Dodaj do ulubionych

Najstarsze perfumy

12.02.07, 16:38
Moj najstarszy flakonik to Samsara kupiona tutaj od Forumki. Nie uchowal sie
ani jeden z czasow przed Forum, pewnie poszedl w ludzi. Tak wiec moj
najstarszy flakonik liczy sobie zaledwie 2 lata.
Obserwuj wątek
    • hispana Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 16:45
      moj najstarszy pochodzi z roku 2004 - to Samba od Perfumer's Workshop - siostra
      przywiozla mi z US&A
      • chatka_ Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 16:51
        hispana napisała:

> moj najstarszy pochodzi z roku 2004 - to Samba od Perfumer's Workshop -
        siostra
        >
        > przywiozla mi z US&A

To z kolekcji pt. Pies ogrodnika czy z ulubionych ?:)))
        • hispana Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 16:54
          na poczatku nie lubilam tego zapachu bo troche kwiatowe, jednak z czasem
          zaczelam w nich dostrzegac nute gumy kaczora-donalda wiec oszczedzam :)
    • jollinka Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 16:52
      mam taki okaz :) nazywa sie "duchi krieml" i najprawdopodobniej pochodzi z lat
      60-tych: kwintesencja szypru a butelka jest w ksztalcie baszty kremla!
      zgarnelam go do swojej kolekcji z czelusci kredensu gdzie sobie spokojnie stal
      zapomniany; natomiast moje wlasne najstarsze to fendi klasyk ktorego dostalam
      od przyjaciolki z wloch ok 20 lat temu; mam jeszcze kilka okazow tzw. z prl-u
      jako ciekawostke przyrodnicza :)))
      • jollinka kwintesencja w cudzyslowie ;-) 12.02.07, 16:53
        • chatka_ Re: kwintesencja w cudzyslowie ;-) 12.02.07, 16:57
          Ja mam reanimowanego ducha, dezodorant Orchidee YR, to jeden z pierwszych moich
          zapachow, kupiony niedawno na Allegro, ale sadzac po woni z atomizera
          wyprodukowany dobre 15 lat temu ;)
    • agmusz Montana od 6 lat:))) 12.02.07, 16:56
      wtedy o forum jeszcze nie śniłam. Mąż mi zakupił na urodziny;))
    • mangos Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 16:57
      Chyba Addict, liczy sobie około 2 lat. Zmienił barwę, pachnie nadal rewelacyjnie, zostało mi około 15 ml z 50 ml.
    • elve Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 17:03
      chyba czteroletnie Dune. wykańczam.
      • rawita7 Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 17:27
        Pięcio-sześcioletni Classique JPG
        • rawita7 Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 17:27
          Jollinka! Pobiłaś wszystkich :)
    • aveyrone Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 18:40
      Przy tej okazji pozwolę sobie odnowić marniutki wąteczek o którym sama zapomniałam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=54908032&a=54908032
      Jolinko, pokaż swoje skarby, PLIZZZ

A w temacie, moje najstarsze flakony z symboliczną i czasem jeszcze psikaną
      zawartością, to 5 Avenue i Yria, mogłyby chodzic do zerówki
      • gracef1 Aveyrone, jak ci zadroszcze tego Soir de Paris, w 12.02.07, 20:36
        oryginalnej butelce, z plastikowym, niby krysztalowym korkiem. To byly chyba
        pierwsze perfumy jakie poznalam, bo moja mama uzywala ich jak bylam mala. Byly
        w pudelkach z niby nocnym widokiem na wieze Eilfla i mialy takie srebrne i
        zlote kwadraciki, ktore mialy nasladowac oswietlone okna.... Ale sie
        rozmarzylam... :)
        • wiolinka100 Re: Aveyrone, jak ci zadroszcze tego Soir de Pari 12.02.07, 21:23
          gracef1 napisała:

> oryginalnej butelce, z plastikowym, niby krysztalowym korkiem. To byly chyba
          > pierwsze perfumy jakie poznalam, bo moja mama uzywala ich jak bylam mala.
          Byly
          >
          > w pudelkach z niby nocnym widokiem na wieze Eilfla i mialy takie srebrne i
          > zlote kwadraciki, ktore mialy nasladowac oswietlone okna.... Ale sie
          > rozmarzylam... :)

Ja też mam do nich sentyment, bo używała ich moja kochana babcia.Pamietam
          flakonik i pudełeczko...
          A niedawno widziałam na allegro wznowienie tych perfum pod nową nazwą, w
          odświeżonej, odmłodzonej kompozycji - Evening in Paris.
          I nie kupiłam ich od razu tylko zostawiłam sobie "na później" i ktoś mnie
          ubiegł. Oczywiście żałuję :(
          • gracef1 Re: Aveyrone, jak ci zadroszcze tego Soir de Pari 12.02.07, 21:42
            Hej, nie zaluj, one dalej sa w produkcji i gdzes kiedyc na pewno mozna jest
            znalezc. Wlasnie sprawdzilam e-bay i tam jest sporo i tych starszych, w
            butelkach z przeroznych okresow i w roznych ksztaltach, a takze tych nowych.
    • orzeszek_solony Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 18:53
      7-letnie Allure,a właściwie to smętne wspomnienie po nim, na dnie.
    • cannella Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 18:59
      Obecnie najstarszy flakon, jaki posiadam, to Acqua di Gio' zakupione w 1997 r.
      Jeszcze parę kropel w nim zostało i czasem sobie pryskam wspomnieniowo.
      Niestety, w zeszłym roku nieproszeni goście połasili się na do połowy zużyte
      Safari - moje pierwsze prawdziwe własne perfumy, które sobie podarowałam chyba w
      1994 (mam nadzieję, że dostali od nich parchów). Czyli zabytków żadnych nie
      posiadam, ale może za jakieś 20 lat coś z obecnej kolekcji będzie warte fortunę
      na Allegro albo Ebay-u ;-)))
      • peterp9 Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 19:43
        A mój nastarszy zapach to YSL Jazz zakupiony jeszcze w Pewexie, pamietam w roku
        1989
        • benita5 Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 20:12
          Najstarszy flakon to prawie 9-letnia Extravaganza. Byl to prezent ktorego nie
          moglam zmeczyc nawet z udzialem rodzicielki mej /kompletnie do mnie wtedy nie
          pasowal/ ...tak ze pozostalo na dnie pare kropli.Oczywiscie plyn zmienil barwe.
          Posiadam tez Allure edp, bodajze 7letnie( moze nawet 8 dokladnie nie pamietam)
          urodzinowy prezent od Mami, pieczolowicie trzymany w pudeleczku...z 50ml
          pozostalo jeszcze polowa ;))
    • ptasia Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 19:39
      ja mam Champagne z wymiany forumowej, które, jeśli Champagne zostało zmienione
      na Yvresse chyba ok. 1995 r, musi mieć conajmniej 12 lat. nie zauważyłam, aby
      coś mu było. Clandestine od Mrouh też ma się dobrze i pewnie też parę dobrych
      lat ma.
      no i mam używane Gio nie wiadomo iloletnie, kupione na jesieni na Allegro, które
      ostatnio dziwnie się zmieniło, ale to chyba nie kwestia wieku :(( - zaczynam
      podejrzewać, że może to nie oryginał, bo miałam ileś flakonów i mógł zapach
      słabnąć, ale nie zmieniać się w ten sposób
    • wiolinka100 Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 19:57
      Ja mam Pivoinne YR, ma chyba z 6 lat i jeszcze Nature YR też w podobnym wieku.
    • miriam_73 Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 19:58
      jakies resztki Romy na dnie butelki 100 ml (trzymane już w zasadzie dla samej
      flaszki, bo zapach juz kompletnie nie moja bajka choc kiedys uwielbiałam...),
      które dostałam chyba w 1999 r. od byłego.
    • hafsa Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 20:05
      Mahboobati-orientalna nazwa z orientalnym zapachem jako prezent slubny
      otrzymany 18 lat temu.
      Extase Musk firmy Muelhens(?) resztka na dnie 1998
      Baby doll w roku premiery
      A reszta to nowosci...
    • coralin Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 21:04
      Pamplelune, chyba 2001 rok.
    • olesiam Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 21:11
      www.bathantiquesonline.com/antique--collectible/vintage-perfume-scent-bottle/antique-astris-collectible-22017.html

Tak wyglada moj najcenniejszy flakon-ok 100 letni, jak na zdjeciu powyzej, az
      sie dziwie,ze przetrwal wraz z korkiem dwie wojny, milion przeprowadzek...ok
      20 lat temu jeszcze pachnial.Kolo sie zamknelo-teraz sama sprzedaje produkty
      L.T.Piver:)
      A ze zbiorow to 30-ka Cerruti 1881- 8 lat:)
      Pozdrawiam
      O.
      • rawita7 Re: Najstarsze perfumy 13.02.07, 00:19
        Olesiu! Wyrazy głębokiej zazdrości :)
    • rene.p Re: Najstarsze perfumy 12.02.07, 22:17
      Gio sprzed bodajże 10 lat. Wygląda i pachnie tak samo jak na początku. W sumie
      teraz stoi sobie tylko, bo jakoś nie bardzo mam ochotę i okazję go używac. Raz
      wystawiłam na straganiku, ale żal mi się zrobiło...
    • kenzoania Re: Najstarsze perfumy 13.02.07, 08:24
      Moje najstarsze to Yves Rocher Vi prive (nie wiem czy dokładnie tak się to
      pisze bo teraz jestem w pracy;) taka zielona butelka o okrągłym spodzie i
      białej ostrej końcówce. To moje pierwsze perfumy:) oczywiście od mojego D. Mają
      chyba z 13 lat. Pamiętam, że bardzo mi się podobały, dziś już tylko zdobią
      toaletkę:) I Aqua di Gio chyba z 1998 roku zakupione przez mojego kochanego
      jako komplet do jego Gio:D Na dnie jest jeszcze parę kropelek a co ciekawe
      kolor i zapach się nie zmnienił, nie używam ich ale żal się rozstać...
      • lucapuka Re: Najstarsze perfumy 13.02.07, 12:42
        Tygrys a właściwie jego resztka, rezydujący aktualnie u mojej Mamy, ma już
        conajmniej 8 lat (kiedy go kupiłam razem z balsamem - stał już dość długo w
        sklepie niechciany :)) Przeczy on teorii o pomarańczowieniu wiekowych Tygrysów -
        mimo bezceremonialnego obchodzenia się z nim ( stał gdzie się dało, również w
        świetle, bez pudełka), zachował jaśniutką barwę i pełen, niezmieniony bukiet
        aromatu. To samo można powiedzieć o jego rówieśniku balsamie - jak nowy,
        resztkę użyłam niedawno z luboscią.
      • ptasia Re: Najstarsze perfumy 13.02.07, 17:02
        uwielbiałam Vie Privee jako nastolatka :) też były jedne z pierwszych.
    • voluptas Ciekawe, jak będą wyglądały nasze wpisy + 13.02.07, 13:32
      w podobnym wątku za jakieś 5 lat :)))

Aktualnie najstarszy w moich zbiorach jest używany od 5 lat Angel - zostało
      jakieś 5 ml w buleteczce, troszkę zżółkł niestety, ale zapach jest jak
      najbardziej stabilny :)

A z kuriozów - w zeszłym roku moja szwagierka pokazywała mi przechowywaną
      pieczołowicie reszteczkę ekstraktu Dioressence Diora - to cudo miało 20 lat i
      było w stanie idealnym :)
      • renia.renia Re: Ciekawe, jak będą wyglądały nasze wpisy + 13.02.07, 18:25
        U mnie chyba najstarsze są Hot Couture edt, flaszka ma z 5 lat, kolor płynu
        uległ zmianie (zżółkł) jednak myślę, że zapach pozostał bez zmian.
        pozdr
      • ewena Re: Ciekawe, jak będą wyglądały nasze wpisy + 14.02.07, 13:16
        voluptas napisała:

> w podobnym wątku za jakieś 5 lat :)))

ja mam już swoje typy:)))
    • plomyczek_ Re: Najstarsze perfumy 13.02.07, 14:21
      najstarszy flakon to Sweet Courreges,ma chyba 12 lat.Na wygnaniu u mojej mamy:)
      zuzylam 10ml i mialam dosc,slodkie mydliny kupione pod wplywem chwili.
    • ewena Re: Najstarsze perfumy 14.02.07, 13:13
      2 i pół letni Ralph oraz Intuition, to jeszcze sprzed Forum, a kupione wyraźnie
      pod wpływem Forum, najstarsze, to ok. dwuletnia Escada Collection i OI.Jeszcze
      nie tak dawno zaś, byłam w posiadaniu 3 buteleczek czystych perfum, które
      liczyły sobie ok 18 lat. Była to Diorella, Farouche(tak to się bodajże nazywało)
      Niny Ricci i lana 15-tka Niny(starej). Wszystkie ze zmienionym kolorem, ale
      zapach jak najbardziej "świeży". Diorelli i Farouche już praktycznie nie było,
      ale Ninę wylałam na siebie ze 3 razy.
      • dixi Re: Najstarsze perfumy 14.02.07, 13:35
        U mnie najstarsze wiekiem jest zielonopomidorkowe Les Belles, kupione na
        bezclowce w wakacje w roku... niech policze... 1998?? chyba sie zgadza, to byly
        wakacje na Krecie po obronie pracy mgr :) perfum zostala doslownie kropelka,
        glownie dlatego ze ciezko wydobuc ja z flakonika, trzeba ustawic go pod
        odpowiednim kątem i psiknac, inaczej juz nie pojdzie...
    • suss_kind Gucci Accenti, Ispahan Yves Rocher (krem)! 14.02.07, 22:31
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka