Dodaj do ulubionych

jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :)

18.08.06, 19:22
gdybyście mogli (wiem, że jest to możliwe, ale chyba nie na naszą kieszeń ;))
mieć perfumy uszyte na miarę, dopasowane jak najbardziej do waszych
preferencji, to czym by pachniały? Interesuje mnie to tym bardziej, im
zapachy, które są wam bliskie, pozornie mniej do siebie pasują.
Ja chciałabym mieć perfumy pachnące jaśminową herbatą, czarną herbatą,
wiśniową żywicą, mirrą, jałowcem, gałką muszkatołową i lotosem...
Obserwuj wątek
    • ivesman Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 18.08.06, 19:35
      Juz praktycznie stworzono taki zapach.Nutki wręcz idealne:) Chodzi mi
      oczywiście o idole lubina.Ponoć jest w quality...ale akurat we Wrocławiu nie ma
      tej sieci.
      • mrouh Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 18.08.06, 20:03
        Jeszcze za mało zapachów wąchałam, za mało potrafię rozpoznać, wyróżnic w
        perfumach, żeby powiedzieć, jakie musiałyby być te idealne. Wiele razy wydawało
        mi się, że opisy mówią o zapachu stworzonym dla mnie, a w rzeczywistości okazało
        się że to co najmniej pomyłka, czasem wręcz porażka. Z drugiej strony czasami
        jest tak, ze nie ufam opisom, bo mówią o jakimś składniku, którego nie lubię, a
        kompozycja jest bardzo symaptyczna i pasuje mi jak najbardziej. W końcu są
        zapachy, które na poczatku mnie drażnia i cięzko mi wyobrazić sobie, że mozna je
        lubić, a po kilku uzyciach okazuja się być bardzo odpowiednie. Jak tu opisać
        zapach idealny? zapach jest jak muzyka- to, że sie lubi nutki la i do, nie
        znaczy wcale, że one razem będą dobrze brzmiały albo towarzystwo innych nutek
        może im zaszkodzić. A wreszcie- niemozliwe, żeby idealny zapach był jeden:-)
        To wszystko nie znaczy, że nie mam jakiegoś wyobrażenia o idealnym zapachu- choć
        nie umiem go opisać:-) Musi być nieco ciepły, trochę słodki, nie ciężki,
        radosny, iskrzący, żywy, nieco świeży, kwiatowy... czy to nie za wysokie
        wymagania? ;-)
    • heliamphora Idealne perfumy... 18.08.06, 21:56
      ...teoretycznie powinny mieć w sobie cielesną nutę jak Meteorites, być gorzkie
      jak Cabotine, zawierać przyprawy (koniecznie pieprz i cynamon), liść figowca,
      wytrawne nuty drzewno-żywiczne, coś migdałowo-rumowo-kawowego... Tylko nie wiem
      czy taka mieszanka byłaby w praktyce akceptowalna dla nosa :))
    • a.g.n.i Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 18.08.06, 23:28
      Już się kiedyś zastanawiałam:-) był jakiś rok temu wątek o tym, jakie byłyby
      nasze własne perfumy, gdyby się je nam udało skomponować;-P
      Na pewno moje miałyby mocną drzewną bazę i postarałabym, żeby w nutach miały
      wszystko, co się kojarzy z żywiołami - najtrudniej pewnie byłoby oddać
      powietrze, no bo wodę się udało, w Intrusion choćby - głowa to właśnie byłaby
      woda i powietrze:-) niżej byłaby ziemia (na pewno irys, może też kwiaty
      rosnące "blisko ziemi", np fiołek, może drzewo gwajakowe przez swoją lekką
      ziemistość), w bazie byłby oprócz drzew ogień - kadzidło i przyprawy:-)

