silence-dreamer 22.03.05, 13:46 przechodzę fascynację flakonami Lalique, jednak nie dane było mi poznać zapachów, zresztą same perfumy są mało dostępne....może ktoś ma jakieś doświadczenia i się ze mną podzieli... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luloo1 Re: lalique 22.03.05, 14:20 silence-dreamer napisał: > przechodzę fascynację flakonami Lalique, jednak nie dane było mi poznać > zapachów, zresztą same perfumy są mało dostępne....może ktoś ma jakieś > doświadczenia i się ze mną podzieli... Kiedyś używałam jednego z zapachów Lalique, w sumie to tak przypadkowo i przez chwilę, w spadku po znajomej.Po kilku użyciach nie do końca mi podszedł.Był delikatnie słodkawo-pudrowy z wyczuwalną nutą cyrusów (pomarańczy), odrobinę retro jak Amarige Givenchy. A flakony faktycznie piękne, np. L'Air de Temps Niny Ricci (zaprojektowany przez jubilera René Lalique'a), kopia gołąbków kryształowych (odłupanych przez Niemców podczas wojny), zdobiących jedną z paryskich fontann. Rzeźbił też w rogu i kości, ale specjalizował się w rzeźbieniu w szkle, pewnie stąd nazwa materiału - Lalique glass(camphor glass). Mawiał, że ważny jest materiał a nie afekt.Lubił krzywizny, asymetrię, bogate ornamenty, łaczenia emalii i szkła. Inspiracje czerpał z natury,wyglądu roślin i owadów. Flakony zamawiali u niego m.in. Coty oraz Guerlain. Na świecie dużo osób kolekcjonuje te cacka i osiągają naprawdę zawrotne ceny. www.perfland.pl/x_C_Dz__P2_135410151.html Odpowiedz Link
coralin Re: lalique 22.03.05, 23:47 luloo1 napisała: > > A flakony faktycznie piękne, np. L'Air de Temps Niny Ricci (zaprojektowany > przez jubilera René Lalique'a Ten flakona zaprojektował Marc Lalique, syn Rene. A flakon Niny Marie Claude Lalique , córka Marca. Odpowiedz Link
luloo1 Re: lalique 23.03.05, 09:01 coralin napisała: > luloo1 napisała: > > > > A flakony faktycznie piękne, np. L'Air de Temps Niny Ricci (zaproje > ktowany > > przez jubilera René Lalique'a Dziękuję za sprostowanie, masz rację coralin, chociaż mam książkę, w której pewnie omyłkowo podają Rene. > > Ten flakona zaprojektował Marc Lalique, syn Rene. A flakon Niny Marie Claude > Lalique , córka Marca. Odpowiedz Link