uka_m 23.04.08, 12:53 Solar notes często występuje jako składnik zapachów.Obok wanili,kwiatów,piżma itd.Jak po swojemu określacie tą nazwę?Jak najładniej przetłumaczyć na język polski?Jakie znacie perfumy z tym akordem;solar notes? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forevermore79 Re: Solar notes 23.04.08, 13:33 Tak, faktycznie- to wg mnie jeden z tych marketingowych trikow- sa solar notes, precious woods, ocean breeze itd. Wszystko ogolne, ale i jednoczesnie sugestywne. Generalnie sadze, ze pod tym okresleniem kryja sie syntetyczne skladniki, ktore powoduja, ze baza zapachu jest ocieplona, ale jednoczesnie w pewien sposob emanujaca- ciezko to wytlumaczyc chyba w teorii :-). Solar notes (sloneczne akordy, swietliste nuty? :-) zawieraja np. Hypnose, Fahrenheit 32, Missoni Acqua, czy L Lempickiej. Odpowiedz Link
elve Re: Solar notes 24.04.08, 00:29 dobre pytanie. "solar notes" kojarzą mi się nieco inaczej, niż foreverowi - jako akordy "plażowe", piaskowe, zapach czegoś słonego i spieczonego, ale i przewianego, złocistej, nagrzanej skóry, bryzy lekko zalatującej wodną roślinnością. pasuje mi tu tez suchokwiat, czyli wymieniany często w składach "immortelle" - nuta ciepła, sucha, słodka. a jak jest naprawdę - nie mam pojęcia. Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Solar notes 24.04.08, 09:27 Jak zwykle sugestywna interpretacja- tak, dla mnie tez to nuty slonca (konotacje z plaza sa wiec tu nieuniknione), ale jednak pochodzenia syntetycznego. Na pewno solar notes wykorzystuje baza Hypnose, a tego zapach o "plazowosc" niestety posadzic nie mozna. Czytalem kiedys art. na ten temat- ale jak jest naprawde to ciezko powiedziec. Odpowiedz Link