alcia15 Święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 04.03.06, 16:32 przepraszam ,ale wysłalo się samo ,nie wiem jak to zmienić? A chodzi mi ,żeby zamieszczać fajne przepisy na te drugie święta,mi się marzy jakaś baba, mazurek ,sernik,coś z jajkami,jakieś sałatki, fajne danie główne - ja jestem zdecydowanie za wegetariańskim daniem,ale inni pewnie będą woleli coś z mięsa ,z ryb Odpowiedz Link
rojew84 Re: Święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 05.03.06, 10:44 wpadnij na forum zdrowe zycie Odpowiedz Link
alcia15 Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 05.03.06, 19:45 emml napisała: > beda i wielkanocne mazurki ale pomału Ale fajnie,bardzo lubię te przepisy,a piernik do dziś to przebój słodki. Przed chwilą przeczytałam ,że będzie kurs w Krakowie ,a to drugi koniec Polski ,bliżej mam do Gdańska ,moze i tu coś zorganizują. Odpowiedz Link
alcia15 Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 27.03.06, 20:04 podnoszę ,bo do świąt już coraz bliżej, czy ktoś zna /robił wg pięciu przemian; -mazurek -babę -inne ciasto na Wielkanoc -coś na śniadanie -żurek -itp Odpowiedz Link
emml Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 28.03.06, 20:05 może masz swoje ulubione przepisy na swięta to napisz je a ja je ustawię według 5p. jutro cos napisze obiecuję.... Odpowiedz Link
misiekoala Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 28.03.06, 23:12 • Re: potrawy rozgrzewające emml 17.10.05, 16:09 + odpowiedz Z- 5 jajek ubic z szkl.niepelną cukru trzcinowego dalej ubijając dodawać szklankę roztopinego miodu, szklanke oleju z pestek winogron M- pryprawę pernikową(imbir-lyzeczke, gozdziki1-2,łyzeczkę cynamon, gałka muszkatołowa-mniej niż pół zmielić, ale powstalej przyprawy dajemy 1 dużą łyżkę) mieszamy w- szcyptę soli D- 4 szkalanki maki razowej drobnomielonej łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia, szklanke kefiru lub kwaśnego mleka O- łyżka kakao 20 dag orzechów wloskich Z- 30dag daktyli suszonych dokladnie wyrobić i przelać na głęboką blachę wylożon,ą folią.piec 1 godz 160- 1700C Emmi, czy moglabys wyjasnic dlaczego na poczatku kazdej linijki z poszczegolnymi skladnikami wstawiasz zawsze jakies tajemnicze literki - przy kazdym przepisie inne, dzieki, MK Odpowiedz Link
no1teresa Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 29.03.06, 00:50 To sa pierwsze litery od nazw 5 zywiolow (przemian,elementow,ruchow) i ustawione wg obiegu karmiacego: Ziemia - Metal - Woda - Drewno - Ogien - Ziemia itd wszystkie skladniki sa pogrupowane- kazdy nalezy do jakiejs przemiany i gotujac wg 5 przemian dodajemy je w okreslonej jw. kolejnosci Odpowiedz Link
misiekoala Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 29.03.06, 02:36 Dzieki za odpowiedz i prosze o jeszcze. Czy to znaczy ze wszystkie skladniki za literka Z-jajka, cukier, miod i olej naleza do zywiolu "Ziemia"? i w kazdej potrawie nalezy zachowac taka kolejnosc dodawania produktow - od "Ziemi" do "Ziemi"? A gdzie mozna znalezc wskazowki o przynaleznosci konkretnych produktow zywnosciowych do konkretnego zywiolu? Odpowiedz Link
emml Re: święta Wielkanocne wg Pięciu Przemian 29.03.06, 08:55 Nie koniecznie musi być potrawa zaczęta od ziemi-Z i na niej skończona to zależy jaki chce się wzmocnić organ w organizmie ale ziemia jest najbardziej zrównoważowna energtycznie. to też zależy od pory roku np. zimą kończymy na ogniu-0 bo mamy rozgrzać organizm, a teraz wiosną najlepiej kończyć na derwnie_ D wiosna należy do tego żywiołu, a jednocześnie wzmocnimy wątrobę. jeśli chcesz coś wiecejpoczytać zapraszam na moją sronę napiszę ci link na priva. Tablice zywnosciowe z podziałem produktów do jakiej przemiany polecam z ksiązką barbary telimeny: " odżywianie według pięciu elemnetów" są też ksiązki jej z przepisami i szczególnie dla matki i dziecka. Zapraszam do etórki jest to bardzo zdrowe odżywainie i do tego wkałada sie tyle serca do protraw a przeciez gotujemy dla najblizszych:) Odpowiedz Link