tomekh77 19.09.05, 21:27 Czy ktos moze zakladal zamki w "naszych" drzwiach ???? Pytam bo drzwi ogladalem, macalem, rozkrecalem i jakos nie widze możliwosci dodania zamka. Jeden zamek mimo ochrony to jakos malo bezpiecznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafalpt Re: Zamki 20.09.05, 08:45 Mozna dodac ile sie tylko chce:) Jest nawet miejsce na zamek wewnetrzny. To co oferowali w witexie to byl zewnetrzny za jakies 500-600 zl.....ale tracisz gwarancje na gien i dym....bo podobno te cudowne drzwi maja wytrzymac ilestam min:) tak samo jest z wizjerem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
4ever1 Re: Zamki 20.09.05, 21:13 Zamek i drzwi wytrzymują próbę włamania. To pewne. Zgodnie z normą w drzwiach nie wolno instalować wizjera ze względu na bezpieczeństwo. Wizjer można przestrzelić tych drzwi NIE. Lepiej instalować wideodomofon. Drogie, ale bezpieczne. Niestety takie czasy. Dorobienie kluczy do zamków jest praktycznie niemozliwe. Niemożliwe jest otworzenie ich pasówką. To wykluczone. Leżeli nie zgubisz kluczy to NIE MA POWODU DO ZMARTWIEŃ. Jest tylko jeden kłopot. Jeśli masz w domu psa NIGDY NIE ZOSTAWIAJ KLUCZA W SRODKU MIESZKANIA W ZAMKU!!!!. Cieszący się z powrotu właścicieli pies, skacząc na drzwi może dopchnąć klucz i mieszkanie masz jak w skarbcu. Szkoda tylko że drzwi nie są wyposażane w mały zamek zamykany od środka bez klucza. Ma to jednak wadę w sytuacji krańcowej takiej jak choroba, zasłabnięcie, śmierć. Może jednak trzeba się przyzwyczaić do tego co jest? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomekh77 Re: Zamki 20.09.05, 21:22 Dzieki wielkie za info. Najbardziej mnie wkurza zamykanie ich na kluch bedac w domu. Ale chyba masz racje ;)) Moze warto sie przyzwyczaic ;))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: Zamki 20.09.05, 21:42 Zamykanie od środka właśnie tego zamka co jest byłoby idealnym rozwiązaniem. (z zewnątrz klucz a od środka byłoby wyłacznie manualne zamknięcie a nie identyczne kluczem jak obecnie). Odpowiedz Link Zgłoś
dev_nul Re: Zamki 21.09.05, 12:18 Ooooooo... nareszcie uslyszalam to, co chcialam uslyszec: videodomofon ! Mozna cos takiego zalozyc? Wiecie cos wiecej? Bo ja sie na takich madrych sprawach nie znam... :-) Mnie to sie w ogole marzyl videodomofon wlaczajacy obraz bezposrednio po tym, jak rozlegnie sie dzwiek domofonu na glownej portierni lub na parterze, ale chyba juz za pozno na montaz czegos takiego... Pozdrawiam DEV_NULL Odpowiedz Link Zgłoś
freigeist Re: Zamki 21.09.05, 12:47 Nasze instalacje są do tego przystosowane. Zwróć uwagę na kamery zainstalowane przy przyciskach furtki i przy wejściu do poszczególnych budynków. Założę się, że Catalina zaprojektowała videodomofony, ale później "wytaniła" montując zwykłe domofony. Zasięgałem informacji od speców, którzy montowali videodomofony w bloku B i koszt takiego urządzenia końcowego (małego telewizorka z przyciskiem) jest rzędu 3-4 tys. złotych. Podobno Hersz ma wyłaczność na dystrybucję urządzeń tej firmy w Polsce. I stąd ta cena. Pozostaje tylko zamówić, znając dokładnie typ urządzenia, przez internet z dostawą na adres za granicą. Założę się, że wyjdzie duuuuuuuuuuużo taniej. No cóż, znów czkawką odbija się : "Przez jakoś(ć) budujemy..." Odpowiedz Link Zgłoś
dev_nul Re: Zamki 21.09.05, 16:26 Powiadasz, ze jednak jacys spece montowali videodomofony w B?? Bardzo interesujace... Dzieki za informacje. Pozdrawiam DEV_NULL Odpowiedz Link Zgłoś
tomekh77 Re: Zamki 21.09.05, 18:10 no dobra nie jestem elektronikiem ale cos tu nie gra. A kto powiedzial ze domofon musi byc tej firmy o ktorej mowa. Przecierz to tylko kabelki i jakis swiatlowod niosacy obraz czy cos w tym stylu. Skoro jest instalacja w scianie to przecierz podlaczasz kazdy inny domofon, ktory obsluguje kamere ( o ile ta jest sprawna- mysle ze ochrona wie o tym najlepiej). Cos te 3-4 tysie to przesada. Wiecie mozna kupic i pilota do RTV za 7k tylko po co ;)), Mysle ze nim ktos wpadnie na pomysl promowania tej firmy w polsce warto zasiegnac rady jakiegos speca ;) A tak z innej beczki jesli ktos zamierza kupic elektronike to niech sie wstrzyma. Bedzie znaczny spadek cen i to juz od pazdziernika. Link ponizej was olsni ;))) gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2925855.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
freigeist Re: Zamki 21.09.05, 23:55 Jestem daleki od promowania tej firmy i sam jestem bardzo zainteresowany zakupem videodomofonu. Ale za rozsądną cenę. Podobno istnieją dwa rozwiązania: monitorek, jako dodatek do tego co już wisi na ścianie lub kompletne urządzenie końcowe. Nie wiem, jaki byłby koszt w przypadku pierwszego rozwiązania. Nie brałem go pod uwagę ze względów estetycznych. Też nie jestem elektronikiem, ale wydaje mi się, że w przypadku drugiego rozwiązania należy zastosować videodomofon tej samej firmy. Przecież musisz wysłać z tego urządzenia najpierw do elektrozamka przy furtce a później do zamka w drzwiach budynku odpowiedni sygnał tzn. napięcie lub częstotliwość prądu. Nie wiem, czy istnieją inne urządzenia posiadające te same parametry. Podobnie rzecz się ma z przekazem dźwięku w obie strony. Jeżeli jest na forum elektronik mogący wyjaśnic te kwestie, to bardzo proszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blacky35 Re: Zamki 23.09.05, 16:13 sorki ale chyba masz jakas shize na punkcie bezpieczenstwa. nalepiej wkrec jeszce z 10 i zarygluj drzwi moze wtedy bedziesz sie czul bezpiecznie. no i konecznie kraty bo jeszce sa okna. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekh77 Re: Zamki 23.09.05, 23:38 No jeśli to komentarz do mnie no cóż nie pytałem cię o opinie na temat mej schizy a po prostu czy się da założyć czy nie. Mnie mało jest wygodnie zamykać od środka kluczem. A drugi zamek to w/g mnie żadna przesada a standard. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp1 Re: Zamki 24.09.05, 09:54 Jak nie chcesz zamykac od środka zawsze mozesz podstawic szczotkę pod klamke haha Odpowiedz Link Zgłoś
zbychwawa Re: Zamki 21.10.05, 22:59 Witam. Jest rozwiązanie w sprawie zamków. Jeżeli ktoś nie odebrał wkładki do drzwi to będąc w Witexie niech poprosi o wkłatkę z wewnętrznym pokrętłem. Można otrzymać. Jeżeli już została odebrana to pozostaje możliwość zakupu tam gdzie dokonywany był odbiór. Oczywiście jeżeli mieszkasz na niskim pietrze to rozważ zagrożenie wejścia przez okno i swobody opuszczenia mieszkania przez drzwi wraz z Twoim dobytkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert No to cud(nie) 21.10.05, 23:23 Czyli jednak można a miało być niemożliwe bo drzwi straciłyby własności... Ciekawe ile sobie zażyczą za taką wkładkę. W poniedziałek mam nadzieję ją mieć a przynajmniej poznać koszt takiego wyposażenia. Chyba że już pytałeś ich o koszt to podziel się informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekh77 Re: No to cud(nie) 22.10.05, 16:31 Jesli cos bedziesz juz wiedzial to daj prosze znac ;) Pozdrawiam p/s No jest to jakies rozwiazanie;))) Szkoda ze nie dali cynku pol roku temu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zbychwawa Re: Zamki 22.10.05, 21:21 Informację w sprawie zamka z pokrętłem wewnętrznym: Pan Piotr ZAWADZKI "Witex" ul. Powązkowska 15 IV pietro Tel. (22) 562 30 53. Uprzedzam jednak, że czas oczekiwania na zamówioną wkładkę może wynieść ok. 6 tygodni. Jeżeli masz wewnątrz drzwi dodatkowo wykończone np. jakąś wykładziną o jakiejś grubości to trzeba to uwzględnić w zamówieniu. Wkładki różnią się od siebie długością. Tą zewnętrzną i tą wewnętrzną i trzeba (powinno się ) to uwzględnić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś