Dodaj do ulubionych

Przepisy na nietuczace potrawy - pls

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 15:10
Moze ktos mi pomoze?? Ja nie mam fantazji kulinarnych, nigdy tez nie
pociagalo mnie gotowanie / uwielbiam piec- ale to kaloryczne jest :( /.
Teraz mam problem,chcialabym wyprobowac przepisy na lekkie i nie kaloryczne
potrawy, za to sycace. Moja praca nie pozwala mi na spedzamnie duzo czasu w
kuchni. Najczesciej wieczorkiem po pracy gotuje sobie obiad na nastepny
dzien. No wiecie..., z dala od domciu i mamusi, ktora niezle gotuje nie da
sie zyc na "suchym prowiancie".

prosze o przepisy , za ktore bede wdzieczna :)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 15:36
      trudno napisac, bo jesli chcesz schudnac to dzis mowi sie, ze nie powinno
      jadac sie weglowodanow. A jesli to dla zdrowia to jadac duzo ryb, drobiu,
      warzyw i owocow. Wiec nie wiem, o co Ci chodzi. Gebneralnie w necie jest cala
      masa lekkich posilkow.
      • Gość: Linn Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls IP: *.dialup.tiscali.it 07.10.03, 10:00
        Weglowodany stanowia podstawe tzw. piramidy srodziemnomorskiej. Ich niedobor
        powoduje w organizmie wielekie szkody. Jesli np. do makaronu robi sie sos
        wysokokaloryczny, nie nalezy zwalac winy na weglowodany. Niskokaloryczny
        przyklad: spaghetti z sosem pomidorowym i odrobima startego sera / porcja
        makaronu nie wiecej niz 80 g /.
    • Gość: kohol Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls IP: *.crowley.pl 06.10.03, 16:02
      Bardzo szybko, łatwo, niskokalorycznie i sycąco robi się warzywka na parze,
      mogą być z rybą.
      Albo zapiekanki warzywne (papryka, pomodor, cukinia, cebula, można dodać mięsko
      na przykład mielone, podsmażone, pieczarki, podgotowane kalaforki i brokuły -
      wszystko warstwami albo wymieszane, w kostkę)...
    • saiss Pyszne i zdrowe-kolacje owsiankowe! 06.10.03, 17:41
      A moze goraca Obiado-kolacja na slodko?Polecam mase owsiankowa.Gotujemy mleko,
      slodzimy (mozna dodac kakao!), wsypujemy duuuuzo platkow owsianych.Wsypujemy je
      stopniowo, masa powinna byc tak gesta, jak ciasto.Dodajemy rodzynki i ulubione
      ziarenka (niekoniecznie), utarte owocki, miod, co mamy i naco mamy
      ochote...Dzieki zmienianiu dodatkow, mozemy codziennie jesc rozne danka, oparte
      na jednym przepisie. Jesli zrobimy to na mleku,powiedzmy 0,5 %, to wyjdzie
      niskokaloryczny, a bardzo pyszny sycacy posilek.Polecam!W wersji exkluziv z
      masy toczymy kulki i obtaczamy w kakao, wiorkach lub cukrze waniliowym (wtedy
      nie slodzimy masy) - swietna przekaska do kawy.
      • Gość: Ania Re: Pyszne i zdrowe-kolacje owsiankowe! IP: 217.17.46.* 07.10.03, 10:30
        Bardzo lubie platki owsiane, ale niskokaloryczne to one nie są.
        • saiss Re: Pyszne i zdrowe-kolacje owsiankowe! 07.10.03, 16:25
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Bardzo lubie platki owsiane, ale niskokaloryczne to one nie są.

Ale sycace. awiec nie trzeba zjesc ich duzo, zeby sie najesc.Poza tym sa rownie
          ciezkie, co makaron, a czyms trzeba jednak zyc...nie samym powietrzem (a
          propos:ile kalorii ma powietrze???).
          • Gość: kohol Re: Pyszne i zdrowe-kolacje owsiankowe! IP: *.crowley.pl 07.10.03, 16:27
            saiss napisała:

> (a
            > propos:ile kalorii ma powietrze???).

Zdecydowanie za dużo!
            :D
    • apolka Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls 07.10.03, 10:31
      Myślę że to nie będzie tuczące, a jakie szybkie: do ugotowanego, gorącego
      makaronu dodajemy pokrojone: ogórki kiszone, świeże pomidory bez skóry,
      paprykę, trochę cebuli, chudej wędliny/ mięsa, ewentualnie podduszonych na
      odrobinie oleju pieczarek lub boczniaka, wszystko mieszamy na małym ogniu,
      posypując dowolnym serem żółtym. To naprawdę pyszne, sycące i zdrowe danie,
      warzywa są tylko lekko podgrzane, właściwie zjada się je na surowo, wiadomo,
      nie tracą wtegy witamin. Acha, warto je, przed dodaniem do makaronu, już
      pokrojone, skropić odrobiną oleju/ oliwy - utrwali witaminy.
      smacznego.
    • Gość: shannen Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 18:35
      dzieki za rady, ale... :) POwiedzmy, ze mam ograniczone pole do popisu -
      wynajmuje pokoik u kogos i nie moge calego zycia spedzac w kuchni godtujac...
      Przy mojej pracy zreszta jest to nie mozliwe. Mialam na mysli jakies potrawy
      warzywne, tzn salatki, surowki lub inne, ktorych nie trzeba gotowac, a mozna
      je przyzadzic szybko :)
      Znudzila mi sie owsianka / polecam: 2lyzki owsianki zalac wrzaca woda (tak aby
      woda zostala wchlonieta po jakims czasie), poczekac az ostygnie - wowczas
      owsianka bedzie zimna i gesta. Dodajemy do niej jogurt owocowy, 2posiekane
      wloskie orzechy i wkrawamy do tego pol banana. Danie pyszne, ostatnio dobral
      mi sie do tego prawie 2-letni brzdac i mu smakowala!/
      Wiem, ze przepisow mozna znalezc mnustwo w sieci, ale myslalam, ze podacie
      jakies swoje ulubione- i na to licze :)

Pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls IP: 217.17.46.* 08.10.03, 10:52
        Jezeli masz dostęp do kuchni,a nie tylko wrzącej wody, to polecam różne odmiany
        mieszanek warzywno-kurczakowych.Piersi kurczaka tnę na kawalki, wrzucam na
        rozgrzany olej, chwile smażę(można wcześniej zalac mieso sosem sojowym),
        wrzucam warzywa surowe, lub chwile podgotowane,lub mrożonki, dodaję przyprawy
        (gotowe mieszanki-chińską, indyjską). I już.Całość zajmuje mi do 20min.
        Możesz tez rozmrozic szpinak, dodać do niego serek biały.
        Z sałatek : brokuł i ziemniak z sosem jogurtowo-musztardowym.
        tuńczyk z wody, ogórek kiszony, pomidor, ewntualnie kukurydza
      • Gość: Annette Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 08.10.03, 11:04
        Moja ulubiona sałatka - dość sycąca, nizbyt kaloryczna:
        sałata lodowa
        rzeżucha
        ogórek
        biały ser
        oliwa
        kapary

Sałatę lodową umyć, osuszyć, porwać na małe kawałeczki. Ogórek pokoroić w
        kostkę. Rzeżuchę można posiekać (niekoniecznie). Wymieszać z sałatą, dodać
        kaparów wedle uznania (ja polewam jeszcze odrobiną zalewy i nie solę już
        wtedy). Polać oliwą, wymieszać, dodać pokruszony biały ser i jeszcze raz
        delikatnie wymieszać.
        Węglowodanów niewiele, jest białko, niewielka ilośc zdrowego tłuszczu.
    • graid Re: Przepisy na nietuczace potrawy - pls 09.10.03, 19:32
      dzieki wielkie, moze jeszcze ktos podzieli sie przepisami na dobre jedzonko???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka