04.03.06, 16:27
Obserwuj wątek
    • alcia15 Święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 04.03.06, 16:32
      przepraszam ,ale wysłalo się samo ,nie wiem jak to zmienić?
      A chodzi mi ,żeby zamieszczać fajne przepisy na te drugie święta,mi się marzy
      jakaś baba, mazurek ,sernik,coś z jajkami,jakieś sałatki, fajne danie główne -
      ja jestem zdecydowanie za wegetariańskim daniem,ale inni pewnie będą woleli
      coś z mięsa ,z ryb
      • rojew84 Re: Święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 05.03.06, 10:44
        wpadnij na forum zdrowe zycie
    • emml Re: ś 05.03.06, 19:39
      beda i wielkanocne mazurki ale pomału
      • alcia15 Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 05.03.06, 19:45
        emml napisała:

> beda i wielkanocne mazurki ale pomału
        Ale fajnie,bardzo lubię te przepisy,a piernik do dziś to przebój słodki.
        Przed chwilą przeczytałam ,że będzie kurs w Krakowie ,a to drugi koniec
        Polski ,bliżej mam do Gdańska ,moze i tu coś zorganizują.
        • alcia15 Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 27.03.06, 20:04
          podnoszę ,bo do świąt już coraz bliżej,
          czy ktoś zna /robił wg pięciu przemian;
          -mazurek
          -babę
          -inne ciasto na Wielkanoc
          -coś na śniadanie
          -żurek
          -itp
          • emml Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 28.03.06, 20:05
            może masz swoje ulubione przepisy na swięta to napisz je a ja je ustawię według
            5p. jutro cos napisze obiecuję....
            • misiekoala Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 28.03.06, 23:12
              • Re: potrawy rozgrzewające
              emml 17.10.05, 16:09 + odpowiedz

Z- 5 jajek ubic z szkl.niepelną cukru trzcinowego dalej ubijając dodawać
              szklankę roztopinego miodu, szklanke oleju z pestek winogron
              M- pryprawę pernikową(imbir-lyzeczke, gozdziki1-2,łyzeczkę cynamon, gałka
              muszkatołowa-mniej niż pół zmielić, ale powstalej przyprawy dajemy 1 dużą łyżkę)
              mieszamy
              w- szcyptę soli
              D- 4 szkalanki maki razowej drobnomielonej łyżeczka sody i łyżeczka proszku do
              pieczenia, szklanke kefiru lub kwaśnego mleka
              O- łyżka kakao 20 dag orzechów wloskich
              Z- 30dag daktyli suszonych
              dokladnie wyrobić i przelać na głęboką blachę wylożon,ą folią.piec 1 godz 160-
              1700C
              Emmi,
              czy moglabys wyjasnic dlaczego na poczatku kazdej linijki z poszczegolnymi
              skladnikami wstawiasz zawsze jakies tajemnicze literki - przy kazdym przepisie
              inne, dzieki, MK
              • no1teresa Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 29.03.06, 00:50
                To sa pierwsze litery od nazw 5 zywiolow (przemian,elementow,ruchow) i ustawione
                wg obiegu karmiacego:
                Ziemia - Metal - Woda - Drewno - Ogien - Ziemia itd
                wszystkie skladniki sa pogrupowane- kazdy nalezy do jakiejs przemiany i gotujac
                wg 5 przemian dodajemy je w okreslonej jw. kolejnosci
                • misiekoala Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 29.03.06, 02:36
                  Dzieki za odpowiedz i prosze o jeszcze.
                  Czy to znaczy ze wszystkie skladniki za literka Z-jajka, cukier,
                  miod i olej naleza do zywiolu "Ziemia"? i w kazdej potrawie nalezy
                  zachowac taka kolejnosc dodawania produktow - od "Ziemi" do "Ziemi"?
                  A gdzie mozna znalezc wskazowki o przynaleznosci konkretnych produktow
                  zywnosciowych do konkretnego zywiolu?

• emml Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 29.03.06, 08:55
                    Nie koniecznie musi być potrawa zaczęta od ziemi-Z i na niej skończona to
                    zależy jaki chce się wzmocnić organ w organizmie ale ziemia jest najbardziej
                    zrównoważowna energtycznie. to też zależy od pory roku np. zimą kończymy na
                    ogniu-0 bo mamy rozgrzać organizm, a teraz wiosną najlepiej kończyć na derwnie_
                    D wiosna należy do tego żywiołu, a jednocześnie wzmocnimy wątrobę. jeśli chcesz
                    coś wiecejpoczytać zapraszam na moją sronę napiszę ci link na priva.
                    Tablice zywnosciowe z podziałem produktów do jakiej przemiany polecam z ksiązką
                    barbary telimeny: " odżywianie według pięciu elemnetów" są też ksiązki jej z
                    przepisami i szczególnie dla matki i dziecka.
                    Zapraszam do etórki jest to bardzo zdrowe odżywainie i do tego wkałada sie tyle
                    serca do protraw a przeciez gotujemy dla najblizszych:)
    • emml Re: ś 29.03.06, 09:11
      zaoraszam na wielkanoc 5 przemian tam sa przepisy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka