Dodaj do ulubionych

Nietypowe, "stare" perfumy

24.02.05, 22:20
Ostatnio, ku mojemu zaskoczeniu, naszlo mnie na wachanie i kupowanie perfum
dosc starych (dawno wyprodukowanych), okreslanych czesto ze wzgledu na
specyficzna nute zapachowa jako babciowate, dla starych panien, starszych
cioc itp. Do takich zaliczam m.in. Chanel no 5, Chanel no 19, Mitsouko
Guerlaina, Margarethe Ley Escady, Eau du Soir Sisleya, a ostatnio zastanawiam
sie czy w podobnym stylu pachnie Joy. Na pewno wiecie o jakich "klimatach"
mowie. Czy przychodzi Wam do glowy cos rownie ladnego i zblizonego do ww
zapachow, np. Margarethy Ley? Bo ta ostatnia mnie urzekla... Czekam na
Wasze "babciowate" propozycje;)
Obserwuj wątek
    • coralin Re: Nietypowe, "stare" perfumy 24.02.05, 22:32
      Tak, Joy to właśnie ten styl. Strasznie mocno kwiatowy i starodawny. Generalnie
      babciowate perfumy są z przynajmniej odrobiną szypru. Akurat Escada jest dosć
      blisko zapachowo klasycznemu zapachowi Boucheron . Jeśli chcesz coś bardziej w
      stylu francuskiego szyku(czyli Chanel 5 i 19, Eau de Soir, Mitsuoko)to
      powąchaj klasyczna Divę Ungaro,Ysatis Givenchy,Paloma Picasso (szyprowo-
      orientalny), Y YSL, Woman 4 Jil Sander i jej zapach nr 3, Byzance Rochas,
      Fidji Guy Laroche. I Quelques fleurs Houbigant.
    • ziereal Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 00:18
      i jeszcze Clinique Aromatics Elixir. Okropny smierdziuch zreszta;).
      A Joy faktycznie pachnie babcino, mialam probke i oddalam z przyjemnoscia.
      Ysatis nie jest juz dokladnie w tym stylu, bo jest slodko-kwiatowy, ale
      faktycznie mlodej kobiecie bym go nie polecala.
      • kalia_t Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 00:44
        Przy okazji spytam, bo również szukam dwóch "staruszków": Joy i Arpege, czy w
        Poznaniu można je gdzieś "niuchnąć"?:):):)
        • benita5 Arpege 25.02.05, 19:33
          kalia_t napisała:

> Przy okazji spytam, bo również szukam dwóch "staruszków": Joy i Arpege, czy w
          > Poznaniu można je gdzieś "niuchnąć"?:):):)

Ja stanowczo protestuje!!! Arpege owszem nie jest najmłodszy, ale receptura
          i proporcje tworzą majstersztyk. Bije na glowe wiekszosc zimowych nowosci
          bogactwem, klasa i tym jak zaskakuje kolejnymi odslonami. To nie jakis
          pusty,jednostajny, przewidywalny zapaszek!! Wiec jesli juz klasyfikowac go jako
          wwiekowego to jest to staruszek ale na snowboardzie :)))
          • kalia_t A gdzie można je powąchać? W Poznaniu?:))) 26.02.05, 17:23

• mathilde17 Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 10:59
      Powąchaj jeszcze:
      Miss Dior
      Cabochard de Gres
      Femme Rochas (piękny szypr)
      Le Dix Balenciagi (ten jest trochę bardziej kwiatowo-mydlany)
      jako "stare" są też określane L'Air du Temps Niny Ricci i Rive Gauche
    • dziunia11 Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 11:58
      Chanel 19 to zadne babciowate pefumy. Zostaly stworzone w 1970 roku dla mlodych
      i nowoczesnych kobiet, sa bardzo kwiatowe z bardzo charakterystczna nuta irysu
      i zwlaszcza galbanum. Uzywam go od 1981 roku i jest moim number one (chodzi o
      perfumy, EDP ma troche inny zapach zostala zreszta stworzona 18 lat pozniej).

Osobiscie nie biegam za nowosciami ( a jak zdarza mi sie biegac to niewiele
      nowych zapachow mnie urzeka), wiekszosc moich ulubionych perfum to "starocie"
      przewaznie z lat 60-80. Poza tym wole nosic zapachy, ktore sa niemodne. Nie
      lubie pachniec tak samo jak polowa ulicy.
      Dla mnie babcine zapachy to raczej stare przedwojenne albo tuz powojenne
      Guerlainy albo Joy i inne Givenchy, Dior itd. Coraz bardziej je lubie. Czyzbym
      sie starzala ;-) ??
      • vanila_sky Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 14:15
        dla mnie takim zapachem dla "mocno dojrzałych" jest Opium
    • zettrzy Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 20:49
      a myslalam ze chodzi o perfumy ktore moglyby sie kojarzyc np. z Greta Garbo...
      no nie, zadne Chanele mi sie nie zalicza do babciowych, sa na to zbyt
      poliestrowe i raczej kojarza mi sie z kawiarnianymi intelektualistkami z epoki
      kawiarn i intelektualistek (chyba oba zjawiska dzisiaj mozna ogladac wylacznie w
      kinie, w filmach z lat 60)
      z babciami i ciociami kojarza mi sie natomiast zapachy kwiatowe, glownie
      lawenda, oraz szyprowe, takie sa jakies swieze w sposob w jaki sa swieze tzw.
      czerstwe staruszki
    • miriam_73 Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 20:58
      W takim starym stylu są też "1000" Patou (1972 r) oraz Jardins de Bagatelles (z
      lat 60-tych) Guerlaina. Klasyką jest też Shalimar, jeszcze sprzed II wojny(ja
      nie lubię, ale znam miłosniczki).
      • balbina_alexandra Re: Nietypowe, "stare" perfumy 25.02.05, 22:31
        No jedną z największych miłośniczek Shalimara an tym forum jestem ja :) to
        zapach ktory oczarował mnie już bardzo dawno temu, ale nie od razu mogłam
        używać, musiałam odrobinę dojrzeć... To jednak niezwykłe osiągnięcie - tak
        stary zapach, a ciągle zachwyca :)
        Faktycznie zbliżone są Eau de Soir - mają silną nutę retro, są mocno szyprowe,
        ale nie są wcale takie stare :) Joy i Arpege nie bardzo mi podchodzą jednak -
        są takie właśnie babcine - ale to tylko moje odczucie, bo np. Joy zalicza się
        do ulubionych zapachów mojej siostry nastoletniej :)
        Z zapachów które mają podobną nutę retro, które lubię - 24 Faubourg Hermesa
        (piękne i wcale nie stare) (w ogóle Hermes jest wart powąchania - koniecznie
        dla każdego miłośnika klasyka - Hiris, Rouge, Caleche).
        Sama nosiłam Chanel 19 kiedyś - i choć teraz nie mogłabym już - mam do nich
        jakąś dziwną słabość. Polecam jeszcze Divę Ungaro i L'Interdit Givenchy (z
        innej bajki, niemniej jednak dość niezwykłe).
    • kajkaka Re: Nietypowe, "stare" perfumy 09.03.05, 12:09
      Generalnie prawie cały Guerlain jest dla mnie strasznie babciowaty i pachnie
      starym kołnierzem z lisa - a fee!;) Niestety, w zwykłej perfumerii raczej nie
      powąchasz tych najstarszych zapachów. Nie wiem, w jakim mieście mieszkasz, ale
      np. w Krakowie jest perfumeria Guerlaina przy ul. św. Jana, gdzie mają
      dosłownie wszystko!
      Pozdrawiam
      Kajka
      • salma88 Re: Nietypowe, "stare" perfumy 09.03.05, 18:37
        Owszem, w Krakowie, gdzie mieszkam w sklepie Guerlaina maja wszystko:) Tylko
        zapomnailam zapytac bedac tam ostatnio czy maja tez Jicky...
        • sorbet Chanel - 19 i Bois d'Iles 10.03.05, 13:16
          Spróbowałem te dwie :-) Faktycznie mają coś wiekowego. W 19, skóra i zieleń z
          pudrem kwiatowym, lekki szypr, bardzo "androgyny". Uwaga jest cywet:-)

Bois d'Iles jest aldehydowy, ale i mleko i puder. Kojarzy mi się z 5ka,
          zdecydowanie mniej głośny. Odrobinę chyba ambry, tej zwierzęcej:-)

Wiecie co, lubię te zapachy:-). Mam dość dużą chyba tolerancję zapachową. Ale
          wolę "babcine nuansy w grze zapachowym" niż krzyczącą, "zimną" sterylność,
          przechodzącą później w banalność w przeważającej części nowszych zapachów.
          • misscollins Re: Chanel - 19 i Bois d'Iles 10.03.05, 14:35
            Zapachy "babciowe" lubię najbardziej i nie interesuje mnie, co na ten temat
            myślą inni. Wszystkie Guerlaina, Carona, Cabochard, szypry, orienty, etc.
            Poluję na Jicky PdT. Shalimar kupuję na zapas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka