sproket1 22.06.09, 16:24 Właśnie wdziera mi się do mojego mieszkania z ulicy zapach kwitnącej lipy - bardzo mi się podoba - kojarzy mi się z początkiem lata. Znalazłem na wizażu J del Pozo Duende z nutką lipy. Gdzie jeszcze mogę ją poczuć ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aggis20 Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 16:27 Może La chasse aux Papillons L'Artisan? Nie znam, ale tak mi się skojarzyło... Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 17:02 Moja pierwsza mysl to niestety rzadko wspominany Tileul marki D'Orsay, pamietam, ze nuta kwitnacej lipy byla oddana w nim bardzo realistycznie. Zapach jest b. klasyczny, ale ostatnia reformulacja autorstwa samej Olivii Giacobetti nadala mu nieco lekkosci i nowego wymiaru. Tu zdjecie i krotkie opisy: www.fragrantica.com/perfume/D-Orsay/Tilleul-477.html www.nstperfume.com/2005/07/18/he-saysshe-says-parfums-dorsay-tilleul/ Poza tym, akordow lipy mozna szukac takze w Pure White Linen Estee Lauder, Goutal Eau de Ciel, Debut Parfum DelRae, no i oczywiscie w L'Artisanie, o ktorym wspomniala trafnie tez Aggis. Odpowiedz Link
benita5 Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 17:40 W Duende lipa? to predzej kwiat paproci znalezc niz lipe w Duende. Akurat mam probke, i czuje rumiankowa slodycz mimozy, ale raczej nie lipe. Za to L'Artisan La Chasse aux ma piekna, platkowa, subtelna lipe. Taka lipe jakby spadl deszcz platkow w lipcowy cieply wieczor. Bardzo polski zapach, autentyczny. W wersji Extreme lipa jest slodsza, nektarowo-miodowa. Dojrzalsza, gestsza na spodzie tuberozowym. Odpowiedz Link
furka_dusz Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 17:45 Lubię lipę w Amande Honorable Stephanie de Saint Aignan - zapach skusił mnie zawartością migdałów, ale właśnie żywotny a delikatny akord lipowy czuję tam najwyraźniej. Służę próbką testową w razie potrzeby:) Mam duży sentyment również do prostoty lipy Demeter. Bardzo ładna, miodna lipa grasuje w mydle glicerynowym Stendersa;) - ten rodzaj mydła, w odróżnieniu od pozostałych oferowanych przez nich produktów kąpielowych, jest moim nietoksycznym i nie uczulającym ulubieńcem. Odpowiedz Link
perfumiarz A tu ściąga :) 22.06.09, 17:54 www.fragrantica.com/notes/Lime-Linden-Blossom-288.html Odpowiedz Link
sproket1 Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 18:30 o właśnie taka słodka lipa zroszona czerwcowym deszczem jaką mam teraz za oknem. Ale nabrałem apetytu - zakup się szykuje, drugi "niszak" w tym miesiącu po Jardins de Kerylos a co tam. Rozważam L'Artisan La Chasse , Amande Honorable Stephanie de Saint Aignan Odpowiedz Link
jop Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 19:43 Najpiękniejsza lipa ever to była w wodzie L'Occitane, ale wycofali, puhwr avrzlgr, nigdy im tego nie wybaczę. Jo Malone French Lime Blossom fajne, ale L'Occitane lepsze było. Odpowiedz Link
coralin Re: Kwitnąca lipa 22.06.09, 20:21 I jeszcze Le Chatelard. www.le-chatelard-1802.com/eaux-de-toilette.html Odpowiedz Link