Ale nie wiem, czy ie wyszedłby z tego jakiś straszny śmierdziel;-P możliwe
      zresztą, że miałabym je nie do używania, tylko traktowałabym trochę rytualnie;-)
      • senta Moje 18.08.06, 23:45
        Zaoszczedze ok.30 tys.euro-tyle mniej wiecej kosztuje skomponowanie
        indywidualnych perfum u znanych "nosow",bo ja swoje juz mam.I nic bym w nich
        nie zmienila,one to ja ,ja to one.
    • zettrzy Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 19.08.06, 04:52
      idealne?
      a po co mi takie?
      ja chce perfumy na dana okazje (beda niewlasciwe na inna), do konkretnego
      ubrania (beda fatalne z innym), do nastroju chwili (doprowadza mnie do rozpaczy
      kiedy nastroj mi sie zmieni)
    • vanilia72 Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 19.08.06, 08:52
      Ja juz mam idealne perfumy, sztuk 4
      • dixi Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 22.08.06, 14:39
        potrzebne mi conajmniej 4 idealy: na upaly, na chlody, ponadczasowy na okazje
        oficjalne sluzbowe, na oficjalne nie-sluzbowe, itd...
        na razie mam ideal nr 1 - gentiana AA :) reszty szukam...
    • uka_m Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 22.08.06, 21:32
      Mam już kilka ulubionych a trudno wybrać te naj..naj..
    • luloo1 Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 23.08.06, 09:10
      Na pewno główna nuta zapachowa byłaby różana,delikarnie wytrawna (ale nie
      kwaśna), pudrowa, ale bez jakiejkolwiek słodyczy w bazie, do tego gorzki
      grejpfrut i troszkę kadzidła.
    • mangos Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 23.08.06, 12:07
      Mam swoje "ideały": Black Cashmere, Ambre Sultan, Organza Indecece, Theorema, Desnuda, Python, Scenty kadzidlane, czarną Manię, Automne,biała herbatkę Bvlgarii, BLV. No i nadal szukam...tego "czegoś"
    • lune Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 23.08.06, 15:16
      mialyby rzezki, wytrawny poczatek /bergamotka plus cytrusy/
      delikatny kwiatowy /moze frezjowy ?/ srodek - ktory plynnie przechodzi w
      przyprawowo pizmowo drzewne zakonczenie :)

w wielu zapachach ktorych uzywam /-lam/ te nuty sa obecne ; ale sa tez w
      zapachach ktorych scierpiec nie moge ! kiedys wydawalo mi sie ze
      potrafie 'wysledzic' nienawistne skladniki - aby nie popelnic bledu ; udalo mi
      sie tylko z wanilia, ktora na mnie jest po prostu 'ogluszajaca' :( ... ale to
      takze nie oznacza ze 'kazda wanilia' tak sie zachowuje ; bo jakos w Presence i
      w AI - w ogole jej nie czuje, czuje natomiast w OI - gdzie ponoc jej nie ma - a
      na mojej skorze zdominowala pozostale nuty, nie mowiac o legendarnym Cabotine
      ktory miast 'zielono' - pachnial na mnie - slodko i waniliowo ;

paradoksalnie - nie przeszla mi namietnosc do EdM - ktory ma przestawiona 'do
      gory nogami'piramidke zapachowa /i chyba zadnych kwiatkow w kompozycji nie
      ma ?/ ... a jednak mi odpowiada :)

i doprawdy nie wiem - ktory z uzywanych przeze mnie zapachow byl - czy jest -
      najblizszy idealu :) kiedys wydawalo mi sie ze ten ... czy tamten ; mija pewien
      czas - i juz nie chce mi sie wracac do zapachu ktory kiedys uwazalam za
      najwspanialszy ;

poszukujac czegos nowego - szukam tego o czym pisalam na poczatku : szukam
      zapachu ktory nie jest przeslodzony i nie jest zbyt bogaty w kwiaty, szukam
      zapachu ktory w otwarciu jest wytrawny i ociepla sie na mojej skorze
      delikatnie, powoli - przyprawowo, drzewnie i 'zwierzeco' ;)

lune

ps. wiekszosc nowosci - odpada ; te koszmarne ulepki ktore odstraszaja mnie
      samym kolorem flakonow :( seryjnie wypuszczane na rynek syntetyczne landryny
      o 'smaku' jezynowym, wisniowym czy jakims tam - moga dla mnie nie istniec ;
      wacham a jakze ... i zastanawiam sie nad tym dlaczego uznane nazwiska sygnuja
      takie paskudy zapachowe brrr ...

• lune cd. 23.08.06, 15:40
        napisalam o wanilii w Cabotine - i przypomnialam sobie ze to miodowa nuta
        najbardziej mnie w nim przerazila :( byla tak intensywna ze mialam wrazenie
        wachania sloika z miodem :((( rownie ciezki miodowy syrop moja skora 'wywolala'
        z Winter Delice :( /pachnialo syropem na kaszel jak z szafki aptecznej !/

a z zapachow 'w poblizu idealu' - to pewnie Eau de Lalique a takze La Myrrhe i
        Santal Blanc SL ; krazy mi jeszcze w glowie 'zapachowa pamiec' Iris Silver
        Mist /ale musialabym sie upewnic/

lune
    • groszek75 Re: jak pachniałyby wasze IDEALNE PERFUMY? :) 24.08.06, 12:37
      Uwielbiam zapach frezji i chciałabym takie perfumy o czystym zapachu. Kwiatów
      coraz mnie, chodze po kwiaciarniach to frezji nie widać, a jak kupie to już
      długo stoi i pachnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka