque SL Fumerie Turque + Fleurs d'Oranger or Un Bois Vanille SL Chergui + Un Bois Vanille SL A la Nuit + Child SL A la Nuit + Chanel Gardenia SL A La Nuit + Armani Sensi KM Loukoum + Luctor et Emergo KM Loukoum + La Ligne St. Barth's Vanilla L'artisan Red Philtre with Demeter Birthday Cake Kai + Tocca Stella lotion Sage Pearl + Sage Turquoise Lea St. Barth + Crabtree and Evelyn Tom Kitten La Chasse + L'Occitane Vetyver lotion Marc Jacobs + Philosykos Eau d'Hadrien + either Burberry London or Hové Tea Olive Kiehl's Musk + either Kiehls Cucumber or Kiehl's Coriander Odpowiedz Link
dori7 Re: mieszanie perfum (ang.) 30.01.05, 20:26 Jestes jak zwykle niezastapiony w wyszukiwaniu ciekawostek :)) Mnie najbardziej zszokowaly dwie propozycje Angelowe: Angel + Eau d'Orange Verte oraz Angel + L'eau d'Issey. Chociaz... Jednak chyba nic nie przebije mieszanki Diorissimo i Cool Watera!! :)))) Odpowiedz Link
elve Re: mieszanie perfum (ang.) 31.01.05, 00:31 niezłe, szkoda, że nieprzetestuję żadnego z duetów (albo nie lubię składników, albo brakuje mi jednego do pary ;) ) a co powiecie na Black Cashmere Donny Karan z Sicily Dolce&Gabbana? ciekawe, czy ktoś by sie odważył ;) bo ja tak - rqaz - przypadkiem ale o tym sza - na razie :) Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: mieszanie perfum (ang.) 31.01.05, 01:00 Ziarno zostało zasiane :))) Elve może jak się spotkamy to zaczniemy mieszać co nieco? :))) zapakuję cały majdan w plecaczek i dalejże eksperymentować :D Powiem szczerze że nienawidzę mieszania zapachów, jakoś tak mi nie pasuje :D parę razy coś mi sie zdarzyło zmieszać przypadkiem - i efekty opłakane, prawdę powiedziawszy. Ale podjudzona przez Dori własnie przed chwilą wywlokłam Angela i kropeleczkę zmieszałam Z Eau de Orange Verte - oczekując jakieś straszliwej, morderczej mieszanki. Powiem szczerze, że nie jest aż tak tragicznie. Powiem więcej - niektórym to mogłoby się spodobać (ale raczej nie Tobie, Elve). Mimo iz dałam więcej Hermesa, a zdecydowanie mniej Angela, to właśnie A. góruje w tej dziwacznej woni. Powiem szczerze - koktajl jest tak straszny że aż fascynujący! Angel zyskał jakąś dziwną nutę ostrą, metaliczną - jak dla mnie średnio przyjemną. Szokujący mix - ale nie wątpię że jest to bardzo oryginalne, i może się podobac (ekscentrykom, a nie spokojnym tradycjonaliskom). No to mną trochę wstrząsnęło... Odpowiedz Link
dori7 Re: mieszanie perfum (ang.) 31.01.05, 01:05 No ladnie, wszystko na mnie! I na dodatek nie moge powachac rezultatu, chociaz moze to i lepiej, hihi, jeszcze bym wech stracila od tego koktajlu :PP Odpowiedz Link
dori7 Dzis ja stworzylam potwora!!! 02.02.05, 02:21 Zainspirowana artykulem postanowilam urzeczywistnic jeden z najbardziej koszmarnych pomyslow, podsunietych przez autora ku zgubie ciekawskich czytelnikow: Cool Water i Diorissimo. No coz... Juz trzy godziny mecze sie z tym potworem!!!!!!!!!!!!! Wyszedl najbardziej obrzydliwy koszmar!! Jest to zupelnie niepodobne do Diorissimo, mimo ze chlupnelam solidnie, brzmi jak najgorsza z najgorszych podrob Cool Water konserwowana tydzien w tropikalnym sloncu. Jak to mowia w reklamach: "powstala zupelnie nowa jakosc", ale jest to nowa jakosc nie perfum, ale Domestosa - choc po namysle stwierdzam jednak, ze Domestos przewyzsza efekt tej mieszanki o klase... Odpowiedz Link
kalia_t Re: Dzis ja stworzylam potwora!!! 02.02.05, 08:40 Myślałm o zmieszaniu Trussardi Skin + Dolce & Gabbana, ale po Twoich doświadczeniach raczej się powstrzymam:))) Odpowiedz Link
zettrzy Re: mieszanie perfumów 30.01.05, 20:31 zapachy Kiehl'sa sa wlasciwie bezwonne, wiec mieszanie w tym wypadku nie spowoduje katastrofy Philosykos ani La Chasse bym nie mieszala z niczym, bo to sa zbyt piekne zapachy aby je czyms zanieczyszczac co do roznych Chaneli, Le Mustow, Shalimarow i innych - koncowy efekt moze nieco przekroczyc oczekiwania... no moze nie od razu komora gazowa, ale - bym wziela na wstrzymanie natomiast bardzo lubilam kiedys kupowac czyste olejki zapachowe, np. jasmin, roza, ylang-ylang, ogorek, konwalia i mieszac z nich moje wlasne kompozycje, do tej pory zostal mi miniaturowy lejek z jakiegos zlotka Odpowiedz Link