Dodaj do ulubionych

The best of Forum 2005 :-)

30.12.05, 15:19
Czyli moj zupelnie subiektywny ranking tego, co sie w mijajacym roku zdarzylo-
dodawajcie i swoje spostrzezenia!

Przede wszystkim pozytywne aspekty- sami uczestnicy! Wspaniala integracja,
kwitnaca wymiana probek (odpachnianie fiolek rulezz! :-), dzieki ktorym
moglismy poznac wiele trudno dostepnych, czy niszowych zapachow, zyczliwosc,
funkcjonujacy idealnie straganik.
To, ze lubimy sie nawzajem i wspieramy, widac na kazdym kroku:
- w watku podziekowalnym, ktorego tytul kaze nam slusznie pamietac, ze
Olesiam jest wielka(i inni, rzecz jasna, takze :-)
- w tym, ze pamietamy o sobie w trudnych chwilach (usciski i wszystkie dobre
mysli skierowane ku nitulince wobec Jej tragedii, czy tez usmiechy i
gratulacje ostatnio dla kalooo, przyklady mozna mnozyc).
- stale przybywa nowych twarzy, a raczej nickow- super! (rodza sie tez
forumkom kolejne dzieci :-)

Co bylo tu w 2005 roku trendy?

- Zapachy niszowe, to na pewno- na topie sa wizyty w Quality (ludziom spoza
Wawy pozostaje tylko wpadac tam od czasu do czasu, no i czytac fajne relacje
modernwitch vel a.g.n.i :-).
Podziekowania dla tej perfumerii, ze rozruszala zdecydowanie polski rynek!
- Jak zwykle, od samego poczatku CdG- gdyby nie sorbet, malo kto poznalby
zapewne ta marke- dobrze, ze wrocila do stolicy
- Wymyslanie nowych, ciekawych watkow (uklony ostatnio chocby dla luloo i
mangos :-)
- Cosezonowe rankingi- staly element forum, fajnie, ze sie spodobal-
glosujcie na najnowszy!
- Allegro- pytania o sprzedawcow, porady i wielki plus za to, iz mozna tam,
wsrod wielu podrobek, znalezc oryginalne i czasem unikalne zapachy
- Newsy, zapowiedzi, plotki- tu nieskromnie pochwale siebie, przy oczywista
wsparciu sorbeta. Uwazam, ze jestesmy najbardziej poinformowanym forum o
perfumach na swiecie!
- Karta kredytowa, hihi- niezbedny element do zakupow perfumeryjnych na
perfumebay, strawberrynet itd.
- Zwrot "perfumowanie do pepka"- ciesze sie, ze moje ulubione powiedzenie sie
przyjelo :-)
- Lektura perfumeryjnych blogow i innych stronek- od Luca Turina,
nowsmellthis, basenotes, po swietny blog elve

Minusy? Hmm, czasem sie zdarzaja- bylo w tym roku kilka mini zgrzytow, ale
duzo nam pomogly wyjasnic sobie nawzajem co nieco, potrafi pojawic
sie "troll", ale za dlugo tu miejsca nigdy nie zagrzeje.
Poza forum- w polskich perfumeriach ceny wywindowane na maxa, wybor zaden,
probek niet- tego tak latwo sie nie zmieni, ale swoje sposoby tez
wypracowujemy.
Minus za popularnosc- rosnace ceny poszukiwanych przez nas skarbow na allegro-
ale coz, jestesmy widac opiniotworczy.
Czekam na Wasze sugestie i moze jakies pomysly na przyszlosc. Pozdrawiam
noworocznie! :-)

Obserwuj wątek
    • kkml_mav Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 15:58
      Wg mnie na plus jest jeszcze to ze na forum pojawiło się więcej meskich nosów:)
      Sam w tym nie uczestnicze, ale podoba mi się to jak chetnie ludzie tu wymieniaja
      się probkami, albo przesyłaja je jak ktos ladnie poprosi:)

Na minus jest to, że admini wycinaja watki mniej udzielających się osób,
      przenoszą je - robiac chaos w niektorych topicach, przymykając oko na te
      aktywnych forumowiczów (choć bardzo często w treści są podobne) Troche wg mnie
      niesprawiedliwe ale protekcja jest wszedzie.

Pozdrawiam
      Kamil
      • forevermore79 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 16:05
        Jesli tak odczuwasz, to jedyne co mi pozostalo, to przeprosic w imieniu
        adminow, ot co! :-) Sorbet, ktory jako jedyny ma prawo do przenoszenia, zawsze
        jest sprawiedliwy i robi to, aby ujednolicic watki, IMHO, ale nie mi sie tu
        wypowiadac- na pewno wezmie to do serca :-)
        A protekcja? Jakby byla platna, to bym sie moze zastanowil, hehe.
        Meskie nosy- rzecz, ktory cieszy, ostatnio jest ich faktycznie wiecej.
        Pozdrawiam!
      • sorbet Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 16:27
        Mogę tylko przenosić wątki do innych forów, gdzie również mam prawo admina,
        czyli do bielizny i mody męskiej, co jest zupełnie absurdalne:-P, swoją drogą.

Generalnie, wątki dot. zakupów i allegro są "przenoszone" metodą wytnij-wklej.
        Te wątki rzeczywiście zakładają nowe osoby, ale zawsze są powiadomione o tym
        mailem, lub na bieżąco na forum.

Inne, chyba że spamy, nie są "tknięte". Staram się także by wątki się nie
        powtórzyły zbyt często:-)

Naprawdę nie wycinamy wątków bez powodu, jedynie ze względu na aktywność
        autorów:-)
    • sorbet Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 16:16
      Wszystko już wymieniłeś Forever:-)

Dodaję tylko
      1. "Rocznik 2005" jest wspaniały!

2. Zloty. To wydarzenia w Warszawie:-), bo gdzie można testować do woli SL, FM,
      Hermesessences, Gaubin Daude...

3. Admini są super:-P. Żałuję jednak, że nie piszę zbyt często (będę się
      starać:-)
    • kkml_mav Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 16:57
      Hej,
      jak dla mnie to juz nie ma problemu:)
    • kkml_mav Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 17:09
      A i jeszcze jeden plus.

Bardzo mnie cieszy ogolny zachwyt pań nad kobiecym Cerruti Image:)
      Od dawna wiedziałem ze to idealny zapach dla kobiet, moje kochanie też tak myśli:)
    • luloo1 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 21:56
      Faktycznie moi mili, podsumowujemy kolejny rok intensywnego zapachowego życia
      na forum. Dziękuję przede wszystkim tym, którzy wytrwali z nami w swojej pasji,
      chętnie dzielą się swoimi spostrzeżeniami i wiedzą z innymi oraz realizują na
      naszych łamach swoje zapachowe ambicje.
      Zaczynamy się nawet zastanawiać z foreverem i sorbetem nad rankingiem samych
      forumowiczów:) Może warto nagrodzić dobrym słowem tych najaktywniejszych, czy
      wybrać najciekawszy post:) Wielu forumowiczów wykonuje tu naprawdę kawał dobrej
      roboty.
      Forever, w swojej skromności, zapomniał napisać o sobie:) Otóż dobrze się
      stało, że mamy Ciebie - człowieku od newsów! Dzięki Tobie jesteśmy na bieżąco!
      I te fantastyczne reklamy:)
      Sorbet, czy marka CdG uczyniła Cię już swoim ambasadorem? To chyba
      najwierniejsza z miłości, jakie mamy okazję tu obserwować:)
      Ciepło i pachnąco pozdrawiam!
      • luloo1 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:00
        Chciałam wyjątkowo ciepło nagrodzić miłym słowem nasze najpłodniejsze
        forumowiczki: mangos oraz mmartiene!
        • senta Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:41
          Z tym rankingiem to ja bym uwazala....nie wydaje mi sie to dobrym pomyslem a sposob na skonfliktowanie niemal pewny, bo jakiez kryteria ?
          Płodnosc?;) Watpliwe...etc,etc..
          Natomiast wydzielilabym Strefę Prywatna.Lacza nas nie tylko wiezi forumowe ale i prywatne,czesto chcemy podzielic sie swoimi radosciami czy smutkami..przydalby sie maly pokoik na w/w , choc i w obecnej sytuacji admini patrzaą baaardzo laskawym okiem naroznego rodzaju prywatne wtrety:)

Kurka,klawisze mi wypadaja ze sprzetu..:(
          • forevermore79 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:52
            Zgadzam sie w stu procentach- tez bym uwazal z takim nagradzaniem,
            wyroznianiem, czy jak zwał, tak zwał i nie jest to osobiscie moja intencja.
            Jesli ktos chce podziekowac- owszem, ja dziekuje wszystkim po rowni! :-)
            Bo tu nie ma rownych i rowniejszych, co z uporem podkreslamy. Kazdy ma swoj
            mniejszy lub wiekszy wklad w obecny ksztalt tego miejsca, jak to na wszystkich
            forach bywa.
            Strefa Prywatna? Hmm, sama sie wydziela przy okazji roznych watkow, a takze, co
            b. wazne- w kontaktach pozaforumowych- przyjazniach, mailach, gg, zlotach,
            wymianach, spotkaniach itd. itp. Nic blokowac nie mozna, bo "element ludzki"
            powinien sie zawsze pojawiac w watkach i warto cieszyc sie, czy tez niestety
            smucic, gdy ktos z forumowiczow ma ku temu powod.
            W koncu zapachy takze naleza do sfery wrazen i uczuc. A i nie samymi perfumami
            czlowiek zyje, choc to miejsce do opowiadania o nich :-)
          • luloo1 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:52
            Spokojnie, ależ ja żartowałam:)Uspokajam zatem.
            • forevermore79 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:56
              A, zart- chyba, ze tak, jakos nie zalapalem... I tak kazdy tu wygrywa- mile
              usposobienie, intelekt, uroda i klasa- niech tylko ktos na forum osmieli sie
              zaprzeczyc, ze jakiegos z tych elementow osobiscie nie posiada, hehe.
              • sorbet Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 23:00
                Napewno nie będzie "konkursu piękności":-P
          • mmartiene till Senta:talar du VERKLIGEN inte svenska?! :)n/t 31.12.05, 12:40

• mangos Re: The best of Forum 2005 :-) 31.12.05, 12:20
          Zaczerwieniłam się z wrażenia.
          Ściskam wszystkich:)
        • mmartiene OJEJU:)) DZIEKUJE!!!:))) 31.12.05, 12:38
          Heh, no patrzcie, Luloo ale jestes kochana :))) Niestety, nie moge sie radoscia z tego milego wyroznienia podzielic z szefowa, if you know what I mean ;) :-D
      • nitulina Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:44
        No ranking forumowicza to chyba żart?
        Wybieramy przodowników pracy...?

Zastanówcie się jednak...
    • kalooo Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 22:59
      Oj tak-to naprawdę niesamowite,że nawet w prywatnych sytuacjach można na forum
      znaleźć zrozumienie i miłe słowo-mi jest ogromnie miło za piękne gratulacje
      niedawno,aż spłonęłam z wrażenia;)))

A ja powtórzę akurat za Louloo-wielkie brawa dla Wielkich Panów tego forum;))
      Newsy Forevera to coś tak wyjątkowego,że naprawdę pomału forum staje się opinio-
      i ceno- twórcze;))
      Sorbet-pomysł z ambasadorowaniem CdG jest niezły!;D Może wystosujemy jakąś
      zbiorową petycję do Centrali i załączymy dowody?;))

Btw-w kwestii rankingu forumowiczów faktycznie dużo ryzyko,ale niemożebnie
      ciekawam jakby mnie tu podsumowano,hihi;))
      • sorbet Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 23:05
        Tak dzięki newsom Forevera jesteśmy bardzo pro:-P, tj. nie tyle komentujemy
        zapachy, ale i sposób ich tworzenia, dystrybucji...

Wiem z pewnego źródła, że w CdG wiedzą, że w Polsce jest dużo miłośników ich
        perfum:-), ale to już zupełnie nie moja zasługa:-)
      • forevermore79 Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 23:09
        Hehe, no dzieki, dzieki- ale sie nie zgodze. :-)
        Ja tam zbieram tu info raczej o nowinkach, czy tez aktualnosciach z
        perfumeryjnego swiatka. Czasami dodam cos od siebie itd. A opinie, czy tez
        zjawisko windowania cen tworzymy my wszyscy, zwlaszcza, gdy chodzi o jakis
        rarytas, zapach wycofywany, czy niszowy :-). Choc moze i troche racja, jestesmy
        biezaco poinformowani, czasem z pol roku do przodu- wiadomo na co sie
        nastawiac, na co szykowac ewent. nosy i portfele, no i o czym czasem pogadac w
        perfumeriach :-). A gratulacje- "jestes tego warta", mr Z. to szczesciarz,
        hehe.
        • kalooo Re: The best of Forum 2005 :-) 30.12.05, 23:18
          nie no, Foreviu spłonęłam po raz kolejny;DD

Tak,z wycofanymi zapachami rzecz się ma jak najbardziej,zaś newsy to element
          tak charakterystyczny dla forum,że w sumie to chyba jedyne miejsce w Polsce
          gdzie możemysię o różnych nowościach dowiedzieć-ba,nawet w niektórych serwisach
          niektórych informacji próżno szukać..
          A na forum dzięki naszemu Wspaniałemu Moderatorowi wiemy o różnych
          ciekawostkach czasem przeznaczonych tylko dla wybranych;))
          • agmusz Kaloo:) 30.12.05, 23:32
            dołączam się z gratulacjami, cosik mi umknęło:) Szczęścia i miłości jak
            najwięcej:) Gratuluję
    • a.g.n.i Re: The best of Forum 2005 :-) 31.12.05, 11:17
      No, ja mam już chyba niewiele do dodania;-)zwłaszcza że podsumowuję ten rok
      jako mój jedyny jak dotąd rok na forum;-) ale ważny...
      Na pewno ogromnym plusem jest, hehe, działalnosć edukacyjna tegoż forum;-P, co
      połączone z życzliwością współforumowiczów u mnie np zaowocowało poznaniem
      niezliczonej ilości zapachów, o których mi się wcześniej nawet nie śniło;-) Tu
      przede wszystkim ogromne wyrazy podziękowania dla Taje, nie zapomnę do końca
      życia maila, którego dostałam będąc niecały miesiąc na forum, po zazartowaniu
      sobie, że "chyba pójdę z nosem po prośbie" - o BdI chodziło.
      Wiele już zostało tu powiedziane o atmosferze - jest rzeczywiście unikalna,
      jedyna w swoim rodzaju. Mam tu jakieś poczucie bezpieczeństwa, czuję się "jak w
      domu" - wiem, że nikt mnie nie wyśmieje, nie powie, że piszę bzdury (no, w
      ferworze czasem mi się zdarza napisać niejedną, hehe). Wspólna pasja - tak, to
      łączy, ale myślę, że poza tym jakieś "dobre impulsy" przeskakują tu z człowieka
      na człowieka;-)
      Jestem też zwolenniczką panujących tu zasad "porządkowych", choć wiem, że -
      nawet na tym watku - zdarzają się opinie przeciwne. W moim przypadku wypływa to
      akurat z tego, ze jestem osobą trochę chaotyczną i nie zawsze zorganizowaną,
      roztargnioną czasem mocno - a gdzieś mam w sobie tęsknotę za takim "jasnym
      uporządkowaniem świata" (Ascendent w Pannie, to pewnie to i to jedyne, co
      ratuje niepozbieraną i histeryczną Rybę, żeby się całkiem we własnym życiu nie
      pogubiła).
      Ewentualne zadrażnienia i niesnaski na forum - czy są minusem? Nie wiem, wydaje
      mi się, ze nic nie dzieje sie bez przyczyny i jeżeli coś się dzieje, to lepiej
      jak rzecz wychodzi na jaw i jako dorośli ludzie możemy o tym pogadać i porównac
      nasze stanowiska. A`że one są różne? No, mam wrazenie, ze to forum składa się z
      samych bujnych indywidualności, to nie ma mocnych, żeby czasem jakiś mały
      wybuch się nie zdarzył;-P
      Jedyne, co by nam się może przydało, to umiejętność "wrzucenia na luz" w
      niektórych sprawach;-) czasem rzeczy i ludzie przedstawiają się zupełnie
      inaczej, niż z początku nam się to wydaje;-) Ja sama jako nowicjuszka na forum
      spotkałam sie tylko z życzliwością, ale czasem mam wrażenie, że niektóre nowe
      osoby, jak "niefortunnie zaczną" mogą się potem nieco do nas zniechęcić - no
      ale o tym też juz pisałam;-)
      Co do trolli i istot trollopochodnych, to pochlebiam sobie, że samej mi się ze
      dwa razy zdarzyło coś wylapac i powiadomić, gdzie trzeba... no cóż, jakiś
      pożytek z bezsenności czasem bywa;-) ale mam wrazenie, że te najgorsze trolle
      chyba tu nie zaglądają (może nie wiedzą, co powiedzieć;-P).

A tak poza tym, no wiecie, Kochani;-) Po prostu Forum jest the best! Ot co;-) I
      co tu wiele gadać;-)
    • mmartiene a ja sie ciesze, ze... 31.12.05, 12:46
      ze jest tu tylu madrych, serdecznych i bezinteresownych ludzi
      ze jest takie miejsce, do ktorego zagladam codziennie i z zainteresowaniem (do tej pory takim miejscem byla wylacznie moja lazienka ;)))
      ze przyjeliscie mnie do swojego grona!
      ze dzialamy tu na wysokim poziomie abstrakcji :) jeszcze troche i pobijemy Ludwiga Wittgensteina "Uwagi o kolorach" naszymi "Uwagami o zapachach" - swoja droga, MOZE WARTO BY POMYSLEC O NAPISANIU KSIAZKI?!!
      • merolik Re: a ja sie ciesze, ze... 31.12.05, 13:58
        że w ogóle jest to forum, że ja też mogę czuć się jego cząstką, mimo, że jestem
        laikiem, a zdolności mam tylko do podziwiania zapachów, nie zaś do pisania o
        nich. Ludzie, którzy tu są, i tworzą to miejsce, są najważniejsi :))) Więc
        dziękuję Wam - wszystkim - że jesteście :)))
        • chatka_ Re: a ja sie ciesze, ze... 31.12.05, 14:06
          Za wiedze, za przyjazn, za wspolnie spedzone wieczory, wiecej ich bylo razem
          nic oddzielnie...dziekuje...
    • agmusz Re: The best of Forum 2005 :-) 31.12.05, 15:33
      Moi Drodzy,
      bardzo się cieszę, że jesteście:* Raczej czytam niz piszę, ale nie potrafię
      opisywać zapachów jak większość z Was. Zresztą jestem laikiem i czasami głupio
      coś napisać, bo może brednie popiszę:) Fakt, że i czasu mało.
      Czytam Was wiernie od 2004 roku i dzień zaczynam właśnie od tego kochanego
      forum.
      Chciałabym podziekowac za wspaniałą, przyjacielską atmosferę, cudownie wymiany
      próbek i nie tylko. Często bezinteresowne. Za te wspaniałe opisy tu chylę czoło
      przed Elve i Agni. Podziwiam wszystkich, którzy tak pięknie opisują zapachy.
      Teraz mała dygresja:)
      Moją ukochaną powieścią jest Zły Tyrmanda- i jak czytam tę książkę to czuję
      atmosferę powojennej Warszawy, zapachy, atmosferę. I tak jest tutaj. Czytając
      Wasze opisy czuję wibrujący zapach, powietrze nasycone wspaniałymi woniami.
      Dziękuję Kochani. Jesteście wspaniali. Trwajcie jak najdłużej.
      Ściskam Was mocno z perły renesansu- z Zamościa.
    • staua Re: The best of Forum 2005 :-) 01.01.06, 00:32
      Ciesze sie przede wszystkim tego, ze za drugim podejsciem, po przelamaniu poczatkowej niesmialosci
      udalo mi sie tu zadomowic. Ciesze sie, ze Was poznalam! Przeczytalam cale forum, wszystkie dostepne
      posty! Pisze tez raczej malo, bo nie czuje sie ekspertem...
      Zapachowo - najwazniejsze w tym roku bylo dla mnie odkrycie, ze moj nos, moja wrazliwosc ewoluuje i
      juz nie podobaja mi sie tylko (jak kiedys myslalam-jedyne dla mnie) zapachy kwiatowe, pudrowe, lecz
      kocham malo slodkie, suche, drzewne i orientalne. Duzo wiecej probuje i mam wiecej odwagi. Dzieki
      Wam odkrylam marki niszowe, sklepy internetowe i strony o perfumach, z ktorych moja ulubiona jest
      Bois de Jasmin - Victoria pisze o swiecie olfaktorycznych wrazen wspaniala angielszczyzna, sama
      lektura to wielka przyjemnosc estetyczna...
      Pozdrawiam Was, szczesliwego Nowego Roku!
      Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka