rzenia2 15.12.05, 11:10 Znalazlam w necie preparaty chinskie z wyciagami krwi zwierzecej... Brrr Co mozecie polecic zamiast FefrumLek? Rzenia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_abyss Re: Ziola na niska hemoglobine 03.01.06, 23:33 witaj a skąd chciałabyś wziąć prawdziwe żelazo? no chyba nie z roślin jako że jesteśmy ssakami prawdziwe źródło żelaza takiego przyswajalnego dla nas znajduje się w krwi niestety... poza tym: Chude mięsa (szczególnie wołowina), wątroba i inne podroby Płatki śniadaniowe z dodanym żelazem Sardynki Szpinak Gotowana fasolka, groszek, soczewica Ciemne pieczywo ale tu nasuwa się pytanie o np. zawartość żelaza w szpinaku,kiedyś był on ponoć jego skarbnicą,, dziś ze względu na skażenie środowiska skkarbnicą nie jest wiem o preparacie BIOŻELAZO które w 3 miesiące doprowadza organizm do równowagi przy zaawansowanej anemii... wypróbowane u mnie w rodzinie na 2 osobach, hematokryt np. u brata: z 11,4 na 13,6 /wzrost po 2 m-cach/ pozdrawiam Odpowiedz Link
emml Re: Ziola na niska hemoglobine 03.01.06, 23:58 ja na przez całą ciążę piłam barszcz naturalny z buraków, buraczki dobre ekologiczne obrane czosnek zalane wodą i kisły kilka dni a potem piłam. Mam też to potwierdzone od osoby z niską hemoglobiną.Jednak jest też ważna przyczyna takich wyników może Fe nie jest wchłaniane przez jelita a jak wynik Fe całościowego we krwi. Odpowiedz Link
asiabed Re: Ziola na niska hemoglobine 18.01.06, 22:01 przeciez zelazo ze zrodel roslinnych tez sie wchlania - choc oczywiscie w mniejszym stopniu. ale jest wchlanialne. ja jakos zyje na dicie wege nie majac neidoborow zelaza... Odpowiedz Link
emml Re: Ziola na niska hemoglobine 04.01.06, 00:00 te które s ą produkty napisane niżej rzeczywiście mają dużo Fe Odpowiedz Link
manjaslowa Re: Ziola na niska hemoglobine 05.01.06, 17:41 witam widzę że tu ktoś wspomina o biożelazie nie wiem czy myślimy o tym samym ale ja znam preparat o tej nazwie i jest to preparat Tiens zawiera żelazo-hem /żelazo porfirynowe/ jak pamiętam z lekcji biologii to ta forma jest bezpośrednio wchłanialna dla człowieka zaleca się to zwłaszcza przy anemii i niedoborach żelaza, żelazo apteczne to syntetyczna forma żelaza, tu obecne żelazo /w biożelazie/ jest na 3 st.utlenienia, krótko: wchłania się od razu, efekty widoczne po kilku-kilkunastu dniach w zwykłej morfologii.. mówić można wiele, a nie o to przecież chodzi, nigdy nie dowiemy się, jak co działa i czy działa, jeśli będziemy zamykać się w skorupce i nie będziemy próbować :) pozdrawiam manyaslova Odpowiedz Link
manjaslowa Re: Ziola na niska hemoglobine 18.01.06, 14:28 BIOŻELAZO SKŁAD PREPARATU: Żelazo - hem (żelazo porfirynowe). Hemoglobina to "oddechowy" barwnik krwi zawarty wewnątrz krwinek czerwonych (erytrocytów) przenoszący tlen. Hemoglobina jest białkiem złożonym z grupy prostetycznej zwanej hemem, pochodnej porfiryny (protoporfiryna IX) złączonej z atomem dwuwartościowego żelaza i białka prostego - globiny. Na cząsteczkę hemoglobiny przypadają cztery hemy (każda z nich może przyłączyć cząsteczkę tlenu) i cztery globiny. Niedobór hemoglobiny powoduje anemię (niedokrwistość), która objawia się bladością skóry i błon śluzowych, przyspieszeniem czynności serca, szybkim męczeniem się bólami i zawrotami głowy, szumem w uszach, mroczkami przed oczami, osłabieniem mięśni, trudnością w skupieniu uwagi, drażliwością, sennością, stanami podgorączkowymi. Zwyczajne preparaty z jonizowanym żelazem, wyprodukowane metodą chemiczną mają kilka niedostatków: powodują duże uboczne efekty - podrażniają żołądek i jelita, co objawia się nudnościami, wymiotami, osłabieniem apetytu, wzdęciami, biegunką, z powodu czego dość często stosowanie takich preparatów trzeba przerwać. Poza tym, jonizowane żelazo w żołądku i jelitach łączy się z kwasami, taniną, w wyniku czego powstają nierozpuszczalne związki nieprzyswajalne przez nasz organizm. Przyswajanie żelaza z takich preparatów wynosi tylko około 5 %. Żelazo - hem, wchodzące w skład preparatu, jest składnikiem krwi wydobytym z krwi zwierzęcej. Przy stosowaniu preparat "Krew i żelazo" nie wywołuje żadnych efektów ubocznych, przyswaja się całkowicie w dwunastnicy i jelicie. O bardzo wysokiej przyswajalności świadczy fakt, że stosując ten preparat już po 3-5 dniach obserwuję się wyrażną poprawę samopoczucia, a po 2-3 tygodniach stosowania poprawiają się wyniki badania morfologicznego krwi - podwyższa się poziom hemoglobiny. Kapsułki preparatu nie mają charakterystycznego dla preparatów chemicznych nieprzyjemnego zapachu i smaku, są wygodne w użyciu: można je przyjmować w całości lub wysypać i rozmieszać z pożywieniem, co bardzo ułatwia stosowanie dla dzieci i osób ciężko chorych. PRZECIWSKAZANIA: nie stwierdzono, można stosować w różnym wieku i dłuższy czas. DAWKOWANIE: Dzieci do 10 lat: 0,5 - 1 kaps. 2 razy dziennie przez 3-5 dni, po czym dawkę stopniowo zwiększyć do 2 kaps. 2 razy dziennie. Dzieci powyżej 10 lat i dorośli: 1 kaps. 2 razy dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 3 kaps. 2 razy dziennie. 120 kapsułek preparatu "Krew i żelazo" - to jeden cykl kuracji, po którym obserwuję się wyśmienity efekt - poprawę samopoczucia i wyników badań. Przy bardzo mocnej anemii rekomenduje się nieprzerywne stosowanie preparatu przez 2-3 miesiące, co stwarza zapas żelaza w organiżmie, tym samym wzmacniając i stabilizując efekt terapeutyczny. Odpowiedz Link
snajper55 Re: Ziola na niska hemoglobine 04.01.06, 11:39 black_abyss napisała: > a skąd chciałabyś wziąć prawdziwe żelazo? no chyba nie z roślin jako że > jesteśmy ssakami A co ma wspólnego bycie ssakiem z pobieraniem żelaza z roślin ??? Ssaki roślinożercy wszystkie składniki z roślin pobierają. > prawdziwe źródło żelaza takiego przyswajalnego dla nas > znajduje się w krwi niestety... poza tym: > Chude mięsa (szczególnie wołowina), wątroba i inne podroby Ty Ty się krwią żywisz ??? Zawaretość żelaza w produktach spozywczych: Produkt spożywczy Żelazo(mg/100g produktu) wątroba wieprzowa 18,7 wątroba wołowa 9,4 fasola biała 6,9 płatki owsiane 3,9 wołowina, polędwica 3,1 cielęcina, łopatka 2,9 Jeszcze jedna ciekawa tabelka: zawartość żelaza w 100 g produkty < 1 mg mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby (większość), owoce (większość), ryż, warzywa (większość) zawartość żelaza w 100 g produkty 1 - 4 mg pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja, niektóre warzywa (groszek zielony, boćwina, buraki) zawartość żelaza w 100 g produkty > 4 mg podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki S. Odpowiedz Link
ewa12321 Do black abbys 26.03.06, 11:33 wypróbowane u mnie w rodzinie na 2 osobach, > hematokryt np. u brata: z 11,4 na 13,6 /wzrost po 2 m-cach/ Oj, jezeli te dane sa prawdziwe, to brat raczej juz nie zyje. Co do zelaza. Jest dosyc trudno tak sobie zestawic diete, aby przyjac dziennie odpowiednia ilosc zelaza, zwlaszcza, ze ten pierwiastek jest generalnie trudno wchlaniany. Ja przez cale lata walczylam z nieprzyswajalnoscia zelaza, biorac glownie fumaran dwuwartosciowego zelaza. Ten moglam brac bez klopotow zoladkowych. Ale moja hemoglobina byla caly czas na niskim poziomie i w koncu zaczelam brac zelazo w postaci siarczanu. Po dosc krotkim okresie moje depzyty zelaza we krwi podskoczyly z 14-15 mikrogramow do 160. I wtedy hemoglobina tez sie unormowala. Wiec nalezy obejrzec sobie kilka innych parametrow krwi, bo moze sie okazac, ze po prostu brakuje zelaza do jej wytworzenia. Odpowiedz Link
manjaslowa Re: Ziola na niska hemoglobine 18.01.06, 14:36 allegro i też informacje: www.allegro.pl/show_item.php?item=80321645 oczywiście to moja aukcja żeby nie było niejasności pozdrawiam Odpowiedz Link
peninna Re: Ziola na niska hemoglobine 20.03.06, 21:31 W Polsce niedostępne ale np. w Anglii można kupić prawie w każdym sklepie ze zdrową żywnością natutalne żelazo w kapsulkach.Nie musi byc z krwi. Ja mam tekie, ktore moga przyjmowac nawet weganie. Do tego ważne ,żeby przyjmowac duzo wit c i kwasu foliowego. Polecam również suszone morele, czerwone wino, sok z buraków i natkę pietruszki. Wiem bo sama mam obniżona przyswajalność żelaza. Leczylam się w Instytucie Hematologii. Mam to obcykane. Syntetyczne żelazo rozwala wątrobę i daje fatalne problemy gastryczne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
konkubinka Re: Ziola na niska hemoglobine 20.03.06, 22:31 zeby nie bylo niejasnosci-moja corka miala anemie , dosc zaawansowana, ma teraz 2 lata i 7 mies. Podawalam jej spiruline tianshi i digest tianshi- po nich badania wrocily do normy w 2 i pol miesiaca.Teraz daje zelazo NUTRILITE profilaktycznie, bo lekarz powiedzial ze mimo zwalczonej anemii poziom zelaza "w zapasie" jest zbyt maly.. Nie dawalam zelaza tianshi bo po pierwsze temat mnie odrzuca tak jak ciebie po drugie ten akurat preparat jeszcze nie ma certyfikatu u nas. Odpowiedz Link
gosiana6 Re: Ziola na niska hemoglobine 26.03.06, 15:27 Ja stosuje hemofer z kwasem foliowym,zwłaszcza jak czyje się osłabiona i nic mi się nie chce to wiem że znowu mi hemoglobina spadła Odpowiedz Link