Dodaj do ulubionych

Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczkami..

07.09.06, 11:22
.. pachnacy sklodkoscia, odrobina wanilii, troche korzennie, ale nie
cukierkowy, koniecznie nieco zaostrzony moze jakims pieprzem. Nie chodzi mi o
sam zapach czekolady czy przyprawy do piernika, bardziej o taka ulotna
mieszanke, wrazenie.
Bliski tego jest Hypnotic, ale dawno temu go wyesploatowalam i chce czegos
nowego, czegos, co nie byloby wszedzie rozpoznawalne, mniej slodkie, bardziej
wyrafinowane.
H.
Obserwuj wątek
    • aggis20 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:27
      Oj, idealnie opisalas zapach, ktorego ja tez szukam:) obecnie mam HP i "L" w HP
      bardzo wyraznie czuc wanilie a w "L" wanilie i cynamon, ale wlasnie czekam na
      odlewke Les Belles Delice D'epices Niny Ricci i mysle, ze to moze byc to:)))
      jeszcze nie znam tego zapachu ale sama nazwa wskazuje na to, ze bedzie super;)
      • m23p31 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:35
        Delice D'epices to raczej taka swieża szarlotka, jeszcze wilgotna, bardzo
        słodziutka i smakowita. Do opisu pasuj Belle de Minuit, rowniez Niny Ricci.
        Pierniki, czyli pomimo slodkosci zlamane ostra nuta. POdpowiem jeszcze Ralph
        Hot, mokka, mleczko, cynamon miód, wanilia... Mniam:)
    • forevermore79 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:31
      Theorema Fendi- najlepiej klasyczna wersja, jest wlasnie tak fajnie
      pierniczkowa, cynamonowo-korzenna
      Guerlain Winter Delice- ale tu juz slodycz miesza sie z sosnowym igliwiem
      Obydwa maja jednak spory minus- ciezko je obecnie dostac.
      Moze jeszcze Chocolovers Aquoliny? Ale te sa juz b. slodkie i bardzo oczywiste.
      • m23p31 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:37
        Aaa, rzeczywiście, jeszcze Theorema, ale co do Winter Delice... radze
        sprobowac, mi kojarzy sie z "leśnym" odswiezaczem do powietrza;/
        • maminka5 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:40
          jatez mówie ze Belle de Minuit,pycha

a ma moze ktos próbke Ralpha Hot? a L to nowa Lempicka?

czekam włąsnie na próbke Hypnotica bo zapomniałam jak pachnie :-(.
          • m23p31 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:53
            napisz @ z adresem, podesle Ci probke Ralphika:)
        • forevermore79 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:46
          Ja z kolei zapomnialem faktycznie o Belle de Minuit- pasuje idealnie,
          b. "smaczny" zapach, moze tez cos z Choparda? Kazdy z nich ma jadalne nuty-
          wata cukrowa w Wishu, orient w Casmirze, slodycze i brzoskwinie w Mira-Bai.
          Comme des Garcons ma w Wawie cala serie Sweets- Burnt Sugar, Spicy Cocoa... ale
          je juz trzeba przetestowac samemu.
          A Ralph Hot- podoba mi sie bardzo poczatek, potem robi sie jakos strasznie
          sztuczny- fakt, to sa slodycze, ale w wersji Made in USA- mdle i pozbawione
          tego staromodnego uroku.
          L Lempickiej, si- rowniez przyzwoity, piekny flakon, zapach wkrotce wreszcie u
          nas.
          • helena25 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 11:53
            Dzieki za wszystkie pomysly. Najbardziej obiecujace jest Fendi, ktore lubie
            globalnie Nina, ktorej nigdy nic nie mialam i Lempicka, ktora bedzie dostepna
            po ludzku, a nie w drodze kombinacji alpejskich ;)
            H.
          • sorbet CdG Sweet Wood Coffee 07.09.06, 19:43
            może być za słodki i zbyt mało wyrafinowany:-P, bo dość mocny i
            nieskomplikowany. Słyszałem że głównie chłopaki kupują.
            • ptasia Re: CdG Sweet Wood Coffee 07.09.06, 19:57
              Wood Coffee?! brzmi jak coś dla mnie. i nie daj Boże :) jest w W-wie na
              Mokotowskiej?
              • sorbet Re: CdG Sweet Wood Coffee 07.09.06, 20:10
                Tak:-)
                Ciastko kawowe, (nie jest to kawa palona), jakieś ciepłe przyprawy muszą być,
                to takie gryziące coś:-), później słodkie mleczko migdałowe, i coś nawet
                słonego (to chyba ambra wyłazi z bazy).

Nuty z bn:
                Liquorice, Chinese Ginger, Cardamom
                Almonds, Curry, Coffee Essence,
                Vanilla, Indian Patchouli, Woods.
    • ptasia Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 13:22
      myślę, że także to
      www.usa.thebodyshop.com/bodyshop/browse/product_detail.jsp?productId=prod3650025&categoryId=cat30056
      ostrzę sobie zęby od jakiegoś czasu, ale w USA nikogo nie mam, w Londynie na
      lotnisku podobno były tylko basicowe, to samo w Salzburgu :(
      w ogóle jestem fanką tych olejków - piekielnie trwałe, wydajne, oryginalne.
      Wanilia pachnie jak esencja do ciasta ew. cukier waniliowy, kiedy używalam,
      wszyscy wokół byli głodni - ale zapach mnie męczył.
      Cozy Cashmere też wygląda not bad:
      www.usa.thebodyshop.com/bodyshop/browse/product_detail.jsp?productId=prod5140021&categoryId=cat30056
      • forevermore79 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 13:29
        Body Shop ma w ogole z czasem bardziej zainwestowac w zapachy- nie wspominalem
        o tym, ale ostatnio firma zostala wykupiona przez koncern L'Oreal- ktory
        obiecal respektowac ekologiczne wartosci marki. Zobaczymy, czy Body Shop sie
        zmieni i czy moze znow powroci w szerszej skali do Polski.
        • ptasia Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 13:31
          >i czy moze znow powroci w szerszej skali do Polski.
          powróci? wydawało mi się, że nigdy go nie było. teraz ma być w Złotych Tarasach
          w W-wie :)
          • forevermore79 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 13:37
            Byl, dawno temu- na poczatku "dobrych czasow" przemiany , ja wtedy mialem
            nascie lat- istnialo kilka sklepow, bodajze w Gdyni, Wawie i Krakowie, ale
            przez krotki czas- i tanio wtedy zbyt nie bylo.
            Ja Body Shopy widuje czesto tez w Skandynawii, sa calkiem dobrze zaopatrzone.
            • ptasia Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 13:41
              > Byl, dawno temu- na poczatku "dobrych czasow" przemiany , ja wtedy mialem
              > nascie lat- istnialo kilka sklepow, bodajze w Gdyni, Wawie i Krakowie, ale
              > przez krotki czas- i tanio wtedy zbyt nie bylo.

jesteś pewien, ze mówimy o tym samym? było kiedyś Body Basics, wzorowane
              wyglądem (ale nie jakością) na BS, ale jestem na 99,9% pewna, że BS nigdy nie
              było - interesowałam się kiedyś tym biznesowo, nie mówiąc o tym, że byłam jako
              nastolatka w czasie przemian :) b. zainteresowana tym sklepem.
              • forevermore79 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 13:47
                Angielski Body Basics, si, byl- w Klifie chocby w Gdyni- owocowe, mietowe,
                naturalne niby receptury- moze faktycznie pamiec plata mi figle? :-)
                A jesli potrzebowalabys cos z BS, to daj moze znac- moze przy ktorejs z podrozy
                znajde, to, czego szukasz :-).
                Nastepny raz sluzbowo to bede w Finlandii, ale niezbyt idzie mi czytanie ich
                oferty, hehe:
                www.thebodyshop.fi/
                W ogole L'oreal i BodyShop - ekolodzy b. protestowali na poczatku, mega-koncern
                byl znany z testowania kosmetykow na zwierzetach (teraz glownie na sztucznej
                skorze), podczas, gdy BS to zdecydowany przeciwnik tych praktyk. Jak wyjdzie te
                polaczenie- sie okaze.
                • ptasia Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 14:01
                  Angielski Body Basics, si, byl- w Klifie chocby w Gdyni- owocowe, mietowe,
                  > naturalne niby receptury- moze faktycznie pamiec plata mi figle? :-)

no właśnie - w PL było np. w Galeriach Centrum. Btw, nie wiem, czy nie czeskie
                  na angielskiej licencji lub na odwrót.

> A jesli potrzebowalabys cos z BS, to daj moze znac- moze przy ktorejs z podrozy
                  >
                  > znajde, to, czego szukasz :-).

dzięki wielkie za propozycję, ale chyba w październiku ktoś z rodziny jedzie (a
                  wcześniej już wyczerpałam fundusze :)
                  co do eko - tacy prawdziwi eko już od jakiegoś czasu mówią, tj. przed L'orealem,
                  że BS nie jest eko, składniki wcale nie takie naturalne - cóż, na moje potrzeby
                  są ok, tj. pachną tym, czym jest napisane na opakowaniu, że pachną :)
                  • jop Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 16:39
                    W ogóle to już od dawna chodziły słuchy, że ta całą ekologia to pic z
                    fotomontażem, bo i tak testują składniki na zwietzętach, tylko przez łańcuszek
                    podstawionych firm. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale osobiście mam to gdzieś,
                    lubię ich.

A w temacie - taki zapach ma ich body butter Vanilla Spice - obłąkanie
                    intensywny zapach surowego piernikowego ciasta.
                    • ptasia Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 18:10
                      > A w temacie - taki zapach ma ich body butter Vanilla Spice - obłąkanie
                      > intensywny zapach surowego piernikowego ciasta.

miałam, ale to była limitowanka. pachniało b., b. silnie, dokładnie jak pierniki
                      - chyba dla mnie jednak za mocno, zresztą, migdałowy butter też mnie męczył. Mąż
                      też marudził :)
                    • kalooo Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 18:50
                      Body Basics to był BS w wersji czeskiej - ta sama fabryka, tylko linia na rynki
                      wschodnie o ile dobrze pamiętam. Oficjalnie to były 2 rózne firmy, ale tak samo
                      kosmetyki sephory i YSL mają tą samą fabrykę i linię, czy bodajże Chanel i
                      Bourjois.
            • jop Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 16:33
              Nie, The Body Shop nigdy nie był obecny w Polsce.

Pomyliło Ci się z Body Basics.
              • forevermore79 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 18:55
                Dzieki, faktycznie- zasiegnelem opinii mamy i tez potwierdzila, ze sie
                mylilem :-) Ale coz, za tamtych czasow zamiast perfum zbieralem jeszcze klocki
                Lego, hehe.
    • sorbet Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 19:39
      Czekolada wanilia i wyrafinowanie to chyba coś Serge Lutens. Arabie, Fumerie
      Turque - ale one są zbyt "gorzkie" i tytoniowe. Ktoś powinien palić w tym
      sklepie:-P
      • senta Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 07.09.06, 20:17
        Tak,tak...Serge jak najbardziej ale raczej Cherqui albo Chypre Rouge w nucie
        serca,troszke tez Clair de Musc
        I w ogole Serge jest boski:-)
        • livia13 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 08.09.06, 07:43
          Jak już o Body Shopie... to jest jeszcze Amorito, to taka słodycz też, ale
          niebardzo piernikowa. Coś jak w klimat Angela lekko, przynajmniej mi
          przypomina :) Ale jest też jaśmin czyli nuta, które nienawidzę...
        • hafsa Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 08.09.06, 15:27
          senta napisała:

> Tak,tak...Serge jak najbardziej ale raczej Cherqui albo Chypre Rouge w nucie
          > serca,troszke tez Clair de Musc
          > I w ogole Serge jest boski:-)

Wlasnie odkrywam perfumy SL( cholernie ciezko znalezc nawet probki...) zapachy
          po prostu boskie. Nosze dzis Un bois Vanille i to moj nowy mroczny przedmiot
          pozadania.
          • senta Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.09.06, 20:36
            no to slubuje uroczyscie:-) ze jak cholerna poczta znajdzie wreszcie paczke z
            moimi perfumami:-))))))))))))))))))))))))))),to pierwsza dostaniesz ode mnie
            probke nowego Chypre Rouge:-)
            • hafsa Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.09.06, 20:42
              dzieki, dzieki, dzieki!!!!
            • lune Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.09.06, 20:50
              Chypre Rouge :

Thyme, Pine Needles
              Honey, Beeswax, Jasmine, Fruit Gums
              Patchouli, Moss, Amber, Musks, Vanilla

............. moze sa takie cuda ze 'toto' pachniec na kims bedzie
              pierniczkowo, otulnie, zjawiskowo ......... na mnie na pewno nie :((( juz sobie
              wyobrazam ten zalewajacy mnie i tlumiacy inne nuty ocean wanilii ...

moge wam tylko pozazdroscic :(

lune
              • senta Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.09.06, 21:21
                "toto":-( nie jest oceanem wanilii,a nawet wprost przeciwnie:-(

Twoje opinie sa takie "umniejszajace",i nie o proponowane zapachy mi chodzi:-(
                • lune Sento 11.09.06, 22:32
                  caly czas pisze o tym ze to, niestety, moje ograniczenia - a nie sam zapach i
                  naprawde przykro mi ze odbierasz to w taki sposob :(

z jednej strony - oczywiscie zaluje ze nie dane mi poczuc calej wspanialosci
                  kompozycji zapachowej - a z drugiej strony ... hmmm moze to i dobrze ze tak sie
                  roznimy ? przeciez byloby to koszmarnie nudne gdyby ludziom odpowiadaly te same
                  zapachy ... ? gdyby na kazdej skorze graly dokladnie tak samo ?

naprawde przepraszam jesli urazilam

lune

• lune i jeszcze jedno 11.09.06, 22:36
                    gdy czytam forum - mam wrazenie ze jestem 'pokrzywdzona' :) macie wiele
                    ulubionych zapachow ; wybrac z nich 'zlota dziesiatke' jest problemem ... no a
                    ja mam te swoje 3-4 ... i nic wiecej ; zdecydowanie mam gorzej ...

lune

• senta Re: Sento 12.09.06, 16:42
                    Mnie na pewno nie urazilas(bo czym??) ale Serge poczulby sie byc moze urazony:-)
                    Odnioslam wrazenie,ze wnioskujesz na podstawie nut zapachowych a nie autopsji-a
                    to jednak nie to samo.
                    Poza tym-spoko...:-)
                    • lune Re: Sento 12.09.06, 16:56
                      senta napisała:

> Mnie na pewno nie urazilas(bo czym??) ale Serge poczulby sie byc moze
                      urazony:-
                      > )
                      > Odnioslam wrazenie,ze wnioskujesz na podstawie nut zapachowych a nie autopsji-
                      a
                      >
                      > to jednak nie to samo.
                      > Poza tym-spoko...:-)

No to dobrze - bo nie chcialam byc przykra :) ja tak 'grubo' pisze bo juz
                      kiedys na forum spotkalam sie z okresleniem 'kocie siki' a dotyczylo to albo
                      eau de Rochas albo mojej ulubionej Pamplelune ... i myslalam ze 'uchodzi' :)

Jasne ze nie znam wielu zapachow z autopsji - a Serge'a Lutensa zaledwie kilka
                      wachalam - ale gdy widze w skladzie zapachu wanilie - jestem pelna najgorszych
                      przeczuc - bo ZWYKLE /w 9 na 10 zapachow/na mojej skorze wanilia wychodzi x 10 !
                      ku memu zdumieniu nawet w zapachu gdzie nie wspominaja o wanilii ... zeby bylo
                      smieszniej - w niektorych zapachach na mojej skorze wanilia 'chowa sie' i jest
                      tak slaba ze jej nie czuje /o ulgo !/ ;

i wlasnie z w/w 'waniliowych' przezyc napisalam tak o Chypre Rouge ;

lune

ps. a Serge nie obrazilby sie na mnie bo wie ze palam wiekszym lub mniejszym
                      uczuciem do kilku jego zapachow :)))) w gruncie rzeczy Serge moze mi raczej
                      wspolczuc ze nie jestem w stanie przebrnac przez 'waniliowe zapory' w
                      perfumach ;)))
    • dixi Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 08.09.06, 11:42
      a Addict? wedlug mnie temu opisowi odpowiada dokladnie; slodko -przyprawowy,
      jednoczesnie nieco pikantny, jak dobry piernik; dla mnie idealny jakis czas
      temu, ale znielubiony w ciazy i teraz juz jakby nie ten sam;
      • helena25 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.09.06, 17:04
        (Addict za slodki i za masowy i kiedys bez zalu go sprzedalam)

Glupio mi, ze rozpoczne grymaszenie. Niestety jednak: mi dogodzic, to jest
        sztuka ekstraklasa ;)))

Nie myslalam o sigle-notesowych olejkach czy zapachach "higienicznych",
        sprayach do ciala albo innych tego typu pachnidlach. Stawiam zdecydowanie na
        pelnokrwiste perfumy.

Zaczynajac od Nin: Les Belles Delice D'epices, sa sloneczne, ale kompletnie nie
        z mojej bajki, a Belle de Minuit sa faktycznie przeurocze, ale nie dosc
        nasycone i charakterne, zeby dolaczyc do moich aktualnych, zimowych trzech
        muszkieterow (Armani, Fendi i Safari).

Nie udalo mi sie jeszcze z braku czasu dopasc Theoremy, ale wpadlam na opis
        Asji, ktora brzmi szalenie kuszaco, ale opis to za malo.

Bliski idealu jest Hipnotic Poison. Uzywalam mojej starej resztki w weekend i
        jednak to troche za wiele slodyczy. Jakby dodac do niego ciut ostrosci, bylby
        ideal w tej kategorii. (A moze by do duzego psika Hypnotica dodac mini psik
        Black Cashmere?)

Na basenotesach, ktos napisal o podobienstwie Hypnotica do Datury z czym
        wiazalam wielkie nadzieje. Moim skromnym zdaniem, to bzdura. Dature cudownie
        opisala lune. Jest to dokladnie "egzotyczny kwiat noca :)" Ani grama sklepu ze
        lakociami w nim nie ma.

Zakontraktowane jest Douce Amere, ale ja nadal szukam jeszcze czegos! Ralph Hot
        brzmi ciekawie i L Lepmickiej tez, wiec jeszcze nie wszystko stracone!

Dzieki za wszystkie sugestie i zakladam nowy watek ;)
        H.
        • lune wyznam ze Theorema 11.09.06, 19:06
          zaaplikowana 2 godz temu rozwija sie na mojej skorze ... katastrofalnie :( ale
          ja juz tak mam z niektorymi zapachami ; poczatek byl cudowny : zdecydowany i z
          wyraznym drzewnym akordem /niby go nie ma w pierwszej nucie ale ja go czulam i
          juz :)/; niestety mile drzewne klimaty zaczely ustepowac czemus czego bardzo
          nie lubie i nie wiem co to jest :( przypalony cukier ? swad slodkiego i
          sztucznawego ... paskuda :((( Ale wez poprawke ze moja skora kiepsko przyjmuje
          takie zapachy jak np. Angel, Brit Red, pomaranczowa Sonia - na mnie wylazi z
          nich cos nieprzyjemnego ... wlasciwie to az sie boje testowac zapachy
          orientalne, korzenne i drzewne - bo z tego ogromu ktory jest w ofercie -
          szczesliwie przyjelam tylko Omnie (pachnie na mnie bardzo
          delikatnie,kardamonowo i imbirowo acz z duza lagodnoscia :)...
          powiedzialybyscie pewnie ze 'bez pazura' ;)no i z pewnoscia nie jest to zapach
          sklepiku z pierniczkami), Kingdom i Presence d'une Femme oraz Nu /to takze nie
          sa pierniczki :)/ i Feminite du Bois :)

Podobal mi sie takze Black Cashmere - ale w testach Nu ladniej zagralo z moja
          skora ;

Kiedys testowalam Theorema Leggero ; chyba lepiej sie to na mnie zachowywalo
          niz jego siostra Theorema - nie mialo tej przypalonej nuty w koncowce ;

Addict jest na mnie upiornie waniliowy a 'poisony' z innych powodow -
          odpadaja ;

Hot wachnelam z blotterka i mnie odrzucilo /ale to moze dobry znak ? :)))/

Winter Delice - to na mojej skorze drewniana szafka w ktorej rozlal sie miodowy
          syrop przeciwkaszlowy :((( a Organza Indecense ... wanilia do kwadratu :(((

.................. jednym slowem - nie mam lekko ;) lubie nuty drzewne i
          przyprawy - ale mam duze ograniczenia ;

Tak sie zastanawiam z tym mieszaniem zapachow ... gdyby tak do Omni dodac
          czegos co zaostrzy jej lagodnosc - to moze wyszlyby te pierniczki ??? bo
          przeciez ona ma w sobie kardamon, szafran, gozdziki, cynamon, imbir i
          czekolade :) moze jakiegos meskiego zapachu korzennego ? tak zeby
          nie 'doslodzic' zanadto - a dodac tego 'pieprzu' ktory jak najbardziej w
          pierniczkach jest obecny :)

lune

ps. mile mnie polechtalas ze dobrze scharakteryzowalam Datura Noir - bo
          przeciez ze mnie zaden talent do opisywania zapachow :)
          • lune Theorema 'bazowa' 12.09.06, 06:46
            jest po prostu sliczna ! poszedl sobie gdzies ten przypalony cukier, pozostal
            miekki i cieply 'kaszmirowy' szal :)

ale zeby to poczuc przeszlam istna droge przez meke ...

lune

• helena25 Re: wyznam ze Theorema 12.09.06, 13:57
            lune napisała:

> ps. mile mnie polechtalas ze dobrze scharakteryzowalam Datura Noir - bo
            > przeciez ze mnie zaden talent do opisywania zapachow :)

Lechtanie czy nie ;)) To idealnie oddaje moje odczucie Datury!
            H.
    • elve Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.09.06, 18:30
      czy Idole był już proponowany? on dla mnie pachnie właśnie jak opisujesz, nie
      dosłownie ale jak wrażenie sklepu ze słodkościami. zapach cukierków trufli.
      • helena25 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 12.09.06, 13:58
        Idole co???
        ;))))
        Mi Idole kojarzy sie w pierwszym rzucie z Teint Idole, ktory jest chyba
        podkladem Lancome'a
        H.
        • hispana Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 12.09.06, 14:00
          Loukhoum od Keiko Mecheri,
          Safran Troubulant od L'artisana
          Il profumo - Chocolate, czy cos podobnego nie pamietam
        • elve Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 12.09.06, 15:48
          sorencja ;)
          Idole de Lubin, jest w Quality.
          • helena25 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 14.09.06, 13:10
            Maja juz mnie doswiecila ;))) Wachne przy najblizszej okazji!
            Jakos centrum mi nie podrodze ;) i aktualnie sie delektuje Hypnotikiem z Black
            Kaszmirem. Cudenko!!!!
            H.
      • szczekuszka Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 14.09.06, 23:01
        elve napisała:

> czy Idole był już proponowany? on dla mnie pachnie właśnie jak opisujesz, nie
        > dosłownie ale jak wrażenie sklepu ze słodkościami. zapach cukierków trufli.

Czy ten zapach ma cos z les belles de minuit?!
        Szukam jakiejs jadalnej czekolady, ale nie moze zbytnio przyduszac:)
        • mangos Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 15.09.06, 07:39
          Ładna czekolada:
          Amorito- The Body Shop
          Yves Rocher- Neonatura Cocoon
        • maja1000 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 15.09.06, 12:14
          szczekuszka napisała:

> elve napisała:
          >
          > > czy Idole był już proponowany? on dla mnie pachnie właśnie jak opisujesz,
          > nie
          > > dosłownie ale jak wrażenie sklepu ze słodkościami. zapach cukierków trufl
          > i.
          >
          > Czy ten zapach ma cos z les belles de minuit?!
          > Szukam jakiejs jadalnej czekolady, ale nie moze zbytnio przyduszac:)
          >

Idole vs Belles de Minuit.... hmmm, ja nie dostrzegam podobieństwa, za to
          bardzo z Black Cashmere (w nieco złagodzonej, plus inne dodatki)wersji.
          • szczekuszka Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 15.09.06, 12:21
            maja1000 napisała:

> szczekuszka napisała:
            >
            > > elve napisała:
            > >
            > > > czy Idole był już proponowany? on dla mnie pachnie właśnie jak opis
            > ujesz,
            > > nie
            > > > dosłownie ale jak wrażenie sklepu ze słodkościami. zapach cukierków
            > trufl
            > > i.
            > >
            > > Czy ten zapach ma cos z les belles de minuit?!
            > > Szukam jakiejs jadalnej czekolady, ale nie moze zbytnio przyduszac:)
            > >
            >
            >
            > Idole vs Belles de Minuit.... hmmm, ja nie dostrzegam podobieństwa, za to
            > bardzo z Black Cashmere (w nieco złagodzonej, plus inne dodatki)wersji.

Hmmm Porownanie do BC tez mi odpowiada. Szukam jakiegos "jadalnego"
            zapachu,ktory by mnie zbytnio nie przytlaczal i nie dusil, za to smakowicie
            pachnial. :)
            • oosemka Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 15.09.06, 16:18
              ja bym raczej porownala do OI z ta roznica, ze (na mojej skorze)OI jest
              bardziej fajkowo-tytoniowa ale slodka, a Idole bardziej koniakowy i wytrawny.
              • szczekuszka Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 15.09.06, 22:21
                oosemka napisała:

> ja bym raczej porownala do OI z ta roznica, ze (na mojej skorze)OI jest
                > bardziej fajkowo-tytoniowa ale slodka, a Idole bardziej koniakowy i wytrawny.
                >

Musze w takim razie przetestowac, bo OI mi nie odpowiada. A zapach koniaku, mam
                w perfumach gucci gucci edp :)
                • chatka_ Ambre Narguile Hermessence 15.09.06, 23:39
                  Nie moge oderwac nosa od blottera, ze wszystkich dostepnych pieciu Hermessence
                  zapachow na ten jedynie sie dzis skusilam, oczywiscie tylko na test, butla
                  chyba 100 ml kosztuje 105 euro.

To jest to czego szukasz, wyszukany karmelowo-pierniczkowy zapach. Slodki, ale
                  w prosty naturalny sposob, gladki i elegancki. Podobny odrobine do Belle de
                  Minuit, ale nie tak doslownie piernikowy, kwiaty i pizmo troche te slodycz i
                  przyprawy rozpraszaja.
                  W nutach m.in prazony sezam, rum, karmel, cynamon, pralinki, biala orchidea,
                  pizmo i wanilia.

• elve Re: Ambre Narguile Hermessence 16.09.06, 01:04
                    gaaaa!
                  • szczekuszka Re: Ambre Narguile Hermessence 16.09.06, 09:32
                    Dzieki za podpowiedzi
                    A czy ten zapach jest dostepny w Polsce?!
                    Szukam nowego zapachu i teraz juz wiem, ze najbardziej przywiazuje sie do tych
                    "jadalnych".
    • mangos Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.12.06, 11:21
      Bardzo czekoladowe są Mat Chocolat.
      Podciągam watek, bo szukam czegoś w klimatach Belle de Minuit i Theoremy. :)
      • m23p31 Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.12.06, 11:41
        Mangosku, a probowałas Omnie? Nie jest slodka, ale przebogata;)
        • mangos Re: Cos jak staromodny sklep czekolada, pierniczk 11.12.06, 11:45
          Tak, tak... próbowałam, polubiłam i... chyba kupię, bo za mną chodzi:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka