Dodaj do ulubionych

ZIELONY zapach dla faceta / unisex

28.07.09, 02:08
Aktualnie używam Eau de Campagne - piękna kompozycja, ale jest trochę za delikatny i nietrwały. Bardzo też lubię Tsar (lubię bardziej niż bardzo), Vetyver Fragonarda i Anais Anais.
Grey Flannel jest ok, ale jest jakby za bardzo zawiesity i kiedy go wącham swędzi mnie nos.

Guerlain AA Anisia Bella, Angelique Lilas - fajne.
Herba Fresca, Mentafollia to nie to, nie lubię mięty w perfumach.

Hermes Ogródek Nilowy, Śródziemnorski i Paco Rabanne PH - porządne zapachy ale to też nie to.

Jeszcze nie wąchałem Ungaro PH III, Bvlgari The Vert i YSL Rive Gauche PH.

Więc: szukam czegoś zielonego / ziołowego / iglastego / fougere. Nie podobają mi się zapachy miętowe i owocowe.
Co możecie zaproponować? Coś może przebić Eau de Campagne i Tsar?
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 08:54
      Jak przeczytalem temat, to tez od razu nasunal mi sie uzywany przez
      nas obydwoch Eau de Campagne. Jak lubisz Grey Flannel, to poszukaj w
      necie wersji Eau de GF- mniej gorzki i bardziej do noszenia. Zielony
      jest tez Mugler Cologne, ale to bardziej delikatna kompozycja.
      Sprobuj tez klasykow - zielonego Polo RL, Guerlain Vetiver, czy tez
      Azzaro Pour Homme. Z niszowych- chocby Creed Vetiver Original, czy
      Garrigue Maitre-Parfumeur-et-Gantier.
      Pozdrawiam!
      • michau2312 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 14:01
        Dzięki za odpowiedź. Wetywerowe zapachy to temat rzeka - Guerlain nie bardzo mi odpowiada i chętniej wącham go na kobiecej skórze (kwiatowe nuty i ciepły tytoń), ja używam Vetyver Givenchy, bardzo minimalistyczny i single note.
        Polo i Azzaro PH znam, ale... No to nie to.
        Domyślam się że MPG Garrigue to coś gorzkiego i ziołowego w stylu Kouros?

Więc bardziej konretnie napiszę:
        Van Cleef & Arpels Tsar - sosnowe igły, dużo dużo mchu, drzewne tło.
        Pour un Homme de Caron - piękne wodne-leśne-lawendowe otwarcie, kojarzy się z poszyciem, paprociami w deszczu, które niestety szybko ewoluuje w słodkie żywice/ambrę.

Szukam zapachu, który kojarzy się z iglatym lasem, czegoś z grupy Woody Aromatic albo Aromatic Green.
        • aaneta Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 16:17
          A może Yerbamate Lorenzo Villoresi? Lasu iglastego wprawdzie tam nie ma, ale
          zieloności w bród:
          www.fragrantica.com/perfume/Lorenzo-Villoresi/Yerbamate-5081.html
          • michau2312 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 18:48
            Mhm, dzięki. Wybiorę się do Quality, powącham.
        • forevermore79 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 16:28
          Garrigue jest w stylu Polo i nieco fougere. Oj tak, Vetyver Givenchy
          tez bardzo lubie i uzywalem, dobrze, ze wrocil w serii Les
          Mythiques. Rive Gauche Pour Homme jak najbardziej polecam, a w
          podobnych klimatach utrzymany jest rowniez Tom Ford Private Blend
          Italian Cypress- bardzo lesny, w aurze lat 70-tych. Jesli lubisz
          Caron PH, warto, zebys takze przetestowal jego mocniejsza, bardziej
          lawendowa wersje Impact (moc ekstraktu).
          Lesno moga kojarzyc sie tez Lutensy- Chypre Rouge, Vetiver Oriental,
          no i wkrotce najnowszy, inspirowanym iglami sosny Fille en Aiguilles.
          • michau2312 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 18:47
            Chypre Rouge kojarzy mi się z czerwonym syropem na kaszel który przyszedł w paczce ze Stanów, jakoś w 1993. Z ziołowymi zapachami jest tak, że niektóre są hedonistycznie przyjemne, inne wręcz odpychające. Albo jedno i drugie zarazem, jak Kouros :D
            Do zielonych zaliczyłbym też kaktusowo-owocowy Xeryus Rouge. Taki on rouge jak ze mnie Tina Turner.

Ktoś wąchał Pino Silvestre i Lacoste Original kwadratowa, biała plastikowa butelka z zielonym obramowaniem?

Ten nowy iglasty Lutens brzmi bardzo zachęcająco.
            Forever, jeżeli lubisz Vetyver Givenchy, może wymienimy się dekantami? Mam butlę z Les Mythiques właśnie. Plus Vetyver Fragonard i Kenzo Air Intense.
            • forevermore79 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 19:10
              Z Xeryus-em Rouge pozegnalem sie dawno, dawno temu- mimo licznych
              prob straszliwie mnie draznil. Lacoste Original, oczywiscie, to
              czysta klasyka, w stylu Azzaro i "starych" Aramisow, ktore zreszta
              na szczescie beda wskrzeszone, wraz z dlugo oplakiwana przeze mnie
              Havana. Dzieki za propozycje, swoj flakon Vetyver juz skonczylem, a
              Kenzo Air szczerze nienawidze, co nie znaczy oczywista, ze nie
              pomoge, jesli bedziesz szukac jakiegos szczegolnego zapachu :-).
              Pozdr.
              • michau2312 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 20:57
                Dlaczego Kenzo Air aż nienawidzisz? Air czasem noszę dla odmiany innych wetywerów. Dobrze działa na tych, na których chcemy żeby działało ;)

Też z XR i Grey Flannel nigdy się nie dogadam. GF wg mnie nie jest wcale gorzkie, raczej pachnie jak babciny aloes albo aloesowy balsam do rąk.
                Dwa współczesne i (chyba) najpiej się sprzedające męskie Givenchy - XR i Very Irresistible - próbują być 'nowoczesne i futurystyczne' przez użycie jakichś poronionych składników (orzechy, sezam, kaktus). Może toto pachnie, ale raczej wywołuje wykrzywienie nosa. Nie wspomnę o koszmarnym Play i przesadzonym Pi. Nie wiem o co chodziło jajogłowym marketingowcom z Givenchy, jaki wybrali target i kto to kupuje.

Caron PH Impact jest dostępny w PL? Na allegro ani w perfumerii go nie widziałem.
                • forevermore79 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 21:06
                  Tego Kenzo nie lubie poprzez wychodzaca na mnie anyzowa nute,
                  wetiwer owszem- ale anyzek nie dla mnie. Zreszta, Kenzo powoli
                  wycofuje juz Intense i Air, slabo sie sprzedawaly. Marketing
                  Givenchy kompletnie od lat nie dziala, wiele sprzecznych ze soba
                  ruchow i konsekwentne rujnowanie wizerunku meskich zapachow
                  niestety. Zabawne sa za to cosezonowe, azjatyckie wariacje Insense
                  Ultramarine- najnowszy Blue Lazer, Ocean Cup, Blue Sky, Morning Surf
                  i resza innych. Do obejrzenia w line-upie na:
                  www.parfumsgivenchy.co.jp/fragrance/
                  Nie, meskiego Impacta nie ma w Polsce, jest tylko w wybranych
                  krajach- widzialem go we Francji, czy w Anglii:
                  shop.lessenteurs.com/category/1419/_Impact_de_Caron
                  • michau2312 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 21:18
                    Co to są sprzeczne ruchy marketingowe? Kiedy szukam zapachu pielgrzymuję do perfumerii, ryję fora, czytam - pewnie jak wszyscy perfumaniacy. Nie zwracam uwagi na reklamy w ogóle. Chyba że jest jakieś świetne gołe mięso-ciało na plakacie :D
                    • forevermore79 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 21:25
                      W przypadku Givenchy to zbyt czeste wypuszczanie kolejnych zapachow,
                      ktore nawiazuja jedynie nazwami do klasykow i ktore bez reklam i
                      odpowiedniego wsparcia po roku-dwoch sa wycofywane (Amarige d'Amour,
                      Organza First Light itd.), zarzucanie rynku edycjami limitowanymi,
                      ktore nijak nie pasuja do wczesniejszego wizerunku, a z drugiej
                      strony zaniedbywanie najwiekszych hitow i wycofanie zapachow z duzym
                      potencjalem (dawne trio Play, niestety w szkaradnych opakowaniach).
                      No i te strategie lansowania w danych krajach- wy macie teraz Pi
                      Neo, a wy Play, a za pol roku dostaniecie druga z premier.
                      No ale coz, Guerain, Dior i Lancome maja rowniez okresy wzlotow i
                      upadkow.
                      Witaj w ogole na forum, bo nie kojarze Twojego linka- dobrze
                      widziec, ze zaglada tu ostatnio coraz wiecej panow i to o jasno
                      sprecyzowanych zapachowych gustach.
                      • michau2312 Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.07.09, 21:41
                        Dzięki za powitanie (: Owszem, niedawno poznałem to forum, dzięki pani od której odkupiłem Eau de Campagne. A nos był zawsze najważniejszym zmysłem.

Generalnie w XXI wieku wszystko się pochrzani i wyobraca o 720 stopni (:
                        YSL Elle Intense (gęste litchi na drzewnym tle) może wg mnie spokojnie być unisexem. Elle - ona - UNISEXEM!
    • michau2312 Chyba znalazłem :) 27.01.10, 10:22
      Timbuktu L'Artisana - podoba się bardzo, taki saharyjski Ogródek Nilowy.
      Też jeszcze pobieżnie testowałem w Galilu L'Eau Guerriere.
      Bardzo fajny pomysł z zielony kadzidłem, muszę przyznać.

Herba Fresca, nie można jej odmówić urody, jednak wydaje mi się zbyt kwaśna i agresywna.

Co jeszcze możecie polecić? Zielone-szyprowe albo trawiaste...
      A jak pachnie CdG Calamus, warty uwagi?

Dzięki,
      m.
    • maggac Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.01.10, 14:42
      a próbowałeś Cartier, Eau de Cartier Concentree? dla mnie to świeży,
      zielony i trwały zapach, ale odbieram go jako męski przez wyraźne
      leśne nuty
    • ivesman Re: ZIELONY zapach dla faceta / unisex 28.01.10, 15:40
      Lancome Miracle Homme L Aquatonic , piękny zielony, trawiasty
      zapach. Cięzko go już dostać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się